Sport Mindenkinek - Items filtered by date: július 2019
vasárnap, 14 július 2019 20:48

Hétfőn rajtol a vívó világbajnokság

A szervezők az utolsó simításokat végzik azért, hogy holnap reggel 9 órakor akadálytalanul elrajtolhasson minden idők legnagyobb szabású vívó-világbajnoksága. A sportág budapesti csúcseseményén 118 ország 1071 sportolója lép pástra, a vb kilenc napon át, egészen július 23-án estig tart. Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg a magyar vívóválogatott szereplésével kapcsolatban, de reméli, hogy hazai pályán több sportolónk is közelebb kerül az olimpiai kvóta megszerzéséhez.
"Hatalmas rajtunk, szervezőkön a nyomás és a felelősség, hiszen még soha nem nevezett be ennyi nemzet, és ennyi sportoló egyetlen vívóversenyre sem, ezért minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz az időrend pontos betartásának - mondta Csampa Zsolt. - Már régi hagyomány, hogy a sportág elnökeként nem támasztok semmilyen konkrét elvárást a csapattal szemben a világversenyek előtt, de remélem, hogy sok sportolónk közelebb kerül az olimpiai kvótához ezen a rendkívül fontos kvalifikációs versenyen" - tette hozzá a sportág első embere, aki az esélyeket firtató kérdésre annyit elárult, hogy a magyar himnusz szerinte többször is felcsendülhet a világbajnokság alatt.
Az MVSZ főtitkára, Tamás Henriette a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a budapesti világbajnokságnak sportdiplomáciai szempontból is kiemelt jelentősége van.
"Nagy tisztelettel fogadjuk majd Alisher Ushmanov urat, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökét, aki nagyon elégedett volt 2013-ban is a budapesti világbajnoksággal - kezdte a sportág magyar főtitkára. - Hatalmas dolog, hogy a jövő héten vendégül láthatjuk Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét is, aki olimpiai- és világbajnok tőröző, valamint a NOB más tagjait is. Egy csodálatos hangulatú világbajnoksággal és látványos showműsorral szeretnénk elkápráztatni őket ugyanúgy, mint mindenkit, aki a következő kilenc napban kilátogat a BOK Csarnokba."
A BOK Csarnok a rekonstrukció alatt álló Puskás Ferenc Stadion mellett, Budapest központi részén található. A vívó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetője szerint 2013-hoz hasonlóan, ezúttal is kiváló helyszíne lesz az eseménynek.
"A 2013-as vb sikere után egyértelmű volt, hogy a BOK Csarnok ismét ideális otthona lesz az eseménynek. A Papp László Sportaréna túl nagy, ott olyan távolságokat kellett volna leküzdeni, ami miatt ezt elvetettük. Az volt a célunk, hogy a kilátogatók közel kerüljenek a víváshoz. Itt három terem lesz. Az A-csarnokban 4+1 pástot állítunk fel, itt mennek a legizgalmasabb összecsapások, vagyis az érmekért zajló asszók. A B-csarnokban a selejtezőket és az alsó ági mérkőzéseket bonyolítjuk, A C-terem pedig egyfajta tartalékszerepet tölt be, illetve főleg az lesz majd a magyar vívók selejtezőinek helyszíne. A közel 40 pást, amit felállítunk, elég kell, hogy legyen, még így is, hogy majdnem 1100 vívó jött el Budapestre" - mondta Sztaics István.
Udvarhelyi Gábor szerint a magyar válogatott tagjainak a budapesti világbajnokság nagyszerű lehetőség arra, hogy hazai közönség, illetve a saját családtagjaik, barátaik előtt érjék el azokat az eredményeket, amiket célként tűztek ki maguk elé. A szövetségi kapitány beszélt a csapat jelenlegi formájáról is.
"Talán a legfontosabb, hogy nincs az ellenfelek között a legveszélyesebb, a sérülés, így mindenki a lehető legjobb állapotban van. Úgy láttam – az edzéseket gyakran személyesen is meglátogatva –, hogy a szükséges és megfelelő munkát az összes versenyzőnk el tudta végezni, felkészülten várjuk a világbajnokságot" - tette hozzá a szakember.
A verseny holnap reggel 9 órakor a női párbajtőrözők egyéni selejtezőivel kezdődik, délután 1-kor pedig a férfi kard egyéni mezőnye vág neki a menetelésnek.

Published in Kiemelt Események

Szűk három esztendő után újra élettel telt meg a Vasas stadionjának környéke.
Kora délutántól sok-sok piros-kék mezben sétáló idős és fiatal, nő és férfi, gyermek és felnőtt várta izgatottan és persze boldogan a nagy eseményt, mely nem volt más, mint az újjáépített, 5145 fő befogadására alkalmas Illovszky Rudolf Stadion ünnepélyes megnyitása.
Nem titkoltan, jómagam is ennek a stadionnak az elődjében töltöttem a legtöbb időt, egészen kisgyermek koromtól kezdve, így én is hasonló várakozással és izgalommal indultam a megújított sportlétesítmény felé.
Az új Illovszky Rudolf Stadionba lépve a Vasashoz méltó egyszerűséget tapasztalhatjuk, semmi hivalkodás, semmi pompa, csupán maga a Vasas. Az országnak ezidáig 50 olimpiai és 55 világbajnoki aranyérmet adó egyesület számára fontos volt, hogy a kilátogató szimpatizánsok otthonosan érezzék magukat, ezért a stadion tervezésébe a szurkolókat is bevonták. Markovits László elnök maga is többször leült a drukkerek képviselőivel tárgyalni azok elképzeléseiről, ezen túl pedig egy fórumon minden szimpatizáns megoszthatta, mikor és milyen módon kezdett kötődni a klubhoz, ki, hogyan lett Vasas szurkoló. Ezek az emlékképek most mind visszaköszönnek a falakról, csakúgy, mint a régi közvetítésekből és egykori legendáktól vett idézetek, a klub kiváló játékosainak rézkarcból készült arcképe, a mezek, melyekben a Vasas az évek során pályára lépett, de láthatjuk azt is, mikor az apa kíséri fiát a mérkőzésre. Az Illovszky Rudolf Stadion szektorai is az egykori kedvencekről lettek elnevezve. A hazai szektorok Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla, míg a vendéghelyek szektorai kettős kötődésű labdarúgók: Machos Ferenc (a Vasas mellett a Honvédot is erősítette), Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpest), Takács II József (Ferencváros) nevét viselik.
Egyedülálló volt az is, hogy az ünnepi délutánon jelentős szerep jutott egykori és jelenlegi kiváló sportolóknak, a különböző szakosztályoknak, utánpótlásnak és szurkolónak egyaránt, de nem hiányozhattak az öregfiúk sem. Igazi kuriózum volt, ahogy a szakosztályok sportolói együtt rúghatták a bőrt a szurkolókkal és a klub utánpótlás játékosaival, de a nézők örömmel fogadták a régi nagyokat is.
Ha esetleg valakinek még ezután is voltak kétségei a Vasas "a család az első" jelmondata felől, az meggyőződhetett arról, hogy a stadionon kívül, a férfiak, nők és gyerekek is megtalálhatták a maguk elfoglaltságát. Többek között ugrálóvár, ügyességi játékok, könyvbemutató stand, sör és kolbász várta az érdeklődőket, de megtekinthettük Rudi bácsi legendás Fiat személyautóját is.
A 20:30-kor kezdődő Vasas - DAC főmérkőzésre belépve a stadion névadójának, Illovszky Rudi bácsinak egykori történeteit hallhattuk és láthattuk is a kivetítőkön keresztül, mely után büszkén nézhettünk fel az égre, ahonnan minden bizonnyal Rudi bácsi is büszkén néz a stadionra és őszintén remélem -nem is olyan sokára- ugyanígy néz majd le a csapatra is.
Illovszky Rudolf gondolatai után Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk nyitotta meg hivatalosan is az új stadiont, majd a Himnusz csendült fel. Az ünnepélyes kezdőrúgást 92 éves Raduly József, a Vasas örökös tiszteletbeli elnöke végezte el.
Ami az összecsapást illeti, ünnep és gála ide, vagy oda, mégiscsak egy felkészülési mérkőzésről volt szó. A Vasas az alapozás legnehezebb fázisán van túl. A csapat csütörtökön érkezett haza az ausztriai edzőtáborból, ahol magaslaton, heti három edzést vezényelt Szanyó Károly és stábja, míg a dunaszerdahelyiek a jövő heti Európa Liga meccs előtti utolsó összecsapásukat vívták. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Vasas jelenleg a magyar NBII-ben szerepel, míg a DAC a szlovák bajnokság ezüstérmese.
A dunaszerdahelyi együttesnél helyet kapott Vida Máté, aki tíz éven keresztül volt a Vasas játékosa, részese volt a bajnoki bronzérmes és kupadöntős együttesnek, Vida Kristopher, aki szintén megfordult a Vasas utánpótlásánál, valamint a válogatott Kalmár Zsolt is.
A mérkőzés elején a vendégek domináltak.
Az 5. percben Vida Kristopher távoli lövése szállt nem sokkal kapu mellé, a 14. percben pedig szintén Vida Kristopher veszélyeztetett, ezúttal a keresztlécet találta el.
Három perccel később Ronan 22 méterről vette célba a kapu bal oldalát, ám Rados szögletre ütötte a játékszert.
A 20. percben a Vasas térfelén szerzett labdát a DAC, ám Vida Kristopher ismét célt tévesztett.
A 25. percben láthattuk az első Vasas lehetőséget. Király Botond kapott remek indítást bal oldalon, ám lövését védte Jedlicka.
A 34. percben Ronan játszotta be a labdát Kostrna lábára, bombáját Rados lábbal hárította.
A 42. percben Balajti lövésével gyűlt meg a baja Jedlickának, a 45. percben szintén a Vasas gólkirálya kapott nagyszerű indítást, bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, de lövése keresztbe elment a kapu előtt.
A szünetben a Vasas Hinora kivételével minden poszton változtatott, míg a DAC szakvezetője kettőt cserélt.
A 48. percben újra Vida Kristopher előtt adódott lehetőség, ám egy szép csel után a kapu fölé küldte a labdát.
A 61. percben Kalmár mintegy 20-21 méterről lőtt szabadrúgása szállt fölé.
A 73. percben Bősz Levente cselezgetett a kapu előtt, de elvesztette a labdát, azonban a két perccel előtte beállt Kun Bertalan nem tudott a kapuba találni.
A 78. percben megszületett az új Illovszky Rudolf Stadion első gólja: Bősz lőtte fel a labdát, Nagy Zoárd befordult vele a tizenhatoson belülre, ahol buktatták, a játékvezető pedig megítélte a tizenegyest. A büntetőt Birtalan Botond magabiztosan lőtte laposan a kapu közepébe.
A 79. percben a bal oldalról középre tett labdát Bilenki lőtte kapura, de Bősz bravúrral védett.
A 81. percben az ünnepi este újabb ünnepi pillanatához érkeztünk, pályára lépett ugyanis Ferenczi István is. A Vasas 42 éves erőnléti edzője gesztusként kapta, hogy pályára léphetett.
A 84. percben Kalmárhoz játszották a labdát, aki 15 méterről tekert kapura, de Bősz látványos mozdulattal kiszedte a játékszert a jobb sarokból.
Újabb három perccel később Birtalan szánta el magát lövésre mintegy 23 méterről, ez pedig jó ötletnek bizonyult, mert a labda védhetetlenül vágódott a bal alsó sarokba.
A hosszabbítás perceiben Kalmár Zsolt remekül ugratta ki Bilenkit, aki a bal kapufára emelte a játékszert.
A mérkőzés utolsó perceiben a Vasas szurkolói felállva tapsoltak, a lefújás után pedig hatalmas ünneplésbe kezdtek.
Hogy lesz-e hasonló ünneplésben része a csapatnak szűk egy év múlva is, az még a jövő zenéje, ám, hogy a Vasas helye az NBI-ben van, az nem vitás és részemről azon sem lepődnék meg, ha két év múlva ezekben a napokban egy hasonló estének lennénk részesei, akár egy El-mérkőzés keretében.

VASAS FC – FC DAC 1904 2–0 (0–0)
Illovszky Rudolf Stadion, 5000 néző, vezette: Solymosi (Berettyán, Horváth)
Vasas: Rados – Terbe, Szilágyi Z., Tóth B., Lakatos Cs. – Hinora, Kovács M. – Rétyi R., Daróczi, Király B. – Balajti. A második félidőben: Szmola (Bősz, 69.) – Hinora, Tóth D., Viczián, Hajdú Á. – Gál M., Kovács M. (Ferenczi I., 81.) – Tóth L., Szatmári L., Birtalan – Nagy Z. Vezetőedző: Szanyó Károly
DAC: Jedlicka – Kostrna, Kruzliak (Svec, 71.), Satka, Simcák (Blackman, a szünetben) – Vida M., Ronan (Bednár, 71.) – Veselovsky (Bilenkij, a szünetben), Kalmár Zs., Vida K. (Kun B., 71.) – Divkovic. Vezetőedző: Peter Hyballa
Gólszerző: Birtalan (78., 87. – az elsőt 11-esből)

Published in Kiemelt Események

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek