Sport Mindenkinek - Items filtered by date: augusztus 2017
csütörtök, 31 augusztus 2017 23:12

Csoknyai 5. a világbajnokságon

Csoknyai László révén megszületett a magyar csapat első pontszerző helye a judo vb-n.
Két magyar versenyző lépett tatamira a Suzuki Judo Világbajnokság csütörtöki versenynapján. Női 63 kg-ban nem volt hazai induló, azonban a férfi 81 kg-os küzdelmek során Csoknyai Lászlóért és Ungvári Attiláért is szoríthattunk, ahol előbbi élete eddigi legjobb eredményeként világbajnoki 5. helyezést ért el. Ungvári Attila helyezetlenül zárt.
Mindkét versenyzőnk a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe.
Csoknyai az argentin Emmanuel Lucenti ellen kezdett és hosszabbításban sikerült kiharcolnia a továbbjutást, míg Ungvári Attila a kubai Jorge Martinez ellen bizonyult jobbnak egy vazarival.
A legjobb 32 között Csoknyai 1 perc 17 másodperc alatt intézte el a Costa Rica-i David Guillen Vargast, Ungvári Attila pedig az amerikai Jack Hatton ellen jutott túl, első mérkőzéséhez hasonlóan szintén egy vazarival.
A nyolcaddöntőből aztán Csoknyai a cseh Ivan Petr legyőzésével bejutott a legjobb nyolc közé is, ám a ceglédi judós már nem bírt az olimpiai 5. Matteo Marconcinivel, így helyezetlenül zárt.
A negyeddöntőben a paksiak versenyzője elszenvedte első vereségét, a német Alexander Wieczerzak egy vazarival bizonyult jobbnak, de Csoknyai így is vigaszágra került.
Ezen a világbajnokságon először fordult elő, hogy magyar sportolót láttunk a délutáni programban, ennek megfelelően a lelátón is fokozódott a hangulat, az üzbég Davlat Bobonov legyőzése pedig csak dobott ezen, hiszen ez azt jelentette, hogy éremért mérkőzhetett Csoknyai László.
Ellenfele az Ázsia-bajnoki ezüstérmes iráni Saeid Mollaei azonban egy perc alatt szertefoszlatta álmainkat, ipponnal győzött, Csoknyai pedig 5. lett.
Noha szerettünk volna magyar érmet látni, kesergésre semmi okunk, hiszen az Atomerőmű judósa így is élete legjobb eredményét érte el.
Pénteken a női 70 (Gercsák Szabina) és 78 kg-os (Erdélyi-Joó Abigél, Salánki Evelin) és a férfi 90 kg-os súlycsoport (Vér Gábor, Tóth Krisztián) küzdelmeit láthatjuk, míg szombaton a nők a +78 (Szigetvári Mercédesz, Kárpáti Emese), míg a férfiak a 100 (Cirjenics Miklós, Ohát Zalán) és a +100 kg-os (Bor Barna) súlycsoportban küzdenek a versenyzők.

VÉGEREDMÉNY:

Női 63 kg:
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Tina Trstenjak (szlovén)
3. Mungunchimeg Baldorj (mongol)
3. Agata Ozdoba (lengyel)
5. Martyna Trajdos (német)
5. Yang Junxia (kínai)
7. Amy Livesey (brit)
7. Ketleyn Quadros (brazil)

Férfi 81 kg:
1. Alexander Wieczerzak (német)
2. Matteo Marconcini (olasz)
3. Khasan Khalmurzaev (orosz)
3. Saeid Mollaei (iráni)
5. Csoknyai László (magyar)
5. Uuganbaatar Otgonbaatar (mongol)
7. Davlat Bobonov (üzbég)
7. Frank de Wit (holland)
...
Ungvári Attila helyezetlen

Published in Kiemelt Események

A szerdai versenynap sem hozott sok sikerélményt a magyar sportolóknak a Suzuki Judo Világkupán. Pedig a Papp László Budapest Sportarénában már délelőtt 10 órakor fantasztikus volt a hangulat, amikor a nap első mérkőzésének résztvevőit szólították a tatamira. A londoni olimpián ezüstérmes Ungvári Miklós érkezését óriási ováció fogadta, ezek után nem is lehetett kérdéses a férfi 73 kilósok első győztesének kiléte. A chilei Tomas Bringas ugyan keményen küzdött, ám Ungvári két vazarit érő akciót is végre tudott hajtani, így bejutott a második fordulóba.
A Puerto Ricó-i Jeffrey Ruiz ellen már kissé fáradtan mozgott Ungvári, ráadásul a meccs sem volt holmi délelőtti matiné, ám a jelentős energiákat mozgósító magyar judós végül a hosszabbításban megnyerte az összecsapást. Igaz, ehhez az (is) kellett, hogy Ruiz szabálytalanul fogjon, amiért intést kapott, ezzel pedig a találkozó véget jelentette.
A legjobb 32 között az idei Ázsia-bajnokság harmadikja, a kazah Zhansay Smagulov következett, ám egyiken sem tudtak értékelhető akciót kivitelezni. Következhetett az aranypont, és csakúgy, mint Ungvári előző meccsén, ezúttal is egy rossz fogás miatti intés vetett véget a küzdelemnek, ám szomorúságunkra fordított leosztásban. Ezúttal a Honvéd versenyzője volt, aki egyik akciója indításakor egy pillanatra lábra fogott.
Olimpiai ezüstérmes judósunk a nap végi értékelésében a fáradtságot említette a kiesés egyik lehetséges okozójának, hiszen edzőtábor edzőtábort követett, így nem igazán volt ideje a regenerálódásra.
Női 57 kilóban egy nagy visszatérőért, a riói olimpia után több műtéten átesett, ám látszólag és remélhetőleg immáron teljesen egészséges Karakas Hedvigért szoríthattunk. Aztán a bemutatkozás mindenkit letaglózott, de leginkább benini ellenfelét, nevezetesen Zinhoue Chantal Akogbetót, akit mindössze 15 másodperc alatt intézett el egy ipponnal.
Hédi meg is jegyezte a meccs után, hogy talán jobb lett volna több időt tölteni a tatamin. Hogy emiatt, vagy más okból nem sikerült a második fordulóban az idei Eb-bronzérmes koszovói Nora Gjakova ellen nyernie, az még ma talány, ám mi szomorúan konstatálhattuk, hogy Hédi egy vazarival kikapott, így Ungvári Miklóshoz hasonlóan ő is helyezés nélkül zárta az egyéni küzdelmeket.
A napi krónikához hozzátartozik, hogy megszületett az első aranyérem, amit nem japán judós szerzett. A nők 57 kilós küzdelmei után a mongol Sumiya Dorjsuren nyakába akasztották a legfényesebb medált, miután közel tizenhárom perces küzdelem után legyőzte a japán Yoshidát.
Csütörtökön a férfi 81 kilogrammosok között Csoknyai Lászlónak és Ungvári Attilának drukkolhatunk, míg a 63 kilogrammos hölgyeknél nem lesz magyar induló.

VÉGEREDMÉNY:

Női 57 kg:
1. Sumiya Dorjsuren (mongol)
2. Yoshida Tsukasa (japán)
3. Helene Receveaux (francia)
3. Nekoda Smythe-Davis (brit)
5. Telma Monteiro (portgugál)
5. Miryam Roper (panamai)
7. Kwon Youjeong (dél-koreai)
7. Lien Chen-Ling (tajvani)
...
Karakas Hedvig helyezetlen

Férfi 73 kg:
1. Hashimoto Soichi (japán)
2. Rustam Orujov (azeri)
3. Odbayar Ganbaatar (mongol)
3. An Changrim (dél-koreai)
5. Hidayat Heydarov (azeri)
5. Lasha Shavdatuashvili (grúz)
7. Denis Iartcev (orosz)
7. Saiyinjirigala (kínai)
...
Ungvári Miklós helyezetlen

Published in Kiemelt Események

Újabb japán aranyérmeket, de immár magyar győzelmeket is láthatott az, aki kilátogatott a Suzuki Judo Világbajnokság második versenynapjára, a Papp László Budapest Sportarénába.
Kedden két versenyzőnk lépett tatamira, mindketten a hölgyek 52 kilogrammos küzdelmeiben. A férfi 66 kilósok között nem szerepelt hazai judós.
2015-ös junior Európa-bajnokunk, Pupp Réka, aki idén második helyen végzett a Bakuban rendezett Grand Prix-en, az észak-koreai Rim Song Sin ellen mérkőzött az első körben. A négyperces küzdőidő alatt egyik versenyzőnek sem sikerült értékelhető akciót végrehajtani, így következett az aranypont, ahol a magyar lány eldobta ellenfelét, megszerezve ezzel az első magyar győzelmet a világbajnokságon.
Szabó Katinka első mérkőzésén egy vazaris hátrányba került a norvég Madelene Rubinsteinnel szemben, ám sikerült magára találnia és kiegyenlített. A hosszabbításban a Honvéd versenyzője újabb akciót indított és eldobta ellenfelét, ezzel pedig ő is a második körbe jutott.
A második fordulóban Pupp Réka ellenfele a tavalyi Európa-bajnok, belga Charline van Snick volt és noha jól küzdött a paksiak ifjú judósa, néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt a belgának sikerült ippon értékű dobást végrehajtani, így Réka helyezetlenül zárta a vb-t.
Szabó Katinka a második fordulóban a mexikói Luz Olverával találkozott, akit egy szabálytalan fogás miatt leléptettek, így a magyar versenyző a legjobb tizenhat között folytathatta.
A nyolcaddöntőben az utolsó két Ázsia-bajnokságot megnyerő Shishime Ai állt a magyar lánnyal szemben, aki sokáig nem tudott akciót kialakítani, ám bő egy perccel a mérkőzés végét jelző gongszó előtt sikerült leszorítania Szabó Katinkát, így ő örülhetett a mérkőzés végén.
Szabó Katinka, Pupp Rékához hasonlóan helyezetlenül zárt, de szégyenkeznivalója egyiküknek sem lehet, hiszen becsülettel küzdöttek és az sem elhanyagolható, hogy mindketten mérkőzés(eke)t tudtak nyerni, ráadásul Szabó Katinka legyőzője a nap végén a világbajnoki aranyérmet is megszerezte.
Szerdán nagy izgalommal indulhatunk a sportarénába, hiszen a férfiak 73 kg-os súlycsoportjának küzdelmeiben a londoni olimpián ezüstérmes Ungvári Miklósért, míg az 57 kilós hölgyek csatározásai során a 2015-ös Eb-ezüstérmes Karakas Hedvigért szoríthatunk.

VÉGEREDMÉNY:

Női 52 kg:
1. Shishime Ai (japán)
2. Tsunoda Natsumi (japán)
3. Erika Miranda (brazil)
3. Natalia Kuziutina (orosz)
5. Gili Cohen (izraeli)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
7. Distria Krasniqi (koszovói)
7. Amandine Buchard (francia)
...
Pupp Réka helyezetlen;
Szabó Katinka helyezetlen

Férfi 66 kg:
1. Abe Hifumi (japán)
2. Mikhail Puliaev (orosz)
3. Tal Flicker (izraeli)
3. Vazha Margvelashvili (grúz)
5. Georgii Zantaraia (ukrán)
5. Kim Limhwan (dél-koreai)
7. Dzmitry Minkou (fehérorosz)
7. An Baul (dél-koreai)

Published in Kiemelt Események

Alig egy hónappal a vizes vb befejezése után 126 ország 731 sportolója részvételével, újabb világbajnokság vette kezdetét Budapesten.
Hétfőtől a Papp László Budapest Sportarénában 33. alkalommal vonulnak fel a legjobb férfi, 22. alkalommal pedig a legjobb női judósok. Az első világbajnokságot 1956-ban rendezték Tokióban, míg a férfiak és nők együttes világeseményének története 1987. óta íródik.
A Suzuki Judo Világbajnokság első versenynapján japán dominanciának lehettünk szemtanúi. A női 48 kg-os és a férfi 60 kg-os súlycsoport küzdelmei után is japán győztest köszönthettünk.
Ami a magyarokat illeti, sajnos az első versenynap nem sok sikerélményt hozott.
Különösen a női 48 kilósok küzdelmeit vártuk nagy izgalommal, ahol olimpiai és világbajnoki bronzérmesünk, Csernoviczki Éva lépett tatamira. Kétszeres Európa-bajnokunk az első fordulóban erőnyerő volt, majd a másodikban a különösebb eredménnyel nem rendelkező, mindössze 18 esztendős kubai Melissa Hurtado Munozzal mérkőzött, aki egy dobás után beszorította Évi karját és miután 20 másodpercig tartotta, akciója ippon értékűvé vált, a magyar sportoló -aki ugyanebben a csarnokban 2013-ban Európa-bajnok lett- ezúttal helyezetlenül zárt.
A férfiak 60 kilogrammosok mezőnyében az U23-as Eb-ezüstérmes Szabó Csaba az első fordulóban az olaszok tavalyi felnőtt Európa-bajnoki harmadikjával, Elios Manzival mérkőzött, akit megszorongatott ugyan, de az aranypontért zajló csatában -ekkor mindkettőjük neve mellett már két-két shido szerepelt- a magyar judóst harmadszor is megintették, ez pedig ippon értékkel bírt, így Csernoviczki Éva után Szabó Csaba is helyezetlenül zárt.
A délutáni döntők előtt került sor az ünnepélyes megnyitóra, melynek során, egy régi olasz ismerős, Al Bano előadásában csendült fel a Nemzetközi Judo Szövetség himnusza, majd az örökzöld Felicitá után a zászlók bevonulása és legendás magyar hősök megidézése következett.
A megnyitót a helyszínen tekintette meg többek között Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Khaltma Battulga, Mongólia elnöke is.
A nap végén mindkét súlycsoportban japán győzelem született.
A hölgyek 48 kg-os sülycsoportjában Tonaki Funa, míg a férfi 60 kilósok között 2013. után ismét Takato Naohisa hódította el a világbajnoki címet.
Kedden női 52 kg-ban Pupp Rékáért és Szabó Katinkáért szoríthatunk, míg a férfi 66 kilogrammos küzdelmek magyar induló nélkül zajlanak majd.

VÉGEREDMÉNY:

Női 48 kg:
1. Tonaki Funa (japán)
2. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
3. Kondo Ami (japán)
3. Otgontsetseg Galbadrakh (kazah)
5. Milica Nikolic (szerb)
5. Irina Dolgova (orosz)
7. Noa Minsker (izraeli)
7. Melanie Clement (francia)
...
Csernoviczki Éva helyezetlen

Férfi 60 kg:
1. Takato Naohisa (japán)
2. Orkhan Safarov (azeri)
3. Boldbaatar Ganbat (mongol)
3. Diyorbek Urozboev (üzbég)
5. Pavel Petrikov (cseh)
5. Mukhriddin Tilovov (üzbég)
7. Yeldos Smetov (kazah)
7. Gusman Kyrgyzbayev (kazah)
...
Szabó Csaba helyezetlen

Published in Kiemelt Események

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma