A magyar válogatott 3:0-ra kikapott Hollandiától, ezzel elbúcsúzott a női röplabda Európa-bajnokságtól. Ezúttal a mérkőzés utánra maradtak az igazán érzelmes pillanatok, amikor a pályafutását befejező két kiválóság Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta búcsúzott a közönségtől.
A nap első ütközete az Azerbajdzsán-Románia találkozó volt a Papp László Budapest Sportarénában, ahol az azeriek 3:0-s sikert arattak, ezzel pedig a továbbjutás szempontjából életben tartották matematikai esélyeinket.
Az már a bemelegítéskor látszott, hogy a riói olimpián és a tavalyi világbajnokságon egyaránt negyedik, a legutóbbi két Európa-bajnokságon ezüstérmes hollandoktól a dinamika, a ritmusérzék és a legkomolyabb hozzáállás tükröződik vissza már a bemelegítéskor. Nem csoda, ha a mérkőzés előtti rituálét egy olyan szakember vezényli le, mint a kínai női válogatottal 2016-ban olimpiai aranyérmet szerző Rett Larson. (Érdemes esetleg a különböző portálokon szemezgetni a módszereiből).
A magyar válogatott a Sándor Renáta, Nagy Eszter, Bokorné Liliom Rita, Szakmáry Gréta, Pekárik Eszter, Tálas Zsuzsanna felállásban kezdte az összecsapást, liberóként pedig Tóth Fruzsina szerepelt.
Nem jól kezdtünk, Sándor nyitása landolt a hálóban, de Szakmáry kiegyenlített. Egy jó blokk után 3-1-re mentek el a hollandok, de egy újabb Szakmári pont, és Pekárik ütése egyenlítést hozott. Jól tartotta magát a magyar csapat, 7-7-nél azonban egy újabb nyitást rontottunk, ezúttal Tálas, és rövidesen már négypontos hátrányba kerültünk. Jan De Brandt magához is hívta a csapatot, de nem sikerült feljebb zárkóznunk. Jöttek a cserék is, azonban 14-20-nál ismét időt kellett kérnie a belga mesternek. Megújulni így sem sikerült az együttesnek, a hollandok magabiztosan húzták be az első játszmát. (17-25)
A második felvonásra alaposan felforgatta a csapatot De Brandt kapitány és a Török Kata, Nagy Eszter, Miklai Zsanett, Dékány Bernadett, Gyimes Zsófia, Tálas Zsuzsanna összeállításban küldte fel a pályára. A hollandok folytatták magabiztos játékukat, így mi is megtapasztaltuk, miért nem vesztettek még szettet sem ezen az Európa-bajnokságon. Nagyon hamar tetemes előnyre tett szert ellenfelünk, 3-9-nél pedig Jan De Brandt ismét időkéréshez folyamodott. Ezúttal sikerült új színt vinni a játékba, Miklai Zsanett -aki először lépett pályára az Eb-n- vette hátára a csapatot, Bleicher Réka ászával pedig egy pontra zárkóztunk fel. Ekkor a hollandok amerikai mestere Jamie Morrison avatkozott közbe, melynek nyomán új lendületre kaptak a hollandok és esélyt sem adva a magyar csapatnak ezt a játszmát is lezárták, így eldőlt, hogy már matematikai esély sincs, hogy csapatunk továbbjusson a csoportból. (13-25)
Nagyon jól indult viszont a harmadik játszma, 5-1-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző, de aztán hamar egalizáltak a tulipánosok. Nem esett össze a magyar csapat, szépen tartotta a lépést a klasszisokkal jobb válogatott ellen és 15-15-ig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor azonban a mieink megtorpantak, ellenfelünk pedig sorra érte el a pontokat. Hiába kért kétszer is időt szövetségi kapitányunk, a holland együttes egy 10-0-s szériával lezárta a mérkőzést. (15-25)
A holland örömünnep és a meccseiken kihagyhatatlan Snollebollekes sláger közepette a magyar oldalon érzelmes percek következtek. A csapat -mint minden meccs után- most is kiment a közönséghez, ezúttal azonban Bokorné Liliom Rita csapatkapitány kezébe vette a mikrofont és köszönetet mondott a szurkolóknak, a vezetőknek, a szervezőknek, az edzőknek, akik pályafutásuk során válogatott röplabdásokká válhattak, a 2700 néző pedig nem mozdult a helyéről. Igazán megindító percek voltak. Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta ezzel az Európa-bajnoksággal búcsúzott a profi sporttól, egy-egy fantasztikus pályafutást hagyva maga mögött. Ezúton köszönjük meg a sok örömöt, a megannyi felemelő pillanatot, amit szereztek nekünk! Fantasztikus sportemberek, akik Horváth Dóra és Dobi Edina után szintén búcsút mondanak eme szép sportágnak.
A magyar válogatottnak nem lesz több mérkőzése az idei kontinensviadalon. Sajnos nem sikerült a hőn áhított célt elérni és a csoportból továbbjutni. Az Észtország elleni győzelem után, Romániától, Azerbajdzsántól, Horvátországtól és Hollandiától is vereséget szenvedett együttesünk, a 3 megszerzett pont pedig csupán a csoport ötödik helyéhez volt elég.
Búslakodni nem kell, egy év múlva újra Eb-selejtezők lesznek, és láttunk feltörni fiatal tehetségeket, hogy csak Németh Anettet, Gyimes Zsófit, vagy akár Pekárik Esztert említsük. Hogy Jan De Brandtal vág-e neki a magyar röplabda-válogatott a következő feladatoknak, az még a jövő zenéje, de ha levonják a csapat tagjai a megfelelő konzekvenciát és tanulnak az elmúlt egy hétből, akkor nagyon szép jövő állhat ismét a csapat előtt és ha az Európa-bajnokság hozadéka lesz, hogy a röplabdás eseményekre több néző látogat ki, és több lány, vagy fiú kezd el röplabdázni, akkor már megérte röplabda Eb-t hozni Magyarországra.
Budapest még nem búcsúzik, vasárnap két nyolcaddöntő mérkőzésre kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.
16 órától Hollandia-Görögország, 18 óra 30 perctől pedig Azerbajdzsán-Bulgária összecsapásra kerül sor.

MAGYARORSZÁG – HOLLANDIA 0:3 (–17, –13, –15)

Papp László Sportaréna, 2700 néző.
Vezette: Ovuka (bosnyák), Szarikaja (török).

MAGYARORSZÁG: Sándor 2, Nagy E. 1, Bokorné Liliom 3, Szakmáry 5, Pekárik 3, Tálas. Csere: Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Dékány 3, Török 1, Gyimes 1, Szerencsés Miklai 5, Németh 3.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

HOLLANDIA: Buijs 12, Belien 7, Slöetjes 18, Daalderop 5, De Kruijf 13, Bongaerts 2. Csere: Schoot (liberó), Lohuis, Jasper 4, Dijkema, Plak 2.
Szövetségi kapitány: Jamie Morrison.


A csütörtöki játéknap eredményei:

A csoport, Ankara:
Bulgária–Finnország 3:0 (15, 14, 21)
Szerbia–Törökország 3:1 (–23, 19, 22, 22)

B csoport, Lódz:
Ukrajna–Portugália 3:0 (22, 15, 20)
Lengyelország–Olaszország 3:2 (14, –19, –13, 21, 12)

C csoport, Budapest:
Magyarország-Hollandia 0:3 (-17, -13, -15)
Azerbajdzsán–Románia 3:0 (15, 14, 21)

D csoport, Pozsony:
Oroszország–Szlovákia 3:0 (14, 9, 12)
Svájc–Fehéroroszország 3:1 (–19, 18, 27, 21)

A CSOPORTOK VÉGEREDMÉNYE:

A csoport:
1. Szerbia 15 pont
2. Törökország 11 pont
3. Bulgária 7 pont
4. Görögország 6 pont
5. Finnország 4 pont
6. Franciaország 2 pont

B csoport:
1. Olaszország 13 pont
2. Lengyelország 12 pont
3. Belgium 11 pont
4. Szlovénia 5 pont
5. Ukrajna 4 pont
6. Portugália 0 pont

C csoport:
1. Hollandia 15 pont
2. Azerbajdzsán 10 pont
3. Horvátország 10 pont
4. Románia 6 pont
5. Magyarország 3 pont
6. Észtország 1 pont

D csoport:
1. Németország 14 pont
2. Oroszország 13 pont
3. Szlovákia 8 pont
4. Spanyolország 5 pont
5. Svájc 4 pont
6. Fehéroroszország 1 pont


A nyolcaddöntő párosítása:

Lódz:
Lengyelország-Spanyolország
Németország-Szlovénia

Ankara:
Szerbia-Románia
Törökország-Horvátország

Pozsony:
Olaszország-Szlovákia
Oroszország-Belgium

Budapest:
Hollandia-Görögország
Azerbajdzsán-Bulgária

Fájó vereséget szenvedett válogatottunk a női röplabda Európa-bajnokság hétfői játéknapján. Azerbajdzsán három játszmában győzte le csapatunkat, így a keddi újabb szünnap után szerdán győzni kell a továbbjutáshoz Horvátország ellen.
Sorozatban a harmadik kontinensviadalon hozta össze a sors női röpiseinket Azerbajdzsánnal. Belgiumban 3:1-es magyar, Bakuban 3:0-s azeri győzelmet láthattunk.
Dobi Edina bombái, Horváth Dóra remekbe szabott ütései, Tálas Zsuzsi fifikás megoldásai, Sándor Renáta zseniális megmozdulásai mind mind felvillantak, ahogy utamat a Papp László Budapest Sportaréna felé vettem. De szép is volt az a 2015-ös antwerpeni este, mikor válogatottunk a belgák és a törökök ellen elszenvedett vereség után, Azerbajdzsán ellen káprázatos játékkal kivívta a továbbjutást. Hasonlóban reménykedtünk a mai napon is, számolva azzal, hogy egy esetleges győzelem még nem jelentett volna biztos továbbjutást, mint, ahogy egy esetleges vereség sem jelent automatikus kiesést. Szerencsére...
A magyar csapat jó játékkal és Észtország felett aratott 3:0-s győzelemmel kezdte, majd a románok elleni 1:3-as vereséggel folytatta az Eb-t, míg mai riválisunk a nyitónapon 3:2 arányban diadalmaskodott Horvátország ellen, majd tegnap 3:0-ra kikapott a csoportfavorit hollandoktól.
A kilátogató 2500 néző előtt nagyszerűen kezdett a magyar csapat. Németh Anett pontjaival hamar 3-0-s előnyre tettek szert a mieink, és bár Rahimova bivalyerős bombáival hamar kiegyenlítettek az azeriek, rövidesen megint meglépett a magyar csapat. Németh Anett ellenállhatatlannak tűnt, és máris 9-5 volt ide. Időt is kért az azeriek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Caprara mester, minek hatására összekapta magát ellenfelünk és újra kiegyenlített. Ekkor a mi belga kapitányunk rendelte magához tanítványait. 13-11-nél -nem mellesleg Rahimovát sikerült blokkolnunk- újra kétpontos előnyre tettünk szert, ám ez nem törte meg Rahimováékat. Olykor hiba csúszott a játékunkba, amit az ellenfél kegyetlenül kihasznált. Sándor Renáta pontjával 18-18-nál sikerült utolérni az azerieket, azonban a vezetést már nem sikerült visszavenni. Jan De Brandt megpróbálkozott még egy időkéréssel, illetve cserével is, ám végül Azerbajdzsán csapata behúzta a játszmát. (21-25)
A második felvonásban változtatott Jan De Brandt a felálláson. Behozta centerbe az Universiadén felfedezett és a nyáron Amerikából hazaigazoló Gyimes Zsófit, de mit sem ér az efféle lépés, ha egy nyitásrontással kezdjük a játszmát. Pekárik ütötte hosszúra a szervát, majd egy szempillantás alatt megduplázódott a hátrányunk. Jan De Brandt elejét akarta venni a rosszabb szériának és kikérte első idejét a második szettben, de sajnos szavai nem hozták a várt eredményt. 7-3-ra növelte előnyét Azerbajdzsán. Hiába próbálkoztunk cserékkel, a különbség egyre csak nőtt. Sok magyar hiba jellemezte a meccs ezen periódusát, melynek hatásaként hitehagyottá is vált játékunk. Mínusz nyolcnál újabb cserékkel próbálkozott együttesünk, ám hiába a feladó csere (Bleicher Réka jött Tálas Zsuzsanna helyére), illetve Németh Anett is kapott egy kis pihenőt (helyette az elmúlt két Eb-n már szereplő Bokorné Liliom Rita állt be), nagyon hamar elment a játszma. Odina Aliyeva ütötte be a szettlabdát. (15-25)
A harmadik játszmát Török Katával kezdtük, az Eb után visszavonuló Sándor Renáta ezúttal pihenőt kapott, Gyimes Zsófi maradt centerben Pekárik mellett, de nem sikerült meglepni a zöldben játszó ellenfelet. Úgy kezdődött a szett, mint, ahogy a második véget ért. 1-5-nél ismét kihívta Jan De Brandt az övéit, aminek ezúttal jó hatása volt. Aliyeva blokkjával ugyan szereztek még egy pontot az azeriek, de ezután fokozatosan zárkózni tudott a magyar csapat. Németh helyett ismét Liliomot küldte kapitányunk a pályára, akinek blokkjával sikerült az egyenlítés, majd egy megnyert challenge után hosszú idő után 9-8-nál újra nálunk volt az előny, amit egy ideig tartani is tudtunk, sőt Török Kata pontjával már 15-13-ra vezettünk. Végre valami megmozdult, ekkor nagyon ott volt a lányok szíve a pályán, minden egyes labdáért megküzdöttek, és hiába egyenlítettek az azeriek, mi újra megszereztük a vezetést. Sajnos azonban pontatlanságok még ezt követően is becsúsztak és ez bizony ebbe a meccsbe nagyon nem fért bele. Át is vették a vezetést a vendégek, de valahogy kapaszkodni tudtunk, egészen 20-21-ig. Onnantól képtelenek voltunk két pontnál közelebb kerülni, és 21-24-nél meccslabdához jutott ellenfelünk. Rahimova ásszal akart véget vetni a találkozónak, ám elemi erejű nyitása a hálóban végezte, apró remény lángját keltve újra bennünk, ám azt a szívességet nem tette már meg, hogy még egyet hibázzon és egy újabb ponttal lezárta mérkőzést. (22-25)
A vereség azt jelenti, hogy győzelmi kényszerbe került a magyar válogatott, ám ha célját el akarja érni, akkor ezt fel kell tudnia dolgozni. Kedden ismét pihenőnap lesz csapatunk számára, ám a szerdán 18 órakor kezdődő Horvátország elleni mérkőzésen mindent bele kell adni és le kell győzni déli szomszédainkat. A horvátok ma a másik budapesti találkozón 3:0-s vereséget szenvedtek a hollandoktól, ám az utolsó játszmában igencsak megszorongatták a tulipánosokat. Egyébként ők holnap is pályára lépnek, mégpedig 20:30-kor Románia ellen és bár nem sportszerű, kívánjuk azt, hogy minél hosszabb meccset játsszanak!

MAGYARORSZÁG – AZERBAJDZSÁN 0:3 (–21, –15, –22)

Papp László Sportaréna, 2500 néző. V: Ovuka (bosnyák), Kovalcsuk (ukrán).

MAGYARORSZÁG: Pekárik 3, Németh 10, Szakmáry 13, Nagy E., Tálas 2, Sándor 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Török 5, Dékány, Gyimes 4, Bleicher, Bokorné Liliom 5.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

AZERBAJDZSÁN: Abdulazimova 5, Rahimova 22, O. Aliyeva 10, Hasanova 12, Yagubova 1, Samadova 8. Csere: B. Aliyeva (liberó), Alishanova, Azimova, Bezsonova, Azizova.
Szövetségi kapitány: Giovanni Caprara.

A hétfői játéknapon Ankarában Szerbia Franciaországot, Törökország pedig Bulgáriát verte négy játszmában.
A B csoportban, Lodzban a belgák elszenvedték első vereségüket, a torna egyik favoritja Olaszország ellen, míg a társházigazda lengyelek ezúttal Ukrajnát verték meg és már harmadik győzelmüket zsebelték be.
A D csoportban Pozsonyban, a németek öt játszmában diadalmaskodtak Oroszország felett, míg Szlovákia 0:2-ről fordítva 3:2-re legyőzte Fehéroroszországot, szintén a harmadik győzelmüket szerezve az idei kontinensviadalon.


A hétfői játéknap eredményei:

A csoport, Ankara:
Franciaország–Szerbia 1:3 (–19, –13, 17, –23)
Törökország–Bulgária 3:1 (21, 11, -20, 18)

B csoport, Lódz:
Olaszország–Belgium 3:0 (18, 21, 23)
Lengyelország–Ukrajna 3:1 (-20, 11, 22, 15)

C csoport, Budapest:
Magyarország–Azerbajdzsán 0:3 (–21, –15, –22)
Hollandia–Horvátország 3:0 (16, 18, 23)

D csoport, Pozsony:
Németország–Oroszország 3:2 (–18, 21, 23, –14, 11)
Szlovákia–Fehéroroszország 3:2 (-22, -22, 17, 18, 14)


A csoportok állása 3 forduló után:

A csoport:
1. Szerbia 9 pont
2. Törökország 8 pont
3. Görögország 6 pont
4. Franciaország 2 pont
5. Bulgária 1 pont
6. Finnország 1 pont

B csoport:
1. Olaszország 9 pont
2. Lengyelország 9 pont
3. Belgium 6 pont
4. Szlovénia 3 pont
5. Ukrajna 0 pont
6. Portugália 0 pont

C csoport:
1. Hollandia 9 pont
2. Románia 6 pont
3. Azerbajdzsán 5 pont
4. Horvátország 4 pont
5. Magyarország 3 pont
6. Észtország 0 pont

D csoport:
1. Szlovákia 8 pont
2. Németország 8 pont
3. Oroszország 7 pont
4. Spanyolország 3 pont
5. Fehéroroszország 1 pont
6. Svájc 0 pont

Válogatottunk ugyan hatalmasat küzdött, de szoros csatában alulmaradt Romániával szemben a női röplabda Európa-bajnokság második játéknapján.
Mindannyian tudtuk, hogy a mai egy teljesen más összecsapás lesz, mint pénteken az észtek ellen, ám a tegnapi játékból kiindulva erősen bizakodtunk, hogy lányaink a tegnapihoz hasonló szép estét szereznek majd.
A szurkolók is nagyon készültek a szombati összecsapásra, hiszen akárhogy nézzük egy magyar-román párharc mindig mindenhol hatalmas presztízs.
Élénken élhet bennünk az a 2016. október 6-i érdi Eb-selejtező, mikor a visszavágón aranyszettben sikerült legyőzni keleti szomszédunkat, kiharcolva a 2017-es Európa-bajnoki részvétel jogát. Az akkori pályára lépők közül a mieinknél heten, a túloldalon öten szerepelnek a mostani keretben.
Nem jól indult számunkra az összecsapás, a románok hamar 2-0-s előnyre tettek szert, melyet sokáig tartani tudtak. 9-9-nél Pekárik Eszter pontjával sikerült kiegyenlíteni, ám vezetést ekkor még nem sikerült átvenni. Sándor Renáta pontjai után Pekárik viszont már a mieinket juttatta előnyhöz, majd Szakmáry pontjával már kettővel vezettünk. Ekkor úgy éreztük, hogy a kezdeti idegeskedés után, sikerül megnyugodnunk, azonban a románok időkérése segített abban, hogy ellenfelünk rendezze sorait és újra a maga javára fordítsa az állást. Sok hibával játszott együttesünk, emellett a nyitások és a feladások sem közelítették meg a tegnapi szintet, így ellenfelünk 19-22-nél már három ponttal vezetett. Zárkózni ugyan még sikerült, de a szettet így is a románok nyerték meg. (23-25)
A második felvonást jobban kezdték a mieink, Németh Anett vezérletével 4-2-s előnybe kerültünk, majd Szakmáry pontjával már hárommal álltunk jobban. Kidolgozott előnyünket egészen 10-10-ig tudtuk tartani, de a román egyenlítés sem bizonytalanította el csapatunkat és egy újabb Németh villanás után ismét három ponttal vezettünk. Ekkor 17-14 volt az állás. 21-20-nál kulcsfontosságú volt, hogy Tálas feladásába belenyúltak a románok, ám a challenge és a kijelzőn is jól kivehető mozdulat ellenére a játékvezető nem észrevételezte, ám a hosszas győzködés, és a közönség általi tüntetés után csak rájött, mit is kell nézni valójában. A megítélt pont után a románok nem nyugodtak és ők is challenge-t kértek, mondván, hogy hálóba értünk, de ez nem bizonyította igazukat. Kulcsfontosságú percek voltak, mert így 21-21 helyett 22-20 lett ide. A játszmát ezután sikerült is behúzni. (25-21)
A harmadik szett elején felváltva vezettek a csapatok, ám egy újabb elhibázott nyitás után kettővel megint ellépett az ellenfél. Ez a különbség aztán állandósult is, míg az újabb pontatlanságoknak "köszönhetően" 13-18-nál ötre nem nőtt. Jan De Brandt időkérése felrázta a lányokat, és szettlabdát hárítva 24-24-nél egyenlíteni tudtak, viszont ezután több magyar pont már nem született ebben a szettben, így a románok ismét előnybe kerültek. (24-26)
A negyedik felvonást kifejezetten jól kezdtük. Egy Pekárik blokk, majd ász és az összeszedettebb magyar játék négypontos előnyhöz juttatta válogatottunkat, ám míg a románok az időkérés után tudtak újítani, addig a mieinknek ez nem sikerült. Hamar átvette a vezetést ellenfelünk, 10-15-nél pedig már öttel mentek. A magyarok energiáját felemésztette az eredmény utáni kapaszkodás, és noha két mérkőzéslabdát is sikerült hárítani, végül bevitték a győztes pontot a románok. (22-25)
Olykor görcsösen, olykor pontatlanul, de hatalmas szívvel játszott a magyar csapat. Talán túlzottan rányomta bélyegét a mai estére, hogy ki az aktuális ellenfél, de ezt ellensúlyoznia kellett volna a szurkolók mérhetetlen szeretetének, hogy minden egyes magyar pont után olyan hangulatot teremtettek, mintha az Eb-címet szereztük volna meg és ha ez így marad, továbbra is jönnek a szurkolók, a biztatások, akkor ez még mindig lehet egy sikeres Európa-bajnokság. A mai meccsből a legfontosabb tanulságokat, le kell vonni, a többit pedig nagyon gyorsan el kell felejteni. Vasárnap a magyar válogatott részére szünnap lesz, folytatásban hétfőn este Azerbajdzsán ellen kell megmutatni a válogatott jobbik arcát. Az összecsapásra hétfőn este 20 óra 30 perctől kerül sor.
Aki azonban vasárnap sem szeretne röplabda nélkül maradni, nyugodtan látogasson ki a Papp László Budapest Sportarénába, ahol 15:30-tól Azerbajdzsán-Hollandia, 18 órától pedig Észtország-Románia összecsapásra kerül sor.

ROMÁNIA – MAGYARORSZÁG 3:1 (23, –21, 24, 22)

Papp László Budapest Sportaréna, 3000 néző.
Vezette: Sarikaya (török), Schürmann (liechtensteini)

ROMÁNIA: Fales 7, Balintoni 4, Budai-Ungureanu 21, Onyejekwe 6, Baciu 20, Trica 8. Csere: Albu (liberó), Iancu 4, Rogojinaru, Buterez.
Szövetségi kapitány: Luciano Pedulla

MAGYARORSZÁG: Sándor 10, Pekárik 12, Németh A. 26, Szakmáry 20, Nagy E. 8, Tálas 1. Csere: Molcsányi R., Tóth F. (liberók), Dékány, Török K., Bleicher R.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt


Szombaton egy mérkőzést rendeztek még a Papp László Budapest Sportarénában, ezen a horvát válogatott 3:1-re legyőzte Észtországot.

Szombati eredmények, csoportkör, 2. forduló:

A csoport, Ankara:
Franciaország–Görögország 0:3 (–12, –21, –21)
Törökország–Finnország 3:2 (24, 15, –20, –21, 10)

B csoport, Lódz:
Belgium–Szlovénia 3:0 (13, 21, 20)
Lengyelország–Portugália 3:0 (14, 16, 11)

C csoport, Budapest:
Észtország–Horvátország 1:3 (–18, –17, 26, –12)
Románia-Magyarország 3:1 (23, -21, 24, 22)

D csoport, Pozsony:
Németország–Spanyolország 3:1 (–15, 19, 29, 18)
Szlovákia–Svájc 3:0 (20, 16, 22)

Az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott négy játszmában legyőzte Franciaország együttesét az Arany Európa Liga vasárnapi nyitányán.
A nyíregyházi találkozón Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Németh Anett, Pallag Ágnes, Pekárik Eszter, Pintér Andrea, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina alkották a mieink 14-es keretét.
A hazaiak kezdték jobban a találkozót, a remek támadásoknak köszönhetően négypontos előnyre tettek szert. Ekkor a franciák felébredtek és elsősorban a jó nyitásoknak köszönhetően megfordították az állást. Jan De Brandt cserékkel próbálta frissíteni a csapatot, ennek eredményeképpen össze is jött az egyenlítés, ám a hajrában a vendégek összpontosítottak jobban és minimális különbséggel megnyerték a nyitó szettet (23:25).
A második játszmában elsősorban a Kaposvárral az Extraligába frissen feljutó, a válogatottban pedig újra helyett kapó Miklai Zsanett eredményes támadásai révén hamar meggyőző előnybe került válogatottunk, majd a nyitásoknak és a jól összeállt blokkoknak köszönhetően már nyolc pontra nőtt a magyar csapat előnye, innen pedig már nem tudott felállni a francia együttes. Végül meggyőző fölénnyel lett lányainké a szett (25-16).
A harmadik felvonás előtt több helyen is változtatott Jan De Brandt kapitány, aki elmondása szerint szeretne minél többet látni a játékosokból, hiszen a végső cél az Eb-n való eredményes szereplés, erre pedig az Európa Liga kiváló felkészülést nyújt.
A hazaiak végig kézben tartva a játszmát, előnyüket folyamatosan növelve meneteltek az újabb szett megnyerése felé. Ellenfelünk hiába próbálkozott cserékkel, ez csak a felzárkózáshoz volt elég, a játszma végén újra a magyar szurkolók örülhettek (25-20).
A negyedik szettben hamar hárompontos előnyre tett szert a magyar válogatott, ázonban a franciák felszívták magukat és ezúttal nem hagyták ellépni a mieinket. Az egészen a hajráig szorosan alakuló játszma végjátékát a magyar lányok bírták jobban és Sándor bombájával, valamint Pekárik blokkjával lezárták az összecsapást (25-19).
A magyar csapat szerdán Varasdon Horvátország ellen folytatja az Európa Liga-szereplését, ahol három csoportban zajlanak a küzdelmek. A kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben.
Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri meg, úgy a három csoport legjobb másodikja kerül még a Final Fourba.

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:1 (–23, 16, 20, 19)

Nyíregyháza, 800 néző. V: Gonzalez Tabares (spanyol), Horváth M. (magyar).
Magyarország: Dékány 6, Pekárik 8, Miklai 5, Szakmáry 16, Pintér 4, Tálas 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Németh A. 9, Pallag, Bokorné Liliom 3, Nagy E. 2, Sándor 9.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Franciaország: Steux-Caleyron 3, Fidon Lebleu 15, Mayer 2, Orle 9, Cazaute 19, Olinga-Andela 9. Csere: Bernard, Gelin (liberók), Davidovic, Oliveira-Souza.
Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.

Jan De Brandt: "Nagyon boldog vagyok, hiszen mindenki játszott, csak Pallag Ágival spóroltam kicsit egy kisebb sérülés miatt. Az Európa-ligában egyetlen dolgot kell bizonyítaniuk a játékosoknak: hogy megérdemlik a válogatottságot, és építeni kell a játékkapcsolatokat. Nagyon jó reakciókat kaptam a lányoktól, mindenki küzdött, a harmadik játszmában másik csapat szerepelt, és bizonyított. Jó, hogy sikerült győzelemmel kezdeni, ez részben azért is sikerült, mert az ellenfelünk sokat hibázott."

Emile Rousseaux: "Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen veszítettünk, de egyébként jobban játszottunk, mint vártam. Nem tudtunk ugyanolyan színvonalon röplabdázni minden szettben, és el kell ismernem, jelenleg jobb a magyar válogatott, a magas labdákat jobban játszotta meg, mi pedig sok hibát követtünk el."

Miközben a világ sportszerető közönségének legnagyobb része várva várta, hogy magyar idő szerint 17 órakor útjára induljon a labda Oroszországban a 21. labdarúgó világbajnokságon, addig idehaza sporttörténelmet élhetett át az, aki kilátogatott a Papp László Budapest Sportarénába, ahol először került sor röplabda mérkőzésekre.
Az európai szövetség (CEV) még márciusban döntött arról, hogy Budapest rendezheti a női Arany Európa Liga döntőjét, így kiváló alkalom nyílt arra, hogy a jövő évi Eb-mérkőzéseknek is otthont adó arénában mutathassa meg magát a csapat.
Mindez azt is jelentette, hogy mivel alanyi jogon döntősei lehettünk a Final Fournak, a lejátszott selejtezőmérkőzések úgymond tét nélküliek lehettek volna Jan De Brandt együttese számára, ám aki ismeri a kapitányt és a játékosokat tudja, hogy közel sem a móka és kacagás jellemezte a sorozat ezen szakaszát, hanem igen komoly felkészülés, szerda-szombat ritmusban lejátszott meccsek -amire esetleg más sportág játékosai rendre panaszkodnak- és rengeteg utazás is vegyült a programba. Példának okáért május 26-án szombaton még a finnországi Tamperében, majd 30-án szerdán már Franciaországban, Nancy-ban lépett pályára a csapat. Az eröltetett tempó mellett még eredményesen is zárult a selejtező a mieink számára, hiszen minden hazai összecsapásukat megnyerték lányaink, ráadásul Franciaországot idegenben is legyőzte és Horvátországban is sikerült 1 pontot szereznie válogatottunknak. Egyedül Finnországban maradtunk pont nélkül, így pedig északi rokonaink mögött a csoport 2. helyén végeztünk, ám csupán a jobb játszmaarány döntött a javukra.
A Négyes Döntő másik két résztvevője az A csoportot megnyerő Bulgária és a C csoportban élen végző Csehország.
Mintegy 1500 néző buzdította a pályára vonuló magyar csapatot, mely a csehek ellen mérkőzhetett az elődöntőben. A Csehország ellen lejátszott eddigi találkozókon nem sok sikerélményünk volt: a 14 mérkőzésből mindössze egyet sikerült megnyernünk, 2011.06.11-én, akkor Prostejovban 3:2-re bizonyultunk jobbnak. A mostani tornán a fináléba kerülés mellett az is a tétje volt az összecsapásnak, hogy melyik válogatott utazhat majd a június 20-24. között megrendezésre kerülő perui FIVB Challenger-tornára, amelynek győztese osztályozót játszhat majd a Nemzetek Ligájába kerülésért.
Nem kellett sokáig várni, míg a magyar csapat megszokja az arénát és a légkört, hiszen 2-2 után Sándor Renáta vezérletével hamar ötpontos előnyre tett szert válogatottunk (9-4). A csehek ekkor kicsit felpörögtek, ám csak két pontra tudtak felzárkózni. A magyar időkérés és egy jókor kért challenge "jóvoltából" ismét sikerült a különbséget növelni és noha az ellenfél még 22-20-ig fel tudott zárkózni, Szakmáry Gréta és Sándor Renáta ütéseire nem volt ellenszerük, így 25-21-re nyertük az első szettet.
A második játszma eleje jóval szorosabbra alakult, sőt 6-8-nál a csehek vezettek kettővel, de 11-10-nél már újra nálunk volt az előny. Ellenfelünk játéka ezután egyre bizonytalanabbá vált, a mieinknek pedig ez elég volt arra, hogy rendre kihasználja a kék mezesek hibáját. 20-15-nél már öt volt a különbség, Sándor pontja pedig a második játszma végét jelentette (25-19).
A harmadik felvonásban hamar 6-3-ra alakítottuk az eredményt, majd a cseh időkérés után fordult a játék képe. 10-8-nál már ellenfelünk vezetett kettővel. Ekkor a játékvezetők a cseheknek ítéltek egy pontot, ám a magyar challenge után mi örülhettünk, ezzel mínusz három helyett, felzárkóztunk egy pontra, és ez, mint később kiderült döntőnek bizonyult. Lányaink előbb átvették a vezetést, majd egyre növelték az előnyt. Bár az ellenfél még egyszer visszakapaszkodott két pontra, a mieink nem bizonytalanodtak el, Pintér Andrea blokkja pedig lezárta a mérkőzést (25-19).
A legjobb játékosnak a feladónkat, Bleicher Rékát választották, aki remekül osztogatott. Szakmáry Grétát 21, Sándor Renátát pedig 18 pontig segítette, de dicséret illet minden magyar játékost.
A magyar válogatott ezzel a győzelemmel az Arany Európa Liga döntőjébe jutott, emellett pedig kivívta a jogot, hogy jövő héten Peruban immáron a nemzetközi szövetség (FIVB) által rendezett Challenger-tornán vegyen részt.
A döntőre pénteken 20 órakor kerül sor, a magyar csapat ellenfele Bulgária lesz, mely három játszmában (25-21, 25-13, 25-14) magabiztosan győzte le Finnországot.

MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 3:0 (21, 19, 19)

Budapest, Papp László Sportaréna, 1500 néző. V: Cambré (belga), Özbar (török).
MAGYARORSZÁG: Sándor 18, Nagy E. 4, Szedmák 5, Szakmáry 21, Pintér 5, Bleicher 1. Csere: Molcsányi (liberó), Szűcs, Dékány, Németh A., Tálas. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
CSEHORSZÁG: Kossanyiova 7, Purchartova 8, Toufarova 6, Mlejnkova 18, Strusková 1, Valkova 2. Csere: Dostalova, Chevalierova (liberók), Baumrukova, Nova, Orvosova 1, Holásková 2, Kopacova. Szövetségi kapitány: Zdenek Pommer.

Kihirdette 23 fős bő keretét a soron következő Európa Liga-mérkőzésekre Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
A magyar csapatot a selejtezők során május 20-án Franciaország, 23-án Horvátország, június 6-án pedig Finnország ellen láthatja a hazai közönség, majd a Négyes Döntőben a Papp László Budapest Sportarénában szurkolhat a hazai publikum.

A magyar válogatott bő kerete:
Bagyinka Fanni (Hungast-Haladás, feladó), Bleicher Réka (feladó, UTE), Bodnár Dorottya (center, Linamar-BRSE), Dékány Bernadett (ütő, Trentino Rosa), Dobi Edina (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Glembóczki Zóra (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Kovács Lilla (center, MTK), Kötél Dóra (liberó, UTE), Lékó Lilla (liberó, Jászberény VT), Molcsányi Rita (liberó, Linamar-Békéscsabai RSE), Nagy Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Németh Anett (ütő, Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Petrenkó Brigitta (feladó, Linamar-Békéscsabai RSE), Pintér Andrea (center, Jászberény VT), Sándor Renáta (ütő, Allianz MTV Stuttgart), Szakmáry Gréta (ütő, SSC Palmberg Schwerin), Szedmák Réka (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Szűcs Kinga (ütő, UTE), Tálas Zsuzsanna (feladó, Trefl Proxima Kraków), Tóth Fruzsina (liberó, Fatum-Nyíregyháza), Török Kata (ütő, Vasas Óbuda), Villám Lilla (ütő, Fatum-Nyíregyháza)

Arany Európa Liga:
05.20. 18:30 Magyarország–Franciaország, Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
05.23. 18:30 Magyarország–Horvátország, Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
05.26. 16:00 Finnország–Magyarország, Tampere
05.30. 20:00 Franciaország–Magyarország, Nancy
06.02. 17:00 Horvátország–Magyarország, Split
06.06. 18:30 Magyarország–Finnország, Érd
06.14-15. Négyes döntő, Budapest, Papp László Sportaréna

Megérkezett Antwerpenbe női röplabda-válogatottunk, hogy a nyári, kora őszi bravúros teljesítményét megkoronázva, valóra váltsa álmait.
A következőkben összefoglaljuk az eddig megtett utat és bemutatjuk az Eb-keretet.
Kőkemény tatai edzőtábor után érkeztek a játékosok az érdi sportcsarnokba, ahol az Eb-re való felkészülés jegyében az első "meccses" periódusra került sor.
Családias hangulat fogadta a résztvevő együtteseket, a spanyol és finn csapat ellen vívott rövidített mérkőzésekre néhány néző is kilátogatott, ám természetesen ezen időszak még nem hozott örömjátékot és nem a közönség szórakoztatását volt hivatott szolgálni. A számszerű eredmények sem voltak túl fontosak, ellenben azokkal a tapasztalatokkal, melyeket Jan De Brandt szövetségi kapitány, segítője, Jókay Zoltán és a játékosok gyűjtöttek be.
Az érdi minitorna után Gyulára és Békéscsabára "költöztek" a lányok, ahol Franciaország ellen vívtak három találkozót, melyből mindössze egy volt nyilvános.
Augusztus 1-től újabb állomásához érkezett a felkészülés, immáron némi téttel. Csapatunk az Európa Liga csoportküzdelmeiben volt érdekelt, ahol Grúzia, Törökország, Görögország, Izrael és Lengyelország ellen játszott két-két mérkőzést.
A békéscsabai,  Grúzia elleni két mérkőzés afféle bemelegítés volt. Két sima meccsen 3:0 arányban győztek a mieink, akik mindössze egyetlen játszmában engedték 15-ig az ellenfelet.
Ankarában már egyáltalán nem volt ennyire könnyű dolga lányainknak. Bár megnehezítették a félholdasok dolgát, mindkét mérkőzést a vendéglátók nyerték 3:0 arányban.
Görögországot már Érden fogadta a csapat, ám a párharc felemásra sikeredett. Mindkét csapat egyszer-egyszer győzött 3:1-re.
A következő héten, Izrael ellen már sokkal jobb állapotban voltak játékosaink. Mindkét mérkőzést (az elsőt végtelenül simán) megnyerték a mieink, majd következő héten Lengyelországban aratott kettős győzelmet együttesünk, mellyel a csoport második helyén zárt.
Az elődöntő első összecsapására Megalopolisban került sor, ahol a görög házigazda igen szívósnak bizonyult. Az első játszmát hatalmas csatában 26-24-re, a másodikat kissé könnyedebben 25-19-re nyerték a magyar lányok, azonban a görögök 0:2 után sem adták fel és kiegyenlítettek. A döntő szettben már nem csak a szíve volt helyén a mi lányainknak, így 15-11-re behúzták a játszmát.
A visszavágót Szombathelyen rendezték, ahol az első játszma után még ellenfelünknél volt az előny, de végül összekapták magukat a csajok és 3:1 arányban diadalmaskodtak.
A Törökország elleni döntő egy megvalósult álom volt játékosaink számára. Az Érd Aréna fantasztikus hangulattal várta a főszereplőket, játékosaink előtt pedig, mintegy plusz motivációként felvonultak a 40 évvel ezelőtt Európa-bajnoki ezüstérmet szerző női válogatott tagjai, akiket Ludvig Zsolt, a honi szövetség megbízott elnöke (a tisztújítás után immár főtitkár) köszöntött.
1700 torok hangja és 3400 összecsattanó tenyér segítette nem csupán a röplabda, hanem az egész magyar sport újabb sikeréhez ezt a csodálatos társaságot, akik -mondjuk ki- Magyarország új kedvenceivé váltak. Játékuk lenyűgöző és ellenállhatatlan volt, minden egyes megmozduláson érződött, hogy igazán élvezik azt. Persze, hogy nem lehet nem élvezni azt, mikor egy papíron sokkal erősebb válogatottat 3:0-ra legyőznek? Ahogy akkor írtam: "mikor a fiatal szerelmesek elbúcsúznak a párjuktól attól a perctől várják, a következő randevút, mikor újra megláthatják Őt.
Mostanság ugyanezt érzi az ember a magyar női röplabda-válogatott iránt."
Aznap egy egész sportcsarnoknyi ember ment miattuk Érdre, de ami ennél is fontosabb volt, hogy a mérkőzés végén nem volt olyan magyar játékos, akiket ne vettek volna körül gyerekek.
Persze a párharc még a 3:0 ellenére sem dőlt el, sőt, a torna furcsa versenykiírásából adódóan, (a sorozat oda-, visszavágós párharcai is pontrendszerben zajlottak: 3:0, 3:1 három, míg a 3:2 két pontot ért, a 2:3 egyet, az 1:3 és a 0:3 pedig nullát) amikor Izmirben 1:0-ra vezetett a magyar csapat, még mindig nem mondhattuk el, hogy Magyarország Európa Liga győztes. Akkor még nem... A török csapat sem szenvedett a szurkolók buzdításának hiányától, talán ennek is köszönhető, hogy felálltak a padlóról és 3:1-re nyerték a meccset, így következhetett a ráadás, az aranyszett, ahol hiába a 4100 tomboló szurkoló, a mieink diadalmaskodtak, mellyel felülmúlták a legmerészebb várakozásainkat.
A felkészülés egy szlovéniai túrával zárult volna, azonban több játékosunk is vírusos megbetegedésen esett át, így a szakmai stáb nem látta értelmét, hogy a csapat elutazzon Mariborba, így aztán a lábadozásé, kedden és szerdán pedig az edzéseké volt a főszerep.
És, ha már a valóra vált és a beteljesülésre váró álmokról beszéltünk, a felkészülés során, nekem is volt egy, melyben Rotterdamban is láttuk pályára lépni lányainkat...

Magyarország utoljára 1987-ben jutott ki az EB-re. Akkor szintén Belgium, volt a házigazda, akiket sikerült 3:0-ra legyőznünk.

Csoportellenfeleink:
Belgium ellen eddig pozitv a mérlegünk: 9 meccs 6 győzelem, 3 vereség. Az előző kontinensviadalon bronzérmet szereztek és ezt a Hollandiával közösen rendezett tornán sem szeretnék alább adni. A hazai közönség is őket fogja támogatni, ám a mieink Törökországban is megmutatták, hogy idegen közegben sem ijednek meg könnyen.
Törökország adja a BL-győztes és bronzérmes klubbot is. A csoportmeccsek során mindkétszer legyőztek, azonban a fontosabb összecsapáson lányaink diadalmaskodtak. Eddig 16 meccset vívtunk ellenük, 4 alkalommal győztünk, 12-szer kikaptunk.
A három találkozó közül Azerbajdzsán ellen adják a legtöbb esélyt szakembereink egy esetleges győzelemre. Eddig egyszer találkozott a két válogatott, akkor utolsó csoportellenfelünk bizonyult jobbnak, ám kulcs lehet, hogy, míg az azeriek játéka egy-egy kulcsemberen múlik, addig a mi oldalunkon az egyéniségek mellett igazi csapat működik.

A program:

Szeptember 26., szombat 17:30
Belgium–Magyarország
Szeptember 27., vasárnap 19:00
Magyarország–Törökország
Szeptember 28., hétfő 17:00
Magyarország–Azerbajdzsán

A szombati összecsapást a SportM, a vasárnapi és a hétfői párharcot a Sport2 közvetíti.

Az alábbiakban bemutatjuk a magyar válogatott játékosait. Jan de Brandt meghozta a nehéz döntést: az Európa Ligát nyert keretből végül Bodnár Dorottya és Szabó Adrienn maradt ki.

A fotókat Muzslay Péter készítette és a Magyar Röplabda Szövetség továbbította felénk.

Név:
DOBI EDINA

Születési hely, idő:
Eger,
1987.10.22.

Klub:
klub nélkül

Poszt:
center

eb keret dobi edina

Név:
HORVÁTH DÓRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1988.03.04.

Klub:
Modena, ITA

Poszt:
ütő

eb keret horvath dora

 

Név:
KÖTÉL DÓRA

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,
1988.06.16.

Klub:
UTE

Poszt:
liberó

 eb keret kotel dora

Név:
KÖTÉL ZSANETT

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,           
1986.07.15.

Klub:
Amiens, FRA

Poszt:
feladó

eb keret kotel zsanett

 

Név:
LÉVAI VIVIEN

Születési hely, idő:
Budapest,
1992.05.12.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
liberó

eb keret levai vivienn

Név:
LILIOM RITA

Születési hely, idő:
Budapest,
1986.05.23.

Klub:
Pesaro, ITA

Poszt:
ütő

eb keret liliom rita

 

Név:
PALLAG ÁGNES

Születési hely, idő:
Szeged,
1993.09.02.

Klub:
Gent, BEL

Poszt:
ütő

eb keret pallag agnes

Név:
SÁNDOR RENÁTA

Születési hely, idő:
Jászberény,
1990.12.15.

Klub:
Stuttgart, GER

Poszt:
ütő

eb keret sandor renata

 

Név:
SZAKMÁRY GRÉTA

Születési hely, idő:
Nyíregyháza,
1991.12.31.

Klub:
Békéscsaba

Poszt:
ütő

eb keret szakmary greta

Név:
SZÉLES PETRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1988.01.27.

Klub:
Gödöllő

Poszt:
center

eb keret szeles petra

 

Név:
SZOMBATHELYI SZANDRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1989.08.02.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
ütő

eb keret szombathelyi szandra

Név:
TÁLAS ZSUZSANNA

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,
1993.07.09.

Klub:
Békéscsaba

Poszt:
feladó

eb keret talas zsuzsanna

 

Név:
VACSI EVELIN

Születési hely, idő:
Mór,
1993.10.28.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
center

eb keret vacsi evelin


SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Név:
Jan De Brandt

Születési hely, idő:
Ternat, BEL
1959.01.20.


eb keret jan de brandt

Az Európa-bajnokságra készülő női röplabda-válogatottunk kettős diadalt aratott Görögország felett, így bejutott az Európa Liga döntőjébe.
Nehéz lelkiállapotban léptek pályára a magyar lányok, miután a csapat egyik liberóját, Lévai Vivient pótolhatatlan veszteség érte: az éjszaka folyamán elhunyt játékosunk édesanyja, ami természetesen az egész csapatot megviselte.
A tragédia az első játszmában rányomta bélyegét együttesünk játékára és, bár csakúgy, mint Görögországban, ezúttal is sikerült hatpontos hátrányból visszakapaszkodni mínusz egyig, ezúttal azonban nem sikerült fordítani és a szett végén a vendégek örülhettek 25-22-es győzelmüknek.
A második játszmában sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok a játszmagyőzelem felé, azonban a második technikai szünet után megrázták magukat a mieink és ezután már nem volt kérdéses az egyenlítés (25-19).
A szett elvesztésével megtört valami a görögökben, bár inkább úgy kellene fogalmazni, hogy a mieink voltak sokkal koncentráltabbak, Vacsi Evelin nyitásai és Horváth Dóra ütései simává tették ezt a szettet, míg az elődöntő utolsó játszmájában, a végén 25 pontig jutó Sándor Renáta vezérletével és az ötödik meccslabda értékesítésével eldőlt, hogy válogatottunk sporttörténelmet írva bejutott az Európa Liga döntőjébe, melyet az Izraelt kétszer 3:0-ra legyőző Törökország ellen vív majd.
Az első mérkőzés csütörtökön 18.30-kor Érden, míg a visszavágó jövő vasárnap Törökországban kerül megrendezésre.

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek fő témája a jövő héten kezdődő női Európa Liga volt, amelyen a 28 év után az idei Európa-bajnokságra kijutó válogatottunk is részt vesz.
A mieink három ellenféllel idehaza, kettővel pedig idegenben találkoznak: előbb Békéscsabán fogadják Grúziát, majd Törökországban, Ankarában vendégeskednek. A következő két hétvégén, Érden Görögországgal és Izraellel mérkőznek meg, végül Lengyelországba utaznak. Minden alkalommal két mérkőzést játszanak egymással a válogatottak, a hazai mérkőzéseket az M4 televízió élőben közvetíti.
Ludvig Zsolt, az Európa Liga szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az Európa Liga az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) második legjelentősebb válogatott sorozata, s ennek tükrében, idén már sokkal komolyabb előírásoknak kell megfelelnie a rendezőknek, mint korábban. A szövetségben uralkodó állapotok ellenére – köszönhetően az MRSZ támogatóinak – minden feltétel adott a válogatott felkészüléséhez és a sikeres Európa Liga rendezéshez.

roplabda sajttaj1

„Reményeink szerint sikerrel veszi a csapat az alapszakaszt, s tovább tud jutni az elődöntőbe, amelyet Szombathelyen rendezünk majd, s amennyiben sikerül a döntőbe kerülést is kiharcolni, úgy az a mérkőzés mindenképpen Budapesten lesz látható.”
Jan De Brandt szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a női válogatott négy hónapos Eb-felkészülése során már a második fázisnál tart a csapat, amely közvetlenül az Európa Ligában való sikeres szereplést szolgálja. A legfontosabb azonban a sikeres Európa-bajnoki szereplés lesz.
„Emellett három fontos célunk van: egyrészt a játékosok egyéni fejlesztése, másrészt az, hogy igazi ütőképes csapatot tudjunk alkotni belőlük, harmadrészt pedig, hogy szeptember végén ne álljon majd le ez a fejlődés, hanem tovább tartson az előrelépés és sikerrel szerepeljünk a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőkön is.”
Liliom Rita csapatkapitány elmondta, hogy leszámítva a nagy hőséget, a csapatnak nagyon jó a hangulata, igazi közösséggé formálódott a keret, amelynek tagjai szeme előtt csak egy cél lebeg, a minél sikeresebb Európa-bajnoki szereplés.

valogatott noi roplabda

Sándor Renáta, a sportág jelenlegi legeredményesebb magyar játékosa arról beszélt, a válogatottnak fontos a sikeres Európa Liga szereplés, de az csak a része a kontinenstornára való felkészülésnek. Igazából majd ott kell csúcsformában lenni.
„Már az is nagy siker, hogy kijutottunk az Eb-re, de szeretnénk továbbjutni a csoportból, onnantól kezdve pedig minden egyes további mérkőzés már hab lenne a tortán.
Pecsuvácz Péter sajtófőnök felhívta a figyelmet az Európa Liga újonnan induló magyar weboldalára (roplabdaeuropaliga.hu), amelyen megtalálható minden fontos információ és eredmény, kiszolgálva ezzel a szurkolókat és az újságírókat. A hat Európa Liga mérkőzésre már megkezdődött az online-jegyárusítás is, amely a verseny már említett honlapján keresztül is elérhető. A jegyek amúgy 1500 forintba kerülnek, diákok és nyugdíjasok számára 1000 forintért váltható meg, viszont azért, hogy a gyerekek számára minél könnyebben elérhetőek legyenek a találkozók, 14 év alattiak számára a belépés ingyenes.

EURÓPA LIGA MÉRKŐZÉSEK:

Augusztus 1., szombat
20:30 Magyarország–Grúzia (Békéscsaba)
Augusztus 2., vasárnap
18:30: Magyarország–Grúzia (Békéscsaba)
Augusztus 7., péntek
19:00 Törökország–Magyarország (Ankara, Törökország)
Augusztus 8., szombat
19:00 Törökország–Magyarország (Ankara, Törökország)
Augusztus 15., szombat
20:30 Magyarország–Görögország (Érd)
Augusztus 16., vasárnap
18:30 Magyarország–Görögország (Érd)
Augusztus 22., szombat
20:30 Magyarország–Izrael (Érd)
Augusztus 23., vasárnap
18:30 Magyarország–Izrael (Érd)
Augusztus 28., péntek
20:00 Lengyelország–Magyarország (Zawiercie, Lengyelország)
Augusztus 29., szombat
20:00 Lengyelország–Magyarország (Zawiercie, Lengyelország)

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek