Egyre közelednek a Téli Világjátékok küzdelmei. Az esemény kabalafigurái: Lara és Luis is népszerűsítik a versenyeket, akik számos országba ellátogattak már, hogy hírét vigyék a Világjátékoknak!
2017. március 14-én megkezdődnek a Speciális Olimpia Téli Világjátékok versenyei. Mintegy 100 országból 3000 versenyzőt, 1100 edzőt, 3000 önkéntest, 1000 újságírót, 5000 családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról. Az aktivisták a következő bő fél évben népszerűsítik az országon belül a speciális olimpikonok jövő évi legnagyobb versenyének hírét és viszik közelebb az emberekhez az értelmi fogyatékossággal élő sportolók világát. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint Magyarországot 47 fős delegáció képviseli majd a Világjátékokon. Csapatunkban 33 sportoló, 9 edző, 2 delegációvezető és 3 kísérő kap helyet. Versenyzőink 5 sportágban, alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában, hófutásban és padlóhokiban veszik fel a küzdelmet.
A jövő évi világeseményen az alpesi sí és snowboard versenyeket Schladmingban, az északi sí és hófutás eseményeit Ramsauban rendezik. A műkorcsolyázók és gyorskorcsolyázók seregszemléjét, valamint a padlóhoki és floorball tornát Grazban bonyolítják le. A megnyitóünnepségnek március 18-án Schladming, a záróünnepségnek pedig március 24-én Graz ad otthont. Az ismert személyiségek közül többen is támogatják a Világjátékokat, köztük Marcel Hirscher világbajnok alpesi síző, vagy az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Hunyady Emese. A világklasszis sportemberek szerint a sport mindannyiunk számára fontos, a mozgás örömét mindenkinek meg kell tapasztalnia. Emiatt ők elkötelezett lehetőséget látnak az értelmi fogyatékossággal élő emberek testmozgásának támogatásában. Büszke arra, hogy előmozdíthatja a Világjátékok sikerességét. A sportlétesítmények egyediek, a hangulat barátságosnak ígérkezik, az osztrákok nagy szeretettel várják a speciális olimpikonokat szerte a világból jövő márciusban.
Idén januárban sportolóink közül többen már voltak a Tesztjátékokon. A jégpályák kifogástalanok. Ausztria egyébként második alkalommal rendez jövőre Téli Világjátékokat, így már biztosan elmondható, hogy van tapasztaltuk, egy ilyen nagy horderejű verseny szervezésében és lebonyolításában. A magyar versenyzők nagyon készülnek, sportáganként külön-külön is mennek addig edzőtáborba. Emellett még idén novemberben egy központi edzőtábort is rendeznek Budapesten, amelyen a Világjátékokra utazó összes sportoló részt vesz majd csapatösszetartás céljából, a nagy megmérettetés előtt. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség vezetői és szakemberei bíznak abban, hogy Ausztriában is folytatódik az éremszerző hagyomány. Úgy gondolják, mind az öt sportágban vannak éremesélyeink.

Július 12. és 17. között a margitszigeti Palatinus-strand területén rendezik meg a 7. Strandkézilabda-világbajnokságot, melyen női és férfi válogatottunk is jó eséllyel lép pályára.
Női válogatottunk 2013-ban és 2015-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, 2013-ban a Világjátékokon, 2014-ben pedig a világbajnokságon lett ezüstérmes, míg férfi együttesünk a tavalyi Európa-bajnoki 4. helyezés után szeretne ismét az elitbe jutni, és fölállni a dobogóra.
A szervezők beszámolója szerint a margitszigeti VB-n 24 csapat vesz részt.
A sporteseményen szurkolói falu is várja a kilátogatókat.
A világbajnokságra a napi belépők 790 forintba kerülnek majd, a Palatinus-strand fürdővendégei pedig ingyenesen léphetnek be a verseny területére.

CSOPORTBEOSZTÁSOK:

Férfiak:
A-csoport: Brazília, Katar, Ukrajna, Egyiptom, Egyesült Államok, Bahrein;
B-csoport: Horvátország, Spanyolország, Magyarország, Omán, Uruguay, Ausztrália;

Nők:
A-csoport: Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Argentína, Ausztrália;
B-csoport: Brazília, Norvégia, Lengyelország, Uruguay, Tajvan, Tunézia.

A magyar válogatottak csoportmérkőzései:

Július 12., kedd:
11:40 Magyarország-Thaiföld (nők)
12:30 Magyarország-Uruguay (férfiak)
19:40 Argentína-Magyarország (nők)
21:45 Ausztrália-Magyarország (férfiak)

Július 13., szerda:
10:50 Spanyolország-Magyarország (férfiak)
11:40 Magyarország-Ausztrália (nők)
18:10 Magyarország-Horvátország (férfiak)
19:00 Spanyolország-Magyarország (nők)

Július 14., csütörtök:
11:40 Magyarország-Olaszország (nők)
12:30 Magyarország-Omán (férfiak)

A 12 női és 12 férfi együttest két-két hatcsapatos csoportba sorsolták. A csoportokban körmérkőzéses rendszerben zajlik majd a verseny a torna első 3 napja alatt. Mindkét csoportból az első 3 helyezett jut a középdöntőbe, így alkotva egy újabb hatcsapatos csoportot. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredményt veszik figyelembe. A csoportokból továbbjutott csapatok az egymás elleni eredményeiket továbbviszik a középdöntőbe. Itt újabb körmérkőzésekre kerül sor, de csak azok a csapatok mérkőznek meg egymással, amelyek a csoportkörben még nem találkoztak. A középdöntőből az első négy csapat jut az elődöntőkbe, ahol 1-4, 2-3 párosítással játszanak a döntőbe jutásért.
A csoportkörben kiesett csapatok is folytatják az alsóházban a küzdelmet. Ezen csapatok is egy hatos csoportot alkotnak, a csoportkörben megszerzett eredményeiket viszik tovább, csakúgy, mint a középdöntőbe jutott társaik. Az itt lejátszott körmérkőzések után helyosztókkal döntenek a végső pozíciókról.

Befejeződtek a Speciális Olimpia Nyári Világjátékainak küzdelmei Los Angelesben!
A magyar csapat 8 arany-, 5 ezüst-, és 2 bronzérmet szerzett a zárónapon.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tájékoztatása szerint asztalitenisz vegyespárosunk nyitotta meg az aranyérmek sorát. A korábban egyéniben is győztes Farsang Erika, Árva Attilával az oldalán mutatta meg, hogy jelenleg nincs náluk jobb kettős ebben a versenyszámban. Később Árva Attila Vizsnyai Dáviddal együtt szerzett aranyérmet a férfi párosok között.
Tollaslabdában mindkét vegyespárosunk megnyerte divíziójának döntőjét. Demeter Judit Simkó Zoltánnal, míg Purcel Virginia Károly Gergővel alkotott verhetetlen duót.
Az atlétikai stadionban kétszer is ünnepelhetett a magyar szurkolótábor, hiszen Kuti Gyöngyi 800 méteres gyaloglásban, Czimbalek Zoltán pedig távolugrásban győzött.
A tornász Illés Dávid korláton mutatott be kimagasló gyakorlatot és összetettben is aranyérmes lett, emellett nyújtón, gyűrűn és talajon a második, lólengésben pedig a harmadik helyen végzett. Ugrását egy kicsit elrontotta, így 5. lett ezen a szeren.
Mindkét teniszezőnk nagyon küzdött, de vereséget szenvedett az egyéni döntőben, ezzel Begovics Éva és Kelemen Zsombor is ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor. Ők ketten korábban vegyespárosban letették névjegyüket a nemzetközi mezőnyben, aranyérmük megszerzésével.
A Varga Ágnes-Pál András kettős bronzéremig jutott bocsában. A kedvelt golyós sportág képviselői a Világjátékokról három harmadik hellyel utazhatnak haza.
Az 58 sportoló által alkotott magyar delegáció 7 nap alatt összesen 31 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szerzett a Világjátékokon.
A vasárnapi záróünnepség előtt meghívást kaptunk a Los Angeles-i Magyarok Házába, ahol hazai ízekkel, ételekkel, lángossal kedveskedtek nekünk honfitársaink.
Az amerikai és a magyar Himnusz meghallgatása után ünnepi beszédében köszöntötte a magyar versenyzőket Dr. Kálmán László főkonzul és Pereházy Miklós, a Magyarok Házának igazgatója is. Mindketten gratuláltak a kiváló sporteredményekhez olimpikonoknak és felkészítőknek egyaránt. Sokáig zúgott hangosan a RIA-RIA-HUNGÁRIA rigmus. A kellemes este zenés-táncos mulatsággal zárult, amelynek főszereplője a bocsa sportág szakágvezetője, Havasi Gábor ismert magyar slágerek eléneklésével szórakoztatta a résztvevőket.
A 86 fős delegáció magyar idő szerint augusztus 4-én, kedden 23 óra 55 perckor, Londonon keresztül érkezik Budapestre.
Másnap, augusztus 5-én, délelőtt 10 órakor a Magyar Sport Házában (1146, Budapest, Istvánmezei út 1-3., I.emeleti Konferenciaterem) lesz a magyar csapat ünnepi fogadása.

A szerdai éremeső után folytatódtak a Világjátékok küzdelmei a magyar csapat számára.
Ennek eredménye:
5 arany-, 6 ezüst-, 2 bronzérem az 5. versenynapon
Az asztaliteniszező Vizsnyai Dávid aranyérmével indult az ötödik versenynap a magyar csapat számára a Speciális Olimpia Nyári Világjátékain. A békéscsabai sportoló kimagasló játékával leiskolázta ellenfeleit. Különösen fonákjaira volt büszke az újdonsült bajnok.
A tollaslabdázóknál két bajnoki címet is ünnepelhetett delegációnk. Különböző divíziókban, de Purcel Virginia és Demeter Judit is győzni tudott. Az érdi sportoló Világjátékokra való kiutazását az OSC férfi vízilabda csapata támogatta. Itt még férfi egyéniben egy ezüst és egy bronzéremnek is örülhettünk, Simkó Zoltánnak és Károly Gergőnek köszönhetően.
A görkorcsolyázók befejező napjukon két első és egy második helyet gyűjtöttek be. A Szuhov Eszter-Szappanos János vegyespáros és a Marosi Viktória-Mayer Barbara női páros váltóban nyert, míg a Péter Dávid- Hocza Róbert duó a kínaiak mögött másodikként érkezett célba. Számukra véget ért a világverseny. Felkészülésüket Miklósné Malek Erzsébet szakágvezető, Dombóvári Szilvia szakágvezető-helyettes, Salamonné Szabó Éva, Varga Lászlóné és Tarcali Attila edzők segítették. A görkorcsolyázók Los Angelesben összesen 8 arany, 6 ezüst és 1 bronzérmet szereztek.
Az atléták közül ezüstérmes lett még Kun Ágnes 100 méteres és Solymos Ágnes 50 méteres síkfutásban, valamint Kovács Ádám judóban és Földi Marcell 100 méteres vegyesúszásban.n Varga Ágnes pedig a harmadik helyen végzett egyéniben a női bocsások között.
A teniszezők vegyespárosában korábban aranyérmes Kelemen Zsombort nagy megtiszteltetés érte, hiszen meghívást kapott egy olyan egyesített párosmérkőzésre, gálára, ahol egy pályán játszhatott az integráció jegyében világsztárokkal, mint például a sokszoros Grand Slam-bajnok Pete Sampras-szel, Michael Chang-gal, valamint Pam Shriver-rel és az olimpiai bajnok tornász Nadia Comanecivel.
Kosárlabdacsapatunk utolsó előtti csoportmérkőzésén 46-36-ra nyert Tajvan ellen, egy nagyon izgalmas, kiélezett csatát követően.
A női egyesített labdarúgócsapat 6-0-ás győzelmet aratott Bosznia felett. Szűcs Laura, Kaiser Karina és Zsédely Zsuzsanna osztozott a gólokon.
Az 58 sportolóból álló magyar küldöttség dicsőséglistáján öt nap után 18 arany,16 ezüst és 8 bronzérem szerepel a Los Angeles-i Világjátékokon.

5. versenynap, eredmények:

asztalitenisz:
férfi egyéni/Vizsnyai Dávid, arany

atlétika:
50 méteres síkfutás: Solymos Ágnes, ezüst
100 méteres síkfutás: Kun Ágnes, ezüst

bocsa:
női egyéni: Varga Ágnes, 3. hely

bowling:
férfi egyéni: Takács Máté, 4. hely

görkorcsolya:
női páros (Marosi Viktória-Mayer Barbara), arany
férfi páros (Péter Dávid, Hocza Róbert), ezüst
vegyes páros (Szuhov Eszter, Szappanos János), arany

tollaslabda:
női egyéni: Purcel Virginia, arany
női egyéni: Demeter Judit, arany
férfi egyéni: Simkó Zoltán, ezüst
férfi egyéni: Károly Gergő, bronz

úszás:
100 m vegyes: Földi Marcell, ezüst

judo:
Kovács Ádám, ezüst

Vendégszurkolói is voltak a görkorcsolyázóknak, az úszóknak és az atlétáknak Los Angelesben. Timothy Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke a görkorcsolyázóknál járt, míg D. Tóth Kriszta , az MSOSZ tiszteletbeli média nagykövete az úszóknál és az atlétáknál járt vendégségben.
A nemzetközi mozgalom első embere dícsérte a magyar csapat eddigi teljesítményét, majd a görkorcsolyázó Szuhov Eszter a sportolók nevében egy kalotaszegi hímzésű baseball sapkát ajándékozott neki, amely egy fiatal magyar tervező, Nagy Nóra munkáját dícséri.
D. Tóth Kriszta különösen örült annak, hogy az atléta Kun Ágnes és az úszó Földi Marcell ezüstérmének a helyszínen szurkolhatott és ezt a különleges élményt testközelből is láthatta, első alkalommal külföldön.

Görkorcsolyában, kerékpárban és úszásban voltak eredményesek a magyar speciális olimpikonok a Los Angeles-i világeseményen.
A Convention Center görkorcsolya pályáján összesen 4 érmet szerzetek sportolóink. A lányoknál, a 300 méteres táv különböző divízióiban Marosi Viktória és Szuhov Eszter egyaránt győzni tudott. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség mai tájékoztatása szerint a két futam között mindössze 2 perc telt el, sokáig zúgott a vastaps a lányoknak a magyar szurkolótábor lelkes tagjaitól. Viki, a Ferencváros Szabadidős SE 15 éves versenyzője első alkalommal állhatott fel Nyári Világjátékokon dobogóra. Szuhov Eszter örömkönnyeket is hullajtotta célba érkezésekor, ő újoncként, első nemzetközi viadalán aratott sikert. Ugyanezen a távon a fiúknál a 14 éves, dunaújvárosi Szappanos János remekelt, teljesítményének ezüstérem lett a jutalma. A fiúk 1000 méteres távján Péter Dávid 3 másodpercet javítva eddigi legjobb idején, a második helyen száguldott célba, kínai ellenfele mögött. A SOFI Életjel Alapítvány sportolója 11 éve korcsolyázik. A fiatalokat Miklósné Malek Erzsébet szakágvezető, valamint Dombóvári Szilvia szakágvezető helyettes és Tarcali Attila edző készítette fel, de elmondásuk szerint sokat segített nekik egy nyakba akasztható, díszített pinponglabda kabala is.
A kerékpárosoknak Long Beachen alakítottak ki pályát. Az 500 méteres döntőkben a legerősebb divízióban szerepelt a nagykőrösi Szegfű Attila és a szigetvári Varga Mónika is. Attila aranyérmes, míg Mónika ezüstérmes lett. Szorgalmuk, kitartásuk, tisztességes hozzáállásuk mindenki számára példaértékű lehet. A fiúknál a negyedik divízióban a kislétai Fülep Zoltán képviselte a magyar színeket és mindent beleadva érkezett be ötödikként a célba.
Az uszodában 400 méter gyorson Mateidesz Nóra begyűjtötte második Los Angeles-i érmét is, 100 méter háton szerzett elsősége után ebben a versenyszámban a dobogó harmadik fokáig jutott. 4×100 méteres gyorsváltónk pedig a negyedik legjobbnak bizonyult.
Bocsában első tétmérkőzésén kiélezett csatában múlta felül surinami ellenfelét a darvastói Pál András, aki a napokban ünnepelte 38. születésnapját.
A szolnoki Lelesz József és a budapesti Takács Máté alkotta férfi bowling párosunk is versenyzett ma, a fiúk a hatodik helyen fejezték be szereplésüket.
Kosárlabda csapatunk első csoportmérkőzésén, 47-18-ra magabiztosan és fölényesen verte Indonézia legjobbjait.
Női labdarúgóink azonban ismét vesztesen hagyták el a gyepet. Uruguay után a finnektől is vereséget szenvedtek a lányok, 4-1-re. Egyetlen gólunk Szűcs Laura nevéhez fűződik.
A magyar delegáció 3 nap után 5 arany, 3 ezüst és 2 bronzéremmel büszkélkedhet.
Folytatás szerdán, amikor több sportágban is újabb érmeket várhatunk versenyzőinktől.

Úszóink játszották a főszerepet a Speciális Nyári Világjátékok második versenynapján, egy arany és egy bronzérem megszerzésével.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint az egri Földi Marcell 100 méter gyorson az utolsó métereken behozva addigi minimális hátrányát, az első helyen csapott célba. Pohl Anett tanítványa már 4 évvel ezelőtt az athéni világjátékokon is csillogtatta tudását, akkor 2 arany és egy ezüstérem lett a jutalma. Most a végső pillanatokban kellett jól összpontosítania, gyorsítania, ennek pedig meg is lett az eredménye.
A lányoknál, szintén 100 méter gyorson lett érmes Bíró Bernadett, aki döntőjében a harmadik helyen végzett. A 20 éves versenyző Gyulán, Ráfi Tünde irányításával készült a Los Angeles-i Világjátékokra.
Ez úszásban már a harmadik magyar érem, hiszen a nyitónapon Mateidesz Nóra győzni tudott 100 méter háton.
Női labdarúgócsapatunk első csoportmérkőzésén 7-0-ás vereséget szenvedett az uruguayiaktól. A folytatásban a finnek ellen javíthatnak a lányok.
Kedden többek között bocsában, bowlingban, görkorcsolyában, kerékpárban és persze úszásban is érmeket osztanak. Az év legnagyobb létszámú sport és humanitárius eseményén 165 ország 6500 sportolója között szerepelnek a mieink is, összesen 58-an, akik 14 sportágban bizonyíthatnak.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek