Csodás teljesítményt nyújtva a 9. helyet szerezte meg a Lutter Eszter-Szombathelyi Szandra strandröplabda páros Bibionéban a Beach Volley Marathonon.
A lányok két 3 csillagos versennyel melegítettek az olaszországi megmérettetésre. Mersinben a Hjortland-Kjolberg norvég páros ellen 0:2-es vereséget szenvedtek,
majd Luzernben szintén 0:2-re végződött a találkozó, ám a magyar duó, az Arnholdt-Welsch német páros ellen már jóval szorosabb összecsapást vívott (18:21, 22:24).
A "bemelegítő" versenyek után Bibionéba, a Beach Volley Marathonra vezetett a lányok útja, ahol a 288 páros közül elért 9. helyük mindenképp bravúrnak számít.
A nőknél 9 táblára osztották be a párosokat, ahonnan az első három, illetve az öt legjobb negyedik jutott a szombati főtáblára. A Magyar Röplabda Szövetség beszámolója szerint a magas létszám és meccsszám miatt csak egy nyert szettig tartottak a találkozók.
A lányoknál az őszi bronzérmes Lutter Eszter és a korábbi kétszeres országos bajnok Szombathelyi Szandra útja nem mondható könnyűnek. Kezdésként egy olasz párossal játszottak, akiket a végjátékban múltak felül, majd egy könnyebb német páros következett, harmadikra pedig a Kolada Judit és a TFSE amerikai centerének, Halli Lynn Amarónak kettősét győzték le.
A legkomolyabb megmérettetés a negyedik körben következett, ahol a Trosina, Seglova orosz duóval vívtak igazi ki-ki mérkőzést, s győztek végül nagyon szoros meccsen 21:19-re. A mieink az utolsó körben valamivel könnyebben győztek egy szintén olasz kettőssel szemben.
A második napon nagy csatában 21:19-re nyertek egy amerikai-lengyel duó ellen, a második fordulóban azonban kifogott rajtuk egy svéd páros, így Eszti és Szandi a vigaszágon folytathatta.
Ott magabiztosan nyerték az első meccsüket egy helyi páros ellen, majd a szlovák Jurenková, Poszmiková kettőst is felülmúlták. Az aznapi ötödik meccsükre azonban elfáradtak, így végül kikaptak egy a főágról érkező, pihentebb olasz párostól, így a rangos sporteseményen a kilencedik helyen végeztek, melyre méltán lehetnek büszkék.

Február közepe óta készül együtt a négyszeres strandröplabda bajnok Lutter Eszter és a kétszeres ob-győztes Szombathelyi Szandra.
Mindketten háromszor lettek idehaza az év strandröplabdázói (Eszti 2015, 2016, 2017, Szandi 2011, 2012, 2014), 2014-ben Portugáliában pedig bronzéremig jutottak a Continental Cupon.
A páros nem akárhol fog debütálni: sikerült bejutniuk két háromcsillagos World Tour-verseny mezőnyébe is májusban – adták hírül a versenyzők facebook-oldalukon.
Ilyen rangos és erős versenyen emberemlékezet óta nem indulhatott magyar női strandröplabdázó, Lutter és Szombathelyi azonban mindjárt kettőn is a mezőny tagja lehet: előbb a május 2-án, a törökországi Mersinben próbálhatnak szerencsét, ahol a selejtezőben a 19. kiemelési helyet kapták meg, míg egy héttel később, május 8-án a svájci Luzernben is indulhatnak, ahol várhatóan a 24. kiemeltek lesznek a selejtezőben.
Ha utóbbi versenyen nem sikerül kiharcolniuk a főtáblára kerülést, akkor átteszik székhelyüket az olaszországi Bibiónéba, ahol éppen azon a hétvégén kerül megrendezésre a világ egyik legrangosabb nem ranglistapontszerző versenye, a hagyományos Beach Volley Marathon, ahol minden évben több száz páros méri össze tudását.
Tavaly ősszel itt Lutter Eszter, akkor még Lakatos Enikővel bronzérmet szerzett, ami minden idők legjobb magyar páros helyezése volt, a honi strandröplabdázók által is nagyon kedvelt tornán. Gubik János tanítványai szeretnék megismételni a tavalyi szereplést.
A páros eredményeiről folyamatosan beszámol majd a Sportmindenkinek.hu is.

Húszfős kerettel, május 8-án, Érden kezdi meg a felkészülést a magyar női röplabda-válogatott a horvátországi világbajnoki selejtezőkre-tájékoztatott a Magyar Röplabda Szövetség. Alberto Salomoni együttese Németországban és Szlovéniában is edzőtáborozik majd a május 31-én induló selejtezősorozat előtt.
Alberto Salomoni, a magyar női röplabda-válogatott márciusban kinevezett olasz szövetségi kapitánya négy időszakra bontotta csapata idei programját, az elsőben – amely a zágrábi vb-selejtezőkkel zárul – 20 játékossal készül majd az együttes. A világbajnoki selejtezők kezdetéig először május 8-tól Érden, ezután pedig Németországban és Szlovéniában edzőtáborozik a magyar csapat.
A keret felét a CEV Kupa-negyeddöntős Linamar-Békéscsabai RSE, valamint a Magyar Kupa-bronzérmes Fatum Nyíregyháza sportolói alkotják, a külföldön játszók közül Dékány Bernadett, Dobi Edina, Liliom Rita, Nagy Eszter, Pallag Ágnes és Sándor Renáta kapott meghívót. A 20 fős társaság mellett júniustól egy 13-16 fős úgynevezett kiegészítő kerettel is dolgozik majd a kapitány.
A magyar válogatott Görögország ellen kezd majd a zágrábi világbajnoki selejtezőben, május 31-én. Az együttes a görögök és a házigazda horvátok mellett Ausztriával, Grúziával, valamint a csoport favoritjának számító, kétszeres Európa-bajnok Oroszországgal is megmérkőzik. A csoportelső kijut a jövő szeptember-októberi, Japánban megrendezendő világbajnokságra, míg a csoportmásodik - a másik öt, hasonló helyen végző válogatottal együtt - augusztus végén újabb selejtezőtornát vív.

A zágrábi vb-selejtező pontos programja:

2017. május 31., szerda: Görögország-Magyarország 17.30
2017. június 1., csütörtök: Ausztria-Magyarország 15.00
2017. június 2., péntek: Magyarország-Horvátország 20.00
2017. június 3., szombat: Oroszország-Magyarország 17.30
2017. június 4., vasárnap: Magyarország-Grúzia 15.00


A magyar válogatott 20 fős kerete:

Feladók: Bleicher Réka (Jászberényi RK), Kötél Zsanett (Penta Gödöllői RC), Tálas Zsuzsa (Linamar Békéscsabai RSE). Centerek: Bodnár Dorottya (Linamar Békéscsabai RSE), Dobi Edina (Azerrail Baku – azeri), Leidgeb Noémi (Fatum Nyíregyháza), Nagy Eszter (1. VC Wiesbaden – német), Pintér Andrea (Jászberényi RK), Vacsi Evelin (Fatum Nyíregyháza). Ütők: Dékány Bernadett (CSM Bucuresti – román), Liliom Rita (Beziers VB – francia), Pallag Ágnes (Vandoeuvre Nancy VB – francia), Sándor Renáta (MTV Stuttgart – német), Soós Nikolett (Linamar Békéscsabai RSE), Szakmáry Gréta (Linamar Békéscsabai RSE), Szombathelyi Szandra (Fatum Nyíregyháza), Villám Lilla (Fatum Nyíregyháza). Liberók: Kötél Dóra (UTE), Molcsányi Rita (Linamar Békéscsabai RSE), Szpin Renáta (Linamar Békéscsabai RSE).

A kiegészítő keret:
Ancsin Kitti – feladó (UTE), Lévai Vivien – liberó (Vasas Óbuda), Kalotai Zsófia – center (Fatum Nyíregyháza), Papp Orsolya – center (MTK Budapest), Szedmák Réka – center (Vasas Óbuda), Ludmán Réka – ütő (Linamar Békéscsabai RSE), Németh Anett – ütő (Vasas Óbuda), Petőváry Panni – ütő (MTK Budapest), Török Kata – ütő (Vasas Óbuda)


A magyar női röplabda-válogatott 2017. évi programtervezete:

I. időszak:
2017. május 8-18., Érd, edzőtábor
2017. május 18-22., Németország, edzőtábor (felkészülési mérkőzésekkel)
2017. május 22-28., Szlovénia, edzőtábor (felkészülési mérkőzésekkel)
2017. május 28- június 4., Zágráb, vb-selejtező

II. időszak:
2017. június 11-17., Szigetszentmiklós, edzőtábor
2017. június 18 – július 4., Szigetszentmiklós,edzőtábor
2017. július 5-10., World Grand Prix, I. torna, Aguascalientes (Mexikó)
2017. július 11-17., World Grand Prix, II. torna, Caracas (Venezuela)
2017. július 20-24., World Grand Prix, Final Four (bejutás esetén)
Canberra (Ausztrália)

III. időszak:
2017. augusztus 6-12., Szigetszentmiklós, edzőtábor
2017. augusztus 13-20., Szigetszentmiklós, Érd, Nyíregyháza
2017. augusztus 21-27., vb-selejtező 3. kör, vagy edzőtábor, Szigetszentmiklós, Érd, Nyíregyháza

IV. időszak:
2017. aug. 30.-szept. 16., – Szigetszentmiklós, Érd, Nyíregyháza, edzőtábor, felkészülési mérkőzésekkel
2017. szept. 18.-okt. 1. – Baku (Azerbajdzsán), Eb-döntő

A Belgiumtól és Törökországtól elszenvedett 3:0-s vereség után, ma Azerbajdzsán ellen lépett pályára női röplabda-válogatottunk. A tét nem volt kisebb, mint a csoportból való továbbjutás.
A csapat autóbusza kerek egy órával a mérkőzés előtt gurult be a Lotto Arena parkolójába. Jan De Brandt kapitány mosolygós volt és bizakodó és ezt tükrözte vissza a lányok arca is, ahogy elsétáltak az öltöző felé.
Mikor pályára léptek melegíteni, már helyén volt a magyar szurkolótábor is, akik több, mint százan kísérték el a csapatot, hazai pályát teremtve Magyarország új kedvenceinek. Jöttek Tatabányáról, Kecskemétről, Békéscsabáról, sőt még Londonból is, de nem hiányozhattak a Vasas szurkolók sem, hiszen Lévai Vivien, Szombathelyi Szandra és Vacsi Evelin személyében a legtöbb játékost a piros-kék együttes adta.
A találkozó előtt tapasztalt bizakodó hangulat és az elszántság nem hagyott alább az első labdamenetek után sem. Koncentráltan, összeszedetten mozgott a társaság, látszódott, hogy erre a mérkőzésre lett kihegyezve a forma, hiszen azt tudtuk, hogy Belgium és Törökország (egyelőre) jobb játékerőt képvisel a mieinknél.
Az első játszmát 25-16-ra nyerte együttesünk, a másodikban azonban hiába jutottunk kétszer is szettlabdához, az azeriek fordítani tudtak (26-28) és kiegyenlítettek.
A harmadik játszma rendkívül kiélezett, izgalmas csatát hozott, ahol az azeriek többször is négy ponttal meg tudtak lógni, sőt 16-19-nél még mindig hárompontos volt az előnyük, ám ekkor megdobbant lányaink szíve és 25-22-re megnyerték a játszmát. (2:1)
Az utolsó szettben már a magyar csapat akarata érvényesült. 6-3-nál volt bennem először az az érzés, hogy szétesett az azeriek játéka és, noha még többször is felzárkóztak két pontra, a mieink uralták a meccset és végül magabiztosan, 25-16-ra hozták a játszmát.
Hatalmas ünneplés és örömtánc kezdődött a játéktéren, hiszen ez a győzelem nagyon sokat jelent a magyar röplabdasportnak, de talán annál is többet ennek a 13 csodálatos hölgynek.
A csapat marad Antwerpenben, hiszen a szerdai rájátszásban szintén a Lotto Arénában mérkőzik Németországgal.

MAGYARORSZÁG – AZERBAJDZSÁN     3 : 1
Antwerpen, 1000 néző.
Vezette: Markov (orosz), Van Gompel (holland)
Magyarország: Tálas 10, Horváth D. 14, Dobi 12, Vacsi 6, Sándor 20, Pallag 12. Cserék: Kötél D., Lévai (liberók), Szakmáry, Széles 2, Liliom. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Azerbajdzsán: Poznyak 7, Kurt 10, Bayramova, Zhidkova 3, Karimova 4, Rahimova 29. Cserék: Mammadova (liberó), Kiselyova, Aliyeva , Azizova 5, Yagubova 1, Abdulazimova. Szövetségi kapitány: Bülent Karslioglu.

Jan De Brandt: - Megérdemeltük a továbbjutást, mert nagyon jól játszott ma a csapat és jobbak is voltak az ellenfélnél. Most még nem foglalkozom azzal, hogy mi lesz a következő meccsen. Arra ráérünk majd holnap készülni. Ma este viszont még az ünneplésé lesz a főszerep.

Szombaton megkezdi Európa Liga szereplését a magyar női röplabda-válogatott.
Ma este 20.30-kor és holnap 18.30-kor Grúziával mérkőznek lányaink a békéscsabai Városi Sportcsarnokban.
Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya a következő kerettel vág neki a hétvégének:
Bodnár Dorottya (center), Horváth Dóra (ütő), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center).
Miklai Zsanett és Dobi Edina sérülés miatt nem tagja a grúzok elleni keretnek, Szabó Adrienn és Lévai Vivien pedig a rotáció miatt majd a későbbi Európa Liga-fordulókban kap szerepet.
A két válogatott korábban még soha nem találkozott egymással, a grúzok az Európa Ligában is most indulnak először.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma