Fantasztikus, végletekig kiélezett mérkőzésen Szerbia legyőzte a házigazda török csapatot és megvédte címét a női röplabda Európa-bajnokságon.
Tizenháromezer néző gyűlt össze az Ankara Sport Hallban, hogy a 2003-ban elveszített Eb-döntő után ezúttal török győzelmet lásson.
A házigazda szempontjából jól is indult az összecsapás, hiszen az első szettet megnyerte a török válogatott.
A második játszmában Szerbia gyakorlatilag végig vezetett, és bár a szett végén zárkózott a török együttes, Szerbiának sikerült az egyenlítés.
A harmadik felvonás végén szintén déli szomszédaink örülhetettek, majd a negyedikben hiába vezetett 21-19-re a szerb csapat, a törökök fordítottak és kiharcolták a döntő játszmát.
A záró szettben a törökök három ponttal is vezettek, mikor a szerbek kapitánya időkéréssel és cserékkel rendezte a sorokat és óriási csata után egy hálóérintésnek köszönhetően megszerezték a tizenötödik pontot, mellyel történetük során harmadszor is megnyerték a kontinensviadalt.
A bronzmérkőzést Olaszország nyerte meg Lengyelország ellen.
Egy Európa-bajnoksághoz méltó, fantasztikus meccsel ért véget az idei torna, melynek Törökország, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarország is társházigazdája volt.
Sajnos számunkra nem hozott sok örömöt a Papp László Budapest Sportarénában lejátszott öt csoportmérkőzés, melyek során csapatunk mindössze egy győzelmet szerzett Észtország ellen és végül a 20. helyen zárt.
Hogy valójában hol a helyünk a női röplabdában, volt-e több ebben a csapatban és, hogy jó ötlet-e a kettőnél több ország által rendezett Európa-bajnokság, Eb-visszatekintő írásunkban fogunk választ adni.

A 3. helyért:
Olaszország-Lengyelország 3:0 (23, 20, 24)

Döntő:
Szerbia-Törökország 3:2 (-21, 21, 21, -22, 13)

A mai elődöntők után eldőlt, hogy vasárnap este Törökország Szerbiával mérkőzik az Eb-címért a női röplabda Európa-bajnokságon.
Szombaton az elődöntőkkel folytatódott a kontinensviadal, immáron egy helyszínen, Ankarában.
Az első összecsapást joggal nevezhettük egyfajta előrehozott döntőnek, hiszen a szerb-olasz találkozó igazi csemegét ígért a röplabda rajongóinak. Nos nem kellett csalatkoznunk, színvonalas mérkőzésen a szerbek gigászi csatában győzték le Olaszországot.
Az esti felvonáson ismét telt ház várta a házigazda török válogatottat, mely Lengyelország ellen két játszmán keresztül gyakorlatilag oktatta ellenfelét, majd a lengyelek a harmadik játszmában kissé megrázták magukat és megnyerték a szettet. A negyedik felvonás ismét a házigazdáké volt, így bejutottak a vasárnap esti fináléba.
A világ és Európa-bajnok Szerbia és a házigazda Törökország összecsapására helyi idő szerint vasárnap 19 óra 30 perckor kerül sor az Ankara Sport Hallban tizenkétezer fanatikus előtt.

ELŐDÖNTŐ:

Ankara:
Szerbia–Olaszország 3:1 (22, 21, -21, 20)
Törökország–Lengyelország 3:1 (17, 16, -14, 18)

A 3. helyért:
09.08. 17:00 (magyar idő szerint 16:00) Olaszország-Lengyelország

Döntő:
09.08. 19:30 (18:30) Szerbia-Törökország

Szerdán a negyeddöntőket rendezték a női röplabda Európa-bajnokságon.
Törökországban, az Ankara Sport Hallban tizenkétezer fanatikus előtt az eddig szettet sem vesztő hollandok három játszmában maradtak alul a házigazdákkal szemben, míg Szerbia szintén három játszmában győzte le Bulgáriát.
Lódzban a kilenc és fél ezer szurkoló szintén győzelembe hajtotta csapatát, így Lengyelország is készülhet az elődöntőre. A fehér-pirosak maratoni csatában verték meg a németeket, míg az olasz válogatott roppant szoros szettek után diadalmaskodott Olaszország felett.
Az elődöntőkre, immáron már csak egy helyszínen, Ankarában kerül sor szombaton.

NEGYEDDÖNTŐ:

Ankara:
Szerbia–Bulgária 3:0 (19, 18, 26)
Törökország–Hollandia 3:0 (20, 22, 20)

Lódz:
Olaszország-Oroszország 3:1 (-25, 22, 25, 21)
Lengyelország–Németország 3:2 (-22, 16, 19, -17, 11)


Az elődöntő párosítása:
09.07. 17:00 Szerbia-Olaszország
09.07. 19:30 Törökország-Lengyelország

Vasárnap szünnap volt a magyar válogatott számára a női röplabda Európa-bajnokságon, így csapatunknak van ideje regenerálódni a kulcsfontosságúvá vált hétfői Azerbajdzsán elleni összecsapás előtt. Együttesünk tagjai a Papp László Budapest Sportaréna lelátójáról tekintették meg
a végső cím egyik esélyese, Hollandia és holnapi ellenfelünk egymás elleni összecsapását, melyen a hollandok egy sima és két szoros játszmában diadalmaskodtak, így továbbra is szettveszteség nélkül állnak a tornán.
Tegnapi legyőzőink, a románok is pályára léptek, akik az ellenünk vívott mérkőzéshez hasonló izgalmas összecsapáson verték az észteket.
Ankarában az A csoportban is papírforma eredmények születtek, a szerbek és a görögök is nyerni tudtak.
Lengyelországban a szlovének és az olaszok arattak három játszmás győzelmet, míg Szlovákiában Oroszország és Spanyolország hagyta el győztesen a játékteret.
Hétfőn este újra szoríthatunk a magyar válogatottért. 2015-ben Antwerpen hasonló helyzetben megmutatta a csapat, hogy le tudja győzni mai riválisát, és a kellő szurkolói támogatással, ez ma sem lesz lehetetlen küldetés. Legyünk minél többen a 20 óra 30 perckor kezdődő összecsapáson!

A vasárnapi játéknap eredményei:

A-csoport (Ankara):
Bulgária–Szerbia 1:3 (16, -21, -20, -16)
Görögország–Finnország 3:1 (24, -15, 21, 25)

B-csoport (Lodz):
Szlovénia–Portugália 3:0 (21, 20, 9)
Ukrajna–Olaszország 0:3 (-16, -18, -10)

C-csoport (Budapest):
Azerbajdzsán–Hollandia 0:3 (–15, –23, –23)
Észtország–Románia 1:3 (–23, 30, –19, –21)

D-csoport (Pozsony):
Spanyolország–Fehéroroszország 3:1 (22, 22, -15, 17)
Oroszország–Svájc 3:0 (26, 19, 9)

Válogatottunk ugyan hatalmasat küzdött, de szoros csatában alulmaradt Romániával szemben a női röplabda Európa-bajnokság második játéknapján.
Mindannyian tudtuk, hogy a mai egy teljesen más összecsapás lesz, mint pénteken az észtek ellen, ám a tegnapi játékból kiindulva erősen bizakodtunk, hogy lányaink a tegnapihoz hasonló szép estét szereznek majd.
A szurkolók is nagyon készültek a szombati összecsapásra, hiszen akárhogy nézzük egy magyar-román párharc mindig mindenhol hatalmas presztízs.
Élénken élhet bennünk az a 2016. október 6-i érdi Eb-selejtező, mikor a visszavágón aranyszettben sikerült legyőzni keleti szomszédunkat, kiharcolva a 2017-es Európa-bajnoki részvétel jogát. Az akkori pályára lépők közül a mieinknél heten, a túloldalon öten szerepelnek a mostani keretben.
Nem jól indult számunkra az összecsapás, a románok hamar 2-0-s előnyre tettek szert, melyet sokáig tartani tudtak. 9-9-nél Pekárik Eszter pontjával sikerült kiegyenlíteni, ám vezetést ekkor még nem sikerült átvenni. Sándor Renáta pontjai után Pekárik viszont már a mieinket juttatta előnyhöz, majd Szakmáry pontjával már kettővel vezettünk. Ekkor úgy éreztük, hogy a kezdeti idegeskedés után, sikerül megnyugodnunk, azonban a románok időkérése segített abban, hogy ellenfelünk rendezze sorait és újra a maga javára fordítsa az állást. Sok hibával játszott együttesünk, emellett a nyitások és a feladások sem közelítették meg a tegnapi szintet, így ellenfelünk 19-22-nél már három ponttal vezetett. Zárkózni ugyan még sikerült, de a szettet így is a románok nyerték meg. (23-25)
A második felvonást jobban kezdték a mieink, Németh Anett vezérletével 4-2-s előnybe kerültünk, majd Szakmáry pontjával már hárommal álltunk jobban. Kidolgozott előnyünket egészen 10-10-ig tudtuk tartani, de a román egyenlítés sem bizonytalanította el csapatunkat és egy újabb Németh villanás után ismét három ponttal vezettünk. Ekkor 17-14 volt az állás. 21-20-nál kulcsfontosságú volt, hogy Tálas feladásába belenyúltak a románok, ám a challenge és a kijelzőn is jól kivehető mozdulat ellenére a játékvezető nem észrevételezte, ám a hosszas győzködés, és a közönség általi tüntetés után csak rájött, mit is kell nézni valójában. A megítélt pont után a románok nem nyugodtak és ők is challenge-t kértek, mondván, hogy hálóba értünk, de ez nem bizonyította igazukat. Kulcsfontosságú percek voltak, mert így 21-21 helyett 22-20 lett ide. A játszmát ezután sikerült is behúzni. (25-21)
A harmadik szett elején felváltva vezettek a csapatok, ám egy újabb elhibázott nyitás után kettővel megint ellépett az ellenfél. Ez a különbség aztán állandósult is, míg az újabb pontatlanságoknak "köszönhetően" 13-18-nál ötre nem nőtt. Jan De Brandt időkérése felrázta a lányokat, és szettlabdát hárítva 24-24-nél egyenlíteni tudtak, viszont ezután több magyar pont már nem született ebben a szettben, így a románok ismét előnybe kerültek. (24-26)
A negyedik felvonást kifejezetten jól kezdtük. Egy Pekárik blokk, majd ász és az összeszedettebb magyar játék négypontos előnyhöz juttatta válogatottunkat, ám míg a románok az időkérés után tudtak újítani, addig a mieinknek ez nem sikerült. Hamar átvette a vezetést ellenfelünk, 10-15-nél pedig már öttel mentek. A magyarok energiáját felemésztette az eredmény utáni kapaszkodás, és noha két mérkőzéslabdát is sikerült hárítani, végül bevitték a győztes pontot a románok. (22-25)
Olykor görcsösen, olykor pontatlanul, de hatalmas szívvel játszott a magyar csapat. Talán túlzottan rányomta bélyegét a mai estére, hogy ki az aktuális ellenfél, de ezt ellensúlyoznia kellett volna a szurkolók mérhetetlen szeretetének, hogy minden egyes magyar pont után olyan hangulatot teremtettek, mintha az Eb-címet szereztük volna meg és ha ez így marad, továbbra is jönnek a szurkolók, a biztatások, akkor ez még mindig lehet egy sikeres Európa-bajnokság. A mai meccsből a legfontosabb tanulságokat, le kell vonni, a többit pedig nagyon gyorsan el kell felejteni. Vasárnap a magyar válogatott részére szünnap lesz, folytatásban hétfőn este Azerbajdzsán ellen kell megmutatni a válogatott jobbik arcát. Az összecsapásra hétfőn este 20 óra 30 perctől kerül sor.
Aki azonban vasárnap sem szeretne röplabda nélkül maradni, nyugodtan látogasson ki a Papp László Budapest Sportarénába, ahol 15:30-tól Azerbajdzsán-Hollandia, 18 órától pedig Észtország-Románia összecsapásra kerül sor.

ROMÁNIA – MAGYARORSZÁG 3:1 (23, –21, 24, 22)

Papp László Budapest Sportaréna, 3000 néző.
Vezette: Sarikaya (török), Schürmann (liechtensteini)

ROMÁNIA: Fales 7, Balintoni 4, Budai-Ungureanu 21, Onyejekwe 6, Baciu 20, Trica 8. Csere: Albu (liberó), Iancu 4, Rogojinaru, Buterez.
Szövetségi kapitány: Luciano Pedulla

MAGYARORSZÁG: Sándor 10, Pekárik 12, Németh A. 26, Szakmáry 20, Nagy E. 8, Tálas 1. Csere: Molcsányi R., Tóth F. (liberók), Dékány, Török K., Bleicher R.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt


Szombaton egy mérkőzést rendeztek még a Papp László Budapest Sportarénában, ezen a horvát válogatott 3:1-re legyőzte Észtországot.

Szombati eredmények, csoportkör, 2. forduló:

A csoport, Ankara:
Franciaország–Görögország 0:3 (–12, –21, –21)
Törökország–Finnország 3:2 (24, 15, –20, –21, 10)

B csoport, Lódz:
Belgium–Szlovénia 3:0 (13, 21, 20)
Lengyelország–Portugália 3:0 (14, 16, 11)

C csoport, Budapest:
Észtország–Horvátország 1:3 (–18, –17, 26, –12)
Románia-Magyarország 3:1 (23, -21, 24, 22)

D csoport, Pozsony:
Németország–Spanyolország 3:1 (–15, 19, 29, 18)
Szlovákia–Svájc 3:0 (20, 16, 22)

Magabiztos győzelemmel kezdte válogatottunk a részben hazai rendezésű női röplabda Európa-bajnokságot. Lányaink mindössze 1 óra 6 perc alatt 3:0 arányban diadalmaskodtak Észtország felett.
Hatalmas tapsot kaptak a játékosok, mikor 19:40 perckor kijöttek melegíteni, pedig akkor még a szurkolók zöme a büfékben, illetve a kinti levegőn tartózkodott. Az észtekre sem lehetett panasz, hiszen mintegy 200 szurkoló kísérte el csapatukat, ami érthető, miután először vívták ki az Eb részvétel jogát. Az előzményeket tekintve bizakodóan várhattuk a torna első meccsét és általános vélemény volt az is, hogy a bemutatkozáshoz megkaptuk a legideálisabb ellenfelet.
A kezdésre bő 2000 néző foglalt helyett a Papp László Budapest Sportarénában, a hangulat pedig fokozódott, mikor Németh Anett pontjával megszereztük első hazai Eb-pontunkat.
Noha az összecsapás elején kétszer is két ponttal vezettünk, az észtek ekkor még fel tudták szívni magukat, és zsinórban szerzett négy pontjuknak köszönhetően 4-6-nál már náluk volt a kétpontos előny. Szerencsére ez nem ingatta meg válogatottunkat, Németh Anett vezérletével 6-0-s szériát produkáltunk, s az így kialakult négypontos előnyünk már biztatónak mutatkozott. Ellenfelünk hiába próbálkozott időkéréssel és cserékkel, közelebb kerülni nem tudott a magyar csapathoz. A mieink elsősorban remek nyitásokkal fokozatosan növelték előnyüket, 19-9-nél pedig már tízpontos volt a különbség. Végül a játszmát Szakmáry Gréta pontja zárta le. (25-15)
A második felvonás hasonlóan kezdődött, mint az első. Sándor Renáta pontja után már 2-0 volt ide, ám az észtek megint meg tudták magukat rázni és 4-3 arányban átvették a vezetést, ám a magyarok ismét képesek voltak ritmust váltani. Pekárik és Németh ellenállhatatlan szervái, Tálas remek feladásai után már újra meggyőző magyar fölényt láthattunk az eredményjelzőn. Jan De Brandt is változtatott, a jelen lévő Vasas szurkolók nagy örömére. Beállt Dékány Bernadett, majd a szett hajrájára Török Kata is pályára lépett. A győztes pontot Sándor Renáta szerezte. (25-17)
A harmadik játszmában aztán teljes volt a magyar henger. Noha 3-3-nál ugyan még döntetlen volt az állás, egy 11-1-es sorozattal szinte eldőlt a mérkőzés. Tálas feladásai, Németh bombái, Szakmáry okos megoldásai, de az egész csapat teljesítménye nagyszerű volt. A kapitány behozta az Universiádén "felfedezett" Gyimes Zsófit is, aki azonnal ponttal hálálta meg a bizalmat. A végén magyar részről igazi örömjátékot láttunk, és hiába hárítottak az észtek öt mérkőzéslabdát, magabiztos, önbizalom erősítő győzelemmel zárták a magyar lányok a mai estét. (25-15)
Jan De Brandt szövetségi kapitány, Németh Anett és Szakmáry Gréta is úgy vélte a találkozó után, hogy tökéletes játékot ugyan nem hozott a mai nap, ezzel együtt a teljesítmény alapján megfelelő magabiztossággal várhatják a holnapi, Románia elleni összecsapást. Nem szokásom esélyeket latolgatni, ám egy holnapi győzelem esetén már nagyon közel leszünk a válogatott által kitűzött elsődleges célhoz, a csoportból való továbbjutáshoz.

MAGYARORSZÁG – ÉSZTORSZÁG 3:0 (15, 17, 15)

Papp László Sportaréna, 2300 néző.
Vezette: Temelisz (görög), Szarikaja (török).

MAGYARORSZÁG: Tálas 3, Sándor 11, Pekárik 7, Németh 14, Szakmáry 10, Nagy E. 6. Csere: Molcsányi (liberó), Dékány, Bleicher, Török, Gyimes 1, Bokorné Liliom.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

ÉSZTORSZÁG: Mőnnakmae 1, Miilen 4, Hollas 4, Laak 1, Peit 4, Kullerkann 5. Csere: Nolvak (liberó), Bahmatsev, Ennok 3, Pajula 1, Moor 3.
Szövetségi kapitány: Andrei Ojamets.

Németh Anett:
Mindent betartottunk, amit megbeszéltünk. Tudtuk mik az ellenfél gyengeségei, a mi erősségeink és e szerint játszottunk, így tudtunk sima győzelmet aratni.
Az első egy-két pontig izgultunk, de utána már mindenki átérezte a hangulatot.
A pozitív érzelmeket és a jó játékot is tovább kell vinnünk holnapra.

Pekárik Eszter:
Hamar túl tudtunk lenni a kezdeti idegeskedésen és a közönség segítségével magabiztos győzelmet arattunk.
Holnap nehezebb mérkőzésre számítunk, de az önbizalmunk a helyén van. Most ünneplünk egy kicsit, ám utána rögtön készülünk a holnapi összecsapásra.


A pénteki játéknapon a Papp László Budapest Sportarénában az azeriek egy roppant izgalmas mérkőzésen 3:2-re legyőzték Horvátországot, míg Hollandia a várakozásnak megfelelően sima győzelmet aratott Románia ellen.
Ankarában némi meglepetésre Franciaország 3:2-re megverte Bulgáriát, és Szlovákia spanyolok felett aratott 3:0-s sikere is kissé váratlan, a többi mérkőzésen azonban papírforma eredmények születtek.
Folytatás szombaton, a Magyarország-Románia összecsapásra 20 óra 30 perckor kerül sor.

Pénteki eredmények, csoportkör, 1. forduló:

A csoport, Ankara:
Törökország-Görögország 3:0 (21, 18, 8)
Szerbia-Finnország 3:0 (17, 15, 17)
Franciaország-Bulgária 3:2 (20, -13, 15, -19, 13)

B csoport, Lódz:
Lengyelország-Szlovénia 3:0 (12, 22, 23)
Olaszország-Portugália 3:0 (15, 14, 13)
Belgium-Ukrajna 3:0 (10, 19, 22)

C csoport, Budapest:
Magyarország-Észtország 3:0 (15, 17, 15)
Hollandia-Románia 3:0 (21, 18, 9)
Azerbajdzsán-Horvátország 3:2 (13, -20, -22, 24, 15)

D csoport, Pozsony:
Szlovákia-Spanyolország 3:0 (24, 27, 18)
Oroszország-Fehéroroszország 3:0 (24, 16, 22)
Németország-Svájc 3:0 (16, 19, 21)

Augusztus 23-án, pénteken kezdődik a női röplabda Európa-bajnokság, melynek eddig egyedülálló módon négy társrendezője lesz.
Törökország, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarország a házigazda.
Szintén először fordul elő, hogy a torna 24 csapat részvételével zajlik majd.
Itthon a Papp László Budapest Sportaréna lesz a mérkőzések helyszíne.
Az Európa-bajnokságok története során a magyar csapat eddig összesen négyszer állhatott dobogóra, 1 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett.
Lányaink már májusban megkezdték a felkészülést a kontinensviadalra, az Európa-liga Arany divíziójában, majd Spanyolországban, Görögországban és Szlovákiában edzőtáboroztak, míg az elmúlt héten Szombathelyen a Savaria-kupán vett részt Jan De Brandt együttese. A belga szakembernek volt lehetősége számos mérkőzésen sok játékost tesztelni, szerdán pedig nyilvánosságra is hozza majd az Eb-n résztvevő 14 fős keretet.
Ami a torna lebonyolítását illeti, a huszonnégy nemzeti együttes négy hatos csoportba kapott besorolást.
Ankarában -mely az elődöntőktől kezdve már egyedüli házigazda lesz- Törökország mellett Bulgária, Finnország, Franciaország, Görögország és a világbajnoki címvédő Szerbia szerepel az A csoportban.
A B jelű hatosban Lodzban, Lengyelország, Belgium, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Ukrajna kapott besorolást.
A budapesti csoportban a mieink Azerbajdzsán, Horvátország, Észtország, Románia és Hollandia ellen mérkőznek,
Pozsonyban, a D csoportban pedig Szlovákia, Fehéroroszország, Németország,
Oroszország (az utolsó három kontinensviadal győztese), Spanyolország és Svájc méri össze erejét.
A csoportok első négy helyezettje jut tovább a legjobb tizenhat csapat közé. A magyar válogatott továbbjutása esetén az A csoportból kap ellenfelet, azonban mivel a rendező ország csapata a csoportkör sikeres megvívása után otthon vívhatja a nyolcaddöntőket, biztosan nem kerülhet össze Törökországgal. Várakozásunk szerint, -függően attól hányadik helyen jutunk tovább- Bulgáriával, Szerbiával, vagy Franciaországgal találkozhatunk.
A lányok nagyon várják már a bemutatkozást, de addig is lehet velük találkozni, hiszen holnap 15:30-tól a Papp László Budapest Sportaréna főbejárata előtti területen közönségtalálkozóra kerül sor, melyen hivatalosan is bemutatásra kerül az Eb-mez, de lesz lehetőség az Európa-bajnokság eredeti trófeájának megtekintésére is. Emellett még amatőr röplabda-bajnokság, workshop és celebek csatája is színesíti a programot.
Kapunyitás már 12 órakor.
Az Európa-bajnokságra a belépőket a www.eventim.hu oldalon lehet megvásárolni. Remélhetőleg a hazai rendezésű eseményeken megszokott hangulat várja majd a magyar válogatottat.

Az Európa-bajnokság magyar mérkőzései:

08.23. péntek 20:30 MAGYARORSZÁG - ÉSZTORSZÁG
08.24. szombat 20:30 MAGYARORSZÁG - ROMÁNIA
08.26. hétfő 20:30 MAGYARORSZÁG - AZERBAJDZSÁN
08.28. szerda 18:00 MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG
08.29. csütörtök 18:00 MAGYARORSZÁG - HOLLANDIA

Az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott négy játszmában legyőzte Franciaország együttesét az Arany Európa Liga vasárnapi nyitányán.
A nyíregyházi találkozón Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Németh Anett, Pallag Ágnes, Pekárik Eszter, Pintér Andrea, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina alkották a mieink 14-es keretét.
A hazaiak kezdték jobban a találkozót, a remek támadásoknak köszönhetően négypontos előnyre tettek szert. Ekkor a franciák felébredtek és elsősorban a jó nyitásoknak köszönhetően megfordították az állást. Jan De Brandt cserékkel próbálta frissíteni a csapatot, ennek eredményeképpen össze is jött az egyenlítés, ám a hajrában a vendégek összpontosítottak jobban és minimális különbséggel megnyerték a nyitó szettet (23:25).
A második játszmában elsősorban a Kaposvárral az Extraligába frissen feljutó, a válogatottban pedig újra helyett kapó Miklai Zsanett eredményes támadásai révén hamar meggyőző előnybe került válogatottunk, majd a nyitásoknak és a jól összeállt blokkoknak köszönhetően már nyolc pontra nőtt a magyar csapat előnye, innen pedig már nem tudott felállni a francia együttes. Végül meggyőző fölénnyel lett lányainké a szett (25-16).
A harmadik felvonás előtt több helyen is változtatott Jan De Brandt kapitány, aki elmondása szerint szeretne minél többet látni a játékosokból, hiszen a végső cél az Eb-n való eredményes szereplés, erre pedig az Európa Liga kiváló felkészülést nyújt.
A hazaiak végig kézben tartva a játszmát, előnyüket folyamatosan növelve meneteltek az újabb szett megnyerése felé. Ellenfelünk hiába próbálkozott cserékkel, ez csak a felzárkózáshoz volt elég, a játszma végén újra a magyar szurkolók örülhettek (25-20).
A negyedik szettben hamar hárompontos előnyre tett szert a magyar válogatott, ázonban a franciák felszívták magukat és ezúttal nem hagyták ellépni a mieinket. Az egészen a hajráig szorosan alakuló játszma végjátékát a magyar lányok bírták jobban és Sándor bombájával, valamint Pekárik blokkjával lezárták az összecsapást (25-19).
A magyar csapat szerdán Varasdon Horvátország ellen folytatja az Európa Liga-szereplését, ahol három csoportban zajlanak a küzdelmek. A kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben.
Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri meg, úgy a három csoport legjobb másodikja kerül még a Final Fourba.

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:1 (–23, 16, 20, 19)

Nyíregyháza, 800 néző. V: Gonzalez Tabares (spanyol), Horváth M. (magyar).
Magyarország: Dékány 6, Pekárik 8, Miklai 5, Szakmáry 16, Pintér 4, Tálas 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Németh A. 9, Pallag, Bokorné Liliom 3, Nagy E. 2, Sándor 9.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Franciaország: Steux-Caleyron 3, Fidon Lebleu 15, Mayer 2, Orle 9, Cazaute 19, Olinga-Andela 9. Csere: Bernard, Gelin (liberók), Davidovic, Oliveira-Souza.
Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.

Jan De Brandt: "Nagyon boldog vagyok, hiszen mindenki játszott, csak Pallag Ágival spóroltam kicsit egy kisebb sérülés miatt. Az Európa-ligában egyetlen dolgot kell bizonyítaniuk a játékosoknak: hogy megérdemlik a válogatottságot, és építeni kell a játékkapcsolatokat. Nagyon jó reakciókat kaptam a lányoktól, mindenki küzdött, a harmadik játszmában másik csapat szerepelt, és bizonyított. Jó, hogy sikerült győzelemmel kezdeni, ez részben azért is sikerült, mert az ellenfelünk sokat hibázott."

Emile Rousseaux: "Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen veszítettünk, de egyébként jobban játszottunk, mint vártam. Nem tudtunk ugyanolyan színvonalon röplabdázni minden szettben, és el kell ismernem, jelenleg jobb a magyar válogatott, a magas labdákat jobban játszotta meg, mi pedig sok hibát követtünk el."

Árverésekkel és adománygyűjtéssel segít a (strand)röplabdás társadalom a súlyos baleset után lábadozó Fülöp Péternek: olimpiai bajnok vívó kitűzője és a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának aláírt meze is hozzájárulhat a fiatal gyógyulásához.
Összefogtak a röplabdázók és strandröplabdázók, hogy segítsenek fiatal társuknak, a 19 éves Fülöp Péternek. Fülöp a Szolnoki Röplabda Akadémia játékosaként 2017-ben felnőtt Magyar Kupát nyert a teremben. Tagja volt a 2017-ben ifjúsági Európa-bajnokságon és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szereplő együttesnek, idén augusztusban pedig Mikuláss Marcell párjaként az U20-as strandröplabda-bajnokságon bizonyult a legjobbnak. Csakhogy kevéssel a győzelem után, augusztus 11-én súlyos balesetet szenvedett, eltört a 3-as és a 4-es nyakcsigolyája. A tehetséges, juniorválogatott sportoló rehabilitációja a megfelelő ütemben halad, már otthon töltheti a hétvégéket, ám az utazás, a vitaminok, az eszközök, a gyógyszerek, azaz a rehabilitációs folyamat elengedhetetlen elemei nagy költséggel járnak, így fontos lenne segíteni a fiatalnak.
A szolnoki klub arra kéri a csapatokat, a játékosokat és a szurkolókat, hogy álljanak az ügy mellé, és közös gyűjtéssel támogassák Fülöp Pétert.

Az adományokat ide várják:
Fülöp Péter
12050002-01129641-00100009

Eközben a strandröplabdás társadalom is megmutatta, szívén érzi a fiú sorsát. Fülöp Péter a homokon a Strandröplabdázásért Sportegyesületet erősíti, a klub pedig a Facebook-oldalán bocsájtott árverésre több különleges ereklyét. Korábban az ugyancsak a Facebookon futó nyereményjátékban jutott hozzá a szerencsés nyertes Gönczi Imréné az Európa-bajnok, a világ legjobbjának választott Anders Mol és Christian Sorum, illetve az ifjúsági olimpiai negyedik Hajós Artúr és Stréli Bence által aláírt pólóhoz. A győztes árverésre bocsájtotta nyereményét, hogy így segítsen Fülöp Péternek, ám a Standröplabdázásért SE közösségi oldalán további darabokra lehet licitálni.
A versenyző Benkő Balázs több nemzetközi versenytrikót ajánlott fel, a tréner Buday Balázs ugyancsak felajánlott néhány, az ifjúsági olimpián használt válogatott trikót, de licitálhatnak Miklai Zsanett a Vasas egyik Magyar Kupa-győzelmekor viselt mezére is. Licitre ajánlották a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának idei, a csapattagok által dedikált versenymezét is. A tárgyak között találjuk Mendelényi Györgyi felajánlását, (lánya, Papp Lujza ugyancsak a Strandröplabdázásért SE-ben szerepel), aki édesanyja, Mendelényiné Ágoston Judit olimpiai bajnok vívó az 1964-es tokiói győztes kitűzőjét bocsájtotta árverésre. Ő ajánlotta fel a legendás asztalitenisztrió, a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor által aláírt pingpongütőt is, mely szintén keresi a Fülöp Péternek segíteni vágyó új tulajdonosát.
Licitálni december 20-ig lehet a közösségi oldalon, az összegeket Fülöp Péternek juttatják el a szervezők.

November elején három napra Budapestre látogatnak Európa legjobb röplabdázói, illetve a sportág vezérkara, itt tartja ugyanis a CEV azt a gálavacsorát, amelyen az év legjobb játékosainak járó díjakat adják át. Emellett ugyancsak fővárosunkban tartják a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-sorozat csoportkörének sorsolását és itt lesz bemutatva a jövő évi Európa-bajnokság logója is.
A sikeres Európa Liga-döntő után kapta az MRSZ azt a megtisztelő felkérést, hogy legyen házigazdája a CEV év végi gálavacsorájának, illetve az azzal egybekötött BL-sorsolásnak, amelyre november 2-án kerül majd sor a Várkert Bazárban, illetve a budai várban lévő Hotel Hiltonban.
A sorsolásra meghívást kapott mind a negyven, Bajnokok Ligája csoportkörében résztvevő klub képviselője, míg az azt követő gálavacsorán kerülnek átadásra az év legjobb európai terem és strandröplabdázóinak járó díjak egy látványos műsor keretében.
A hivatalos program azonban már egy nappal korábban, november 1-én elkezdődik, mert ekkor – ugyancsak a Várkert Bazárban – mutatják be a 2019-es Európa-bajnokság logóit, amely azonban a következő tornákra is meghatározó, mert az Európai Röplabda Konföderáció vezetése egy olyan emblémát választott ki, amely nem csak a jövő évi női (amelynek egyik házigazdái vagyunk) és férfi kontinenstornáé, hanem az utána következő Eb-ké is lesz – természetesen némi nemzeti jellegű változtatásokkal.
Az eseményeken az európai szövetség teljes vezérkara mellett itt lesz a következő évi Eb-k házigazdáinak képviselői is, akik még november 3-án is Budapesten tartózkodnak majd, hiszen ezen a napon szervezőbizottsági ülést tartanak majd a lengyel–magyar–szlovák–török közös rendezésű kontinensbajnoksággal kapcsolatban, míg 2-án a CEV-nek lesz elnökségi ülése.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek