Barka Emese az elődöntőig menetelt a Budapesten zajló birkózó világbajnokság szerdai versenynapján. Az 57 kg-os súlycsoportban szereplő csepeli sportoló, aki 2013-ban bronzéremig jutott ugyanitt, a Papp László Budapest Sportarénában rendezett világbajnokságon, idén újra a bronzéremért léphet szőnyegre.
A 62 kilósok között szereplő Sastin Marianna a vigaszágon szerepelhet holnap.
Szinte az utolsó órákig kérdéses volt Németh Zsanett szereplése, aki a 76 kilósok között harcolta ki, hogy bronzcsatát vívhasson, azonban, ahogy arról tegnap beszámoltunk, térdsérülést szenvedett, délután pedig kiderült az is, hogy nem tud szőnyegre lépni a japán Minagawa Suzuki Hiroe ellen, így az ázsiai birkózó nyakába került a bronzérem, Németh Zsanett ezzel megszerezte a magyar csapat második pontszerző helyezését: “Tegnap a meccs közben még nem éreztem fájdalmat, a meccs után még be volt melegedve a lábam. Sajnos, a belső szalagom be van szakadva, így nem tudok szőnyegre lépni. Nem szeretném kockáztatni a felkészülésemet a tokiói olimpiára és a selejtezőre. Még nem volt meg az MR vizsgálat, így pontosabb részleteket majd csak később tudok mondani” – nyilatkozta az újpesti birkózó.
A 72 kg-os Szmolka Nikolett a vigaszágon folytathatta szerdán, de nem bírt a török Buse Tosunnal és technikai tussal kikapott.
Barka Emese a vb-ötödik francia Riviere ellen kezdett és győzött 5-2-re. A nyolcaddöntőben a lengyel Wrzesien ellen fantasztikus birkózást mutatott be a magyar versenyző: két levitel, majd egy combfogásból való emelés után már 6-0 volt a javára, az újabb -ezúttal négypontos- akció pedig a technikai tussal való győzelmet jelentette számára. A legjobb négy közé kerülésért a koreai Um Ji-Eun állt Emese útjába, és az elején két levitel után 4-0-ra vezetett is, ám Barka Emese ezután sorra hajtotta végre az akciókat és nem csupán megfordította az eredményt, a végén fölényes, 11-4-es győzelmet aratott. Az elődöntőben Bilyana Zhivkova Dudova már sajnos megállította. A bolgár 6-2-re győzött, így Barka Emese a holnap esti programban a bronzéremért csatázik majd és látva mai formáját, bizakodhatunk, hogy csütörtökön megszületik Magyarország első 2018-as világbajnoki érme.
62 kilóban Sastin Marianna első mérkőzésén legyőzte a venezuelai Griman Herrerát, majd a nyolcaddöntőben nem bírt a japánok idei és tavalyi világkupa-győztesével. Világbajnok birkózónk 2-1 arányban maradt alul Kawai Yukakóval szemben, ám mivel a japán a döntőig menetelt, a Vasas birkózója a vigaszágon folytathatja csütörtökön. Ellenfele a nigériai Aminat Oluwafunmilayo Adeniyi lesz.
50 kg-ban Köteles Alexandra hiába vezetett 2-0-ra Frederika Petersson ellen, a svéd előbb megfordította az állást, majd tust adott, így a Vasas birkózója búcsúzni kényszerült. Szintén nem vette sikerrel az első kört Dénes Mercédesz, aki a venezuelai Arguello Villegas ellen maradt alul.
Az esti döntők során finn ukrán, kanadai és amerikai aranyérmek születtek.


VÉGEREDMÉNYEK:

Nők 65 kg:
1. Petra Maarit Olli (Finnország)
2. Danielle Lappage (Kanada)
3. Gempei Ayana (Japán) és Irina Netreba (Azerbajdzsán)
5. Ritu Ritu (India) és Forrest Ann Molinari (Egyesült Államok)

Nők 68 kg:
1. Alla Cherkasova (Ukrajna)
2. Koumba Selene Fanta Larroque (Franciaország)
3. Feng Zhou (Kína) és Tamyra Mensah-Stock (Egyesült Államok)
5. Maria Mamashuk (Fehéroroszország) és Olivia Grace Di Bacco (Kanada)

Nők 72 kg:
1. Justina di Stasio (Kanada)
2. Nasanburmaa Ochirbat (Mongólia)
3. Martina Kuenz (Ausztria) és Buse Tosun (Törökország)
5. Samar Amer Ibrahim Hamza (Egyiptom) és Juan Wang (Kína)

Nők 76 kg:
1. Adeline Gray (Egyesült Államok)
2. Yasemin Adar (Törökország)
3. Minagawa Suzuki Hiroe (Japán) és Erica Wiebe (Kanada)
5. NÉMETH ZSANETT (MAGYARORSZÁG) és Epp Mae (Észtország)

Holnap Barka Emese bronzmeccse és Sastin Marianna vigaszági szereplése mellett immáron kötöttfogású birkózóinkért is szoríthatunk. 55 kg-ban Andrási József az azeri Azizli ellen kezd, 63 kg-ban Váncza István a marokkói Fajarival mérkőzik, 72 kg-ban Korpási Bálint ellenfele a Benaissa (algériai) - Morbitzer (cseh) mérkőzés győztese lesz, míg 82 kg-ban Bácsi Péter az osztrák Wagner ellen lép szőnyegre az első fordulóban.

Rendkívül izgalmasan alakult nemzeti ünnepünk napja a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó világbajnokságon. Noha a magyar érem egyelőre még várat magára, tanúi lehettünk egy izgalmas bronzmérkőzésnek, egy várva várt, ám nem nagy csatát hozó világbajnoki döntőnek és nem utolsó sorban egy hősnő születésének.
Talán nem udvariatlanság, ha Olejnik Pavlo bronzmeccsével kezdünk. Ukrajnából honosított sportolónk a 97 kilósok között a kubai származású, olasz színekben versenyző Abraham de Jesus Conyedo Ruano ellen lépett szőnyegre. A meccs 2-2-vel ért végett, ám mivel az olasz szerezte az összecsapás utolsó pontját, így övé lett a bronzérem.
Női 76 kg-ban egész nap ámulhattunk Németh Zsanett teljesítménye láttán, azonban egy sajnálatos sérülés végül szertefoszlatta álmait. Németh az első fordulóban változatos mérkőzésen, az utolsó másodpercekben fordítva 8-6-ra legyőzte a 2015-ös Európa-játékok győztes, világbajnoki második fehérorosz Vasilisa Marzaliukot. Eb-ezüstérmesünk a negyeddöntőben a mongol Naranchimeg Gelegjamts ellen lépett szőnyegre és szenzációs birkózással 4-0-ra győzött. Az elődöntőben aztán következett a dráma. A világ- és Európa-bajnok török Yasemin Adar ellen a magyar lány 1-0-ra vezetett, mikor egy támadás kivédekezése közben megsérült a jobb térde. Zsanettet többször is ápolni kellett a mérkőzés folyamán, a török pedig hamar kihasználta a számunkra sajnálatos helyzetet. A végén már a török sem erőltette a támadásokat, így is magabiztosan jutott a holnapi fináléba. Németh Zsanettet vastaps kísérte le a szőnyegről, utána pedig rögtön megkezdték térdének kivizsgálást, illetve ápolását. „Az első három percben azt gondoltam, hogy végig tudom csinálni a sérülésem ellenére. Úgy érzem, komoly a baj. Most még meleg a helyzet, ezért nem tudok mit mondani a holnapi napról. Lejöhettem volna a szőnyegről, de ez egy vb, ráadásul itthon, úgyhogy ez meg sem fordult a fejemben. Az ellenfelem sportszerű volt, de most jön a kellemetlen várakozás” - mondta a mérkőzés után. Kisvártatva kiderült az elsődleges diagnózis, mely eléggé elkeserítő: az újpesti birkózó térdében keresztszalag szakadást állapítottak meg, így a holnapi nap folyamán derül ki, fel tud-e állni a bronzmeccsen a szőnyegre. Ismerve őt, ha rajta múlik, akkor biztosan.
A többi magyar birkózó számára nem hozott sok sikerélményt a világbajnokság keddi versenynapja. 68 kg-ban Wilson Vanessa mindössze másfél perc alatt kapott ki a kirgiz Meerim Zhumanazarovától, 65 kg-ban Sleisz Gabriella 8-0 arányban maradt alul a japán Gempei Ayanával szemben, míg a 72 kg-os Szmolka Nikoletta a mongol Nasanburmaa Ochirbattól kapott ki 10-0-ra. Szmolkától azonban nem búcsúzunk, miután a mongol egészen a döntőig menetelt, a magyar birkózó a vigaszágon folytathatja szerdán.
Az esti döntők során nagy izgalommal vártuk a szabadfogásúak 97 kg-os döntőjét, ahol az olimpiai-, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz Abdulrashid Sadulaev, az amerikaiak olimpiai és háromszoros világbajnokával Kyle Frederick Snyderrel csapott össze. A 2017-es párizsi világbajnokságon az Snyder legyőzte az oroszt, most azonban mindössze valamivel több, mint egy perc alatt Sadulaev tust adott az amerikainak ezzel elhódította a vb-címet. Az oroszoknak jutott még egy arany a mai napon, míg a hölgyek két súlycsoportban rendezett döntői után a japánok örülhettek.


VÉGEREDMÉNYEK:

Szabadfogás 70 kg:
1. Magomedrasul Gazimagomedov (Oroszország)
2. Adam Batirov (Bahrein)
3. Franklin Maren Castillo (Kuba) és Zurabi Iakobishvili (Grúzia)
5. Andrey Kviatkovski (Ukrajna) és Byambadorj Bat-Erdene (Mongólia)

Szabadfogás 97 kg:
1. Abdulrashid Sadulaev (Oroszország)
2. Kyle Frederick Snyder (Egyesült Államok)
3. Abraham de Jesus Conyedo Ruano (Olaszország) és Elizbar Odikadze (Grúzia)
5. OLEJNIK PAVLO (MAGYARORSZÁG) és Magomed Idrisovich Ibragimov (Üzbegisztán)

Nők 55 kg:
1. Mukaida Mayu (Japán)
2. Zalina Sidakova (Fehéroroszország)
3. Lienna de la Caridad Montero Herrera (Kuba) és Myong-Suk Jong (Észak-Korea)
5. Jaccara Winchester (Egyesült Államok) és Qi Zhang (Kína)

Nők 59 kg:
1. Kawai Risako (Japán)
2. Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
3. Xingru Pei (Kína) és Shoovdor Baatarjav (Mongólia)
5. Svetlana Lipatova (Oroszország) és Alejandra Romero Bonilla (Mexikó)

Szerdán "nőnap" lesz a világbajnokságon, hiszen remélhetőleg Németh Zsanettet sikerül olyan állapotba hozni, hogy vállalni tudja a bronzmérkőzést, Szmolka Nikoletta pedig a vigaszágon szerepel majd. Négy újabb súlycsoportban is szőnyegre lépnek a mieink. 50 kg-ban Köteles Alexandra a svéd Peterssonnal, az 53 kilósoknál Dénes Mercédesz a venezuelei Arguellóval, az 57 kg-os súlycsoportban Barka Emese a francia Riviere ellen kezd, míg a 62 kilósok között Sastin Marianna a szintén venezuelai Griman Herre ellen lép szőnyegre.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma