Hangulatos esemény keretein belül mutatta be a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a jövő év márciusában, Abu Dhabiban és Dubajban, a nyári világjátékokon versenyző sportolóit, a szakágvezetőket, felkészítő edzőiket, delegációtagokat.
A szövetség beszámolója szerint a megnyitón beszédet mondott Lengyel Lajos MSOSZ elnök, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Fábián László MOB sportigazgató, Szalay Ferenc MKOSZ elnök és Szabó László MPB elnök. Mindannyian a speciális olimpikonok kitartását, küzdeni akarását, tehetségét emelték ki. Az integráció és az egyesített sport jegyében együttműködési megállapodást írt alá szövetségünk és egy régi támogatónk, az Athlészisz Alapítvány. A megállapodás egy közös kosárlabda bajnokság lebonyolításáról szól, amelynek első állomása októberben lesz. Lengyel Lajos és Lukácsi Tamás látta el kézjegyével a szerződést.
A csapatrészek felvonulását ismert olimpikonok, világ és Európa- bajnokok vezették. Szívből köszönjük a támogatást és közreműködést Sárfalvi Péternek, Venyercsán Bencének, Mednyánszki Szilviának, Kállai Ildikónak, Növényi Norbertnek, Fábián Lászlónak, Ivkovic Stojannak, Béres Timeának, Hrutka Jánosnak, Cserni Jánosnak, Gubacsi Zsofiának, Gangl Edinának.
Herczeg Zoltán divattervező Latinovics Lívia tornász és Jeney Zoltán úszó csapattag közreműködésével bemutatót tartott a delegáció hivatalos formaruháját felvonultatva.
A színpadi bemutatók fokozták az ünnepi hangulatot. Színvonalas produkciót nyújtott a Laukrisz Tánciskola, az OSC Ritmikus Gimnasztika Klub, a Gaudate Jelnyelvi Kórus, a Csalogány iskola művészeti csoportja, valamint a Miklós téri iskola néptánc együttese. Sztárfellépők is szórakoztatták az érdeklődőket. Elfogadta meghívásunkat az Animal Cannibals, Gáspár Laci, a Tűzvarázs Produkció és a Stula Rock zenekar is. A nemzetközi mozgalom megalakulásának 50. évfordulójáról is megemlékeztünk. Eunice Kennedy Shriver asszony eszméje és gondolatai irányítják a világ 180 országában, közte hazánkban is az értelmi fogyatékossággal élő, valamint tanulásban akadályozott sportolók versenyrendszerét, amelyben MINDENKI GYŐZTES.

Családtagok, barátok, szülők és önkéntesek közreműködésével Budapesten a Magyar Sport Házában fogadták ünnepélyes keretek között az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokon 13 arany-, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyert magyar küldöttség tagjait.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tájékoztatása szerint a március 24-én befejeződött világversenyen Grazban, Schladmingban és Ramsauban 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolója vett részt, köztük 33 magyar versenyző indult öt sportágban: műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, hófutásban, padlóhokiban és alpesi síben. A mieink minden sportágban szereztek érmet. A legeredményesebb sportág a gyorskorcsolya volt (8-3-3), a padlóhoki-csapat ötödször nyert Világjátékokat, míg páros műkorcsolyában megvédték címüket a Hingyi testvérek: Rita és Ágnes.
Az eseményről, az ausztriai napokról készült rövidfilm megtekintése után Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a házigazdák csodálatos körülményeket biztosítottak a versenyzőknek, és a szomszédos országba kilátogató magyar szurkolók, családtagok, barátok varázslatos hangulatot teremtettek buzdításukkal. Az elnök köszönetet mondott a támogatóknak, és azoknak az élsportolóknak, akik segítették a felkészülést, így Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónak, Hoffmann Nóra jégtáncosnak és Szuper Levente jégkorongozónak.
“Receptre írnám fel mindenkinek, hogy találkozzon veletek, mert elmúlna a magyarokra jellemző szomorúság” – kezdte beszédét Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, majd az egykori világbajnok öttusázó arról beszélt, nagy élmény volt számára, hogy ott lehetett a világjátékok megnyitóünnepségén.
“Több mint húsz éve vagyok köztetek, és nap, mint nap látom az örömötöket – mondta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, majd külön kiemelte az ötödször is aranyérmes padlóhokicsapat teljesítményét. – Bízom benne, hogy eredményetek lendületet ad a 2019-es nyári játékokon részt vevő versenyzőknek” – zárta beszédét.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke először látogatott el speciális olimpiára, ő így foglalta össze érzéseit: “élő bizonyítékai vagytok annak, hogy a nehézségek legyőzhetők és a világ jó. Fantasztikusak vagytok!”
A sportolók nevében Németh Csaba, korábbi speciális olimpikon, jelenleg elnökségi tag és Horváth Miklós, a padlóhoki-csapat kapitánya köszöntötte az egybegyűlteket.
A beszédek után jutalmazták az eseményen eredményesen szereplő sportolókat, felkészítő edzőket és szakvezetőket. Az MSOSZ és az UNIQA közös ajándékcsomagjainak átadásában Kovács Mihály Misu speciális olimpikon judós, valamint Turi József és Janzsó Stella Kölyök Sportolók segédkeztek. A hangulatot a Világjátékokon bronzérmes hófutó, Berta Zoltán citera játéka és a Desperado együttes koncertje fokozta.

Egyre közelednek a Téli Világjátékok küzdelmei. Az esemény kabalafigurái: Lara és Luis is népszerűsítik a versenyeket, akik számos országba ellátogattak már, hogy hírét vigyék a Világjátékoknak!
2017. március 14-én megkezdődnek a Speciális Olimpia Téli Világjátékok versenyei. Mintegy 100 országból 3000 versenyzőt, 1100 edzőt, 3000 önkéntest, 1000 újságírót, 5000 családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról. Az aktivisták a következő bő fél évben népszerűsítik az országon belül a speciális olimpikonok jövő évi legnagyobb versenyének hírét és viszik közelebb az emberekhez az értelmi fogyatékossággal élő sportolók világát. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint Magyarországot 47 fős delegáció képviseli majd a Világjátékokon. Csapatunkban 33 sportoló, 9 edző, 2 delegációvezető és 3 kísérő kap helyet. Versenyzőink 5 sportágban, alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában, hófutásban és padlóhokiban veszik fel a küzdelmet.
A jövő évi világeseményen az alpesi sí és snowboard versenyeket Schladmingban, az északi sí és hófutás eseményeit Ramsauban rendezik. A műkorcsolyázók és gyorskorcsolyázók seregszemléjét, valamint a padlóhoki és floorball tornát Grazban bonyolítják le. A megnyitóünnepségnek március 18-án Schladming, a záróünnepségnek pedig március 24-én Graz ad otthont. Az ismert személyiségek közül többen is támogatják a Világjátékokat, köztük Marcel Hirscher világbajnok alpesi síző, vagy az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Hunyady Emese. A világklasszis sportemberek szerint a sport mindannyiunk számára fontos, a mozgás örömét mindenkinek meg kell tapasztalnia. Emiatt ők elkötelezett lehetőséget látnak az értelmi fogyatékossággal élő emberek testmozgásának támogatásában. Büszke arra, hogy előmozdíthatja a Világjátékok sikerességét. A sportlétesítmények egyediek, a hangulat barátságosnak ígérkezik, az osztrákok nagy szeretettel várják a speciális olimpikonokat szerte a világból jövő márciusban.
Idén januárban sportolóink közül többen már voltak a Tesztjátékokon. A jégpályák kifogástalanok. Ausztria egyébként második alkalommal rendez jövőre Téli Világjátékokat, így már biztosan elmondható, hogy van tapasztaltuk, egy ilyen nagy horderejű verseny szervezésében és lebonyolításában. A magyar versenyzők nagyon készülnek, sportáganként külön-külön is mennek addig edzőtáborba. Emellett még idén novemberben egy központi edzőtábort is rendeznek Budapesten, amelyen a Világjátékokra utazó összes sportoló részt vesz majd csapatösszetartás céljából, a nagy megmérettetés előtt. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség vezetői és szakemberei bíznak abban, hogy Ausztriában is folytatódik az éremszerző hagyomány. Úgy gondolják, mind az öt sportágban vannak éremesélyeink.

A gyorskorcsolyázók 18, a műkorcsolyázók 4 érmet szereztek Grazban a 2017-es Speciális Olimpia Téli Világjátékok előversenyén.
A Magyar Speciális olimpia Szövetség tájékoztatása szerint 23 nemzet, 1100 sportoló, 500 edző és játékvezető, bíró, valamint 650 önkéntes részvételével tartották meg Grazban, Schladmingban és Ramsauban a jövő évi Világjátékok főpróbáját, január 8. és 15. között.
A 10 sportolóból és 5 kísérőből álló magyar csapat delegációvezetője Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke volt.


A MAGYAR CSAPAT EREDMÉNYEI:

Műkorcsolyázók:

Mészáros Szabina (ezüstérem): a budapesti Csalogány DSE 26 esztendős sportolója korosztályában, 2-es szinten a második helyen végzett, nagyon jó formában mozgott, odafigyelve, erősen koncentrálva mutatta be kűrjét.
Dani Dorka (aranyérem): a Ferencvárosi Szabadidő SE sportolója 15 évesen, élete első nemzetközi versenyén, 2-es szinten a legjobbnak bizonyult. Lírai, szépen kidolgozott mozdulatokból és elemekből álló szabadkorcsolyázásával belopta magát a pontozók, valamint a közönség szívébe is.
Vendégh Hajnalka (ezüstérem): a Ferencvárosi Szabadidő SE 14 esztendős sportolója a kötelező gyakorlatok után még vezette csoportjának versenyét, 2-es szinten. Charleston-táncos jellegű kűrje ugyan szépen sikerült, de a kisebb bizonytalanságok miatt ezúttal az előkelő második hely lett az övé.
Markotány Márk (aranyérem):, a kaposvári Bárczi DSE 16 éves sportolója hűen magához és tehetségéhez most is kitett magáért a jégen. A 2013-as Téli Világjátékokon bemutatott, aranyérmet érő produkciója után Grazban is temperamentumos, magabiztos és hibátlan programmal mutatta meg mindenkinek, hogy 3-as szinten jelenleg nincs nála jobb versenyző.
A műkorcsolyázókat Kelemen Zsuzsanna szakágvezető és Bajor Anita edző kísérte el a Tesztjátékokra.

Gyorskorcsolyázók:

Mindegyik magyar versenyző a legjobb divízióban szerepelt, ahol arany és ezüstérmeket szereztek, kivétel nélkül mindannyian javítottak a decemberben produkált eredményeiken!
Hocza Róbert (3 aranyérem): a Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és EGYMI 7. osztályos tanulója technikásan, nagy iramban versenyzett mindkét napon, ennek 3 aranyérem lett az eredménye 222, 333 és 500 méteren egyaránt.
Al-Yassin Mustafa (3 aranyérem): szorgalmas, tehetséges gyorskorcsolyázóként élete első nemzetközi versenyén rögtön bebizonyította, hogy számolni kell vele a jövőben, hiszen 111, 222 és 333 méteren is a leggyorsabbnak bizonyult.
Óvári Réka (1 aranyérem, 2 ezüstérem): a Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola 4. osztályos tanulója kitartóan, lelkesen, fáradtságot nem kímélve teljesítette versenyszámait. A mindig maximumra törekvő 10 éves kislány 111 és 333 méteren második, míg 222 méteren az első helyen végzett.
Für Bettina (2 aranyérem, 1 ezüstérem): a SOFI Életjel Alapítvány versenyzője 14 esztendősen végig jókedvűen, vidáman és a külvilágot kizárva szerezte érmeit Grazban. 111 és 333 méteren első, 222 méteren második lett. Úgy véli, mostani eredményei önbizalmat adnak neki a jövő évi Világjátékok szempontjából.
Bohn Zsombor ( 3 ezüstérem): a SOFI Életjel Alapítvány sportolója 12 esztendősen tapasztalhatta meg egy nagy nemzetközi esemény hangulatát Grazban. A mindig mosolygós és fegyelmezett Zsombi 111, 222 és 333 méteren is ezüstéremig jutott, végig szépen versenyezve.
Jobbágy József ( 3 ezüstérem): a SOFI Életjel Alapítvány 16 éves, tehetséges, igyekvő versenyzője 222, 333 és 500 méteren egyaránt az előkelő második helyen végzett. Nagy vágya, hogy kijusson a jövő évi Világjáékokra is és gyarapítsa érmeit számait.
A grazi gyorskorcsolya versenyt magyar bírói kar celebrálta. Hernádi János és Kövér Balázs vezetőbírók professzionális szinten, barátságosan, de nem elfogultan vezényelték a futamokat. Elmondásuk szerint életreszóló élményt kaptak a speciális olimpikonoktól a grazi eseményen. Büszkén figyelték ők is a magyar versenyzők magasszintű technikai tudását.
A gyorskorcsolyázókat Dombóvári Szilvia szakágvezető és Tarcali Attila edző kísérte el a Tesztjátékokra.

A magyar delegáció tagjai egyhetes ausztriai tartózkodásuk során osztrák kulturális élményekben, egészségügyi szűrőprogramban, városlátogatáson, süteménykóstoláson vettek részt, de ellátogattak a híres Arnold Schwarzenegger Múzeumba is.
A Speciális Olimpia Téli Világjátékok rajtjáig még 14 hónap van hátra. A jövő évi versenyeket 2017. március 14. és 25. között rendezik meg.

Befejeződtek a Speciális Olimpia Nyári Világjátékainak küzdelmei Los Angelesben!
A magyar csapat 8 arany-, 5 ezüst-, és 2 bronzérmet szerzett a zárónapon.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tájékoztatása szerint asztalitenisz vegyespárosunk nyitotta meg az aranyérmek sorát. A korábban egyéniben is győztes Farsang Erika, Árva Attilával az oldalán mutatta meg, hogy jelenleg nincs náluk jobb kettős ebben a versenyszámban. Később Árva Attila Vizsnyai Dáviddal együtt szerzett aranyérmet a férfi párosok között.
Tollaslabdában mindkét vegyespárosunk megnyerte divíziójának döntőjét. Demeter Judit Simkó Zoltánnal, míg Purcel Virginia Károly Gergővel alkotott verhetetlen duót.
Az atlétikai stadionban kétszer is ünnepelhetett a magyar szurkolótábor, hiszen Kuti Gyöngyi 800 méteres gyaloglásban, Czimbalek Zoltán pedig távolugrásban győzött.
A tornász Illés Dávid korláton mutatott be kimagasló gyakorlatot és összetettben is aranyérmes lett, emellett nyújtón, gyűrűn és talajon a második, lólengésben pedig a harmadik helyen végzett. Ugrását egy kicsit elrontotta, így 5. lett ezen a szeren.
Mindkét teniszezőnk nagyon küzdött, de vereséget szenvedett az egyéni döntőben, ezzel Begovics Éva és Kelemen Zsombor is ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor. Ők ketten korábban vegyespárosban letették névjegyüket a nemzetközi mezőnyben, aranyérmük megszerzésével.
A Varga Ágnes-Pál András kettős bronzéremig jutott bocsában. A kedvelt golyós sportág képviselői a Világjátékokról három harmadik hellyel utazhatnak haza.
Az 58 sportoló által alkotott magyar delegáció 7 nap alatt összesen 31 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szerzett a Világjátékokon.
A vasárnapi záróünnepség előtt meghívást kaptunk a Los Angeles-i Magyarok Házába, ahol hazai ízekkel, ételekkel, lángossal kedveskedtek nekünk honfitársaink.
Az amerikai és a magyar Himnusz meghallgatása után ünnepi beszédében köszöntötte a magyar versenyzőket Dr. Kálmán László főkonzul és Pereházy Miklós, a Magyarok Házának igazgatója is. Mindketten gratuláltak a kiváló sporteredményekhez olimpikonoknak és felkészítőknek egyaránt. Sokáig zúgott hangosan a RIA-RIA-HUNGÁRIA rigmus. A kellemes este zenés-táncos mulatsággal zárult, amelynek főszereplője a bocsa sportág szakágvezetője, Havasi Gábor ismert magyar slágerek eléneklésével szórakoztatta a résztvevőket.
A 86 fős delegáció magyar idő szerint augusztus 4-én, kedden 23 óra 55 perckor, Londonon keresztül érkezik Budapestre.
Másnap, augusztus 5-én, délelőtt 10 órakor a Magyar Sport Házában (1146, Budapest, Istvánmezei út 1-3., I.emeleti Konferenciaterem) lesz a magyar csapat ünnepi fogadása.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek