Szombaton rajtol a junior női röplabda Európa-bajnokság Featured

Szombaton rajtol a junior női röplabda Európa-bajnokság Fotó: Magyar Röplabda Szövetség

Augusztus 27-én, szombaton kezdődik meg Győrben és a szlovákiai Nyitrán a női junior röplabda Európa-bajnokság. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedd délben a győri városvezetés és a Magyar Röplabda Szövetség, a Hotel Rábában.
Az Eb-t a magyar és a szlovák szövetség közösen rendezi, csakúgy, mint a jövő áprilisi férfi ifjúsági kontinensviadalt. Az egyik hatos csoport mérkőzéseit a magyar városban, a másikat pedig a szlovákban bonyolítják le. Annyi lesz különbség a két esemény között, hogy míg most a csoportküzdelmek után Szlovákiában rendezik majd az elődöntőket és a helyosztókat, addig jövőre ennek is Győr lesz majd a helyszíne.

A házigazdák részéről Radnóti Ákos alpolgármester kijelentette, hogy Győr városa örül, hogy újabb rangos sporteseménynek lehet házigazdája.
„Most ráadásul nem egy felnőtt, hanem egy utánpótlás-eseményről van szó, ami azért is jó, mert a jövő nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) programjában is szerepel ez a sportág. Remélhetőleg ez, illetve a felnőtt női válogatott tavalyi remeklése jó reklámja lesz a sportágnak, s bízunk benne, hogy minél többen látogatnak ki majd a mérkőzésekre. Az látható volt a mostani olimpián, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvend a röplabda, s bár a magyar csapat nem volt ott az ötkarikás játékokon, talán majd 2024-ben, az esetleges budapesti olimpián éppen ezek a lányok képviselik majd a színeinket.”
Az Európa-bajnokság mellett a hétvégén és a jövő héten számos kísérő programot is rendeznek majd, így többek között négyszáz sportoló részvételével ekkor rendezik meg a megyei sporthétvégét is.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy legutóbb 1994-ben rendezett hasonló volumenű versenyt az MRSZ, akkor Debrecen és Miskolc volt házigazdája a női junior kontinensviadalnak.
„A mostani Eb-k tehát egy több évtizedes hiányt pótolnak. A szövetség 2014-ben pályázta meg sikerrel a rendezést, s már akkor is az volt az elképzelésünk, hogy ez majd a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) stratégiai versenye lesz. Abban bízunk, hogy a rendezvény mellett a csapatunk is sikeres lesz, bár nem könnyű dolguk, hiszen több olyan válogatottal is egy csoportba kerültek, amelyek a most befejeződött olimpián is szerepeltek, s komoly esély van rá, hogy a mostani Eb-résztvevők közül többen is ott lesznek majd a következő ötkarikás játékokon.”
A főtitkár köszönetét fejezte ki egyúttal a rendezvény támogatóinak, elsősorban Győr városának, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a Graboplast ZRt-nek, a Zeus sportmárkát forgalmazó Sport 36-nak, illetve a Tactic Sportnak.

A mieink Németországgal, Szerbiával, Olaszországgal, Oroszországgal és Fehéroroszországgal kerültek egy csoportba az Eb-n. Horváth András szövetségi kapitány szerint ugyan nagyon nehéz csoportba kerültek, de a cél nem lehet más, mint a továbbjutás, amely azonban óriási teljesítmény lenne. „A válogatott immár több, mint két hónapja készül a megmérettetésre, jól felkészültek, jó fizikai és lelki állapotban vannak. A lányok ereje a szívükben és a csapatkohézióban rejlik, s biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek majd a győzelemért.”

A csapatkapitány, Kiss Gréta arról beszélt, hogy a legfontosabb az, hogy a saját játékukat játszhassák majd, s ne engedjék meg az ellenfeleknek, hogy rájuk erőltessék az akaratukat. Ehhez főként nyitásfogadásban kell nagyon stabil teljesítményt nyújtaniuk.
„A csapat nagy része már lassan hat éve ismeri egymást, s azóta készülünk együtt a különböző korosztályos válogatottakban. A közvetlen Eb-felkészülés is két hónapja tart már, így nem csoda, hogy alig várjuk már, hogy végre elkezdődjön az Eb, s megmutathassuk, hogy mire vagyunk képesek.”

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek