Rekordlétszám a 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon Featured

Rekordlétszám a 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon Fotó: futanet.hu

A rendező Budapest Sportiroda újra rekordlétszámot könyvelhetett el a budapesti 30. Wizz Air Budapest Félmaraton után.
Ma Közép- és Kelet-Európa 1. számú versenyévé lépett elő a Wizz Air Budapest Félmaraton. 16134-re növekedett a nevezők száma, szemben a tavalyi 13500-el. Ez közel 20 százalékos emelkedést jelent! Kiemelést érdemel, hogy a nevezők 40 százaléka nő! 2012 óta minden év létszámrekordot hoz! Egyéniben soha ennyi futó nem indult, 11100 nevezést regisztráltak! Magyarország minden megyéjéből jöttek a futók, összesen 920 településről. A külföldiek körében is komoly volt az érdeklődés, 65 országból kétezren neveztek, a legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Szlovákiából. 540 futó indult, hogy életük első félmaratonját teljesítsék. A verseny legidősebbje a 82 éves Kenyér Imre, aki egyéniben futotta le a félmaratont, ezen a versenyen már húszadszorra. A magyarok mezőnyében a BSI versenyeit figyelembe véve Orbán Gábor már 51. alkalommal futotta le a legyőzhető távolságot, Dr. Csery-Szücs Péter pedig ötvenedszer.
Szenzációs futóidőben a győzelmet a kenyai Henry Kemboi szerezte meg 1:06.27 másodperces idővel. Kemboi a 20. km-nél vette át az első helyet honfitársától, Moses Kipruto Kibiretől, aki tavaly is ezüstérmes volt. Az utóbbi három évben kenyai nyerte az egyéni félmaratont. Henry Kemboi 2013-ban lett e lső ezen a versenyen.

Henry Kemboi:
A pályavezetés tetszett, az időjárás is ideális volt, hiszen néhány napja még esett az eső és hideg volt. Már az elején megpróbáltunk kirobbanni Kipruto Kibire Mosessel, és végig azt az iramot diktáltuk, amit elterveztünk. A célig húztuk egymást és miután 1 óra 10 perc körüli időt terveztünk, bőven sikerült teljesíteni a kitűzött célt. A győzelemnek nagyon örülök, idén mindenképpen szeretnék visszatérni Budapestre.
A verseny egyben magyar bajnokság is, az aranyérmet Józsa Gábor (MAC) vihette haza. Hatalmas befutóban előzte meg vetélytársait, szinte csak centiméterek döntöttek az érmesek közt. Józsa utoljára 2012-ben győzött ezen a versenyen, szinte tizedre azonos időt futva akkor, mint idén.

Józsa Gábor:
Egy kissé beragadtam a rajtnál a lányok mögött, majd az első pár kilométeren igyekeztem lapulni, míg a kenyai fiúkkal páran próbálták tartani az iramot. Egészen 18 km-ig vártam, akkor futottam fel rájuk, a tavalyi versenyen öten maradtunk az utolsó kilométerekre, idén négyen. Akkor az élcsoportból utolsóként értem célba, amit kifejezetten rosszul éltem meg, ezért most kettőzött erővel is küzdöttem az utolsó métereken. Nagyon meg kellett küzdeni ezért a győzelemért, a többiek rendkívül jó ritmust futottak végig. Már a dobogó is nagy élmény lett volna, hiszen a tavalyi évem sajnos nagyon gyengére sikerült. Nem jöttek az eredmények, és sérüléssel is bajlódtam. Ezért is annyira fontos számomra a mai győzelem. Alapvetően 66 perces időt terveztem, kihoztam magamból, ami most bennem volt.
A hölgyeknél 8 km-nél kerül az élre a pécsi Szabó Tünde, aki a következő nyolc kilométeren nem is adta át a vezetést senkinek. Két kilométerrel később következett be a változás, Kácser Zita (Békéscsabai AC) került az élre és az utolsó méterig ott is maradt. Ezzel nemcsak a nemzetközi versenyt nyerte meg, de életében először magyar bajnok is lett. A harmadik helyet a 44 éves Staicu Simona szerezte meg.

Kácser Zita:
Nagyon erős irammal kezdtünk Simonának és Szabó Tündének köszönhetően, 15 kilométernél éreztem is, hogy túlvállalhattam magam. Azonban sikerült néhány kilométerrel a cél előtt ritmust váltanom, amit a lányok nem tudtak lereagálni, és egy nagy hajrával elsőként tudtam célba érkezni. Ezzel sikerült a taktikát maximálisan betartanom, aminek az volt a lényege, hogy a hajráig tudjak az élmezőnyben maradni. Szerencsémre sokszor tudtam bolyban és szélárnyékban futni, e nélkül biztosan nem tudok ennyire jól futni. Bevallom, nem számítottam győzelemre, hiszen míg az ellenfeleim pihenten állhattak rajthoz, addig én tegnapelőtt 10000 m-t futottam külföldön, tegnap az országos bajnokságon még a békéscsabaiak csapatát erősítettem a csb-n, és a verseny sok erőt kivett belőlem. Nagyon boldog vagyok, és ezúttal a 76 perces idővel is elégedett vagyok. Most pedig megyek vissza Székesfehérvárra a csb-re, ahol délután még egy 5000 m-t futok.
Érdekesség, hogy a budapesti versennyel egy időben az afganisztáni Mazar-e Sehrifben szolgáló magyar katonák közül 15-en szintén teljesítették a "legyőzhető távolságot" (az eredménylistába számítanak az eredményeik). A félmaratonon futott Kovács Koko István és Szilágyi Áron olimpiai bajnok is. Teljesítette a 21097,5 méteres távot Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Novák Katalin EMMI államtitkár, a váltótagként pedig Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó.

30. Wizz Air Budapest Félmaraton eredmények


Wizz Air Budapest Félmaraton egyéni

Férfiak
Kemboi Henry – KEN, Benedek-Team – 1:06:27
Kipruto Kibire Moses – KEN, Benedek-Team – 1:06:32
Józsa Gábor – HUN, MAC – 1:06:39

Nők
Kácser Zita – HUN, Békéscsabai AC – 1:16:50
Szabó Tünde – HUN, PVSK – 1:17:31
Staicu Simona – HUN, Dunakeszi VSE – 1:18:44


Wizz Air Budapest Félmaraton OB

Férfiak
Józsa Gábor –MAC – 1:06:39
Csere Gáspár – BEAC – 1:06:42
Soós Dániel – Budapest Honvéd SE – 1:06:44

Nők
Kácser Zita – Békéscsabai AC – 1:16:50
Szabó Tünde – PVSK – 1:17:31
Staicu, Simona – Dunakeszi VSE – 1:18:44

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek