Isztambulban kisorsolták az augusztus 23-szeptember 8. között megrendezésre kerülő női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztását, melynek Lengyelország, Szlovákia és Törökország mellett Magyarország is társházigazdája lesz.
A magyarok a C csoportba kerültek, Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország társaságában.

A sorsolás előtt a házigazda országok képviseletében Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára elmondta, hogy Magyarország számára történelmi jelentőségű lesz eme sportesemény, hiszen eddig nem rendeztünk röplabdában ilyen nagy tornát.
Ami a sorsolás menetét illeti, a négy társházigazda semmilyen formában nem kerülhetett egymással szembe, így ezek az országok külön kalapban "foglaltak helyet".
A négy hatos csoport kialakulásának tevőleges részese volt Jan De Brandt szövetségi kapitány és Dobi Edina volt válogatott játékos, akik az első és második kalapból húztak ellenfelet a mieink számára.
A csoportok kialakítása után a szervezők ismertették a csoportküzdelmek utáni menetrendet, miszerint a csoportok első négy helyezettjei jutnak a legjobb 16 csapat közé, majd keresztbejátszással (1-4, 2-3, 3-2, 4-1 helyezett ellen) döntik el, ki jut a legjobb 8 közé és folytatja a viadalt, már Törökországban. A magyar válogatott az A csoportból kapja majd az ellenfelet, azonban semmiképpen nem kerülhet össze Törökországgal, biztosítva ezzel, hogy a rendező országok még egy kört otthon játszhassanak. Ha mégis eképp alakulnának a helyezések, akkor a keresztbejátszás is módosul.
Ami a csoportbeosztást illeti, kerülhettünk volna nehezebb, de könnyebb hatosba is, ám a továbbjutás nem elérhetetlen a mieink számára.

Ellenfeleink:

Hollandia: az európai szövetség (CEV) Szerbia mögött a második helyre rangsorolja a tulipánosokat, akik 2017-es Eb-n másodikak, a tavalyi vb-n pedig negyedik helyen végeztek. A magyar válogatott legutóbb 2014. januárjában találkozott leendő csoportellenfelével, akkor világbajnoki selejtezőn 3:0-ra ellenfelünk bizonyult jobbnak.
Horvátország (11.): az utóbbi években kellemesebb emlékeink vannak déli szomszédainkról, akik szintén résztvevői voltak az előző Európa-bajnokságnak. 2017-ben Eszéken vb-selejtezőn sikerült 3:2 arányban legyőzni őket, míg tavaly az Európa Ligában itthon 3:1-re mi, Horvátországban 3:2-re ők diadalmaskodtak. Az Eb előtt az Európa Ligában ismét megmérkőzünk velük.
Azerbajdzsán (13.): sorozatban harmadik Európa-bajnokságon hozta össze a sors lányainkat Azerbajdzsánnal. Ki ne emlékezne az antwerpeni csodára, mikor a mieink 3:1-es diadala a csoportból való továbbjutást jelentette számunkra. 2017-ben Bakuban már kevesebb sikerélmény jutott a magyar csapat számára, akkor simán, 3:0-ra nyertek az azeriek. Noha a jelenlegi ranglistán elfoglalt helyezésünk megegyezik, a hazai pálya mindenképpen mellettünk szólhat.
Románia (18.): szintén emlékezetes mérkőzést vívtunk, mikor 2016-ban a kinti 3:0-s vereség után Érden aranyszettben diadalmaskodtunk ellenük, kiharcolva a 2017-es Eb-részvételt. A magyar statisztikát rontja az ugyanabban az évben lejátszott két Európa Liga meccs (mindkétszer 0:3), azonban egy Európa-bajnoki mérkőzés a Papp László Budapest Sportarénában reményeink szerint más eredményt hoz majd.
Észtország (29.): a tipikus "kötelező győzelem" kategória. Az Eb-újonc ellen a 2017-es Eb-selejtezőn itthon 3:1-re, a lengyelországi tornán 3:2-re győztünk.

A budapesti program:

2019. augusztus 23. péntek:
Horvátország - Azerbajdzsán,
MAGYARORSZÁG - Észtország,
Hollandia - Románia

2019. augusztus 24. szombat:
Észtország - Horvátország,
Románia - MAGYARORSZÁG

2019. augusztus 25. vasárnap:
Azerbajdzsán - Hollandia,
Észtország - Románia

2019. augusztus 26. hétfő:
MAGYARORSZÁG - Azerbajdzsán,
Hollandia - Horvátország

2019. augusztus 27. kedd:
Románia - Horvátország,
Hollandia - Észtország

2019. augusztus 28. szerda:
Azerbajdzsán - Észtország,
Horvátország - MAGYARORSZÁG

2019. augusztus 29. csütörtök:
MAGYARORSZÁG - Hollandia,
Románia - Azerbajdzsán

Jan De Brandt a következőképpen értékelt a szövetség honlapján: "Nagyon vegyes csoportba kerültünk, ahol egyértelműen Hollandia a favorit, de a többi válogatott nagyjából egyforma játékerőt képvisel. Ha jól játszunk, akkor akár a második-harmadik hely is elérhető, s ez azért lenne fontos, hogy legyen esélyünk sikerrel megvívni a nyolcaddöntőt is. A negyedik helyet mindenképpen el kellene kerülnünk, mert akkor várhatóan a világbajnok Szerbiával kellene megmérkőznünk a folytatásban. Összességében örülhetünk a csoportbeosztásnak, hiszen remek csapatok jönnek majd Magyarországra."

Hétvégén Jászberényben rendezik az U18-as női röplabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű selejtezőcsoportjának mérkőzéseit. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatót kedden délelőtt tartották a jászsági városban. A magyar válogatott sorrendben Dániával, Spanyolországgal, és Németországgal mérkőzik. A csoportgyőztes automatikusan kijut az áprilisi, hollandiai Eb-re. A csoportmásodik is reménykedhet, ugyanis a nyolc selejtezőcsoportból a három legjobb második is tagja lesz a döntő a mezőnyének.
A jászberényi selejtezőtorna sajtótájékoztatóján Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára elmondta: azért is esett Jászberényre a választás, mert ezzel is szerették volna elismerni a város és a klub sportágért tett erőfeszítéseit.
Szabó Tamás polgármester hangsúlyozta, nagyon örülnek, hogy egy ilyen eseménynek lehetnek a házigazdái, egyúttal kijelentette: az önkormányzat elkötelezte magát a sportág mellett. A torna vendéglátójaként bízik benne, hogy minden csapat és minden játékos jól érzi majd magát a hétvégén, de reméli, hogy a legjobban a magyarok fognak örülni, mégpedig a továbbjutásnak.
A társrendező Jászberényi RK elnöke, Molnár László úgy fogalmazott: hatalmas megtiszteltetés, hogy egy három évvel ezelőtt gyakorlatilag újjáalakult klub ilyen rangos eseményt szervezhet. Mint mondta, azért is fontos számukra ez a torna, mert szeretnék felhívni az utánpótlás figyelmét a sportágra, de örömmel számolt be arról is, hogy a drukkerek érdeklődését is kiváltotta már a válogatott, s remélhetőleg szép számú szurkológárda biztatja majd a lányokat.
Szabados István, a szövetség utánpótlás igazgatója kifejtette, bizakodva várják a selejtezőtornát, amelyen a német csapat tűnik a legnehezebb ellenfélnek, de a dán és a spanyol együttes is komoly játékerőt képvisel. Hozzátette: mivel a nyolc selejtezőcsoportból a győztesek mellett a három legjobb csoportmásodik is kijut az áprilisi, hollandiai kontinensviadalra, egy esetleges vereséggel is sikerülhet kiharcolni az Eb-szereplést.
Kotormán Réka, a válogatott csapatkapitánya elmondta: január 2-a óta napi két edzéssel készülnek a selejtezőre, s minden feltétel adott a sikerhez. Hozzátette: fantasztikus érzés számukra, hogy Magyarországon rendezik ezt a tornát, hiszen ennek a korosztálynak gyakorlatilag ez az első nagy eseménye, az pedig minden játékos számára óriási megtiszteltetés, hogy magukra ölthetik a címeres mezt.
A magyar lányok pénteken a dánok, szombaton a spanyolok, vasárnap pedig a németek ellen játszanak egyformán 17 órai kezdéssel, a nap másik mérkőzésére 19:30-tól kerül sor. A mérkőzéseket napi jeggyel tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek ára 1500, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 1000 forint, míg 12 év alattiak ingyen látogathatják a mérkőzéseket.

Honlapunk életében lassan hagyománnyá válik, hogy az új esztendőt a röplabdázás ünnepével kezdjük. Dömötör László és a Delta RSE szervezésében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre az a maratoni röplabdatorna, mely pontosan annyi percig tart, amelyik évet írjuk.
Ezúttal régi helyszínére, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Sportcsarnokába tért vissza a rendezvény, ahol a péntek éjféli kezdés előtt egy órával már javában gyülekeztek a sportolók.
A nyitó labdamenetet megelőzően Dömötör László, főszervező köszöntötte a tornán résztvevő 10 csapat több, mint 100 játékosát, majd T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere hivatalosan is megnyitotta a 2017. perc röplabda elnevezésű sporteseményt.
A mezőnyben megtalálhattunk amatőr- és élvonalbeli játékosokat ugyanúgy, mint a strandröplabda jelenlegi ranglista-vezetőjét.
A lebonyolítás szerint a 10 (fiúkból és lányokból álló) vegyes csapat körmérkőzéses formában mérte össze tudását. Egy találkozó 45 percig tartott, egy játszma pedig a teremröplabda hivatalos szabályai szerint az egyik csapat 25. nyert pontjáig, illetve ezen túl addig, míg egyik fél nem szerez 2 ponttal többet ellenfelénél.
A játékidőbe két játszma fért bele, 2:0-ás játszmaarány esetén a győztes 3, a vesztes 0 pontot kapott, míg, ha 1:1-re végződött a találkozó, akkor a több szerzett pont számított. Ekkor a győztes 2, a vesztes pedig 1 ponttal gazdagodott.
Ezek alapján a legtöbb pontot szerző csapat, így a 2017. perc röplabda győztese, a tavalyi 5. helyezett Ádi és a mókusok névre hallgató alakulat lett, kiknek mi is ezúton gratulálunk.
A Delta RSE évnyitó rendezvényén hagyomány az is, hogy a tornagyőztes a serleg, oklevél, érem, illetve a Magyar Röplabda Szövetség által felajánlott díján kívül, egy extrém "ajándékkal" is gazdagodik, mely nem más, mint egy újabb mérkőzés a szervezők által meghívott együttes ellen.
A házigazdáknak rendre sikerül olyan nívós vendégeket meghívni, akik egyrészt örömmel tesznek eleget az invitálásnak, másrészt pedig a bajnokcsapat tagjai (ezúttal Csepregi Ádám, Kovács Adina, Németh Judit, Nonn Szabolcs, Ördög Rita, Pető Levente, Teréki Balázs, Tóth Csenge) az ellenük lejátszott meccsel életre szóló sportélményt szereznek. A meghívott vendég ebben az évben a női és férfi senior-válogatott tagjai voltak, akik szemmel láthatóan élvezték, hogy ismét a pályán lehetnek. Az együttest Nyári Virág (145-szörös válogatott), Szél Márta (56), Lengyel Gabriella (45), Grózer Anna (43), Dömötör-Mátrai Beáta (15), Tomanóczky Tibor (152), Botyánszky János (106), Schildkraut Krisztián (96), Király Zsolt (76), Gulyás Ferenc (9) és Botyánszky László (2) alkották. A ráadás összecsapás végeredménye -csak a rend kedvéért- 1:1 lett, azonban itt már nem számít, hogy egyik csapat le tudja-e győzni a másikat, hiszen itt mindenki győztesként hagyja el a játékteret.
Az is hagyomány a röplabdázás ünnepén, hogy az esemény lezárásaként évről-évre olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok sportolók teszik tiszteletüket és ez alól a 2017. év sem volt kivétel.
A legjobbaknak járó díjakat minden idők legsikeresebb magyar női röplabda szövetségi kapitánya, dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Imre Géza, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, Ludvig Zsolt a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára és Simó Károly, Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át.
Dömötör László főszervező elmondta, örül, hogy immár kilencedik alkalommal sikerült megrendezni a tornát, mely évről évre egyre népszerűbb. Nem kellett két nap ahhoz, hogy beteljen a nevezési lista. Elárulta azt is, hogy a jövő évi jubileumi tornát szeretnék minél különlegesebbé tenni, melyről természetesen mi is tudósítunk majd.
Beszámolónkat azzal zárhatnánk, hogy jövőre veletek, ugyanitt, azonban -és ez örömteli- a X. torna helyszíne már minden valószínűség szerint újra a Batthyány János Általános Iskola Tornacsarnoka lesz, ahol még több csapat vehet majd részt a 2018 percen át tartó viadalon.
Mi biztosan ott leszünk.

A TORNA VÉGEREDMÉNYE:

1. Ádi és a mókusok
2. GAME-kapocs
3. Nekem mindegy
4. Torrente
5. Strand ma nem jó
6. First Time
7. Duna Delta
8. Túr-mix
9. Általános Elektromos
10. Egyveleg


KÜLÖNDÍJAK:

A torna legjobb női játékosa:
Császár Norina (Nekem mindegy)

A torna legjobb férfi játékosa:
Pető Levente (Ádi és a Mókusok)

A torna legjobb érdi női játékosa:
Tombor Bori (Túr-mix)

A torna legjobb érdi férfi játékosa:
Mészáros József (First Time)

A tavalyi fantasztikus sikerek után (Európa-liga győzelem, Eb-n továbbjutás a csoportból) holnaptól újra az Európa-bajnokságért száll harcba női röplabda-válogatottunk.
Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedden, a Magyar Röplabda Szövetség, a mérkőzések helyszínén, az Érd Arénában.
A mieink Lengyelországgal, Finnországgal és Észtországgal szerepelnek egy selejtezőcsoportban, s az érdi, illetve a jövő heti, lengyelországi torna összesítésben kell a csoport élén végezni az Európa-bajnokságra való kijutáshoz, míg a második helyezett az E-csoport (Bulgária, Montenegró, Románia, Svájc) másodikjával játszik még egy pótselejtezőt (október 2. és 9.). Annak a párharcnak a győztese is kvalifikálja magát az Eb-re, amelyet 2017-ben, Azerbajdzsánban és Grúziában rendeznek meg.
„Igen hosszú és nagyon fárasztó felkészülésen vagyunk túl, hiszen augusztus elseje óta edzőtáborozik együtt a csapat – mondta el a sajtótájékoztatón Dobi Edina, a válogatott egyik meghatározó játékosa. – Tavaly hosszú évtizedek után szerepeltünk újra Európa-bajnokságon, de ezt az élményt mindannyian szeretnénk újra átélni jövőre, szóval a motiváció most sem hiányzik belőlünk.”
Horváth Dóra, a válogatott másik kulcsembere elsősorban az esélyeket latolgatta.
„Mindig könnyebb eljutni valahová, mint aztán azt a helyet meg is tartani. Bravúrnak számítana ismét kijutnunk az Európa-bajnokságra, de ez a csapat egyszer már megmutatta, hogy képes ilyen bravúrra. Nyilvánvalóan a csoportelsőség lenne az elsődleges cél a számunkra, de személy szerint nekem tejesen mindegy, hogy az első, vagy a második helyről jutunk-e tovább.”
Jan De Brandt, a magyar válogatott belga szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy megfelelően felkészültek-e a selejtezőkre, felemás választ adott.
„Igen is meg nem is. Azért igen, mert a keret nagy részével már másfél hónapja együtt dolgozunk, és elég komoly munkát végeztünk, aminek köszönhetően elmondhatom, hogy jól sikerült a felkészülés. Viszont három meghatározó játékos csak két hete csatlakozott, s ez az idő viszont kevés volt.”
Az esélyekkel kapcsolatban egyértelműen a lengyel válogatottat tartja a mieink fő riválisának, amellett, hogy a másik két ellenfelet sem szabad félvállról venni.
„Azok után, hogy a lengyelek nem jutottak ki az olimpiára, megfiatalították csapatukat, így azért növekedtek az esélyeink a csoportgyőzelemre is. Tavaly kétszer is legyőztük őket idegenben, az Európa-ligában, ahol a B-csapatukkal szerepeltek. Közülük többen a mostani keretnek is tagjai, és tavaly óta sokat fejlődtek, szóval mindenképpen nehéz lesz majd ellenük nyerni.”
A Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt elmondta, hogy a szövetség mindenképpen az Európa-bajnokságra való kijutást tűzte ki célul a csapatnak, s bejelentette, hogy a szövetség elnöksége egy prémiumkeretet is megállapított a válogatott számára. Amennyiben csoportgyőztesként, pótselejtező nélkül jut ki az Eb-re a csapat, akkor ötmillió forint, ha a második helyről, akkor ennél egy némiképpen csökkentett összeg jut a csapatnak.
Emellett a főtitkár bejelentett egy másik fontos dolgot is: „A nemzeti csapat a 2015-ös Európa-liga-győzelmével harcolta ki, hogy a következő évben ott legyen a sportág World Grand Prix-sorozatában, ám akkor ez adminisztrációs okok miatt meghiúsult. Ezt követően Alekszandar Boricsics, az európai szövetség mostani elnöke ígéretet tett arra, hogy a magyar válogatott 2017-ben már részt vehet az elitmezőnyben, amelyet be is tartott.”
A mieink július 7-9. között Mexikóban, a házigazdák mellett Ausztráliával és Trinidad és Tobagóval mérik össze erejüket, míg egy héttel később a jövő évi Európa-bajnokság egyik rendezőjénél, Azerbajdzsánban léphetnek majd pályára – ez tehát a mieink Eb-kvalifikációja esetén akár főpróba is lenne –, s itt a hazaiak mellett Algériával és Mexikóval csapnak majd össze.

Az Európa-bajnoki selejtezők hétvégi programja:

Szeptember 16., péntek:
Finnország-Lengyelország 16.00;
Magyarország-Észtország 18.30

Szeptember 17., szombat:
Lengyelország-Észtország 16.00;
Finnország-Magyarország 18.30

Szeptember 18., vasárnap:
Észtország-Finnország 16.00;
Lengyelország-Magyarország 18.30

 

Augusztus 27-én, szombaton kezdődik meg Győrben és a szlovákiai Nyitrán a női junior röplabda Európa-bajnokság. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedd délben a győri városvezetés és a Magyar Röplabda Szövetség, a Hotel Rábában.
Az Eb-t a magyar és a szlovák szövetség közösen rendezi, csakúgy, mint a jövő áprilisi férfi ifjúsági kontinensviadalt. Az egyik hatos csoport mérkőzéseit a magyar városban, a másikat pedig a szlovákban bonyolítják le. Annyi lesz különbség a két esemény között, hogy míg most a csoportküzdelmek után Szlovákiában rendezik majd az elődöntőket és a helyosztókat, addig jövőre ennek is Győr lesz majd a helyszíne.

A házigazdák részéről Radnóti Ákos alpolgármester kijelentette, hogy Győr városa örül, hogy újabb rangos sporteseménynek lehet házigazdája.
„Most ráadásul nem egy felnőtt, hanem egy utánpótlás-eseményről van szó, ami azért is jó, mert a jövő nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) programjában is szerepel ez a sportág. Remélhetőleg ez, illetve a felnőtt női válogatott tavalyi remeklése jó reklámja lesz a sportágnak, s bízunk benne, hogy minél többen látogatnak ki majd a mérkőzésekre. Az látható volt a mostani olimpián, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvend a röplabda, s bár a magyar csapat nem volt ott az ötkarikás játékokon, talán majd 2024-ben, az esetleges budapesti olimpián éppen ezek a lányok képviselik majd a színeinket.”
Az Európa-bajnokság mellett a hétvégén és a jövő héten számos kísérő programot is rendeznek majd, így többek között négyszáz sportoló részvételével ekkor rendezik meg a megyei sporthétvégét is.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy legutóbb 1994-ben rendezett hasonló volumenű versenyt az MRSZ, akkor Debrecen és Miskolc volt házigazdája a női junior kontinensviadalnak.
„A mostani Eb-k tehát egy több évtizedes hiányt pótolnak. A szövetség 2014-ben pályázta meg sikerrel a rendezést, s már akkor is az volt az elképzelésünk, hogy ez majd a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) stratégiai versenye lesz. Abban bízunk, hogy a rendezvény mellett a csapatunk is sikeres lesz, bár nem könnyű dolguk, hiszen több olyan válogatottal is egy csoportba kerültek, amelyek a most befejeződött olimpián is szerepeltek, s komoly esély van rá, hogy a mostani Eb-résztvevők közül többen is ott lesznek majd a következő ötkarikás játékokon.”
A főtitkár köszönetét fejezte ki egyúttal a rendezvény támogatóinak, elsősorban Győr városának, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a Graboplast ZRt-nek, a Zeus sportmárkát forgalmazó Sport 36-nak, illetve a Tactic Sportnak.

A mieink Németországgal, Szerbiával, Olaszországgal, Oroszországgal és Fehéroroszországgal kerültek egy csoportba az Eb-n. Horváth András szövetségi kapitány szerint ugyan nagyon nehéz csoportba kerültek, de a cél nem lehet más, mint a továbbjutás, amely azonban óriási teljesítmény lenne. „A válogatott immár több, mint két hónapja készül a megmérettetésre, jól felkészültek, jó fizikai és lelki állapotban vannak. A lányok ereje a szívükben és a csapatkohézióban rejlik, s biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek majd a győzelemért.”

A csapatkapitány, Kiss Gréta arról beszélt, hogy a legfontosabb az, hogy a saját játékukat játszhassák majd, s ne engedjék meg az ellenfeleknek, hogy rájuk erőltessék az akaratukat. Ehhez főként nyitásfogadásban kell nagyon stabil teljesítményt nyújtaniuk.
„A csapat nagy része már lassan hat éve ismeri egymást, s azóta készülünk együtt a különböző korosztályos válogatottakban. A közvetlen Eb-felkészülés is két hónapja tart már, így nem csoda, hogy alig várjuk már, hogy végre elkezdődjön az Eb, s megmutathassuk, hogy mire vagyunk képesek.”

Péntektől vasárnapig immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Alba Regia Gála férfi röplabda torna Székesfehérváron, amelyen a magyar válogatott mellett a bolgár, a svéd és az osztrák nemzeti csapat indul. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Magyar Röplabda Szövetség a székesfehérvári Hotel Magyar Királyban.
Az eseményen Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára, illetve a rendező város részéről Mészáros Attila, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere és Nagy Róbert, főszervező, a társrendező Kodolányi FRKE vezetője volt jelen. A válogatottat Demeter György, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya és Kaszap Tamás csapatkapitány képviselte.
Ludvig Zsolt elmondta, hogy ebben az évben öt kiemelt eseményt rendez a szövetség, amelynek első állomása lesz az Alba Regia Gála (emellett női Európa Liga-fordulónak, a Savaria Kupának, a női U19-es Európa-bajnokságnak és női Eb-selejtezőnek lesz még házigazdája Magyarország).
„Szeretnék méltóképpen megünnepelni, hogy idén lesz a hetven éves évfordulója a Magyar Röplabda Szövetség megalapításának, s ezek az események mind-mind ennek a jegyében is zajlanak majd. Emellett remek alkalom arra, hogy válogatottunk megméresse magát az Európa-bajnoki selejtezők első fordulója előtt.”
Mészáros Attila arról beszélt, hogy a mostani gálát az évtizedekkel ezelőtt megrendezett Alba Volán Kupa mintájára hívták életre két évvel ezelőtt, s azóta ez a legrangosabb megmérettetési lehetőség férfi válogatottunk számára. Székesfehérvárnak azért fontos a torna, hogy a városban a röplabda utánpótlásra irányíthassák a figyelmet, hiszen ide olyan helyi gyerekek is kijönnek, akik itt nem nagyon találkoztak még ezzel a sportággal.
Erre hívta fel a figyelmet Nagy Róbert is, aki arról számolt be, hogy a városban sokat lendített a sportág népszerűségén az előző két torna, s ennek a múlt hétvégén már kézzelfogható eredménye is volt, hiszen a Fésűs Irén vezette korosztályos helyi csapat megnyerte az Országos Mini Kupát. Azt is bejelentette, hogy a gála egyik kísérőrendezvényeként szombaton gyermek leány röplabdakupát rendeznek a Nyíregyháza, a Gödöllő, a Dunakanyar, a Tatabánya és a házigazda Felsőváros részvételével az egyik székesfehérvári általános iskolában.
A másik fontos kísérő esemény, hogy a torna szombati mérkőzései előtt a korábban a magyar, jelenleg pedig a német válogatottat erősítő röplabdás világsztár, Grózer György tart bemutatóedzést a helyszínen.
Demeter György arról számolt be, hogy a csapat már egy hete Székesfehérváron készül az Eb-selejtezőkre, a tornán pedig lemérhetik, hol tartanak most. „Tavalyelőtt negyedikek, legutóbb bronzérmesek voltunk, idén azonban azt szeretnénk, ha az első hely sorsa csak az utolsó, bolgárok elleni meccsünkön dőlne el, s bízom benne, hogy akár kettőt előrelépve győzni tudunk a gálán.”
Kaszap Tamás, a válogatott újdonsült csapatkapitánya szerint ideális körülmények között készülhetnek a Fejér megyei megyeszékhelyen. A csapat rendkívül lelkes, az edzéseken keményen hajtanak, küzdenek egymásért, mert átérzik a közelgő selejtezőtorna súlyát. Mint mondta, a hétvégi rendezvényen is szeretnének jól szerepelni, hogy a tétre menő találkozókon jó eredményeket érhessenek el. A fiúkat emellett pedig a női válogatott tavalyi sikerei is motiválják. Azt is kijelentette, hogy nekik is fel kell nőni hozzájuk.
Végezetül Ludvig Zsolt elmondta, hogy nagyon bíznak abban, hogy a férfi válogatott sikerrel veszi majd az Európa-bajnoki selejtezőt és a sportág ezzel hálálja meg az államnak a kiemelt sportági támogatást. Emellett pedig annak a reményének adott hangot, hogy a röplabda is be tud majd kerülni a rövidesen életbe lépő TAO2 programba.

A III. ALBA REGIA RÖPLABDA GÁLA PROGRAMJA:

május 13., péntek:
16:30 Bulgária – Svédország
19:00 MAGYARORSZÁG – Ausztria

május 14., szombat:

16:30 Bulgária – Ausztria
19:00 MAGYARORSZÁG – Svédország

május 15., vasárnap

16:30 MAGYARORSZÁG – Bulgária
19:00 Ausztria – Svédország

A tornát a Videoton Oktatási Központ sportcsarnokában rendezik (Székesfehérvár, Berényi út 101.). A mérkőzésekre a napi jegyek 1500 forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok 1000 forintért tekinthetik meg a meccseket, míg 12 év alatt a belépés díjtalan.

Korábbi és jelenlegi válogatott sportolók, edzők és vendég olimpikonok részvételével zajlott le az idei év első röplabdás rendezvénye. A “2016 perc, a röplabdázás ünnepe” során 2016 percen át ütötte a labdát a több mint százötven versenyző, tizenhat csapatra leosztva. A vasárnap délelőtt megtartott gálamérkőzést a tornát végül megnyerő Gépállat SC játszotta az augusztusi, hazai rendezésű junior női Európa-bajnokságra készülő válogatott játékosaiból összeállított vegyes együttessel.

A torna végeredménye (1-6. hely):
1. Gépállat SC
2. Torrente
3. Szűz kezek
4. Duna Delta
5. Ádi és a mókusok
6. Nyomaték

A junior mellett a tavaly világkupa-ezüstérmet szerzett férfi senior válogatott is részt vett a rendezvényt záró ceremónián. Az első három csapatnak járó díjakat Martinek János olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Kozmann György olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kenus, egyben sportért felelős helyettes államtitkár, valamint Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára adta át.
A hagyományoknak megfelelően díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is.

Legjobb férfi játékos: Oroszi Tamás
Legjobb női játékos: Gregor Helga
Legjobb érdi női játékos: Laub Regina
Legjobb érdi férfi játékos: Kocsis Bendegúz

Dömötör László főszervező elmondta a verseny összegzésében, hogy elégedett volt a látottakkal és örül neki, hogy a 2009-ben életre hívott évindító versenynek egyre nagyobb a híre és a nívója országszerte.
Érdekesség, hogy az idén 70. születésnapját ünneplő Magyar Röplabda Szövetséget ezen az eseményen köszöntötték először.
A torna további eredményei és fényképei megtekinthetőek lesznek hamarosan a www.deltarse.hu oldalon.

A Görögország elleni kettős győzelemnek köszönhetően bejutott az Európa-liga döntőjébe a magyar női röplabda-válogatott, ahol majd a törökök lesznek a mieink ellenfelei. A finálé első mérkőzését szeptember 10-én, csütörtökön, 18:30-tól játsszák majd az Érd Arénában, míg a visszavágóra vasárnap 17 órakor kerül sor Izmirben.
A döntőbejutás alkalmából tartott sajtótájékoztatót szerdán, a másnapi mérkőzés helyszínén a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen Ludvig Zsolt, a szövetség elnöke, Jan De Brandt szövetségi kapitány, valamint a játékosok részéről Horváth Dóra és Dobi Edina vettek részt.
Pecsuvácz Péter sajtófőnök arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az M4 Sport televízió csak felvételről adja a találkozót, 21 órától, így aki élőben akar drukkolni a csapatnak, annak el kell látogatnia a mérkőzésre, amelyre a jegyek változatlanul 1500 forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok 1000 forintért válthatnak belépőt, viszont 14 év alatt a mérkőzés megtekintése díjtalan. Akik nem tudnak kilátogatni a találkozóra, azok a roplabdaeuropaliga.hu weboldalon követhetik nyomon az eredmény alakulását.
Ludvig Zsolt, az MRSZ elnöke kifejtette, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb sikere már az is, hogy idáig jutottak a második legrangosabb európai válogatott sorozatban, a döntőben való győzelem viszont a legfényesebb diadalok közé tartozna. „A sportág európai szövetségének elnöke, André Meyer úr ígéretet tett arra, hogy amennyiben megnyerjük az Európa-ligát, úgy a válogatottunk jövőre elindulhat a World Grand Prix-sorozat harmadik csoportjában, ami már valóban a világelitet jelentené a mieink számára.”
Jan De Brandt, a magyar válogatott belga szövetségi kapitánya azt hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy fináléba került a csapat, továbbra is csak az eredményes Európa-bajnoki felkészülés egy lépcsőfoka. „Mindezek ellenére képesnek tartom a lányokat arra, hogy visszavágjon a törököknek a csoportkörben elszenvedett két vereségért és elhódítsa a kupát. Nagyon örülök annak, hogy Érden játsszuk a találkozót, hiszen ez már gyakorlatilag hazai pályának számít. Itt zajlott a felkészülés nagy része, s itt játszottuk a mérkőzések zömét is.”
Horváth Dóra arra hívta fel a figyelmet, hogy nem érdemes összehasonlítani a mostani meccset a korábbival. „Mi akkor még a felkészülés egészen más fázisában jártunk, mint a törökök. Azóta viszont egy remek győzelmi szériát produkáltunk, hét mérkőzést nyertünk sorozatban, s most lendületben vagyunk.”
Dobi Edina abban bízik, hogy olyan sok néző látogat majd ki a mérkőzésre, hogy minden lelátót meg kell majd nyitni. „Korábban is nagyon sokat segítettek nekünk a szurkolók és jó néhány hullámvölgyön átlendítettek minket. Nagy erősségünk a csapategység is, és hogy mi valóban tizenketten alkotjuk a válogatottat: ha valaki egy rosszabb napot fog ki, a helyére beálló játékos is magas színvonalú teljesítményt képes nyújtani.”
A Törökország elleni döntőn a következő tizenkét játékosra számíthat majd Jan De Brandt szövetségi kapitány: Dobi Edina (center), Horváth Dóra (ütő), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center).
(MRSZ)

Rendkívüli, tisztújító közgyűlést tartott pénteken a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek helyszíne a Testnevelési Egyetem aulája volt.
A közgyűlés összehívására azért volt szükség, mert a május 16-i közgyűlést követően a sportági szakszövetség tizenegy tagú elnökségéből heten is lemondtak, így az határozatképtelenné vált, majd a július 7-i rendkívüli közgyűlésen a tagság a korábbi elnök és a másik három elnökségi tag visszahívása mellett voksolt.
Az elnöki posztra két jelölt volt: Ludvig Zsolt, korábbi főtitkár, illetve Vass Zoltán üzletember. A közgyűlés 43 szavazattal végül előbbit választotta elnökké, aki azonban előszavában jelezte, sőt írásba is adta, hogy csak ideiglenesen, hatvan napra vállalja a tisztséget.
Hasonló volt a helyzet az elnökséggel, amelybe végül Ancsin Ildikó, Baran Ádám, Csizmadi András, Hóbor Béla, Kósa Árpád, Markovits László, Nagy Kornél, Novák László, Orosz Ferenc és Vass Zoltán került be, így két hónap múlva újabb tisztújító közgyűlésre kerül majd sor.
Az Ellenőrző Testület elnöki tisztségére három személy pályázott: Dombi Viktor, Engyel László és dr. Koszorú István, közül előbbi kapott több szavazatot.

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek fő témája a jövő héten kezdődő női Európa Liga volt, amelyen a 28 év után az idei Európa-bajnokságra kijutó válogatottunk is részt vesz.
A mieink három ellenféllel idehaza, kettővel pedig idegenben találkoznak: előbb Békéscsabán fogadják Grúziát, majd Törökországban, Ankarában vendégeskednek. A következő két hétvégén, Érden Görögországgal és Izraellel mérkőznek meg, végül Lengyelországba utaznak. Minden alkalommal két mérkőzést játszanak egymással a válogatottak, a hazai mérkőzéseket az M4 televízió élőben közvetíti.
Ludvig Zsolt, az Európa Liga szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az Európa Liga az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) második legjelentősebb válogatott sorozata, s ennek tükrében, idén már sokkal komolyabb előírásoknak kell megfelelnie a rendezőknek, mint korábban. A szövetségben uralkodó állapotok ellenére – köszönhetően az MRSZ támogatóinak – minden feltétel adott a válogatott felkészüléséhez és a sikeres Európa Liga rendezéshez.

roplabda sajttaj1

„Reményeink szerint sikerrel veszi a csapat az alapszakaszt, s tovább tud jutni az elődöntőbe, amelyet Szombathelyen rendezünk majd, s amennyiben sikerül a döntőbe kerülést is kiharcolni, úgy az a mérkőzés mindenképpen Budapesten lesz látható.”
Jan De Brandt szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a női válogatott négy hónapos Eb-felkészülése során már a második fázisnál tart a csapat, amely közvetlenül az Európa Ligában való sikeres szereplést szolgálja. A legfontosabb azonban a sikeres Európa-bajnoki szereplés lesz.
„Emellett három fontos célunk van: egyrészt a játékosok egyéni fejlesztése, másrészt az, hogy igazi ütőképes csapatot tudjunk alkotni belőlük, harmadrészt pedig, hogy szeptember végén ne álljon majd le ez a fejlődés, hanem tovább tartson az előrelépés és sikerrel szerepeljünk a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőkön is.”
Liliom Rita csapatkapitány elmondta, hogy leszámítva a nagy hőséget, a csapatnak nagyon jó a hangulata, igazi közösséggé formálódott a keret, amelynek tagjai szeme előtt csak egy cél lebeg, a minél sikeresebb Európa-bajnoki szereplés.

valogatott noi roplabda

Sándor Renáta, a sportág jelenlegi legeredményesebb magyar játékosa arról beszélt, a válogatottnak fontos a sikeres Európa Liga szereplés, de az csak a része a kontinenstornára való felkészülésnek. Igazából majd ott kell csúcsformában lenni.
„Már az is nagy siker, hogy kijutottunk az Eb-re, de szeretnénk továbbjutni a csoportból, onnantól kezdve pedig minden egyes további mérkőzés már hab lenne a tortán.
Pecsuvácz Péter sajtófőnök felhívta a figyelmet az Európa Liga újonnan induló magyar weboldalára (roplabdaeuropaliga.hu), amelyen megtalálható minden fontos információ és eredmény, kiszolgálva ezzel a szurkolókat és az újságírókat. A hat Európa Liga mérkőzésre már megkezdődött az online-jegyárusítás is, amely a verseny már említett honlapján keresztül is elérhető. A jegyek amúgy 1500 forintba kerülnek, diákok és nyugdíjasok számára 1000 forintért váltható meg, viszont azért, hogy a gyerekek számára minél könnyebben elérhetőek legyenek a találkozók, 14 év alattiak számára a belépés ingyenes.

EURÓPA LIGA MÉRKŐZÉSEK:

Augusztus 1., szombat
20:30 Magyarország–Grúzia (Békéscsaba)
Augusztus 2., vasárnap
18:30: Magyarország–Grúzia (Békéscsaba)
Augusztus 7., péntek
19:00 Törökország–Magyarország (Ankara, Törökország)
Augusztus 8., szombat
19:00 Törökország–Magyarország (Ankara, Törökország)
Augusztus 15., szombat
20:30 Magyarország–Görögország (Érd)
Augusztus 16., vasárnap
18:30 Magyarország–Görögország (Érd)
Augusztus 22., szombat
20:30 Magyarország–Izrael (Érd)
Augusztus 23., vasárnap
18:30 Magyarország–Izrael (Érd)
Augusztus 28., péntek
20:00 Lengyelország–Magyarország (Zawiercie, Lengyelország)
Augusztus 29., szombat
20:00 Lengyelország–Magyarország (Zawiercie, Lengyelország)

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek