Minden eddiginél több hazai nemzetközi versenyt rendez ebben az évben a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB). Hat kiemelkedő eseménynek – köztük egy-egy világ- és Európa-bajnokságnak – Eger ad otthont, de ez a szám is tovább emelkedhet.

Februárban judo Világkupa-verseny lesz Egerben, márciusban az asztaliteniszezők a Hungarian Openen küzdenek egymással a világranglista-pontokért. Májusban nemzetközi úszó-, augusztusban a tervek szerint csörgőlabdaversenyre kerül sor a hevesi megyeszékhelyen.

A kerekesszékes vívó-világbajnokságot szeptemberben, az erőemelő Európa-bajnokságot novemberben rendezik Egerben.

Nem született még döntés az idei női ülőröplabda Európa-bajnokság helyszínéről, amelynek rendezésére a bosnyákok is benyújtották pályázatukat.

 

Forrás: Bernau Péter, MPB

 

OKTÓBER 1.: Veres Amarilla tőrben és párbajtőrben is bronzérmes lett a junior vívó-világbajnokságon.

OKTÓBER 3.: A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) nemzetközi aktivitását dicsérte Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, amikor az IPC berlini kongresszusán találkozott és megbeszélést folytatott Gömöri Zsolttal, az MPB elnökével.

OKTÓBER 7.: Az IPC bejelentette, hogy a nők PT2, PT4 és PT5, a férfiak PT1, PT2 és PT4 kategóriákban mérik össze tudásukat a riói paralimpián a triatlonversenyeken.

OKTÓBER 8.: Krajnyák Zsuzsanna és Osváth Richárd is átvette a vezetést a tőrözők világranglistáján a varsói Világkupa-verseny után, amelynek eredménye már beleszámított a riói paralimpiai részvételi jog megszerzéséért zajló versenybe.

OKTÓBER 9.: Integrált sportnapot tartottak Veszprémben, ahol közel 200 ép és fogyatékkal élő fiatal sportolt együtt a Lovassy László Gimnáziumban.

OKTÓBER 14.: Két atléta, Biacsi Ilona és Csontos Piroska lett a K&H Bank paralimpiai kártyaprogramjának keretében indított közönségszavazás nyertese. Mindkét atléta fejenként egy-egymillió forintos támogatást kap a pénzintézettől.

OKTÓBER 18.: Saját kategóriájában Boronkay Péter és Bók László is aranyérmes lett a Mallorcán rendezett középtávú triatlon Európa-bajnokságon.

OKTÓBER 25.: Az IPC úgy döntött, hogy 2015-ben London rendezheti meg az atlétikai maratoni világbajnokságot.

OKTÓBER 26.: Molnár Péter és Orbán Csaba is teljesítette a világbajnoki szintet a Frankfurt Maratonon, így mindkét atlétánk ott lehet a jövő évi londoni vb-n.

OKTÓBER 27.: Tunkel Nándor arany-, Tóth István bronzérmes lett, Kiss Viktor országos csúcsot javított, Mezei Katalin élete legjobbját érte el a wroclawi nemzetközi erőemelő-versenyen.

OKTÓBER 31.: Az IPC hivatalos honlapján közzétette a 2015. január 1-től érvényes doppingellenes szabályzatát.

NOVEMBER 3.: Eldőlt, hogy Szocsi rendezi 2015-ben az IWAS Világjátékokat.

NOVEMBER 8.: Fantasztikus teljesítménnyel második lett női ülőröplabda-válogatottunk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) rendezett európai zónaversenyen. Ezüstérmet szereztek a mieink a Tesco nemzetközi tornáján is.

NOVEMBER 10.: Lejátszotta első hivatalos mérkőzéseit kerekesszékes kosárlabda-válogatottunk. Nemzeti csapatunk a Cseh Ligában mutatkozott be a nemzetközi porondon.

NOVEMBER 20.: A Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) római ülésén úgy döntött, hogy Egerben kerül sor 2015-ben a vívó-világbajnokságra. A döntéshozók Hongkonggal szemben választották a magyar helyszínt, ami óriási sportdiplomáciai siker.

NOVEMBER 23.: Egerben tartotta Vezető Testületi ülését az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC). John Petersson, az EPC elnöke nagyon elégedett volt az egri körülményekkel és dicsérte a tanácskozással egy időben rendezett Hungarian Open vívó Világkupa-verseny színvonalát és rendezését is.

NOVEMBER 23.: Négy arany- és két ezüstéremmel zárták a mieink az egri Hungarian Open vívó Világkupa-versenyt. Az esemény sztárja Krajnyák Zsuzsanna volt, aki három első helyezéssel (tőr, párbajtőr egyéni és tőr csapat) fejezte be a viadalt.

NOVEMBER 28.: A nőknél világbajnok judósunk, Szabó Nikolett, a férfiaknál vb-aranyérmes kajakozónk, Rozbora András lett az év legjobbja, a sportolók az MPB ünnepi közgyűlésén vehették át díjaikat. Az edzők között Keserű József (judo), a szövetségi kapitányok kategóriájában Bíró Norbert (judo) kapott díjat. Posztumusz Paralimpiai Érdemérem-elismerésben részesült Pancsa József az MPB egyik alapítója, később alelnöke. A közgyűlésen tiszteletbeli taggá választották Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok vívót, a MOB tiszteletbeli elnökét. Médiadíjakat kaptak azok a médiumok, melyek a legtöbbet tették a paralimpiai mozgalom népszerűsítéséért.

DECEMBER 3.: Az év legjobb parakajakosait díjazták a Magyar Kajak-Kenu Szövetség integrált év végi ünnepségén. A nőknél Váczi Anita, a férfiaknál moszkvai világbajnokunk, Rozbora András lett a legjobb. Az év edzőjének Rozbora András trénerét, Pruzsina Istvánt választották.

DECEMBER 9.: Doppingvétség miatt az IPC 2016. május 15-ig eltiltotta Fatma Omer egyiptomi erőemelő-világbajnokot.

DECEMBER 12.: Sajtótájékoztatón jelentette be a MOB, hogy 2015. február 6-án rendkívüli közgyűlésen születik döntés arról, benyújtják-e a pályázatot a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére.

DECEMBER 13.: A hetedik helyről a harmadikra jött fel női ülőröplabda-válogatottunk az európai ranglistán, köszönhetően a budapesti zónaversenyen megszerzett második helyezésének.

DECEMBER 16.: Nagyon elégedett volt az IPC a 2020-as tokiói nyári paralimpia előkészületeivel. Az IPC küldöttsége két napot töltött a japán fővárosban, ahol részletes tájékoztatást kapott az eddig elvégzett munkáról és az előkészítés további ütemezéséről.

DECEMBER 18.: Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének érdekérvényesítő képességének köszönhetően sikerült megnyugtató megoldást találni az MPB jövő évi költségvetésében a központi megszorítások következtében keletkezett forráshiány pótlására.

DECEMBER 18.: A sportújságírók szavazatai alapján világbajnok judósunk, Szabó Nikolett lett az év női sportolója, a férfiaknál világbajnok kajakosunk, Rozbora András győzött. A csapatok között a vb-bronzérmes Csonka András és Zborai Gyula lett a legjobb, az év edzőjének Pruzsina Istvánt (Rozbora András mesterét), az év szövetségi kapitányának Dobi Zoltánt, a Speciális Olimpia Nyári Európai Játékokon sikeresen szerepelt asztaliteniszezők szakvezetőjét választották.

DECEMBER 19.: Három magyar végzett az élen az abszolút sorrendben a Trencsénben rendezett Karácsony Kupa nemzetközi erőemelő-versenyen: Tunkel Nándor lett az első, Tóth István szerezte meg a második helyet, Kiss Viktor pedig harmadikként zárt.

DECEMBER 20.: Két érmet szereztek vívóink az évzáró hongkongi Világkupa-versenyen: Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrben győzött, tőrben a harmadik helyet szerezte meg.

Mindenkinek sikerekben gazdag, nagyon boldog újévet kívánunk!

 

JÚLIUS 3.: Megszületett világklasszis vívónk, Dani Gyöngyi kisfia, Nagy Kristóf Bendegúz. Dani Gyöngyi szintén ezen a napon ünnepli a születésnapját.

JÚLIUS 7.: Lengyel Zsófia (kísérő: Wirth Eszter) a második helyen végzett az olaszországi Iseóban rendezett triatlon Világkupa-versenyen.

JÚLIUS 12.: Három ezüstéremmel zárták a mieink a németországi Brandenburgban rendezett integrált kajak-kenu Európa-bajnokságot.

JÚLIUS 13.: Két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink a hollandiai Dordrechtben a sportág történetének első integrált ifjúsági úszó Európa-bajnokságán.

JÚLIUS 20.: Dávid Krisztina kézsérülése ellenére is ezüstérmet szerzett légpisztolyban a németországi Suhlban rendezett sportlövő-világbajnokságon és első magyarként biztosította helyét a riói paralimpián.

JÚLIUS 21.: Németh Roland párosban szlovák csapattárssal megnyerte a budapesti nemzetközi tenisztornát.

JÚLIUS 29.: Eldőlt, hogy összesen 15 döntő összefoglalója lesz látható a Magyar Televízióban az augusztusi eindhoveni úszó Európa-bajnokságról. A sugárzási jogot a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vette meg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól (IPC).

JÚLIUS 30.: A vétkes sportolók mellett a nemzeti paralimpiai bizottságok is szankciókra számíthatnak, ha egy országból több versenyző is megbukik a doppingvizsgálatokon, erről tájékoztatta hivatalos levelében tagországait az IPC.

AUGUSZTUS 1.: Veres Amarilla nyerte a női tőrözők versenyét Stoke Mandeville-ben az IWAS Junior Világjátékokon.

AUGUSZTUS 7.: A riói nyári olimpia és paralimpia szervezőbizottsága bejelentette, hogy 32 sportágban összesen 45 tesztversenyt rendeznek a játékok rajtjáig az olimpiai és paralimpiai sportlétesítményekben.

AUGUSZTUS 8.: Rozbora András aranyérmes lett a moszkvai integrált kajak-kenu-világbajnokságon a kajakosok versenyében, a kenus Suba Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

AUGUSZTUS 12.: Négy ezüst- és hat bronzéremmel tértek haza úszóink az eindhoveni Európa-bajnokságról. Az Eb-ről minden nap összefoglalót sugárzott a Magyar Televízió m2-es csatornája.

AUGUSZTUS 16.: Boronkay Péter megnyerte a tereptriatlon-világbajnokságot a németországi Zittauban.

AUGUSZTUS 23.: Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a magyar csapat a Swansea-ban rendezett IPC atlétikai Európa-bajnokságot.

AUGUSZTUS 24.: Női és férfi válogatottunk is a harmadik helyen végzett az egri nemzetközi csörgőlabdatornán.

AUGUSZTUS 27.: Boronkay Péter arany-, Balogh Zoltán ezüst-, Lengyel Zsófia (kísérő: Orbán Anna) bronzérmet szerzett az edmontoni aquatlon-világbajnokságon.

SZEPTEMBER 4.: Szekeres Pál lett kerekesszékes vívósportunk szakmai igazgatója. Háromszoros paralimpiai bajnok vívónk feladata a sportágban folyó szakmai munka felügyelete és összefogása.

SZEPTEMBER 6.: Szabó Nikolett (70 kg) megnyerte a judo-világbajnokságot az egyesült államokbeli Colorado Springsben és Dávid Krisztina sportlövő után második magyarként kijutott a riói paralimpiára.

SZEPTEMBER 13.: Pálos Péter egyesben, Csonka András és Zborai Gyula csapatban lett bronzérmes a pekingi asztalitenisz-világbajnokságon.

SZEPTEMBER 17.: Hivatalosan bejelentették, hogy Egerben, a novemberi vívó Világkupa-verseny alatt tartja következő ülését az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) Vezető Testülete.

SZEPTEMBER 18.: Eldőlt, hogy Eger lesz a helyszíne 2015-ben az erőemelő Európa-bajnokságnak.

SZEPTEMBER 22.: Megtartotta alakuló ülését az MPB Hagyományőrző Bizottsága, amelynek elnöke Nádas Pál, korábbi MPB-elnök.

SZEPTEMBER 26.: Első alkalommal két parasportág is bekerül az Európai Egyetemi Játékok programjába, melyet 2016-ban rendeznek Horvátországban. Az EPC javaslatokat kért a tagországoktól, mely parasportágak képviselői vegyenek részt a Játékokon.

SZEPTEMBER 28.: Hét másodperccel a befejezés előtt kapott góllal maradt le a feljutást jelentő harmadik helyről és lett negyedik női csörgőlabda-válogatottunk a Dabason és Szigetszentmiklóson rendezett Európa-bajnokságon. Férfi csapatunk a hatodik helyen végzett.

SZEPTEMBER 28.: Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a mieink a varsói vívó Világkupa-versenyen, a sportág első riói paralimpiai kvalifikációs viadalán.

SZEPTEMBER 30.: Magyar kezdeményezésre Budapesten írt alá együttműködési megállapodást a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségével (IBSA).

ÁPRILIS 3.: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere saját keretéből 40 millió forinttal egészítette ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) éves támogatási összegét.

ÁPRILIS 10.: Egyetlen paralimpiai sportágként a látássérült judo került be a jövőre első alkalommal megrendezésre kerülő Európai Játékok programjába. Az esemény helyszíne Azerbajdzsán fővárosa, Baki lesz.

ÁPRILIS 11.: Nyílt ülésen, sportolók, edzők részvételével határozott az MPB elnöksége a rendelkezésre álló Gerevich-ösztöndíj keretösszegének – amely kevesebb mint a fele volt a szükségesnek – a felosztásáról.

ÁPRILIS 11.: Tunkel Nándor egyéni csúccsal a hatodik, Szávai Csaba a hetedik helyen végzett a felnőttek mezőnyében a dubaji erőemelő-világbajnokságon. A juniorok között Várhegyi Krisztián negyedik, Dudás Nikosz élete legjobb eredményével ötödik lett.

ÁPRILIS 12.: Közel négyszáz érdeklődő részvételével rendezték meg a VI. MERI Sportnapot az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI).

ÁPRILIS 24.: A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) sportágfejlesztési keretéből új sporteszközökkel támogatta a kerekesszékes vívókat. Az MVSZ segítségével olyan budapesti és vidéki sportegyesületek kaptak új pástokat, találatjelzőket, székeket, melyek támogatására a rendelkezésre álló kevés forrás miatt nem volt lehetőség.

ÁPRILIS 27.: Budapesten tartotta elnökségi ülését a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS), amelynek Szekeres Pál személyében magyar alelnöke van.

ÁPRILIS 27.: Kézdi Réka 100 m pillangón, Adámi Zsanett 150 m vegyesen nyert világcsúccsal a berlini nemzetközi úszóversenyen.

MÁJUS 8.: Gurisatti Gyula országos csúccsal bronzérmes lett a lengyelországi Szczeczinben a sportlövő Világkupa-versenyen a gyorstüzelő légpisztolyosok 40 lövéses számában.

MÁJUS 10.: Csonka András egyesben és csapatban (Zborai Gyulával) is győzött a Laskóban rendezett Szlovén Open nemzetközi asztalitenisz-versenyen. Pálos Péter csapatban belga társsal nyert, egyesben második lett. Arlóy Zsófia bronzérmesként zárt, csakúgy, mint maláj csapattársával Berecki Dezső.

MÁJUS 17.: Berecki Dezső és Zborai Gyula is legyőzte saját kategóriájában a londoni paralimpiai bajnokot a Szlovák Open nemzetközi asztalitenisz-versenyen Pozsonyban. A mieink összesen egy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt.

MÁJUS 18.: Boronkay Péter ezüstérmet szerzett a Jokhamában rendezett triatlon Világkupa-versenyen.

MÁJUS 19.: Nagy Józsefet beválasztották az IWAS szabályalkotó bizottságába.

MÁJUS 21.: Az MPB évi rendes közgyűlésén a küldöttek egyhangúlag fogadták el a 2013-as pénzügyi beszámolót, a 2014-es költségvetési tervet, az alapszabály módosításait, amely lehetővé teszi annak az újszerű működési modellnek a kialakítását, mely igazodik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezeti felépítéséhez.

MÁJUS 23.: Az MPB is tagja lett a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetségnek, ennek köszönhetően a magyar kerekesszékes kosárlabda-válogatottnak is lehetősége nyílt a részvételre a nemzetközi tornákon.

MÁJUS 25.: Egy-egy arany- és ezüst-, illetve két bronzéremmel zártak a mieink a lonatói vívó Világkupa-versenyen.

MÁJUS 25.: Az aranyérem mellett két-két ezüst és bronz volt kajak-kenusaink mérlege a szegedi Világkupa-viadalon.

MÁJUS 29.: Braun Ákos lett a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (IBSA) felkérésére a judo-versenyeken közreműködő informatikai csapat vezetője.

JÚNIUS 1.: Orbán Csaba, válogatott maratoni futónk tavalyi eredményén 3 óra 46 percet javítva teljesítette az UltraBalaton 212 km-es távját. Molnár Péter a Mátra115 elnevezésű 124 km-es ultramaratoni versenyen ért el remek eredményt.

JÚNIUS 2: Négy-négy arany- és ezüst-, illetve két bronzérmet szereztek atlétáink a Grossettóban rendezett olasz nyílt nemzetközi bajnokságon.

JÚNIUS 8.: Gurisatti Gyula a második helyen végzett a Fort Benningben rendezett sportlövő Világkupa-viadalon a szabadpisztolyosok versenyében.

JÚNIUS 10.: Farkas László egyesben, nyert párosban Németh Rolanddal második lett az ausztriai Spittal an der Drauban rendezett kétezer euró összdíjazású nemzetközi tenisztornán.

JÚNIUS 15.: Két arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szereztek atlétáink a hollandiai Bergen op Zoomban rendezett INAS Európa-bajnokságon.

JÚNIUS 18.: Szabó Ozor győzelmével végződött az Izlandon rendezett Strongman-világbajnokság, az erős emberek para-vb-je. Válogatott erőemelőnk, Tunkel Nándor edzője a hat versenyszámból négyet zárt az első helyen.

JÚNIUS 22.: Két aranyérmet és egy ezüstöt szereztek sportolóink a berlini nemzetközi atlétikai versenyen.

JÚNIUS 25.: Béres Dezső és Hegedűs László sikerével zárult a párosok versenye a portugáliai Póvoa de Varzimban rendezett boccia Világkupa-viadalon.

 

JANUÁR 1.: Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke újévi üdvözlete mellett hangsúlyozta: a sajnálatos volgográdi terrortámadások sem veszélyeztetik a szocsi téli paralimpia zavartalan lebonyolítását.

JANUÁR 14.: Az IPC a Magyar Paralimpiai Bizottsággal is elkezdte az egyeztetéseket arról, hogyan lehetne minél több nőt sportvezetői szinten bevonni a paralimpiai mozgalomba.

JANUÁR 15.: Tunkel Nándor és Szávai Csaba révén két ezüstérmet szereztek a mieink az egri erőemelő Hungarian Open nemzetközi versenyen, amely egyben világbajnoki selejtező is volt. A viadal rendkívül magas színvonalára jellemző, hogy három új világcsúcs is született.

JANUÁR 19.: Egy arany (Krajnyák Zsuzsanna, tőr) – mellett két-két ezüst- és bronzérmet szereztek vívóink a németországi Malchow-ban rendezett Világkupa-versenyen.

JANUÁR 20.: A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi ülésén Borkai Zsolt elnök kijelentette: kormányzati szándék, hogy minél gyorsabban eljussanak a támogatási összegek a szövetségekhez, ezért idén már februárban elindulhat a finanszírozás, amire korábban nem volt példa.

JANUÁR 21.: Háromnapos szemináriumot tartott a 2020-as nyári játékok helyszínén az IPC. Ez volt a tokiói nyári paralimpia első hivatalos nemzetközi eseménye.

JANUÁR 24.: Eldőlt, hogy nem lesz magyar résztvevő a szocsi téli paralimpián. Miután egyetlen sportolónk sem tudott a kvalifikációs versenyeken részvételi jogot szerezni, az MPB elnöksége úgy döntött, nem nevez versenyzőt a játékokra.

JANUÁR 29.: A Látássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) Tardos Jánost kérte fel a 2016-os riói paralimpia judo-versenyén a technikai delegátusi feladat ellátására. Ez azt jelenti, hogy a magyar sportvezető lesz az esemény lebonyolításának első számú vezetője.

FEBRUÁR 15.: Története során első alkalommal a szombathelyi Sprint SC nyerte meg a TESCO ülóröplabda Magyar Kupát. Az integrált békéscsabai döntőt fantasztikus hangulatban, 800 néző előtt rendezték.

FEBRUÁR 17.: Farkas László egyesben és párosban is megnyerte idei első versenyét az angliai Prestonban rendezett tenisztornán.

MÁRCIUS 3.: Burányi Flóra a harmadik helyen végzett a németországi Heidelbergben rendezett német nyílt judobajnokságon.

MÁRCIUS 7.: Látványos megnyitóval elkezdődött a szocsi téli paralimpia, ahol öt sportágban, 547 sportoló mérte össze tudását.

MÁRCIUS 16.: Krajnyák Zsuzsanna két arany- (tőr, párbajtőr), Osváth Richárd két ezüstérmet (tőr, párbajtőr) szerzett a párizsi vívó Világkupa-versenyen.

MÁRCIUS 17.: Hat arany-, három ezüst- és hat bronzéremmel zárták a mieink az egri Hungarian Open nemzetközi asztalitenisz-versenyt. Szakvezetőnk, Aranyosi Péter szerint nagyjából ezeket az eredményeket lehetett elvárni játékosainktól.

MÁRCIUS 19.: Az egri Hungarian Open után elkészített világranglista alapján eldőlt, hogy hét magyar játékos vehet részt a pekingi asztalitenisz-világbajnokságon.

MÁRCIUS 21.: Kettős győzelemmel mutatkozott be Németh Roland a nemzetközi porondon. A 21 éves teniszező a második táblán egyesben és párosban is megnyerte a Csehországban rendezett Karvina Opent.

MÁRCIUS 24.: Együttműködési megállapodást kötött az MPB az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI).

MÁRCIUS 26.: Dávid Krisztina világcsúccsal nyerte meg a légpisztolyosok 10 méteres számát a Stoke Mandeville-ben rendezett sportlövő Világkupa-versenyen.

MÁRCIUS 28.: Ellopták az MPB kisbuszát.

MÁRCIUS 30.: A tizenhárom éves Sós Luca Európa-csúccsal nyert 200 m pillangón a madridi nemzetközi úszóversenyen.

 

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek