Elhunyt Tarics Sándor, magyar olimpiai bajnok vízilabdázó - tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot. A világ eddigi legidősebb ötkarikás bajnokát San Franciscóban, életének 103. évében érte a halál. Tarics Sándor az 1936-os berlini olimpia győztes vízilabdacsapatának volt a tagja.
Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. A berlini olimpiai arany mellett háromszor (1933, 1935 és 1937) nyert főiskolai világbajnokságot. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomájával földrengésbiztos épületek tervezésével is foglalkozott. 1949-től élt az Egyesült Államokban, ahol egyetemi professzorként oktatta a fiatal hallgatókat.
Több elismerése között 2003-ban MOB-díjban részesült, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta.
A tavaly szeptemberben 102. születésnapját ünneplő bajnokkal Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója készített telefoninterjút. Akkor úgy fogalmazott: "A sport egy olyan terület, ahol az emberek szeretik egymást, nincs veszekedés, minden szép és jó, a sportban való versenyzés a nemzetek között csak jóra vezet."
Tavaly ősszel, bevallása szerint mentálisan semmi problémája nem volt, az étvágya rendben volt, viszont nehezen járt. A jövőben már nem igen tudott gondolkodni... "Amikor az ember 102 éves, már nem a jövőre gondol, hanem a múltra."
100. születésnapján Szabó Bence, a MOB főtitkára Kaliforniában köszöntötte Tarics Sándort. A találkozón Szabó Bence elsőként Orbán Viktor miniszterelnök levelét olvasta fel az ünnepeltnek. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke levélben köszöntötte szintén az 1949 óta San Franciscóban élő Tarics Sándort, aki a könnyekig meghatódott, amikor felolvasták Borkai Zsolt gondolatait, jókívánságait. A köszöntésen részt vett Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is.
Thomas Bach, a NOB elnöke is köszöntötte a bajnokot. "Ön a kiválóság példaképe, minden egyes vállalkozásában, amibe belekezdett, a vízilabdában elért Olimpiai Bajnoki címétől kezdve, a számos képességén át, mint építész, mérnök és feltaláló. Köszönöm Önnek, hogy az Olimpiai Mozgalmat lelkesíti, ösztönzi" - fogalmazott akkor a német sportdiplomata.
Tarics Sándor az 1932-es, Los Angeles-i olimpián kétszeres aranyérmes kerékpáros, Attilio Pavesi 2011. augusztus 2-ai halála óta volt a világ legidősebb - egyben magyar - olimpiai bajnoka.
Berlin bajnoka a Londoni olimpián még részt tudott venni, a rióin - amellett, hogy "érvényes" meghívása volt a MOB-tól - azonban már nem lesz ott Sanyi bácsi...
Tarics Sándort a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

A szerdán, Lengyelországban aratott háromgólos diadal után, az érdi Eb-selejtezőn egy góllal alulmaradt a magyar női kézilabda-válogatott.
A világbajnokságon Lengyelország szertefoszlatta olimpiai álmainkat, így nem csoda, hogy a visszavágás alaposan fűtötte a magyar csapatot, ezen kívül úgy léphettünk pályára, hogy egy esetleges győzelem biztosan az Eb-részvételt jelenti számunkra.
A lengyeleknél ezúttal sem szerepelhetett Karolina Kudlacz, de ezzel együtt sem ígérkezett könnyűnek a találkozó, hisz a mi oldalunkon is bőven voltak olyan játékosok, akiket nélkülözni kényszerült az Elek Gábor-Ambros Martin szövetségi kapitány páros, akik ezen az összecsapáson debütáltak hazai közönség előtt.
Telt ház, 2500 néző várta a csapatokat az Érd Arénában. Olyan szurkolókkal is találkoztam, akik már nem jutottak be a sportcsarnokba, mert jegy nélkül érkeztek. Mivel azonban néhány nappal a találkozó előtt elkelt az összes belépő, így esélyük sem volt arra, hogy a helyszínen tekinthessék meg a találkozót.
Az összecsapás előtt Szucsánszki Zitát 125., míg Bíró Blankát és Erdősi Ildikót 25. válogatottsága alkalmából köszöntötték.
Zácsik góllal kezdődött a mérkőzés, melyre rögvest érkezett a lengyel válasz. Zácsik Szandra újabb találata után ismét tombolt az érdi csarnok, de a lengyelek újabb egyenlítésének is tapsolt az a 35 lelkes szurkoló, akik elkísérték a vendégeket. 6-6-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, azonban Kovács Anna, Triscsuk Krisztina, Kisfaludy Anett és Szucsánszki Zita révén egymás után négy találatot szereztünk, így a félidő közepén 10-6-ra vezettünk. Ennek okán a vendégek kapitánya kénytelen volt időt kérni. Kim Rasmussen némileg ugyan rendet tett a fejekben, de a magyar átlövések továbbra is eredményesnek bizonyultak. A hajrára háromgólos magyar előnnyel érkeztünk, de a játékrészben látott utolsó négy találatot a fehér-pirosak jegyezték, így először vezettek a találkozó folyamán. A szünetben 16-17 volt az állás. 
A második játékrészben Kiss Éva helyett Bíró Blanka állt a kapuba, aki rögtön hetest védett.
A lengyelek emberhátrányban lehozták kapusukat, de a plusz mezőnyjátékossal csak kapufáig jutottak. A kipattanót Szucsánszki a saját szaggatottunkról dobta az ellenfél kapujába. Csapatunknak új energiát adott ez a gól és 22-18-nál már újra négy volt közte. Az újabb trauma után sem adták fel a lengyelek, indításból és kintről is eredményesek voltak, ráadásul Kovacsics Anikó két perces büntetése miatt emberelőnybe kerültek, amit szintén kihasználtak, így ismét egyenlő volt az állás. Mi is emberelőnybe kerültünk, ám Triscsuk hetest, Kisfaludy Anett pedig ziccert rontott, s a lengyelek újabb találata után már kétgólos volt a hátrányunk. Így fordultunk az utolsó percre. Magyar emberelőnnyel és Kovács Anna góllal fejeződött be az érdi Eb-selejtező, de a vereség ellenére is hálás volt a publikum, mely mérkőzés után ugyanúgy ünnepelte a csapatot, mintha győztes összecsapást látott volna.
A vereség ellenére nincs okunk elkeseredni, hiszen az Eb-szereplés nincs veszélyben, ráadásul a lengyelek elleni egymás elleni eredmény is számunkra kedvezőbb, így minden bizonnyal első helyen jutunk tovább a csoportból.

Elek Gábor szövetségi kapitány: - Gratulálunk a lengyel válogatottnak. Sajnos nem voltunk annyira feszesek, mint Koszalinban, és mindkét félidőben akadt egy-egy nagyon rossz periódusunk, ez pedig eldöntötte a meccset. Az első félidőben a védekezésünk, fordulás után a támadásunk volt a vártnál gyengébb. Tragédia nem történt, szerettünk volna már ma Eb-kvalifikációt ünnepelni, a nehezebb felét úgy éreztük, megcsináltuk, de nagyon szerettük volna kétszer legyőzni ellenfelünket. Nagyon jó mentalitású társasággal dolgozhatunk együtt, fájó, hogy ma nem nyertünk, de a mai meccsből és a kintiből is csak tanulhatunk.

Kovács Anna: - Nagy izgalommal vártuk a kinti meccset, nagyon örültünk, hogy sikerült ott nyerni. Hazai pályán sajnos sokkal több hibát követtünk el, de tudtuk, hogy nehezebb lesz az érdi találkozó. Az első félidő végén és a második félidő közepén is túl sokat hibáztunk. Az elmúlt másfél hetet jó hangulatban, jó munkával töltöttük, ez pedig előremutató a jövőre nézve.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány: - Nagy küzdelem, remek meccs volt a magyarok elleni. Két remek edző ellen meccselhettünk, így nem mindig tudtuk, mire számítsunk. Nagyszerű atmoszférájú csarnokban léphettünk pályára, és a játékosaim lenyűgöztek, sérültjeink nélkül is le tudtuk győzni a nagyszerű magyar válogatottat.

Karolina Siodmiak: - Nagyszerű meccst játszottunk, védekezésben és támadásban is jó teljesítményt nyújtottak a játékosok. Úgy tűnik, mindkét csapat jó vendéglátó volt, hiszen Lengyelországban a magyarok nyertek, ma pedig mi győztünk Magyarországon.


MAGYARORSZÁG – LENGYELORSZÁG     25 – 26

MAGYARORSZÁG: Kiss Éva – Orbán Adrienn 2, Zácsik Szandra 4, Kisfaludy Anett 1, Szekeres Klára, Szucsánszki Zita 6, Erdősi Ildikó 2. Cs: Bíró Blanka (kapus), Kovács Anna 2, Triscsuk Krisztina 7, Kovacsics Anikó 1, Szamoránsky Piroska, Hornyák Dóra, Lukács Viktória, Schatzl Nadine, Klivinyi Kinga.
Szövetségi kapitány: Elek Gábor, Ambros Martín
LENGYELORSZÁG: Gawlik – Zalewska 1, Kobylinska 7, Byzdra 3, Kulwinska 2, Gega 2, Jochymek. Cs: Wysokinska (kapus), Stachowska, Stasiak 3, Siódmiak 2, Drabik, Kocela 2, Kolodziejska 3, Zych 1.
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Idehaza is egyre népszerűbb az Észak-Amerikából származó kezdeményezés, a „Dobj egy macit!” akció.
Ilyenkor előre kiválasztott mérkőzéseken jótékonysági célból plüssmacikat gyűjtenek a szervezők a rászorulók részére – a Magyar Jégkorong Szövetség pedig évek óta megszervezi egy-egy válogatott találkozó során a honi „macireptetést”. A legutóbbi évekhez hasonlóan, idén is a mérkőzést követően repülhetnek a plüssfigurák.
A szokások szerint általában a találkozó első hazai gólját követően dobják a jégre a szurkolók a
magukkal hozott plüssállatokat.
Javarészt macikat, de a 2011-es budapesti világbajnokságon repült például ember nagyságú zsiráf is, a 2012-es Olimpiai Selejtező Tornán pedig egy igen termetes víziló pottyant a jégre.
A hosszas játékmegszakítást elkerülve az utóbbi években
a végső dudaszót követően dobhatnak a szurkolók.
2009-ben 4352,
2010-ben 4451,
2011-ben 6870,
2012-ben 5427,
a 2013-as divizió 1-es vb-n 4868,
a legutóbbi alkalommal pedig, a 2014-es Hoki Gálán 4251 plüssállat gyűlt össze a magyar válogatott mérkőzésén.
A legutóbbi alkalmat követően a plüssállatokat több mint tizenkét gyermekkórház, gyermekotthon és óvoda kapta határon innen és túl.
A macidobálás világrekordját a kanadai Calgaryban tartják:
2015. december 6-án a Calgary Hitmen a Swift Current Broncos csapatát fogadta, ekkor Jordy Stallard második harmadbeli gólját követően 28815 plüss figura terítette be a jeget.
Ez a csúcs valószínűleg nem hazánkban fog megdőlni, de az elérhető célnak tűnik, hogy a 2011-es vb eddigi hazai rekordjának 6870-es számát felülmúlják a jótékonykodók.
Mert adni jó. Meg persze dobni is...

DOBJ EGY MACIT!
A 2016-os Olimpiai Selejtező Tornán
2016. február 11. csütörtök, 19:30
Papp László Budapest Sportaréna
Magyarország – Litvánia
A meccs lefújását követően!

A 2013-ban megrendezett, nagy sikerű világbajnokság és a 2014-es vb-t megelőző felkészülési mérkőzések után 2016-ban ismét a Papp László Budapest Sportarénában szerepel a magyar férfi jégkorong-válogatott, amely immár a világ 16 legjobb csapata közé tartozik.
Az első OST-s ellenfelünk, 2016. február 11-én, csütörtökön Litvánia lesz, amellyel legutóbb éppen az
Arénában, az előző olimpia selejtezőjében találkoztunk, és győztünk le. Másnap, pénteken az ősszel rendezett előző selejtezőkörét fölényesen megnyerő Észtországgal játszunk, amellyel nem találkoztunk a 2008-as szapporói csoda óta.
A szünnap után, szombaton pedig jön az Olimpiai Selejtező Torna fináléja a világranglistán csak három hellyel mögöttünk lévő Lengyelországgal szemben, amellyel tavasszal is megküzdöttünk a feljutásért– reméljük, a „visszavágót” is mi nyerjük, hiszen csak az OST győztese jut az utolsó selejtezőkörbe.
Ez a februárban rendezendő Olimpiai Selejtező Torna lesz az első alkalom, hogy a krakkói feljutás óta hazai jégen láthatja a válogatottat a közönség, egyben az utolsó is, mielőtt a csapat megkezdi a felkészülését az „A-csoportos” vb-re.

A PROGRAM

2016. február 11. csütörtök
16.00:
Lengyelország – Észtország
19.30:
MAGYARORSZÁG – Litvánia

2016. február 12. péntek
14.30:
Lengyelország – Litvánia
18.00:
MAGYARORSZÁG – Észtország

2016. február 13. szombat
Szünnap

2016. február 14. vasárnap
14.30:
Észtország – Litvánia
18.00:
MAGYARORSZÁG – Lengyelország


Biztonsági információ

A novemberben, Párizsban történt terrorcselekmények nyomán,
Magyarországon is szigorodtak a beléptetési szabályok, amelyek természetesen az OST-re is érvényesek
A beléptetés során alaposabb, több időt igénylő átvizsgálásra kell számítani az OST összes napján, ezért a Magyar Jégkorong Szövetség kéri a szurkolókat, hogy a szokásosnál korábban érkezzenek az Aréna kapuihoz.
Papp László Budapest Sportarénát üzemeltető Budapesti Sportcsarnok Üzemeltető Kft. vezetése -visszavonásig- megemelte az Aréna biztonsági védelmét, melynek kapcsán az alábbi közleményt adta ki:

"Kedves látogatóink annyit fognak érzékelni, hogy az Arénába történő belépéskor szigorodik az ellenőrzés, csomag- és ruházat átvizsgálás is történhet. Kérjük Önöket, hogy az elkövetkező rendezvényeinkre az eddig megszokottnál korábban érkezzenek, és ne hozzanak magukkal nagyméretű táskákat, csomagokat. Továbbra is tilos behozni az Arénába flakonos italokat, fémtárgyakat, szúró- és vágóeszközöket.
Az intézkedés lassítani fogja a beléptetést, ezért türelmüket kérjük, de mindannyiunk érdeke a kockázatok lehetőség szerinti csökkentése.
Hasonló ellenőrzésre kell felkészülniük az Aréna Parkolóházába történő behajtáskor, ahol csomagtér-ellenőrzés is lehetséges.
Koncertjeinken nem megszokott, de egy ideig rendőrségi jelenlét is várható rendezvényeinken, mely
szintén a prevenció –így mindannyiunk- érdekében történik.
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük és a történtek ellenére kívánunk Önöknek nagyon kellemes szórakozást eseményeinken!"

Sikeres versenyeket könyvelhettek el junior snowboardkrosszosaink Dolni Moravában.
Az elmúlt hétvégén snowbordkrossz junior válogatottunk és utánpótlás versenyzőink a csehországi Dolni Moravában rendezett FIS verenyeken álltak rajthoz. Az ötfős csapat célja a tapasztalatgyűjtés és edzéslehetőség mellett a FIS pontjaink gyarapítása volt. A FIS pontszám az egyik legfontosabb kritérium ahhoz, hogy valaki később a világkupában vagy világversenyen indulhasson.
A cseh szervezők elmondása szerint a verseny az egyik főpróbája volt a 2017-es junior világbajnokságnak. Egy új lebonyolítási rendszert próbáltak megvalósítani, amit többé-kevésbé sikerült végrehajtaniuk.
A vártnál több (kb. 150) induló miatt a FIS pontok alapján sorsolták össze a versenyzőket a viadalon, kvalifikáció nem volt.
A FIS világkupában 64 fő jut a főtáblára, ahol négyfős futamokban, egyenes kiesésekkel zajlik tovább a verseny. Mindig csak az első kettő jut tovább. Akik kiesnek, azokat a selejtezőben elért pozíciójuk alapján rangsorolják. Itt viszont, mivel nem volt kvalifikáció, a kiesetteknek is vigaszágas futamokat rendeztek. Attól függően sorsolták őket össze, hogy a verseny melyik szakaszában (nyolcad- vagy negyeddöntő), és az adott futamban hányadik pozícióban (3. vagy 4.) estek ki. Ebben a formátumban lényegesen nagyobb szerepet kap a szerencse, mint a kvalifikációs rendszerben, hiszen nagyobb eséllyel kerülhetnek eltérő tudású versenyzők azonos futamba.
Az első versenynapon a lányok közül a budaörsi Hollósy Laura élete első versenyén a legjobb 16-ba beverekedte magát, majd a helyosztókon szépen versenyezve a 15. helyet szerezte meg.
A balassagyarmati születésű Fehér Zsófia nehéz csoportba került, nagyon szépen versenyzett, de sajnos nem sikerült bejutnia az első kettőbe, így a vigaszágra került, amit két bravúros győzelemmel megnyert, és így a 17. helyen zárt.
Csillag Dávid folyamatosan javuló formát mutatva magabiztosan került be a 32 közé, ahol a két reményfutamban is szépen teljesített, és a 64 fős mezőnyben a 29. helyen zárt.
Szász Csongor (aki egyedüli snowboardosként képviseli majd hazánkat a februárban rendezett lillehammeri Ifjúsági Olimpián) már az edzéseken is jól teljesített, amit a versenyen is sikerült megmutatnia. Az első nap kis szerencsével (az első helyezettet kizárták) sikerült továbbjutnia a 32 közé, ahonnan sajnos már nem sikerült továbblépnie. A vigaszágon több szép futamot teljesítve a 31. helyet szerezte meg.
A gödöllői Hrustinszky Tamásnak ez még csak a második versenye volt a FIS világában, ahol nagyon szépen versenyzett. Az első fordulóból nem sikerült továbbjutnia, majd egy nagyon szoros, izgalmas reményfutammal zárult az aznapi versenye, és a 38. helyet szerezte meg.
A szervezők a második napon rövidített lebonyolítást választottak.
Hollósy Laura az első naphoz hasonlóan, egy nagyon izgalmas futamban végül második helyen bejutott a legjobb 16 közé, majd a következő körben 4-ként esett ki, így a 16. helyen zárt.
Fehér Zsófiának nem sikerült az első futamból a következő körbe verekednie magát, majd vigaszágát rajt-cél győzelemmel megnyerte, és a 17. helyen végzett.
Csillag Dávid folytatta jó szereplését, és magabiztosan, érett, jó versenyzéssel jutott be a 32 közé. Majd következett számunkra a legizgalmasabb futam, ahol Dávid az utolsó méterekig versenyben volt a második helyért, de sajnos célfotóval ellenfelét hozták ki "győztesnek". A reményfutamait megnyerve az előkelő 17. helyet szerezte meg.
Szász Csongor is átmentette remek teljesítményét előző napról, és kis különbséggel bár, de kiesett az első fordulóban. A reményfutamban bemutatta a nap előzését, és remek teljesítménnyel búcsúzott a további küzdelmektől. A 26. helyen zárt.
Hrustinszky Tamás az első körben ugyan kiesett, de nagyon biztató formát mutatott, és kis szerencsével továbbjuthatott volna. Ezt követően a reményfutamát agresszív, kemény versenyzéssel, gyönyörű előzésekkel nyerte meg, és a 29. helyen végzett.
Bekényi Ádám szövetségi kapitány így értékelte a csapat teljesítményét:
„Összességében elégedett vagyok a magyar versenyzők teljesítményével, mindenki kihozta magából a maximumot. Sajnos a szerencse a sorsolásnál néha nem volt velünk, de ez ennek a versenyszámnak a sajátossága. Megyünk tovább előre, készülünk a következő versenyekre!”

Snowboardkrossz: Talán a leglátványosabb hódeszkás szakág, ahol egy döntött kanyarokkal és ugratókkal nehezített pályán kell a lehető leggyorsabban lejutni. Egy időmérő selejtező alapján a versenyzőket négy (a világkupán hat) fős futamokba sorolják, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatják. Négyfős formátum esetén az első kettő, hatfős futamoknál az első három jut tovább a következő fordulóba. Mivel egyszerre indulnak, elkerülhetetlen az ellenfelekkel való fizikai kontaktus. Az őrült száguldás közben akár a 100 km/h-s sebességet is elérhetik. 2006 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség
A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Visszatér a Papp László Budapest Sportarénába a magyar jégkorong-válogatott, amely az „A-csoportos” világbajnokság előtt, 2016. február 11. és 14. között az olimpiai szereplésért küzd majd. Az idén tavasszal Krakkóban az „A-csoportba” jutott magyar férfi felnőttválogatottra az elit vb előtt másik nagy feladat vár: az Olimpiai Selejtező Torna 2016. február 11. és 14. között a Papp László Budapest Sportarénában!
A 2013-ban megrendezett, nagy sikerű világbajnokság és a 2014-es vb-t megelőző felkészülési mérkőzések után 2016-ban tehát ismét a BS-ben szerepel a nemzeti válogatott, amely immár a világ 16 legjobb csapata közé tartozik. Februárban újabb komoly feladatok várnak rá, hiszen a 2018-as, Pjogncsangban rendezendő téli olimpiai részvételért küzd. Az első ellenfelünk, 2016. február 11-én,
csütörtökön Litvánia lesz, amellyel legutóbb éppen a BS-ben, az előző olimpia selejtezőjében találkoztunk és győztük le. Másnap, pénteken az ősszel rendezett előző selejtezőkörét fölényesen megnyerő Észtországgal játszunk, amellyel nem találkoztunk a 2008-as szapporói csoda óta.
A szünnap után, szombaton pedig jön az Olimpiai Selejtező Torna fináléja a világranglistán csak három hellyel mögöttünk lévő Lengyelországgal szemben, amellyel tavasszal is megküzdöttünk a feljutásért– reméljük, a „visszavágót” is mi nyerjük, hiszen csak az OST győztese jut az utolsó selejtezőkörbe! Ez a februárban rendezendő Olimpiai Selejtező Torna lesz az első alkalom, hogy a krakkói feljutás óta hazai jégen láthatja a válogatottat a közönség, egyben az utolsó is, mielőtt a csapat megkezdi felkészülését az „A-csoportos” vb-re.
Az Olimpiai Selejtező Tornára december 31-ig elővételben akciós áron lehet bérleteket vásárolni, amelyek mindhárom játéknap mind a hat mérkőzésére érvényesek. Érdemes igyekezni a vásárlással, mert több ezer forintot lehet spórolni!
A bérleteket január 1-étől normál áron lehet beszerezni és január 1-én kezdődik a napijegyek árusítása is.
Belépők a Ticketpro (www.ticketpro.hu) és az IBUSZ (www.ibusz.hu) oldalakon érhetők el online, vagy
az IBUSZ irodáiban országszerte személyesen.

A PROGRAM

2016. február 11., csütörtök
16.00: Lengyelország – Észtország
19.30: MAGYARORSZÁG – Litvánia

2016. február 12., péntek
14.30: Lengyelország – Litvánia
18.00: MAGYARORSZÁG – Észtország

2016. február 13., szombat
Szünnap

2016. február 14., vasárnap
14.30: Észtország – Litvánia
18.00: MAGYARORSZÁG – Lengyelország

2 arany-, 1 ezüst-, és 4 magyar bronzérem született a Speciális Olimpia Judo Európa-bajnokságán.
A kontinensbajnokságot december 6. és 10. között Szentpéterváron rendezték.
7-én a mérlegelés után az összes résztvevő közös edzésen vett részt, majd délután a sportolókat elvitték egy vidám parkba, ahol önfeledt szórakozással oldották a versenyizgalmakat.
8-án zajlott a divíziók kialakítása, amiben Juhász József szakágvezetőt is felkérték, hogy vegyen részt, segítse a technikai vezetés munkáját.
9-én zajlott maga a verseny, a küzdelmek során a magyar csapat a várakozáson felül szerepelt, Gátfalvi Vivien két súlycsoportban aranyérmes lett, Váczi Alexandra ezüstérmet szerzett, a fiúk mezőnyében Jakab Hunor, Kántor Gábor, Ivanics Márton, Markó Gergely bronzéremig jutott. Jakab Hunor sajnos a körmérkőzéseknél alkalmazott pontszámítás miatt csúszott le egy ponttal az ezüstéremről. Büszkék lehetünk sportolóinkra. A verseny után egy hangulatos bowling partin oldották ismét a feszültséget sportolóink.
Honlapunk csatlakozik a Magyar Speciális Olimpia Szövetséghez, mely gratulál judósainknak a kiváló szereplésért, valamint megköszöni a felkészítők munkáját! Juhász József szakágvezető mellett Juhász Dániel szakágvezető helyettes a közös edzéseken segítette a felkészülést és a versenyen segítette a sportolókat, dr. Jády György delegációvezető pedig segítette a zökkenőmentes versenyzést, mindig ott volt, amikor és ahol szükség volt rá.

„Büszkék vagyunk a parasportolóink eddigi teljesítményére, és hogy a felkészülésüket minden eddigieknél jobban tudjuk támogatni” mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Dunaújvárosban, ahol a Rió Klubbal kötött együttműködés keretében - először a magyar sporttörténelemben- tíz tehetséges parasportoló mindennapjait, felkészülését segítik azzal, hogy egy-egy Suzuki Vitara személygépkocsit kapnak a felkészülés idejére.
Az ünnepélyes átadáson három sportoló; Péni István sportlövő, Takács Krisztián úszó és Guristatti Gyula parasportlövő vehetett át autókat.
Cserna Gábor, Dunaújváros polgármester kiemelte, Dunaújváros tizenöt éve a nemzet sportvárosa, és jelenleg az egyetlen magyar város, amely anyagilag is támogatja a sportolók felkészülését. A Rió Klub megkeresésére a Közgyűlés egyhangú szavazattal mondott igent az együttműködésre, különösen, hogy két dunaújvárosi sportoló is a támogatottak közé került.
Tóth Tamás, a Rió Klub elnöke fontosnak tartja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal kötött együttműködés mellett a Magyar Paralimpiai Bizottsággal is együttműködést kötöttek, bevonva a támogatási projektbe a magyar parasporthősöket is.
A 2016-os nyári riói Paralimpiára eddig 5 kvótát szereztek parasportolóink, sportlövészetben Gurisatti Gyula mellett Dávid Krisztina, kajak-kenuban Váczi Anita, judóban Szabó Nikolett már biztos részvevő, de kerékpársportban is lesz már biztosan magyar sportoló a jövő évi Paralimpián.

A dániai Esbjergben zajló curling Európa-bajnokságon női válogatottunk a kontinens legjobb tíz csapatát felvonultató A divízióban, míg férfi csapatunk a 16 csapatos B divízióban versenyzett. Női csapatunk célja a legjobb nyolc közé kerülés volt, amellyel fent maradt volna a sportág elit csoportjában, míg férfiaink célja a B kategória döntőjébe való bejutás volt, amellyel kvalifikált volna az A divízióba.

A Magyar Curling Szövetség tájékoztatása szerint női válogatottunk kilenc mérkőzése közül egyet nyert meg, rögtön a nyitó találkozót Norvégia ellen, míg nyolc alkalommal kikapott a világbajnoki és olimpiai érmes csapatokat felvonultató mezőnyben. Csapatunk így a tizedik helyen végzett, és jövőre ismét az európai B divízióban szerepel. A női A divízió teljes eredménylistája itt érhető el.
Palancsa Dorottya csapatkapitány így értékelte a válogatott szereplését: "Nehéz héten vagyunk túl. Kicsit csalódottak vagyunk, mert reméltük és hittünk abban, hogy fent tudunk maradni az A osztályban, reméltük, hogy tudunk világbajnokságon játszani. Ez idén nem jött össze, de jövőre szeretnénk a B osztály első helyét megszerezni, és utána kivívni a világbajnoki indulás jogát. Az A osztályban a precizitás alapfogalom, az eldobott kövek száma minimális, a B osztályban azért pontatlanabban játszanak a csapatok. Fel kell még nőnünk ehhez a feladathoz, hogy a legjobbak között is helyt tudjunk állni."

Férfi csapatunk nyolc csapatos csoportjában három győzelemmel és négy vereséggel az ötödik helyen végzett, és nem jutott be a rájátszásba. Részletes eredményeik itt érhetőek el.
Kiss Zsolt, a férfi csapat befejező játékosa így foglalta össze Európa-bajnoki tapasztalatait: "Három győzelemmel és négy vereséggel zártunk, így maradtunk a B csoportban. Nem ez volt a cél, inkább a feljutás. Csalódottak vagyunk, mert nem úgy sült el ez az Eb, ahogy vártuk. Volt több olyan meccsünk is, amin nyerhettünk volna, apró dolgokon csúsztak el ezek. Tanulunk a hibáinkból, és jövőre megpróbáljuk még egyszer."
A szombatig tartó Európa-bajnokság további eredményei a verseny hivatalos holnapján érhetőek el: http://www.worldcurling.org/ecc2015/

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legmagasabb szintű elismerését a „Jean Petitjean” díjat adományozta tegnap a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS). Korábban ezt a kitüntetést még egyetlen nemzet sportszervezete sem nyerte el. Az elismerést a FISU elnöke, Claude-Louis Gallien adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén Gwangjuban, dr. Székely Mózesnek, a MEFS főtitkárának, aki a ma kezdődő 28. Nyári Universiadéra érkezett Dél–Koreába.
A díj megítélésével a FISU Végrehajtó Bizottsága elismeréssel kívánt adózni egyrészről Magyarország és a világ legidősebb (101 éves) olimpiai bajnoka, a háromszoros egyetemi világbajnok vízilabdázó, Tarics Sándor sikerekkel teli sportpályafutása előtt, másrészről üdvözölni kívánta azt a kezdeményezést, amelynek révén Magyarországon 2015. augusztus 27-én Emléknappal ünneplik meg az 1965. évi negyedik Budapesti Nyári Universiade 50. évfordulóját.
A FISU vezetői köszönetet mondtak azért az elkötelezettségért és mindazokért az erőfeszítésekért, amellyel a MEFS az egyetemi sport mozgalom magyarországi és nemzetközi továbbfejlesztését jelenleg is támogatja. A FISU elnöke és főtitkára, Eric Saintrond kiemelte, hogy a MEFS hosszú ideje a legaktívabb nemzeti egyetemi sportszövetségek közé tartozik, példaértékű az az elkötelezettség, amellyel napjainkban az egyetemi hallgatók sportéletének magas szintű fejlesztését segíti.
A „Jean Petitjean” díj átvételekor a MEFS főtitkára köszönő beszédében leszögezte: Magyarországon évtizedeken át kevés figyelmet és törődést kapott az egyetemi sport. Ahogy a MEFS-et 20 éven át vezető korábbi elnök, prof. dr. Frenkl Róbert fogalmazott: „az egyetemi sport mindkét szülője mostohaszülő”, sem a felsőoktatás, sem a sport nem érezte igazán magáénak. A főtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a 2012-ben hivatalba lépett új vezetés kötelességének tekinti, hogy változtasson ezen a helyzeten, partnereket találjon a feladathoz és a kormányzati, egyetemi és sport vezetőkkel közösen, sikerre vigye az egyetemi sport ügyét. „Mi továbbra is erős elkötelezettséggel, a FISU által elfogadott célok érdekében és alapelvei szerint dolgozunk az egyetemi sportélet fejlesztéséért” – mondta a szervezet főtitkára, aki a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám szavaival zárta beszédét: "Nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül".
A díjátadót megelőzően az ünnepség résztvevői megtekinthettek egy Tarics Sándorral készült interjút, amelyben megemlékeztek arról is, hogy a kiváló sportoló aranyérmet szerzett a 80 évvel ezelőtti, 1935-ös, Budapesti Egyetemi Világjátékokon is.
Háttér: A díjat a francia Jean Petitjeanről nevezték el, aki a világ egyetemi sportjában ugyanolyan szerepet játszott, mint Coubertin báró az olimpiai mozgalomban. Korábban nemzetközi sportszervezetnek még sohasem ítélték meg ezt az elismerést, sportvezetők is csak kivételes esetekben kaphatták meg a Jean Petitjen nevét viselő kitüntetést.
A FISU 1949. évi megalapítását megelőzően 1923 májusában, Párizsban Jean Petitjean szervezte meg az első Világjátékokat a főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytató ifjúság számára. A sikerre ítélt kezdeményezésre felfigyelt a Hallgatók Nemzetközi Szövetsége (ICS) is és felkarolta mozgalmat, így 1925 és 1939 között számos kiváló sporteseményt szervezetek a diákokkal közösen Prágában (1925), Rómában (1927), ismét Párizsban (1928), Darmstadtban (1930), Turinban (1933), Budapesten (1935), Párizsban (1937), Monacoban (1939). A sorozatot a második világháború szakította félbe, a béke helyreállását követően újra Franciaországban rendezték meg az első Egyetemi Világjátékokat. Az egyetemi sporttörténetben Jean Petitjeanra mindezekért a világ egyetemi sportmozgalmának megalapítójaként tekintenek.

1. oldal / 3

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek