A legjobb tizenhat között búcsúzott a magyar együttes a Suzuki Judo Világbajnokság vegyes csapatversenyében.
Kezdésként Kazahsztán ellen elsöprő judóval 6:0 arányban győzött a magyar csapat.
Az alaphangot Karakas Hedvig adta meg, aki 57 kg-ban mindössze tizenhat másodperc alatt rendezte le ellenfelét, majd 73 kg-ban Szabó Frigyes vazarival győzött. Következtek a 70 kilósok, ahol Gercsák Szabina két vazari után szintén ippont érő akcióval rukkolt elő, majd a 90 kilogrammos Tóth Krisztián ellenfelét háromszor is megintették, az így kialakult 4:0 pedig azt jelentette, hogy együttesünk már biztosan a nyolcaddöntőbe jutott. Azért a hátralévő két mérkőzést is lejátszották a felek, +70 kilóban Erdélyi-Joó Abigél szintén ellenfele háromszori intése után győzött, míg +90 kg-ban Cirjenics Miklós egy vazarival hátrányba került ugyan, de fordítani tudott, így a mieink 6:0-ra nyerték az összecsapást.
Következtek a franciák, akik előzetesen semmiképpen nem ígérkeztek könnyű ellenfélnek. Nos, ez a gyakorlatban sajnos be is igazolódott.
57 kg-ban Karakas Hedvig két vazaris előnyre tett szert, ám Helene Receveaux egy karfeszítés után ipponnal megnyerte a meccset.
73 kilóban ezúttal Ungvári Miklós szerepelt és egy földharc után ipponnal legyőzte Axust.
70 kg-ban érkezett Gercsák Szabina és Agbegnenou, azonban a világbajnok francia hamar lezárta az összecsapást.
Újra sikerült egyenlíteni, a 90 kilósoknál Tóth Krisztián hosszabbításban győzte le Pietrit, visszahozva ezzel továbbjutási reményeinket.
+70 kilóban ezen a találkozón Szigetvári Mercédesz kapott lehetőséget, de nem bírt az ifjúsági Európa-bajnok Dickóval.
A +90 kg-os súlycsoportban Cirjenics Miklósnak mindenképpen ipponnal kellett volna győznie ahhoz, hogy legyen esélyünk a legjobb nyolc közé jutni, ám az olimpiai bronzérmes Cyrille Maret ebben nem volt partner és végül megnyerte meccset 4:2-re alakítva a találkozó végeredményét.
Noha a magyar csapat helyezetlenül zárta a világbajnokságot, a Papp László Budapest Sportaréna közönsége így is rendkívül hálás volt és vastapssal köszöntötte a levonuló judósokat.
A világbajnokságot összességében nézve, talán annyi hiányérzetünk lehet, hogy nem sikerült érmet szereznünk, pedig több sportolónk is közel állt ehhez, ám három értékes pontszerző helyet sikerült elérni, ami a továbbiakra nézve bizakodásra adhat okot.

VÉGEREDMÉNY:

Vegyes csapatverseny:
1. Japán
2. Brazília
3. Dél-Korea
3. Franciaország
5. Oroszország
5. Kanada
7. Németország
7. Grúzia
...
Magyarország helyezetlen

Pénteken és szombaton sem sikerült judósainknak dobogóra állniuk a Papp László Budapest Sportarénában, ez pedig azt jelenti, hogy magyar érem nélkül zárult a Suzuki Judo Világbajnokság egyéni versenye.
A pénteki napon női 70 kg-ban Gercsák Szabina első mérkőzésén 4 vazari értékű akcióval legyőzte a kazah Zere Bektaskyzy-t, ám ennek ellenére néhány mozdulata sérülést sejtetett. A látszat sajnos nem is csalt, a következő körben pedig az idei Eb-bronzérmes francia Marie Eve Gahie pedig így már túl nagy falatnak bizonyult. A miskolciak üdvöskéje helyezetlenül zárt.
78 kg-ban nagyon reménykedtünk abban, hogy Erdélyi-Joó Abigél villant, de a portugál Yahima Ramirez legyőzése után a kubai Kaliema Antomarchi hosszabbítás után megállította, így kétszeres Európa-bajnokunk is helyezetlen lett.
A súlycsoport másik magyarja, Salánki Evelin első mérkőzésén ipponnal szenvedett vereséget a kanadai Ana Laura Portuondo Isasitól, így szintén helyezetlenül fejezte be a vb-t.
A férfi 90 kilósoknál Tóth Krisztián egészen az elődöntőig menetelt. A KSI versenyzője a Dominikai Köztársaságból érkező Robert Florentino, a tadzsik Komronshokh Ustopiriyon, az amerikai Matthew Koch, az üzbég Yakhyo Imamov és az azeri Mammadali Mehdiyev ellen is egyaránt egy vazarival győzött, és szintén vazari döntött az elődöntőben a tavalyi junior Európa-bajnok Nemanja Majdov elleni meccsén is, ám sajnos a szerb javára.
Az elődöntő veszteseként a bronzéremért mérkőzött Tóth Krisztián, de a 2015-ös világbajnok koreai Gwak Donghan fél perccel a vége előtt végrehajtott egy vazarit érő akciót, így Krisztián az 5. helyen fejezte be a budapesti világbajnokságot.
Ugyanebben a súlycsoportban Vér Gábor, akinek nem volt szerencsés a sorsolása, rögtön első meccsén aranyponttal kikapott a kubai Ivan Felipe Silva Moralestől.
Szombaton újabb 5. helyezésnek örülhettünk. Bor Barna a +100 kg-os küzdelmek után ért el pontszerző helyezést.
Vb-ezüstérmesünk első ellenfelét, a Puerto Ricó-i Rafael Ferrert leléptették, majd a román Mircea Croitorut ellen előbb egy vazarit ért el, másfél perc elteltével pedig ipponnal diadalmaskodott. Az idei Eb-ezüstérmes grúz Adam
Okruashvili ellen valósággal parádézott a paksiak kiválósága, 3 vazarit érő akciója után, 1 másodperccel a négy perces küzdőidő letelte előtt ippont ért el, így bejutott az elődöntőbe. A legjobb négy között aztán véget ért a varázslat, David Moura 2 perc 20 másodperc alatt törte össze döntős álmainkat, majd a súlycsoport másik brazilja, Rafael Silva aranyponttal a dobogóról is letaszította klasszisunkat.
A 100 kilósoknál Ohát Zalán két mérkőzést tudott nyerni, az ausztrál David Russel ellen ipponnal győzött, majd a második meccsén a tadzsik Shakarmamad Mirmamadov is kénytelen volt fejet hajtani. A legjobb 16 között a 2015-ben vb-második orosz Kirill Denisov nem sok esélyt adott a ceglédi judósnak, végül ipponnal győzött.
A súlycsoport másik magyarja, Cirjenics Miklós egy vazarival ugyan előnybe került a későbbi világbajnok japán Wolf Aaron ellen, de, ahogy telt az idő, úgy lett egyre fáradtabb, a japán pedig előbb egyenlített, majd a hosszabbításban legyőzte a magyar judóst.
A nők +78 kg-os súlycsoportjában Szigetvári Mercédesz a 2015-ös világbajnok Yu Song ellen kezdett, ám hiába tartotta jól magát, 2 perc 39 másodpercnél megkapta harmadik intését is, így kiesett.
Kárpáti Emese az első meccsén legyőzte a litván Sandra Jablonskytet, de a következő körben a holland Tessie Savelkouls ellen őt is háromszor intették, így Szigetvárihoz hasonlóan ő is helyezetlenül zárta a budapesti világbajnokságot.
Vasárnap a vegyes csapatverseny küzdelmeivel zárul a világbajnokság, ahol válogatottunk Kazahsztán ellen kezd.

VÉGEREDMÉNY:

Női 70 kg:
1. Arai Chizuru (japán)
2. Maria Perez (Puerto Ricó-i)
3. Yuri Alvear (kolumbiai)
3. Maria Bernabeu (spanyol)
5. Marie Eve Gahie (francia)
5. Assmaa Niang (marokkói)
7. Kwon Sun Yong (észak-koreai)
7. Maria Portela (brazil)
...
Gercsák Szabina helyezetlen

Női 78 kg:
1. Mayra Aguiar (brazil)
2. Umeki Mami (japán)
3. Natalie Powell (brit)
3. Kaliema Antomarchi (kubai)
5. Sato Ruika (japán)
5. Marhinde Verkerk (holland)
7. Audrey Tcheumeo (francia)
7. Assunta Galeone (olasz)
...
Erdélyi-Joó Abigél helyezetlen
Salánki Evelin helyezetlen

Női +78 kg:
1. Yu Song (kínai)
2. Asahina Sarah (japán)
3. Iryna Kindzerska (azeri)
3. Kim Minjeong (dél-koreai)
5. Tessie Savelkouls (holland)
5. Kayra Sayit (török)
7. Emilie Andeol (francia)
7. Larisa Ceric (bosnyák)
...
Kárpáti Emese helyezetlen
Szigetvári Mercédesz helyezetlen

Férfi 90 kg:
1. Nemanja Majdov (szerb)
2. Mihael Zgank (szlovén)
3. Usangi Margiani (grúz)
3. Gwak Donghan (dél-koreai)
5. Tóth Krisztián (magyar)
5. Aleksandar Kukolj (szerb)
7. Mammadali Mehdiyev (azeri)
7. Altanbagana Gantulga (mongol)
...
Vér Gábor helyezetlen

Férfi 100 kg:
1. Wolf Aaron (japán)
2. Varlam Liparteliani (grúz)
3. Kirill Denisov (orosz)
3. Elmar Gasimov (azeri)
5. Michael Korrel (holland)
5. Elkhan Mammadov (azeri)
7. Toma Nikiforov (belga)
7. Kazbek Zankishiev (orosz)
...
Ohát Zalán helyezetlen
Cirjenics Miklós helyezetlen

Férfi +100 kg:
1. Teddy Riner (francia)
2. David Moura (brazil)
3. Rafael Silva (brazil)
3. Naidan Tuvshinbayar (mongol)
5. Bor Barna (magyar)
5. Guram Tushishvili (grúz)
7. Daniel Allerstorfer (osztrák)
7. Adam Okruashvili (grúz)

Csoknyai László révén megszületett a magyar csapat első pontszerző helye a judo vb-n.
Két magyar versenyző lépett tatamira a Suzuki Judo Világbajnokság csütörtöki versenynapján. Női 63 kg-ban nem volt hazai induló, azonban a férfi 81 kg-os küzdelmek során Csoknyai Lászlóért és Ungvári Attiláért is szoríthattunk, ahol előbbi élete eddigi legjobb eredményeként világbajnoki 5. helyezést ért el. Ungvári Attila helyezetlenül zárt.
Mindkét versenyzőnk a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe.
Csoknyai az argentin Emmanuel Lucenti ellen kezdett és hosszabbításban sikerült kiharcolnia a továbbjutást, míg Ungvári Attila a kubai Jorge Martinez ellen bizonyult jobbnak egy vazarival.
A legjobb 32 között Csoknyai 1 perc 17 másodperc alatt intézte el a Costa Rica-i David Guillen Vargast, Ungvári Attila pedig az amerikai Jack Hatton ellen jutott túl, első mérkőzéséhez hasonlóan szintén egy vazarival.
A nyolcaddöntőből aztán Csoknyai a cseh Ivan Petr legyőzésével bejutott a legjobb nyolc közé is, ám a ceglédi judós már nem bírt az olimpiai 5. Matteo Marconcinivel, így helyezetlenül zárt.
A negyeddöntőben a paksiak versenyzője elszenvedte első vereségét, a német Alexander Wieczerzak egy vazarival bizonyult jobbnak, de Csoknyai így is vigaszágra került.
Ezen a világbajnokságon először fordult elő, hogy magyar sportolót láttunk a délutáni programban, ennek megfelelően a lelátón is fokozódott a hangulat, az üzbég Davlat Bobonov legyőzése pedig csak dobott ezen, hiszen ez azt jelentette, hogy éremért mérkőzhetett Csoknyai László.
Ellenfele az Ázsia-bajnoki ezüstérmes iráni Saeid Mollaei azonban egy perc alatt szertefoszlatta álmainkat, ipponnal győzött, Csoknyai pedig 5. lett.
Noha szerettünk volna magyar érmet látni, kesergésre semmi okunk, hiszen az Atomerőmű judósa így is élete legjobb eredményét érte el.
Pénteken a női 70 (Gercsák Szabina) és 78 kg-os (Erdélyi-Joó Abigél, Salánki Evelin) és a férfi 90 kg-os súlycsoport (Vér Gábor, Tóth Krisztián) küzdelmeit láthatjuk, míg szombaton a nők a +78 (Szigetvári Mercédesz, Kárpáti Emese), míg a férfiak a 100 (Cirjenics Miklós, Ohát Zalán) és a +100 kg-os (Bor Barna) súlycsoportban küzdenek a versenyzők.

VÉGEREDMÉNY:

Női 63 kg:
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Tina Trstenjak (szlovén)
3. Mungunchimeg Baldorj (mongol)
3. Agata Ozdoba (lengyel)
5. Martyna Trajdos (német)
5. Yang Junxia (kínai)
7. Amy Livesey (brit)
7. Ketleyn Quadros (brazil)

Férfi 81 kg:
1. Alexander Wieczerzak (német)
2. Matteo Marconcini (olasz)
3. Khasan Khalmurzaev (orosz)
3. Saeid Mollaei (iráni)
5. Csoknyai László (magyar)
5. Uuganbaatar Otgonbaatar (mongol)
7. Davlat Bobonov (üzbég)
7. Frank de Wit (holland)
...
Ungvári Attila helyezetlen

Újabb japán aranyérmeket, de immár magyar győzelmeket is láthatott az, aki kilátogatott a Suzuki Judo Világbajnokság második versenynapjára, a Papp László Budapest Sportarénába.
Kedden két versenyzőnk lépett tatamira, mindketten a hölgyek 52 kilogrammos küzdelmeiben. A férfi 66 kilósok között nem szerepelt hazai judós.
2015-ös junior Európa-bajnokunk, Pupp Réka, aki idén második helyen végzett a Bakuban rendezett Grand Prix-en, az észak-koreai Rim Song Sin ellen mérkőzött az első körben. A négyperces küzdőidő alatt egyik versenyzőnek sem sikerült értékelhető akciót végrehajtani, így következett az aranypont, ahol a magyar lány eldobta ellenfelét, megszerezve ezzel az első magyar győzelmet a világbajnokságon.
Szabó Katinka első mérkőzésén egy vazaris hátrányba került a norvég Madelene Rubinsteinnel szemben, ám sikerült magára találnia és kiegyenlített. A hosszabbításban a Honvéd versenyzője újabb akciót indított és eldobta ellenfelét, ezzel pedig ő is a második körbe jutott.
A második fordulóban Pupp Réka ellenfele a tavalyi Európa-bajnok, belga Charline van Snick volt és noha jól küzdött a paksiak ifjú judósa, néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt a belgának sikerült ippon értékű dobást végrehajtani, így Réka helyezetlenül zárta a vb-t.
Szabó Katinka a második fordulóban a mexikói Luz Olverával találkozott, akit egy szabálytalan fogás miatt leléptettek, így a magyar versenyző a legjobb tizenhat között folytathatta.
A nyolcaddöntőben az utolsó két Ázsia-bajnokságot megnyerő Shishime Ai állt a magyar lánnyal szemben, aki sokáig nem tudott akciót kialakítani, ám bő egy perccel a mérkőzés végét jelző gongszó előtt sikerült leszorítania Szabó Katinkát, így ő örülhetett a mérkőzés végén.
Szabó Katinka, Pupp Rékához hasonlóan helyezetlenül zárt, de szégyenkeznivalója egyiküknek sem lehet, hiszen becsülettel küzdöttek és az sem elhanyagolható, hogy mindketten mérkőzés(eke)t tudtak nyerni, ráadásul Szabó Katinka legyőzője a nap végén a világbajnoki aranyérmet is megszerezte.
Szerdán nagy izgalommal indulhatunk a sportarénába, hiszen a férfiak 73 kg-os súlycsoportjának küzdelmeiben a londoni olimpián ezüstérmes Ungvári Miklósért, míg az 57 kilós hölgyek csatározásai során a 2015-ös Eb-ezüstérmes Karakas Hedvigért szoríthatunk.

VÉGEREDMÉNY:

Női 52 kg:
1. Shishime Ai (japán)
2. Tsunoda Natsumi (japán)
3. Erika Miranda (brazil)
3. Natalia Kuziutina (orosz)
5. Gili Cohen (izraeli)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
7. Distria Krasniqi (koszovói)
7. Amandine Buchard (francia)
...
Pupp Réka helyezetlen;
Szabó Katinka helyezetlen

Férfi 66 kg:
1. Abe Hifumi (japán)
2. Mikhail Puliaev (orosz)
3. Tal Flicker (izraeli)
3. Vazha Margvelashvili (grúz)
5. Georgii Zantaraia (ukrán)
5. Kim Limhwan (dél-koreai)
7. Dzmitry Minkou (fehérorosz)
7. An Baul (dél-koreai)

Alig egy hónappal a vizes vb befejezése után 126 ország 731 sportolója részvételével, újabb világbajnokság vette kezdetét Budapesten.
Hétfőtől a Papp László Budapest Sportarénában 33. alkalommal vonulnak fel a legjobb férfi, 22. alkalommal pedig a legjobb női judósok. Az első világbajnokságot 1956-ban rendezték Tokióban, míg a férfiak és nők együttes világeseményének története 1987. óta íródik.
A Suzuki Judo Világbajnokság első versenynapján japán dominanciának lehettünk szemtanúi. A női 48 kg-os és a férfi 60 kg-os súlycsoport küzdelmei után is japán győztest köszönthettünk.
Ami a magyarokat illeti, sajnos az első versenynap nem sok sikerélményt hozott.
Különösen a női 48 kilósok küzdelmeit vártuk nagy izgalommal, ahol olimpiai és világbajnoki bronzérmesünk, Csernoviczki Éva lépett tatamira. Kétszeres Európa-bajnokunk az első fordulóban erőnyerő volt, majd a másodikban a különösebb eredménnyel nem rendelkező, mindössze 18 esztendős kubai Melissa Hurtado Munozzal mérkőzött, aki egy dobás után beszorította Évi karját és miután 20 másodpercig tartotta, akciója ippon értékűvé vált, a magyar sportoló -aki ugyanebben a csarnokban 2013-ban Európa-bajnok lett- ezúttal helyezetlenül zárt.
A férfiak 60 kilogrammosok mezőnyében az U23-as Eb-ezüstérmes Szabó Csaba az első fordulóban az olaszok tavalyi felnőtt Európa-bajnoki harmadikjával, Elios Manzival mérkőzött, akit megszorongatott ugyan, de az aranypontért zajló csatában -ekkor mindkettőjük neve mellett már két-két shido szerepelt- a magyar judóst harmadszor is megintették, ez pedig ippon értékkel bírt, így Csernoviczki Éva után Szabó Csaba is helyezetlenül zárt.
A délutáni döntők előtt került sor az ünnepélyes megnyitóra, melynek során, egy régi olasz ismerős, Al Bano előadásában csendült fel a Nemzetközi Judo Szövetség himnusza, majd az örökzöld Felicitá után a zászlók bevonulása és legendás magyar hősök megidézése következett.
A megnyitót a helyszínen tekintette meg többek között Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Khaltma Battulga, Mongólia elnöke is.
A nap végén mindkét súlycsoportban japán győzelem született.
A hölgyek 48 kg-os sülycsoportjában Tonaki Funa, míg a férfi 60 kilósok között 2013. után ismét Takato Naohisa hódította el a világbajnoki címet.
Kedden női 52 kg-ban Pupp Rékáért és Szabó Katinkáért szoríthatunk, míg a férfi 66 kilogrammos küzdelmek magyar induló nélkül zajlanak majd.

VÉGEREDMÉNY:

Női 48 kg:
1. Tonaki Funa (japán)
2. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
3. Kondo Ami (japán)
3. Otgontsetseg Galbadrakh (kazah)
5. Milica Nikolic (szerb)
5. Irina Dolgova (orosz)
7. Noa Minsker (izraeli)
7. Melanie Clement (francia)
...
Csernoviczki Éva helyezetlen

Férfi 60 kg:
1. Takato Naohisa (japán)
2. Orkhan Safarov (azeri)
3. Boldbaatar Ganbat (mongol)
3. Diyorbek Urozboev (üzbég)
5. Pavel Petrikov (cseh)
5. Mukhriddin Tilovov (üzbég)
7. Yeldos Smetov (kazah)
7. Gusman Kyrgyzbayev (kazah)
...
Szabó Csaba helyezetlen

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek