Az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott négy játszmában legyőzte Franciaország együttesét az Arany Európa Liga vasárnapi nyitányán.
A nyíregyházi találkozón Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Németh Anett, Pallag Ágnes, Pekárik Eszter, Pintér Andrea, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina alkották a mieink 14-es keretét.
A hazaiak kezdték jobban a találkozót, a remek támadásoknak köszönhetően négypontos előnyre tettek szert. Ekkor a franciák felébredtek és elsősorban a jó nyitásoknak köszönhetően megfordították az állást. Jan De Brandt cserékkel próbálta frissíteni a csapatot, ennek eredményeképpen össze is jött az egyenlítés, ám a hajrában a vendégek összpontosítottak jobban és minimális különbséggel megnyerték a nyitó szettet (23:25).
A második játszmában elsősorban a Kaposvárral az Extraligába frissen feljutó, a válogatottban pedig újra helyett kapó Miklai Zsanett eredményes támadásai révén hamar meggyőző előnybe került válogatottunk, majd a nyitásoknak és a jól összeállt blokkoknak köszönhetően már nyolc pontra nőtt a magyar csapat előnye, innen pedig már nem tudott felállni a francia együttes. Végül meggyőző fölénnyel lett lányainké a szett (25-16).
A harmadik felvonás előtt több helyen is változtatott Jan De Brandt kapitány, aki elmondása szerint szeretne minél többet látni a játékosokból, hiszen a végső cél az Eb-n való eredményes szereplés, erre pedig az Európa Liga kiváló felkészülést nyújt.
A hazaiak végig kézben tartva a játszmát, előnyüket folyamatosan növelve meneteltek az újabb szett megnyerése felé. Ellenfelünk hiába próbálkozott cserékkel, ez csak a felzárkózáshoz volt elég, a játszma végén újra a magyar szurkolók örülhettek (25-20).
A negyedik szettben hamar hárompontos előnyre tett szert a magyar válogatott, ázonban a franciák felszívták magukat és ezúttal nem hagyták ellépni a mieinket. Az egészen a hajráig szorosan alakuló játszma végjátékát a magyar lányok bírták jobban és Sándor bombájával, valamint Pekárik blokkjával lezárták az összecsapást (25-19).
A magyar csapat szerdán Varasdon Horvátország ellen folytatja az Európa Liga-szereplését, ahol három csoportban zajlanak a küzdelmek. A kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben.
Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri meg, úgy a három csoport legjobb másodikja kerül még a Final Fourba.

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:1 (–23, 16, 20, 19)

Nyíregyháza, 800 néző. V: Gonzalez Tabares (spanyol), Horváth M. (magyar).
Magyarország: Dékány 6, Pekárik 8, Miklai 5, Szakmáry 16, Pintér 4, Tálas 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Németh A. 9, Pallag, Bokorné Liliom 3, Nagy E. 2, Sándor 9.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Franciaország: Steux-Caleyron 3, Fidon Lebleu 15, Mayer 2, Orle 9, Cazaute 19, Olinga-Andela 9. Csere: Bernard, Gelin (liberók), Davidovic, Oliveira-Souza.
Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.

Jan De Brandt: "Nagyon boldog vagyok, hiszen mindenki játszott, csak Pallag Ágival spóroltam kicsit egy kisebb sérülés miatt. Az Európa-ligában egyetlen dolgot kell bizonyítaniuk a játékosoknak: hogy megérdemlik a válogatottságot, és építeni kell a játékkapcsolatokat. Nagyon jó reakciókat kaptam a lányoktól, mindenki küzdött, a harmadik játszmában másik csapat szerepelt, és bizonyított. Jó, hogy sikerült győzelemmel kezdeni, ez részben azért is sikerült, mert az ellenfelünk sokat hibázott."

Emile Rousseaux: "Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen veszítettünk, de egyébként jobban játszottunk, mint vártam. Nem tudtunk ugyanolyan színvonalon röplabdázni minden szettben, és el kell ismernem, jelenleg jobb a magyar válogatott, a magas labdákat jobban játszotta meg, mi pedig sok hibát követtünk el."

Árverésekkel és adománygyűjtéssel segít a (strand)röplabdás társadalom a súlyos baleset után lábadozó Fülöp Péternek: olimpiai bajnok vívó kitűzője és a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának aláírt meze is hozzájárulhat a fiatal gyógyulásához.
Összefogtak a röplabdázók és strandröplabdázók, hogy segítsenek fiatal társuknak, a 19 éves Fülöp Péternek. Fülöp a Szolnoki Röplabda Akadémia játékosaként 2017-ben felnőtt Magyar Kupát nyert a teremben. Tagja volt a 2017-ben ifjúsági Európa-bajnokságon és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szereplő együttesnek, idén augusztusban pedig Mikuláss Marcell párjaként az U20-as strandröplabda-bajnokságon bizonyult a legjobbnak. Csakhogy kevéssel a győzelem után, augusztus 11-én súlyos balesetet szenvedett, eltört a 3-as és a 4-es nyakcsigolyája. A tehetséges, juniorválogatott sportoló rehabilitációja a megfelelő ütemben halad, már otthon töltheti a hétvégéket, ám az utazás, a vitaminok, az eszközök, a gyógyszerek, azaz a rehabilitációs folyamat elengedhetetlen elemei nagy költséggel járnak, így fontos lenne segíteni a fiatalnak.
A szolnoki klub arra kéri a csapatokat, a játékosokat és a szurkolókat, hogy álljanak az ügy mellé, és közös gyűjtéssel támogassák Fülöp Pétert.

Az adományokat ide várják:
Fülöp Péter
12050002-01129641-00100009

Eközben a strandröplabdás társadalom is megmutatta, szívén érzi a fiú sorsát. Fülöp Péter a homokon a Strandröplabdázásért Sportegyesületet erősíti, a klub pedig a Facebook-oldalán bocsájtott árverésre több különleges ereklyét. Korábban az ugyancsak a Facebookon futó nyereményjátékban jutott hozzá a szerencsés nyertes Gönczi Imréné az Európa-bajnok, a világ legjobbjának választott Anders Mol és Christian Sorum, illetve az ifjúsági olimpiai negyedik Hajós Artúr és Stréli Bence által aláírt pólóhoz. A győztes árverésre bocsájtotta nyereményét, hogy így segítsen Fülöp Péternek, ám a Standröplabdázásért SE közösségi oldalán további darabokra lehet licitálni.
A versenyző Benkő Balázs több nemzetközi versenytrikót ajánlott fel, a tréner Buday Balázs ugyancsak felajánlott néhány, az ifjúsági olimpián használt válogatott trikót, de licitálhatnak Miklai Zsanett a Vasas egyik Magyar Kupa-győzelmekor viselt mezére is. Licitre ajánlották a Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának idei, a csapattagok által dedikált versenymezét is. A tárgyak között találjuk Mendelényi Györgyi felajánlását, (lánya, Papp Lujza ugyancsak a Strandröplabdázásért SE-ben szerepel), aki édesanyja, Mendelényiné Ágoston Judit olimpiai bajnok vívó az 1964-es tokiói győztes kitűzőjét bocsájtotta árverésre. Ő ajánlotta fel a legendás asztalitenisztrió, a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor által aláírt pingpongütőt is, mely szintén keresi a Fülöp Péternek segíteni vágyó új tulajdonosát.
Licitálni december 20-ig lehet a közösségi oldalon, az összegeket Fülöp Péternek juttatják el a szervezők.

November elején három napra Budapestre látogatnak Európa legjobb röplabdázói, illetve a sportág vezérkara, itt tartja ugyanis a CEV azt a gálavacsorát, amelyen az év legjobb játékosainak járó díjakat adják át. Emellett ugyancsak fővárosunkban tartják a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-sorozat csoportkörének sorsolását és itt lesz bemutatva a jövő évi Európa-bajnokság logója is.
A sikeres Európa Liga-döntő után kapta az MRSZ azt a megtisztelő felkérést, hogy legyen házigazdája a CEV év végi gálavacsorájának, illetve az azzal egybekötött BL-sorsolásnak, amelyre november 2-án kerül majd sor a Várkert Bazárban, illetve a budai várban lévő Hotel Hiltonban.
A sorsolásra meghívást kapott mind a negyven, Bajnokok Ligája csoportkörében résztvevő klub képviselője, míg az azt követő gálavacsorán kerülnek átadásra az év legjobb európai terem és strandröplabdázóinak járó díjak egy látványos műsor keretében.
A hivatalos program azonban már egy nappal korábban, november 1-én elkezdődik, mert ekkor – ugyancsak a Várkert Bazárban – mutatják be a 2019-es Európa-bajnokság logóit, amely azonban a következő tornákra is meghatározó, mert az Európai Röplabda Konföderáció vezetése egy olyan emblémát választott ki, amely nem csak a jövő évi női (amelynek egyik házigazdái vagyunk) és férfi kontinenstornáé, hanem az utána következő Eb-ké is lesz – természetesen némi nemzeti jellegű változtatásokkal.
Az eseményeken az európai szövetség teljes vezérkara mellett itt lesz a következő évi Eb-k házigazdáinak képviselői is, akik még november 3-án is Budapesten tartózkodnak majd, hiszen ezen a napon szervezőbizottsági ülést tartanak majd a lengyel–magyar–szlovák–török közös rendezésű kontinensbajnoksággal kapcsolatban, míg 2-án a CEV-nek lesz elnökségi ülése.

Miközben a világ sportszerető közönségének legnagyobb része várva várta, hogy magyar idő szerint 17 órakor útjára induljon a labda Oroszországban a 21. labdarúgó világbajnokságon, addig idehaza sporttörténelmet élhetett át az, aki kilátogatott a Papp László Budapest Sportarénába, ahol először került sor röplabda mérkőzésekre.
Az európai szövetség (CEV) még márciusban döntött arról, hogy Budapest rendezheti a női Arany Európa Liga döntőjét, így kiváló alkalom nyílt arra, hogy a jövő évi Eb-mérkőzéseknek is otthont adó arénában mutathassa meg magát a csapat.
Mindez azt is jelentette, hogy mivel alanyi jogon döntősei lehettünk a Final Fournak, a lejátszott selejtezőmérkőzések úgymond tét nélküliek lehettek volna Jan De Brandt együttese számára, ám aki ismeri a kapitányt és a játékosokat tudja, hogy közel sem a móka és kacagás jellemezte a sorozat ezen szakaszát, hanem igen komoly felkészülés, szerda-szombat ritmusban lejátszott meccsek -amire esetleg más sportág játékosai rendre panaszkodnak- és rengeteg utazás is vegyült a programba. Példának okáért május 26-án szombaton még a finnországi Tamperében, majd 30-án szerdán már Franciaországban, Nancy-ban lépett pályára a csapat. Az eröltetett tempó mellett még eredményesen is zárult a selejtező a mieink számára, hiszen minden hazai összecsapásukat megnyerték lányaink, ráadásul Franciaországot idegenben is legyőzte és Horvátországban is sikerült 1 pontot szereznie válogatottunknak. Egyedül Finnországban maradtunk pont nélkül, így pedig északi rokonaink mögött a csoport 2. helyén végeztünk, ám csupán a jobb játszmaarány döntött a javukra.
A Négyes Döntő másik két résztvevője az A csoportot megnyerő Bulgária és a C csoportban élen végző Csehország.
Mintegy 1500 néző buzdította a pályára vonuló magyar csapatot, mely a csehek ellen mérkőzhetett az elődöntőben. A Csehország ellen lejátszott eddigi találkozókon nem sok sikerélményünk volt: a 14 mérkőzésből mindössze egyet sikerült megnyernünk, 2011.06.11-én, akkor Prostejovban 3:2-re bizonyultunk jobbnak. A mostani tornán a fináléba kerülés mellett az is a tétje volt az összecsapásnak, hogy melyik válogatott utazhat majd a június 20-24. között megrendezésre kerülő perui FIVB Challenger-tornára, amelynek győztese osztályozót játszhat majd a Nemzetek Ligájába kerülésért.
Nem kellett sokáig várni, míg a magyar csapat megszokja az arénát és a légkört, hiszen 2-2 után Sándor Renáta vezérletével hamar ötpontos előnyre tett szert válogatottunk (9-4). A csehek ekkor kicsit felpörögtek, ám csak két pontra tudtak felzárkózni. A magyar időkérés és egy jókor kért challenge "jóvoltából" ismét sikerült a különbséget növelni és noha az ellenfél még 22-20-ig fel tudott zárkózni, Szakmáry Gréta és Sándor Renáta ütéseire nem volt ellenszerük, így 25-21-re nyertük az első szettet.
A második játszma eleje jóval szorosabbra alakult, sőt 6-8-nál a csehek vezettek kettővel, de 11-10-nél már újra nálunk volt az előny. Ellenfelünk játéka ezután egyre bizonytalanabbá vált, a mieinknek pedig ez elég volt arra, hogy rendre kihasználja a kék mezesek hibáját. 20-15-nél már öt volt a különbség, Sándor pontja pedig a második játszma végét jelentette (25-19).
A harmadik felvonásban hamar 6-3-ra alakítottuk az eredményt, majd a cseh időkérés után fordult a játék képe. 10-8-nál már ellenfelünk vezetett kettővel. Ekkor a játékvezetők a cseheknek ítéltek egy pontot, ám a magyar challenge után mi örülhettünk, ezzel mínusz három helyett, felzárkóztunk egy pontra, és ez, mint később kiderült döntőnek bizonyult. Lányaink előbb átvették a vezetést, majd egyre növelték az előnyt. Bár az ellenfél még egyszer visszakapaszkodott két pontra, a mieink nem bizonytalanodtak el, Pintér Andrea blokkja pedig lezárta a mérkőzést (25-19).
A legjobb játékosnak a feladónkat, Bleicher Rékát választották, aki remekül osztogatott. Szakmáry Grétát 21, Sándor Renátát pedig 18 pontig segítette, de dicséret illet minden magyar játékost.
A magyar válogatott ezzel a győzelemmel az Arany Európa Liga döntőjébe jutott, emellett pedig kivívta a jogot, hogy jövő héten Peruban immáron a nemzetközi szövetség (FIVB) által rendezett Challenger-tornán vegyen részt.
A döntőre pénteken 20 órakor kerül sor, a magyar csapat ellenfele Bulgária lesz, mely három játszmában (25-21, 25-13, 25-14) magabiztosan győzte le Finnországot.

MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 3:0 (21, 19, 19)

Budapest, Papp László Sportaréna, 1500 néző. V: Cambré (belga), Özbar (török).
MAGYARORSZÁG: Sándor 18, Nagy E. 4, Szedmák 5, Szakmáry 21, Pintér 5, Bleicher 1. Csere: Molcsányi (liberó), Szűcs, Dékány, Németh A., Tálas. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
CSEHORSZÁG: Kossanyiova 7, Purchartova 8, Toufarova 6, Mlejnkova 18, Strusková 1, Valkova 2. Csere: Dostalova, Chevalierova (liberók), Baumrukova, Nova, Orvosova 1, Holásková 2, Kopacova. Szövetségi kapitány: Zdenek Pommer.

Kihirdette 23 fős bő keretét a soron következő Európa Liga-mérkőzésekre Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
A magyar csapatot a selejtezők során május 20-án Franciaország, 23-án Horvátország, június 6-án pedig Finnország ellen láthatja a hazai közönség, majd a Négyes Döntőben a Papp László Budapest Sportarénában szurkolhat a hazai publikum.

A magyar válogatott bő kerete:
Bagyinka Fanni (Hungast-Haladás, feladó), Bleicher Réka (feladó, UTE), Bodnár Dorottya (center, Linamar-BRSE), Dékány Bernadett (ütő, Trentino Rosa), Dobi Edina (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Glembóczki Zóra (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Kovács Lilla (center, MTK), Kötél Dóra (liberó, UTE), Lékó Lilla (liberó, Jászberény VT), Molcsányi Rita (liberó, Linamar-Békéscsabai RSE), Nagy Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Németh Anett (ütő, Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Petrenkó Brigitta (feladó, Linamar-Békéscsabai RSE), Pintér Andrea (center, Jászberény VT), Sándor Renáta (ütő, Allianz MTV Stuttgart), Szakmáry Gréta (ütő, SSC Palmberg Schwerin), Szedmák Réka (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Szűcs Kinga (ütő, UTE), Tálas Zsuzsanna (feladó, Trefl Proxima Kraków), Tóth Fruzsina (liberó, Fatum-Nyíregyháza), Török Kata (ütő, Vasas Óbuda), Villám Lilla (ütő, Fatum-Nyíregyháza)

Arany Európa Liga:
05.20. 18:30 Magyarország–Franciaország, Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
05.23. 18:30 Magyarország–Horvátország, Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
05.26. 16:00 Finnország–Magyarország, Tampere
05.30. 20:00 Franciaország–Magyarország, Nancy
06.02. 17:00 Horvátország–Magyarország, Split
06.06. 18:30 Magyarország–Finnország, Érd
06.14-15. Négyes döntő, Budapest, Papp László Sportaréna

2009-ben Dömötör Lászlónak a Delta RSE elnökének kezdeményezésére indult el az a röplabdatorna, melyen a sportág szerelmesei az év első hétvégéjén annyi időn keresztül játszhatják kedvenc játékukat, amely évet éppen írjuk.
Ezúttal 2018 percen keresztül pattogott a labda Érden a Batthyány suliban.
Az eseményt -és már ez is hagyománynak számít- pontban péntek éjfélkor T. Mészáros András Érd polgármestere nyitotta meg, majd az első mérkőzéseké lett a főszerep.
A tornára 18 vegyes csapatból álló együttes nevezett, a szabályok pedig azt is kikötötték, hogy a meccseken kötelezően egyszerre legalább 3 női/leány játékosának pályán kellett lennie.
Már az első összecsapásokon láthattuk, hogy a csapatok ádáz küzdelmet vívnak a pontokért, s képet kaptunk arról is, mely együttesek érkeztek azzal a céllal, hogy hazavigyék a győztesnek járó kupát.
Indult a tavalyi bajnok Ádi és a Mókusok, a második GAME-kapocs, illetve a negyedik Torrente is.
Vasárnap kora reggelre már kissé fáradt arcokkal találkozhattunk, ám így is minden játékos elejtett egy-egy mosolyt, vagy jó szót a másik felé.
Az összecsapások két játszmásak voltak és 25 pontig tartottak, döntetlen esetén pedig a pontarány döntött, egészen az utolsó derbiig, mely pontban 9 óra 38 perckor ért véget.
Végül a Torrente nevű alakulat harcolta ki a végső győzelmet, megelőzve a Tobagói Pingvineket és a tavalyi győztes Ádi és a Mókusok csapatát.
A tárgynyereményeken kívül, mint minden évben, az első helyezettnek idén is egy plusz mérkőzés volt az extra jutalma, melyet a női és férfi senior válogatott ellen vívhatott. Csak a rend kedvéért írom le, itt is a Torrente diadalmaskodott. Természetesen itt már valóban nem az eredmény volt a fontos, hanem maga a játék.
Az ünnepélyes díjátadón dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, minden idők legjobb magyar röplabda edzője; Buzek László, 266-szoros válogatott játékos; dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a torna fővédnöke; Simó Károly Érd alpolgármestere; Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár; Varga Balázs a Pénzügyőr SE ügyvezető igazgatója ismerte el a résztvevők teljesítményét.
Összességében nagyon jó hangulatú tornát láthattunk, több, mint 150 résztvevővel, ez pedig méltóképpen népszerűsíti a röplabdasportot. Dömötör László, az eseményt lezáró beszédében kijelentette, a hagyomány 2019-ben is folytatódik, ám akkor már újabb egy perccel tovább küzdenek a csapatok.

VÉGEREDMÉNY:
1. Torrente
2. Tobagói Pingvinek
3. Ádi és a mókosuk
4. GAME-kapocs
5. First Time
6. Dundi krumpli

KÜLÖNDÍJAK:
Legjobb női játékos: Ördög Rita (Ádi és a mókusok);
Legjobb férfi játékos: Tumpech Ádám (Tobagói Pingvinek)
A legjobb érdi női játékos: Laub Regina;
A legjobb érdi férfi játékos: Selmeczi Manó.

Szerbia győzelmével ért véget a 2017-es azeri-grúz közös rendezésű női röplabda Európa-bajnokság. Honlapunk -ahogy két évvel ezelőtt Antwerpenből- ezúttal is a magyar csapat mérkőzéseinek helyszínéről számolt be az eseményről.
2015-ben 28 év után szerepelhetett újra a magyar női röplabda-válogatott Európa-bajnokságon. Az akkori belga-holland közös rendezésű kontinensviadalon a mieink a csoportkör utolsó mérkőzésén nagy csatában legyőzték Azerbajdzsánt, így továbbjutottak a csoportból, majd a negyeddöntőbe jutásért vívott párharcban a Németországtól elszenvedett verség a végállomást jelentette. 
Tavaly, a belgiumi élményekbe kapaszkodva, reménykedve vártuk az Érden és a lengyelországi Bielsko Bialában vívandó újabb Eb-selejtezőket, melyen végül Lengyelország mögött, ám Finnországot és Észtországot megelőzve második helyen végeztek lányaink, kiharcolva ezzel a pótselejtezős szereplést.
A Piatra-Neamtban megvívott, mindössze 80 percig tartó Románia elleni playoff meccs után nem sokan reménykedtek abban, hogy 2017-ben is szurkolhatunk a magyar lányoknak, ám a sima 0:3 ellenére nem síri hangulatban készült válogatottunk az érdi visszavágóra.
A nagy napon aztán jött a hidegzuhany, ugyanis keleti szomszédaink fájóan simán robogtak át rajtunk az első szettben, 25-14-re megnyerve azt. Ez azonban nem jelentette az Európa-bajnokságtól való automatikus búcsút, hiszen az oda-visszavágós rendszerben is pontszámítással dőlnek el a küzdelmek, vagyis a 3:0 és 3:1-es siker is ugyanannyit ér (3 pont), tehát elvben egy 3:1-es magyar siker is aranyszettet jelentett volna. És ekkor megmozdult valami. Lányaink nem feladták a küzdelmet, sokkal inkább megsokszorozták erejüket. Szívük hatalmas dobbanását szerte Európában lehetett hallani és órásit küzdve aranyszettre mentették a találkozót, melyben 15-13-as diadalt arattak, ezzel kvalifikálták magukat az idei kontinensviadalra.
A novemberi sorsoláson eldőlt, hogy a magyar csapat majd Bakuban szerepel, mégpedig "régi ismerősökkel" együtt, a házigazda Azerbajdzsánnal, selejtezőbeli ellenfelével, Lengyelországgal, valamint az előző Európa-bajnokságon megálljt parancsoló Németországgal együtt.
Decemberben azzal szembesültünk, hogy már nem a részvételt kiharcoló belga kapitány, Jan de Brandt fogja irányítani a válogatottat, így új mester után kellett nézni. Március elején az olasz Alberto Salomonit nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki Magyarországon addig az MTK edzéseit vezette. Áprilisban egy újabb nem várt fordulat következett, ugyanis Horváth Dóra bejelentette visszavonulását, tehát volt bőven tennivaló a válogatott háza táján.
Ennek tudatában készülhettünk az eszéki vb-selejtezőkre, ahol az oroszok és a görögök mögött a 3. helyen végeztünk, így nem sikerült pótselejtezős helyen végeznünk.
A nyári felkészülés is tétmérkőzésekkel, nem mellesleg hosszú utazásokkal zajlott. Mexikó és Venezuela adott otthont a World Grand Prix III-as csoportjának selejtezőinek, ahol a magyar válogatott is érdekelt volt, és mivel az élen végzett, utazhatott tovább az ausztráliai döntőre, ott pedig a franciák és a házigazdák elleni siker a sorozat megnyerését jelentette.
A csapat vidáman utazhatott haza és kezdhette (folytathatta) a felkészülést az Európa-bajnokságra. Arra az Európa-bajnokságra, melyre -mondjuk ki- elég nehezen jött össze a csapat, ez pedig amatőr szinten is elég kellemetlen, nem még egy válogatottnál, ráadásul pont egy kontinensviadalra. Mi érhet többet, mint válogatott mezben szerepelni? Hogy a szövetségi kapitány személye, a klubérdekek, a sérüléstől való félelem, vagy puszta dac vezérelt egy-egy lemondást, azt nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy bármilyen szomorú is, Salomoni mester nem tudta kiállítani a megengedett létszámú keretet, még úgy sem, hogy már olyan játékost is behívott a keretbe, aki már javában más sportággal (is) kacérkodik, így pedig csak 13 játékos utazott Bakuba, ami a babonától függetlenül sem jelenthetett semmi jót.
Szerdán késő este indult a repülőgépünk Azerbajdzsán fővárosába. A reptéren már szép számmal várakoztak a magyar drukkerek, közülük a többség már Antwerpenben is buzdította a csapatot.
Kora hajnalban sikeresen landoltunk a közel 2,5 milliós városban, ahol rögtön megcsapott a városszerte érezhető olajszag.
Úton a szállodába modern épületek látványa tárult elénk, néhol egy-egy építkezés mutatta, hogy folyamatosan fejlődik a "Szovjet Dubai".
Délután 15 óra előtt a National Gymnastics Arenánál várakoztam, ahol szokatlan módon, elég sok időt vett igénybe az akkreditáció kiállítása. Bő félórás várakozás után végre bejutottam a csarnokba, ahol éppen lányaink edzése zajlott. Mindenki szorgalmasan tette a dolgát, jó hangulat uralkodott a játékosok körében.
Az edzés végeztével fél szemmel még másnapi ellenfelünket, a házigazda azerieket is megtekinthettük, majd csapatunk a hotel felé vette az irányt.
Este könnyed sétát tettem a Kaszpi-tenger partján, majd a szállodában a két évvel ezelőtti, szép emlékű mérkőzés felvételeit néztem vissza.
Másnap 10 órakor könnyed átmozgató edzésen vett részt az együttes, majd helyi idő szerint -a megadott programhoz képest egy óra csúszással- 19 órakor az azeri válogatottal együtt felállva, már a nemzeti himnuszokat hallgattuk.
A mérkőzés sajnos nem alakult számunkra kedvezően. Noha az első játszmában 19-13-ra is vezettünk, végül fordítani tudtak a hazaiak, majd a második és harmadik szettben már nem tudtak lányaink az ellenfél méltó partnerei lenni.
Szombaton szintén edzés szerepelt a délelőtti programban, majd kora este Lengyelország együttese várt ránk. A játék ugyan javult, játszmát is sikerült nyernie válogatottunknak, ám végül újabb vereséggel (1:3) hagytuk el a pályát, ráadásul áldozatokkal is járt az összecsapás, hiszen Liliom Rita és Tálas Zsuzsanna is sérülést szenvedett.
Vasárnap délelőtt az is kiderült, hogy csapatkapitányunk pályára lépésére van esély, ám Tálas Zsuzsi biztosan nem tudja vállalni a játékot a németek ellen.
Matematikailag volt még ugyan esély a továbbjutásra, ám végül Németország ellen is csupán csak egy játszma megnyerésére futotta, ami azt jelentette, hogy a késő esti órákban búcsút kell vennünk Bakutól.
Míg a többi csoport továbbjutói az azeri főváros felé vették az irányt, addig jómagam a hajnali busszal már a Heydar Aliyev Nemzetközi Repülőtér felé tartottam.
Hétfő reggel, nem sokkal fél 9 előtt szálltunk le Ferihegyen, így az Európa-bajnokság hátralévő mérkőzéseit már Budapestről követtük figyelemmel, ám minek után az M4 sportcsatorna bejátszotta csapatkapitányunk, Bokorné Liliom Rita rendkívül őszinte nyilatkozatát, melyben beszélt a csapat körül kialakult helyzetről és nyilvánosság előtt kimondta, nem volt minden játékos számára fontos, hogy eleget tegyen a válogatottba való meghívásának, elkerülhetetlen volt, hogy az illetékesek is megszólaljanak és foglalkozzanak az üggyel.
Volt olyan eset, hogy egy klub sérülésre hivatkozva nem engedte el játékosát, ugyanakkor az együttes felkészülési mérkőzésén pályán volt. Persze ettől még elképzelhető, hogy nem volt százszázalékos állapotban a sportoló, azonban mindenképp jelzésértékű volt a történet, főleg annak tudatában, hogy ezt követően több játékosról is kiderült, nem vállalja a szereplést a kontinensviadalon. Később Alberto Salomoni szövetségi kapitány is megemlítette, hogy hiányzik a klubok partnersége egy sikeresebb Eb-szerepléshez. Közvetlenül leendő munkaadóját a Békéscsabát, a Magyar Röplabda Szövetség elnökének városa csapatát, a Nyíregyházát, a Kaposvárt, valamint a Vasast is megemlítette, bár utóbbi -később ő maga is elismerte- partnernek bizonyult, ugyanis Török Kata személyében az egyetlen bevethető Vasas játékos a felkészülés során, illetve az Eb-n is szerepelt.
A Békéscsaba részéről Baran Ádám klubelnök "szerencsétlen megnyilvánulásnak" titulálta Salomoni kijelentését, valamint Liliom Rita mondandóját elsősorban a három mérkőzésből adódó fáradtságnak tulajdonította.
Én úgy gondolom, csapatkapitányunk -mint, ahogy azt a helyszínen is tapasztaltuk- nagyon is valós problémáról beszélt, amely -mondjuk ki- rányomta bélyegét a csapat szereplésére, ugyanis a megfelelő létszámú játékossal legalább a két évvel ezelőtti teljesítményt megismételhette volna. Az okokat és a megoldást az érintett játékosoknak, egyesületeknek és a magyar szövetségnek kell megtalálni. A magyar röplabdázás érdeke, hogy ilyen esetek az elkövetkezendőkben ne forduljanak elő, a szövetségnek pedig minden követ meg kell mozgatnia annak érdekében, hogy a klubok örömmel adják a játékosokat, a játékosok pedig örömmel vállalják, hogy magukra húzzák a címeres mezt. Legyen újra verseny a nemzeti csapatba kerülésért, ne pedig éppen darabra meglegyenek a játékosok, hiszen két év múlva Magyarország társrendezője lesz a kontinensviadalnak és elég komolytalannak tetszene, ha addig nem születne megoldás erre a problémára!
Mindent egybevetve a Bakuban szerepelt 13 játékos mindegyikét dicséret illeti. Becsülettel küzdöttek, míg erejükből tellett, pedig a lemondások miatt az ő munkájuk is nagyon kemény csorbát szenvedett. Ugyan a csoportból való továbbjutás nem sikerült, a végül négy közé jutó házigazdákat leszámítva -bár kis szerencsével egy szettet itt is ellophattak volna- Lengyelországnak és Németországnak egyenrangú partnerei tudtak lenni, ez pedig megörvendeztette a több, mint 2500 kilométert utazó magyar szurkolótábort.

A magyar válogatott Bakuban szerepelt kerete:
Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita (csapatkapitány), Czina Kata, Dékány Kinga, Dobi Edina, Nagy Eszter, Soós Nikolett,
Szakmáry Gréta, Szpin Renáta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina, Török Kata, Villám Lilla.
Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AZERBAJDZSÁN, GRÚZIA

Az A csoport mérkőzéseit a magyar csapat miatt kiemelt figyelemmel kísértük. Bakuban a házigazdák végeztek az élen, így közvetlenül a negyeddöntőbe jutottak, mögöttük Lengyelország és Németország végzett, míg Magyarország a csoport utolsó helyén zárt.
A B jelű négyes küzdelmeit a grúz fővárosban, Tbilisziben rendezték. A csoport élén Olaszország végzett, Fehéroroszország és Horvátország osztozott a maradék két továbbjutó helyen, a társházigazda grúzok pedig pont nélkül kiestek.
A C csoporton belül szintén az azeri fővárosban zajlottak a küzdelmek, ahol papírforma eredmény született. Az oroszok megnyerték a csoportot, míg Bulgária 2., Törökország 3. lett, Ukrajna pedig kiesett.
A D jelű kvartettben, Ganjában Szerbia, Hollandia, Csehország és Belgium volt a végső sorrend.
Az Európa-bajnokság ezután Bakuban folytatódott. A nyolc közé jutásért lejátszott összecsapások során Fehéroroszország 3:2-re legyőzte Csehországot, Hollandia 3:0-ra nyert Horvátország ellen, Törökország 3:1-re verte Lengyelországot, míg Németország nagy csatában 3:2 arányban bizonyult jobbnak Bulgáriánál.
A negyeddöntőben Hollandia némi meglepetésre nagyon simán, 3:0-ra verte Olaszországot, Szerbia szintén 3:0-ra győzte le Fehéroroszországot, Azerbajdzsán az Eb során másodszor is diadalmaskodott Németország felett (ezúttal 3:0), míg Törökország nagy meglepetésre szintén 3:0-ra győzte le Oroszországot.
Az elődöntőkben a kontinensviadal legizgalmasabb összecsapásán Hollandia 3:2-re nyert Azerbajdzsán ellen, míg Szerbia 3:0-ra verte Törökországot.
A bronzérmet a törökök szerezték meg, miután 3:1-re legyőzték az azerieket, míg az Eb-győztes Szerbia lett, miután 3:1 arányban jobbnak bizonyult Hollandiánál.

Kontinensviadal legközelebb 2019-ben, amikor Magyarország, Csehország, Lengyelország és Törökország várja Európát!

A magyar válogatott szívós játékkal szettet rabolt ugyan a jóval esélyesebbnek vélt Németországtól, ám négyjátszmás vereségével -a holnapi Azerbajdzsán-Németország mérkőzés eredményétől függetlenül- búcsúzott a 2017-es női röplabda Európa-bajnokságtól.
A vereség és a kiesés ellenére büszkék lehetünk a játékosokra, hiszen a jelenlévők mindent megtettek, hogy legjobbjukat nyújtsák és örömet szerezzenek a 2500 kilométert utazó szépszámú magyar szurkolónak.
A német válogatottal két éve a sikerrel megvívott csoportmérkőzések után találkoztunk, ám akkor 3:0-s vereséget szenvedtünk és nem jutottunk a legjobb nyolc közé.
A mostani összecsapás előtt mindkét csapat nyeretlenként érkezett a National Gymnastics Arénába, ám míg a németek mögött csupán egy mérkőzés volt (Lengyelország ellen 2:3), addig a magyar csapat pénteken Azerbajdzsán és szombaton Lengyelország ellen is vesztesen hagyta el a pályát.
Együttesünk egy esetleges győzelemmel még izgalommal várhatta volna a hétfői azeri-német összecsapást, ám amúgy sem kevés gondunkat (ezekről egy későbbi cikkünkben fogunk beszámolni) szaporította, hogy Tálas Zsuzsanna a tegnapi sérülése után nem tudta vállalni a játékot, ráadásul Liliom Rita sem lett egészségesebb, ám fájdalomcsillapítókkal ugyan, ő legalább pályára tudott lépni.
Tálas Zsuzsanna helyett Bleicher Réka szerepelt feladó poszton, aki kiválóan helytállt a találkozón.
A mérkőzés Nagy Eszter pontjával kezdődött, de a németek mozgásán ezt követően is látszódott, hogy valami még nem állt össze, nincs még készen az elmúlt Eb ötödik helyezettje. Noha az elején felváltva születtek a pontok, Liliom Rita pontjával és egy szélesre ütött labda után az első technikai szünetben 8-5-re vezettek a mieink, majd a rövid pihenő után ismét egy szélesre ütött labda után már plusz négy volt az állás. Ekkor kicsit összekapta magát az ellenfél, elsősorban Denise Hanke keserítette meg a dolgunkat, aki sorozatban ászokat nyitott, mellette pedig a német blokk is jól muzsikált, így hiába kért időt Salomoni mester, csak felzárkóznia sikerült lányainknak. A végén a második játszmalabdát értékesítették a fehér mezesek. (21-25)
A második felvonásban sikerült magunkhoz ragadni a kezdeményezést és az első technikai szünetre már négypontos előnnyel mehettünk. A németeknek tett jót a szünet, fokozatosan felzárkóztak és hiába kért időt a magyar kapitány, ebben a játszmában is kiegyenlítettek. Némileg meglepő módon ezután kissé szétesett a németek csapatjátéka, mely miatt most Felix Koslowski kért időt, azonban nem tudott hatással lenni az övéire, így a második technikai szünetben már öttel vezettek a magyar lányok. Az elmúlt két meccsett figyelembe véve ezúttal nem dörzsöltük a tenyerünket, de látva a játékosainkon az akaratot, illetve a már-már megszámlálhatatlan német hibát, úgy éreztük, ezúttal sikerül megtartani az előnyt. Szakmáry pontjaival már nyolcpontos volt a fór. Noha 22-18-ig még felkapaszkodtak a németek, fordítani nem tudtak, így megnyertük a játszmát. (25-19)
A harmadik szettben hamar elhúzott az ellenfél 3-0-ra, de nem hagytuk őket ellépni, Dobi Edina bombaerős ütésével pedig már nálunk volt az előny. A technikai szünetben 8-5 volt a javunkra, ám ezt követően ismét összeállt a német blokk, ami ellen nem tudtak hatékonyak lenni ütőink, a második technikai szünetben pedig már újra német vezetésnél hallgatták a lányok Salomoni tanácsait. A játszma hátralévő részében már csak kapaszkodott a magyar csapat, egyenlíteni már nem sikerült. (21-25)
A 4. játszmában az első technikai szünetig tartottuk a lépést, ekkor 8-5 volt Németország javára, de ezt követően a németek nagyon belelendültek, míg a magyar lányok talán kissé el is fáradtak, ennek következtében pedig fokozatosan nőtt a két együttes közti különbség. A második technikai szünetben már 16-10 volt oda, és bár ezen még sikerült csiszolnia lányinknak, a végén újra kialakult ez a különbség és hat mérkőzéslabdája is volt ellenfelünknek, amiből rögtön az elsőt ki is használták.
A magyar válogatott ezzel a vereséggel a holnapi Azerbajdzsán-Németország találkozó eredményétől függetlenül már biztosan búcsúzik Bakutól és az Európa-bajnokságtól. Fájó ez azért, hiszen a két évvel ezelőtti bravúros továbbjutás után azt remélte minden, a röplabdasportot szerető ember, hogy játékosok, vezetők, klubok és a szövetség számára is egy cél van, mégpedig, hogy azt az eredményt idén is legalább megismételje a magyar női röplabda-válogatott, ám ez, mint -egyébként már az Európa-bajnokság előtt kiderült- eleve hamvába hullt remény volt.
Hogy konkréten miről is van szó, azt a napokban megjelenő összefoglaló cikkünkben lehet majd olvasni.
Mindezek ellenére a jelenlévő játékosok mindegyikének -még akkor is, ha egy percet sem voltak a pályán- jár a dicséret, ők teljesítették azt, amit elvárhattunk, becsületesen küzdöttek, szívüket-lelküket adták, hogy helytálljanak, s úgy érzem a házigazda elleni mérkőzés második és harmadik szettjét leszámítva ez sikerült is, ami miatt mindenképpen gratuláció illeti a lányokat.
Együttesünk a 15. helyen zárta az azeri-grúz közös rendezésű Európa-bajnokságot.

MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK:

Alberto Salomoni: "Jó meccset játszottunk, a lányok mindent megtettek a győzelemért. Ha összességében értékelek, az azeriek nagyon erősek, szóval nem mi játszottunk rosszul ellenük, hanem ők voltak jók. A lengyelek és németek ellen voltak esélyeink, hogy megváltoztassuk a játékot. Az ilyen meccseken azonban tizennégy tapasztalt játékosra van szükség."

Szakmáry Gréta: "Egy nagyon jó mérkőzésen vagyunk túl. Sajnos nem sikerült a győzelem, úgy érzem mindent megtettünk, de ma egy fokkal jobb volt nálunk ez a német csapat. Sajnos ez nekünk azt jelenti, hogy be kell fejeznünk az Európa-bajnokságot, de minden tekintetben pozitívan tesszük ezt meg, mert mindent kiadtunk magunkból."


NÉMETORSZÁG - MAGYARORSZÁG 3:1 (21, -19, 21, 18)
Baku, 500 néző. V: Krticka (cseh), Sodja (osztrák).
Németország: Geerties 8, Schölzel 8, Lippmann 19, Fromm 5, Pettke 6, Hanke 13. Csere: Dürr (liberó), Poll 6, Kemmsies, Stigrot 2, Grosser, Gründing 3. Szövetségi kapitány: Felix Koslowski.
Magyarország: Nagy E. 4, Bokorné Liliom 6, Szakmáry 25, Dobi 9, Bleicher, Dékány 19. Csere: Szpin (liberó), Török, Soós 2, Villám. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Második mérkőzését is elvesztette a magyar női röplabda-válogatott az azeri-grúz közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságon, ám szégyenkezni a legkevésbé sincs oka, hiszen az akarat mellett helyenként a játéka is élvezetes volt.
A tegnapi fájó vereség után közel sem várt egyszerű feladat lányainkra, hiszen -amint arról beszámoltunk- együttesünk három játszmában alulmaradt a társrendező házigazdákkal szemben, míg a lengyelek maratoni csatában ötjátszmás győzelmet arattak Németország felett. Amiben némileg bízhattunk, hogy a tegnapi elhúzódó program miatt a lengyelek elég későn, 23 óra után fejezték be a meccset, így elég kevés idejük volt regenerálódni.
Az első játszma elején ez meg is látszott, együttesünk sorra szerezte a pontokat a kissé fásultnak tűnő kék mezesek ellen. Nagy Eszter ásszal indított, majd 4-0-ig meg sem állt a magyar csapat. A lengyel kapitány, érezvén a veszélyt, rögtön időt is kért, ám a különbség nem csökkent, sőt az első technikai szünetben már 8-3 volt ide. A pihenő alatt Nawrocki kapitány kissé helyretette az övéit, akik lassan fel is zárkóztak együttesünkre, ám Dékány Berni jelezte: ne tovább, majd Szakmáry Gréta pontja után már ismét négy volt közte, ám kis megingás után 13-13-nál mégis sikerült egyenlítenie ellenfelünknek. Ekkor a magyar kapitány volt kénytelen magához rendelni a játékosokat, de hiába a biztató szavak, sajnos a nyitásfogadásokkal is komoly problémáink adódtak, így a lengyelek könnyed pontokat szerezve néggyel elhúztak. A magyar csapat nem omlott össze, Török Kata is beszállt nyitni, rögtön egy ásszal, majd Nagy Eszter percei következtek. Mínusz egyre zárkóztunk, ám 22-24-nél játszmalabdához jutott ellenfelünk, amit ki is használt.
Kissé féltettük a lányokat, hiszen pénteken hasonló módon vesztettük el az első játszmát és bizony utána össze is zuhantunk, ázonban ezúttal másképp írta meg az élet a forgatókönyvet. Remek teljesítményt nyújtva, kiváló védekezéssel fokozatosan ellépett együttesünk a lengyelektől, Tálas Zsuzsi blokkja után már 7-3 volt az állás, majd ugyanennyi volt a különbség az első technikai szünetben is. Tálas továbbra is remekül adogatta a labdákat, Szakmáry, Liliom és Nagy Eszter pedig pontosan fejezte be az akciókat, így a második technikaira tovább növelték előnyüket lányaink (16-9), majd 22-12-nél a közte tízet is elérték. A biztos vezetés tudatában kissé alábbhagyott a koncentráció, vérszemet is kaptak a lengyelek, ám csak három pontra tudtak feljönni. Dékány pontja után hiába kértek időt a lengyelek, játszmalabdához jutottak a mieink, amit Dékány Bernadett elsőre ki is használt, így az Európa-bajnokságon megnyertük az első játszmát.
A harmadik felvonást is jól kezdtük, azonban kétpontos előnyünk hamar elolvadt és az első technikai szünetben már a lengyelek vezettek kettővel, majd játékuk is egyre magabiztosabbá vált. A második technikai szünetre ugyan még csak mínusz hárommal mentünk, a bombaerős ütéseket viszont nem tudtuk hatástalanítani, így rövid időn belül behozhatatlan előnyre tettek szert a lengyelek, végül 25-17-re húzták be a játszmát.
A negyedik szettben új erőre kapva hamar négypontos előnybe kerültek a mieink, de hiába vezettünk már 13-7-re is ellenfelünknek az időkérés után nagyot javult a támadójátéka, mellyel egy pontra felzárkóztak. 17-17-nél értek utol bennünket, ezután pedig hiába küzdöttünk becsülettel, első mérkőzéslabdájukat Efimenko beütötte, így a lengyel válogatott a tegnapi után újabb győzelmet aratott, ezzel bebiztosítva továbbjutását.
Ami a mieinket illeti, a küzdés miatt mindenképpen dicséretet érdemelnek, ha nagyon tárgyszerűek akarunk lenni, akkor fontos megjegyezni, hogy matematikai esélyünk még van a továbbjutásra, ám ehhez holnap le kell győzni a ma pihenő német válogatottat, ami valljuk meg nem könnyű feladat. Amit remélünk, hogy Liliom Rita és Tálas Zsuzsanna is összeszedett egy kisebb sérülést, így elsősorban abban reménykedünk, hogy holnapra meggyógyulnak és ismét bevethetők lesznek.

MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK:

Alberto Salomoni: "A csapat dicséretet érdemel, mert az azeriek elleni meccshez képest javultunk, lelkesedésben, szervezettségben, blokk-védekezésben nagyon jók voltunk. Az okosságot hiányoltam kicsit a végéről, például a második szettben felzárkózott az ellenfél. Zsuzsi sérülése a végén a legrosszabbkor jött, nem maradt cserém. Most a legjobbunkat adtuk, egy szavam nem lehet a csapatra. Ez az út, hogy az európai élvonalhoz közelítsünk: okosnak lenni, s egyszerre elhinni, hogy képesek vagyunk nyerni."

Tálas Zsuzsanna: "Úgy gondolom lényegesen jobban teljesítettünk ma, mint tegnap, talán jobban is feküdt nekünk a lengyelek játéka, akik nem játszottak ma olyan jól, persze valószínű ők sem ránk időzítettek, hiszen számukra ez egy kötelező győzelem kellett, hogy legyen, de azért elcsíphettük volna őket. A negyedik szett alakulhatott volna kicsit másképp is, ám ugyanúgy kiengedtük az előnyt a kezünkből, mint tegnap az azeriek ellen. Szeretnénk az Európa-bajnokságot tisztességesen befejezni, jelentsen ez pontokat, szettet, győzelmet. Kívánom, hogy olyan játékot nyújtsunk holnap, ami méltó a magyar röplabdasporthoz."

LENGYELORSZÁG - MAGYARORSZÁG 3:1 (22, -19, 17, 18)
Baku, 1000 néző. V: Harald Sodja (osztrák), Yury Bakunovich (fehérorosz).
Lengyelország: Efimenko 8, Wolosz 2, Polak 8, Kakolewska 14, Smarzek 25, Grajber 8. Csere: Witkowska, Krzos (liberók), Murek 5, Brzoska 5, Plesnierowicz, Tokarska, Bociek, Twardowska 1. Szövetségi kapitány: Jacek Nawrocki.
Magyarország: Nagy E. 6, Bokorné Liliom 8, Szakmáry 18, Dobi 8, Tálas 4, Dékány 15. Csere: Szpin (liberó), Török 1, Bleicher, Villám, Soós. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Vereséggel mutatkozott be női válogatottunk Bakuban a ma megkezdődött azeri-grúz közös rendezésű női röplabda Európa-bajnokságon. Noha csapatunk előtt az első játszmában komoly esély adódott -legalábbis a szett megnyerésére-, élni mégsem tudott vele. No, de nézzük a részleteket.
Két éve Antwerpenben a magyar válogatott fantasztikus játékkal legyőzte Azerbajdzsánt és ezzel továbbjutott Európa legjobb 12 csapata közé. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a mieinknél különböző okok miatt mindössze négy játékos maradt meg hírmondónak, míg az ellenfélnél csupán néhány változás történt az akkori kerethez képest, ráadásul a hazai pálya is mellettük szólt.
A helyi idő szerint 18 órára kiírt Magyarország-Azerbajdzsán összecsapás a C csoportban lejátszott orosz-ukrán -némi meglepetésre- ötjátszmásra nyúló párharca miatt kerek egy órával később kezdődött, emellett a nyitóünnepélyt is le kellett rövidíteni.
A mieink a National Gymnastics Arena kisebb méretű edzőcsarnokban melegítettek, majd Yagub Eyyubov azeri miniszterelnök-helyettes beszédét a házigazdák válogatottjával együtt már a nyolcezres sportcsarnokban hallgatták.
A ceremónia után újra melegíteni kezdtek a csapatok, majd 19 órakor Nagy Eszter nyitásával megkezdődött az összecsapás.
A szett elején a légkört, illetve a 4300 szurkoló buzdítását kellett szoknia csapatunknak, majd 6-6-nál előbb egyenlíteni tudtunk és miután egy azeri labda a hálóban kötött ki, a meccs folyamán először vezetéshez jutottunk.
Az első technikai szünetben 8-6-ot mutatott az eredményjelző a javunkra, majd Bayramova szélesre ütött labdája és egyik játékosuk hálóba érése után már ötpontos volt a magyar előny. 17-12-nél Rahimova is megmutatta, hogy tud ő is nyitást rontani, majd Bayramova ütését blokkoltuk. Dörzsölni kezdtük a tenyerünket, ám 19-13-nál Poznyak került a nyitóhelyre. Ekkor valami megtört a mieinknél, sorra rontottuk a támadásokat, melyeket többnyire Szakmáryra játszottunk, ennek köszönhetően pedig egy pontra feljöttek az azeriek. Nem omlottunk össze, Török Kata állt be nyitni, majd Liliom Rita ütése után már újra három pont, 22-19-re vezettünk. Hiába az előny, a magyar lányok keze újra megremegett, s noha Dobi Edina még hárított egy szettlabdát, az azeriek újabb pontja a játszma megnyerését jelentette számukra.
A második felvonást hamar lerendezték vendéglátóink. Nem igen használtunk támadási variációkat, Szakmárynak pedig nagy falat volt, hogy egymaga versenyben tartsa a válogatottat. Az azeriek remekül védekeztek, akcióikra pedig -elsősorban Rahimova villogot- nem volt ellenszerünk. A szett elején még némileg látóhatáron belül tudtuk tartani ellenfelünket, de 3-4 után zsinórban hat pontot gyűjtöttek az azeriek. 3-10-nél már a második idejét kellett kikérnie Salomoni mesternek, hátha sikerül az utolsó szalmaszálba megkapaszkodnia tanítványainak, ám négy pontnál közelebb nem sikerült zárkóznunk, hiába hozott a teniszből már jól ismert, de egy ideje a röplabdában is alkalmazott "sólyomszem" is pontot számunkra, a szett vége nagyon sima -14-25- lett.
Személy szerint úgy gondoltam, ember legyen a talpán, aki most lelket tud verni a lányokba. Az eleje ismét az azerieké volt, elmentek hárommal, de küzdöttünk becsülettel és csakúgy, mint az első felvonásban, 6-6-nál utolértük az ellenfelet. Próbáltunk cserélni, Soós is pályára lépett, ám a technikai szünet után ismét elléptek a hazaiak és a második szünetben már mínusz öt volt a mi szempontunkból. Innen már nem volt visszaút, Soós szélesre ütött labdája és Bleicher Réka hibája után mérkőzéslabdához jutott Azerbajdzsán, Poznyak pedig be is fejezte az összecsapást.
Sokan úgy véltük, a házigazda elleni párharc lesz a döntő a magyarok továbbjutása szempontjából, ám egyelőre ez a mai játékot nézve -leszámítva az első felvonást- jelenleg elég távolinak tűnik.
Holnap 18 órakor Lengyelország ellen javíthatunk, ami közel sem tekinthető könnyű összecsapásnak, annak tudatában pedig pláne nem, hogy a fehér-pirosak ma 3:2 arányban legyőzték Németországot.
A beszámolóból nem maradhatnak ki a magyar szurkolók sem, akik a piros-fehér-zöld zászlókat lobogtatva végig buzdították lányainkat. A családtagok mellett jöttek Vasas, Újpest, Békéscsaba, Jászberény szurkolók, de érkeztek drukkerek még Londonból is. Annyi bizonyos, hogy szurkolásból holnap sem lesz hiány részükről.

MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK:

Alberto Salomoni: "Azt hiszem, mindenki láthatta, hogy az első szett volt a döntő, amikor gyilkolhattunk volna, de nem tettük. Másként alakult volna a mérkőzés, ha megnyerjük az első szettet. Az első játszma után megkönnyebbültek az azeriek, és utána elkezdtek jobban röplabdázni, mi pedig elveszítettük a magabiztosságunkat. Képesnek kell lennünk jobban játékban maradni, mert mindhárom ellenfelünk nagyon magas színvonalon játszik, és nem elég egy vagy két játszmában jól teljesíteni ellenük. Ha kicsit felzárkóztunk, magasabb fokozatra kapcsoltak. Talán nem hittük el, hogy legyőzhetjük őket."

Nagy Eszter: "Nagyon jó hangulatban készültünk a mérkőzésre, az elején nagy lökést adott nekünk a rengeteg szurkoló, míg, ha a többség nem is nekünk drukkolt, ám ezt az energiát valahol elvesztettük, de így is büszke vagyok a csapatra. Nem számítottunk az első játszma után, hogy az utána következő két szettben simán alulmaradunk, de, hogy miért történt ez így, ki kell elemezni. Előre kell néznünk, úgy kell a következő meccsnek nekimenni, hogy már nincs vesztenivalónk."

Szakmáry Gréta: "Nagy meccsen vagyunk túl, egy erős ellenféllel szemben, akiknél világsztárok játszanak. Szerettem volna többet vállalni és segíteni a csapatot, de nagy fallal találtam szemben magamat. Az elején jól mentek a nyitások, jól is mezőnyöztünk, végrehajtottuk azokat a technikai elemeket, amiket szerettünk volna, talán kicsit le is néztek minket az azeriek. Nagyon sajnálom a vereséget, de az Eb-nek még nincs vége. A lengyelek ellen 120%-ot várok mindenkitől, úgy érzem ez bennünk is van, és a mai vereség ellenére úgy érzem, holnap jobbak leszünk."

AZERBAJDZSÁN – MAGYARORSZÁG 3:0 (23, 14, 16)
Baku, 4300 néző. V: Krticka (cseh), Nederhoed (holland).
Azerbajdzsán: Poznyak 8, Jagubova 3, Natalya Mammadova 11, Hasanova 5, Rahimova 23, Bajramova 5. Csere: Valeriya Mammadova (liberó), Samadova 8, Habibova. Szövetségi kapitány: Faig Garajev.
Magyarország: Nagy E. 1, Bokorné Liliom 11, Szakmáry 15, Dobi 4, Tálas, Dékány 3. Csere: Szpin (liberó), Török, Bleicher, Soós 2. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

1. oldal / 4

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma