A Magyar Sport Házában díjazták az év egyetemi sportolóit világversenyeken elért eredményeikért. A díjakat azok az egyetemi, főiskolai hallgatók vehették át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2015. évi Nyári Universiadéról éremmel tértek haza, illetve a 2015-ös Európai Egyetemek Evezős Bajnokságán dobogós helyen végeztek. Hagyományosan díjazták a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győztes egyetemeit és főiskoláit és kiosztották az Egyetemi Sportért Aranyplakettet és a Nemzetközi Fair Play Bizottság által megítélt Fair Play Díjat is. Az európaiakat sportolásra ösztönző Európai Sporthéthez a MEFS 34 felsőoktatási szabadidős programmal csatlakozott. A rendezvényen a BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények részére átadták az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatását. Az egyetemisták, főiskolások olimpiájaként ismert Universiadén dobogós helyezést elérő hallgatókat emellett a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) értékes tárgyjutalomban is részesítette.
Az esemény házigazdájaként a vendégeket köszöntő dr. Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke azt mondta, a tanulás és a sport összhangjának megteremtését a felsőoktatás 24 intézményében Sportiroda segíti. Az egyetemi oktatók által felkarolt sportolók a mentori rendszerben jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenysportban eredményes hallgatók, példaképekké váljanak. A MEFS vezetője köszöntőjében méltatta a rendezvény háziasszonyát, dr. Gyarmati Andreát, az olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok úszót, Magyarország örökös úszóbajnokát, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának tagját, akit múlt héten beiktattak a hazai, a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé is.
A rendezvényen felszólalt a kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében elmondta, mindig azt vallotta, hogy a sport és a tanulás összefügg. „Két tevékenység, ami egymást erősíti, ami egymásból táplálkozik, ami egymást építi. A sportoló ugyanarra törekszik, mint az, aki tanul: nem lehet megelégedni a jelenlegi helyzettel, hanem valami többet kell felmutatni, előbbre jutni.” A helyettes államtitkár beszédében kitért arra is: „Örömteli látni, hogy nem csak a fiatal sportolók képesek előbbre lépni, hanem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is megújul, fiatalodik, e fejlesztés, bizonyítéka az Universiade Bajnokok Klubjának létrehozása, amelynek tagjai között a nagy elődök mellett ott van Cseh László, a MEFS nagykövete, Steinmetz Ádám és Székely Bulcsu is.” Kozmann György arra is emlékeztette a jelen lévőket, hogy idén, a fiatalodás jegyében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai bajnok sportoló is került a MEFS elnökségébe, Gyurta Dániel személyében. A fiatal sportolók e tisztségeikben szerzett tapasztalataikkal remélhetőleg sikeresebbé válnak egyéni karrierjükben és elindulhatnak egy sportdiplomáciai pályán – mondta a helyettes államtitkár.
Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke egykori Universiadéhoz kötődő emlékeiről mesélt, kiemelve, hogy nem csupán egyéni teljesítményéért, hanem a magyar csapatért, a közösségért is küzd az, aki versenyzőként elindul az olimpián vagy valamelyik az Universiadén. a Nemzet Sportolója, a kétszeres olimpiai és Universiade bajnok sportvezető beszédében kitért arra is, hogy minden egyes kiváló sporteredmény egyben dicséri a versenyzők környezetét is, a szülők, edzők, tanárok munkáját. Dr. Molnár Zoltán említést tett arról is, hogy átadás előtt áll a Tüskecsarnok valamennyi létesítménye, ami az egyetemi sport egyik legkiválóbb központja lehet.
Prof. dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a magyar felsőoktatási intézmények felelősségéről szólt, kiemelve, folyamatosan dolgoznia kell az oktatásban és sportban dolgozó vezetőknek azért, hogy minél több élsportoló kapcsolódjon be a felsőoktatás vérkeringésébe. Ki kell dolgozni annak a lehetőségét, hogy a sportban legtehetségesebbeket hogyan vonjuk be a sportszakmai képzésbe és kialakítsuk azt hogy idővel minél többen szerezzenek tudományos címeket, s egyetemi rangokat, miként volt ez Arisztotelész és Platón idejében – mondta az elnök.
Dr. Dezső Tamás, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke azt mondta, a megszerzett bajnoki címek és érmek nemzetünk kincsei, ezért közös akarattal kell tenni azért, hogy miként Amerikában, hazánkban is tovább erősödjön s a sport és a tudomány kapcsolata. Én magam, személy szerint is elkötelezett vagyok e kérdéskörben, mondta az FTT elnöke.
A díjátadón a MEFS elnöke aranyplakett elismerésben részesítette dr. Vincze Balázst, az Universiade győztes magyar vízilabda csapat edzőjét. A Nemzetközi Fair Play Bizottság Fair Play Díját Valicsek Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója helytállásáért kapta. Amikor Kiss László, az evezősök csapatvezetője a Gwangjuba kiutazó magyar csapat tagjaként a repülőn rosszul lett, a landolást követően mentő vitte kórházba. Mivel a magyar csapat orvosa másnap érkezett csak Dél-Koreába, Valicsek Péter önként, saját elhatározásából ugrott be Kiss László mellé a mentőbe és a csapatorvos másnapi megérkezéséig el nem mozdult a beteg mellől. Valicsek Péter nyelv tudásával, emberségével, talpraesettségével segítette Kiss László mihamarabbi orvosi ellátását, az éjszakát is a kórházban töltve. Valicsek önzetlen, sportolóhoz méltó hozzáállásával érdemelte ki a Fair Play Díjat, amelyet dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára adott át, Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság távollétében.
Ebben az évben először hirdette meg az Európai Bizottság a BeActive Sporthetet, amelyet Magyarországon a Magyar Szabadidősport Szövetség sporthónapra növelt. A Magyar Szabadidősport Szövetséghez csatlakozott a MEFS is, a sportesemények szervezésére buzdítva a felsőoktatási intézményeket és sportolásra azok hallgatói. A hazai felsőoktatási intézmények, bár az időpont éppen a tanév kezdetével esett egybe, kimagaslóan szerepeltek. 34 intézményi program regisztrált be a BeActive programok közé, amelyeken, több mint 13.000 hallgató vett részt. A BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények számára az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatást ajánlott fel. A díjakat Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke adta át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képviselőjének.
A rendezvényen díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest Fővárosi Önkormányzat főpolgármester helyettese, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade bajnok, Csanádi Károly és Mató Edit Universiade (1966) bajnok jégtánc kettős, valamint Bárány Attila vízilabdázó Universiade bajnok is.
Az ünnepi műsor részeként a sporteseményeken készített filmek levetítése mellett sportági bemutatókat láthattak a vendégek, amelyben közreműködött többek között Kotsis Edina, a sportág világbajnokságán idén az első női magyar érmet megszerző taekwondos is.
Az eseményen megjelent Rózsa Norbert olimpiai, világ és Európa-bajnokot, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora Bényi Szabolcs Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára, Hegmanné Nemes Sára, a Kecskeméti Főiskola kancellára, Varga Csaba, a Szolnoki Főiskola kancellára, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, dr. Csók Balázs, az Universiade Magyar Csapat és a MEFS bronz fokozató támogatója, a Tricsók Zrt. képviselője és számos további sportvezető, olimpiai, világ és Európa-bajnokok és mellett a díjazottak edzői is. Dr. Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Oktatási Bizottságának tagja.


„ÉV EGYETEMI SPORTOLÓJA 2015” díjazottak

Universiade aranyérmes evezős kormányos nélküli kettes:
Juhász Adrián a SZIE hallgatója és Simon Béla, a NYME hallgatója

Universiade aranyérmes vízilabda csapat:
Barabás Botond - BGF
Bátori Bence - EDUTUS
Bisztritsányi Dávid - EDUTUS
Chilkó Márton Bence - SZTE
Halek Márton - DE
Illés Sándor - Pázmány
Jansik Szilárd - EDUTUS
Kovács Gábor - EDUTUS
Lőrincz Bálint - Eszterházy
Sántavy Máté - Eszterházy
Sedlmayer Tamás - TE
Szentesi Ádám - TE
Zalánki Gergely - Eszterházy

A csapat szövetségi kapitánya, Vincze Balázs, aki másodszor vezette sikerre az Universiadék történetében a magyar vízilabda egyetemista válogatottat.
Dr. Vincze Balázs az Egyetemi Sportért Aranyplakett Díjat kapott.

Universiade bronzérmes sportolók:
Tamás Bence - evezés, könnyűsúlyú egypárevezős
Berta Dániel - vívás, egyéni párbajtőr
Valkai Ferenc - vívás, egyéni kard

A milánói Kajak-kenu Világbajnokság aranyérmes egyetemista sportolói:
Tótka Sándor – EDUTUS
Szabó Gabriella - Károli Gáspár Református Egyetem

Különdíjat kapott Bodonyi Dóra az U23-as vb aranyérmese.

Az úszó világbajnokságok aranyérmesei:
Bernek Péter - ELTE
Gyurta Dániel - MET
Hosszú Katinka - University of Southern-Carolina
Cseh László - BME

Az Uszonyos Úszás és a Tájékozódó Búvárúszó Világbajnokság egyetemista aranyérmesei:
Senánszky Petra - DE
Berekméri Dóra - SZIE

Az Evezős EEB érmesei:
Bácskai Dominika - ÓE
Papp Gergely Márton - ELTE
Tamás Bence - BME

A MEFOB pontverseny végeredménye

1. helyezett
Testnevelési Egyetem (1.052,4 pont/efő) – Szalma László veszi át a díjat

2. helyezett
Nemzeti Közszolgálati Egyetem (110,9 pont/efő) – dr. Kovács Gábor veszi át a díjat

3. helyezett
Nyíregyházi Főiskola (93,2 pont/efő) – Pásztorné Dr. Batta Klára veszi át a díjat

Különdíjasok díjai (a Testnevelési Egyetemet követő abszolút legtöbb pontot kapó egyetemek kapják)


Különdíj


1. helyezett
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1.017 pont) – Kincses Gábor veszi át a díjat

2. helyezett
Pécsi Tudományegyetem (819 pont) – Prof. Dr. Bódis József

3. helyezett
Eötvös Loránd Tudományegyetem (802 pont) – Ilyash György

A BeActive program díjazottjai:
A fődíjat, a 175 ezer forint értékű sportszer utalványt, az egyetemi, főiskolai sportos események között a legnagyobb tömegeket megmozgató program, a BME „Nagy Sportnap 2015” elnevezésű rendezvénye nyerte, amelyen 2311 hallgató vett részt. A díjat Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központ igazgatója vette át.
A 100 ezer forint értékű sportszer utalványt a sorsoláson a Pannon Egyetem „Őszi Sportágválasztó” sporteseménye nyerte. A díjat Edvy László, a Testnevelési és Sport Intézet igazgatója vette át.
A 75 ezer forint értékű sportszer utalványt a Pécsi Tudományegyetem OIG sportirodája szervezésében lezajlott „Fitnesz a 24. órában” rendezvénye nyerte, a díjat Hári József PTE OIG Sportiroda irodavezetője vette át.

Aranyérmet szerzett férfi vízilabda-válogatottunk a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
A magyar férfi vízilabda válogatott két évvel ezelőtt Kazanyban megnyerte az Universiadet. A játékosok egy percig nem titkolták, hogy céljuk a duplázás. Két hét alatt nyolc veretlenül megvívott mérkőzés után jött el a 9., a döntő. Az élet pikantériája, hogy a kék sapkás magyaroknak úgy mint az első meccsen, most az utolsón is az olaszok álltak az útjukba. A tét az Universiade utolsó, 272. aranyérmének sorsa, telt ház előtti meccsen.
Vincze Balázs csapata bizony ijesztően kezdett, csak 0-4 után került először az olasz kapuba a labda, Kovács Gábor jóvoltából. A csapat leckét adott abból, hogy is lehet innen 5-5-re visszahozni a meccset, sőt 7-6-nál már vezettek is, de az olaszok egyenlítettek, hogy az idegőrlő küzdelem a büntetőkkel folytatódjék.
Ezek közül a harmadikat mindkét csapat játékosa elhibázta, majd 6-6 ig együtt haladtak a felek, ekkor Minarchi labdája szerencsénkre nem akart becsorogni, ezzel szemben Sedlmayer Tamás, aki pár perce még kihagyta a büntetőt, az újabb esélyét bebombázta és ezzel újra aranyérmes a férfi csapat.

MAGYARORSZÁG - OLASZORSZÁG     14 - 13

Góllövők: Kovács G. és Bátori 2-2, Sedlmayer, Jansik, Chilkó 1-1

Sedlmayer Tamás: "Bár egyet elrontottam, de a másik büntetőmnek nyugodtan álltam oda. Életem eddigi legnagyobb öröme ért ma."

Barabás Botond: "Egyértelműen a szív volt a kulcs ebben a győzelemben, anélkül képtelenség lett volna felállni 0-4-ről."

Vincze Balázs, a kapitány már másodszorra vitte sikerre az egyetemistákat: "A csapaton volt a hangsúly a két hét során, minden játékos érdemben hozzá tudott tenni az elsőség kivívásához, főleg ma, amikor az mind kellett, amit mutatunk, de lehet, hogy ennél többet nem is tudtunk volna. Tudom, hogy nem olimpiai, világbajnoki színvonalú az Universiade torna, de nekünk ez volt a világbajnokságunk, nekünk ezt kellett megnyerni."

A magyar csapat kerete:
Barabás Botond, Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid (csk.), Chilkó Márton, Halek Márton, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Sedlmayer Tamás, Sántavy Máté, Szentesi Ádám, Zalánki Gergő)

A 2. helyen Olaszország végzett, míg a bronzérem az amerkai válogatott tagjainak a nyakába került.

A teljes magyar Universiade csapat két arany és három bronzéremmel zárta a játékokat.

Mindkét vízilabda-válogatott győzött a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
Férfi válogatottunk 13-3-ra győzött Brazília ellen, míg a nők 11-5 arányban bizonyult jobbnak Franciaországnál.
A férfi mérkőzésen a legtöbb gólt szerző Kovács Gábor így értékelt: könnyed edzőmérkőzés volt a brazilok elleni. Most már csak Korea van hátra és utána a legjobb négyben kiesésre játszunk, addigra kell elérnünk a csúcsformánkat. Még nem tartunk ott, de nagyon szépen alakulnak a dolgok meccsről-meccsre. Mindnyájan azért jöttünk, hogy aranyéremmel távozzunk és megvédjük a válogatott kazanyi elsőségét.
A magyar csapatból Kovács 4, Sedlmayer, Zalánki, Illés 2-2, Szentesi, Lőrincz, Bátori 1-1 gólt szerzett.

Tóth László kapitány így látta a női mérkőzést: Végre jól játszottunk, bár hozzá kell tenni, hogy az ellenfelünk elég fáradtnak látszott már a torna ezen részére. Igaz az első negyedben nem ezt mutatták, 1-1 volt az állás. A mieink nagyon akarták a győzelmet és ez be is következett, köszönhetően annak, hogy Horváth Anna 70 százalékosan védett a kapuban, a blokkolásokkal most nem volt baj, a támadójátékról meg csak annyit, hogy öt játékosunk is feliratkozott a góllövő listára. A hibátlan összpontosítás jellemezte végre a lányokat, akik nagyon akarták a továbbjutást. 3 vereség, 1 győzelemmel a 8 közé kerültünk és a következő ellenfelünk Kanada lesz a négy közé jutásért.
A magyar gólszerzők: Polák 4, Ziegler 3, Gémes 2, Kövesdi és Takács 1-1.

Férfi párbajtőrcsapatunk a negyedik helyen végzett, miután Kínát 45-22-re, a lengyeleket 45-41-re legyőzte, majd az elődöntőben az ukránoktól, a bronzmérkőzésen pedig Olaszországtól szenvedett mindössze egy tussal vereséget.

Gondos Flóra 251.45 ponttal a 8. helyet szerezte meg a női műugrók 3 méteres számában. Gondos nagyon örült az eredményének, hiszen a terv az volt, hogy bekerül a nyolc közé. Még előrébb is végezhetett volna eggyel, de az egyik ugrása végét nem csinálta meg.
Haász Katalin csapatvezető: Még bizonytalan, hogy el tudunk-e indulni holnap a 3 méteres szinkronúszásban. Kormos Villő ugyanis napok óta nem edzhetett a fülgyulladása miatt. Most vettünk neki füldugót, s meglátjuk, hogy az segít-e rajta. Kevés gyakorlással nem lehet tudni mire mehet.

Szerdán az atléták is megkezdték szereplésüket.
A férfi 400 m síkfutásban 9 előfutamot rendeztek, Kovács Zoltán 47.59 mp-vel, idei legjobbjával jutott tovább a holnapi középdöntőbe.
A női távolugrás selejtezőben Schmelcz Vivien Fanni 606 cm-t ugorva került be a holnapi döntőbe.
A férfi 400 gát előfutamban Koroknai Tibor a harmadik helyet szerezte meg (51.42) és bejutott az elődöntőbe.

A sportlövők női 10 m légpisztoly számában Babicz Sára nem jutott a döntőbe. 375 körös teljesítményével 5 körrel maradt le a döntőről.

Az asztaliteniszezők vegyespáros küzdelmeiben a Szvitacs Alexa, Szita Márton kettős bejutott a legjobb 16 közé, míg a Sebestyén Péter, Hepke Johanna duó a 32 között búcsúzott.
A női párosoknál a Szvitacs Alexa, Tóth Kata páros, a férfiaknál pedig a Sebestyén Péter, Do Phuong Nam kettős egyaránt az első fordulóban búcsúzott.

Újabb éremmel gazdagodott küldöttségünk a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
A férfi könnyűsúlyú egypárevezősök döntőjében Tamás Bence harmadik helyet szerzett.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy a 23 éves szegedi születésű evezős úgy vesztette el a mai versenyt, ahogy tegnap a Simon-Juhász egység győzött, azaz a hajrában dőlt el az aranyérem sorsa és a sokáig vezető Tamás nem bírta a verseny végét, így szorult le az élről, de a dobogóra felléphetett. Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója révén a negyedik érem született meg az Universiaden, 1 arany és 3 bronz.
A normál súlyú női egypárevezős döntőben Gyimes Krisztina a rajtnál beragadt és az így keletkezett hátrányt már nem volt képes ledolgozni, negyedik lett.
A normál súlyú férfi nyolcas döntőjében a mieink az ötödik helyen értek célba (Bakaity, Bedők, Bíró, Kiss, Krpesics, Lacsik, Lovass, Porubszky, Vallyon).
Ezzel az evezés versenyei befejeződtek.

A címvédő magyar férfi vízilabda válogatott ma lejátszotta negyedik mérkőzését és továbbra is veretlenül áll a csoportjában.

Franciaország - Magyarország 7 - 12

A franciák olyan kiválóan tartották magukat, hogy a szünetben még vezettek és csak ezután, 5-5-nél sikerült őket befognia a Vincze Balázs irányította csapatnak. A fordulás után Bátoriék más sebességi fokozatba kapcsoltak és az utolsó két negyedet 8-2-re nyerték, egy pillanatnyi kétséget sem hagyva arról, hogy ma nem születik meglepetés az uszodában.
A magyar gólszerzők: Sedlmayer 4, Bátori 3, Kovács 2, Sántavy , Jansik, Zalánki. A franciák legjobbja Alexandre Camarasa 4 góllal.

ferfi vizi univ2015

Vincze Balázs: Folyamatos előrelépés tapasztalható a társaságnál és ez bíztató a következő meccseink előtt. Ugyanakkor kritizálnom is kell a fiúkat, mert máig nem értem, hogy legyen bármennyire klasszis játékos is Camarasa, hogy lőhetett négy gólt úgy, hogy egy idő után már többen is lógtak rajta. Kapkodásra, idegeskedésre nincs okunk, rendre megvalósítjuk az elképzeléseinket.

A hölgyek az első két meccsen alárendelt szerepet játszottak az olaszok és az ausztrálok ellen. Az amerikaiakat sikerült meglepni az elején és Pengő remek góljaival el is ment Tóth László csapata. Aztán megint beállt a görcs a lányoknál és mire észhez tértek már négyet kaptak is. Az amerikaiak ettől kezdve nem tettek mást, mint ennek az előny tartására törekedtek. Fordulópont volt a harmadik negyed, amikor Gémes gólját érvénytelenítették a bírók. Ennek oka az volt, a zsüriben nem jelezték egy kiállított játékos visszatértét, az amerikaiak reklamáltak, a gólt elvették és visszaállították az órát 10 mp-re, innen folytatódott a játék. Az utolsó negyedet megnyerte a csapat, de ez már csak szépségtapasz lehetett.

USA - Magyarország 10 - 8

A magyar gólszerzők Pengő 3, Gémes, Polák 2-2, Kövesdi 1. Az amerikaiaknál Neushul hat gólt dobott a tízből.

Tóth László: Harmadjára játszottunk egy szakmailag értékelhető meccset. Ehhez sajnos az is hozzá tartozik, hogy több elkerülhető gólt is kaptunk, s ezt nem tudta elviselni a csapat. Sajnos a ziccerek is rossz pillanatokban maradtak ki, amikor épp felzárkózhattunk volna. Egy szó mint száz meg kell ragadnunk az utolsó szalmaszálat a franciák ellen, akik viszont szinte a teljes felnőtt csapatukkal vannak itt. Elég egy góllal nyernünk a továbbjutáshoz. De ahogy Korda Gyuri bácsi mondaná, amíg az utolsó lapot fel nem dobják, addig van esély...

Bejutott a legjobb nyolc közé női kosárlabdacsapatunk.
A hazai közönség hangerejétől támogatott koreaiak erejét hamar sikerült felőrölni és a magyar csapat a vártnál is magabiztosabban szerezte meg az újabb győzelmét a csoportban. A félidőben még csak 13 pont volt a különbség, de ez a mérkőzés végére 33 ponttá duzzadt. Kitűnő csapatszellem jellemezte a társaságot, mely továbbjutott a nyolc közé és következő ellenfele az USA válogatottja lesz két nap múlva.
A mérkőzésen a legjobb magyar dobók a kapitány Zele Dorina és Pap Regina voltak, 17 illetve 16 ponttal. Mellettük 14 pontos Szamosi és 10 pontos Baksa.
Sterbencz Tamás vezető edző nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a lányok három ellenfele három kontinenst, három stílust képviselt, az észak-amerikait, az afrikait és az ázsiait és ennek ellenére példaadóan versenyeztek, semmi sem tudta kizökkenteni őket a saját játékukból. A mai győzelem titkát abban látta a szakember, hogy a csapat képes volt felvenni a koreaiak rohanós játékát is és nem állt be pozícióba.

Magyarország – Dél-Korea 88 - 55

noi kosar univ2015

Férfi kézilabdázóink hat góllal bizonyultak jobbnak Izrael együttesénél.

Magyarország – Izrael 22 - 16

A magyar gólszerzők: Országh Ádám 6, Varsandan Milán, Németh László 5-5, Benis Bence 3, Benmiolud 2, Morva Zoltán 1.

Férfi és női asztalitenisz-válogatottunk egyaránt 1-1 győzelemmel és döntetlennel zárta a mai napot.
A nők előbb 3:0-ra győztek Új-Zéland ellen, majd ugyanilyen arányban maradtak alul Csehországgal szemben.
A férfiak Katar 3:0-s legyőzése után szintén 3:0-ra kaptak ki Kína együttesétől.

A dzsúdósok férfi -60 kg-os mezőnyében versenyző Szabó Csaba a koreai Kim ellen ipponnal maradt alul.
A vigaszágon Szabó az azeri Mammedovot verte ipponnal, a litván Klokovval szemben viszont 2 shidoval alulmaradt, így befejezte szereplését.

A női 3 méteres műugrásban Gondos Flóra volt érdekelt, aki nem túl jó előjelek után kezdte a versenyt. Pár napja ugyanis aláfordult a bokája, amit még ma reggel is bekötöttek. Szerencsére ez a sérülés nem hátráltatta a mozgásban, kétszer is szépen megcsinálta a sort. Először 13. helyen jutott tovább a 18-as középdöntőbe, onnan pedig kisebb rontással ugyan, de tovább ment a holnapi 12-es döntőbe. Csapattársa Kormos Villő már 4-5 napja nem edz a fülgyulladása miatt, tegnap este kitisztították a fülét, beinjekciózták, s ma reggelre jobban érezte magát. Az azonban, hogy a két nap múlva kezdődő versenyén képes lesz-e elindulni, az ma még erősen kérdéses.

A női párbajtőr csapat Kolczonay Anna, Mihály Kata, Bossányi-Jung Alexandra összeállításban állt fel a Lengyelországgal elleni csapatmérkőzésre. Sajnos nem jutottak tovább, 45-34-re a lengyelek nyertek.
A férfi kard csapat szintén Lengyelországgal kezdett. Az összeállítás: az egyéniben bronzérmes Valkai Ferenc, Csaba Márton Bence és Puy Sebestyén (két mérkőzés után Ravasz Etele Valkai helyén). A lengyelek örülhettek a nagyon szoros meccs végén, melyet 45-43-ra nyertek meg, pedig 35-33-nál a mieink vezettek, de az utolsó két asszóban nem sikerült kivívni a győzelmet.

Megszületett az első aranyérem a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, ahol az egyetemi és főiskolai sportolók vetélkednek.
Ma elkezdődtek az evezős versenyek döntői, a Gwangjutól 300 km-re levő Chungju várásában a Tangeum tavon.
Magyar szempontból a legnagyobb érdeklődéssel várt döntő a normál súlyú kormányos nélküli kettes volt. Ebben a Simon Béla-Juhász Adrián egyetemi világbajnok kettes képviselte a magyar színeket.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy a két szolnoki születésű fiatalember egy kicsit ráijesztett a magyar csapatra, amikor - úgy tűnt - hogy túlságosan is elengedte az ellenfeleit a rajt után. 500 méternél a 4., 1000-nél és 1500 méternél is a harmadikok voltak. A 2000 méter során még 1750-nél is csak a harmadikok voltak, bár az elő és a középfutam alapján itt már előbbre voltak várhatók. A taktikájuk azonban bevált, előbb a hollandokat hagyták le, majd a cél felé közelítve, 50 méterrel a befejezés előtt eldőlt a verseny sorsa, az olaszokat is állva hagyták a jól ismert, bombaerős hajrájukkal. Ezzel megszületett a magyar Universiade csapat első aranya. Az eddigi mérleg 1 arany és 2 bronz.

Kormányos nélküli kettes:
1. Juhász Adrián-Simon Béla 6:34:94
2. Simone Ferrarese-Federico Ustolin (Olaszország) 6:35.55
3. Jort Timmer-Djimmer Smits (Hollandia) 6:39:93

Simon Béla: Nagy motivációs erőt jelentett a számunkra, hogy az egyik edzőnkért is eveztünk, aki sajnos nem lehetett velünk, nem láthatta ezt a sikert. Kiss László a repülőút végén lett rosszul, majd a reptéren elvesztette az eszméletét és rohamkocsival egy szöuli kórház intenzív osztályára került, ahol azóta is fekszik altatásban. Bízunk benne, hogy mielőbb újra köztünk lesz és a győzelmünk híre segíti felépülését.
Juhász Adrián: Mindketten Győrött járunk egyetemre, reméljük, hogy az intézmény is értékeli majd az aranyat. Célunk az, hogy megszerezzük a riói kvótát és eljussunk az olimpiára. Béla ott lehetett Londonban, Rióban én is szeretném átélni az élményt és learatnia 6-7 éves közös munkánk gyümölcsét.

A tegnapi Kanada elleni kétszeri hosszabbítás után elvesztett mérkőzést követően a női kosárlabdacsapat ma történelmi meccset játszott, mivel korábban semmilyen magyar csapat nem találkozott mozambiki válogatottal. Az afrikaiakat zavarta kevésbé ez a tény, ők kezdték jobban a meccset és meg is nyerték az első játékrészt (17-13). Ahogy fogyott a mozambikiak ereje a mieink átvették az irányítást és fölényesen nyertek. Jellemző, hogy az utolsó játékrészben 24-6 volt az eredmény - ide!

Magyarország - Mozambik 70 - 44

A legponterősebb játékos Szamosi volt 15 ponttal, az első feldobásnál ő ért először labdához magyar-mozambiki meccsen.

Az európai csapatok viszonylag ritkán találkoznak ázsiai csapatokkal, így időbe telt, míg férfi kéziseink kiismerték a japánok stílusát. Attól kezdve, hogy átvették a vezetést egy 9-1-es széria következett és ez nem hagyott kérdést a végeredményt illetően.
A legeredményesebbek Bali és Németh László voltak 6-6 góllal. A japánok leggólerősebb játékosa Agaire 7 góllal.

Magyarország - Japán 31 - 26

Egy nap szünet után ma megint vízbe szállt a férfi vízilabdacsapat. A hollandok sokkal jobban kezdtek, megnyerték az első két menetet. Vincze Balázs csapata megmutatta, hogy 1-3-ról is képes fordítani. A harmadik negyed végén utolérték a hollandokat, 5-5. Az utolsó játékrészben pedig hozták a győzelmet.

Magyarország - Hollandia 9 - 8

Bátori, Jansik, Sedlmayer, Kovács 2-2, Illés 1 gólt szerzett.

Nem folytatódott a vívók, előző napokon kezdődött sorozata. Ezúttal nem született magyar érem a pástokon.
Liszkai Tamás férfi tőrben a lengyel Janda ellen rögtön kikapott (12-15) és a kiesés sorsára jutott.
Németh András a 32-ig jutott, előbb a japán Nagashima ellen még tovább jutott (15-11), de az olasz Trani megállította (7-15).
Női kardban László Kata jól kezdett, egy üzbég lányt ütött el a továbbjutástól (15-9), a 32 közt viszont a koreai Choi verte őt 15-8-ra.
A másik kardvívónő, Péntek Brigitta útja:
Taharo Agralissium (francia) 15-9, Chang (hongkongi) 15-11, a nyolcaddöntőben Jarocki (amerikai) 11-15.

Női asztalitenisz-csapatunk Mongóliát verte 3-0-ra, a férfiak pedig Libanont ugyanilyen arányban.
A női dzsúdósok 52 kg-os viadalán Keliger Bernadett az orosz Dmitrijevától szenvedett vereséget, a visszamérkőzések során pedig a horvát Sikic is legyőzte. A férfiaknál a 66 kg-ban Gorjanácz Zsolt az észt Avirt, a venezuelai Ferrert verte, de a koreai An már útját állta az egyenes ágon. A visszamérkőzések során végül a japán Tateyama búcsúztatta.

Vívásban született meg az első magyar érem a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy kard egyéniben Valkai Ferenc egy franciát, egy japánt, majd egy koreait ütött el a továbbjutástól, utóbbi ellen (Park) ráadásul 12-14-ről fordított és így került az elődöntőbe, amivel már bronzérmes is lett, de az orosz junior világbajnok Dmitrij Danilenko ellen akár tovább is fényesíthette volna a medált.
A 25 éves Valkai a junior világbajnoki aranyérmes csapat tagja (2012), nem élt nagyobb tapasztalatával, sajnos nagyon elaludta a meccs elejét és csak távolról tudta követni technikás orosz ellenfelét. Keveset mozgott, mintha mindent helyben akart volna megoldani. Így a vége 6-15, de a második Universiadéján indult kardozó végül bronzzal utazhat el Gwangjuból. Valkai Koreából egyenesen New Yorkba tér vissza, ahol már két éve közgazdaságtant tanul és kétszeres amerikai egyetemi bajnoki ezüstérmes.

Kard egyéni:
1. Song (koreai)
2. Danilenko (orosz)
3. Valkai Ferenc és Leonardo Affede (olasz)

Sebestyén Puy és Csaba Márton Bence a 32 között estek ki.
A női párbajtőrvívásban mindhárom magyar (Bossányi-Jung Alexandra,Kolczonay Anna,Mihály Kata) kiesett a 32 között. A vívócsarnokban holnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni küzdelmeit rendezik.
Női vízilabdában Olaszország-Magyarország 12-7, a férfiaknál Magyarország-Ausztrália 8-8.
A férfi tornászok ma három szeren versenyeztek a selejtezőben (talaj, lólengés, gyűrű). Holnap folytatódnak a selejtezők a másik három szeren (ugrás, korlát, nyújtó).
A selejtező az összetett versenyszámra (hat szerre) és a szerfináléra is válogat.
A magyar színeket képviselő kettős állampolgár Ryan Sheppard gyűrűn szuper gyakorlattal 13,7, talajon kis hibával 13,7 pontott kapott, míg lólengésben rontott, így 11,25-öt adtak csak a bírák.
Ryan Sheppard néhány hete érkezett Magyarországra, aki az Egyesült Államokban, Dallasban él. A Stanford-i egyetem mérnök szakos hallgatója, 19 éves. Az Universiade előtt pár nappal sikerült honosítani (nagymamája magyar származása miatt). Ez az első nemzetközi szereplése. Gyulai Gergely pillanatnyilag a megbízott edzője. Sikeres versenyzése esetén meghívást kaphat az őszi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra a magyar válogatottba, segítve ezzel az álom cél elérését, a férfi mezőnyben az 1-16. hely megszerzését, amely már két kvótát is adna az olimpiára.

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként két Életműdíjat (Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője) öt Aranyplakettet, valamint öt hallgatói elismerést osztottak ki a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) mai ünnepi közgyűlésén a Testnevelési Egyetem Aulájában. A delegált tagok ezzel együtt egyhangúlag elnökségi tagnak választották meg Gyurta Dániel olimpiai, világ és Európa-bajnokot, akit a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelöltek képviseletükre a MEFS elnökségébe. A közgyűlés emellett döntött a MEFS Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséghez (ISCA) való csatlakozásáról. A közgyűlést követő ünnepségen tették le fogadalmukat a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló, közel 170 fős magyar csapat sportolói.
Az ünnepi közgyűlés prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és dr. Székely Mózes főtitkár adta át a Sportszövetség ez évi kitüntetettjeinek díjait. Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként Életműdíjat kapott Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné, a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője. Aranyplakettet kapott Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a MOB korábbi osztályvezetője, Lévai Béla, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportlétesítmények vezetője, Szabari János, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club kosárlabda szakosztályának vezetője, valamint Fábián László olimpiai, világ és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, aki bakui tartózkodása miatt elismerését egy későbbi időpontban veszi át. Az egyetemi, főiskolai hallgatók közül a felsőoktatás sportéletének fejlesztésért öt hallgató részesült elismerésben. Hallgatói díjat kapott Karvaly Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Mátics Zoltán, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetemről és, Molnár Dániel, a Debreceni Egyetemről, valamint Pap Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója, akinek elismerését Hári József, a PTE sportiroda vezetője, valamint Jancsó Máté, a Semmelweis Egyetem hallgatója, akinek díját édesapja, Jancsó Kornél, a Magyar Távirati Iroda sporttudósítója vette át.
A Közgyűlés delegált tagjai a MEFS elnökség „fiatal hallgató olimpiai bajnok” tagjává választották az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dánielt. A legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar férfi versenyúszót a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelölték – a Nemzet Sportolója megválasztásának eljárásához hasonlóan – maguk közül, képviseletükre a MEFS elnökségébe. Az olimpiai bajnok sportvezetői, sportdiplomáciai karrierjének elindításával és felkarolásával a MEFS példát kíván mutatni az élsportolók sportdiplomáciai és kettős karrierépítésének támogatására. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanuló világklasszis mellúszó a sportvezetői feladatkörök és jogosítványok birtokában az egyetemi sportélet irányításában egyaránt hitelesen jelenítheti meg az élsportolók és a hallgatók érdekeinek érvényesítését, képviseletét. A MEFS nemrégiben módosított alapszabálya értelmében az egyetemi sport országos szervezetének vezetésébe bekerülő olimpiai bajnok egyben a MEFS – dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, elnökségi tag által vezetett – Versenysport Bizottságának is tagjává válik.
Az ünnepi közgyűlést követően a sportvezetők és a díjazottak jelenlétében tartották meg a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló magyar csapat fogadalomtételét. Az ünnepi ceremóniát köszöntőjével az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes-államtitkára, Kiss Norbert és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg. Ezt követően a delegációt vezető dr. Freyer Tamás, a sportért felelős helyettes államtitkártól átvette a magyar csapat zászlaját, majd letették fogadalmukat a Dél-Koreába, Gwangjuba utazó, közel 170 fős magyar Universiade csapat sportolói. Az ünnepi eseményen Horváth Marcell golfozó, a University of St. Andrews első évfolyamos Közgazdaságtan és Menedzsment szakos hallgatója mondta elő a fogadalomtétel szövegét. A sportolók Fogadalmukban többek között ígéretet tettek arra, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint, a Fair Play szellemében készülnek a 28. gwangjui Nyári Universiádéra és mindent megtesznek azért, hogy a világ egyik legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljék hazájukat, Magyarországot. A XXVIII. Nyári Universiadén 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt, előreláthatólag 13 sportágban drukkolhatunk majd magyar versenyzőknek. A szakemberek 13-15 érem megszerzését remélik a magyar csapattól.
Az eseményen részt vett Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Nagy Zsigmond, MOB igazgató.
A Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséget (ISCA) 1995-ben hozták létre. A 65 ország 130 tagszervezetét sorai közt tudó globális platform nyitott olyan szervezetek számára, amelyek a „sport for all” jegyében szabadidős sporttal és fizikai aktivitással kapcsolatos feladatokat vállalnak fel.

Július 3-14. között a dél-koreai Gwangju városában rendezik a XXVIII. Nyári Universiadét, melyen 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt. A tervek szerint összességében közel 170 fős magyar csapat utazik az Universiadéra, ahol versenyzőink 13 sportágban mérettetik meg magukat.
A férfi vízilabda-válogatott címvédőként érkezik az eseményre. Vincze Balázs szövetségi kapitány szerint számukra ez az olimpia és ez a világbajnokság, ám ezúttal a medencén kívül is fontos elérni a célokat.

- Az Universiadera felkészíteni a csapatot sokkal bonyolultabb lehet, mint egy Vb-re, Eb-re, hiszen az ellenfelek játéka ismeretlen, sötétben tapogatózás az munka. Vagy nem?
- A csapatok nagy része, mint a miénk is, nem az ”A” válogatott mögötti úgymond "B" csapatból merít, arról nem is beszélve, hogy feltétel az egyetemi, főiskolai jogviszony és a korhatár is adott, 18-28 év. Az erőviszonyok persze nagyjából azonosak a felnőtteknél ismertekkel. Ennek alapján számítok arra, hogy a hollandokkal, franciákkal és ausztrálokkal szemben sikerrel vívjuk meg a csoportmeccseinket. Az viszont tény, hogy nem tudhatjuk, hogy az olaszok, szerbek, amerikaiak, oroszok, akikkel a döntőt vívtuk két éve, kikkel érkeznek, különösen azt is figyelembe véve, hogy két hétre rá felnőtt világbajnokság lesz. Valójában az első héten a helyszínen, a mérkőzéseiken fogjuk feltérképezni a riválisokat.
- A magyar vízilabdában az elmúlt évtizedekben a világversenyeken mindig felbukkant egy nem várt klasszis, aki meglepte az ellenfeleket. Hogy érzed, most van ilyen játékos a kezedben?
- Nem is egy ilyet érzek. Rendelkezik ez a csapat mindennel, ami csak kell, lendülettel, fiatalos csibészséggel, de átgondoltsággal is. 4-5 olyan játékosunk is van, akiben benne az erő, hogy meccseket döntsön el.
- Éhség dolgában hogy állnak a játékosok?
- Nem panaszkodunk, éhesek! Három hét közös munka után kijelentem, hogy még elszántabbak a fiúk, mint a két évvel ezelőtti, aranyat nyert gárda felkészülése során. Egy szavam sem lehet.
- Ugyan ettől még nagyon messze állsz, de esetleg él-e benned olyan ambíció, hogy a Kemény Dénes-i nagy hármas sorozatot te is megvalósítod, legalábbis Universiade vonalon.
- Nyilvánvaló. Persze sehol nincs az megírva, hogy éveken csak én legyek a kapitány ennél a csapatnál, de amióta decemberben felkérést kaptam, azóta csak az foglalkoztat, hogy a torna végén majd minket szólítsanak utoljára a dobogóhoz. Ugyan ez nem egy világbajnokság, nem egy olimpia, de mi nem ezzel foglalkozunk, nekünk ugyanis ez a világbajnokság, ez az olimpia! Két éve is, most is tudatosítottuk magunkban, hogy nem az a kérdés, hogy miért nem vagyok az „A” válogatottnál vagy miért nem nyaralok, hanem ha itt vagyok, akkor itt akarok nyerni.
- Idén minden a rendelkezésedre áll-e, amire szükségetek van?
- Úgy gondolom, hogy igen. Minden ideálisnak tűnik. A Kondorosi úton készültünk, az OSC bázisán, tudtunk fedettben és szabadban is edzeni, majd Törökországba utaztunk egy tornára. A legfiatalabb játékosunknak, a 20 éves Zalánki Gergőnek sajnos össze kellett varrni az egyik ujját, de a rajtig szerintem helyre fog jönni.
- Kik alkotják a csapat gerincét?
- Hat játékos már két éve is ott volt a győztes csapatban: Bisztritsányi Dávid és Barabás Botond, a két kapus. Dávidnak ez már az utolsó Universiadeja, és ez kellő motiváció a számára. Kovács Gábor meghatározó játékos, nem beszélve a világbajnok Bátori Bencéről, akitől azt remélem, hogy húzó ember lesz. Zalánki a magyar vízilabda egyik nagy reménysége, fantasztikus bal kézzel, Sedlmayer Tamás is bontogatja a szárnyait, ő is 1995-ben született. Sokat elmond róluk, hogy ők ketten az Universiade után egy hét pihenőt követően a junior Vb felkészülésre hivatalosak Horkai György csapatába. Halek Márton, Chilkó Márton, Szentesi Ádám szintén Universiade győztesek. Ők már ismerik ennek a versenynek a különleges légkörét. Nekem a két évvel ezelőtti kazanyi volt életem első Universiadeja és nagyon pozitív élményeket szereztem.
- 1988-ban jártál már Koreában, az olimpián. Mit vársz most Gwangjutól?
- Azt hogy ne keveredjünk dugókba. De leginkább azt, hogy a MERS-et sikerüljön elkerülnünk, ennél fontosabb nincs.

ffi univ 2015
Válogatottunk július 2-án Franciaországgal, 4-én Ausztráliával, 6-án Hollandiával mérkőzik a Yeomju Indoor Aquatics Centerben.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek