2 arany-, 1 ezüst-, és 4 magyar bronzérem született a Speciális Olimpia Judo Európa-bajnokságán.
A kontinensbajnokságot december 6. és 10. között Szentpéterváron rendezték.
7-én a mérlegelés után az összes résztvevő közös edzésen vett részt, majd délután a sportolókat elvitték egy vidám parkba, ahol önfeledt szórakozással oldották a versenyizgalmakat.
8-án zajlott a divíziók kialakítása, amiben Juhász József szakágvezetőt is felkérték, hogy vegyen részt, segítse a technikai vezetés munkáját.
9-én zajlott maga a verseny, a küzdelmek során a magyar csapat a várakozáson felül szerepelt, Gátfalvi Vivien két súlycsoportban aranyérmes lett, Váczi Alexandra ezüstérmet szerzett, a fiúk mezőnyében Jakab Hunor, Kántor Gábor, Ivanics Márton, Markó Gergely bronzéremig jutott. Jakab Hunor sajnos a körmérkőzéseknél alkalmazott pontszámítás miatt csúszott le egy ponttal az ezüstéremről. Büszkék lehetünk sportolóinkra. A verseny után egy hangulatos bowling partin oldották ismét a feszültséget sportolóink.
Honlapunk csatlakozik a Magyar Speciális Olimpia Szövetséghez, mely gratulál judósainknak a kiváló szereplésért, valamint megköszöni a felkészítők munkáját! Juhász József szakágvezető mellett Juhász Dániel szakágvezető helyettes a közös edzéseken segítette a felkészülést és a versenyen segítette a sportolókat, dr. Jády György delegációvezető pedig segítette a zökkenőmentes versenyzést, mindig ott volt, amikor és ahol szükség volt rá.

Kosárlabdában, atlétikában, erőemelésben, tornában, judóban aranyeső az utolsó előtti versenynapon!
Magyar kosárlabda ünnep Los Angelesben!
Így is jellemezhetnénk a Világjátékok utolsó előtti versenynapjának egyik legszebb magyar győzelmét.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint csapatunk, divíziója döntőjében nagyon simán, 46-21-re verte az indiaiakat és ezzel 12 év után újra aranyérmet ünnepelhet. Legutóbb 2003-ban, az írországi világeseményen sikerült ugyanez. Galambos Zsolt szakágvezető és Barabás Krisztián szakágvezető-helyettes elmondta, a csapat remeklésében hosszú évek kitartó munkájának eredménye mutatkozott meg.
Az erőemelőknél Baranyi Elemér nevéhez fűződik győzelem. A 83 kilogrammos sportoló fekvenyomásban nyert, emellett azonban még 4 bronzérmet is begyűjtött, felhúzásban, guggolásban, összetettben és tripla kombinációban. Ebben a sportágban befejeződtek a Világjátékok küzdelmei, nem is akármilyen eredményekkel. Pomázi Demeter ezüst és bronzérmes lett, felhúzásban és guggolásban, negyedik pedig fekvenyomásban, valamint összetettben, míg korábban, két nappal ezelőtt Szabó Nikolett négyszer is dobogóra állhatott. Az erőemelők Nagyné Lányi Mária szakágvezető irányításával Los Angelesből 1 arany, 4 ezüst és 6 bronzéremmel utazhatnak haza.
A 6. versenynapon a magyar sportolók összesen 6 arany, 9 ezüst és 10 bronzéremmel gyarapították dicsőséglistájukat.
Nyerni tudott még a judós Bereczky Atina nagy küzdelemben, valamint az atléta Hanák Zoltán ötpróbában magaslott ki a mezőnyből. A tornász Rátkai Lili két számban, gerendán és összetettben nem talált legyőzőre. A 13 éves kislány a magyar delegáció legfiatalabb tagjaként aratott sikereket a tornacsarnokban, ahol még két ezüst és egy bronzérem megszerzésével bizonyította felkészültségét. A rutinos judósnak számító és a 2007-es sanghaji Világjátékokat is megjárt Kovács Mihály divíziójában ezüstéremig jutott. Juhász József szakágvezető információi szerint nehéz ellenfelekkel kellett megküzdenie tanítványainak.
Az atlétikai stadionban Hanák Zoltán aranyérme mellett Solymos Ágnes harmadik lett kislabda hajításban, Kun Ágnes pedig negyedikként végzett távolugrásban.
A bowlingosok befejező napjukon Lelesz József jóvoltából bronzéremmel zártak. Molnár Melinda szakágvezető elmondta, hogy a szolnoki fiú 9 éve foglalkozik a sportággal, a versenyen egy nyolcfős divízióban kellett megállnia a helyét.
Asztaliteniszben a balmazújvárosi Árva Attila egyéniben ezüstérmet vehetett át, míg egyesített férfi párosunk teljesítménye a harmadik helyre volt elegendő. Vizsnyai Dávid Gulykás János partnerjátékossal nehéz mérkőzéseket tudhat maga mögött.
A Demeter Judit-Purcel Virginia női tollaslabda páros a legerősebb divízióban szerzett ezüstöt, és ugyancsak második lett kategóriájában a Simkó Zoltán-Károly Gergő férfi páros.
A Long Beachen versenyző kerékpárosok utolsó versenynapjukhoz érkeztek. Szabó Attila szakágvezető elégedetten értékelte Varga Mónika és Szegfű Attila második, valamint Fülep Zoltán negyedik helyezését a 2 km-es számban. Mindhárom sportoló tudása legjavát bemutatva lett eredményes a Világjátékokon ezen a hosszú és küzdelmes távon.
Női egyesített labdarúgócsapatunk Bosznia elleni 7-2-es . sikerével a harmadik helyen végzett. "A partnerjátékosok és a speciális olimpikonok egységgé kovácsolódva szerezték meg a szépen csillogó bronzérmet az integráció jegyében." Így nyilatkozott a helyosztót követően Marton Gergő szakágvezető.
Mindkét teniszezőnk döntőbe jutott egyéniben. Begovics Éva japán vetélytársát győzte le 4-0, 5-4-re, míg Kelemen Zsombor osztrák ellenfelét múlta felül nagyon hamar és meggyőző módon, 4-0, 4-0 arányban.
Szombaton asztaliteniszben, atlétikában, bocsában, tollaslabdában, tornában és teniszben osztanak érmeket.
A befejező nap előtt 24 arany, 25 ezüst és 18 bronzérme van versenyzőinknek a Speciális Olimpia Nyári Villágjátékain.

Görkorcsolyában, kerékpárban és úszásban voltak eredményesek a magyar speciális olimpikonok a Los Angeles-i világeseményen.
A Convention Center görkorcsolya pályáján összesen 4 érmet szerzetek sportolóink. A lányoknál, a 300 méteres táv különböző divízióiban Marosi Viktória és Szuhov Eszter egyaránt győzni tudott. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség mai tájékoztatása szerint a két futam között mindössze 2 perc telt el, sokáig zúgott a vastaps a lányoknak a magyar szurkolótábor lelkes tagjaitól. Viki, a Ferencváros Szabadidős SE 15 éves versenyzője első alkalommal állhatott fel Nyári Világjátékokon dobogóra. Szuhov Eszter örömkönnyeket is hullajtotta célba érkezésekor, ő újoncként, első nemzetközi viadalán aratott sikert. Ugyanezen a távon a fiúknál a 14 éves, dunaújvárosi Szappanos János remekelt, teljesítményének ezüstérem lett a jutalma. A fiúk 1000 méteres távján Péter Dávid 3 másodpercet javítva eddigi legjobb idején, a második helyen száguldott célba, kínai ellenfele mögött. A SOFI Életjel Alapítvány sportolója 11 éve korcsolyázik. A fiatalokat Miklósné Malek Erzsébet szakágvezető, valamint Dombóvári Szilvia szakágvezető helyettes és Tarcali Attila edző készítette fel, de elmondásuk szerint sokat segített nekik egy nyakba akasztható, díszített pinponglabda kabala is.
A kerékpárosoknak Long Beachen alakítottak ki pályát. Az 500 méteres döntőkben a legerősebb divízióban szerepelt a nagykőrösi Szegfű Attila és a szigetvári Varga Mónika is. Attila aranyérmes, míg Mónika ezüstérmes lett. Szorgalmuk, kitartásuk, tisztességes hozzáállásuk mindenki számára példaértékű lehet. A fiúknál a negyedik divízióban a kislétai Fülep Zoltán képviselte a magyar színeket és mindent beleadva érkezett be ötödikként a célba.
Az uszodában 400 méter gyorson Mateidesz Nóra begyűjtötte második Los Angeles-i érmét is, 100 méter háton szerzett elsősége után ebben a versenyszámban a dobogó harmadik fokáig jutott. 4×100 méteres gyorsváltónk pedig a negyedik legjobbnak bizonyult.
Bocsában első tétmérkőzésén kiélezett csatában múlta felül surinami ellenfelét a darvastói Pál András, aki a napokban ünnepelte 38. születésnapját.
A szolnoki Lelesz József és a budapesti Takács Máté alkotta férfi bowling párosunk is versenyzett ma, a fiúk a hatodik helyen fejezték be szereplésüket.
Kosárlabda csapatunk első csoportmérkőzésén, 47-18-ra magabiztosan és fölényesen verte Indonézia legjobbjait.
Női labdarúgóink azonban ismét vesztesen hagyták el a gyepet. Uruguay után a finnektől is vereséget szenvedtek a lányok, 4-1-re. Egyetlen gólunk Szűcs Laura nevéhez fűződik.
A magyar delegáció 3 nap után 5 arany, 3 ezüst és 2 bronzéremmel büszkélkedhet.
Folytatás szerdán, amikor több sportágban is újabb érmeket várhatunk versenyzőinktől.

Úszóink játszották a főszerepet a Speciális Nyári Világjátékok második versenynapján, egy arany és egy bronzérem megszerzésével.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint az egri Földi Marcell 100 méter gyorson az utolsó métereken behozva addigi minimális hátrányát, az első helyen csapott célba. Pohl Anett tanítványa már 4 évvel ezelőtt az athéni világjátékokon is csillogtatta tudását, akkor 2 arany és egy ezüstérem lett a jutalma. Most a végső pillanatokban kellett jól összpontosítania, gyorsítania, ennek pedig meg is lett az eredménye.
A lányoknál, szintén 100 méter gyorson lett érmes Bíró Bernadett, aki döntőjében a harmadik helyen végzett. A 20 éves versenyző Gyulán, Ráfi Tünde irányításával készült a Los Angeles-i Világjátékokra.
Ez úszásban már a harmadik magyar érem, hiszen a nyitónapon Mateidesz Nóra győzni tudott 100 méter háton.
Női labdarúgócsapatunk első csoportmérkőzésén 7-0-ás vereséget szenvedett az uruguayiaktól. A folytatásban a finnek ellen javíthatnak a lányok.
Kedden többek között bocsában, bowlingban, görkorcsolyában, kerékpárban és persze úszásban is érmeket osztanak. Az év legnagyobb létszámú sport és humanitárius eseményén 165 ország 6500 sportolója között szerepelnek a mieink is, összesen 58-an, akik 14 sportágban bizonyíthatnak.

Már a nyitónapon megszületett delegációnk első, szépen csillogó aranyérme Los Angelesben, a Nyári Speciális Világjátékokon. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint, az úszó Mateidesz Nóra 100 méter háton magabiztosan, szinte végig vezetve úszott első helyen a célba versenyszámának döntőjében. Az OSC sportolójának egyik kedvence ez a táv. Edzői szorgalmas, kitartó úszónak tartják.
Tóth Csaba és Wiesnerné Oravecz Éva tanítványa el nem múló könnyeivel küszködve vette át jól megérdemelt aranyérmét, amelyet néhány hete elhunyt édesanyja emlékére ajánlott fel.
A fiúknál 50 méter mellen Princz Attila a 8. helyen végzett az USC Egyetem uszodájában. Itt tanult korábban Hosszú Katinka is, akinek több rekordját is márványtábla jelzi.
Sztárvendége is volt a versenynek, hiszen Michael Phelps a megnyitóünnepség után ide is kilátogatott, sőt néhány szerencsés speciális olimpikonnal együtt is úszott, hatalmas ováció közepette.
Földi Marcell is sokáig reménykedhetett abban, hogy testközelből figyelheti a klasszist, ezúttal azonban meg kellett elégednie a 18-szoros olimpiai bajnok kézfogásával és néhány fotóval, ugyanis az utolsó pillanatban kiderült, az egri fiút mégsem sorsolták a gála szereplői közé. Marci azonban így is kivonulhatott a többiekkel a medencéhez.
A legtöbb sportágban, így teniszben is divízionálásokra került sor.
Begovics Éva japán és egyiptomi ellenfelét legyőzte, chilei vetélytársától azonban kikapott, míg Kelemen Zsombor svájci ellenfelénél jobbnak bizonyult, egyiptomi versenyzőtársától viszont vereséget szenvedett. Hétfőn az egyéni kvalifikációk folytatódnak és a vegyespárosok is megkezdik a küzdelmeket. Évinek és Zsombornak Kálmán László főkonzul a helyszínen szurkolt a jó szereplésért és a pontos labdákért.
Női labdarúgócsapatunk felemásan teljesített, egy győzelem és két vereség lett a napi mérlege. Szerbiát legyőzték a lányok, ugyanakkor az uruguayiaktól és a finnektől kikaptak.

165 ország képviseletében 6500 sportoló, közel 30 000 önkéntes és mintegy 50 000 néző előtt a 18-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps közreműködésével lobbant fel a Speciális Nyári Világjátékok hivatalos kezdetét jelző olimpiai láng. Ez az év legnagyobb sport és humanitárius eseménye a világon.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint az ünnepélyes megnyitót a történelmi Los Angeles Memorial Coliseumban tartották. A kolosszeum a 93 607 fős nézőterével az USA nyugati-parti vidékének legnagyobb labdarúgó stadionja, mely az 1932-es és az 1984-es olimpia helyszíne volt.
A rendezvényen a 86 fős magyar delegáció 66-dik országként vonulhatott be a hatalmas épületbe.
A ceremónián a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke, Timothy Shriver mellett Eva Longoria és Ed Harris filmszínészek, valamint a korábbi többszörös profi világbajnok ökölvívó, Oscar De La Hoya köszöntötte a résztvevőket, de tiszteletét tette még a stadionban Colin Farrell filmszínész, Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornász és Novak Djokovic világelső teniszező is. Mindannyian a társadalmi integráció fontosságát hangsúlyozták és az elfogadásra buzdítottak mindenkit. A megnyitón fellépett Avril Lavigne énekesnő és Stevie Wonder zenész-énekes is.
A Los Angeles-i játékokat az amerikai elnök felesége Michelle Obama nyitotta meg, aki kiemelte, a Világjátékok befejezéséig egyfajta csodát láthat a világ, hiszen a speciális olimpikonok felszínre juttatják tehetségüket, küzdeni tudásukat és általuk mi is szeretetet és megbecsülést kapunk.
A magyar speciális olimpikonok 14 sportágban (atlétika, asztalitenisz, bocsa, bowling, erőemelés, görkorcsolya, judo, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás) veszik fel a küzdelmet a sportpályákon augusztus 2-ig.

Az integráció, a társadalmi szemléletváltás és a közös játék jegyében világhírű sportolók, olimpiai bajnokok és neves versenyzők vállalkoznak arra, hogy a Speciális Nyári Világjátékokon, Los Angelesben úgynevezett VIP-mérkőzéseken, futamokon együtt játszanak, sportolnak és küzdenek a speciális olimpikonokkal. Mindezt versenyen kívül, de ugyanolyan lelkesedéssel teszik majd. Legutóbb 2011-ben, Athénban rendeztek ilyen különleges sport promóciót, közelebb hozva egymáshoz ép és értelmi fogyatékossággal élő sportolókat.
Az amerikai szervezők a magyar küldöttségből a tenisz sportágat választották. Sebestyén Kata szakágvezető, az Európai Speciális Olimpia Szövetség sport tanácsadója pedig Kelemen Zsombor (Ferencvárosi Szabadidős SE) speciális olimpikon teniszezőt jelölte ki erre a megtisztelő feladatra. Zsombor teniszezhet tehát egy világsztárral július 30-án, a Világjátékok betétprogramjában.
177 ország képviseletében 7000 sportoló, valamint 30 000 önkéntes és 500 000 néző várható a 2015-ös Speciális Nyári Világjátékokon, július 25. és augusztus 2. között Los Angelesben.
Hazánkat 14 sportágban 87 fős delegáció képviseli az év legnagyobb sport és humanitárius eseményén.

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Magyar Speciális Olimpia Szövetség.
Szőke Viktória beszámolója

Szeretet, igazságosság, hit, remény, bátorság. Ez az öt kulcsfontosságú érték, amelyekben Eunice Kennedy Shriver asszony, a nemzetközi speciális olimpia mozgalom alapítója mélyen hitt. Hitt abban, hogy a súlyos értelmi fogyatékossággal élő embernek is joga van mindahhoz a méltósághoz és sikerhez, amely állapotuk nehézsége miatt egyébként elérhetetlen lenne számukra. Ezek az értékek máig éltetik ezt a remek hazai szövetséget is, amely 25. születésnapját ünnepli idén. Diósjenőn, az MSOSZ alapításának „bölcsőjében" megható és kedves ünnepséget tartott a szövetség. Ünnepi beszédet mondott Schmitt Pál volt köztársasági elnök, tiszteletbeli alapító tag, Kiss Norbert, az EMMI helyettes államtitkára, Wisinger János alapító, örökös, tiszteletbeli elnök, Lengyel Lajos jelenlegi elnök, msosz25 06Galambos Zsolt kosárlabda szakágvezető és Szabó Béla diósjenői intézményvezető. A vendégek soraiban találkozhattunk a szervezet jelenlegi vezetőivel, támogatókkal, sportolókkal, olimpiai bajnokokkal, speciális olimpikonokkal, önkéntesekkel és művészekkel, akik mind-mind azért gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek és emlékezzenek. Olimpiai lánggyújtással kezdődött a program Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Igazgatója (volt MOB főtitkár, tiszteletbeli alapító tag, Fábián László MOB sportigazgató, korábbi MSOSZ társelnök és Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó közreműködésével.
A lánggyújtás után következett a Himnusz, az MSOSZ tiszteletbeli művészeti nagykövetének, a hegedűművész Mága Zoltánnak az előadásában.msosz25 02Lengyel Lajos elnök úr beszédében összefoglalta az elmúlt 25 évet és reményét fejezte ki, hogy még sokáig adhat a szervezet a speciális olimpikonoknak életcélt, elfoglaltságot, tevékenységet, amiben sikert érhetnek el, de örömöt mindenképpen. Galambos Zsolt szakágvezető nem egyedül érkezett Diósjenőre. Vele tartott Angyal Sándor, a Hársfa SC sportolója is, akinek édesanyja alapította és vezette az első családi sportegyesületet egészen tavaly bekövetkezett haláláig. A rengeteg örömet és dicsőséget hozó két és fél évtizedről megható filmet is megtekinthettek az érdeklődők. Ismét bebizonyosodott, hogy az értelmi fogyatékossággal élők a sporton keresztül demonstrálhatják vágyaikat, örömüket és versenyképességüket – egy szóval humanitásukat.msosz25 031989. május 6. és 9. között egy lelkes, mindössze 15 fős csoport Varsóban járt, megnézni, megtanulni egy igazi S. O. eseményt, a II. Lengyel Nemzeti Játékokat. Lelkesedtek, tanultak, meghatódtak, irigykedtek, és nagy terveket szövögettek. Az alapító tagok közül többen már nem lehetnek közöttünk. Rájuk is emlékezett hosszú perceken keresztül Wisinger János, az MSOSZ tiszteletbeli, örökös elnöke, a Speciális Olimpia eszméjének örökös szolgálója.
Wisinger János úr és Lengyel Lajos úr egyaránt magas rangú díjat vehetett át Dr. Kamuti Jenőtől, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől, kimagasló munkájuk elismeréséül.
A művészeti program Csepregi Éva és a diósjenői Gaudate Jelnyelvi Kórus közös produkciójával msosz25 05a Kézenfogva című SO himnusz eléneklésével indult, de fellépett még a Baby Sisters egykori tagja Szklenár Gabi és az Emerton, valamint Interpop Fesztivál díjas Sárközi Anita is egy közös duettel, azzal a dallal, amit 2009-ben, az akkor 20 éves MSOSZ ünnepi gáláin énekeltek együtt a speciális olimpikonokért. Hevesi Tamást is hallhattuk egy dal erejéig és a háromszoros Európa Játékok győztes kerékpárversenyző Kovács Dániel egy szép verssel, Gulyás Gábor: Ösztönző című költeményével lepte meg a közönséget.msosz25 04
A művészek díjat vehettek át több éve tartó áldozatkész munkájuk elismeréseképpen, ahogy Varga Lászlóné korábbi gyorskorcsolya szakágvezető, Gombkötő Borbála korábbi elnökségi tag, valamint az MSOSZ egyik támogatója, az Athleszisz Alapítvány két vezetője.
A diósjenői intézet sportéletének jelenéről Szabó Béla igazgató, a jövő terveiről pedig Wisinger János tartott tájékoztatót, majd egy dokumentum aláírására is sor került, ami a fogyatékosok sportját helyezheti a középpontba a felsőfokú oktatásban. Az aláírók: Dr. Zászkaliczky Péter, msosz25 08az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fősikolai Kar dékánja, Molnár Zoltán a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Lengyel Lajos MSOSZ elnök hangsúlyozták, hogy csak a közös fellépés segítheti elő a további fejlődést. Reméljük, nemcsak szándék nyilatkozat marad, de mindenesetre sok-sok munka követi majd a megvalósítást.
A szeretet, a tenni vágyás, az akarat, az őszinteség, a tisztaság dominál az értelmi fogyatékossággal élő sportolókban, emberekben. Talán a Speciális Olimpia az egyetlen a mai világban, ahol még maximálisan érvényesül Coubertin báró álma az olimpiai játékokról, annak eszméjéről. Még sok ilyen szép 25 évet kívánunk a szövetségnek!

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek