Csütörtök este színpompás ünnepség keretében immáron hatvanadik alkalommal díjazták Magyarország legjobb sportolóit, szakembereit.
A Nemzeti Színházban harmadszorra gyűltek össze a magyar sport nagyságai.
A sportújságírók 436 voksa alapján 11 kategóriában alakult ki a végső sorrend.
A nyertesek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten a gálára tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjait vehették át.

Az év férfi sportolója:
1. Baji Balázs (atléta) 863 pont
2. Szatmári András (kardvívó) 341
3. Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 292

Az év női sportolója:
1. Hosszú Katinka (úszó) 1086
2. Babos Tímea (teniszező) 480
3. Márton Anita (atléta) 448

Az év csapata (hagyományos csapatsportokban):
1. Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 766
2. Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP (férfi vízilabda) 524
3. Férfi kosárlabda-válogatott 424

Az év csapata (egyéni sportágakban):
1. Tenisz Davis-kupa-válogatott 515
2. Férfi 4×100-as gyorsúszóváltó 495
3. Női kajak négyes 404

Az év edzője:
1. Shane Tusup (Hosszú Katinka) 477
2. Cseh Sándor (szolnoki póló) 340
3. Ambros Martín (győri kézilabda) 301

Az év férfi labdarúgója:
1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 942
2. Gulácsi Péter (Leipzig) 652
3. Davide Lanzafame (Budapest Honvéd) 260

Az év női labdarúgója:
1. Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) 999
2. Csiszár Hernrietta (Leverkusen) 407
3. Vágó Fanny (Sankt Pölten) 364

Az év gólja (szurkolók szavazata alapján):
1. Joseph Paintsil (Ferencváros) a Videoton ellen, NB I – 9749 voks
2. Csoszánszki Dávid (Gyöngyös) a Siófok ellen, strandlabdarúgás, bajnoki döntő – 5887
3. Szoboszlai Dominik Norvégia ellen, U17-es Eb-selejtező, elitkör – 3883

Az év fogyatékkal élő férfi sportolója:
1. Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 611
2. Boronkay Péter (triatlonozó) 532
3. Velkey Ádám (szervátültetett, atléta) 347

Az év fogyatékkal élő női sportolója:
1. Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 718
2. Biacsi Bernadett (atléta) 547
3. Pap Bianka (úszó) 450

Az év csapata (fogyatékkal élő sportolók kategóriájában):
1. Női kerekesszékes vívó-válogatott 622
2. Férfi 4×100-as szervátültetett atlétaváltó 521
3. Padlóhoki-válogatott, speciális 291

Az év fogyatékkal élő sportolókkal foglalkozó edzője:
1. Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 583
2. Feczer Viktor (kerekesszékes vívás, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi) 390
3. Csamangó Attila, Győrfi Tamás (kajak-kenu, Suba Róbert) 268

A 2017-es sportteljesítményeken túl a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség is életműdíjat adományozott.
AZ MSÚSZ-MOB életműdíját az öttusa egyik legnagyobb egyéniségének, a háromszoros olimpiai bajnok Balczó Andrásnak adták át.
Az MLSZ életműdíját a 61-szeres válogatott futballista, Mészöly Kálmánnak vehette át.

"Csendet kérünk"-jelent meg a kijelzőn, hogy aztán néhány másodperc múlva hangrobbanást éljünk át a Duna Arénában. A női 400 méteres vegyesúszás fináléjában Hosszú Katinka toronymagas esélyesként, az elődöntőben majd' 3 másodperccel megelőzve a többieket került a négyes pályára, de vajon előre el lehet-e könyvelni egy világbajnoki diadalt, főleg 400 vegyesen? Aligha. Hiába birtokosa ebben a számban minden címnek, csúcsnak a magyar klasszis, a 400 vegyes győzelmét soha nem írhatjuk meg előre. Katinka 25-nél már szemmel láthatóan elnyúlt a többiektől, majd ötvenen is elsőként fordult. A hátúszás kezdetén, már közel egy másodperccel volt előrébb, mint a második Belmonte. 150-nél a japán Ohashi jött fel a 2. helyre, de ő is több, mint 2 másodperccel volt Katinka mögött. A mellre, ami a többihez képest Hosszú Katinkának némileg gyengébben megy, több, mint egy testhossznyi előnnyel fordult, s az előny nem, hogy fogyott, még nőtt is. Sokkal a mezőny előtt járt. Ohashi már több, mint 3 másodperccel lemaradva követte. Még ötven méter, aztán jöhet a gyors, ahol már nem tud kikapni. 3:27.01-nél járt az óra, mikor Katinka megkezdte az utolsó százat. A japán fáradt, a kanadai Pickrem jött fel a második helyre, ám ezen a délutánon nem volt senki, aki meg tudta volna közelíteni a magyar úszónőt. Közel négy másodperces előnnyel haladt az élen, mikor megkezdte az utolsó hosszt. Mindenki állt az uszodában. Pickrem és a spanyol Belmonte az ezüstért küzdött, de rájuk senki nem figyelt igazán. 4:29.33-nál állt meg az időmérő, mikor Hosszú Katinka a célba ért, ez pedig új világbajnoki rekordot jelentett.
2. helyen Belmonte végzett, a 3. pedig Pickrem lett.
Óriási úszás volt, ami a budapesti világbajnokságon a második aranyérmét jelentette Hosszú Katinkának.
A 400 vegyest okkal sorolhatjuk a "magyar versenyszámok" közé, ezt bizonyította az is, hogy Hosszú Katinka aranyérmes úszása mellett kazanyi világbajnoki másodikunk, Verrasztó Dávid is fantasztikus örömet okozott a szurkolóknak.
Egy bombaerős mezőny, a tavalyi riói olimpia első öt helyezettje és egy magyar srác, akiben mindig ott van a nagy eredmény és ha ott van, akkor egyszer ki is kell annak jönnie. És miért ne pont most, itthon, hazai közönség előtt?
Az első hossz után még 6., majd a pillangó után egy helyet előrelépve fordult a magyar fiú. Háton tapadt az élmezőnyre, és a mell kezdetén már 3. helyen úszott. Az utolsó százra fordulva az amerikai Chase Kalisz mögött már 2. helyen állt, és az utolsó fordulónál is ebben a pozícióban láthattuk. A hajrát jól bírta Verrasztó, és noha a japán Daiya Seto némileg megközelítette, végül 4:08.38-as idővel a második helyen ért célba.
Egy magyar érdekeltségű döntőt rendeztek még az utolsó napon. A férfi 4X100-as vegyes váltónk Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összetételben 3:32.13-mal a 7. lett.
A délelőtt folyamán Hosszú Katinka mellett Jakabos Zsuzsanna is érdekelt volt a 400 méteres női vegyesúszás elődöntőjében, ám ő 4:41.40-nel 12. lett. Gyurta Gergely a férfiaknál ugyanebben s számban 4:19.90-es idővel a 18. helyen végzett.
Női 4X100-as vegyes váltónk sem tudott döntőbe kerülni. A Burián Kata, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra összetételű váltó 4:03.08-cal a 10. lett.
Született két világrekord is a zárónapon. Női 50 méter mellen az amerikai Lilly King 29.40-je és az amerikaiak női 4X100-as vegyes váltójában úszott 3:51.55-je jelent mától új világrekordot. Ugyanitt az orosz váltó 3:53.38-as idővel új Európa-csúcsot úszott.
Összességében nagyszerű két héten vagyunk túl, a szurkolók fantasztikusak voltak. Minden helyszínen, legyen az a Városligetben felállított ideiglenes szinkronúszó medence, Balatondfüred, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, vagy a Duna Aréna, de említhetjük akár az óriás toronyugrók Batthyány téri helyszínét is, csodálatos hangulatot teremtettek. A rendezés valóban kiváló volt, noha a legelső napokban egy-egy helyszínen mi is ütköztünk némi akadályba, majd ahogy telt az idő már mindenhova örömmel és jókedvűen érkeztünk. A csapat szereplésére is büszkék lehetünk, 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták a mieink a 17. FINA Világbajnokságot. Persze voltak számok, ahol picit többet vártunk, de bőven volt olyan, ahol kellemes meglepetést okoztak sportolóink.
Este egy nagyszabású show keretében hivatalosan is búcsút veszünk a 17. FINA Világbajnokságtól, azonban nem könnyű elengedni ezt a fantasztikus rendezvényt. Furcsa lesz délutánonként nem a Duna Aréna, vagy a Margitsziget felé indulni, bár ezek a helyszínek azért nem zárják be végleg a kapukat. Hamarosan újra sportolókkal lesznek tele a versenyhelyszínek, hiszen augusztus 7-én kezdődik a 17. FINA Masters Világbajnokság.

NYILATKOZATOK:

Hosszú Katinka:
"Nem volt egyszerű belülről, lehet hogy kívülről úgy nézett ki. Számítottam azért erre, hogy utolsó nap nehéz lesz négy vegyest leúszni, ugye az elmúlt években mindig az utolsó szám volt. Az utolsó 100 méteren halottam a szurkolást és akkor már csak próbáltam befejezni, de az utolsó 25 méter nagyon lassan telt. Szerintem nem sikerülhetett volna jobban ez a vb. Arra számítottam, hogy nagyszerű lesz hazai közönség előtt úszni, de hogy ennyire, azt nem. Egész héten próbáltam kihasználni ezt az élmény."

Verrasztó Dávid:
"Kilencven százalékosan úsztam, de boldog vagyok, hiszen életem második legjobb idejét értem el egy vb-döntőben egy nagyon nehéz év után. Szerettem volna világbajnok lenni, de Kalisz jobb volt nálam. Az volt a taktikám, hogy a végén lehajrázom, de már 300 méternél éreztem, hogy ez sok nekem, úgyhogy onnantól arra figyeltem, hogy meglegyen az ezüst. 29 éves vagyok, ha most csak mondjuk hatodik lettem volna, elmegyek egy kávézóba dolgozni, de úgy látszik, nem csak a fiataloké a jövő, úgyhogy valószínűleg még folytatom, hisz még sosem nyertem vb-t, van még motivációm."

Bohus Richárd:
"Óriási országos csúcsot úsztunk, ebben az eredményben aztán nem lehet kivetnivaló. Azért az mégis érezhető volt, hogy már a nyolcadik napnál járunk, a magam részéről a végét már tényleg alig bírtam."

Gyurta Dániel:
"Szerintem egyikünk sem örül, hogy vége ennek a vb-nek, ilyen fantasztikus közönség előtt tényleg öröm minden perc. Nagyon boldog vagyok, hogy azért egy döntőt úszhattam ezen a világbajnokságon, óriási élmény volt, még ha számomra ez nem is volt túl sikeres vb."

Kozma Dominik:
"Van még ebben a váltóban még mindig, hiába úsztunk országos csúcsot. Milák Kristóf rajtját még azért lehet javítani...Nem véletlenül maradtunk kinn még úgy 5 percig ünnepelni, szerettük volna, ha minden porcikánkba beleivódik ez a hangulat. Reméljük még lemondja majd valaki a rendezést a következő években és akkor megint beugorhat Budapest..."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 400 méter vegyes, döntő:
1. HOSSZÚ KATINKA 4:29.33 perc – világbajnoki csúcs
2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 4:32.17
3. Sydney Pickrem (Kanada) 4:32.88
4. Ohashi Yui (Japán) 4:34.50
5. Shimizu Sakiko (Japán) 4:35.62
6. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:36.09
7. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:37.63
8. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 4:38.34

Férfi 400 méter vegyes, döntő:
1. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:05.90 perc – világbajnoki csúcs
2. VERRASZTÓ DÁVID (Magyarország) 4:08.38
3. Seto Daiya (Japán) 4:09.14
4. Max Litchfield (Nagy-Britannia) 4:09.62
5. Jay Litherland (Egyesült Államok) 4:12.05
6. Hagino Kosuke (Japán) 4:12.65
7. Brandonn Almeida (Brazília) 4:13.00
8. Nagy Richard (Szlovákia) 4:16.33

Férfi 4X100 méteres vegyes váltó, döntő:
1. Egyesült Államok 3:27.91 perc
2. Nagy-Britannia 3:28.95
3. Oroszország 3:29.76
4. Japán 3:30.19
5. Brazília 3:31.53
6. Kína 3:31.65
7. MAGYARORSZÁG 3:32.13
8. Fehéroroszország 3:33.63

Női 50 méter mell, döntő:
1. Lilly King (Egyesült Államok) 29.40 – világrekord
2. Yuliya Efimova (Oroszország) 29.57
3. Katie Meili (Egyesült Államok) 29.99
4. Ruta Meilutyte (Litvánia) 30.20
5. Jennie Johansson (Svédország) 30.31
6. Sarah Vasey (Nagy-Britannia) 30.62
7. Arianna Castiglioni (Olaszország) 30.74
8. Rachel Nicol (Kanada) 30.80

Női 50 méter gyors, döntő:
1. Sarah Sjöström (Svédország) 23.69 mp
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 23.85
3. Simone Manuel (Egyesült Államok) 23.97
4. Pernille Blume (Dánia) 24.00
5. Aliaksandra Herasimenia (Fehéroroszország) 24.46
6. Liu Xiang (Kína) 24.58
6. Anna Santamans (Franciaország) 24.58
6. Bronte Campbell (Ausztrália) 24.58

Férfi 50 méter hát, döntő:
1. Camille Lacourt (Franciaország) 24.35 mp
2. Koga Junya (Japán) 24.51
3. Matt Grevers (Egyesült Államok) 24.56
4. Jérémy Stravius (Franciaország) 24.61
5. Xu Jiayu (Kína) 24.74
6. Justin Ress (Egyesült Államok) 24.77
7. Pavel Sankovich (Fehéroroszország) 24.83
8. Jonatan Josef Kopelev (Izrael) 24.85

Férfi 1500 méter gyors, döntő:
1. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:35.85 perc
2. Mykhailo Romanchuk (Ukrajna) 14:37.14
3. Mack Horton (Ausztrália) 14:47.70
4. Gabriele Detti (Olaszország) 14:52.07
5. Henrik Christiansen (Norvégia) 14:54.58
6. Sergii Frolov (Ukrajna) 14:55.10
7. Wojciech Wojdak (Lengyelország) 15:01.27
8. Jan Micka (Csehország) 15:09.28

Női 4X100 méteres vegyes váltó, döntő:
1. Egyesült Államok 3:51.55 – világcsúcs
2. Oroszország 3:53.38
3. Ausztrália 3:54.29
4. Kanada 3:54.86
5. Svédország 3:55.28
6. Kína 3:57.69
7. Nagy-Britannia 3:59.51
8. Olaszország 3:59.98

Országos csúcsok, junior világrekord és az egész vb alatt egyetlen vereséget elszenvedő női vízilabda-válogatott ötödik helyezése a 17. FINA Világbajnokság pénteki versenynapjának magyar érdekeltségű történései.
Női pólósaink a korai kezdés ellenére is, mintegy 5000 néző előtt ugrottak medencébe a Margitszigeten, hogy győzelemmel búcsúzzanak eme fantasztikus helyszíntől és a még nagyszerűbb szurkolóktól. Mert hiába munkanap, délután fél kettő, a lelátón ott tomboltak ma is, akik még egyszer, utoljára meg szerették volna csodálni női pólósainkat. Nem volt könnyű a görögök és az olaszok ellen harcba szállni, hiszen hazai közönség előtt mindenképpen érmet szerettek volna szerezni lányaink, ám a Kanadától elszenvedett vereség után az 5-8. helyért való küzdelmekben kellett újra talpra állni.
Mai ellenfelünk, Olaszország együttese is mindössze egy vereséget gyűjtött be, szintén a negyeddöntőben, Oroszországgal szemben maradt alul.
Olasz lövésekkel és két Gangl védéssel indult a találkozó, majd egy szép bejátszást követően Bujka Barbara megszerezte a vezetést. Sokáig nem tartott az előny, ugyanis a következő támadás olasz emberfórt és egyenlítést hozott. Szilágyi ismét a magunk javára fordította az állást, majd Antal Dórát nem vették elég komolyan, 3-1. A másik oldalon a mieink is lazábban védekeztek, ennek következtében Bianconi megszerezte második találatát.
A második negyedben Keszthelyi ismét kettőre növelte az előnyt, majd ezután felváltva születtek a gólok, így a nagyszünetre megmaradt a kétgólos magyar vezetés.
A folytatásban Szilágyi találata után már három ide, de újra villant Bianconi, ráadásul egy emberelőnyt kihasználva 7-6-ra felzárkóztak az olaszok. A játékrész utolsó percében Keszthelyi nyugtatott meg minket távoli lövésével, így kétgólos előnnyel várhattuk a záró felvonást.
A negyedik negyed harmadik percében aztán minden eldőlt, Csabai Dóra villant, ezzel újra hármat számoltunk közte. Nem tudtak zárkózni az olaszok, gólra góllal válaszoltunk és őriztük biztos előnyünket. A végén Bianconi ötméteresből még betalált, de emiatt már nem kellett bánkódnunk. A magyar csapat 10-8-ra legyőzte Olaszországot és megszerezte a világbajnokság ötödik helyét.
Azt mondják nincs nehezebb, mint a kitűzött célt nem teljesíteni, majd úrjra szárnyra kapni, ráadásul ezt hazai pályán, ekkora közönséggel a csapat háta mögött, ám a lányok bebizonyították, hogy képesek felállni és a kudarcként megélt kanadai mérkőzés után újra talpra tudnak állni. Megnyerték az utolsó két mérkőzést, így méltán lehetünk büszkék a csapat teljesítményére.
A vb döntőjében az Egyesült Államok fölényesen verte Spanyolországot, megérdemelten szerezve meg a világbajnoki címet.

OLASZORSZÁG - MAGYARORSZÁG 8 - 10 (2-3, 2-3, 2-2, 2-2)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 5000 néző, vezette: Rotsart (amerikai), Buch (spanyol)
Olaszország: Gorlero – Garibotti 3, Queirolo 1, Radicchi, Aiello, Bianconi 4, Emmolo. Csere: Tabani, Picozzi, Cotti, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Magyarország: Gangl – Czigány 2, Csabai 1, Szücs, Keszthelyi 3, Szilágyi 2, Bujka. Csere: Antal 1, Gurisatti 1, Illés, Tóth. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A Duna Arénában az úszóversenyek péntek délutáni döntőiben egy számban voltunk érdekeltek.
A 200 méteres férfi hátúszás fináléjában Bernek Péter megjavította az elődöntőben úszott országos csúcsát, és 1:55.58-as idővel a 6. helyen ért célba.
A női 200 hát elődöntőjében két magyar versenyzőért izgulhattunk. Hosszú Katinka a 2., Burián Kata a 11. helyen jutott tovább az előfutamokból. A döntőbe végül 2:07.51-es idővel Hosszú Katinka a 7. helyen kvalifikálta magát, míg Burián Kata 2:08.65-ös idővel a 10. helyen zárt.
Férfi 100 pillangón Cseh László és Milák Kristóf volt érdekelt az elődöntőben. A délelőtti előfutamok során Milák Kristóf 51.23-as új junior világcsúcsot úszott, amivel 5. helyen jutott a délutáni programba. Cseh Laci 51.55-je a 10. helyre volt elég. Délután aztán überelte ifjú úszónk a selejtezőbéli produkciót. 50.77-et úszott, ami nem csupán újabb junior világrekord, de 3. idővel a döntőbe is bejutott. Cseh László 51.16-tal, a 6. helyen szintén finalista.
Férfi 50 gyorson Takács Krisztián 22.18-cal a 16. helyen jutott az elődöntőbe, ahol ugyan javított, de 22.05-tel nem tudta magát kvalifikálni a döntőbe. Végül 15. lett. Az előfutamok során Lobanovszkij Maxim is érdekelt volt, aki 22.23-mal a 18. helyen végzett.
A délelőtti előfutamokból a 6. helyen jutott be a holnapi döntőbe Kapás Boglárka női 800 gyorson. Ideje 8:28.93.
Ugyanitt Késely Ajna 8:32.01-gyel éppen lemaradt a döntőről és végül a 9. helyen zárt.
Nem jutott tovább az előfutamból Molnár Flóra sem, aki a nők 50 méteres pillangó számában 26.51-el a 19. helyen végzett.
A férfi 4X200 méteres gyorsváltónk Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállításban 7:11.10-es idővel a 10. helyen zárt, így nem jutott be a fináléba.

NYILATKOZATOK:

Bíró Attila szövetségi kapitány:
„Egy kicsivel jobb szájízzel tudjuk befejezni ezt a világbajnokságot, ugyanakkor azt a Kanada elleni meccset nem lehet elfelejteni. Ez a két meccs megmutatja, hogy milyen tartalék, lehetőség és tartás van a lányokban. Nehéz azért megélni, ami történt, nemcsak a lányok, hanem a stáb tagjai számára is, az elmúlt napokban én is úgy éreztem magam, mintha egy nagylyukú húsdarálón átdaráltak volna. Iszonyú nehéz volt fejben feldolgozni, de büszke vagyok a lányokra, hogy felálltak, és ezt a két mérkőzést megnyerték. Keményebb harcmodort választottunk ma, ennek volt köszönhető a mai sok kiállítás.
Csalódás az ötödik hely, ezzel a játékkal, ha az Egyesült Államokat nem is, de mindenkit meg tudunk verni. De úgy tűnik, ez a csapat nem érett arra, hogy hat-hét meccsen egymás után magas színvonalon teljesítsen. De hozzáteszem, az amerikaiakon kívül senki más nem képes erre.”

Czigány Dóra:
„Jó meccs volt, végre jól kezdtünk, úgy éreztük, végig domináltunk. Az előző meccs nehezebb volt, hogy egyből a vereség után újra játszani kellett, most összeszedettebbek voltunk. Tudtuk, hogy ez az utolsó meccs volt, amit élvezni kellett. Nyilván nincs már értelme rágódni a történteken, pihenés következik, aztán jön a magyar bajnokság.”

Antal Dóra:
„Végig, az egész meccsen nálunk volt az irányítás. Végig tartottuk azt, amit megbeszéltünk, az M-zóna ellen jól játszottunk. Felül tudtunk kerekedni az olaszokon, és ez ma nagyon fontos volt. Tanulni kell a hibáinkból, dekoncentráltak voltunk Kanada ellen, és így egy vereséggel az 5. helyen zártunk. Pozitívum, hogy fel tudtunk állni, és meg tudtuk mutatni a szurkolóknak, hogy az ő segítségükkel képesek vagyunk bárkit legyőzni.”

Bernek Péter:
"Mindig elégedetlen vagyok, úgyhogy most is... De az újabb országos csúcsnak persze örülök. Arra tippeltem, hogy 1:55.5 körül úszok, ez végülis bejött, de most azt érzem, hogy még ennél is lehetett volna jobb. Tudtam, hogy az oroszt és Murphy-t nem tudom megverni, de összességében kevesebben múlt az érem, mint gondoltam. Az 1.55.02 elég volt a harmadik helyhez, így azért bennem van, hogy az akár még nekem is meg lehetett volna. Viszont ha az elmúlt egy évemet nézem, szinte a nulláról jöttem vissza, az edzőmnek, a mentális felkészítőimnek és az orvosoknak köszönhető, hogy a mélypontról idáig eljutottam."

Hosszú Katinka:
"Nem így terveztem, de így azért nagy kő esett le a szívemről, hogy becsúsztam a döntőbe. Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben midig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem, holnap ennél csak jobb lehetek."

Burián Kata:
"Nagyon nagy hullámokat kaptam végig, ez nagyon rossz volt. Biztos, hogy tudnék jobbat úszni, de azért meghaltam rendesen. Csak azért vagyok csalódott, mert tudom, hogy ez az idő a Riói Olimpián és Kazanyban is a döntőt jelentette volna. Ma ennyi volt benne. Nem volt összességében egy rossz úszás, az egyéni csúcsomat sima vízen úsztam, nyilván ott sokkal könnyebb. Azért remélem láttátok, hogy mekkora állatokkal úsztam, szóval kaptam hullámot rendesen, de igazából elégedett lehetek az egész évemmel. Az olimpiára az utolsó pillanatban nem vittek ki és hogy ebből így felálltam, rettenet büszke lehetek. A közönség elképesztő, az utolsó 50 méteren hallottam, ahogy szurkolnak, úgyhogy igyekeztem értük úszni."

Takács Krisztián:
"Nem volt veszítenivalóm, nekem ez a futam már önmagában egy bónuszúszás volt. Sejtettem, hogy délután azért összejön egy jobb idő, végül még egy helyet előrébb is léptem, európaiak közül a nyolcadik vagyok, szóval nem lehetek elégedetlen. Nagyon vágytam rá, hogy a délutáni hangulatba beleszagolhassak a medencében, örülök, hogy sikerült. Arra is büszke vagyok, hogy tőlem csak fiatalabbak voltak itt a középdöntőben"

Milák Kristóf:
"Fogalmam sincs, hogy jött ki ez belőlem. Jó hallani, hogy még Cseh Laci is így örült, hogy megdöntöttem az országos csúcsát. Remélem, hogy ezek az óriási ugrások, amiket eddig véghez vittem, még kitartanak holnapig is... Tavaly ilyenkor két másodperccel rosszabb volt az egyéni csúcsom, úgyhogy én is nehezen tudok napirendre térni. Azért azt bevallom, hogy most egy kicsit azért elfáradtam, de talán tényleg van még bennem. Az elejétől a végéig lehet még ezen javítani. Szerintem a győzelemhez 50 alatti időre lesz szükség, azért reálisan arra nincs esélyem, de hát most már végülis bármi megtörténhet."

Cseh László:
"Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke. Azt gondolom, hogy Kristóf fantasztikusan úszott. Az látszik, hogy kezdésben sokkal jobb, mint én. Most már nem lehet ilyen 24-ekkel fordulni. Ezt egy kicsit meg kell tanulnom, gondolok itt a rajt elejére, akkor már gyorsabb lesz. Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni hozzánk, hanem én hozzájuk. Azt beszéltük meg az edzővel, hogy ne az első 50-en hajtsam szét magam, hanem a végén, mert nekem ez a fegyverem. Most sajnos egy kicsit úgy érzem, hogy nem áll össze az első 50. Az elkövetkező időszakban ezen dolgozni kell. Nem keseredek el, örülök, hogy megdöntötték a csúcsomat. Megpróbálom visszavenni, meglátjuk hogy sikerül. Két ilyen jó magyar pillangó úszó rég volt már a döntőben."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 100 méter gyors, döntő:
1. Simone Manuel (Egyesült Államok) 52.27 mp
2. Sarah Sjöström (Svédország) 52.31
3. Pernille Blume (Dánia) 52.69
4. Mallory Comerford (Egyesült Államok) 52.77
5. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 52.78
6. Penny Oleksiak (Kanada) 52.94
7. Bronte Campbell (Ausztrália) 53.18
8. Emma McKeon (Ausztrália) 53.21

Férfi 200 méter hát, döntő:
1. Evgeny Rylov (Oroszország) 1:53.61 perc – Európa-csúcs
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.21
3. Jacob Pebley (Egyesült Államok) 1:55.06
4. Kliment Kolesnikov (Oroszország) 1:55.14 – junior világcsúcs
5. Xu Jiayu (Kína) 1:55.26
6. BERNEK PÉTER (Magyarország) 1:55.58
7. Irie Ryosuke (Japán) 1:56.35
8. Danas Rapsys (Litvánia) 1:56.96

Női 200 méter mell, döntő:
1. Yuliya Efimova (Oroszország) 2:19.64 perc
2. Bethany Galat (Egyesült Államok) 2:21.77
3. Shi Jinglin (Kína) 2:21.93
4. Lilly King (Egyesült Államok) 2:22.11
5. Kierra Smith (Kanada) 2:22.23
6. Molly Renshaw (Nagy-Britannia) 2:22.96
7. Taylor McKeown (Ausztrália) 2:23.06
8. Jessica Vall (Spanyolország) 2:23.29

Férfi 200 méter mell, döntő:
1. Anton Chupkov (Oroszország) 2:06.96 perc
2. Koseki Yasuhiro (Japán) 2:07.29
3. Watanabe Ippei (Japán) 2:07.47
4. Ross Murdoch (Nagy-Britannia) 2:08.12
5. Nic Fink (Egyesült Államok) 2:08.56
6. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 2:08.68
7. Ilya Khomenko (Oroszország) 2:09.18
8. Matthew Wilson (Ausztrália) 2:10.37

Férfi 4X200 gyorsváltó, döntő:
1. Nagy-Britannia 7:01.70 perc
2. Oroszország 7:02.68
3. Egyesült Államok 7:03.18
4. Ausztrália 7:05.98
5. Japán 7:07.68
6. Olaszország 7:09.44
7. Lengyelország 7:09.62
8. Hollandia 7:12.76

VÍZILABDA:
Nők, helyosztók:
A 7. helyért
Ausztrália–Görögország 6–8
Az 5. helyért
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 8–10
A 3. helyért
Kanada–Oroszország 9–11
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Spanyolország 13–6Magyarország két negyednyi fantasztikus játékkal 7-5-re verte Görögországot, míg a másik ágon Horvátország egy góllal jobbnak bizonyult Szerbiánál, így ez a két együttes mérkőzik szombaton este 20.30-kor a világbajnoki döntőben.
A 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornájának elődöntőit rendezték csütörtökön, melyben a magyar válogatott azzal a görög együttessel mérkőzött, amelyik fölényesen verte Montenegrót. A hellénekkel eddig két világbajnoki elődöntőt vívtunk. 2003-ban és 2005-ben is a mieink diadalmaskodtak.
Magyar szempontból nem kezdődött jól a mérkőzés, hiába kaptuk meg rögtön az első támadásnál a fórt, nem sikerült megszerezni a vezetést. Ellentétben a másik oldallal, ahol Genidouinas óriási bombája talált utat Nagy Viktor kapujába. Szrencsére hamar jött az egyenlítés is, Erdélyi használta ki emberelőnyünket. A negyed nagy részében ideges játék, pontatlanság jellemezte a játékot, aztán jött a vb gólja. Hosnyánszky messziről, irdatlan erővel csavart a görög kapuba. Kissé megkönnyebbülve térhettünk a rövid pihenőre.
A második negyed magyar kiállítással és görög góllal kezdődött, de Vámos öt méteren kívülről lőtt szabaddobásával már ismét a mieinknél volt az előny. Genidouinast nem sikerült tartani, előbb kettős emberelőnyből talált be, majd lőtt egy szép kapufás gólt, így már ismét ott volt az előny. Gór-Nagy némileg szerencsés góllal egalizált, majd Hárai háttal a kapunak csavart a hálóba. Fontos gól volt, a nagyszünetben 5-4 ide.
A folytatásban megérkezett Nagy Viktor is, aki szinte parádézott a kapuban, és ha nem ő, akkor a kapufa hárított, de hát jó kapusnak van szerencséje. Vámos Marci bombájával először volt kettő a különbség, így az utolsó nyolc perc előtt, ha nem is megnyugodva, de azért mégis nyugodtabban hallgatták a játékosok Märcz Tamás szavait.
A negyedik negyed elején Hosnyánszky újabb bombája alighanem eldöntötte a mérkőzést. A görögök képtelenek voltak Nagy Viktor kapuját bevenni, már a háromgólos Genidouinas keze is megremegett, kapusunk pedig extázisban védte végig az utolsó negyedet. 2 másodperccel a vége előtt Fountoulisnak sikerült még betalálnia, de ez már csak arra volt jó, hogy számszerűleg se legyen simának tűnő összecsapás. Pedig közel sem volt könnyű meccs, de hát ki mondta, hogy az lesz?
Magyarország csapata döntős a hazai rendezésű világbajnokságon, köszönhetően a második félidei remek teljesítményének, illetve annak, hogy a mi oldalunkon remek csapatteljesítményt láthattunk, a görögöknél pedig mindössze ketten tudtak gólt szerezni.
Az ellenfél szombaton Horvátország lesz, amely a jelenleg minden cím védőjét, Szerbiát verte meg egy góllal.
A helyszínen kapott információink szerint korábban ugyan szó volt róla, mégsem viszik a Duna Arénába a döntőt, bár hivatalos bejelentés csak holnap várható.

GÖRÖGORSZÁG - MAGYARORSZÁG 5-7 (1-2, 3-3, 0-1, 1-1)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 7500 néző, vezette: Naumov (orosz), Buch (spanyol)
Görögország: Flegkas – Genidouinas 3, Fountoulis 2, Argyropoulos, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos. Csere: Delakas, Dervisis, Kapotsis, Pontikeas, Mourikis. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos
Magyarország: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 2, Erdélyi 1, Gór-Nagy 1, Varga Dénes, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz, Zalánki, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

A Duna Arénában is volt mit ünnepelni, miután Hosszú Katinka női 200 méteres pillangóúszásban bronzérmet szerzett. Ugyanitt Szilágyi Liliána a 7. lett.
Katinka fél távnál még az élen haladt, az utolsó ötvenre viszont már harmadikként fordult, és végül meg is tartotta ezt a pozíciót.
A délután másik "magyar" döntőjében a Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka összetételű 4X200 méteres gyorsváltónk a 6. lett.
A férfi 200 hát elődöntőjében a délelőtti időeredmények alapján Bernek Péternek és Telegdy Ádámnak is szoríthattunk. Bernek másodikként, Telegdy nyolcadikként kvalifikálta magát, végül a holnapi döntőbe Bernek Péternek sikerült beúszni. 1:55.79-cel, új országos csúccsal a 6. helyen kvalifikálta magát, míg Telegdy Ádám valamivel több mint fél másodperccel lemaradva a fináléról a 9. helyen fejezte be a versenyt.
A délelőtti előfutamokból, női 100 gyorson Gyurinovics Fanni nem került be az elődöntőbe, a 28. helyen zárt.
Némi meglepetésre erősebbik számán, 200 méter mellen Gyurta Dániel sem tudta magát beverekedni az elődöntő tizenhatos mezőnyébe. 28 századdal lemaradva a fináléról a 17. lett.
Női 200 méteren Sebestyén Dalma 2:29.35-ös -idei legjobb- ideje a 22. helyre volt elegendő.

NYILATKOZATOK:

Hosszú Katinka:
"Nagyon elégedett vagyok a bronzéremmel. Ez egy nagyon jó versenyzés volt. Biztató volt az idő. Elképesztő érzés ilyen közönség előtt döntőt úszni. Hallatszik a szurkolás belülről, sőt még a vízből is."
A váltó után:
"Bőven van még potenciál ebben a váltóban, a lányoknak még szokniuk kell kicsit a döntős légkört, a váltásokon is van még mit finomítani, ha ezekben tudunk javulni, Tokióra akár érem is lehet a dologból."

Szilágyi Liliána:
"Igyekeztem az eltervezett taktika szerint menni, amíg tudtam, haladtam az esélyesekkel, kiadtam magamból, amit tudtam. Érdekes volt az 1-es pálya, soha ilyen rangos eseményen nem tempóztam a szélen. Nagyon örülök, hogy magyar közönség előtt úszhattam világbajnoki döntőt, maga a futam ugyan nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de a szerzett tapasztalatot mindenképpen szeretném hasznosítani, minden egyes versennyel több leszek. Sokkal több volt, sokkal több van bennem, viszont azt érzem, hogy végre elindultam egy jó úton, akik mellettem vannak, azok tisztában is vannak ezzel."

Bernek Péter:
"Boldog vagyok, hogy megvan a döntő, annak pedig külön örülök, hogy nem kellett végül szétúsznom Iriével. Végre megvan az az idő is, amit öt éve kergetek, igaz picit jobbat szerettem volna, úgy érzem, maradt még bennem. Reggel nagyon erős futamot mentem, az valamennyit kivett azért belőlem. Ezzel együtt igazi "have fun" úszás volt a mostani. Borzalmasan erős a mezőny, az esélyesek 1:53-at tudnak, ha be tudnék jönni 1:55 alá, a helyezésszám sem érdekelne. Remélem holnap délután kétszer is úszom majd, ami az jelentené, hogy a váltónk is finalista. Nehéz év van mögöttem, főleg a sérülés hátráltatta a felkészülésemet, s bár még nem mondanám magam százszázalékosnak, az edzőimnek és az orvosaimnak rengeteg munkája van abban, hogy egyáltalán itt lehetek, amiért óriási hálával tartozom nekik."

Telegdy Ádám:
"Fél másodperccel maradtam le a döntőről, ez azért sok. Nem is számítottam arra, hogy kilencediknek bejöhetek. Inkább most pozitívan csalódtam. Máshogy építettem fel ezt az úszást, mint délelőtt. Gyengébben kezdtem egy kicsit, a második fele jobb volt és az utolsó 50-en tudtam egy nagyot hajrázni, sajnos nem annyit, hogy elég legyen a döntőre, de az egyéni csúcsra igen. A közönségre nincsenek szavak, ez valami fantasztikus."

Jakabos Zsuzsanna:
"Örülünk, hogy négy másodpercet tudtunk faragni a délelőtti időből, bár tény, hogy közben kiegészültünk Katinkával, ami egyáltalán nem elhanyagolható tény. Óriási élmény volt döntőt úszni a hazai közönség előtt, a pontszerző hellyel úgy gondolom, elégedettek lehetünk. A váltásokon még sokat kell csiszolni, de igyekszünk ebben is fejlődni."

Késely Ajna:
"Jó volt látni a medencéből, ahogy buzdítanak minket és szurkolnak, fantasztikus érzéssel tölt el minket ez a szeretet. Holnap 800-on megpróbálok ismét döntőzni, hogy újfent átélhessem ezt az élményt."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 200 méter pillangó, döntő:
1. Mireia Belmonte (Spanyolország) 2:05.26
2. Franziska Hentke (Németország) 2:05.39
3. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:06.02
4. An Sze Hjon (Dél-Korea) 2:06.67
5. Csang Jü-fej (Kína) 2:07.06
6. Haszegava Szuzuka (Japán) 2:07.43
7. SZILÁGYI LILIÁNA (Magyarország) 2:07.58
8. Csou Ji-lin (Kína) 2:07.67

Női 4X200 méteres gyorsváltó, döntő:
1. Egyesült Államok 7:43.39 perc
2. Kína 7:44.96
3. Ausztrália 7:48.51
4. Oroszország 7:48.59
5. Japán 7:50.43
6. MAGYARORSZÁG 7:51.33
7. Hollandia 7:54.29
8. Kanada 7:55.57

Férfi 200 méter vegyes, döntő:
1. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 1:55.56 perc
2. Hagino Koszuke (Japán) 1:56.01
3. Vang Sun (Kína) 1:56.28
4. Max Litchfield (Nagy-Britannia) 1:56.86
5. Szeto Daija (Japán) 1:56.97
6. Csin Haj-jang (Kína) 1:57.06 – juniorvilágcsúcs
7. Philip Marvin Heintz (Németország) 1:57.43
8. Jérémy Desplanches (Svájc) 1:57.50

Férfi 100 méter gyors, döntő:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 47.17 másodperc
2. Nathan Adrian (Egyesült Államok) 47.87
3. Mehdy Metella (Franciaország) 47.89
4. Cameron McEvoy (Ausztrália) 47.92
5. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 48.11
5. Marcelo Chierighini (Brazília) 48.11
7. Jack Cartwright (Ausztrália) 48.24
8. Szerhij Sevcov (Ukrajna) 48.26

Női 50 méter hát, döntő:
1. Etiene Medeiros (Brazília) 27.14 másodperc
2. Fu Jüan-huj (Kína) 27.15
3. Aljakszandra Heraszimenja (Fehéroroszország) 27.23
4. Emily Seebohm (Ausztrália) 27.37
5. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 27.50
6. Vang Hszüe-er (Kína) 27.55
7. Holly Barratt (Ausztrália) 27.60
8. Georgia Davies (Nagy-Britannia) 27.61

VÍZILABDA:
Férfiak, helyosztók:
A 11. helyért
Brazília–Kazahsztán 5–9 (1–4, 2–2, 0–1, 2–2)
A 9. helyért
Japán–Spanyolország 11–13 (2–1, 4–6, 3–4, 2–2)
Az 5–8. helyért
Montenegró–Oroszország 9–8 (1–1, 4–2, 2–4, 2–1)
Ausztrália–Olaszország 4–8 (2–4, 2–2, 0–0, 0–2)
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 7–5 (2–1, 3–3, 1–0, 1–1)
Szerbia–Horvátország 11–12 (1–1, 4–4, 4–4, 2–3)

Újabb magyar érem született a fergeteges hangulatú Duna Arénában, miközben a Margitszigeten vízilabdás lányaink a becsületükért küzdve legyőzték Görögországot, így Olaszországgal játszhatnak az 5. helyért.
A 17. FINA Világbajnokság szerda délutáni programjára több, mint tízezer néző gyűlt össze a Duna Arénában, ahol nagy izgalommal várakoztunk.
Rögtön az első döntöben izgulhattunk Hosszú Katinkáért, aki a női 200 méteres gyorsúszás fináléjában volt érdekelt.
Katinkának közel sem ez a legerősebb száma, ezt mutatja az is, hogy világbajnokságon eddig még nem jutott előrébb az 5. helynél. Ezúttal is bombaerős mezőnyben kellett helytállnia. Természetesen nem hiányzott a rajtkőről a szám olimpiai- és világbajnoka, Katie Ledecky és a világcsúcstartó Federica Pellegrini sem.
Katka jól rajtolt, majd az első fordulónál az ausztrál Emma McKeon mögött a második helyen állt. Száznál Ledecky feljött Katinka elé, de még mindig Mc Keon úszott az élen. Az utolsó fordulónál a magyar úszó kissé leszakadva az élen állóktól, a hetedik volt. Hiába próbálkozott feljebb zárkózni, az elől haladók óriási hajrát nyitottak és végül némi meglepetésre 1:54.73-mal az olasz Federica Pellegrini cspott először a célba, megelőzve a holtversenyben célba érkező Katie Ledecky-t, és az ausztrál Emma Mc Keon-t. Hosszú Katinka 1:56.35-tel a 7. helyen ért be.
Nem volt sok időnk megemészteni az olasz hölgy fantasztikus hajráját, mert röviddel ezután már a férfi 200 méteres finálé résztvevőit mutatták be a helyszínen, Cseh Lászlóval és Kenderesi Tamással a mezőnyben. Nem is titokban, érmet, sőt érmeket reméltünk a két úszótól.
Az első fordulóhoz érve Chad Le Clos már héttizedes előnyre tett szert, mögötte a legjobb idővel fináléba jutó Seto Daiya, majd Cseh Laci következett. Kenderesi ekkor a negyedik helyen úszott. Száznál Chad Le Clos már egy testhosszal vezetett, Kenderesi pedig feljött a második helyre. Seto a harmadik, Cseh Laci a negyedik ekkor. Az utolsó ötvenre fokozódott a hangulat, mert a dél-afrikainak csökkent az előnye, a magyarok pedig mindketten dobogós helyen álltak, Cseh Laci a 2., Kenderesi a 3. Az utolsó hosszon Le Clos előnye nem fogyott el, annyit megtartott, amennyi a vb-címhez szükséges. Ideje 1:53.33. Második helyen Cseh László érkezett (1:53.72), megszerezve az ezüstérmet, mely neki ez már a tizenharmadik vb-érme. Harmadik a japán Seto 1:54.21-es idővel. Kenderesi Tamás a 4. helyen végzett, ideje 1:54.73.
Ez fantasztikus úszás volt!
A női 200 pillangó elődöntőjébe mindkét magyar úszó bejutott a délelőtti előfutamokból. Hosszú Katinka az első, míg Szilágyi Liliána az 5. helyen kvalifikálta magát. Mindkét sportolónk a második futamban kapott helyet, végül Hosszú Katinka a hatodik, Szilágyi Liliána a hetedik idővel jutott be a holnapi döntőbe.
A délelőtti előfutamok során, férfi 100 gyorson Bohus Richárd 48.87-es és Kozma Dominik 48.89-es ideje is kevésnek bizonyult az elődöntőbe jutáshoz. Bohus a 18., Kozma a 21. helyen zárt.
Női 50 háton Joó Sára 28.91-es új egyéni csúccsal a 33. lett, férfi 200 vegyesen Sós Dániel 2:01:54-gyel 22. helyen végzett.
A vegyes csapatok 4X100 méteres váltójában a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összetételű magyar csapatot rossz váltás miatt kizárták.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában a magyar női vízilabda-válogatott a Kanadától elszenvedett vereség után elkerült az esti programból a délutániba, ám a 15 órakor kezdődő összecsapást is csaknem ötezer néző tekintette meg.
A magyar csapat idegesen kezdett, mintha nem igen tudta volna feldolgozni a két nappal ezelőtti, Kanadától elszenvedett vereséget. Az első negyedben a görögök hamar megszerezték a vezetést, ám Bujka Barbara góljainak köszönhetően tapadni tudtunk ellenfelünkre.
A második negyed elején képtelenek voltunk újítani játékunkon, a társak rendre Bujkának jászották be a labdát, de ezeket a labdákat már lefülelték a görögök. Cukala megszerezte harmadik gólját, 2-5-nél pedig Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta a kapuban. Keszthelyi szépített, de az újabb görög találattal, háromgólos hátrányban várhattuk a folytatást.
Azt a folytatást, ahol megújult a magyar csapat és sorra lövldözte a gólokat. Onnantól, hogy Szilágyi elhozta a labdát, majd Bíró Attila időt kért, beindult a magyar henger és a harmadik nyolc percet 5-0-val zárta.
Az utolsó játékrészt 8-6-os előnnyel kezdtük, majd Szilágyi Dorottya góljával már három volt közte. A görögök azonban nem adták fel, egy emberelőnyt kihasználva visszazárkóztak egy gólra, ám ezt a minimális előnyt végül sikerült megtartanunk a végégig, így kijelenthetjük, hogy a negyeddöntőbeli vereség okozta sokkból már kezdünk felocsúdni és így várhatjuk a pénteki, női válogatottunk számára utolsó, olaszok elleni összecsapást az 5. helyért.

MAGYARORSZÁG - GÖRÖGORSZÁG 10 - 9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, vezette: Franulovic (horvát), Mercier (francia)Hajós Alfréd Uszoda, vezette: Franulovic (horvát), Mercier (francia)
Magyarország: Kasó – Czigány, Szücs 1, Keszthelyi 3, Bujka 2, Csabai, Szilágyi 2. Csere: Gangl (kapus), Antal, Gurisatti 1, Takács 2, Illés, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Görögország: Diamantopoulou – Tsoukala 3, Diamantopoulou, Avramidou 1, Asimaki 1, Manloioudaki 1, E. Plevritou 1. Csere: Eleftheriadou, M. Plevritou, Chydirioti, Kotsia. Xenaki 1. Szövetségi kapitány: Georgios Morfesis

NYILATKOZATOK:

Bíró Attila a női vízilabda-válgatott szövetségi kapitánya:
„Kellett egy védekezéscsere, egy váltás, egy kapuscsere, egy-két taktikai elem változtatása a meccs közepén ahhoz, hogy változzon a játék képe. Hála az égnek, most ezeket a lányok meg tudták valósítani, és hatalmas lelkierőről tettek bizonyságot, hogy bevállalták és felvállalták ezt a mai küzdelmet. Az elmúlt másfél napban egyénileg és csapatszinten is próbáltuk mentálisan kicsit javítani a lányok állapotán, úgy érzem, ma fantasztikusat küzdött a csapat.
Az olaszok ellen hasonlóan egygólos meccsre számítok, ezek a mérkőzéseken a végén kell megfelelően teljesíteni. Az olaszok is 5 góllal vezettek az ausztrálok ellen, mégis büntetőket lőttek a végén, arra számítok, és azt szeretném, hogy a lányok hasonló küzdőképességgel és lelkesedéssel játszanak majd két nap múlva."

Cseh László:
"Az volt a taktikánk, hogy nem úszom ki magam az első százon, aztán fokozatosan gyorsítok. Úgy gondoltam, hogy Chad nem fogja bírni a végét, hiszen nagyon bekezdett, de szenzációsan tudott tempózni az utolsó pillanatig. Boldog vagyok az ezüstéremmel, egyrészt itthon sikerült második helyre bejönnöm, hazai közönség előtt, másrészt az idővel is elégedett lehetek. Mindig azt mondom, ha valakinek meg kell vernie, akkor Chad legyen az, ő az egyik legjobb úszó a világon és mindig várom, hogy ellene versenyezhessek. A továbbiakat tekintve, szeretném kijavítani azokat a kisebb hibákat, amiket ma is elkövettem."

Hosszú Katinka:
"Szerettem volna jobb helyezést elérni, de ez egy nagyon erős mezőny volt, 200 méteren rengeteg tapasztalat kell. Nem taktikáztunk, ez egy döntő volt, úgyhogy mindent beleadtam. Tudtam, hogy dobogós helytől a nyolcadikig bármi lehet az eredmény, ez most így sikerült. Ennek ellenére örülök, hogy a döntőben úsztam és élvezem, hogy a hazai közönség előtt tehetem mindezt."

Chad Le Clos:
"Tudtam, hogy kemény döntő lesz, mert komoly hazai ellenfelekkel kell majd megküzdenem. Arra számítottam, hogy a harmadik vagy negyedik helyen végzem, így most nagy örömmel tölt el, hogy meg tudtam ismételni a 2013-as aranyérmes helyezésemet."

Kenderesi Tamás:
"Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, nem úgy álmodtam meg ezt a döntőt, hogy ezeket a mondatokat kelljen mondanom utána. Igazából nem is értem, közel sem úsztam olyat, mint amit elterveztem, és ez eléggé bánt. Persze a világbajnoki negyedik hely önmagában nem rossz, de sokkal többre számítottam. Az utolsó hosszon éreztem, hogy úsznak mellettem, de a végén már csak a hajrára koncentráltam, de ezúttal nem sikerült úgy, mint szokott, szerintem 30-on kívüli ötvenet hoztam csak a végén. Lehet kicsit többet kivett belőlem, hogy az elején nem engedtem el annyira mezőnyt, de az eredeti tervem az volt, hogy 1:53 alatt ússzak, ahhoz pedig muszáj volt menni egyből a rajt után is."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 200 méter gyors, döntő:
1. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:54.73
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 1:55.18
2. Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.18
4. Veronika Popova (Oroszország) 1:55.26
5. Siobhan Haughey (Hongkong) 1:55.96
6. Leah Smith (Egyesült Államok) 1:56.06
7. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 1:56.35
8. Charlotte Bonnet (Franciaország) 1:56.62

Férfi 200 méter pillangó, döntő:
1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 1:53.33 perc
2. CSEH LÁSZLÓ (Magyarország) 1:53.72
3. Seto Daiya (Japán) 1:54.21
4. KENDERESI TAMÁS (Magyarország) 1:54.73
5. Jack Conger (Egyesült Államok) 1:54.88
6. Sakai Masato (Japán) 1:55.04
7. Viktor Bromer (Dánia) 1:55.30
8. Antani Ivanov (Bulgária) 1:55.98

Férfi 50 méter mell, döntő:
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 25.99 mp
2. Joao Gomes Júnior (Brazília) 26.52
3. Cameron van der Burgh (Dél-Afrika) 26.60
4. Felipe Lima (Brazília) 26.78
5. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 26.80
5. Fabio Scozzoli (Olaszország) 26.91
7. Kiril Prigoda (Oroszország) 27.01
8. Ilya Simanovich (Fehéroroszország) 27.27

Férfi 800 méter gyors, döntő:
1. Gabriele Detti (Olaszország) 7:40.77 perc
2. Wojciech Wojdak (Lengyelország) 7:41.73
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:42.44
4. Henrik Christiansen (Norvégia) 7:44.21
5. Sun Yang (Kína) 7:48.87
6. Felix Auböck (Ausztria) 7:51.20
7. Florian Wellbrock (Németország) 7:52.27
8. Zane Grothe (Egyesült Államok) 7:52.43

Vegyes csapat 4X100 méter vegyesváltó:
1. Egyesült Államok (Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressel, Simone Manuel) 3:38.56 perc – világrekord
2. Ausztrália 3:41.21
3. Kanada 3:41.25
3. Kína 3:41.25
5. Nagy-Britannia 3:41.56
6. Oroszország 3:43.02
7. Németország 3:46.03
8. Olaszország 3:46.33

VÍZILABDA:
Nők, helyosztók:
A 11. helyért
Franciaország–Új-Zéland 9–7
A 9. helyért
Hollandia–Kína 14–7
Az 5–8. helyért
Olaszország–Ausztrália 18–17 – ötméteresekkel
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–9
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Egyesült Államok 9–14
Kanada–Spanyolország 10–12

Magabiztos játékkal, fölényes győzelmet aratott férfi vízilabda-válogatottunk Oroszország ellen és bejutott a 17. FINA-Világbajnokság vízilabdatornájának elődöntőjébe.
Szebbnél szebb gólokat lőve, kiváló kapusteljesítménnyel gyakorlatilag egy negyed alatt eldőlt az oroszok elleni negyeddöntő mérkőzés. Hosnyánszky Norbert -kihasználva az első emberelőnyös szituációt- szerezte meg a vezetést, majd Varga Dénes, Manhercz és egy újabb Hosnyánszky bombával néggyel meglépett a magyar csapat. Közben hátul remekül védekeztünk, Vámos újabb találata pedig már szemmel láthatóan is sokkolta az oroszokat. Egy negyed után 5-0-s magyar előny, erre pedig legszebb álmainkban sem gondoltunk.
A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Nagy Viktor védett bravúrral, majd Varga Dénes bombázta kapura a kintről megítélt szabaddobást. 6-0!
Ivan Nagajev révén ellenfelünk is megmutatta, hogy tud szép gólt dobni, szélről irdatlan erővel vágta a hálóba a játékszert. Nagy Viktor, aki tegnap ünnepelte születésnapját, ma ő ajándékozta meg védéseivel azt a remek közönséget, amely kedd este kilátogatott a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába. Több, mint hétezren ünnepelték Vámos Marci és Varga Dénes újabb góljait, így a nagyszünetben már 8-1 volt a javunkra.
Ha valakiben még ekkor is támadt, egy cseppnyi kétely a mai mérkőzés végkimenetelét illetően, azokat Hárai és Manhercz hamar megnyugtatta, hiszen 10-1-ről fordítani, ráadásul egy nagyon jól játszó magyar válogatott ellen, több, mint csoda lett volna.
Noha az oroszok három egymást követő találatukkal döntetlenre hozták a harmadik játékrészt, az utolsó negyedet (is) hátradőlve figyelhettük. Szerencsére játékosaink nem ezt tették és újabb találatokkal növelték a magyar előnyt, végül kilencgólos győzelmet aratva várhatják a csütörtöki elődöntőben Görögország együttesét. A feladat nem lesz egyszerű, hiszen elődöntőbeli ellenfelünk meglehetősen simán, 12-7-re megverte Montenegrót úgy, hogy volt már 10-2 is az eredmény.
A másik ágon Szerbia-Horvátország elődöntőt rendeznek majd, közvetlenül a magyarok meccse után.
És, ha már magyar-görög, akkor ne feledkezzünk meg a holnapi női mérkőzésről sem. Igaz, hogy nem elődöntőt, hanem "csak" 5-8. helyért játszunk, a lányoknak most van igazán szüksége arra, hogy lássák, nem fordultak el tőlük a szurkolók. A magyar-görög női összecsapás 15 órakor kezdődik.

MAGYARORSZÁG - OROSZORSZÁG 14 - 5 (5-0, 3-1, 3-3, 3-1)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 7300 néző, vezette: Severo (olasz), Buch (spanyol)
Magyarország: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 4, Gór-Nagy, Varga Dénes 4, Erdélyi, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 3, Zalánki, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Statsenko – Vasilyev, Merkulov, Nagaev 1, Kholod, Lisunov 1, Shepelev. Csere: Korneev (kapus), Lazarev, Dereviankin 1, Bugaychuk 2, Ashaev, Suchkov. Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev

A Duna Arénában a délutáni úszó döntőkben két számban izgulhattunk magyar versenyzőkért.
A női 1500 méteres gyorsúszás fináléjában az amerikai Katie Ledecky egyértelmű favoritnak számított, ennek megfelelően már az első 50 méter után egy testhossznyi előnnyel járt a mezőny előtt. Azonban a mi szívünk két fiatal hölgyért, Kapás Boglárkáért és Késely Annáért dobogott. Ledecky győzött, Kapás Boglárka 4., míg Késely Ajna a 8. helyen ért célba.
Férfi 200 gyorson Kozma Dominik hetedik idővel került a döntőbe, végül 1:45.54-es eredménnyel, új országos csúccsal a 6. helyen zárt. A szám győztese a kínai Sun Yang 1:44.39-es idővel.
Hosszú Katinka ismét rajtkőre állt, ezúttal 200 gyorson. A szám délutáni elődöntőjébe a 3. helyen jutott be a délelőtti előfutamokról. Délután 1:55.98-at úszott és 5. helyen kvalifikálta magát a fináléba. Nem jutott be az elődöntőbe Verrasztó Evelyn, aki a délelőtti előfutamok után 1:59.92-es eredményével a 23. helyen végzett.
A délután utolsó elődöntőjében két versenyzőnk volt érdekelt. Férfi 200 pillangón Cseh László a legjobb, míg Kenderesi Tamás a 7. idővel jutott tovább az előfutamból, hogy aztán az elődöntőben nagyot domborítsanak. Végül a japán Seto Daiya mögött, de a dél-afrikai Chad le Clos előtt 2. és 3. helyen jutottak be a holnapi fináléba.
Délelőtt még két előfutamban voltunk érdekeltek, ahonnan nem sikerült úszóinknak továbbjutni. Férfi 800 gyorson Gyurta Gergely 8:03.87-es ideje a 21. helyhez volt elegendő, míg férfi 50 méter mellen Financsek Gábor 28.44-es idővel a 43. helyen végzett. Ugyanebben a számban a címvédő brit Adam Peaty, délelőtt és délután is világcsúcsot úszott. Az előfutamban 26.10, míg délután 25.95 volt az ideje, mikor felvillant a neve mellett a világrekordot jelző felirat.
Délután még két világcsúcs született a Duna Arénában. Női 100 háton a kanadai Kylie Masse 58.10-es idővel lett ennek a számnak a világrekordere, míg az amerikai Lilly King 1:04.13-mal 100 mellen lett mától a szám világcsúcstartója.
Holnap ismét lesz kiért izgulni. Többek között Hosszú Katinka, Cseh László és Kenderesi Tamás délutáni döntőit várhatjuk nagy izgalmakkal.

NYILATKOZATOK:

Kapás Boglárka:
"Most nem megy olyan könnyen a mosolygás, mint máskor. Kiúsztam magam, most ennyi volt bennem. Ha úgy másztam volna ki a vízből, hogy nem küzdöttem eléggé, akkor nem mosolyognék, de tudom, hogy küzdöttem a végéig és ez most egy világbajnoki negyedik helyhez volt elég. Az volt a baj, hogy túl hamar indultam el az első 2-300 méteren, lehet, hogy ezzel várni kellett volna. Láttam, hogy a túloldalon elmentek a többiek, de sajnos nem tudtam velük menni. 20 másodperccel jobbat tudok ennél az időnél, azzal simán érmes lettem volna."

Késely Ajna:
"Nagyjából 600-nál éreztem, hogy még van hátra 900 méter és nem fogom kibírni, úgyhogy túl korán elment az esélyem, hogy jó időt ússzak. Az ifi Eb után nagyon elfáradtam, sajnos a két és fél hetes felkészülés nem volt elég a vb-felkészüléshez. Csütörtökön a 4x200-as gyorsváltóban és a pénteki 800-on remélem jobban fog menni."

Kozma Dominik:
"Az elején nagyon érzésből úsztam, de sajnos ezzel nagyon ki is hajtottam magam. Ez 150-nél ütött vissza, amikor a fordulónál éreztem, hogy rá akarok erősíteni, de nem ment. Akkor ott azzal a próbálkozással, azzal az energiafröccsel le is romboltam a testemet, de a többiek jöttek, mint a talajvíz. Csalódott nem vagyok, nagyon jól éreztem magam úszás közben, legközelebb pedig még jobb lesz. A világcsúcsig nem állok meg! A közönség ordításából a fordulóknál mindig tudtam, hogy hányadik lehetek. Ha harminc méterrel hamarabb van vége, akkor lehet, hogy én nyerek!"

Hosszú Katinka:
"Jól ment, egy kicsit lassan kezdtem, de az egész futam egy kicsit lassú tempójú volt, Shane mutatta is, hogy az eleje nem volt valami jó. Igazából az a lényeg hogy benn vagyok a döntőben, egészen jó idővel, kb. fél másodpercre vagyok a legjobbamtól, idén ez volt a legjobb, én szeretnék odaérni a dobogóra, de ha az egyéni legjobbamat megdöntöm, annak is nagyon fogok örülni. Jó lenne ötödiknél jobb lenni, mert gyorsúszásban világbajnokságon még nem sikerült ennél jobb helyezést elérnem. Holnap már kezdődik a 200 pille, délelőtt is jól kell teljesíteni, és akkor két döntő is összejöhet délután. A tegnapi arany után tényleg felszabadultam, élveztem az úszást és a versenyzést. Hozzá lehet azért szokni ehhez a fantasztikus közönséghez, szerintem ha ennek az egésznek vége lesz, nagyon vissza fogjuk majd sírni, úgyhogy szeretném kiélvezni a helyzetet. Ledecky azért iszonyatosan gyors, én inkább az egyéni legjobbamra koncentrálok, és meglátjuk az mire lesz elég."

Cseh László:
"Az volt a terv, hogy megyek Chad Le Clos-szal, aki nagyon erősen kezdett, de a végét már nem bírta, úgyhogy visszaesett. Én viszont nagyon elégedett lehetek, nem volt ez rossz második úszásnak. Már reggel is jól ment, most még jobban, szóval sikerül eddig úgy építkezni, ahogy elterveztem. Jó lenne, ha mindketten felférnénk a dobogóra Tomival, de azért még nagyon meg kell majd küzdenünk."

Kenderesi Tamás:
"Érzékeltem, hogy azért itt mennek az emberek rendesen, főleg a táv első felében. Ha én is jobban megúszom az első százat, lehet az érzés sem lenne olyan jó, mint most. Úgy gondolom, hogy ez egyben van, az idő elképesztő, verseny előtt azt mondtam, hogy délelőttre 1:55.9-et, estére 1:54.9-et szeretnék, és ez be is jött. A harmadik legjobb idő megfelelő pályát jelent a holnapi döntőre, örülök is neki, mert így majd látom az esélyeseket. Mondhatnám taktikának is a szokásos nagy hajrát, erre készülünk edzéseken, ennek megfelelően építjük fel az úszásomat. Nem egy fajta hazárdjáték ez, korábban is ez vált be, most is teljesen jól működött. Tény, hogy azért már számítanak rám a végén az ellenfelek, én pedig tudok más felfogásban is versenyezni, de amíg működik, addig erőltetem. Remélem holnap valami aranyszínű éremmel a nyakamban beszélgetünk majd."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Férfi 200 méter gyors, döntő:
1. Sun Yang(Kína) 1:44.39
2. Townley Haas (Egyesült Államok) 1:45.04
3. Aleksandr Krasnykh (Oroszország) 1:45.23
4. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:45.27.
5. James Guy (Nagy-Britannia) 1:45.36
6. Kozma Dominik (Magyarország) 1:45.54 – új országos csúcs
7. Mikhail Dovgalyuk (Oroszország) 1:46.02
8. Park Taehwan (Dél-Korea) 1:47.11

Női 1500 méter gyors, döntő:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:31.82
2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 15:50.89
3. Simona Quadarella (Olaszország) 15:53.86
4. Kapás Boglárka (Magyarország) 16:06.27
5. Hou Yawen (Kína) 16:08.10
6. Kristel Kobrich (Chile) 16:13.46
7. Julia Hassler (Liechtenstein) 16:14.86
8. Késely Ajna (Magyarország) 16:22.87

Női 100 méter hát, döntő:
1. Kylie Masse (Kanada) 58.10 – világcsúcs
2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.58
3. Emily Seebohm (Ausztrália) 58.59
4. Olivia Smoliga (Egyesült Államok) 58.77
5. Anastasiia Fesikova (Oroszország) 58.83
6. Daria Ustinova (Oroszország) 59.50
7. Simona Baumrtová (Csehország) 59.71
8. Kathleen Dawson (Nagy-Britannia) 59.90

Férfi 100 méter hát, döntő:
1. Xu Jiayu (Kína) 52.44
2. Matt Grevers (Egyesült Államok) 52.48
3. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 52.59
4. Irie Ryosuke (Japán) 53.03
5. Grigory Tarasevich (Oroszország) 53.12
6. Mitchell Larkin (Ausztrália) 53.24
7. Guilherme Guido (Brazília) 53.66
8. Corey Main (Új-Zéland) 53.87

Női 100 mell, döntő:
1. Lilly King (Egyesült Államok) 1:04.13 – világcsúcs
2. Katie Meili (Egyesült Államok) 1:05.03
3. Yuliya Efimova (Oroszország) 1:05.05
4. Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:05.65
5. Shi Jinglin (Kína) 1:06.43
6. Kierra Smith (Kanada) 1:06.90
7. Jessica Vall (Spanyolország) 1:06.95
8. Sarah Vasey (Nagy-Britannia) 1:07.19

VÍZILABDA:
Férfiak, helyosztók:
A 15. helyért
Kanada–Dél-Afrika 9–6
A 13. helyért
Franciaország–Egyesült Államok 8–11
A 9–12. helyért
Brazília–Japán 7–9
Kazahsztán–Spanyolország 6–18
NEGYEDDÖNTŐ
Montenegró–Görögország 7–12
Szerbia–Ausztrália 15–5
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–5
Horvátország–Olaszország 12-9

Megszületett az első magyar aranyérem a 17. FINA Világbajnokságon!
Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás fináléjában 2:07.00-val diadalmaskodott.
A vasárnap délelőtti előfutamban, majd a délutáni elődöntőben megbizonyosodhattunk arról, hogy Hosszú Katinka kimagaslik a mezőnyből, ám mielőtt legyintettünk volna, mert "ez sima ügy", bele kellett gondolnunk, hogy ezúttal olyan körülmények között úszik döntőt Katka, mint még soha életében.
Budapesten, majd' 12000 néző, mit néző SZURKOLÓ előtt, lehet akármennyire profi valaki, ezt az érzést, nincs edzés, ahol szimulálni lehet, így pedig mindig ott a kérdés, hogy sikerül-e ezt feldolgozni.
Jelentem, sikerült! Délelőtt a 100 hát előfutamaiban is érdekelt volt háromszoros olimpiai bajnokunk, ám hiába érte el összetettben a második legjobb időt, a délutáni elődöntőben már nem állt rajtkőre, mert a két szám között nem lett volna elég idő tartani a kidolgozott ütemtervet.
A Duna Arénában nem sokkal 19 óra előtt kezdték el bemutatni a női 200 méteres vegyesúszás résztvevőit. A mezőnyben ott volt többek között a Rióban ezen a számon ezüstérmes Siobhan-Marie O’Connor (Nagy-Britannia), aki akkor mindössze három tizeddel maradt el az Iron Lady-től.
Hosszú Katinka felkonferálása után szinte felrobbant a lelátó, és hiába volt a magyar klasszis fülében fülhallgató, az bizony nem nyomhatta el a hatalmas ovációt.
Indítás előtt még néma csend (ilyenkor magyarul és angolul is kiírják az eredményjelzőre: "csendet kérünk"), majd a rajt pillanatában hihetetlen szurkolás vette kezdetét.
Katinka első helyen bukkant fel, és ötvenen is elsőként fordult O’Connor előtt. A százhoz egyedüliként ért egy percen belül, közben a brit leszakadt, viszont felzárkózott mögé a japán Ohashi. A gyorsra fordulva már több, mint egy másodperc volt Katinka előnye, és bár a japán a nyolcas pályán nagyot úszott, a magyar versenyző világbajnoki győzelmét nem veszélyeztette. Végül 2:07.00-val ért célba, mögötte Ohashi 0.91 másodperccel lemaradva, a harmadik helyen pedig az amerikai Madisyn Cox végzett.
"Azt hiszem, ennél nincs feljebb: Budapesten világbajnok lettem! Nagyon meg vagyok hatódva, a verseny előtt nagyon nyugtatnom kellett magam, hogy véletlenül se izguljam túl. Szerettem volna jobb időt úszni, de most ez már nem is érdekel, elképesztő érzés!" - nyilatkozta friss világbajnokunk.
Első budapesti aranyérmesünk egy ideig még a medencében ünnepelt, majd azt a hangulatot, mikor kiszállt, már nem lehet leírni, a dobogó tetején pedig az Iron Lady, ha nem is törékeny kislánnyá, de meghatott nővé változott.
A délután folyamán Kozma Dominik révén még egy számban voltunk érdekeltek. A 4X100-as váltóban vb-bronzérmes sportolónk a férfi 200 gyors elődöntőjéből 1:45.87 perccel, új egyéni csúccsal a 7. helyen jutott be a holnapi fináléba.
Ugyanebben a számban Bernek Péter is indult, ám 1:47.79-es idejével a 25. helyet érte el a délelőtti előfutamok során, így kiesett.
Kozma Dominik mellett Kapás Boglárkáért és Késely Ajnáért is szoríthatunk holnap. Ők a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjébe kvalifikálták magukat az 5., illetve a 8. helyen.
A délelőtt folyamán Sztankovics Anna nem jutott tovább a női 100 méteres mellúszás előfutamából. 1:08.66-os idejével a 25. helyen zárt.
Szintén nem jutott elődöntőbe férfi 100 háton Balog Gábor, aki 54.88-cal a 21. lett.

Este a Margitszigeten szerettünk volna tovább ünnepelni, ahol női vízilabda-válogatottunk az elődöntőbe jutásért mérkőzött Kanadával, ám végül nagy csatában, helyenként pontatlanul, olykor bátortalanul játszva kétgólos vereséget szenvedett.
Már a mérkőzés eleje figyelmeztető volt. Monika Eggens egy emberelőnyt kihasználva megszerezte a vezetést Kanadának.
A negyed további részében a kapufák játszották a főszerepet, mi pedig 0-1-el és 10/0 mutatóval tértünk pihenőre.
A második játékrészben sikerült egyenlíteni. Szilágyi Dorottya talált be emberelőnyből, ám hamar jött a rá a válasz is, újból Eggens lőtt gólt. Nem hagytuk meglépni Kanadát, ezúttal Illés Anna egalizált, ám a kanadaiak ötöse megállíthatatlannak bizonyult. A negyed vége előtt Takács Orsolya villant, így 4-4-es állásnál jött a nagyszünet.
A harmadik negyedben aztán megint csak egy leány van talpon a vidéken, (Eggens ötödik gólját is megszerezte), amire már nem érkezett magyar válasz. Az utolsó felvonásban Emma Wright emberelőnyben megmutatta, hogy más is tud gólt lőni a kanadaiaknál, a mieink viszont egyre görcsösebbé, egyre bizonytalanabbá váltak, a végén már nem volt játékosunk, aki lövésre vállalkozott volna, így a kanadaiak, bármennyire is szomorú kimondani, nagyszerű védekezésüknek és Monika Eggens kiváló teljesítményének köszönhetően megérdemelten nyertek. No és az sem elhanyagolható, hogy a magyar csapat 35 lövéséből csupán 4 talált utat a kanadai kapuba, míg a másik oldalon ugyanez a mutató 21/6. Utóbbi, a hat kapott gól abszolút rendben van, azonban úgy, hogy mindössze egy negyedben tudunk az ellenfél kapujába találni, nem lehet mérkőzést nyerni.
Keseregni nincs időnk, szerdán újra be kell pattanni a medencébe és fogunkat összeszorítva meg kell verni aktuális ellenfelünket, Görögországot, mégpedig az 5-8. helyért vívott találkozón.

MAGYARORSZÁG - KANADA 4 - 6 (0-1, 4-3, 0-1, 0-2)
Hajós Alfréd Uszoda, 7000 néző vezette: Severo (olasz), Rotsart (amerikai)
Magyarország: Gangl – Csabai, Antal, Szücs, Keszthelyi, Bujka, Szilágyi 1. Csere: Czigány 1, Gurisatti, Takács 1, Illés 1, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Kanada: Gaudreault – Wright 1, Eggens 5, Bekhazi, McKelvey, Robinson, Fournier. Csere: Alogbo, Clevier, Christmas, Lenay-Lavoie, McKee. Szövetségi kapitány: Theoharis Pavlidis

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 200 méteres vegyesúszás, döntő:
1. Hosszú Katinka (Magyarország) 2:07.00
2. Ohasi Jui (Japán) 2:07.91
3. Madisyn Cox (Egyesült Államok) 2:09.71
4. Melanie Margalis (Egyesült Államok) 2:09.82
5. Imai Runa (Japán) 2:09.99
6. Kim Szo Jong (Dél-Korea) 2:10.40
7. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:10.41
Sydney Pickremet (Kanada) kizárták

Férfi 100 méter mell, döntő:
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.47 – világbajnoki csúcs
2. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 58.49
3. Kirill Prigoda (Oroszország) 59.05
4. Koszeki Jaszuhiro (Japán) 59.10
5. Cody Miller (Egyesült Államok) 59.11
6. Andrius Sidlauskas (Litvánia) 59.21
7. Jen Ce-pej (Kína) 59.42
8. Ross Murdoch (Nagy-Britannia) 59.45

Női 100 méter pillangó, döntő:
1. Sarah Sjöström (Svédország) 55.53 – világbajnoki csúcs
2. Emma McKeon (Ausztrália) 56.18
3. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 56.37
4. Penny Oleksiak (Kanada) 56.94
5. An Sze Hjon (Dél-Korea) 57.07
6. Ikee Rikako (Japán) 57.08
7. Szvetlana Csimrova (Oroszország) 57.24
8. Csang Jü-fej (Kína) 57.51

Férfi 50 méter pillangó, döntő:
1. Benjamin Proud (Nagy-Britannia) 22.75
2. Nicholas Santos (Brazília) 22.79
3. Andrij Hovorov (Ukrajna) 22.84
4. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 22.89
5. Joseph Schooling (Szingapúr) 22.95
6. Henrique Martins (Brazília) 23.14
7. Andrij Hlopcov (Ukrajna) 23.31
8. Tim Phillips (Egyesült Államok) 23.38

VÍZILABDA:
Nők, helyosztók:
A 15. helyért:
Dél-Afrika–Kazahsztán 4–6
A 13. helyért
Brazília–Japán 9–11
A 9–12. helyért
Új-Zéland–Hollandia 4–19
Kína–Franciaország 13–5

Negyeddöntő
Olaszország–Oroszország 8–9
Egyesült Államok–Ausztrália 7–5
MAGYARORSZÁG–KANADA 4–6
Görögország–Spanyolország 10–10 – ötméteresekkel: 2–4

A 17. FINA Világbajnokság szombati napján nem volt magyar érdekeltségű esemény, ám ez közel sem jelenti azt, hogy izgalommentesen alakult a napunk.
A Nemzetközi Úszószövetség mai tisztújító kongresszusán harmadik alkalommal is megválasztották a szervezet elnökévé az uruguayi dr. Julio C. Maglionét.
Gyárfás Tamást további négy évre beválasztották a FINA Bureau testületébe.
Elbúcsúzott az úszó világbajnokságok történetének egyik legszebb helyszíne, a városligeti szinkronúszó medence.
Délelőtt a csapatok szabad kombinációs kűrje zajlott és némi eső ugyan elriasztott néhány szurkolót, a hangulat így is fergeteges volt.
A számot -Oroszország távollétében- Kína nyerte meg. Este került sor az utolsó döntőre a Városligetben. A vegyes párosok szabad gyakorlatának fináléjában újra orosz aranyérmnek tisztelgett a közönség.
A Duna Arénában befejeződtek a műugró versenyek. A férfi 10 méteres toronyugró döntőben a brit Thomas Daley diadalmaskodott, míg a 3 méteres vegyes szinkron fináléban kínai arany született.
A Margitszigeten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában eldőlt, hogy a magyar női válogatott ellenfele Kanada lesz majd az elődöntőbe jutásért.
Az esti órákra maradtak itt is az izgalmak. A nyolc közé jutásért vívott találkozón Oroszország ugyan egy góllal legyőzte Hollandiát, azonban a "tulipánosok" megóvták a meccset. Történt ugyanis, hogy 8-8-as állásnál az oroszok időt kértek, csakhogy akkor már nem volt náluk a labda, -legalábbis ezt bizonygatják a hollandok-. akkor pedig holland ötméteressel kellett volna folytatódnia a játéknak. A játékvezetők hosszú percekig tanakodtak, majd végül orosz támadással -és időkéréssel- folytatódott a játék. Az összecsapás ezért hivatalosan csak holnap ér majd véget.
És, ha már a vasárnapot említjük, megkezdik szereplésüket úszóink. Medencébe ugrik többek között Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Kapás Boglárka is. Utóbbi, reményeink szerint bejut a női 400 gyors döntőjébe, amit szintén a holnapi napon rendeznek.

EREDMÉNYEK:

MŰÚSZÁS:
Csapat szabad kombináció, döntő:
1. Kína 96.10000
2. Ukrajna 94.0000
3. Japán 93.200

Vegyes páros szabad gyakorlat, döntő:
1. Mikhaela Kalancha, Aleksandr Maltsev (Oroszország) 92,6000 pont
2. Mariangela Perrupato, Giorgio Minisini (Olaszország) 91,1000
3. Kanako Spendlove, Bill May (Egyesült Államok) 88,7667

MŰUGRÁS:
Férfi 10 méter toronyugrás, döntő:
1. Thomas Daley (Nagy-Britannia) 590,95 pont
2. Chen Aisen (Kína) 585,25
3. Yang Jian (Kína) 565,15

Vegyes páros 3 méter szinkron, döntő:
1. Wang Han, Li Zhen (Kína) 323.70
2. Grace Reid, Thomas Daley (Nagy-Britannia) 308.04
3. Jennifer Abel, Francois Imbeau-Dulac (Kanada) 297.72

VÍZILABDA:
Nők, a 13-16. helyért:
Brazília–Dél-Afrika 10–5
Japán–Kazahsztán 17–8

A legjobb nyolc közé jutásért:
Kanada–Új-Zéland 16–3
Kína–Spanyolország 5–13
Hollandia–Oroszország 10–11
Franciaország–Ausztrália 2–16

Gőzerővel zajlanak az előkészületek a legnagyobb budapesti nyári sportesemény kapcsán, ám úszóink a mögöttünk álló héten Debrecenben az országos bajnokságon mérték össze tudásukat, gyorsaságukat.
Az esemény befejeztével dr. Sós Csaba szövetségi kapitány – az edzőbizottság, majd a Magyar Úszó Szövetség elnökségének jóváhagyásával – kihirdette a válogatott csapatot a júliusi, budapesti FINA-világbajnokságra. Az esemény történetében először minden számban lesz magyar induló.
A szabad helyekre a július 5-éig tartó kvalifikációs időszakban van még lehetőség kvalifikálni.

A magyar válogatott kerete a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokságra:

Férfiak:
50m gyors: Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim
100m gyors: Bohus Richárd, Kozma Dominik
200m gyors: Kozma Dominik, Bernek Péter
400m gyors: Bernek Péter – 1 fő még kvalifikálhat
800m gyors: Gyurta Gergely – 1 fő még kvalifikálhat
1500m gyors: Rasovszky Kristóf – 1 fő még kvalifikálhat
50m hát: Bohus Richárd – 1 fő még kvalifikálhat
100m hát: Balog Gábor – 1 fő még kvalifikálhat
200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter
50m mell: Gyurta Dániel (Financsek Gábor)
100m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat
200m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat
50m pillangó: Cseh László – 1 fő még kvalifikálhat
100m pillangó: Cseh László, Milák Kristóf
200m pillangó: Cseh László, Kenderesi Tamás
200m vegyes: Cseh László, Verrasztó Dávid (visszalépésük esetén még lehet kvalifikálni)
400m vegyes: Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely

Váltók:
4x100m gyors: Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Holoda Péter
4x200m gyors: Kozma Dominik, Bernek Péter, Milák Kristóf, Grátz Benjámin
4x100m vegyes: Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Németh Nándor

Nők:
50m gyors: Molnár Flóra – 1 fő még kvalifikálhat
100m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka (Verrasztó Evelyn)
200m gyors: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn)
400m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Késely Ajna)
800m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Juhász Adél)
1500m gyors: Kapás Boglárka, Késely Ajna
50m hát: Hosszú Katinka (Joó Sára)
100m hát: Hosszú Katinka – 1 fő még kvalifikálhat
200m hát: Hosszú Katinka, Burián Kata
50m mell: Hosszú Katinka (Sztankovics Anna)
100m mell: Sztankovics Anna
200m mell: Sebestyén Dalma
50m pillangó: Molnár Flóra
100m pillangó: Szilágyi Liliána – 1 fő még kvalifikálhat
200m pillangó: Szilágyi Liliána, Hosszú Katinka (Jakabos Zsuzsanna)
200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna
400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna

Váltók:
4x100m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Molnár Flóra
4x200m gyors: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn
4x100m vegyes: Hosszú Katinka, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna

Mixed váltók:
4x100m gyors:
Németh Nándor, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn
4x100m vegyes:
1. Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna
2. Hosszú Katinka, Sztankovics Anna, Cseh László, Németh Nándor

A váltók végleges összeállításáról az aktuális forma és az egyéni versenyprogramok figyelembevételével a világbajnokság idején dönt a szövetségi kapitány. További tartalékok benevezése az adott távon legalább B-szintet elérő úszók közül még lehetséges.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónővel indították el a vizes világbajnokság visszaszámláló óráját vasárnap délelőtt, az Erzsébet téren. Az eseményen beszédet mondott dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A fina-budapest2017.com beszámolója szerint látványos installáció leleplezésével indították el a nyári vizes világbajnokság visszaszámláló óráját vasárnap 9 óra 53 perckor, az Erzsébet téren. Az időpont választása nem véletlen: 117 nap 11 óra és 7 perc, pontosan ennyi idő volt hátra Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye a 17. FINA Világbajnokság kezdetéig a leleplezés pillanatában.
Az interaktív és grandiózus visszaszámláló óra a világbajnokság végéig lesz felállítva az Erzsébet téren. Azon túl, hogy az óra mutatja a világbajnokság kezdetéig hátralevő időt, interaktív játékokkal is szórakoztatja a közönséget – ehhez a #selFINA applikáció nyújt segítséget (amely már elérhető iOS-en, és hamarosan letölthető lesz az androidos készülékeken is).
Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta: „A FINA Világbajnokság megrendezése olyan sportdiplomáciai siker, amely még inkább megerősíti Magyarország kormányát abban, hogy jó döntést hozott, mikor a sport stratégiai ágazattá emelésével, a sportágak közvetlen támogatásával, a sportlétesítmények fejlesztésével és a nemzetközi események kiemelt támogatásával kívánta a magyar sport eredményességét és jó hírnevét fokozni, egy sportosabb nemzedéket kinevelni.”
Szántó Éva, a BP2017 Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: „A világ harmadik-negyedik legnagyobb sporteseményét, a vizes világbajnokságot a becsült adatok szerint közel hatmilliárd tévénéző követheti, élőben pedig több tízezer, összességében több százezer nézőnek jelent majd izgalmas, a vb helyszíneinek hála igen látványos programot. (...) Nemcsak a látvány lesz jelentős, de színvonalában is egyedülálló versenyeket rendezünk, hiszen a világbajnoki mezőnyben ott lesznek a riói olimpia hősei is, remélhetőleg számos magyar érmessel, de ugyanúgy láthatjuk majd a 2020-as tokiói olimpia leendő főszereplőit is. A FINA Világbajnokság során 75 versenyszámban avatunk bajnokot.”
Az esemény moderátora, Gundel Takács Gábor Hosszú Katinkát kérdezte arról, hogyan készül az eseményre, mik a kitűzött célok, mennyiben lesz más érzés hazai közönség előtt szerepelni. Az úszónő elmondta, lényegében 23 éve készül erre a világbajnokságra, azóta, mióta eldöntötte, a legmagasabb szintre szeretne érni.
„Nekem nagyon jókor jött, hogy idén Budapesten lesz a világbajnokság. Rio után egy kicsit nehéz lett volna motivációt szerezni, hiszen ott elértem azt, amire mindig is vágytam, olimpiai bajnok lettem, így kipipálhattam mindent. De az, hogy itthon van a világbajnokság, az majdnem olyan érzés, mintha lenne még egy olimpia.”
A hazai pálya terhével kapcsolatban a következőt mondta: „Megtanultam már azt, hogy ez nem nyomásként jelenik meg, hanem abban, hogy így még izgalmasabb és érdekesebb maga a verseny. Az, hogy ennyien szurkolnak majd nekem, nekünk, egy kivételes lehetőség, és inkább a pozitív oldalát látjuk. Nekem pluszt ad a várakozás, és a felkészülés is könnyebb lesz így, azt a plusz pár métert könnyebben úszom majd le így az edzéseken, mert tudom, mi vár rám a nyáron.”
A 17. FINA Világbajnokságot 2017. július 14. és 30. között rendezik. A versenyzők hat sportágban (úszás, műugrás, szinkronúszás, nyíltvízi úszás, vízilabda és óriás toronyugrás), öt helyszínen, Balatonfüreden és Budapesten (Duna Aréna, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Batthyány tér, Városliget) mérik össze tudásukat.

1. oldal / 2

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek