2016. január 10. Európa-bajnokság, csoportkör:
Hollandia-Magyarország 14-10;
2016. január 22. Európa-bajnokság, döntő:
Magyarország-Hollandia 9-7.
Ezzel az eredménnyel Magyarország kiharcolta az olimpiai részvétel jogát, Hollandia pedig a későbbi selejtezőtornán sem kvalifikálta magát Rióba.
A fenti, szép emlékeket idéző eseménysor óta ferde szemmel néznek ránk Hollandia vízilabda fanatikusai, akik úgy gondolták, most jött el az ideje "megbosszulni" a tavaly történteket.
Az uszodában ma is téma volt a tegnapi férfimérkőzés, illetve az ott nyújtott bíráskodás, ám a fő hangsúly ma a lányokon volt.
A csoportelsőség volt a tét a ma esti összecsapáson és mivel Franciaország reggel, némi meglepetésre legyőzte Japánt, számunkra egy esetleges döntetlen is elég lett volna ehhez. És, hogy miért fontos ez? Először is, nem kell plusz mérkőzést vívni, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk, másodszor pedig nem a komplett olimpiai dobogó (Oroszország, Olaszország, Egyesült Államok) "jön" velünk szemben a folytatásban.
Lányainkat a mai estén külön szurkolótábor, nevesül a férfi vízilabda-válogatott is buzdította. Természetesen a többi, több, mint 7000 szurkoló is kitett magáért, de ez mindennapos, ha Magyarország rendezhet meg valamilyen sporteseményt. Az itteni hangulatnak szerte a világban híre megy és szinte nem múlik el interjú külföldi sportolóval, vagy sportvezetővel, aki ne tenne róla említést.
Kissé idegesen kezdtek a csapatok, kőkemény jeleneteknek lehettünk tanúi minden támadásnál, az első gólt pedig a hollandoknak sikerült megszerezni. Szűcs Gabi egyenlített, majd az újabb holland gólra, szintén ő válaszolt. Az eredmény a negyed végéig nem változott, 2-2-vel térhettek a 2 perces szünetre a csapatok.
A második játékrész elején magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést és sikerült megszereznünk a vezetést.
A hollandok továbbra is keménykedtek, mely eredményeként Keszthelyi Ritának felrepedt a szemöldöke, ezért az öltözőben kellett ápolni. A következő csapás akkor ért, mikor Csabai Dóra a negyed vége előtt kipontozódott, majd a szabálytalansága utáni ötméterest Sabrina van der Sloot gólra váltotta. A nagyszünetben is döntetlent mutatott az eredményjelző, majd következett a később döntőnek bizonyuló harmadik negyed.
Az nem derült ki, hogy Bíró Attila szavai, vagy az, hogy arra a kapura támadott együttesünk, ahol férfi válogatottunk ült, de valamelyik plusz erőt adott a lányoknak. Előbb Czigány Dóra dobott hatalmas gólt, majd Illés Anna megpattanó lövése talált utat a holland kapuba. Az előző vb-n ezüstérmes ellenfelünk még szépített, de Czigány újabb bombája, és Gurisatti Gréta okos gólja után már három volt a különbség.
Az utolsó játékrészben a magyar csapat magabiztosan őrizte a különbséget, gólra góllal válaszolt, egy perccel a vége előtt a "tulipánosok" ugyan még kihasználtak egy emberelőnyt, a vége azonban 10-8 ide, így következhetett a megérdemelt ünneplés a magyar női válogatott csoportgyőzelmének tiszteletére.
Holnap a férfiakért szoríthatunk, bár ott már nem csupán a mi kezünkben lesz a sorsunk.

HOLLANDIA - MAGYARORSZÁG 8 - 10 (2-2, 1-1, 2-4, 3-3)
Hajós Alfréd Uszoda, 7500 néző, vezette: Severo (ITA), Rotsart (USA)
Hollandia: Willemsz – Smit 4, D. Genee, van der Sloot 3, Stomphorst, Sevenich, Megens 1. Csere: A. Genee, M. Nijuis, Koolhaas, Klaasen, Joustra. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Magyarország: Gangl – Antal, Szücs 2, Keszthelyi 2, Csabai, Szilágyi, Bujka 1. Csere: Czigány 2, Gurisatti 2, Takács, Illés 1, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Izgalmas versenyszámot láthatott az, aki csütörtökön ellátogatott Balatonfüredre. A nyílt vízi úszók csapatversenyében, mely egy 5 kilométeres váltószám, a Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda és Gyurta Gergő összeállítású magyar csapat a 7. helyen végzett. A világbajnoki címet Franciaország szerezte meg, melynek tagja volt a férfi 5 kilométeren világbajnok Marc-Antoine Olivier, valamint a nők 10 kilométeres versenyében győztes Aurélie Muller is.
A városligetben a szinkronúszók páros szabadprogramjában a Svetlana Kolesnichenko, Alexandra Patskevich duó diadalmaskodott, megszerezve az oroszok számára az ötödik aranyérmet is a 17. FINA Világbajnokságon.
A Duna Arénában a férfi műugrók 3 méteres döntőjében Siyi Xie révén kínai aranyérem született.


EREDMÉNYEK:

VÍZILABDA:
Nők, csoportkör, 3. forduló
A-csoport
Olaszország–Kína 15–8
Brazília–Kanada 6–16
B-csoport
Új-Zéland–Egyesült Államok 7–22
Dél-Afrika–Spanyolország 3–17
C-csoport
Japán–Franciaország 8–9
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 10–8
D-csoport
Ausztrália–Görögország 8–11
Oroszország–Kazahsztán 15–6

MŰUGRÁS:
Férfi 3 méter döntő:
1. Siyi Xie (Kína) 547.10 pont
2. Patrick Hausding (Németország) 526.15
3. Ilya Zacharov (Oroszország) 505.90

MŰÚSZÁS:
Női páros szabadprogram, döntő:
1. Svetlana Kolesnichenko, Alexandra Patskevich(Oroszország) 97.0000
2. Jiang Tingting, Jiang Wenwen (Kína) 95.3000
3. Anna Voloshyna, Yelyzaveta Yakhno (Ukrajna) 93.2667

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS:
Csapatverseny, 5 km döntő:
1. Franciaország (Jeannie Maryse Oceane Cassignol, Logan Fontaine, Aurelie Muller, Marc-Antonie Olivier) 54:05.90
2. Egyesült Államok (Brendan Casey, Ashley Twichell, Haley Anderson, Jordan Wilimovsky) +12.20
3. Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Federico Vanelli, Nario, Sanzullo) +25.10
...
7. MAGYARORSZÁG (Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely) +1:17.80

Hozta a kötelezőt és magabiztosan verte Japánt női vízilabda-válogatottunk. A Margitszigeten, mintegy hatezer néző teremtett kiváló hangulatot, mikor megjelentek a magyar lányok az ünnepélyes bemutatóra. Anélkül, hogy lebecsülnénk a távol-keleti csapatot, ismerve a két együttes múltját és jelenét, nem nagy izgalmakkal vártuk az összecsapást.
Ellenfelünk természetesen közel sem rendelkezik akkora nemzetközi rutinnal, mint a mieink. Eddig mindössze 3 világbajnoki mérkőzést nyertek, ráadásul játékosaik legnagyobb része nincs még 21 éves. Ők a 2020-as hazai rendezésű olimpiára építkeznek, ott szeretnének maradandót alkotni.
Természetesen nem sportszerű, pláne nem szimpatikus lenézni az ellenfelet, nem is teszek ilyet, annál is inkább, hogy olykor-olykor azért tőlük is láthattunk szép dolgokat, sőt az utolsó negyedet meg is tudták nyerni és az sem elhanyagolható tény, hogy 11 gólt szereztek ellenünk.
Lányaink kissé elfogódottnak látszódtak a Himnuszt hallgatva, azonban, mikor a medencébe szálltak és Bujka Barbara szinte rögtön gólt szerzett, már mindenki mosolygott. Könnyed játékkal az első negyed után 4-0-ra, a nagyszünetben pedig már 12-4-re vezettek Bíró Attila tanítványai.
A harmadik játékrészben sem állt le a gólgyártás, 17-6-nál térhettek pihenőre a csapatok, majd a negyedik nyolc percben kissé kiengedtünk, Japán pedig megmutatta, a számukra igazán fontos, csütörtöki, franciák elleni mérkőzésen számolni kell velük. Ha már csütörtök, az a nap a magyar válogatott számára is kulcsfontosságú lesz, hiszen minden valószínűség szerint a Hollandia elleni mérkőzésen a csoportelsőségért fog mérkőzni.
Holnap a férfiak is bemutatkoznak. Az este 20 óra 10 perckor kezdődő összecsapáson Ausztrália lesz az ellenfél.

JAPÁN - MAGYARORSZÁG 11 - 20 (1-4, 3-8, 2-5, 5-3)
Hajós Alfréd Uszoda, 6000 néző, vezette: Rotsart (amerikai), Severo (olasz)
Japán: Aoki – Vakanove, Yamamoto 4, Inaba 2, Moro, Jokomoto, Suzuki. Csere: Arima 4, Mirgama, Kayama 1, Maragiyama, Hosoya. Szövetségi kapitány: Hildeo Katho
Magyarország: Gangl – Czigány 1, Keszthelyi 4, Tóth I. 4, Bujka 5, Csabai, Szilágyi 2. Csere: Kasó (kapus), Antal 2, Illés, Gurisatti 2, Szücs, Takács. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Balatonfüreden a női 10 km-es nyílt vízi úszók versenyén két magyarért szoríthattunk. Olasz Anna a 8., míg Sömenek Onon Katalin a 27. helyen ért célba.
A szám világbajnoka, címét megvédve a francia Aurélie Muller lett.
Budapesten a Duna Arénában a férfiak 1 méteres műugró számában a pénteki selejtezőből nem jutott be a mai döntőbe Bóta Botond, aki a 44., míg Ligárt Ábel, aki a 49. helyen végzett. A finálét a kínai Peg Jianfeng nyerte meg.
Szintén kínai diadal született a 10 méteres női szinkron toronyugrás döntőjében. A páros egyik tagja a tegnapi vegyes számban világbajnok Ren Qian, így ő az első duplázó Budapesten, párja Si Yajie 2013-as egyéni és 2015-ös vegyes diadala után, máe a harmadik világbajnoki címét ünnepelhette.
A Városligetben a műúszók páros technikai programjának döntője után az orosz Svetlana Kolesnichenko, Alexandr Patskevich duó nyakába akasztották az aranyérmet.
A csapat technikai program selejtezőjében a Dávid Janka, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Rényi Luca, Riemer Alexandra, Schwarcz Anett (tartalék: Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Péntek Lili, Thuróczy Karolina Mylan) összetételű magyar csapat nem jutott be ugyan a fináléba, ám kifejezetten látványos programmal rukkolt elő, amiért a sportszerető közönség nagyon hálás volt, végül a 24 válogatottat alkotó mezőnyben 76.9077 pontot szerezve a 15. helyen végzett.

EREDMÉNYEK:

VÍZILABDA:
Nők, csoportkör, 1. forduló
A-csoport
Olaszország – Kanada 10–4
Brazília – Kína 4–11
B-csoport
Új-Zéland – Spanyolország 2–10
Dél-Afrika – Egyesült Államok 2–24
C-csoport
Hollandia – Franciaország 17–2
JAPÁN – MAGYARORSZÁG 11–20
D-csoport
Ausztrália – Kazahsztán 16–4
Oroszország – Görögország 9-7

MŰUGRÁS:
Férfi 1 m döntő:
1. Peg Jianfeng (kínai) 448.40 pont
2. He Chao (kínai) 447.20
3. Giovanni Tocci (olasz) 444.25

SZINKRON TORONYUGRÁS:
Női 10 méter döntő:
1. Ren Qian, Si Yajie (kínai) 352.56 pont
2. Kim Mi Re, Kim Kuk Hjang (észak-koreai) 336.48
3. Cheong Jun Hoong, Pamg Pandelela (malajziai) 328.74

MŰÚSZÁS:
Páros technikai program, döntő:
1. Svetlana Kolesnichenko, Alexandr Patskevich (Oroszország) 95.0515 pont
2. Jiang Tingting, Jiang Wenwen (Kína) 94.0775
3. Anna Voloshyna és Yelyzaveta Yakhno (Ukrajna) 92.6482

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS:
Női 10 km:
1. Aurélie Muller (Franciaország) 2:00:13.70 óra
2. Samantha Arvalo (Ecuador) +3.5 másodperc
3. Arianna Bridi (Olaszország) +3.5 mp
3. Marcela Ana Cunha (Brazília) +3.5 mp
...
8. Olasz Anna +14.70 mp
...
27. Sömenek Onon Kata +4:27 perc

Pénteken kezdetét vette Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye, a 17. Vizes világbajnokság, vagyis az úszók, műúszók (szinkronúszók), műugrók, nyílt vízi úszók és vízilabdások egyesített világbajnoksága.
A következő két hétben részletes beszámolókkal jelentkezünk a budapesti helyszínekről és Balatonfüredről egyaránt.
A vb-t egy látványos előadásokkal tarkított, szűk kétórás műsor nyitotta meg hivatalosan. A világ tévénézői számára remek látványt nyújtó programot azonban a helyszínre kilátogató szurkolók aligha élvezhették. A szervezők igyekeztek ugyan több kivetítőt elhelyezni a környéken, ám magát a színpadot, aligha takarhatták volna el jobban a halandó emberek elöl, így mindössze néhány kiváltságos személy és pár fotós élvezhette a kultúrát a sporttal összekötő előadásokat és a színpompás fényjátékokat. A ceremónián hallottunk eskütételt (mind a sportolók, mind pedig a bírák részéről), felvonultatták a nemzetek lobogóit és elhangzottak a hivatalos beszédek is.
Két budapesti helyszínen már az esti nyitóünnepség előtt is volt kiért szorítani. A Duna Arénában a műugrók, a Városligetben a szinkronúszók mutatkoztak be. Némileg meglepő módon, különösen az utóbbi helyszínen szépszámú közönség szurkolt a magyar lányoknak.
Pénteken négy magyar versenyző ugrott a medencébe.
Kiss Szofi a 13. helyen végzett a szinkronúszók egyéni technikai versenyében, így éppen lemaradt a tizenkettes döntőről, ám első számú tartalékként, egy esetleges sérülés, betegség, vagy egyéb okból történő visszalépés esetén őt is megnézhetjük a fináléban, míg párosban Schwarz Anettel a 19. helyen zárt a technikai program selejtezőjében. A műugrók férfi 1 méteres számának selejtezőjében Bóta Botond a 44., Ligárt Ábel pedig a 49. lett.
A szervezők a Duna Arénánál, a Margitszigeten és Balatonfüreden is szurkolói zónákat alakítottak ki, ahova várják a látogatókat, így minden adott, hogy sokan, együtt szurkoljunk a magyar sportolóknak!

A Volvo Autó Hungária Kft. és a Magyar Vízilabda Szövetség együttműködése második évtizedébe lépett, így immár a 11. Volvo Kupát rendezték meg péntektől vasárnapig a budapesti Tüske uszodában.
A tornán résztvevő magyar keret:
Decker Attila, Lévai Márton (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Fülöp Bence, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kovács Gergő, Kovács Péter, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Tóth Márton, Török Béla, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).
Az első nap amolyan bemelegítésképpen 20-5 arányban diadalmaskodtak a mieink Szlovákia felett, majd szombat este már igen nehéz dolgunk akadt a szintén megfiatalított Montenegró ellen.
A mérkőzés első két negyede rémálomszerűen alakult, és már a harmadik periódusból is eltelt csaknem 3 perc, mikor Decker Ádám belőtte csapatunk első gólját. Ekkor már 1-7 volt az állás. A hátralévő időben visszavettek a tempóból a vendégek, de már nem tudtunk közelebb zárkózni, a végeredmény 4-9 Montenegrónak.
A zárónapon az olimpiai ezüstérmes Horvátország ellen ugrottunk medencébe. A meccs első negyedében ismét sokkot kaptunk, miután a horvátok 6-1-re elléptek. A második negyedben a két Bence, Fülöp és Bátori visszahozta a reményt, ám a horvátok újabb találatának köszönhetően a nagyszünetre négygólos hátránnyal fordultunk. Ekkor jött a feltámadás, a meccs második részében már nem kapott gólt együttesünk, azonban szebbnél szebb akciók után sorra dobta a gólokat, így megfordította a mérkőzést. A 9-7-es végeredményt Vámos Marci állította be ötméteresből.
Válogatottunk szövetségi kapitánya, Märcz Tamás, aki szintén ezen a tornán debütált, a mérkőzés után így nyilatkozott a vlv.hu-nak:
a mai után persze jó érzésekkel vagyunk tele, mert győzelem után sokkal jobb, mint vereség után. Már a meccs közben úgy éreztem, amikor elkezdtünk jól játszani, hogy ha ma már egy kiegyensúlyozott, jó mérkőzést játszunk a horvátokkal, ahol kezdünk szépen felállni, az már előrelépés a tegnaphoz képest. A csapat vérszemet kapott, nem akartak megállni. Ráadásul addigra azért összeállt valami, taktikailag is egy kicsit alakulgatott negyedről negyedre az a fajta játékstílus, amit meg akartunk valósítani.
Nagyon sok lemaradásunk van, ami az összeszokatlanságból is adódik, elsősorban a védekezés, a támadásvezetés, az emberelőnyös helyzetek kihasználása terén, amikhez azért hosszabb idő kell majd, hogy előrelépjünk. Ennek ellenére szerintem nagyon kell örülni ennek a mai győzelemnek, mert egy nagyon jó csapatot győztünk le.
A torna "fő mondanivalója" továbbra is a sportág folyamatosságának hangsúlyozása, az utánpótlás segítése. Ennek érdekében minden magyar gól után "csenget a kassza": 110 ezer forint kerül a Volvótól a magyar utánpótlásképzés finanszírozását szolgáló keretbe, így a 33 gól több, mint 3,5 millió forinttal "lesznek gazdagabbak" a fiatalok.

EREDMÉNYEK:

MAGYARORSZÁG -  Szlovákia 20 - 5
Montenegró -  Horvátország   7 - 7
MAGYARORSZÁG  -  Montenegró  4 - 9
Horvátország -  Szlovákia 17 - 3
MAGYARORSZÁG -  Horvátország  9 - 7
Montenegró -  Szlovákia 18 - 3


A VOLVO KUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Montenegró 7,
2. MAGYARORSZÁG 6,
3. Horvátország 4,
4. Szlovákia 0 pont

A torna legjobb kapusa: Milos Scsepanovics (Montenegó),
a legjobb játékos: Alekszandar Ivovics (Montenegró).

Kétkörös titkos szavazás útján a Märcz Tamásra, a BVSC szakvezetőjére esett a döntéshozók választása, így 2017. január 1-től hivatalosan felkérte őt dr. Kemény Dénes MVLSZ-elnök a kapitányi posztra - adta hírül a waterpolo.hu. A szakember örömmel vállalta el a feladatot.
Mint ismeretes, a Magyar Vízilabda Szövetség férfiválogatott szövetségi kapitányi posztra kiírt nyílt pályázatra 13-an – Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Teodoro Hadziteodoru, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Igor Milanovics, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs – nyújtották be pályázatukat. Az MVLSZ elnöksége legutóbbi ülésén felhatalmazta dr. Kemény Dénes elnököt, hogy vegye fel a kapcsolatot a pályázókkal, az egyeztetésekről pedig számoljon majd be a testület tagjainak, akik a pályázati anyagokat is megkapták.
A Magyar Vízilabda Szövetség csütörtökön tartotta soros ülését, a jelenlévő elnökségi tagok (az új-zélandi leány junior világbajnokságon tartózkodó dr. Faragó Tamás és dr. Beck György nem lehetett jelen) meghallgatták Kemény Dénes beszámolóját, értekeztek, majd kétkörös titkos szavazás során döntöttek.
Ezen döntés végeredménye alapján felhatalmazták az elnököt, hogy Märcz Tamást kérje fel szövetségi kapitánynak. „Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-től ő látja el a feladatot” – adott tájékoztatást dr. Kemény Dénes a sportszövetség elnöke.

Elhunyt Tarics Sándor, magyar olimpiai bajnok vízilabdázó - tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot. A világ eddigi legidősebb ötkarikás bajnokát San Franciscóban, életének 103. évében érte a halál. Tarics Sándor az 1936-os berlini olimpia győztes vízilabdacsapatának volt a tagja.
Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. A berlini olimpiai arany mellett háromszor (1933, 1935 és 1937) nyert főiskolai világbajnokságot. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomájával földrengésbiztos épületek tervezésével is foglalkozott. 1949-től élt az Egyesült Államokban, ahol egyetemi professzorként oktatta a fiatal hallgatókat.
Több elismerése között 2003-ban MOB-díjban részesült, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta.
A tavaly szeptemberben 102. születésnapját ünneplő bajnokkal Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója készített telefoninterjút. Akkor úgy fogalmazott: "A sport egy olyan terület, ahol az emberek szeretik egymást, nincs veszekedés, minden szép és jó, a sportban való versenyzés a nemzetek között csak jóra vezet."
Tavaly ősszel, bevallása szerint mentálisan semmi problémája nem volt, az étvágya rendben volt, viszont nehezen járt. A jövőben már nem igen tudott gondolkodni... "Amikor az ember 102 éves, már nem a jövőre gondol, hanem a múltra."
100. születésnapján Szabó Bence, a MOB főtitkára Kaliforniában köszöntötte Tarics Sándort. A találkozón Szabó Bence elsőként Orbán Viktor miniszterelnök levelét olvasta fel az ünnepeltnek. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke levélben köszöntötte szintén az 1949 óta San Franciscóban élő Tarics Sándort, aki a könnyekig meghatódott, amikor felolvasták Borkai Zsolt gondolatait, jókívánságait. A köszöntésen részt vett Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is.
Thomas Bach, a NOB elnöke is köszöntötte a bajnokot. "Ön a kiválóság példaképe, minden egyes vállalkozásában, amibe belekezdett, a vízilabdában elért Olimpiai Bajnoki címétől kezdve, a számos képességén át, mint építész, mérnök és feltaláló. Köszönöm Önnek, hogy az Olimpiai Mozgalmat lelkesíti, ösztönzi" - fogalmazott akkor a német sportdiplomata.
Tarics Sándor az 1932-es, Los Angeles-i olimpián kétszeres aranyérmes kerékpáros, Attilio Pavesi 2011. augusztus 2-ai halála óta volt a világ legidősebb - egyben magyar - olimpiai bajnoka.
Berlin bajnoka a Londoni olimpián még részt tudott venni, a rióin - amellett, hogy "érvényes" meghívása volt a MOB-tól - azonban már nem lesz ott Sanyi bácsi...
Tarics Sándort a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Aranyérmet szerzett férfi vízilabda-válogatottunk a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
A magyar férfi vízilabda válogatott két évvel ezelőtt Kazanyban megnyerte az Universiadet. A játékosok egy percig nem titkolták, hogy céljuk a duplázás. Két hét alatt nyolc veretlenül megvívott mérkőzés után jött el a 9., a döntő. Az élet pikantériája, hogy a kék sapkás magyaroknak úgy mint az első meccsen, most az utolsón is az olaszok álltak az útjukba. A tét az Universiade utolsó, 272. aranyérmének sorsa, telt ház előtti meccsen.
Vincze Balázs csapata bizony ijesztően kezdett, csak 0-4 után került először az olasz kapuba a labda, Kovács Gábor jóvoltából. A csapat leckét adott abból, hogy is lehet innen 5-5-re visszahozni a meccset, sőt 7-6-nál már vezettek is, de az olaszok egyenlítettek, hogy az idegőrlő küzdelem a büntetőkkel folytatódjék.
Ezek közül a harmadikat mindkét csapat játékosa elhibázta, majd 6-6 ig együtt haladtak a felek, ekkor Minarchi labdája szerencsénkre nem akart becsorogni, ezzel szemben Sedlmayer Tamás, aki pár perce még kihagyta a büntetőt, az újabb esélyét bebombázta és ezzel újra aranyérmes a férfi csapat.

MAGYARORSZÁG - OLASZORSZÁG     14 - 13

Góllövők: Kovács G. és Bátori 2-2, Sedlmayer, Jansik, Chilkó 1-1

Sedlmayer Tamás: "Bár egyet elrontottam, de a másik büntetőmnek nyugodtan álltam oda. Életem eddigi legnagyobb öröme ért ma."

Barabás Botond: "Egyértelműen a szív volt a kulcs ebben a győzelemben, anélkül képtelenség lett volna felállni 0-4-ről."

Vincze Balázs, a kapitány már másodszorra vitte sikerre az egyetemistákat: "A csapaton volt a hangsúly a két hét során, minden játékos érdemben hozzá tudott tenni az elsőség kivívásához, főleg ma, amikor az mind kellett, amit mutatunk, de lehet, hogy ennél többet nem is tudtunk volna. Tudom, hogy nem olimpiai, világbajnoki színvonalú az Universiade torna, de nekünk ez volt a világbajnokságunk, nekünk ezt kellett megnyerni."

A magyar csapat kerete:
Barabás Botond, Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid (csk.), Chilkó Márton, Halek Márton, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Sedlmayer Tamás, Sántavy Máté, Szentesi Ádám, Zalánki Gergő)

A 2. helyen Olaszország végzett, míg a bronzérem az amerkai válogatott tagjainak a nyakába került.

A teljes magyar Universiade csapat két arany és három bronzéremmel zárta a játékokat.

Mindkét vízilabda-válogatott győzött a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
Férfi válogatottunk 13-3-ra győzött Brazília ellen, míg a nők 11-5 arányban bizonyult jobbnak Franciaországnál.
A férfi mérkőzésen a legtöbb gólt szerző Kovács Gábor így értékelt: könnyed edzőmérkőzés volt a brazilok elleni. Most már csak Korea van hátra és utána a legjobb négyben kiesésre játszunk, addigra kell elérnünk a csúcsformánkat. Még nem tartunk ott, de nagyon szépen alakulnak a dolgok meccsről-meccsre. Mindnyájan azért jöttünk, hogy aranyéremmel távozzunk és megvédjük a válogatott kazanyi elsőségét.
A magyar csapatból Kovács 4, Sedlmayer, Zalánki, Illés 2-2, Szentesi, Lőrincz, Bátori 1-1 gólt szerzett.

Tóth László kapitány így látta a női mérkőzést: Végre jól játszottunk, bár hozzá kell tenni, hogy az ellenfelünk elég fáradtnak látszott már a torna ezen részére. Igaz az első negyedben nem ezt mutatták, 1-1 volt az állás. A mieink nagyon akarták a győzelmet és ez be is következett, köszönhetően annak, hogy Horváth Anna 70 százalékosan védett a kapuban, a blokkolásokkal most nem volt baj, a támadójátékról meg csak annyit, hogy öt játékosunk is feliratkozott a góllövő listára. A hibátlan összpontosítás jellemezte végre a lányokat, akik nagyon akarták a továbbjutást. 3 vereség, 1 győzelemmel a 8 közé kerültünk és a következő ellenfelünk Kanada lesz a négy közé jutásért.
A magyar gólszerzők: Polák 4, Ziegler 3, Gémes 2, Kövesdi és Takács 1-1.

Férfi párbajtőrcsapatunk a negyedik helyen végzett, miután Kínát 45-22-re, a lengyeleket 45-41-re legyőzte, majd az elődöntőben az ukránoktól, a bronzmérkőzésen pedig Olaszországtól szenvedett mindössze egy tussal vereséget.

Gondos Flóra 251.45 ponttal a 8. helyet szerezte meg a női műugrók 3 méteres számában. Gondos nagyon örült az eredményének, hiszen a terv az volt, hogy bekerül a nyolc közé. Még előrébb is végezhetett volna eggyel, de az egyik ugrása végét nem csinálta meg.
Haász Katalin csapatvezető: Még bizonytalan, hogy el tudunk-e indulni holnap a 3 méteres szinkronúszásban. Kormos Villő ugyanis napok óta nem edzhetett a fülgyulladása miatt. Most vettünk neki füldugót, s meglátjuk, hogy az segít-e rajta. Kevés gyakorlással nem lehet tudni mire mehet.

Szerdán az atléták is megkezdték szereplésüket.
A férfi 400 m síkfutásban 9 előfutamot rendeztek, Kovács Zoltán 47.59 mp-vel, idei legjobbjával jutott tovább a holnapi középdöntőbe.
A női távolugrás selejtezőben Schmelcz Vivien Fanni 606 cm-t ugorva került be a holnapi döntőbe.
A férfi 400 gát előfutamban Koroknai Tibor a harmadik helyet szerezte meg (51.42) és bejutott az elődöntőbe.

A sportlövők női 10 m légpisztoly számában Babicz Sára nem jutott a döntőbe. 375 körös teljesítményével 5 körrel maradt le a döntőről.

Az asztaliteniszezők vegyespáros küzdelmeiben a Szvitacs Alexa, Szita Márton kettős bejutott a legjobb 16 közé, míg a Sebestyén Péter, Hepke Johanna duó a 32 között búcsúzott.
A női párosoknál a Szvitacs Alexa, Tóth Kata páros, a férfiaknál pedig a Sebestyén Péter, Do Phuong Nam kettős egyaránt az első fordulóban búcsúzott.

Újabb éremmel gazdagodott küldöttségünk a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
A férfi könnyűsúlyú egypárevezősök döntőjében Tamás Bence harmadik helyet szerzett.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy a 23 éves szegedi születésű evezős úgy vesztette el a mai versenyt, ahogy tegnap a Simon-Juhász egység győzött, azaz a hajrában dőlt el az aranyérem sorsa és a sokáig vezető Tamás nem bírta a verseny végét, így szorult le az élről, de a dobogóra felléphetett. Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója révén a negyedik érem született meg az Universiaden, 1 arany és 3 bronz.
A normál súlyú női egypárevezős döntőben Gyimes Krisztina a rajtnál beragadt és az így keletkezett hátrányt már nem volt képes ledolgozni, negyedik lett.
A normál súlyú férfi nyolcas döntőjében a mieink az ötödik helyen értek célba (Bakaity, Bedők, Bíró, Kiss, Krpesics, Lacsik, Lovass, Porubszky, Vallyon).
Ezzel az evezés versenyei befejeződtek.

A címvédő magyar férfi vízilabda válogatott ma lejátszotta negyedik mérkőzését és továbbra is veretlenül áll a csoportjában.

Franciaország - Magyarország 7 - 12

A franciák olyan kiválóan tartották magukat, hogy a szünetben még vezettek és csak ezután, 5-5-nél sikerült őket befognia a Vincze Balázs irányította csapatnak. A fordulás után Bátoriék más sebességi fokozatba kapcsoltak és az utolsó két negyedet 8-2-re nyerték, egy pillanatnyi kétséget sem hagyva arról, hogy ma nem születik meglepetés az uszodában.
A magyar gólszerzők: Sedlmayer 4, Bátori 3, Kovács 2, Sántavy , Jansik, Zalánki. A franciák legjobbja Alexandre Camarasa 4 góllal.

ferfi vizi univ2015

Vincze Balázs: Folyamatos előrelépés tapasztalható a társaságnál és ez bíztató a következő meccseink előtt. Ugyanakkor kritizálnom is kell a fiúkat, mert máig nem értem, hogy legyen bármennyire klasszis játékos is Camarasa, hogy lőhetett négy gólt úgy, hogy egy idő után már többen is lógtak rajta. Kapkodásra, idegeskedésre nincs okunk, rendre megvalósítjuk az elképzeléseinket.

A hölgyek az első két meccsen alárendelt szerepet játszottak az olaszok és az ausztrálok ellen. Az amerikaiakat sikerült meglepni az elején és Pengő remek góljaival el is ment Tóth László csapata. Aztán megint beállt a görcs a lányoknál és mire észhez tértek már négyet kaptak is. Az amerikaiak ettől kezdve nem tettek mást, mint ennek az előny tartására törekedtek. Fordulópont volt a harmadik negyed, amikor Gémes gólját érvénytelenítették a bírók. Ennek oka az volt, a zsüriben nem jelezték egy kiállított játékos visszatértét, az amerikaiak reklamáltak, a gólt elvették és visszaállították az órát 10 mp-re, innen folytatódott a játék. Az utolsó negyedet megnyerte a csapat, de ez már csak szépségtapasz lehetett.

USA - Magyarország 10 - 8

A magyar gólszerzők Pengő 3, Gémes, Polák 2-2, Kövesdi 1. Az amerikaiaknál Neushul hat gólt dobott a tízből.

Tóth László: Harmadjára játszottunk egy szakmailag értékelhető meccset. Ehhez sajnos az is hozzá tartozik, hogy több elkerülhető gólt is kaptunk, s ezt nem tudta elviselni a csapat. Sajnos a ziccerek is rossz pillanatokban maradtak ki, amikor épp felzárkózhattunk volna. Egy szó mint száz meg kell ragadnunk az utolsó szalmaszálat a franciák ellen, akik viszont szinte a teljes felnőtt csapatukkal vannak itt. Elég egy góllal nyernünk a továbbjutáshoz. De ahogy Korda Gyuri bácsi mondaná, amíg az utolsó lapot fel nem dobják, addig van esély...

Bejutott a legjobb nyolc közé női kosárlabdacsapatunk.
A hazai közönség hangerejétől támogatott koreaiak erejét hamar sikerült felőrölni és a magyar csapat a vártnál is magabiztosabban szerezte meg az újabb győzelmét a csoportban. A félidőben még csak 13 pont volt a különbség, de ez a mérkőzés végére 33 ponttá duzzadt. Kitűnő csapatszellem jellemezte a társaságot, mely továbbjutott a nyolc közé és következő ellenfele az USA válogatottja lesz két nap múlva.
A mérkőzésen a legjobb magyar dobók a kapitány Zele Dorina és Pap Regina voltak, 17 illetve 16 ponttal. Mellettük 14 pontos Szamosi és 10 pontos Baksa.
Sterbencz Tamás vezető edző nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a lányok három ellenfele három kontinenst, három stílust képviselt, az észak-amerikait, az afrikait és az ázsiait és ennek ellenére példaadóan versenyeztek, semmi sem tudta kizökkenteni őket a saját játékukból. A mai győzelem titkát abban látta a szakember, hogy a csapat képes volt felvenni a koreaiak rohanós játékát is és nem állt be pozícióba.

Magyarország – Dél-Korea 88 - 55

noi kosar univ2015

Férfi kézilabdázóink hat góllal bizonyultak jobbnak Izrael együttesénél.

Magyarország – Izrael 22 - 16

A magyar gólszerzők: Országh Ádám 6, Varsandan Milán, Németh László 5-5, Benis Bence 3, Benmiolud 2, Morva Zoltán 1.

Férfi és női asztalitenisz-válogatottunk egyaránt 1-1 győzelemmel és döntetlennel zárta a mai napot.
A nők előbb 3:0-ra győztek Új-Zéland ellen, majd ugyanilyen arányban maradtak alul Csehországgal szemben.
A férfiak Katar 3:0-s legyőzése után szintén 3:0-ra kaptak ki Kína együttesétől.

A dzsúdósok férfi -60 kg-os mezőnyében versenyző Szabó Csaba a koreai Kim ellen ipponnal maradt alul.
A vigaszágon Szabó az azeri Mammedovot verte ipponnal, a litván Klokovval szemben viszont 2 shidoval alulmaradt, így befejezte szereplését.

A női 3 méteres műugrásban Gondos Flóra volt érdekelt, aki nem túl jó előjelek után kezdte a versenyt. Pár napja ugyanis aláfordult a bokája, amit még ma reggel is bekötöttek. Szerencsére ez a sérülés nem hátráltatta a mozgásban, kétszer is szépen megcsinálta a sort. Először 13. helyen jutott tovább a 18-as középdöntőbe, onnan pedig kisebb rontással ugyan, de tovább ment a holnapi 12-es döntőbe. Csapattársa Kormos Villő már 4-5 napja nem edz a fülgyulladása miatt, tegnap este kitisztították a fülét, beinjekciózták, s ma reggelre jobban érezte magát. Az azonban, hogy a két nap múlva kezdődő versenyén képes lesz-e elindulni, az ma még erősen kérdéses.

A női párbajtőr csapat Kolczonay Anna, Mihály Kata, Bossányi-Jung Alexandra összeállításban állt fel a Lengyelországgal elleni csapatmérkőzésre. Sajnos nem jutottak tovább, 45-34-re a lengyelek nyertek.
A férfi kard csapat szintén Lengyelországgal kezdett. Az összeállítás: az egyéniben bronzérmes Valkai Ferenc, Csaba Márton Bence és Puy Sebestyén (két mérkőzés után Ravasz Etele Valkai helyén). A lengyelek örülhettek a nagyon szoros meccs végén, melyet 45-43-ra nyertek meg, pedig 35-33-nál a mieink vezettek, de az utolsó két asszóban nem sikerült kivívni a győzelmet.

„A Vodafone Magyarország meghosszabbította a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) támogatásáról szóló szerződést” – jelentette be kedden Dr. Beck György a Vodafone Magyarország, és Dr. Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke. Mint mondták, a hosszú évek óta tartó sikeres együttműködés keretében rendezik meg július 9-11. között a hagyományos Vodafone Kupát, amely a magyar férfi vízilabda válogatott számára az utolsó jelentős, többnapos felkészülési torna lesz a kazanyi vizes világbajnokság előtt.
A Vodafone Kupán a világbajnoki címvédő Magyarország mellett Olaszország, Spanyolország és Ausztrália csapatai mérkőznek meg a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában.
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke különösen fontosnak nevezete a támogatók szerepét, hiszen ők biztosítják azt a stabil hátteret, amelyre a vízilabdasport épül. Az elnök a 2017-es budapesti vizes világbajnokság közeledtével kiemelte a szponzorok munkáját és támogatásuk jelentőségét.
A Vodafone Magyarország 2007 óta a magyar vízilabda elkötelezett támogatója, emlékeztetett Beck György, hozzátéve, hogy a Vodafone számára öröm és megtiszteltetés, hogy egy olyan sikeres sportágat támogathat, mint a vízilabda. A póló a Vodafone számára is a legfontosabb értékeket közvetíti, mint a csapatszellem, az ellenfél tisztelete, a győzni akarás és a fair-play. A Vodafone elnöke szerint a legeredményesebb hazai csapatsportot, a vízilabdát és a Vodafone-t is a kreativitás, a dinamizmus, az intelligencia és a hosszú távú gondolkodás teszi igazán sikeressé.
Ez utóbbi fogalom jegyében támogatja a Vodafone a szövetségen keresztül a férfi és női válogatott mellett a jövőbeni sikerek letéteményeseinek, vagyis az utánpótlásnak a munkáját is.
2007 óta a magyar vízilabdasport egy férfi olimpiai bajnoki címet (2008) és világbajnoki elsőséget (2013), egy Európa-bajnoki ezüstérmet (2014), két Európa-bajnoki bronzérmet (2008, 2012), egy női világbajnoki bronzérmet (2013), két női Európa-bajnoki bronzérmet (2012, 2014) és számos utánpótlás sikert ünnepelhetett, köztük a 2012-es perthi junior világbajnoki ezüstéremmel a lányoknál és a fiúknál, valamint a 2014-es fiú ifjúsági világbajnoki címmel és leány világbajnoki bronzzal.
Ugyanebben az időszakban a Vodafone is számos újdonsággal és fejlesztéssel jelent meg a magyar piacon. A Vodafone kiépítette az ország 98,4%-án elérhető mobil szélessávú hálózatát, a 2012 őszén bevezetett Red csomagokkal elsőként tette elérhetővé a korlátlan hívás és üzenetküldés lehetőségét, idén áprilisban pedig a roaming szolgáltatásokat forradalmasította a Red Roaming EU csomagok bevezetésével, amelyekkel az előfizetők ugyanúgy használhatják a mobiljukat Európa legnagyobb részén, mint itthon.
A magyar férfi vízilabda válogatott számára a július végén rajtoló oroszországi világbajnokság előtt a margitszigeti Vodafone Kupa lesz az utolsó jelentős, többnapos megmérettetés. A július 9-i nyitónapon Ausztrália ellen tesztelheti Benedek Tibor szövetségi kapitány, hogy hol tart a csapat a felkészülésben. A hagyományos torna második napján Spanyolország következik, a július 11-i zárónapon pedig Olaszország lesz a vb-címvédő magyar válogatott ellenfele a Hajós Alfréd Sportuszodában.
A vízilabda rajongói szombaton a strandvízilabda meccsek mellett a szintén a kazanyi VB-re készülő magyar és ausztrál női vízilabda válogatott összecsapását is megnézhetik.

A VODAFONE KUPA PROGRAMJA:

július 9. csütörtök: 17.30 Spanyolország -    Olaszország    Vodafone Kupa
  19.30 Magyarország -    Ausztrália    Vodafone Kupa
július 10. péntek: 17.30 Ausztrália -    Olaszország    Vodafone Kupa
  19.30 Magyarország -    Spanyolország    Vodafone Kupa
július 11. szombat:    12.00    Strandvízilabda döntő         
  13.00 Magyarország -    Ausztrália    női mérkőzés
  14.30 Régiók csatája      gyermekmérkőzés  
  16.00 utánpótlás válogatott      férfi mérkőzés   
  17.30 Ausztrália -    Spanyolország    Vodafone Kupa
  19.30 Magyarország -    Olaszország    Vodafone Kupa
1. oldal / 2

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek