Rendkívül izgalmasan alakult nemzeti ünnepünk napja a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó világbajnokságon. Noha a magyar érem egyelőre még várat magára, tanúi lehettünk egy izgalmas bronzmérkőzésnek, egy várva várt, ám nem nagy csatát hozó világbajnoki döntőnek és nem utolsó sorban egy hősnő születésének.
Talán nem udvariatlanság, ha Olejnik Pavlo bronzmeccsével kezdünk. Ukrajnából honosított sportolónk a 97 kilósok között a kubai származású, olasz színekben versenyző Abraham de Jesus Conyedo Ruano ellen lépett szőnyegre. A meccs 2-2-vel ért végett, ám mivel az olasz szerezte az összecsapás utolsó pontját, így övé lett a bronzérem.
Női 76 kg-ban egész nap ámulhattunk Németh Zsanett teljesítménye láttán, azonban egy sajnálatos sérülés végül szertefoszlatta álmait. Németh az első fordulóban változatos mérkőzésen, az utolsó másodpercekben fordítva 8-6-ra legyőzte a 2015-ös Európa-játékok győztes, világbajnoki második fehérorosz Vasilisa Marzaliukot. Eb-ezüstérmesünk a negyeddöntőben a mongol Naranchimeg Gelegjamts ellen lépett szőnyegre és szenzációs birkózással 4-0-ra győzött. Az elődöntőben aztán következett a dráma. A világ- és Európa-bajnok török Yasemin Adar ellen a magyar lány 1-0-ra vezetett, mikor egy támadás kivédekezése közben megsérült a jobb térde. Zsanettet többször is ápolni kellett a mérkőzés folyamán, a török pedig hamar kihasználta a számunkra sajnálatos helyzetet. A végén már a török sem erőltette a támadásokat, így is magabiztosan jutott a holnapi fináléba. Németh Zsanettet vastaps kísérte le a szőnyegről, utána pedig rögtön megkezdték térdének kivizsgálást, illetve ápolását. „Az első három percben azt gondoltam, hogy végig tudom csinálni a sérülésem ellenére. Úgy érzem, komoly a baj. Most még meleg a helyzet, ezért nem tudok mit mondani a holnapi napról. Lejöhettem volna a szőnyegről, de ez egy vb, ráadásul itthon, úgyhogy ez meg sem fordult a fejemben. Az ellenfelem sportszerű volt, de most jön a kellemetlen várakozás” - mondta a mérkőzés után. Kisvártatva kiderült az elsődleges diagnózis, mely eléggé elkeserítő: az újpesti birkózó térdében keresztszalag szakadást állapítottak meg, így a holnapi nap folyamán derül ki, fel tud-e állni a bronzmeccsen a szőnyegre. Ismerve őt, ha rajta múlik, akkor biztosan.
A többi magyar birkózó számára nem hozott sok sikerélményt a világbajnokság keddi versenynapja. 68 kg-ban Wilson Vanessa mindössze másfél perc alatt kapott ki a kirgiz Meerim Zhumanazarovától, 65 kg-ban Sleisz Gabriella 8-0 arányban maradt alul a japán Gempei Ayanával szemben, míg a 72 kg-os Szmolka Nikoletta a mongol Nasanburmaa Ochirbattól kapott ki 10-0-ra. Szmolkától azonban nem búcsúzunk, miután a mongol egészen a döntőig menetelt, a magyar birkózó a vigaszágon folytathatja szerdán.
Az esti döntők során nagy izgalommal vártuk a szabadfogásúak 97 kg-os döntőjét, ahol az olimpiai-, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz Abdulrashid Sadulaev, az amerikaiak olimpiai és háromszoros világbajnokával Kyle Frederick Snyderrel csapott össze. A 2017-es párizsi világbajnokságon az Snyder legyőzte az oroszt, most azonban mindössze valamivel több, mint egy perc alatt Sadulaev tust adott az amerikainak ezzel elhódította a vb-címet. Az oroszoknak jutott még egy arany a mai napon, míg a hölgyek két súlycsoportban rendezett döntői után a japánok örülhettek.


VÉGEREDMÉNYEK:

Szabadfogás 70 kg:
1. Magomedrasul Gazimagomedov (Oroszország)
2. Adam Batirov (Bahrein)
3. Franklin Maren Castillo (Kuba) és Zurabi Iakobishvili (Grúzia)
5. Andrey Kviatkovski (Ukrajna) és Byambadorj Bat-Erdene (Mongólia)

Szabadfogás 97 kg:
1. Abdulrashid Sadulaev (Oroszország)
2. Kyle Frederick Snyder (Egyesült Államok)
3. Abraham de Jesus Conyedo Ruano (Olaszország) és Elizbar Odikadze (Grúzia)
5. OLEJNIK PAVLO (MAGYARORSZÁG) és Magomed Idrisovich Ibragimov (Üzbegisztán)

Nők 55 kg:
1. Mukaida Mayu (Japán)
2. Zalina Sidakova (Fehéroroszország)
3. Lienna de la Caridad Montero Herrera (Kuba) és Myong-Suk Jong (Észak-Korea)
5. Jaccara Winchester (Egyesült Államok) és Qi Zhang (Kína)

Nők 59 kg:
1. Kawai Risako (Japán)
2. Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
3. Xingru Pei (Kína) és Shoovdor Baatarjav (Mongólia)
5. Svetlana Lipatova (Oroszország) és Alejandra Romero Bonilla (Mexikó)

Szerdán "nőnap" lesz a világbajnokságon, hiszen remélhetőleg Németh Zsanettet sikerül olyan állapotba hozni, hogy vállalni tudja a bronzmérkőzést, Szmolka Nikoletta pedig a vigaszágon szerepel majd. Négy újabb súlycsoportban is szőnyegre lépnek a mieink. 50 kg-ban Köteles Alexandra a svéd Peterssonnal, az 53 kilósoknál Dénes Mercédesz a venezuelei Arguellóval, az 57 kg-os súlycsoportban Barka Emese a francia Riviere ellen kezd, míg a 62 kilósok között Sastin Marianna a szintén venezuelai Griman Herre ellen lép szőnyegre.

A harmadik nap hozta el azt, amit már az első napon is reméltünk, mégpedig, hogy egy versenyzőnkért az éremcsatában is szoríthassunk. Az ukrán származású, két éve honosított Olejnik Pavlo ugyanis bejutott a szabadfogásúak 97 kg-os súlycsoportjának elődöntőjébe a Budapesten zajló birkózó világbajnokságon.
Olejnik az első körön mérkőzés nélkül jutott tovább, miután az argentin Ricardo Adrian Baez nem állt ki ellene, majd a negyeddöntőben mindössze másfél perc alatt verte 10-0-ra a kanadai Jordan David Steent. Az elődöntő egy igazán kemény ellenfelet hozott az ukrán-magyar sportolónak, az amerikai Kyle Snyder személyében egy olimpiai- és kétszeres világbajnok nézett vele farkasszemet a szőnyegen. A bravúr sajnos elmaradt, Olejnik Pavlo ádáz küzdelem után maradt alul 3-0 arányban, így holnap 18 órától a bronzmérkőzésen láthatjuk a Papp László Budapest Sportarénában.
A bronzéremig lehetett eljutni a 65 kilósok vigaszágáról is, ám Asarin Roman hiába küzdött nagyot, kikapott a dél-koreai Lee Seung-Chultól, így kiesett. „Sajnos erősebb volt az ellenfél. Tbilisziben már találkoztunk, akkor simán kikaptam a koreaitól, de most szorosabb meccset játszottunk. Nem volt erőm a győzelemhez. Ez most így alakult.”- mondta Asarin a mérkőzés után.
A 70 kilós Lukács Norbertnek nem sok szerencséje volt a sorsoláskor, első körben megkapta az örmények világ- és Európa-bajnokát, Devid Safaryant és hiába harcolt hősiesen, végül 4-1-es vereséget szenvedett. A meccs után így értékelt: „Már péntek óta nagyon izgultam. Szorosabb mérkőzésre számítottam, de nem tudtam közelebb menni az örményhez. Korábban már birkóztam ellene, ismertem a mozdulatait, de a mai váratlanul ért. Nem értem el a lábát, ami hátráltatott; ma ő volt a jobb.”
A szabadfogásúak versenye holnap véget ér, reményeink szerint magyar éremmel.
Hétfőn bemutatkozhattak a hölgyek is. Két súlycsoport küzdelmeit rendezték meg, ám az 59 kilogrammosok között Dollák Tamara és az 55 kg-os, Eb-bronzérmes Galambos Ramóna is kikapott első mérkőzésén. Előbbit a mexikói Alejandra Romero Bonilla 0-8-al, utóbbit az amerikai Jaccara Winchester búcsúztatta 1-12-vel. Érthetően egyik hölgy sem volt maradéktalanul boldog, mikor lejött a szőnyegről: “Sajnos az első három percben előjöttek a hibáim, és ezekre nem tudtam kellőképpen odafigyelni. A második három perc mondhatni jobban sikerült, mert tartani tudtam a különbséget. Ez az első világversenyem, ezért nem vagyok meglepődve, hogy így alakult számomra, ráadásul a mexikói az erősebb versenyzők közé tartozik. Küzdöttem, amíg tudtam, és ez most így alakult, ennek ellenére életem legjobb versenye volt. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt birkózni.” - mondta Dollák Tamara. Galambos Ramóna így értékelt: „Nemcsak az eredménnyel, de a teljesítményemmel is elégedetlen vagyok. Az első menetet nem éreztem, eléggé izgultam. Nem tudtam leküzdeni a pánikot, nem volt időm túllendülni ezen. Fizikálisan erős volt az ellenfél és rossz taktikát választottam, sőt amit terveztünk, nem is tudtam megvalósítani.”
Ma újabb négy súlycsoportban osztottak érmet. A legfényesebbek amerikai, orosz, japán nyakba kerültek.


VÉGEREDMÉNYEK:

57 kg:
1. Zaur Uguev (Oroszország)
2. Nurislam Sanayev (Kazahsztán)
3. Yuki Takahashi (Japán) és Suleyman Atli (Törökország)
5. Reineri Andreu Ortega (Kuba) és Thomas Gilman (Egyesült Államok)

65 kg:
1. Takuto Otoguro (Japán)
2. Bajrang Bajrang (India)
3. Akhmed Chakaev (Oroszország) és Alejandro Enrique Valdes Tobier (Kuba)
5. George Bucur (Románia) és Lee Seung-Chul (Dél-Korea)

79 kg:
1. Kyle Douglas Dake (Egyesült Államok)
2. Yabrail Hasanov (Azerbajdzsán)
3. Akhmed Gadzhimagomedov (Oroszország) és Ali Shabanov (Fehéroroszország)
5. Davit Khutsishvili (Grúzia) és Essadollah Akbarizarinkolaei (Irán)

92 kg:
1. J'den Michael Tbory Cox (Egyesült Államok)
2. Ivan Yankouski (Fehéroroszország)
3. Atsushi Matsumoto (Japán) és Alireza Karimimachiani (Irán)
5. Turtogtokh Luvsandorj (Mongólia) és Dato Marsagishvili (Grúzia)

Holnap a férfiak éremcsatározásaivel és a női versenyekkel folytatódik a vb, a sorsolás alapján 65 kg-ban Sleisz Gabriella a japán Gempei ellen kezd, a 68 kilósoknál Wilson Vanessa a kirgiz Meerim Zhumanazarova ellen lép szőnyegre. 72 kg-ban Szmolka Nikoletta ellenfele a mongol Nasanburmaa Ochirbat lesz, míg a 76 kilósoknál Németh Zsanett a többszörös világbajnoki érmes, Európa-bajnok fehérorosz Vasilisa Marzaliukkal kezd majd.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma