Sikeres versenyeket könyvelhettek el junior snowboardkrosszosaink Dolni Moravában.
Az elmúlt hétvégén snowbordkrossz junior válogatottunk és utánpótlás versenyzőink a csehországi Dolni Moravában rendezett FIS verenyeken álltak rajthoz. Az ötfős csapat célja a tapasztalatgyűjtés és edzéslehetőség mellett a FIS pontjaink gyarapítása volt. A FIS pontszám az egyik legfontosabb kritérium ahhoz, hogy valaki később a világkupában vagy világversenyen indulhasson.
A cseh szervezők elmondása szerint a verseny az egyik főpróbája volt a 2017-es junior világbajnokságnak. Egy új lebonyolítási rendszert próbáltak megvalósítani, amit többé-kevésbé sikerült végrehajtaniuk.
A vártnál több (kb. 150) induló miatt a FIS pontok alapján sorsolták össze a versenyzőket a viadalon, kvalifikáció nem volt.
A FIS világkupában 64 fő jut a főtáblára, ahol négyfős futamokban, egyenes kiesésekkel zajlik tovább a verseny. Mindig csak az első kettő jut tovább. Akik kiesnek, azokat a selejtezőben elért pozíciójuk alapján rangsorolják. Itt viszont, mivel nem volt kvalifikáció, a kiesetteknek is vigaszágas futamokat rendeztek. Attól függően sorsolták őket össze, hogy a verseny melyik szakaszában (nyolcad- vagy negyeddöntő), és az adott futamban hányadik pozícióban (3. vagy 4.) estek ki. Ebben a formátumban lényegesen nagyobb szerepet kap a szerencse, mint a kvalifikációs rendszerben, hiszen nagyobb eséllyel kerülhetnek eltérő tudású versenyzők azonos futamba.
Az első versenynapon a lányok közül a budaörsi Hollósy Laura élete első versenyén a legjobb 16-ba beverekedte magát, majd a helyosztókon szépen versenyezve a 15. helyet szerezte meg.
A balassagyarmati születésű Fehér Zsófia nehéz csoportba került, nagyon szépen versenyzett, de sajnos nem sikerült bejutnia az első kettőbe, így a vigaszágra került, amit két bravúros győzelemmel megnyert, és így a 17. helyen zárt.
Csillag Dávid folyamatosan javuló formát mutatva magabiztosan került be a 32 közé, ahol a két reményfutamban is szépen teljesített, és a 64 fős mezőnyben a 29. helyen zárt.
Szász Csongor (aki egyedüli snowboardosként képviseli majd hazánkat a februárban rendezett lillehammeri Ifjúsági Olimpián) már az edzéseken is jól teljesített, amit a versenyen is sikerült megmutatnia. Az első nap kis szerencsével (az első helyezettet kizárták) sikerült továbbjutnia a 32 közé, ahonnan sajnos már nem sikerült továbblépnie. A vigaszágon több szép futamot teljesítve a 31. helyet szerezte meg.
A gödöllői Hrustinszky Tamásnak ez még csak a második versenye volt a FIS világában, ahol nagyon szépen versenyzett. Az első fordulóból nem sikerült továbbjutnia, majd egy nagyon szoros, izgalmas reményfutammal zárult az aznapi versenye, és a 38. helyet szerezte meg.
A szervezők a második napon rövidített lebonyolítást választottak.
Hollósy Laura az első naphoz hasonlóan, egy nagyon izgalmas futamban végül második helyen bejutott a legjobb 16 közé, majd a következő körben 4-ként esett ki, így a 16. helyen zárt.
Fehér Zsófiának nem sikerült az első futamból a következő körbe verekednie magát, majd vigaszágát rajt-cél győzelemmel megnyerte, és a 17. helyen végzett.
Csillag Dávid folytatta jó szereplését, és magabiztosan, érett, jó versenyzéssel jutott be a 32 közé. Majd következett számunkra a legizgalmasabb futam, ahol Dávid az utolsó méterekig versenyben volt a második helyért, de sajnos célfotóval ellenfelét hozták ki "győztesnek". A reményfutamait megnyerve az előkelő 17. helyet szerezte meg.
Szász Csongor is átmentette remek teljesítményét előző napról, és kis különbséggel bár, de kiesett az első fordulóban. A reményfutamban bemutatta a nap előzését, és remek teljesítménnyel búcsúzott a további küzdelmektől. A 26. helyen zárt.
Hrustinszky Tamás az első körben ugyan kiesett, de nagyon biztató formát mutatott, és kis szerencsével továbbjuthatott volna. Ezt követően a reményfutamát agresszív, kemény versenyzéssel, gyönyörű előzésekkel nyerte meg, és a 29. helyen végzett.
Bekényi Ádám szövetségi kapitány így értékelte a csapat teljesítményét:
„Összességében elégedett vagyok a magyar versenyzők teljesítményével, mindenki kihozta magából a maximumot. Sajnos a szerencse a sorsolásnál néha nem volt velünk, de ez ennek a versenyszámnak a sajátossága. Megyünk tovább előre, készülünk a következő versenyekre!”

Snowboardkrossz: Talán a leglátványosabb hódeszkás szakág, ahol egy döntött kanyarokkal és ugratókkal nehezített pályán kell a lehető leggyorsabban lejutni. Egy időmérő selejtező alapján a versenyzőket négy (a világkupán hat) fős futamokba sorolják, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatják. Négyfős formátum esetén az első kettő, hatfős futamoknál az első három jut tovább a következő fordulóba. Mivel egyszerre indulnak, elkerülhetetlen az ellenfelekkel való fizikai kontaktus. Az őrült száguldás közben akár a 100 km/h-s sebességet is elérhetik. 2006 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség
A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Európa-bajnoki 6. hely, mosoly és könnyek Kiss Pál Tamás első nemzetközi rallycross futamán.
A KPT Media beszámolója szerint Kiss Pál Tamás a Hansen Talent Developement színeiben egy Peugeot 208-assal mutatkozhatott be a Rallycross EB zárófutamán az olaszországi Franciacortában. A versenyhétvégét megelőzően a cél a döntőbe jutás volt.
„A hétvége előtt sokan kérdezték tőlem, hogy milyen eredményt szeretnék elérni. Magam sem voltam teljesen biztos benne, hogy mi lehet reális célkitűzés, mert kívülről teljesen más megítélni az erőviszonyokat, de a magyar bajnokságban megszerzett futamgyőzelem, és az autóval az első teszten szerzett tapasztalatok után, a döntőbe jutásban reménykedtem.” – kezdte az értékelést Tamás.
Az előfutamok során nemcsak az autót, a pályát és a nemzetközi légkört kellett megismerni, a lebonyolítás szabályai folytán sokszor a VB élmenőkkel is komoly csatákban kellett helytállni. A 24 éves pilóta körről, körre fejlődött, a negyedik előfutamot már magabiztosan nyerte. A jó időeredményeknek és a kiegyensúlyozott versenyzésnek köszönhetően, végül negyedikként jutott az elődöntőbe.
„A svédországi teszt után tudtam, hogy mire képes az autó és a csapat, de azon még én is meglepődtem egy kicsit, hogy ennyire elől tudtunk lenni ebben az erős Eb mezőnyben. Fantasztikus érzés volt negyedikként elődöntőbe jutni.” – mondta el a korábbi GP3-as versenyző.
Az elődöntőben egy tökéletes rajt után a miskolci pilóta szinte állva hagyta a nála jóval több rutinnal rendelkező ellenfeleit, és végig vezetve, elsőként ért célba.
Hiába kvalifikálta magát azonban a döntő rajtrácsának első sorába, mert versenyautójának generátora már a középdöntő negyedik körének végén tönkrement. A néhány perces szervizidő alatt az egész hétvége során kiváló munkát végző csapat, nem tudta kicserélni a generátort, így Tomi ugyan felállt a rajtrácsra a döntőben, ám elrajtolni már nem sikerült.
„Álomszerű volt az egész hétvége egészen a döntőig, a generátor meghibásodása azonban mindenkit visszarángatott egy kicsit valóságba. Végig egy csapatként küzdöttünk és akárcsak én, a srácok is mindent beleadtak. Voltak olyanok a csapatban, akik rettenetesen dühösek voltak, míg mások a sírás határán álltak. A keserű befejezés miatt végül mindenkiben volt egy kis hiányérzet, de volt okunk az örömre is, hiszen az előzetesen kitűzött célunkat elértük.” – mondta a döntő után a paddockban Tomi.
Javítani viszont lesz lehetőség bőven, hiszen a tervek szerint Tamás a jövőben, a hazai szereplés mellett már szeretne teljes szezont futni az Európa-bajnokságon is.
„A generátor hibáját leszámítva élveztem minden egyes pillanatot ezen a versenyhétvégén. A szervezők és a versenytársak is nagyon kedvesen fogadtak, mindenkitől kiemelt figyelmet kaptam, a pályán persze már senki nem kímélt senkit. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, szárazon és esőben is vezethettem. A verseny végén pedig nagyon sok pozitív visszajelzés kaptam, ami nagyon jól esett. Remek volt látni az elhivatottságot az arcokon és a szenvedélyt a szemekben. Ez az a közeg, amit igazán kedvelek, és itt szeretnék versenyezni jövőre. Annak pedig külön örülök, hogy végignézhettem, ahogy Szabó Krisztián a Super 1600-as kategóriában EB bronzérmet szerzett, gratulálok neki!” – fejezte be Kiss Pál Tamás.

Az EB Supercars döntő eredménye:
1. Tommy Rustad (Volkswagen Polo)
2. Jean-Baptiste Dubourg (Citroen C4)
3. Ole-Christian Veiby (Volkswagen Polo)
4. Peter Hedstrom (Ford Fiesta)
5. Jerome Grosst-Janin (Peugeot 208)
6. Kiss Pál Tamás (Peugeot 208)

A szerdai éremeső után folytatódtak a Világjátékok küzdelmei a magyar csapat számára.
Ennek eredménye:
5 arany-, 6 ezüst-, 2 bronzérem az 5. versenynapon
Az asztaliteniszező Vizsnyai Dávid aranyérmével indult az ötödik versenynap a magyar csapat számára a Speciális Olimpia Nyári Világjátékain. A békéscsabai sportoló kimagasló játékával leiskolázta ellenfeleit. Különösen fonákjaira volt büszke az újdonsült bajnok.
A tollaslabdázóknál két bajnoki címet is ünnepelhetett delegációnk. Különböző divíziókban, de Purcel Virginia és Demeter Judit is győzni tudott. Az érdi sportoló Világjátékokra való kiutazását az OSC férfi vízilabda csapata támogatta. Itt még férfi egyéniben egy ezüst és egy bronzéremnek is örülhettünk, Simkó Zoltánnak és Károly Gergőnek köszönhetően.
A görkorcsolyázók befejező napjukon két első és egy második helyet gyűjtöttek be. A Szuhov Eszter-Szappanos János vegyespáros és a Marosi Viktória-Mayer Barbara női páros váltóban nyert, míg a Péter Dávid- Hocza Róbert duó a kínaiak mögött másodikként érkezett célba. Számukra véget ért a világverseny. Felkészülésüket Miklósné Malek Erzsébet szakágvezető, Dombóvári Szilvia szakágvezető-helyettes, Salamonné Szabó Éva, Varga Lászlóné és Tarcali Attila edzők segítették. A görkorcsolyázók Los Angelesben összesen 8 arany, 6 ezüst és 1 bronzérmet szereztek.
Az atléták közül ezüstérmes lett még Kun Ágnes 100 méteres és Solymos Ágnes 50 méteres síkfutásban, valamint Kovács Ádám judóban és Földi Marcell 100 méteres vegyesúszásban.n Varga Ágnes pedig a harmadik helyen végzett egyéniben a női bocsások között.
A teniszezők vegyespárosában korábban aranyérmes Kelemen Zsombort nagy megtiszteltetés érte, hiszen meghívást kapott egy olyan egyesített párosmérkőzésre, gálára, ahol egy pályán játszhatott az integráció jegyében világsztárokkal, mint például a sokszoros Grand Slam-bajnok Pete Sampras-szel, Michael Chang-gal, valamint Pam Shriver-rel és az olimpiai bajnok tornász Nadia Comanecivel.
Kosárlabdacsapatunk utolsó előtti csoportmérkőzésén 46-36-ra nyert Tajvan ellen, egy nagyon izgalmas, kiélezett csatát követően.
A női egyesített labdarúgócsapat 6-0-ás győzelmet aratott Bosznia felett. Szűcs Laura, Kaiser Karina és Zsédely Zsuzsanna osztozott a gólokon.
Az 58 sportolóból álló magyar küldöttség dicsőséglistáján öt nap után 18 arany,16 ezüst és 8 bronzérem szerepel a Los Angeles-i Világjátékokon.

5. versenynap, eredmények:

asztalitenisz:
férfi egyéni/Vizsnyai Dávid, arany

atlétika:
50 méteres síkfutás: Solymos Ágnes, ezüst
100 méteres síkfutás: Kun Ágnes, ezüst

bocsa:
női egyéni: Varga Ágnes, 3. hely

bowling:
férfi egyéni: Takács Máté, 4. hely

görkorcsolya:
női páros (Marosi Viktória-Mayer Barbara), arany
férfi páros (Péter Dávid, Hocza Róbert), ezüst
vegyes páros (Szuhov Eszter, Szappanos János), arany

tollaslabda:
női egyéni: Purcel Virginia, arany
női egyéni: Demeter Judit, arany
férfi egyéni: Simkó Zoltán, ezüst
férfi egyéni: Károly Gergő, bronz

úszás:
100 m vegyes: Földi Marcell, ezüst

judo:
Kovács Ádám, ezüst

Vendégszurkolói is voltak a görkorcsolyázóknak, az úszóknak és az atlétáknak Los Angelesben. Timothy Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke a görkorcsolyázóknál járt, míg D. Tóth Kriszta , az MSOSZ tiszteletbeli média nagykövete az úszóknál és az atlétáknál járt vendégségben.
A nemzetközi mozgalom első embere dícsérte a magyar csapat eddigi teljesítményét, majd a görkorcsolyázó Szuhov Eszter a sportolók nevében egy kalotaszegi hímzésű baseball sapkát ajándékozott neki, amely egy fiatal magyar tervező, Nagy Nóra munkáját dícséri.
D. Tóth Kriszta különösen örült annak, hogy az atléta Kun Ágnes és az úszó Földi Marcell ezüstérmének a helyszínen szurkolhatott és ezt a különleges élményt testközelből is láthatta, első alkalommal külföldön.

Vívásban született meg az első magyar érem a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy kard egyéniben Valkai Ferenc egy franciát, egy japánt, majd egy koreait ütött el a továbbjutástól, utóbbi ellen (Park) ráadásul 12-14-ről fordított és így került az elődöntőbe, amivel már bronzérmes is lett, de az orosz junior világbajnok Dmitrij Danilenko ellen akár tovább is fényesíthette volna a medált.
A 25 éves Valkai a junior világbajnoki aranyérmes csapat tagja (2012), nem élt nagyobb tapasztalatával, sajnos nagyon elaludta a meccs elejét és csak távolról tudta követni technikás orosz ellenfelét. Keveset mozgott, mintha mindent helyben akart volna megoldani. Így a vége 6-15, de a második Universiadéján indult kardozó végül bronzzal utazhat el Gwangjuból. Valkai Koreából egyenesen New Yorkba tér vissza, ahol már két éve közgazdaságtant tanul és kétszeres amerikai egyetemi bajnoki ezüstérmes.

Kard egyéni:
1. Song (koreai)
2. Danilenko (orosz)
3. Valkai Ferenc és Leonardo Affede (olasz)

Sebestyén Puy és Csaba Márton Bence a 32 között estek ki.
A női párbajtőrvívásban mindhárom magyar (Bossányi-Jung Alexandra,Kolczonay Anna,Mihály Kata) kiesett a 32 között. A vívócsarnokban holnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni küzdelmeit rendezik.
Női vízilabdában Olaszország-Magyarország 12-7, a férfiaknál Magyarország-Ausztrália 8-8.
A férfi tornászok ma három szeren versenyeztek a selejtezőben (talaj, lólengés, gyűrű). Holnap folytatódnak a selejtezők a másik három szeren (ugrás, korlát, nyújtó).
A selejtező az összetett versenyszámra (hat szerre) és a szerfináléra is válogat.
A magyar színeket képviselő kettős állampolgár Ryan Sheppard gyűrűn szuper gyakorlattal 13,7, talajon kis hibával 13,7 pontott kapott, míg lólengésben rontott, így 11,25-öt adtak csak a bírák.
Ryan Sheppard néhány hete érkezett Magyarországra, aki az Egyesült Államokban, Dallasban él. A Stanford-i egyetem mérnök szakos hallgatója, 19 éves. Az Universiade előtt pár nappal sikerült honosítani (nagymamája magyar származása miatt). Ez az első nemzetközi szereplése. Gyulai Gergely pillanatnyilag a megbízott edzője. Sikeres versenyzése esetén meghívást kaphat az őszi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra a magyar válogatottba, segítve ezzel az álom cél elérését, a férfi mezőnyben az 1-16. hely megszerzését, amely már két kvótát is adna az olimpiára.

Július 3-14. között a dél-koreai Gwangju városában rendezik a XXVIII. Nyári Universiadét, melyen 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt. A tervek szerint összességében közel 170 fős magyar csapat utazik az Universiadéra, ahol versenyzőink 13 sportágban mérettetik meg magukat.
A férfi vízilabda-válogatott címvédőként érkezik az eseményre. Vincze Balázs szövetségi kapitány szerint számukra ez az olimpia és ez a világbajnokság, ám ezúttal a medencén kívül is fontos elérni a célokat.

- Az Universiadera felkészíteni a csapatot sokkal bonyolultabb lehet, mint egy Vb-re, Eb-re, hiszen az ellenfelek játéka ismeretlen, sötétben tapogatózás az munka. Vagy nem?
- A csapatok nagy része, mint a miénk is, nem az ”A” válogatott mögötti úgymond "B" csapatból merít, arról nem is beszélve, hogy feltétel az egyetemi, főiskolai jogviszony és a korhatár is adott, 18-28 év. Az erőviszonyok persze nagyjából azonosak a felnőtteknél ismertekkel. Ennek alapján számítok arra, hogy a hollandokkal, franciákkal és ausztrálokkal szemben sikerrel vívjuk meg a csoportmeccseinket. Az viszont tény, hogy nem tudhatjuk, hogy az olaszok, szerbek, amerikaiak, oroszok, akikkel a döntőt vívtuk két éve, kikkel érkeznek, különösen azt is figyelembe véve, hogy két hétre rá felnőtt világbajnokság lesz. Valójában az első héten a helyszínen, a mérkőzéseiken fogjuk feltérképezni a riválisokat.
- A magyar vízilabdában az elmúlt évtizedekben a világversenyeken mindig felbukkant egy nem várt klasszis, aki meglepte az ellenfeleket. Hogy érzed, most van ilyen játékos a kezedben?
- Nem is egy ilyet érzek. Rendelkezik ez a csapat mindennel, ami csak kell, lendülettel, fiatalos csibészséggel, de átgondoltsággal is. 4-5 olyan játékosunk is van, akiben benne az erő, hogy meccseket döntsön el.
- Éhség dolgában hogy állnak a játékosok?
- Nem panaszkodunk, éhesek! Három hét közös munka után kijelentem, hogy még elszántabbak a fiúk, mint a két évvel ezelőtti, aranyat nyert gárda felkészülése során. Egy szavam sem lehet.
- Ugyan ettől még nagyon messze állsz, de esetleg él-e benned olyan ambíció, hogy a Kemény Dénes-i nagy hármas sorozatot te is megvalósítod, legalábbis Universiade vonalon.
- Nyilvánvaló. Persze sehol nincs az megírva, hogy éveken csak én legyek a kapitány ennél a csapatnál, de amióta decemberben felkérést kaptam, azóta csak az foglalkoztat, hogy a torna végén majd minket szólítsanak utoljára a dobogóhoz. Ugyan ez nem egy világbajnokság, nem egy olimpia, de mi nem ezzel foglalkozunk, nekünk ugyanis ez a világbajnokság, ez az olimpia! Két éve is, most is tudatosítottuk magunkban, hogy nem az a kérdés, hogy miért nem vagyok az „A” válogatottnál vagy miért nem nyaralok, hanem ha itt vagyok, akkor itt akarok nyerni.
- Idén minden a rendelkezésedre áll-e, amire szükségetek van?
- Úgy gondolom, hogy igen. Minden ideálisnak tűnik. A Kondorosi úton készültünk, az OSC bázisán, tudtunk fedettben és szabadban is edzeni, majd Törökországba utaztunk egy tornára. A legfiatalabb játékosunknak, a 20 éves Zalánki Gergőnek sajnos össze kellett varrni az egyik ujját, de a rajtig szerintem helyre fog jönni.
- Kik alkotják a csapat gerincét?
- Hat játékos már két éve is ott volt a győztes csapatban: Bisztritsányi Dávid és Barabás Botond, a két kapus. Dávidnak ez már az utolsó Universiadeja, és ez kellő motiváció a számára. Kovács Gábor meghatározó játékos, nem beszélve a világbajnok Bátori Bencéről, akitől azt remélem, hogy húzó ember lesz. Zalánki a magyar vízilabda egyik nagy reménysége, fantasztikus bal kézzel, Sedlmayer Tamás is bontogatja a szárnyait, ő is 1995-ben született. Sokat elmond róluk, hogy ők ketten az Universiade után egy hét pihenőt követően a junior Vb felkészülésre hivatalosak Horkai György csapatába. Halek Márton, Chilkó Márton, Szentesi Ádám szintén Universiade győztesek. Ők már ismerik ennek a versenynek a különleges légkörét. Nekem a két évvel ezelőtti kazanyi volt életem első Universiadeja és nagyon pozitív élményeket szereztem.
- 1988-ban jártál már Koreában, az olimpián. Mit vársz most Gwangjutól?
- Azt hogy ne keveredjünk dugókba. De leginkább azt, hogy a MERS-et sikerüljön elkerülnünk, ennél fontosabb nincs.

ffi univ 2015
Válogatottunk július 2-án Franciaországgal, 4-én Ausztráliával, 6-án Hollandiával mérkőzik a Yeomju Indoor Aquatics Centerben.

Kiss Pál Tamás számtalan nemzetközi versenyen képviselte már hazánkat az elmúlt években. Féléves szünet után, ismét ezt teszi majd a soron következő németországi rallycross EB futamon, amely június 19-21. között rendeznek a Hamburg mellett található Esteringen.
A 24 éves pilóta hét év nemzetközi formaautós versenyzés után döntött a szakág váltás mellett és idén mutatkozott be a hazai rallycross bajnokság királykategóriájában, ahol három futam alatt már egy győzelmet és egy harmadik helyezést is elkönyvelhetett.
A vártnál gyorsabb fejlődés hatására Tamás úgy döntött, hogy nemzetközi bemutatkozását is előre hozza, és már a júniusi EB futamon rajthoz áll. A két értékelés közös lebonyolításának köszönhetően a magyar pilóta a szabadedzések és az előfutamok során a VB mezőnyével is összemérheti a tudását az autósport különböző kategóriájának bajnokaival, akár az aktuális rallycross és a korábbi rally világbajnok Petter Solberggel, vagy éppen a kétszeres DTM bajnok Mattias Ekströmmel is megmérkőzhet.
A miskolci versenyző számára most még nem a legnagyobb nevek legyőzése lesz a cél, hanem a tanulás és a hasznos tapasztalatok gyűjtése, hiszen eddigi rövid rallycrossos pályafutása során még nem versenyzett ilyen erős mezőnyben és a pálya is ismeretlen számára.
A minél eredményesebb szereplés érdekében természetesen a versenyautó is átesett némi fejlesztésen. Az 550 lóerős Skoda Fabia MKII-es kapott négy világbajnoki színvonalú Reiger gátlót, új fékeket, és a váltó végáttételen is változtattak a csapat szerelői, melyet egy teszt során már ki is próbáltak.

kiss pal tamas eb

A nemzetközi debütálás előtt még a magyar pontvadászatban is helyt kell állnia Kiss Pál Tamásnak. A következő fordulót az előttünk álló hétvégén rendezik azon a nyirádi pályán, amelyre korábban az EB mezőnye is többször ellátogatott.
Kiss Pál Tamás a KPT Mediának nyilatkozott:
„Nagy öröm számomra, hogy végre hivatalosan is bejelenthetem, hogy ott leszek a németországi EB futamon. Már nagyon várom, hogy ott álljak a rajtrácson és méltó módon képviselhessem a magyar színeket. Úgy érzem a hazai bajnokságban rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem és remek csatákat vívtam, így magabiztosan mutatkozhatok be nemzetközi szinten is. Az aszfaltos részeken otthon érzem magam és a murvás részeken is sokat javultam már. Jelen pillanatban még egy nagyon hosszú út elején járunk, így elsősorban a tanulás lesz a célunk Németországban. Újoncnak számítok még ebben a szakágban, a mezőny is nagyon erős lesz és a pályán sem jártam még soha, így komoly kihívás előtt állok.
Úgy érzem most még nincs semmiféle eredménykényszer, de ettől függetlenül szeretnék minél jobb helyezést elérni. Ha sikerülne a legjobb tíz között végezni, akkor maximálisan elégedett lennék. A folytatásról még egy kicsit korai beszélni, de szeretném, hogy ha ez a bemutatkozás egy hosszú távú, sikeres nemzetközi szintű rallycross karrier első állomása lenne.”

'Ha futsz, mindig van mit ünnepelni!' - ez a mondat szerepelt több mint 10000 hölgy trikójának hátán. Ünnepelni valóban volt mit, hisz az idei már a jubileumi 20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála, s maga a Testébresztő program is most lépett túl az első évtizedén. A futó 'Nők napja' annyi hölgyet, kislányt, kismamát, nagymamát vonzott, mint eddig még soha (a tavalyi számhoz képest megint 2500-al többen jelentkeztek). Az időjárás igen változékony volt, sokszor erős szél fújt, viszont nem sütött nagy erővel a nap, leginkább a nyárfavirágzás zavarta a 10150 résztvevőt. A verseny rangidőse a 80 éves Sztarenszky Tiborné, Marika néni volt, aki hétfőtől már a nyári londoni 10 km-re készül.
A 2 km-t és az 5 km-t a pécsi volt öttusázó, a 35 éves Szatmári Adrienn nyerte. A 10 km-en viszont a 37 éves Staicu győzött, megismételte az egy hónappal ezelőtt a Vivicittán aratott elsőségét.

Simona Staicu, a győztes:
A recept egyszerű volt: szombaton egy hosszút, vasárnap pedig tempót akartam futni. Tegnap az 50 kilométeres országos bajnokságon nyertem, ma inkább az eltervezett iram jelentette a kihívást. Kis Zsanettel a rajt előtt azt beszéltük meg, hogy a táv első felét együtt futjuk. Abban maradtunk, hogy az utolsó ötezren majd eldől, ki bírja jobban. Öt kilométeren keresztül húztuk egymást, de éreztem, hogy jobban fogom bírni erővel. Rendkívül örülök mindkét győzelmemnek, remélem ez a sorozat két hét múlva Dél-Afrikában is folytatódni fog, a Comrades maratonon futok majd.

20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála

5 km eredmények:
1. Szatmári Adrienn – FutaPécs SE – 18:56
2. Csuta Dorottya – Pilisi Pegazusok S.m.e. – 19:15
3. Peszleg Dominika – FTC – 19:33

10 km eredmények:
1. Staicu Simona – Mogyoród – 37:18
2. Kis Zsanett – Budapest – 37:38
3. Rozsnyai Lilla – Füzesabony - 39:49

Az integráció, a társadalmi szemléletváltás és a közös játék jegyében világhírű sportolók, olimpiai bajnokok és neves versenyzők vállalkoznak arra, hogy a Speciális Nyári Világjátékokon, Los Angelesben úgynevezett VIP-mérkőzéseken, futamokon együtt játszanak, sportolnak és küzdenek a speciális olimpikonokkal. Mindezt versenyen kívül, de ugyanolyan lelkesedéssel teszik majd. Legutóbb 2011-ben, Athénban rendeztek ilyen különleges sport promóciót, közelebb hozva egymáshoz ép és értelmi fogyatékossággal élő sportolókat.
Az amerikai szervezők a magyar küldöttségből a tenisz sportágat választották. Sebestyén Kata szakágvezető, az Európai Speciális Olimpia Szövetség sport tanácsadója pedig Kelemen Zsombor (Ferencvárosi Szabadidős SE) speciális olimpikon teniszezőt jelölte ki erre a megtisztelő feladatra. Zsombor teniszezhet tehát egy világsztárral július 30-án, a Világjátékok betétprogramjában.
177 ország képviseletében 7000 sportoló, valamint 30 000 önkéntes és 500 000 néző várható a 2015-ös Speciális Nyári Világjátékokon, július 25. és augusztus 2. között Los Angelesben.
Hazánkat 14 sportágban 87 fős delegáció képviseli az év legnagyobb sport és humanitárius eseményén.

Minden idők legjobb teljesítményével rukkoltak elő a magyar kempósok a törökországi Antalyában rendezett világbajnokságon, a hétvégén. Nem kevesebb mint kilencvenhat alkalommal állhattak fel a dobogóra a magyar sportolók.
Pecsuvácz Péter sajtófőnök beszámolója szerint még sosem volt ennyire sikeres világbajnoksága a magyar kempósoknak, mint ebben az esztendőben. Ezt a hazai szövetség vezetői büszkén jelentették be azután, hogy a péntektől vasárnapig lezajlott törökországi versenyen 31 arany-, 24 ezüst- és 41 bronzérem volt a magyar mérleg.
"A szerzett medáliák számát, és az ehhez párosuló indulói létszám arányát figyelembe véve kijelenthetjük, hogy ez minden idők legeredményesebb magyar szereplése a Nemzetközi Kempo Szövetség világbajnokságainak történetében. Ez nagyszerű eredmény, melyre joggal lehet büszke valamennyi harcosunk. - értékelt Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke.
Magyarország a 16 év alattiak részére meghirdetett világkupán mind a technikai, mind a küzdelmi és összetett végeredményben élen végzett a közel harminc résztvevő nemzet közül. Mindezt nagy fölénnyel érte el a csapat.
A felnőttek mezőnyében - ami már világbajnoki címekről döntött - ugyancsak aranyérmes lett a csapat a technikai számok kategóriájában, míg bronzérmes a küzdelmi versenyszámokban. Itt a tradicionális és küzdelmi eredmények összesített rangsorában Románia mögött ezüstérmes helyen zárt Magyarország. Moldova lett a harmadik.
Lacza Ábel (Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia-Budajenő Kempo Klub) és Pásztor Ádám (Újfehértói Kempo HSE) immár harmadjára lett a világ legjobbja saját kategóriájában. Mindkét versenyző másodjára védte meg a tavalyelőtt szintén itt, Antalyában megszerzett aranyérmes pozícióját.

magyar valogatott

Ódor Lilinek (Felcsúti Fehér Tigrisek Kempo HSE) és Szabó Tibor Benedeknek (Újfehértói Kempo HSE) pedig egyaránt három-három arany színű medáliát sikerült elhoznia Antalyából.
A magyar csapat aranyérmesei: Baros Tamás, Békési Sándor, Deák Márton, Herman Krisztofer László, Kerepesi Daniella, Király Fanni, Kornély Medárd, Lacza Ábel Ádám, Lévai János, Megyeri Szabina, Mészáros Márk, Molnár Csaba, Ódor Erik, Ódor Lili, Pásztor Ádám, Szabó Gyula Patrik, Szabó Ingrid, Szabó Tibor Benedek, Tóth Károly Imre, Vaitzner Richárd György, Vigyikán Vita.
A pénteki nyitó ünnepségen Lovász Gábornak, a Magyar Kempo Szövetség alelnökének és technikai vezetőjének adományozták a 7. dan fokozatot.
"Váratlanul ért ez a megtiszteltetés, de természetesen nagyon boldoggá tesz, és úgy érzem, hogy ezzel elismerték a sok-sok éven át végzett szakmai munkásságomat. Külön öröm számomra, hogy ez olyankor történt, amikor az edzőtársaimmal végzett háttérmunkához méltó eredményt értek el kempósaink." - nyilatkozott Lovász Gábor, aki mostantól a Hanshi cím viselésére is jogosult.
Tóth Károlynak 1. dan fokozatot adományoztak. Kiosztották a nemzetközi dan diplomákat is, amelyeket Hebők Zoltán, Kornély György és Németh István mesterek kaptak meg.
Az idei kempo Európa-bajnokságot Budapest rendezi decemberben, míg a jövő évi vb-nek Románia ad otthont.
A világbajnokság magyar vonatkozású részletes eredményei a Magyar Kempo Szövetség honlapján láthatók.

Sporttörténelmet írt a tavaly augusztusban első alkalommal megrendezett IRONMAN 70.3 Budapest: a többezer nemzetközi induló értékelése alapján a rendezvény 2014-ben világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában. A magyar IRONMAN nemcsak sportszakmai, hanem kiemelkedő gazdasági siker is: a tavalyi verseny és a hozzá kapcsolódó költések összege meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az IRONMAN 70.3-at 2015 augusztusában másodszor rendezik meg Budapesten. Idén jelentősen bővül a versenyhez tartozó sportesemények és a kapcsolódó szolgáltatások köre, így ebben az évben kétszer annyi versenyzőre, másfélszer annyi kísérőre és harminc százalékkal nagyobb többlet-bevételre számítanak a szervezők.

triatlon70 13

Budapest az IRONMAN versenysorozat történetében az első közép-európai helyszín, ahol a márkanév alatt triatlonversenyt szervezhettek. Az IRONMAN 70.3 versenyzői 1.9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21.1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A 2014-es budapesti rendezvényen több mint 4100 regisztrált sportoló indult és az eseményt komoly civil támogatottság és figyelem kísérte: 700 önkéntes segítette, legalább 50 ezer néző biztatta a versenyzőket a pálya mentén, a televíziós közvetítéseket pedig több százezer ember követte világszerte.
„Minden IRONMAN rendezvényünk után felmérést végzünk a versenyzők körében, visszajelzéseket gyűjtve az élményeikről. Büszkén jelentem be, hogy a világ 56 országából érkező sok ezer résztvevő véleménye alapján a 2014-es budapesti verseny három kiemelkedő elismerést is kapott: első helyet szerzett az először tartott versenyek kategóriájában, a legjobb IRONMAN rendezvény lett Európában, valamint a világ 80 IRONMAN 70.3 versenye közül második helyezést ért el." – mondta el Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation Európai Licenc Események versenyigazgatója. „Ezért szeretnénk külön köszönetet mondani a Kropkó Promotionnek, valamint minden partnerünknek és szponzorunknak, akik támogatták az eseményt."

triatlon70 9

„Óriási örömünkre és büszkeségünkre a világ 56 országából érkező, több ezer sportoló visszajelzése alapján, a budapesti esemény 95,8 százalékos értékelésével Európa legjobb IRONMAN 70.3 versenye lett! A Magyar Kormány ismét egy arra érdemes és kiváló sporteseményt támogatott." - mondta el dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta: „A 2014-es rendezvény elsöprő sikere is bizonyítja, hogy Magyarország és Budapest infrastrukturálisan, gazdaságilag és sportszakmai felkészültségben egyaránt kiváló helyszín, a nemzetközi sportszervezeteknek érdemes Magyarországban, a fővárosban és a világszínvonalú magyar szervezőkészségben hosszú távon is gondolkodniuk. "
A versenyzők között 2015-ben is nemzetközi és hazai világklasszis sportembereket köszönthetünk. Budapesten láthatjuk versenyezni például a globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárját, Paula Newby-Faser nyolcszoros IRONMAN világbajnokot, akit számos egyéb elismerése mellett a '80-as és '90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétájaként tartanak számon.

triatlon70 8

A Magyar Triatlon Szövetség, az IRONMAN 70.3 Budapest stratégiai együttműködő partnere képviseletében dr. Bátorfi Béla elnök elmondta: „Az idei versenysorozat egyik újdonsága, hogy 2015-ben az 5i50 Budapest lesz a hivatalos magyar olimpiai távú Országos Bajnokság. Az 5i50 Budapest verseny 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll. A Kropkó Promotion a Magyar Triatlon Szövetség pályázatán nyerte el 2015-ben a verseny szervezési jogát."Az idei versenysorozaton augusztus 23-án szívbeteg gyerekeknek szerveznek sétafutamot, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek kardiológiai osztályának támogatására. A sétafutamon 500 métert gyalogolnak hazai és nemzetközi sztárok szívbeteg gyerekek társaságában az IRONMAN célegyenesében.

triatlon70 10

„Ironmannek lenni nagy kihívás és egyben nagy megtiszteltetés, az önbecsülés próbája. Nemcsak sport, hanem világmozgalom és életforma is azok számára, akik nem térnek ki a kihívások elől. Nem arról szól, hogyan győzheted le a másikat. Itt az ember nap-mint nap a saját korlátainak átlépéséért harcol. Ugyanezt teszik azok a gyerekek is, akik a sétafutamon részt vesznek." – mondta el Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány és a Gyermekszív Központ támogatására indított kampány fővédnöke és jószolgálati nagykövete. „Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a beteg gyerekek mindennapi, az egészségükért folytatott küzdelmére és a séta élményével is támogassuk a gyógyulásukat, mert „Mindenki hős!""A 2014-es futamunk versenyzőitől kapott díj nagyon fontos elismerése erőfeszítéseinknek és egyben óriási motivációt nyújt számunkra az idei eseményre is." - mondta Kropkó Péter, hatszoros IRONMAN győztes, négyszeres Strongman Japan győztes, tizenkétszeres triatlon magyar bajnok, a Kropkó Promotion szakmai ügyvezetője az eseményen.

triatlon70 12

"Örömmel jelentem be, hogy 2015-ben még magasabbra helyezzük a lécet: az új versenyszámok és a kapcsolódó programok miatt kétszer több indulóra, másfélszer annyi kísérőre és szurkolóra számítunk, míg a főváros még nagyobb többletbevétellel számolhat. Hosszú távra tervezünk, célunk, hogy az elkövetkező években Budapest az IRONMAN versenysorozat állandó versenyállomása legyen."
A tavalyi budapesti verseny kiemelkedő eredményeiért járó díjat Uwe Weigert ünnepélyes keretek között adta át a szervezők képviseletében Kropkó Péternek a 2015. április 28-án megrendezett sajtótájékoztatón. A díj átvételekor Kropkó Péter köszönetet mondott az elért sikerekért minden résztvevőnek, szervezőnek, önkéntesnek és támogatónak, aki segítette a rendezvény létrejöttét, illetve az IRONMAN 70.3 Budapest nevében külön köszönetet mondott a kormányzat képviseletében dr. Simicskó Istvánnak, a Főváros képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, dr. Bátorfi Bélának, illetve Kovács „Kokó" István olimpiai és világbajnok ökölvívónak, amiért hozzájárultak az esemény sikeres megvalósításához.

1. oldal / 2

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek