A Budapest Sportiroda (BSI) nyilvánosságra hozta az idei 21 eseményére vonatkozó összesített részvételi adatot. A futás jubileumi, 30. évének összesítésében rekordszám jelent meg, 2015-ben 131000 nevezést regisztrált a BSI, ami 79 ezer főnek köszönhető! Ezeket a rekord számokat a BSI úgy érte el, hogy soha nem volt előtte senki más, akinek az útját járhatta, vagy akár csak a példáját követhette volna. Ezek után már nem meglepő az sem, hogy az ország legismertebb szabadidősport eseményeit rendező Budapest Sportiroda facebook oldala 130000 követővel rendelkezik.
A 2010, a válság éve óta a futás körül fantasztikus fellendülés figyelhető meg Magyarországon, azóta mi nden BSI versenyen megduplázódott a nevezési létszám. (Az öt vezető sportág idén: futás 113000, fitnesz 5700, kerékpár 3000, gyaloglás 3000, úszás 1000 fő). A jelzett öt év alatt a családi futások számaránya az egészben változatlan, azaz nem általuk ugrott meg a jelentkezési kedv, hanem a "beérett", versenyképes futók csoportjai fejlődtek és erősödtek ilyen jelentős mértékben. Külön büszkeséget jelent, hogy a jelzett időszakban a külföldiek száma is megkétszereződött.
A BSI piacvezető szerepét őrzi, pozíciója megkérdőjelezhetetlen. Legismertebb eseménye, a SPAR Budapest Maraton Fesztivál ismertsége 43 százalékos a lakosság körében, azaz minden 100 ember közül 43 tudja, hogy mit is takar az idén már két naposra bővült rendezvény. Példaként, ennek az egy eseménynek a nevezői köre 2010-ben 13800 fő volt, idén 27860 fő, az eddigi leghatalmasabb szám Magyarországon!
Az örvendetes létszámnöv ekedés kihívásokat is jelent. A BSI-nél jól tudják, hogy a növekedés nem lehet végtelen. A 2016-os évre kibővített versenynaptárt jelentettek be, egy új versennyel indítják az esztendőt, január 17-én rendezik a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált.

2573km, 11 nap, 103 rajt és cél, közel 390 érintett település. Ezek a számok amellett, hogy extrém teljesítményt rejtenek, a Nemzeti Bor Maraton külön világrekord kísérletét is jelentik. Ami abból áll, hogy megszakítás nélkül, folyamatos futással teljesítették az indulók a Magyarország mind a 22 borvidékét átívelő távokat.
A leghosszabb maraton váltó világrekordját 257 óra és 5 perc alatt sikerült felállítani június 3-án éjjel 01:05-kor, amikor az utolsó futók is megérkeztek Hajósra.
A 11. nap során Tiszakürt, Csongrád, Hódmezővásárhely, a kiemelt helyszín Szeged, Mórahalom, Ásotthalom, Pusztamérges és Kiskunhalas érintésével ért vissza a Nemzeti Bor Maraton május 23-i rajthelyszínére.
Szegeden közel 500 fő várta a mezőnyt a Napfény Park parkolójában, majd ők indultak tovább, előtte bemelegítettek a világbajnok fitneszversenyzővel Bán Renátával. A késő délutáni órákban Zséda lépett fel, majd FankaDeli zárta a programot.
A 103 településen közel 10.000 ember vett részt abban, hogy a teljes szakaszokon, vagy a településen belül kísérőként legyen részese a futásnak, így segítve a világrekord kísérlet sikerét.
A sportesemény további részleteiről a www.nemzetibormaraton.hu oldalon olvashattok.

A jubileumi 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás két napjának tíz futamára 26029 nevezés érkezett a Budapest Sportirodához jelentette be Kocsis Árpád versenyigazgató. Így ez a verseny minden idők leglátogatottabb szabadidősport eseménye Magyarországon! Ezzel igazán méltó módon ünnepelték a futók a 30 éves évfordulót, melyre a 2015 A futás éve szlogen jegyében kerül sor.
Dobor Dezső, a BSI sajtófőnökének beszámolója szerint, Magyarország összesen 970 településéről neveztek futók az eseményre. Többek között például Hejőpapiról, Gutorföldéről, Nemesbődből, Gősfáról, Nagyradáról, Cecéről, Kislángról, Fityeházról, Mónosbélről, Moháról, Misefáról és Füléről. Budapestet és Pest megyét nem számítva a legtöbb nevezővel jelentkezett Fejér (566), Győr-Moson-Sopron (380), Komárom-Esztergom (376).
75 ország képviseletében több mint kétezer külföldi is szerepel (a legtöbben a félmaratonon). A legtöbb, száznál is több külföldi Olaszországból (212), Angliából (153) és Németországból (148) érkezett Budapestre.
A félmaratonon a 42 éves Varga István a hatodik kilométernél az élre állt és több mint fél perces előnnyel ért be a célba. A nőknél jóval nagyobb különbséggel győzött a 2012. évi maratoni magyar bajnok, a taksonyi 43 éves Merényi Timea Krisztina aki a félmaratoni Vivicittá programba kerülése óta az eddigi legjobb idővel szerezte meg az első helyet.
A verseny harminc éves történetének legjobb idejével szakította át a célszalagot a klasszikus 10 km-es Vivicittá távon a szentgotthárdi Koszár Zsolt, aki átlagban három perces ezreket futott. A 29 éves versenyző Farkas Dáriust ütötte el az elsőségtől.
A 10 km-es női versenyben magabiztos győzelmet aratott a dunakeszi Staicu Simona, aki hetedszer ért elsőként célba a nők között. A 43 éves atléta győzelmi sorozata abszolút rekord a verseny történetében!
A férfiak között a legidősebb az idén a 81. életévét betöltő Kenyér Imre, aki a 10 km-en rajtolt. A félmaratonon a legidősebb a 80 éves Kiss György és Zsiga János voltak.
A futók frissítésére 750 kg banánnal, 55 kg szőlőcukorral, 3000 liter iso itallal, 10000 liter vízzel készültek a szervezők.
A Telekom Vivicittá Városvédő Futás sorozat a jövő hét végén 25-én Nyíregyházán, 26-án Pécsett folytatódik.


EREDMÉNYEK:

Félmaraton:

Férfiak:
1. Varga István – ELTE ADSK – 1:11:31
2. Soós Dániel – BH SE – 1:12:04
3. Chouteau, Martin – francia – 1:12:16

Nők:
1. Merényi Timea Krisztina – BHSE – 1:20:32
2. Brassay Réka – VEDAC – 1:23:23
3. Rozsnyai Lilla – ELTE ADSK – 1:24:37


10 km:

Férfiak:
1. Koszár Zsolt – Synergy Fitness – 30:08
2. Farkas Dárius Ádám – Székesfehérvár – 30:26
3. Molnár Ákos – Vasas SC – 31:19

Nők:
1. Staicu Simona – Dunakeszi VSC – 35:58
2. Kálovics Anikó – Kaposvár AC – 36:40
3. Bauge-Mezei Zita – KSI – 36:55


7 km:

Férfiak:
1. Pelsőczy Attila – TFSE – 22:31
2. Kárász Zakariás – Budapest – 23:06
3. Egri Balázs – Salgótarján SC – 23:12

Nők:
1. Hajdú Anna – Leopárd Klub SE – 25:27
2. Peszleg Dominika – FTC – 26:04
3. Horváth Zsanett – Uniqa Team Újbuda SE – 26:45

A 2015 a futás jubileumi éve program a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás ünnepi hétvégéjén szombaton a rövidebb távokkal indult (összesen 7 táv). Az idén először kétnapos rendezvényt egy 3x2 km-es váltó vezette be (Verrasztó Dávid Európa-bajnok úszó, Hevesi Tamás énekes, dr. Zacher Gábor toxikológus is indult), majd a 2,5 km négy versenyének rajtjai következtek. A szűkített szigetkört először az iskolai csapatok teljesítették, a két rajt mindegyike teltházas volt, de az egyéni nevezők délutáni két futama is igazi közönségsiker volt. A Suhanj! fogyatékkal élők futama és a Családi futás 750 méteréhez pedig azok csatlakoztak, akik még csak ismerkednek a futás, a sport világával.
Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport eseménye (előzetesen több mint 25 ezer nevezés érkezett), a kétnapos 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás vasárnap folytatódik a félmaratonnal és a 10 km-es klasszikus Vivicittá Városvédő Futással, majd a 7 km-es távval. Az egyébként is sok türelmet igénylő budapesti közlekedés helyzete holnap tovább változik a verseny idejére. Mielőtt bárki - akár tömegközlekedéssel, akár autóval - útnak indul, az aktuális helyzetről érdemes tájékozódni a forgalmivaltozasok.hu oldalon.

A Budapest Sportiroda jóvoltából idén a Mikulások is kaptak ajándékot.
Dobor Dezső beszámolója

A Budapest Sportiroda gondoskodott róla, hogy idén maguk a Mikulások is kapjanak ajándékot. Már legalábbis azok, akik nem csak úgy hagyományosan a szánon terpeszkednek, hanem futni is szeretnek. A világ több városának mintáját követve idén először Budapesten is megrendezték a Rossmann Mikulás futást. Tekintettel arra, hogy a Mikulásoknak egyébként is rengeteg lótni-futni valójuk akad mostanában, a táv nem volt igazán megerőltető, csupán 2,7 km-t teljesítettek a fehérszakállúak. Szép számban néztek szembe a "kihívással", 2500 Mikulás ruhát, sapkát és szakállat öltő futó vágott neki a távnak a Corvinus egyetemtől indulva végig az ünnepi fényekben pompázó Váci után, majd vissza az alsó rakparton át az egyetemnél felállított célig. A rengeteg apróság mellett sok női Mikulás is futott, sutba vágva azt a megcsontosodott tételt, hogy már pedig ez egy tipikusan férfi szakma.

{source}
<iframe width="500" height="315" src="//www.youtube.com/embed/ocXyoGV6k4I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

A jó kedvet csak növelte, hogy bár a városban többnyire esőre hajló volt az idő, a rajtot elérte egy kisebb fajta hógörgeteg, derekasan hullott a hó, köszönhetően a találékony szervezők műhó ágyújának. A hat perc alatt, míg az utolsó piros ruhás is elindulhatott a célból, ha nem is szakadt, de végig esett a hó. A leggyorsabb, a munkahelyi okokból a neve elhallgatását kérő Mikulás (a főnöke tudta nélkül indult) 9 perc nyargalt végig a zsúfolt belvároson a karácsonyi forgatagban, a ráérősebbek is alig több mint 35 perc alatt célba értek.
Egy Mikulás futás nem lenne az igazi jótékonyság nélkül,így aztán puttyonyszámra hozták is a futók a sok-sok játékot, iskolaszert és írószert, amit a szervezők a rászoruló gyerekekhez juttatnak el. Szóval a csomagcipelő krampuszok sem unatkoztak, volt dolguk elég, míg végül mindent a teherautóra pakoltak.

A 29. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál „Fut a színház" programjában már 25 színházi csapat indult.
Dobor Dezső beszámolója

A 29. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál „Fut a színház" programjában már 25 színházi csapat indult, ami ebben a kategóriában több mint a háromszorosa a négy évvel ezelőtti, akkor még kísérleti jelleggel rajtolt mezőnyhöz képest.
Az ünnepélyes díjkiosztón a Vígszínházban Eszenyi Enikő adta át a kupákat a férfiváltók tagjainak, köztük természetesen a sajátjainak is, a bajnoki címét védő Vígszínház stafétájának (Friedrich Gergely, Hamp Gábor, Józan László, Csöre Gábor).
'A társulat minden tagja büszke rájuk, hiszen az abszolút sorrendben is óriási a 22. helyük a versenyen indult 1250 staféta között. A próbák és előadások közötti időben edzettek, le a kalappal előttük. Nagyon szerencsésen alakult a nap, az elsőként futó Józan László a verseny után odaért a főpróbájára, a negyedikként indult Csőre Gábor pedig A Mester és Margarita főpróbájáról (jelmeze alatt a futószerelésben próbált, hogy a sok öltözéssel ne húzza az időt a próba után, a versenyre rohanva) időben érkezett a váltópontra, így sehol sem veszítettek egy percet sem- tette hozzá az igazgatónő. A Víg váltója végül 1 perc 20 másodperces előnnyel ért be a célba a Magyar Állami Operaház statisztáiból összeállt kvartett előtt.

A váltótagként sokak mellett ott futott Tóth Auguszta, Deutsch Anita, Puskás Tamás is. A vegyes váltókban az elsőséget a Barátok közt Tv sorozat csapata (Seprényi László, Kiss Péter Balázs, Deutsch Anita, Domokos László) vívta ki, szinte szó szerint, mivel csak 23 másodperccel (!) előzték meg a Kolibri Színház művészeit.
A maratoni távot egyéniben életében először futotta le Rippel Ferenc artistaművész, másodszor, a tavalyi idején 20 percet(!) javító Megyes Melinda (Kolibri Színház), nyolcadszor Bérczes László (Kaposvári Csiky Gergely Színház).
Máth István a BSI ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a társadalomnak ma már nincs olyan rétege, amelyik ne ismerte volna fel a mozgás fontosságát, mint az egészségmegőrzés kulcsát.
A rendező Budapest Sportiroda (BSI) a színházi csapatok nevezési díjait jótékonysági céllal a Bajor Gizi Színészmúzeum számára ajánlotta fel. Az összegyűlt 315000 Ft-os összegről szóló csekket Máth István adta át Szabó Attilának, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgató helyettesének.

Felemás időben zajlott a 11. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton.
Dobor Dezső beszámolója

A hét végén újra nagyon sok futó gyűlt össze Siófokon, hogy egy két napos futóünnep segítségével elbúcsúztassa az őszi futószezont. A Budapest Sportiroda (BSI) által idén tizenegyedszerre megrendezett Intersport Balaton Maraton és Félmaraton különböző távjaira rekord számú, több mint 5 és fél ezer nevezés érkezett, így aztán időről időre megtöltötték a sportolók és a szurkolóik a Beszédes József sétányt és környékét, hogy a legfelkészültebben egy teljes maratont fussanak két nap alatt három részletben, a kevésbé tettrekészek pedig további nyolc különböző táv valamelyikén induljanak.ppic Intersport Balaton Maraton2014 vas felmaraton 0058Újdonság volt, hogy az eddigi három futam helyett már négy alkalommal sorakozhattak fel a futók a rajtkapu mögé, hiszen az előző évektől eltérően nem csak vasárnap, hanem már szomb aton is lehetőség volt félmaratoni távot futni – ez az új esemény mindjárt a negyedik legnépesebb félmaratoni futóversenyként mutatkozott be hazánkban. Az időjárással sem volt gond, összességében végig 10 fok feletti volt a hőmérséklet, szombaton napos-felhős időszakok váltották egymást, vasárnapra azonban kissé romlott az idő, hiszen a futók esőre ébredtek, ami csak a verseny vége felé hagyott alább, majd szűnt meg teljesen. De ez sem bátortalanította el az embereket, szenzációs hangulatban indultak el, és végül értek célba a futók, hogy aztán némi pihenés után az ünnepélyes díjátadóval zárják a napot. Ennek során a siófoki Erzsébet Szálloda nagytermében rengeteg serleg és érem került – jól megérdemelten – a gazdájához.
Noha hivatalosan a BSI-nek ez az esemény volt a szezonzárója, azért még maradt futás idénre: az iroda a Budapesti Corvinus egyetemhez vár december hatodikán mindenkit. Mintegy 2500 mikulásruhába öltözött futóval szeretnék ünnepelni Mikulás napját délután egy 2,7 kilométeres futással.ppic Intersport Balaton Maraton2014 vas felmaraton 0055

11. INTERSPORT BALATON MARATON EREDMÉNYEK:

Maraton egyéni:
Férfiak:
1. Varga Dániel – ELTE ADSK – 2:28:26
2. Beda Szabolcs – Sashegyi Gepárdok – 2:30:21
3. Kuti András – Budapest – 2:35:51

Nők:
1. Merényi Tímea Krisztin – BHSE – 2:38:18
2. Kis Zsanett -MAC – 2:44:44
3. Ladányi Tímea – MAC – 2:52:39

Maraton párban:
Férfiak:
1. Szigeközi Vas Takácsok – Takács Norbert, Takács Dávid – 2:47:22
2. Karamazov testvérek – Rikli Csaba, Gyimes Zsolt – 2:56:04
3. Baszketból? Anyám! – Balogh Csaba, Zsíros Ákos – 3:07:48

Nők:
1. Sashegyi Gepárdinák – Balázs Eliza Adrienn, Garai Ágnes Szonja – 3:00:46
2. Bajor Kittyk – Eiserle Judit, Farkas Ágota – 3:07:09
3. Júniustíz – Árus-Kovács Zsuzsanna, Varga Rozália – 3:13:35

Vegyes csapatok:
1. Verseny Csukák – dr. Rozsnyai Lilla, Vas Gábor- 2:38:56
2. Fürgepárdok a Sashegyről – Beda Szabolcs, Macher Tünde – 2:39:55
3. KÓ-SZA – Szatmári Adrienn, Kolonics Tamás – 2:40:51ppic Intersport Balaton Maraton2014 1011Félmaraton egyéni szombat:
Férfiak:
1. Berecz Lajos – Mezőtúr SE – 1:16:56
2. Bíró Zoltán – UTE Triatlon Budapest – 1:18:18
3. Kapocsi Gergely – Budapest – 1:18:20

Nők:
1. Csák Panna – Balatoni Triatlon – 1:27:02
2. Bíróné Molnár Valéria – FITTBIKE SE – 1:30:28
3. Sebők Lilla – Marathon TKE – 1:32:28

Félmaraton párban szombat:
Férfiak:
1. RadVWányi Team – Radványi Máté, Radványi Márk – 1:19:04
2. TAC-Tibik – Szilágyi Tibor, Pályka Tibor – 1:24:19
3. GyURÓ 6959 duó – Dr. Czinege Erik, Szabó István – 1:27:22

Nők:
1. triatlon team – Csák Virág, Petrov Dorottya – 1:35:18
2. SENIORITÁK – Schweingert Árpádné, Jancskár Ildikó – 1:37:49
3. VÁGTATÓ SZONDI – Nagyné Oláh Mária, Zsupányi Adrienn – 1:38:55ppic Intersport Balaton Maraton2014 1003Vegyes:
1. Tengerszem Optik Running Team – Berec Lajos, Garami Katalin – 1:18:48
2. Molnárkák – Molnár Enikő, Molnár Donát – 1:23:11
3. REDwinner – Viczián Gyöngyi, szirmai Zoltán – 1:28:21

Félmaraton egyéni vasárnap:
Férfiak:
1. Berecz Lajos – Mezőtúr SE – 1:11:33
2. Deli Gergely – Sashegyi Gepárdok – 1:11:41
3. Kis Áron – VEDAC – 1:13:47

Nők:
1. Egrvölgyi Lilla – SZVSE – 1:24:43
2. Brassay Réka – VEDAC – 1:25:48
3. Házi Csilla – Dunaszerdahely – 1:29:44ppic Intersport Balaton Maraton2014 0144Félmaraton párban vasárnap:
Férfiak:
1. Vén kecske is... - Makár László , Kovács István – 1:13:37
2. Tengerszem Optika Running Team – Szabó József, Fehér Márk – 1:18:07
3. András és Tamás -Keresztesi Tamás, Szöllőssy András – 1:34:14

Nők:
1. Soproni iron girls – Gosztom Rebeka, Koronika Judit – 1:29:07
2. Bizsutéria – Dér Andrea, Hakszer Erika – 1:30:53
3. MACi lányok – Illyés Boglárka, Sztipanov Alexandra Tijana – 1:32:42

Vegyes:
1. Az új tagok – Sebők Klaudia, Hadházi Máté – 1:17:42
2. Bumerang Jucus & Kornél - Eiserle Judit, Forgács Kornél – 1:31:10
3. H-H – Hornyák Zita, Hermann György – 1:31:38

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek