Zsuppán András

Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Magabiztos győzelemmel kezdte válogatottunk a részben hazai rendezésű női röplabda Európa-bajnokságot. Lányaink mindössze 1 óra 6 perc alatt 3:0 arányban diadalmaskodtak Észtország felett.
Hatalmas tapsot kaptak a játékosok, mikor 19:40 perckor kijöttek melegíteni, pedig akkor még a szurkolók zöme a büfékben, illetve a kinti levegőn tartózkodott. Az észtekre sem lehetett panasz, hiszen mintegy 200 szurkoló kísérte el csapatukat, ami érthető, miután először vívták ki az Eb részvétel jogát. Az előzményeket tekintve bizakodóan várhattuk a torna első meccsét és általános vélemény volt az is, hogy a bemutatkozáshoz megkaptuk a legideálisabb ellenfelet.
A kezdésre bő 2000 néző foglalt helyett a Papp László Budapest Sportarénában, a hangulat pedig fokozódott, mikor Németh Anett pontjával megszereztük első hazai Eb-pontunkat.
Noha az összecsapás elején kétszer is két ponttal vezettünk, az észtek ekkor még fel tudták szívni magukat, és zsinórban szerzett négy pontjuknak köszönhetően 4-6-nál már náluk volt a kétpontos előny. Szerencsére ez nem ingatta meg válogatottunkat, Németh Anett vezérletével 6-0-s szériát produkáltunk, s az így kialakult négypontos előnyünk már biztatónak mutatkozott. Ellenfelünk hiába próbálkozott időkéréssel és cserékkel, közelebb kerülni nem tudott a magyar csapathoz. A mieink elsősorban remek nyitásokkal fokozatosan növelték előnyüket, 19-9-nél pedig már tízpontos volt a különbség. Végül a játszmát Szakmáry Gréta pontja zárta le. (25-15)
A második felvonás hasonlóan kezdődött, mint az első. Sándor Renáta pontja után már 2-0 volt ide, ám az észtek megint meg tudták magukat rázni és 4-3 arányban átvették a vezetést, ám a magyarok ismét képesek voltak ritmust váltani. Pekárik és Németh ellenállhatatlan szervái, Tálas remek feladásai után már újra meggyőző magyar fölényt láthattunk az eredményjelzőn. Jan De Brandt is változtatott, a jelen lévő Vasas szurkolók nagy örömére. Beállt Dékány Bernadett, majd a szett hajrájára Török Kata is pályára lépett. A győztes pontot Sándor Renáta szerezte. (25-17)
A harmadik játszmában aztán teljes volt a magyar henger. Noha 3-3-nál ugyan még döntetlen volt az állás, egy 11-1-es sorozattal szinte eldőlt a mérkőzés. Tálas feladásai, Németh bombái, Szakmáry okos megoldásai, de az egész csapat teljesítménye nagyszerű volt. A kapitány behozta az Universiádén "felfedezett" Gyimes Zsófit is, aki azonnal ponttal hálálta meg a bizalmat. A végén magyar részről igazi örömjátékot láttunk, és hiába hárítottak az észtek öt mérkőzéslabdát, magabiztos, önbizalom erősítő győzelemmel zárták a magyar lányok a mai estét. (25-15)
Jan De Brandt szövetségi kapitány, Németh Anett és Szakmáry Gréta is úgy vélte a találkozó után, hogy tökéletes játékot ugyan nem hozott a mai nap, ezzel együtt a teljesítmény alapján megfelelő magabiztossággal várhatják a holnapi, Románia elleni összecsapást. Nem szokásom esélyeket latolgatni, ám egy holnapi győzelem esetén már nagyon közel leszünk a válogatott által kitűzött elsődleges célhoz, a csoportból való továbbjutáshoz.

MAGYARORSZÁG – ÉSZTORSZÁG 3:0 (15, 17, 15)

Papp László Sportaréna, 2300 néző.
Vezette: Temelisz (görög), Szarikaja (török).

MAGYARORSZÁG: Tálas 3, Sándor 11, Pekárik 7, Németh 14, Szakmáry 10, Nagy E. 6. Csere: Molcsányi (liberó), Dékány, Bleicher, Török, Gyimes 1, Bokorné Liliom.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

ÉSZTORSZÁG: Mőnnakmae 1, Miilen 4, Hollas 4, Laak 1, Peit 4, Kullerkann 5. Csere: Nolvak (liberó), Bahmatsev, Ennok 3, Pajula 1, Moor 3.
Szövetségi kapitány: Andrei Ojamets.

Németh Anett:
Mindent betartottunk, amit megbeszéltünk. Tudtuk mik az ellenfél gyengeségei, a mi erősségeink és e szerint játszottunk, így tudtunk sima győzelmet aratni.
Az első egy-két pontig izgultunk, de utána már mindenki átérezte a hangulatot.
A pozitív érzelmeket és a jó játékot is tovább kell vinnünk holnapra.

Pekárik Eszter:
Hamar túl tudtunk lenni a kezdeti idegeskedésen és a közönség segítségével magabiztos győzelmet arattunk.
Holnap nehezebb mérkőzésre számítunk, de az önbizalmunk a helyén van. Most ünneplünk egy kicsit, ám utána rögtön készülünk a holnapi összecsapásra.


A pénteki játéknapon a Papp László Budapest Sportarénában az azeriek egy roppant izgalmas mérkőzésen 3:2-re legyőzték Horvátországot, míg Hollandia a várakozásnak megfelelően sima győzelmet aratott Románia ellen.
Ankarában némi meglepetésre Franciaország 3:2-re megverte Bulgáriát, és Szlovákia spanyolok felett aratott 3:0-s sikere is kissé váratlan, a többi mérkőzésen azonban papírforma eredmények születtek.
Folytatás szombaton, a Magyarország-Románia összecsapásra 20 óra 30 perckor kerül sor.

Pénteki eredmények, csoportkör, 1. forduló:

A csoport, Ankara:
Törökország-Görögország 3:0 (21, 18, 8)
Szerbia-Finnország 3:0 (17, 15, 17)
Franciaország-Bulgária 3:2 (20, -13, 15, -19, 13)

B csoport, Lódz:
Lengyelország-Szlovénia 3:0 (12, 22, 23)
Olaszország-Portugália 3:0 (15, 14, 13)
Belgium-Ukrajna 3:0 (10, 19, 22)

C csoport, Budapest:
Magyarország-Észtország 3:0 (15, 17, 15)
Hollandia-Románia 3:0 (21, 18, 9)
Azerbajdzsán-Horvátország 3:2 (13, -20, -22, 24, 15)

D csoport, Pozsony:
Szlovákia-Spanyolország 3:0 (24, 27, 18)
Oroszország-Fehéroroszország 3:0 (24, 16, 22)
Németország-Svájc 3:0 (16, 19, 21)

Augusztus 23-án, pénteken kezdődik a női röplabda Európa-bajnokság, melynek eddig egyedülálló módon négy társrendezője lesz.
Törökország, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarország a házigazda.
Szintén először fordul elő, hogy a torna 24 csapat részvételével zajlik majd.
Itthon a Papp László Budapest Sportaréna lesz a mérkőzések helyszíne.
Az Európa-bajnokságok története során a magyar csapat eddig összesen négyszer állhatott dobogóra, 1 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett.
Lányaink már májusban megkezdték a felkészülést a kontinensviadalra, az Európa-liga Arany divíziójában, majd Spanyolországban, Görögországban és Szlovákiában edzőtáboroztak, míg az elmúlt héten Szombathelyen a Savaria-kupán vett részt Jan De Brandt együttese. A belga szakembernek volt lehetősége számos mérkőzésen sok játékost tesztelni, szerdán pedig nyilvánosságra is hozza majd az Eb-n résztvevő 14 fős keretet.
Ami a torna lebonyolítását illeti, a huszonnégy nemzeti együttes négy hatos csoportba kapott besorolást.
Ankarában -mely az elődöntőktől kezdve már egyedüli házigazda lesz- Törökország mellett Bulgária, Finnország, Franciaország, Görögország és a világbajnoki címvédő Szerbia szerepel az A csoportban.
A B jelű hatosban Lodzban, Lengyelország, Belgium, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Ukrajna kapott besorolást.
A budapesti csoportban a mieink Azerbajdzsán, Horvátország, Észtország, Románia és Hollandia ellen mérkőznek,
Pozsonyban, a D csoportban pedig Szlovákia, Fehéroroszország, Németország,
Oroszország (az utolsó három kontinensviadal győztese), Spanyolország és Svájc méri össze erejét.
A csoportok első négy helyezettje jut tovább a legjobb tizenhat csapat közé. A magyar válogatott továbbjutása esetén az A csoportból kap ellenfelet, azonban mivel a rendező ország csapata a csoportkör sikeres megvívása után otthon vívhatja a nyolcaddöntőket, biztosan nem kerülhet össze Törökországgal. Várakozásunk szerint, -függően attól hányadik helyen jutunk tovább- Bulgáriával, Szerbiával, vagy Franciaországgal találkozhatunk.
A lányok nagyon várják már a bemutatkozást, de addig is lehet velük találkozni, hiszen holnap 15:30-tól a Papp László Budapest Sportaréna főbejárata előtti területen közönségtalálkozóra kerül sor, melyen hivatalosan is bemutatásra kerül az Eb-mez, de lesz lehetőség az Európa-bajnokság eredeti trófeájának megtekintésére is. Emellett még amatőr röplabda-bajnokság, workshop és celebek csatája is színesíti a programot.
Kapunyitás már 12 órakor.
Az Európa-bajnokságra a belépőket a www.eventim.hu oldalon lehet megvásárolni. Remélhetőleg a hazai rendezésű eseményeken megszokott hangulat várja majd a magyar válogatottat.

Az Európa-bajnokság magyar mérkőzései:

08.23. péntek 20:30 MAGYARORSZÁG - ÉSZTORSZÁG
08.24. szombat 20:30 MAGYARORSZÁG - ROMÁNIA
08.26. hétfő 20:30 MAGYARORSZÁG - AZERBAJDZSÁN
08.28. szerda 18:00 MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG
08.29. csütörtök 18:00 MAGYARORSZÁG - HOLLANDIA

A szervezők az utolsó simításokat végzik azért, hogy holnap reggel 9 órakor akadálytalanul elrajtolhasson minden idők legnagyobb szabású vívó-világbajnoksága. A sportág budapesti csúcseseményén 118 ország 1071 sportolója lép pástra, a vb kilenc napon át, egészen július 23-án estig tart. Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg a magyar vívóválogatott szereplésével kapcsolatban, de reméli, hogy hazai pályán több sportolónk is közelebb kerül az olimpiai kvóta megszerzéséhez.
"Hatalmas rajtunk, szervezőkön a nyomás és a felelősség, hiszen még soha nem nevezett be ennyi nemzet, és ennyi sportoló egyetlen vívóversenyre sem, ezért minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz az időrend pontos betartásának - mondta Csampa Zsolt. - Már régi hagyomány, hogy a sportág elnökeként nem támasztok semmilyen konkrét elvárást a csapattal szemben a világversenyek előtt, de remélem, hogy sok sportolónk közelebb kerül az olimpiai kvótához ezen a rendkívül fontos kvalifikációs versenyen" - tette hozzá a sportág első embere, aki az esélyeket firtató kérdésre annyit elárult, hogy a magyar himnusz szerinte többször is felcsendülhet a világbajnokság alatt.
Az MVSZ főtitkára, Tamás Henriette a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a budapesti világbajnokságnak sportdiplomáciai szempontból is kiemelt jelentősége van.
"Nagy tisztelettel fogadjuk majd Alisher Ushmanov urat, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökét, aki nagyon elégedett volt 2013-ban is a budapesti világbajnoksággal - kezdte a sportág magyar főtitkára. - Hatalmas dolog, hogy a jövő héten vendégül láthatjuk Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét is, aki olimpiai- és világbajnok tőröző, valamint a NOB más tagjait is. Egy csodálatos hangulatú világbajnoksággal és látványos showműsorral szeretnénk elkápráztatni őket ugyanúgy, mint mindenkit, aki a következő kilenc napban kilátogat a BOK Csarnokba."
A BOK Csarnok a rekonstrukció alatt álló Puskás Ferenc Stadion mellett, Budapest központi részén található. A vívó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetője szerint 2013-hoz hasonlóan, ezúttal is kiváló helyszíne lesz az eseménynek.
"A 2013-as vb sikere után egyértelmű volt, hogy a BOK Csarnok ismét ideális otthona lesz az eseménynek. A Papp László Sportaréna túl nagy, ott olyan távolságokat kellett volna leküzdeni, ami miatt ezt elvetettük. Az volt a célunk, hogy a kilátogatók közel kerüljenek a víváshoz. Itt három terem lesz. Az A-csarnokban 4+1 pástot állítunk fel, itt mennek a legizgalmasabb összecsapások, vagyis az érmekért zajló asszók. A B-csarnokban a selejtezőket és az alsó ági mérkőzéseket bonyolítjuk, A C-terem pedig egyfajta tartalékszerepet tölt be, illetve főleg az lesz majd a magyar vívók selejtezőinek helyszíne. A közel 40 pást, amit felállítunk, elég kell, hogy legyen, még így is, hogy majdnem 1100 vívó jött el Budapestre" - mondta Sztaics István.
Udvarhelyi Gábor szerint a magyar válogatott tagjainak a budapesti világbajnokság nagyszerű lehetőség arra, hogy hazai közönség, illetve a saját családtagjaik, barátaik előtt érjék el azokat az eredményeket, amiket célként tűztek ki maguk elé. A szövetségi kapitány beszélt a csapat jelenlegi formájáról is.
"Talán a legfontosabb, hogy nincs az ellenfelek között a legveszélyesebb, a sérülés, így mindenki a lehető legjobb állapotban van. Úgy láttam – az edzéseket gyakran személyesen is meglátogatva –, hogy a szükséges és megfelelő munkát az összes versenyzőnk el tudta végezni, felkészülten várjuk a világbajnokságot" - tette hozzá a szakember.
A verseny holnap reggel 9 órakor a női párbajtőrözők egyéni selejtezőivel kezdődik, délután 1-kor pedig a férfi kard egyéni mezőnye vág neki a menetelésnek.

Szűk három esztendő után újra élettel telt meg a Vasas stadionjának környéke.
Kora délutántól sok-sok piros-kék mezben sétáló idős és fiatal, nő és férfi, gyermek és felnőtt várta izgatottan és persze boldogan a nagy eseményt, mely nem volt más, mint az újjáépített, 5145 fő befogadására alkalmas Illovszky Rudolf Stadion ünnepélyes megnyitása.
Nem titkoltan, jómagam is ennek a stadionnak az elődjében töltöttem a legtöbb időt, egészen kisgyermek koromtól kezdve, így én is hasonló várakozással és izgalommal indultam a megújított sportlétesítmény felé.
Az új Illovszky Rudolf Stadionba lépve a Vasashoz méltó egyszerűséget tapasztalhatjuk, semmi hivalkodás, semmi pompa, csupán maga a Vasas. Az országnak ezidáig 50 olimpiai és 55 világbajnoki aranyérmet adó egyesület számára fontos volt, hogy a kilátogató szimpatizánsok otthonosan érezzék magukat, ezért a stadion tervezésébe a szurkolókat is bevonták. Markovits László elnök maga is többször leült a drukkerek képviselőivel tárgyalni azok elképzeléseiről, ezen túl pedig egy fórumon minden szimpatizáns megoszthatta, mikor és milyen módon kezdett kötődni a klubhoz, ki, hogyan lett Vasas szurkoló. Ezek az emlékképek most mind visszaköszönnek a falakról, csakúgy, mint a régi közvetítésekből és egykori legendáktól vett idézetek, a klub kiváló játékosainak rézkarcból készült arcképe, a mezek, melyekben a Vasas az évek során pályára lépett, de láthatjuk azt is, mikor az apa kíséri fiát a mérkőzésre. Az Illovszky Rudolf Stadion szektorai is az egykori kedvencekről lettek elnevezve. A hazai szektorok Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla, míg a vendéghelyek szektorai kettős kötődésű labdarúgók: Machos Ferenc (a Vasas mellett a Honvédot is erősítette), Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpest), Takács II József (Ferencváros) nevét viselik.
Egyedülálló volt az is, hogy az ünnepi délutánon jelentős szerep jutott egykori és jelenlegi kiváló sportolóknak, a különböző szakosztályoknak, utánpótlásnak és szurkolónak egyaránt, de nem hiányozhattak az öregfiúk sem. Igazi kuriózum volt, ahogy a szakosztályok sportolói együtt rúghatták a bőrt a szurkolókkal és a klub utánpótlás játékosaival, de a nézők örömmel fogadták a régi nagyokat is.
Ha esetleg valakinek még ezután is voltak kétségei a Vasas "a család az első" jelmondata felől, az meggyőződhetett arról, hogy a stadionon kívül, a férfiak, nők és gyerekek is megtalálhatták a maguk elfoglaltságát. Többek között ugrálóvár, ügyességi játékok, könyvbemutató stand, sör és kolbász várta az érdeklődőket, de megtekinthettük Rudi bácsi legendás Fiat személyautóját is.
A 20:30-kor kezdődő Vasas - DAC főmérkőzésre belépve a stadion névadójának, Illovszky Rudi bácsinak egykori történeteit hallhattuk és láthattuk is a kivetítőkön keresztül, mely után büszkén nézhettünk fel az égre, ahonnan minden bizonnyal Rudi bácsi is büszkén néz a stadionra és őszintén remélem -nem is olyan sokára- ugyanígy néz majd le a csapatra is.
Illovszky Rudolf gondolatai után Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk nyitotta meg hivatalosan is az új stadiont, majd a Himnusz csendült fel. Az ünnepélyes kezdőrúgást 92 éves Raduly József, a Vasas örökös tiszteletbeli elnöke végezte el.
Ami az összecsapást illeti, ünnep és gála ide, vagy oda, mégiscsak egy felkészülési mérkőzésről volt szó. A Vasas az alapozás legnehezebb fázisán van túl. A csapat csütörtökön érkezett haza az ausztriai edzőtáborból, ahol magaslaton, heti három edzést vezényelt Szanyó Károly és stábja, míg a dunaszerdahelyiek a jövő heti Európa Liga meccs előtti utolsó összecsapásukat vívták. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Vasas jelenleg a magyar NBII-ben szerepel, míg a DAC a szlovák bajnokság ezüstérmese.
A dunaszerdahelyi együttesnél helyet kapott Vida Máté, aki tíz éven keresztül volt a Vasas játékosa, részese volt a bajnoki bronzérmes és kupadöntős együttesnek, Vida Kristopher, aki szintén megfordult a Vasas utánpótlásánál, valamint a válogatott Kalmár Zsolt is.
A mérkőzés elején a vendégek domináltak.
Az 5. percben Vida Kristopher távoli lövése szállt nem sokkal kapu mellé, a 14. percben pedig szintén Vida Kristopher veszélyeztetett, ezúttal a keresztlécet találta el.
Három perccel később Ronan 22 méterről vette célba a kapu bal oldalát, ám Rados szögletre ütötte a játékszert.
A 20. percben a Vasas térfelén szerzett labdát a DAC, ám Vida Kristopher ismét célt tévesztett.
A 25. percben láthattuk az első Vasas lehetőséget. Király Botond kapott remek indítást bal oldalon, ám lövését védte Jedlicka.
A 34. percben Ronan játszotta be a labdát Kostrna lábára, bombáját Rados lábbal hárította.
A 42. percben Balajti lövésével gyűlt meg a baja Jedlickának, a 45. percben szintén a Vasas gólkirálya kapott nagyszerű indítást, bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, de lövése keresztbe elment a kapu előtt.
A szünetben a Vasas Hinora kivételével minden poszton változtatott, míg a DAC szakvezetője kettőt cserélt.
A 48. percben újra Vida Kristopher előtt adódott lehetőség, ám egy szép csel után a kapu fölé küldte a labdát.
A 61. percben Kalmár mintegy 20-21 méterről lőtt szabadrúgása szállt fölé.
A 73. percben Bősz Levente cselezgetett a kapu előtt, de elvesztette a labdát, azonban a két perccel előtte beállt Kun Bertalan nem tudott a kapuba találni.
A 78. percben megszületett az új Illovszky Rudolf Stadion első gólja: Bősz lőtte fel a labdát, Nagy Zoárd befordult vele a tizenhatoson belülre, ahol buktatták, a játékvezető pedig megítélte a tizenegyest. A büntetőt Birtalan Botond magabiztosan lőtte laposan a kapu közepébe.
A 79. percben a bal oldalról középre tett labdát Bilenki lőtte kapura, de Bősz bravúrral védett.
A 81. percben az ünnepi este újabb ünnepi pillanatához érkeztünk, pályára lépett ugyanis Ferenczi István is. A Vasas 42 éves erőnléti edzője gesztusként kapta, hogy pályára léphetett.
A 84. percben Kalmárhoz játszották a labdát, aki 15 méterről tekert kapura, de Bősz látványos mozdulattal kiszedte a játékszert a jobb sarokból.
Újabb három perccel később Birtalan szánta el magát lövésre mintegy 23 méterről, ez pedig jó ötletnek bizonyult, mert a labda védhetetlenül vágódott a bal alsó sarokba.
A hosszabbítás perceiben Kalmár Zsolt remekül ugratta ki Bilenkit, aki a bal kapufára emelte a játékszert.
A mérkőzés utolsó perceiben a Vasas szurkolói felállva tapsoltak, a lefújás után pedig hatalmas ünneplésbe kezdtek.
Hogy lesz-e hasonló ünneplésben része a csapatnak szűk egy év múlva is, az még a jövő zenéje, ám, hogy a Vasas helye az NBI-ben van, az nem vitás és részemről azon sem lepődnék meg, ha két év múlva ezekben a napokban egy hasonló estének lennénk részesei, akár egy El-mérkőzés keretében.

VASAS FC – FC DAC 1904 2–0 (0–0)
Illovszky Rudolf Stadion, 5000 néző, vezette: Solymosi (Berettyán, Horváth)
Vasas: Rados – Terbe, Szilágyi Z., Tóth B., Lakatos Cs. – Hinora, Kovács M. – Rétyi R., Daróczi, Király B. – Balajti. A második félidőben: Szmola (Bősz, 69.) – Hinora, Tóth D., Viczián, Hajdú Á. – Gál M., Kovács M. (Ferenczi I., 81.) – Tóth L., Szatmári L., Birtalan – Nagy Z. Vezetőedző: Szanyó Károly
DAC: Jedlicka – Kostrna, Kruzliak (Svec, 71.), Satka, Simcák (Blackman, a szünetben) – Vida M., Ronan (Bednár, 71.) – Veselovsky (Bilenkij, a szünetben), Kalmár Zs., Vida K. (Kun B., 71.) – Divkovic. Vezetőedző: Peter Hyballa
Gólszerző: Birtalan (78., 87. – az elsőt 11-esből)

Az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott négy játszmában legyőzte Franciaország együttesét az Arany Európa Liga vasárnapi nyitányán.
A nyíregyházi találkozón Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Németh Anett, Pallag Ágnes, Pekárik Eszter, Pintér Andrea, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina alkották a mieink 14-es keretét.
A hazaiak kezdték jobban a találkozót, a remek támadásoknak köszönhetően négypontos előnyre tettek szert. Ekkor a franciák felébredtek és elsősorban a jó nyitásoknak köszönhetően megfordították az állást. Jan De Brandt cserékkel próbálta frissíteni a csapatot, ennek eredményeképpen össze is jött az egyenlítés, ám a hajrában a vendégek összpontosítottak jobban és minimális különbséggel megnyerték a nyitó szettet (23:25).
A második játszmában elsősorban a Kaposvárral az Extraligába frissen feljutó, a válogatottban pedig újra helyett kapó Miklai Zsanett eredményes támadásai révén hamar meggyőző előnybe került válogatottunk, majd a nyitásoknak és a jól összeállt blokkoknak köszönhetően már nyolc pontra nőtt a magyar csapat előnye, innen pedig már nem tudott felállni a francia együttes. Végül meggyőző fölénnyel lett lányainké a szett (25-16).
A harmadik felvonás előtt több helyen is változtatott Jan De Brandt kapitány, aki elmondása szerint szeretne minél többet látni a játékosokból, hiszen a végső cél az Eb-n való eredményes szereplés, erre pedig az Európa Liga kiváló felkészülést nyújt.
A hazaiak végig kézben tartva a játszmát, előnyüket folyamatosan növelve meneteltek az újabb szett megnyerése felé. Ellenfelünk hiába próbálkozott cserékkel, ez csak a felzárkózáshoz volt elég, a játszma végén újra a magyar szurkolók örülhettek (25-20).
A negyedik szettben hamar hárompontos előnyre tett szert a magyar válogatott, ázonban a franciák felszívták magukat és ezúttal nem hagyták ellépni a mieinket. Az egészen a hajráig szorosan alakuló játszma végjátékát a magyar lányok bírták jobban és Sándor bombájával, valamint Pekárik blokkjával lezárták az összecsapást (25-19).
A magyar csapat szerdán Varasdon Horvátország ellen folytatja az Európa Liga-szereplését, ahol három csoportban zajlanak a küzdelmek. A kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben.
Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri meg, úgy a három csoport legjobb másodikja kerül még a Final Fourba.

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:1 (–23, 16, 20, 19)

Nyíregyháza, 800 néző. V: Gonzalez Tabares (spanyol), Horváth M. (magyar).
Magyarország: Dékány 6, Pekárik 8, Miklai 5, Szakmáry 16, Pintér 4, Tálas 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Németh A. 9, Pallag, Bokorné Liliom 3, Nagy E. 2, Sándor 9.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Franciaország: Steux-Caleyron 3, Fidon Lebleu 15, Mayer 2, Orle 9, Cazaute 19, Olinga-Andela 9. Csere: Bernard, Gelin (liberók), Davidovic, Oliveira-Souza.
Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.

Jan De Brandt: "Nagyon boldog vagyok, hiszen mindenki játszott, csak Pallag Ágival spóroltam kicsit egy kisebb sérülés miatt. Az Európa-ligában egyetlen dolgot kell bizonyítaniuk a játékosoknak: hogy megérdemlik a válogatottságot, és építeni kell a játékkapcsolatokat. Nagyon jó reakciókat kaptam a lányoktól, mindenki küzdött, a harmadik játszmában másik csapat szerepelt, és bizonyított. Jó, hogy sikerült győzelemmel kezdeni, ez részben azért is sikerült, mert az ellenfelünk sokat hibázott."

Emile Rousseaux: "Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen veszítettünk, de egyébként jobban játszottunk, mint vártam. Nem tudtunk ugyanolyan színvonalon röplabdázni minden szettben, és el kell ismernem, jelenleg jobb a magyar válogatott, a magas labdákat jobban játszotta meg, mi pedig sok hibát követtünk el."

Kijelölte az augusztusi, magyar társrendezésű női röplabda Európa-bajnokságra készülő keretét a válogatott szövetségi kapitánya, a belga Jan De Brandt. A Magyar Röplabda Szövetség beszámolója szerint a 30 fős keretben zömében itthon játszó röplabdázók szerepelnek, mindössze öt olyan játékos van, akik külföldön játszottak az idény során.
Jan De Brandt azt is megindokolta, hogy miért hívott meg ilyen sok játékost a válogatottba, illetve a felkészülés programjáról is beszélt. – Az idény során mutatott teljesítmények értékelését követően kijelöltem egy harminc fős keretet. Tudom, ez egy feltűnően bő lista, de az első edzőtáborba már csak húszan érkeznek. A gyakorlás után ez a keret tovább szűkül, és már csak tizennégy játékost nevezek a május végén kezdődő Arany Európa Ligára. Június második felétől egy kis szünet következik, majd júliusban ismét tizennyolc-húsz röplabdázóval kezdjük meg a közvetlen felkészülést az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra, s nem sokkal később a végleges keretét is kijelölöm.
A bő keretben rutinos és fiatal játékosok is egyaránt helyet kaptak. – Ne feledjük, ez egy hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelyen óriási szükség van a tapasztalt játékosokra, akiknek nem remeg meg a keze az első labdamenetnél. Bízom benne, hogy a fiatal tehetségek is megragadják a nagy lehetőséget. Többen már bizonyították, hogy nem véletlenül kaptak meghívót a válogatott keretébe, de ebben az idényben is láttam kiválóan fejlődő játékosokat. Az előttünk álló időszakban igyekszem mindenkinek játéklehetőséget adni, augusztus elején pedig véglegessé válik, ki az a tizennégy játékos, aki Magyarországot képviselheti az Európa-bajnokságon.
A névsorban egyébként 32 név szerepel, de ebből két fiatal játékosra nem számíthat a kapitány az Eb-n és az Európa Ligában, hiszen a Békéscsabán játszó Szedmák Réka nemrégiben súlyos sérülést szenvedett, a nyíregyházi Varga Eliza pedig – egyelőre – „röplabda-román”-nak számít, hiába van meg a magyar állampolgársága is.

A magyar női válogatott 20 fős kerete a májusi edzőtáborra:
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Bleicher Réka (UTE), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsaba)
Ütők: Bokorné Liliom Rita (UTE), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Németh Anett (Coastal Carolina University – amerikai), Pallag Ágnes (Cannes – francia), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart – német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – német), Török Kata (Vasas Óbuda), Villám Lilla (Vasas Óbuda), Dégi Barbara (Gödöllői RC)
Centerek: Bodnár Dorottya (Swietelsky-Békéscsaba), Bodovics Hanna (Swietelsky-Békéscsaba), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg – német), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsaba), Pintér Andrea (Jászberény)
Liberók: Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsaba), Szpin Renáta (Swietelsky-Békéscsaba), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

A tartalék keret tagjai (12 fő):
Feladók: Marija Cicic (Hungast-Haladás), Petrenkó Brigitta (Jászberény)
Ütők: Glemboczki Zóra (Swietelsky-Békéscsaba), Miklai Zsanett (Diamant Kaposvár), Szedmák Réka (Swietelsky-Békéscsaba), Varga Eliza (Fatum-Nyíregyháza), Takács Doroti (MTK Budapest)
Centerek: Ambrosio Melani (Vasas Óbuda), Kis Rebeka (MTK Budapest), Kovács Lilla (UTE), Vacsi Evelin (Diamant Kaposvár)
Liberók: Lékó Lilla (Jászberény)

A női válogatott EL-menetrendje:
05.25 15:00 Magyarország – Franciaország; Nyíregyháza (Tv: Duna World)
05.29 19:00 Horvátország – Magyarország; Varasd
06.01 18:00 Franciaország – Magyarország; Harnes
06.08 15:00 Magyarország – Horvátország; Kaposvár (Tv: Duna World)
06.12 17:55 Ausztria – Magyarország; Graz
06.15 15:00 Magyarország – Ausztria; Budapest, Közszolgálati Egyetem (Tv: Duna World)

Európa-bajnokság, C-csoport (Budapest, Papp László Sportaréna)
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia

Kiváló szereplés után hazaérkezett a speciális olimpiai csapatunk, az Abu Dhabiban és Dubajban rendezett világjátékokról.
Az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók világeseményén 190 ország vett részt. Az esemény 6 napon keresztül zajlott.
A 62 sportolóból álló magyar csapat figyelemreméltó teljesítményeket bemutatva 32 arany-, 26 ezüst-, 10 bronzérmet szerzett, emellett számos értékes helyezéssel gazdagodott. Speciális sportolóink tizenkettő 4., hat 5. helyezést és egy 6. helyezést is elértek!
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója alapján a kosárlabda-válogatott megvédte címét, és aranyérmes lett az egyesített, vagyis integrált labdarúgócsapat is. Az első helyeket tekintve a legeredményesebb magyar sportolók közé tartozik a gyalogló Huzlinger István, az erőemelő Fecske József, az úszó Szilágyi Zsanett, valamint a tornász Latinovics Lívia és Juhász Szebasztián.
Az Egyesült Arab Emírségek első alkalommal adott otthont speciális olimpiának, a világjátékok sporteseményein 7500 sportoló, 2500 edző, 20 000 önkéntes és 3500 VIP-vendég vett részt.
A speciális sportolók versenyrendszerét 1968-ban, Chicagóban a Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver alapította meg. Magyarország 1989-ben csatlakozott a mozgalomhoz.
A következő téli világjátékoknak 2021-ben Svédország, a négy év múlva esedékes nyári világjátékoknak pedig Berlin ad majd otthont.

Isztambulban kisorsolták az augusztus 23-szeptember 8. között megrendezésre kerülő női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztását, melynek Lengyelország, Szlovákia és Törökország mellett Magyarország is társházigazdája lesz.
A magyarok a C csoportba kerültek, Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország társaságában.

A sorsolás előtt a házigazda országok képviseletében Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára elmondta, hogy Magyarország számára történelmi jelentőségű lesz eme sportesemény, hiszen eddig nem rendeztünk röplabdában ilyen nagy tornát.
Ami a sorsolás menetét illeti, a négy társházigazda semmilyen formában nem kerülhetett egymással szembe, így ezek az országok külön kalapban "foglaltak helyet".
A négy hatos csoport kialakulásának tevőleges részese volt Jan De Brandt szövetségi kapitány és Dobi Edina volt válogatott játékos, akik az első és második kalapból húztak ellenfelet a mieink számára.
A csoportok kialakítása után a szervezők ismertették a csoportküzdelmek utáni menetrendet, miszerint a csoportok első négy helyezettjei jutnak a legjobb 16 csapat közé, majd keresztbejátszással (1-4, 2-3, 3-2, 4-1 helyezett ellen) döntik el, ki jut a legjobb 8 közé és folytatja a viadalt, már Törökországban. A magyar válogatott az A csoportból kapja majd az ellenfelet, azonban semmiképpen nem kerülhet össze Törökországgal, biztosítva ezzel, hogy a rendező országok még egy kört otthon játszhassanak. Ha mégis eképp alakulnának a helyezések, akkor a keresztbejátszás is módosul.
Ami a csoportbeosztást illeti, kerülhettünk volna nehezebb, de könnyebb hatosba is, ám a továbbjutás nem elérhetetlen a mieink számára.

Ellenfeleink:

Hollandia: az európai szövetség (CEV) Szerbia mögött a második helyre rangsorolja a tulipánosokat, akik 2017-es Eb-n másodikak, a tavalyi vb-n pedig negyedik helyen végeztek. A magyar válogatott legutóbb 2014. januárjában találkozott leendő csoportellenfelével, akkor világbajnoki selejtezőn 3:0-ra ellenfelünk bizonyult jobbnak.
Horvátország (11.): az utóbbi években kellemesebb emlékeink vannak déli szomszédainkról, akik szintén résztvevői voltak az előző Európa-bajnokságnak. 2017-ben Eszéken vb-selejtezőn sikerült 3:2 arányban legyőzni őket, míg tavaly az Európa Ligában itthon 3:1-re mi, Horvátországban 3:2-re ők diadalmaskodtak. Az Eb előtt az Európa Ligában ismét megmérkőzünk velük.
Azerbajdzsán (13.): sorozatban harmadik Európa-bajnokságon hozta össze a sors lányainkat Azerbajdzsánnal. Ki ne emlékezne az antwerpeni csodára, mikor a mieink 3:1-es diadala a csoportból való továbbjutást jelentette számunkra. 2017-ben Bakuban már kevesebb sikerélmény jutott a magyar csapat számára, akkor simán, 3:0-ra nyertek az azeriek. Noha a jelenlegi ranglistán elfoglalt helyezésünk megegyezik, a hazai pálya mindenképpen mellettünk szólhat.
Románia (18.): szintén emlékezetes mérkőzést vívtunk, mikor 2016-ban a kinti 3:0-s vereség után Érden aranyszettben diadalmaskodtunk ellenük, kiharcolva a 2017-es Eb-részvételt. A magyar statisztikát rontja az ugyanabban az évben lejátszott két Európa Liga meccs (mindkétszer 0:3), azonban egy Európa-bajnoki mérkőzés a Papp László Budapest Sportarénában reményeink szerint más eredményt hoz majd.
Észtország (29.): a tipikus "kötelező győzelem" kategória. Az Eb-újonc ellen a 2017-es Eb-selejtezőn itthon 3:1-re, a lengyelországi tornán 3:2-re győztünk.

A budapesti program:

2019. augusztus 23. péntek:
Horvátország - Azerbajdzsán,
MAGYARORSZÁG - Észtország,
Hollandia - Románia

2019. augusztus 24. szombat:
Észtország - Horvátország,
Románia - MAGYARORSZÁG

2019. augusztus 25. vasárnap:
Azerbajdzsán - Hollandia,
Észtország - Románia

2019. augusztus 26. hétfő:
MAGYARORSZÁG - Azerbajdzsán,
Hollandia - Horvátország

2019. augusztus 27. kedd:
Románia - Horvátország,
Hollandia - Észtország

2019. augusztus 28. szerda:
Azerbajdzsán - Észtország,
Horvátország - MAGYARORSZÁG

2019. augusztus 29. csütörtök:
MAGYARORSZÁG - Hollandia,
Románia - Azerbajdzsán

Jan De Brandt a következőképpen értékelt a szövetség honlapján: "Nagyon vegyes csoportba kerültünk, ahol egyértelműen Hollandia a favorit, de a többi válogatott nagyjából egyforma játékerőt képvisel. Ha jól játszunk, akkor akár a második-harmadik hely is elérhető, s ez azért lenne fontos, hogy legyen esélyünk sikerrel megvívni a nyolcaddöntőt is. A negyedik helyet mindenképpen el kellene kerülnünk, mert akkor várhatóan a világbajnok Szerbiával kellene megmérkőznünk a folytatásban. Összességében örülhetünk a csoportbeosztásnak, hiszen remek csapatok jönnek majd Magyarországra."

Magyar fölényt hozott a Dordrechtben megrendezett rövid pályás gyorskorcsolya (shorttrack) Európa-bajnokság miután a csapat tagjai összesen négy arany-, négy ezüst-, valamint egy bronzérmet szereztek.
A férfiaknál Liu Shaolin Sándor sporttörténelmet írt, ő az első magyar versenyző, aki felállhatott az összetett verseny dobogójának legfelső fokára, ráadásul az ezüstérmet Liu Shaoang szerezte meg.
Liu Shaolin Sándor 1500 méteren Liu Shaoang előtt szerezte meg az aranyérmet, majd 500 méteren testvére mögött a második helyen végzett.
Vasárnap 1000 méteren Liu Shaolin Sándor szintén ezüstérmes pozícióban ért célba, ezúttal az orosz Elistratov előzte meg. Ugyanitt a B-döntő megnyerésével Liu Shaoang a hatodik helyen végzett.
A 3000 méteres szuperdöntőben Liu Shaoang harmadik, Liu Shaolin Sándor pedig negyedikként ért célba, így összetettben kettős magyar diadal született.
A férfiak 5000 méteres váltóversenyében a Burján Csaba, Krueger Cole, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat nyerte meg a finálét. Az elődöntőben Varnyú Alex indult.
Ami a hölgyeket illeti, Jászapáti Petra 500 és 1000 méteren 6., 1500 méteren 8., összetettben pedig 9. lett.
Bácskai Sára Luca 1000 méteren a B döntőben Jászapáti Petra mögött ért célba, így a 7. helyen zárt.
Nem maradtak azonban érem nélkül a lányok sem, női váltónk a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Knoch Marta és Somogyi Barbara összetételben bronzérmet szerzett.
Az Európa-bajnoksággal kapcsolatos hír, hogy információink szerint Magyarország megpályázza a 2020-as Eb rendezési jogát, amit az MKOSZ elnöksége már jóvá is hagyott.

Árverésekkel és adománygyűjtéssel segít a (strand)röplabdás társadalom a súlyos baleset után lábadozó Fülöp Péternek: olimpiai bajnok vívó kitűzője és a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának aláírt meze is hozzájárulhat a fiatal gyógyulásához.
Összefogtak a röplabdázók és strandröplabdázók, hogy segítsenek fiatal társuknak, a 19 éves Fülöp Péternek. Fülöp a Szolnoki Röplabda Akadémia játékosaként 2017-ben felnőtt Magyar Kupát nyert a teremben. Tagja volt a 2017-ben ifjúsági Európa-bajnokságon és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szereplő együttesnek, idén augusztusban pedig Mikuláss Marcell párjaként az U20-as strandröplabda-bajnokságon bizonyult a legjobbnak. Csakhogy kevéssel a győzelem után, augusztus 11-én súlyos balesetet szenvedett, eltört a 3-as és a 4-es nyakcsigolyája. A tehetséges, juniorválogatott sportoló rehabilitációja a megfelelő ütemben halad, már otthon töltheti a hétvégéket, ám az utazás, a vitaminok, az eszközök, a gyógyszerek, azaz a rehabilitációs folyamat elengedhetetlen elemei nagy költséggel járnak, így fontos lenne segíteni a fiatalnak.
A szolnoki klub arra kéri a csapatokat, a játékosokat és a szurkolókat, hogy álljanak az ügy mellé, és közös gyűjtéssel támogassák Fülöp Pétert.

Az adományokat ide várják:
Fülöp Péter
12050002-01129641-00100009

Eközben a strandröplabdás társadalom is megmutatta, szívén érzi a fiú sorsát. Fülöp Péter a homokon a Strandröplabdázásért Sportegyesületet erősíti, a klub pedig a Facebook-oldalán bocsájtott árverésre több különleges ereklyét. Korábban az ugyancsak a Facebookon futó nyereményjátékban jutott hozzá a szerencsés nyertes Gönczi Imréné az Európa-bajnok, a világ legjobbjának választott Anders Mol és Christian Sorum, illetve az ifjúsági olimpiai negyedik Hajós Artúr és Stréli Bence által aláírt pólóhoz. A győztes árverésre bocsájtotta nyereményét, hogy így segítsen Fülöp Péternek, ám a Standröplabdázásért SE közösségi oldalán további darabokra lehet licitálni.
A versenyző Benkő Balázs több nemzetközi versenytrikót ajánlott fel, a tréner Buday Balázs ugyancsak felajánlott néhány, az ifjúsági olimpián használt válogatott trikót, de licitálhatnak Miklai Zsanett a Vasas egyik Magyar Kupa-győzelmekor viselt mezére is. Licitre ajánlották a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának idei, a csapattagok által dedikált versenymezét is. A tárgyak között találjuk Mendelényi Györgyi felajánlását, (lánya, Papp Lujza ugyancsak a Strandröplabdázásért SE-ben szerepel), aki édesanyja, Mendelényiné Ágoston Judit olimpiai bajnok vívó az 1964-es tokiói győztes kitűzőjét bocsájtotta árverésre. Ő ajánlotta fel a legendás asztalitenisztrió, a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor által aláírt pingpongütőt is, mely szintén keresi a Fülöp Péternek segíteni vágyó új tulajdonosát.
Licitálni december 20-ig lehet a közösségi oldalon, az összegeket Fülöp Péternek juttatják el a szervezők.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek