A Magyar Sport Házában díjazták az év egyetemi sportolóit világversenyeken elért eredményeikért. A díjakat azok az egyetemi, főiskolai hallgatók vehették át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2015. évi Nyári Universiadéról éremmel tértek haza, illetve a 2015-ös Európai Egyetemek Evezős Bajnokságán dobogós helyen végeztek. Hagyományosan díjazták a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győztes egyetemeit és főiskoláit és kiosztották az Egyetemi Sportért Aranyplakettet és a Nemzetközi Fair Play Bizottság által megítélt Fair Play Díjat is. Az európaiakat sportolásra ösztönző Európai Sporthéthez a MEFS 34 felsőoktatási szabadidős programmal csatlakozott. A rendezvényen a BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények részére átadták az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatását. Az egyetemisták, főiskolások olimpiájaként ismert Universiadén dobogós helyezést elérő hallgatókat emellett a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) értékes tárgyjutalomban is részesítette.
Az esemény házigazdájaként a vendégeket köszöntő dr. Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke azt mondta, a tanulás és a sport összhangjának megteremtését a felsőoktatás 24 intézményében Sportiroda segíti. Az egyetemi oktatók által felkarolt sportolók a mentori rendszerben jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenysportban eredményes hallgatók, példaképekké váljanak. A MEFS vezetője köszöntőjében méltatta a rendezvény háziasszonyát, dr. Gyarmati Andreát, az olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok úszót, Magyarország örökös úszóbajnokát, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának tagját, akit múlt héten beiktattak a hazai, a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé is.
A rendezvényen felszólalt a kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében elmondta, mindig azt vallotta, hogy a sport és a tanulás összefügg. „Két tevékenység, ami egymást erősíti, ami egymásból táplálkozik, ami egymást építi. A sportoló ugyanarra törekszik, mint az, aki tanul: nem lehet megelégedni a jelenlegi helyzettel, hanem valami többet kell felmutatni, előbbre jutni.” A helyettes államtitkár beszédében kitért arra is: „Örömteli látni, hogy nem csak a fiatal sportolók képesek előbbre lépni, hanem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is megújul, fiatalodik, e fejlesztés, bizonyítéka az Universiade Bajnokok Klubjának létrehozása, amelynek tagjai között a nagy elődök mellett ott van Cseh László, a MEFS nagykövete, Steinmetz Ádám és Székely Bulcsu is.” Kozmann György arra is emlékeztette a jelen lévőket, hogy idén, a fiatalodás jegyében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai bajnok sportoló is került a MEFS elnökségébe, Gyurta Dániel személyében. A fiatal sportolók e tisztségeikben szerzett tapasztalataikkal remélhetőleg sikeresebbé válnak egyéni karrierjükben és elindulhatnak egy sportdiplomáciai pályán – mondta a helyettes államtitkár.
Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke egykori Universiadéhoz kötődő emlékeiről mesélt, kiemelve, hogy nem csupán egyéni teljesítményéért, hanem a magyar csapatért, a közösségért is küzd az, aki versenyzőként elindul az olimpián vagy valamelyik az Universiadén. a Nemzet Sportolója, a kétszeres olimpiai és Universiade bajnok sportvezető beszédében kitért arra is, hogy minden egyes kiváló sporteredmény egyben dicséri a versenyzők környezetét is, a szülők, edzők, tanárok munkáját. Dr. Molnár Zoltán említést tett arról is, hogy átadás előtt áll a Tüskecsarnok valamennyi létesítménye, ami az egyetemi sport egyik legkiválóbb központja lehet.
Prof. dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a magyar felsőoktatási intézmények felelősségéről szólt, kiemelve, folyamatosan dolgoznia kell az oktatásban és sportban dolgozó vezetőknek azért, hogy minél több élsportoló kapcsolódjon be a felsőoktatás vérkeringésébe. Ki kell dolgozni annak a lehetőségét, hogy a sportban legtehetségesebbeket hogyan vonjuk be a sportszakmai képzésbe és kialakítsuk azt hogy idővel minél többen szerezzenek tudományos címeket, s egyetemi rangokat, miként volt ez Arisztotelész és Platón idejében – mondta az elnök.
Dr. Dezső Tamás, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke azt mondta, a megszerzett bajnoki címek és érmek nemzetünk kincsei, ezért közös akarattal kell tenni azért, hogy miként Amerikában, hazánkban is tovább erősödjön s a sport és a tudomány kapcsolata. Én magam, személy szerint is elkötelezett vagyok e kérdéskörben, mondta az FTT elnöke.
A díjátadón a MEFS elnöke aranyplakett elismerésben részesítette dr. Vincze Balázst, az Universiade győztes magyar vízilabda csapat edzőjét. A Nemzetközi Fair Play Bizottság Fair Play Díját Valicsek Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója helytállásáért kapta. Amikor Kiss László, az evezősök csapatvezetője a Gwangjuba kiutazó magyar csapat tagjaként a repülőn rosszul lett, a landolást követően mentő vitte kórházba. Mivel a magyar csapat orvosa másnap érkezett csak Dél-Koreába, Valicsek Péter önként, saját elhatározásából ugrott be Kiss László mellé a mentőbe és a csapatorvos másnapi megérkezéséig el nem mozdult a beteg mellől. Valicsek Péter nyelv tudásával, emberségével, talpraesettségével segítette Kiss László mihamarabbi orvosi ellátását, az éjszakát is a kórházban töltve. Valicsek önzetlen, sportolóhoz méltó hozzáállásával érdemelte ki a Fair Play Díjat, amelyet dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára adott át, Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság távollétében.
Ebben az évben először hirdette meg az Európai Bizottság a BeActive Sporthetet, amelyet Magyarországon a Magyar Szabadidősport Szövetség sporthónapra növelt. A Magyar Szabadidősport Szövetséghez csatlakozott a MEFS is, a sportesemények szervezésére buzdítva a felsőoktatási intézményeket és sportolásra azok hallgatói. A hazai felsőoktatási intézmények, bár az időpont éppen a tanév kezdetével esett egybe, kimagaslóan szerepeltek. 34 intézményi program regisztrált be a BeActive programok közé, amelyeken, több mint 13.000 hallgató vett részt. A BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények számára az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatást ajánlott fel. A díjakat Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke adta át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képviselőjének.
A rendezvényen díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest Fővárosi Önkormányzat főpolgármester helyettese, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade bajnok, Csanádi Károly és Mató Edit Universiade (1966) bajnok jégtánc kettős, valamint Bárány Attila vízilabdázó Universiade bajnok is.
Az ünnepi műsor részeként a sporteseményeken készített filmek levetítése mellett sportági bemutatókat láthattak a vendégek, amelyben közreműködött többek között Kotsis Edina, a sportág világbajnokságán idén az első női magyar érmet megszerző taekwondos is.
Az eseményen megjelent Rózsa Norbert olimpiai, világ és Európa-bajnokot, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora Bényi Szabolcs Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára, Hegmanné Nemes Sára, a Kecskeméti Főiskola kancellára, Varga Csaba, a Szolnoki Főiskola kancellára, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, dr. Csók Balázs, az Universiade Magyar Csapat és a MEFS bronz fokozató támogatója, a Tricsók Zrt. képviselője és számos további sportvezető, olimpiai, világ és Európa-bajnokok és mellett a díjazottak edzői is. Dr. Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Oktatási Bizottságának tagja.


„ÉV EGYETEMI SPORTOLÓJA 2015” díjazottak

Universiade aranyérmes evezős kormányos nélküli kettes:
Juhász Adrián a SZIE hallgatója és Simon Béla, a NYME hallgatója

Universiade aranyérmes vízilabda csapat:
Barabás Botond - BGF
Bátori Bence - EDUTUS
Bisztritsányi Dávid - EDUTUS
Chilkó Márton Bence - SZTE
Halek Márton - DE
Illés Sándor - Pázmány
Jansik Szilárd - EDUTUS
Kovács Gábor - EDUTUS
Lőrincz Bálint - Eszterházy
Sántavy Máté - Eszterházy
Sedlmayer Tamás - TE
Szentesi Ádám - TE
Zalánki Gergely - Eszterházy

A csapat szövetségi kapitánya, Vincze Balázs, aki másodszor vezette sikerre az Universiadék történetében a magyar vízilabda egyetemista válogatottat.
Dr. Vincze Balázs az Egyetemi Sportért Aranyplakett Díjat kapott.

Universiade bronzérmes sportolók:
Tamás Bence - evezés, könnyűsúlyú egypárevezős
Berta Dániel - vívás, egyéni párbajtőr
Valkai Ferenc - vívás, egyéni kard

A milánói Kajak-kenu Világbajnokság aranyérmes egyetemista sportolói:
Tótka Sándor – EDUTUS
Szabó Gabriella - Károli Gáspár Református Egyetem

Különdíjat kapott Bodonyi Dóra az U23-as vb aranyérmese.

Az úszó világbajnokságok aranyérmesei:
Bernek Péter - ELTE
Gyurta Dániel - MET
Hosszú Katinka - University of Southern-Carolina
Cseh László - BME

Az Uszonyos Úszás és a Tájékozódó Búvárúszó Világbajnokság egyetemista aranyérmesei:
Senánszky Petra - DE
Berekméri Dóra - SZIE

Az Evezős EEB érmesei:
Bácskai Dominika - ÓE
Papp Gergely Márton - ELTE
Tamás Bence - BME

A MEFOB pontverseny végeredménye

1. helyezett
Testnevelési Egyetem (1.052,4 pont/efő) – Szalma László veszi át a díjat

2. helyezett
Nemzeti Közszolgálati Egyetem (110,9 pont/efő) – dr. Kovács Gábor veszi át a díjat

3. helyezett
Nyíregyházi Főiskola (93,2 pont/efő) – Pásztorné Dr. Batta Klára veszi át a díjat

Különdíjasok díjai (a Testnevelési Egyetemet követő abszolút legtöbb pontot kapó egyetemek kapják)


Különdíj


1. helyezett
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1.017 pont) – Kincses Gábor veszi át a díjat

2. helyezett
Pécsi Tudományegyetem (819 pont) – Prof. Dr. Bódis József

3. helyezett
Eötvös Loránd Tudományegyetem (802 pont) – Ilyash György

A BeActive program díjazottjai:
A fődíjat, a 175 ezer forint értékű sportszer utalványt, az egyetemi, főiskolai sportos események között a legnagyobb tömegeket megmozgató program, a BME „Nagy Sportnap 2015” elnevezésű rendezvénye nyerte, amelyen 2311 hallgató vett részt. A díjat Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központ igazgatója vette át.
A 100 ezer forint értékű sportszer utalványt a sorsoláson a Pannon Egyetem „Őszi Sportágválasztó” sporteseménye nyerte. A díjat Edvy László, a Testnevelési és Sport Intézet igazgatója vette át.
A 75 ezer forint értékű sportszer utalványt a Pécsi Tudományegyetem OIG sportirodája szervezésében lezajlott „Fitnesz a 24. órában” rendezvénye nyerte, a díjat Hári József PTE OIG Sportiroda irodavezetője vette át.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legmagasabb szintű elismerését a „Jean Petitjean” díjat adományozta tegnap a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS). Korábban ezt a kitüntetést még egyetlen nemzet sportszervezete sem nyerte el. Az elismerést a FISU elnöke, Claude-Louis Gallien adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén Gwangjuban, dr. Székely Mózesnek, a MEFS főtitkárának, aki a ma kezdődő 28. Nyári Universiadéra érkezett Dél–Koreába.
A díj megítélésével a FISU Végrehajtó Bizottsága elismeréssel kívánt adózni egyrészről Magyarország és a világ legidősebb (101 éves) olimpiai bajnoka, a háromszoros egyetemi világbajnok vízilabdázó, Tarics Sándor sikerekkel teli sportpályafutása előtt, másrészről üdvözölni kívánta azt a kezdeményezést, amelynek révén Magyarországon 2015. augusztus 27-én Emléknappal ünneplik meg az 1965. évi negyedik Budapesti Nyári Universiade 50. évfordulóját.
A FISU vezetői köszönetet mondtak azért az elkötelezettségért és mindazokért az erőfeszítésekért, amellyel a MEFS az egyetemi sport mozgalom magyarországi és nemzetközi továbbfejlesztését jelenleg is támogatja. A FISU elnöke és főtitkára, Eric Saintrond kiemelte, hogy a MEFS hosszú ideje a legaktívabb nemzeti egyetemi sportszövetségek közé tartozik, példaértékű az az elkötelezettség, amellyel napjainkban az egyetemi hallgatók sportéletének magas szintű fejlesztését segíti.
A „Jean Petitjean” díj átvételekor a MEFS főtitkára köszönő beszédében leszögezte: Magyarországon évtizedeken át kevés figyelmet és törődést kapott az egyetemi sport. Ahogy a MEFS-et 20 éven át vezető korábbi elnök, prof. dr. Frenkl Róbert fogalmazott: „az egyetemi sport mindkét szülője mostohaszülő”, sem a felsőoktatás, sem a sport nem érezte igazán magáénak. A főtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a 2012-ben hivatalba lépett új vezetés kötelességének tekinti, hogy változtasson ezen a helyzeten, partnereket találjon a feladathoz és a kormányzati, egyetemi és sport vezetőkkel közösen, sikerre vigye az egyetemi sport ügyét. „Mi továbbra is erős elkötelezettséggel, a FISU által elfogadott célok érdekében és alapelvei szerint dolgozunk az egyetemi sportélet fejlesztéséért” – mondta a szervezet főtitkára, aki a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám szavaival zárta beszédét: "Nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül".
A díjátadót megelőzően az ünnepség résztvevői megtekinthettek egy Tarics Sándorral készült interjút, amelyben megemlékeztek arról is, hogy a kiváló sportoló aranyérmet szerzett a 80 évvel ezelőtti, 1935-ös, Budapesti Egyetemi Világjátékokon is.
Háttér: A díjat a francia Jean Petitjeanről nevezték el, aki a világ egyetemi sportjában ugyanolyan szerepet játszott, mint Coubertin báró az olimpiai mozgalomban. Korábban nemzetközi sportszervezetnek még sohasem ítélték meg ezt az elismerést, sportvezetők is csak kivételes esetekben kaphatták meg a Jean Petitjen nevét viselő kitüntetést.
A FISU 1949. évi megalapítását megelőzően 1923 májusában, Párizsban Jean Petitjean szervezte meg az első Világjátékokat a főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytató ifjúság számára. A sikerre ítélt kezdeményezésre felfigyelt a Hallgatók Nemzetközi Szövetsége (ICS) is és felkarolta mozgalmat, így 1925 és 1939 között számos kiváló sporteseményt szervezetek a diákokkal közösen Prágában (1925), Rómában (1927), ismét Párizsban (1928), Darmstadtban (1930), Turinban (1933), Budapesten (1935), Párizsban (1937), Monacoban (1939). A sorozatot a második világháború szakította félbe, a béke helyreállását követően újra Franciaországban rendezték meg az első Egyetemi Világjátékokat. Az egyetemi sporttörténetben Jean Petitjeanra mindezekért a világ egyetemi sportmozgalmának megalapítójaként tekintenek.

A tegnapi nap után ma újabb bronzéremmel gazdagodott küldöttségünk a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, ahol az egyetemi és főiskolai sportolók vetélkednek.
Berta Dániel férfi párbajtőrben állhatott fel a dobogó alsó fokára.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnökének beszámolója szerint a junior világbajnok pécsi versenyző előbb argentin, japán, holland vívóknak parancsolt állj-t. A nyolc között az ukrán Zsarszkij sem járt több sikerrel (15-8), mint Berta Dániel korábbi partnerei, s így a Pécsi Tudományegyetem hallgatója remek vívással bejutott a legjobb négy közé, ami egyben azt jelentette, hogy a további mérkőzésétől függetlenül legrosszabb esetben is bronzéremmel zárja az Universiadet. A döntőbejutásért a francia csapatvilágbajnokkal, Yannick Philip Borellel találkozott. Az idén Világ Kupát is nyert francia kihasználta a rutinját, 2-0-ra elhúzott, Berta innen eredt a nyomába. Nem volt könnyű dolga, mert háromszor is kettős találattal folytatódott a mérkőzés, ami Borel malmára hajtotta a vizet. 10-9-nél már csak egy leheletnyi távolságra voltak egymástól, de a franciának a kettős találat kétszer is újra jól jött, s 12-11 után már csak neki sikerült változtatni az eredményen, így 15-11-el bekerült a döntőbe, Berta bronzérmes.

Férfi párbajtőr egyéni:
1. Yannick Philip Borel (francia)
2. Michel Louis Marchal (francia)
3. Berta Dániel és Yung Taesesung (dél-koreai)

Berta Dániel: "Egy kicsit gyors volt nekem a francia tempója, próbáltam lassítani több kevesebb sikerrel. Bakuban az Európa Játékokon is vívtunk egymás ellen, 5-3-ra nyertem, de ez teljesen más volt, most sokkal dinamikusabban vívott. Abszolút nem vagyok bánatos a bronzérem miatt, hogy nem tudtam a döntőbe jutni. Egész nap jól vívtam, elégedett vagyok az éremmel, a végén talán egy kicsit el is fáradtam. Már a selejtezőben éreztem, hogy jól megy a vívás, s ebből bármi lehet. A holland volt a legnehezebb asszóm, de utána már egyre erősebben jelent meg a szemem előtt az esetleges érem körvonala."

A 64 között Peterdi András kikapott attól a koreai Jungtól, aki végül az érmesek közé jutott. A koreai egy tussal (14-13)-ra nyert.
File Mátyás üzbég és amerikai versenyző legyőzésével került a 16 közé, ahol honfitársa Hanczvikkel Márk állította meg (15-3).
Az U-23 Európa-bajnok, a 2011. évi Universiaden a csapattal bronzérmes Hanczvikkel svéd és kazah párbajtőrvívó után találkozott Filével és bejutott a nyolc közé. Következett a hazaiak üdvöskéje, Jung, akivel már az elődöntőért vívtak. Haczvikkel 13-10 is vezetett, majd 13-13 lett az állás. Hanczvikkel bevitte a 14. találatát, követte őt Jung is. 14-14. A döntő tus a Hanczvikkelnél is gyorsabb Jungé lett (15.14).
Női tőrben sem Oravecz Barbarának, sem Lupkovics Dórának nem sikerült mérkőzést nyernie.

A magyar női kosárlabdacsapat kétszeri hosszabbítás után kapott ki Kanadától. A második és a negyedik negyedet is a mieink nyerték, a másik kettőt az észak-amerikaiak. Az első hosszabbítás 8-8 volt, a másodikban viszont a tengerentúliak 5 ponttal többet szereztek és így alakult ki a végeredmény.

Kanada - Magyarország 70 - 65

A magyarok közt a legjobb dobók: Baksa Bettina (18 pont) és Szamosi Andrea (10 pont). A mérkőzésen egy szerencsétlen sérülés miatt orvosi beavatkozásra volt szükség. Mányoki Judit egy vétlen mozdulat során kézéllel elérte ellenfele fejét és a kontaktsérülés után rögtön jelezte, hogy fáj a keze, nem tudja folytatni a játékot. A versenyzői faluban levő klinikán megröntgenezték és kiderült, hogy az ötös kézközépcsontja tört el - mint dr. Hidas Péter a magyar csapat orvosa elmondta. Begipszelték a bal alkarját. 2-3 nap múlva kontroll röntgen dönti el, hogy marad-e a rögzítés vagy operáció lesz szükséges.
A magyar csapat következő ellenfele holnap Mozambik.

A női vízilabdázók Ausztráliától szenvedtek 10-4-es vereséget.
Rémálom volt a mérkőzés eleje, ami kapura ment, abból csak gól született, szinte pillanatok alatt 3-0 volt oda és ezalatt nekünk még csak kapura dobásunk sem volt, majd Kövesdi ellen kétszer is felesküdött a kapufa, de úgyis mondhatjuk, hogy pont annyira voltak pontatlanok a lövései, hogy magyar gólt ne láthasson a közönség.
A második negyed jól indult, blokkolás, majd a kapufa átállt hozzánk - igaz csak egy időre. Kele, majd Gémes is beszállt a "kapufa eltalálási versenybe" - sajnos sikerrel. Perkins és Casey viszont nem cifrázták, éltek a levegős védekezés adta előnyökkel. Horváth rendre kotorhatta elő a labdát. 5-0! A meccs 16. percében született meg az első találatunk Gémes révén. 5-1.
A harmadik negyedben sem történt semmi rendkívüli, Kövesdi ismét kapufát dobott, az ausztrálok meg kedvükre játszogattak, a negyed így 2-2 lett. Ennél több öröm nem is jutott nekünk.
Az utolsó játékrészben Horváth már nyolcadszor is átélte a kapus legkeserűbb élményét, ráadásul egy rossz ütemű kimozdulása után úgy, hogy a labdát akadálytalanul nyelhette el a kapu. Majd jött Kele szépségtapasza, jól kicentizte a megoldáshoz vezető utat. Azért csak csúnya lett a vége, mert az ausztrálok csak nem akartak leállni. Nekünk meg maradt a rengeteg tanulság és a hat közte.
A magyar góllövők: Gémes (2), Pengő és Kele ( 1,1)

Az amerikai-magyar kettős állampolgár Ryan Sheppard a férfi torna selejtezők második napján újra három szeren versenyzett.
Nyújtón rontott gyakorlatára 12,25 pontot adtak a bírák, ugrásban 14,55, korláton 14,25 pontot ért el.
Összességében 79,70 pontot szerzett, így az összetett fináléra is esélyes fiatalember két rontása miatt legalább 3,9 pontot veszített, ezért bizonyosan nem folytathatja a szereplést.
Férfi evezőseink közül Tamás Bence a férfi könnyűsúlyú egypárban, míg Simon Béla és Juhász Adrián a kormányos nélküli kettesben jutott be a holnapi középdöntőbe.
Női egypárban Gyimes Krisztina szintén kvalifikálta magát a holnapi középdöntőbe.
Női 10 m-es toronyugrásban Kormos Villőnek nem volt szerencséje, mert arcüreggyulladást kapott, ami ráment a fülére, tegnap nem is edzett. A mai versenyen 258.25 századdal a 12. helyen jutott be a középdöntőbe. Mint elmondta nem érezte a függőlegest, gyenge pontszámmal, 248.90 századdal nem jutott be a döntőbe. 10 napra szóló gyógyszert írtak fel a versenyzőnek, aki állapota ellenére a szinkron 3 méteres versenyt 4 nap múlva nem szeretné kihagyni. Társa, Gondos Flóra sem egészséges, neki aláfordult a bokája.
Dzsúdóban egyetlen ma szerepelt versenyzőnk sem járt sikerrel.
Női 63 kg-ban Szabó Franciska, férfi 81 kg-ban Köller Milán, míg férfi 90 kg-ban Vér Gábor egyaránt helyezetlenül zárt.

Vívásban született meg az első magyar érem a dél-korei Gwangjuban zajló XXVIII. Nyári Universiadén, az egyetemi és főiskolai sportolók seregszemléjén.
Dobor Dezső az Universiade delegáció sajtófőnöke arról számolt be, hogy kard egyéniben Valkai Ferenc egy franciát, egy japánt, majd egy koreait ütött el a továbbjutástól, utóbbi ellen (Park) ráadásul 12-14-ről fordított és így került az elődöntőbe, amivel már bronzérmes is lett, de az orosz junior világbajnok Dmitrij Danilenko ellen akár tovább is fényesíthette volna a medált.
A 25 éves Valkai a junior világbajnoki aranyérmes csapat tagja (2012), nem élt nagyobb tapasztalatával, sajnos nagyon elaludta a meccs elejét és csak távolról tudta követni technikás orosz ellenfelét. Keveset mozgott, mintha mindent helyben akart volna megoldani. Így a vége 6-15, de a második Universiadéján indult kardozó végül bronzzal utazhat el Gwangjuból. Valkai Koreából egyenesen New Yorkba tér vissza, ahol már két éve közgazdaságtant tanul és kétszeres amerikai egyetemi bajnoki ezüstérmes.

Kard egyéni:
1. Song (koreai)
2. Danilenko (orosz)
3. Valkai Ferenc és Leonardo Affede (olasz)

Sebestyén Puy és Csaba Márton Bence a 32 között estek ki.
A női párbajtőrvívásban mindhárom magyar (Bossányi-Jung Alexandra,Kolczonay Anna,Mihály Kata) kiesett a 32 között. A vívócsarnokban holnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni küzdelmeit rendezik.
Női vízilabdában Olaszország-Magyarország 12-7, a férfiaknál Magyarország-Ausztrália 8-8.
A férfi tornászok ma három szeren versenyeztek a selejtezőben (talaj, lólengés, gyűrű). Holnap folytatódnak a selejtezők a másik három szeren (ugrás, korlát, nyújtó).
A selejtező az összetett versenyszámra (hat szerre) és a szerfináléra is válogat.
A magyar színeket képviselő kettős állampolgár Ryan Sheppard gyűrűn szuper gyakorlattal 13,7, talajon kis hibával 13,7 pontott kapott, míg lólengésben rontott, így 11,25-öt adtak csak a bírák.
Ryan Sheppard néhány hete érkezett Magyarországra, aki az Egyesült Államokban, Dallasban él. A Stanford-i egyetem mérnök szakos hallgatója, 19 éves. Az Universiade előtt pár nappal sikerült honosítani (nagymamája magyar származása miatt). Ez az első nemzetközi szereplése. Gyulai Gergely pillanatnyilag a megbízott edzője. Sikeres versenyzése esetén meghívást kaphat az őszi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra a magyar válogatottba, segítve ezzel az álom cél elérését, a férfi mezőnyben az 1-16. hely megszerzését, amely már két kvótát is adna az olimpiára.

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként két Életműdíjat (Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője) öt Aranyplakettet, valamint öt hallgatói elismerést osztottak ki a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) mai ünnepi közgyűlésén a Testnevelési Egyetem Aulájában. A delegált tagok ezzel együtt egyhangúlag elnökségi tagnak választották meg Gyurta Dániel olimpiai, világ és Európa-bajnokot, akit a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelöltek képviseletükre a MEFS elnökségébe. A közgyűlés emellett döntött a MEFS Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséghez (ISCA) való csatlakozásáról. A közgyűlést követő ünnepségen tették le fogadalmukat a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló, közel 170 fős magyar csapat sportolói.
Az ünnepi közgyűlés prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és dr. Székely Mózes főtitkár adta át a Sportszövetség ez évi kitüntetettjeinek díjait. Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként Életműdíjat kapott Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné, a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője. Aranyplakettet kapott Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a MOB korábbi osztályvezetője, Lévai Béla, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportlétesítmények vezetője, Szabari János, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club kosárlabda szakosztályának vezetője, valamint Fábián László olimpiai, világ és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, aki bakui tartózkodása miatt elismerését egy későbbi időpontban veszi át. Az egyetemi, főiskolai hallgatók közül a felsőoktatás sportéletének fejlesztésért öt hallgató részesült elismerésben. Hallgatói díjat kapott Karvaly Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Mátics Zoltán, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetemről és, Molnár Dániel, a Debreceni Egyetemről, valamint Pap Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója, akinek elismerését Hári József, a PTE sportiroda vezetője, valamint Jancsó Máté, a Semmelweis Egyetem hallgatója, akinek díját édesapja, Jancsó Kornél, a Magyar Távirati Iroda sporttudósítója vette át.
A Közgyűlés delegált tagjai a MEFS elnökség „fiatal hallgató olimpiai bajnok” tagjává választották az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dánielt. A legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar férfi versenyúszót a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelölték – a Nemzet Sportolója megválasztásának eljárásához hasonlóan – maguk közül, képviseletükre a MEFS elnökségébe. Az olimpiai bajnok sportvezetői, sportdiplomáciai karrierjének elindításával és felkarolásával a MEFS példát kíván mutatni az élsportolók sportdiplomáciai és kettős karrierépítésének támogatására. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanuló világklasszis mellúszó a sportvezetői feladatkörök és jogosítványok birtokában az egyetemi sportélet irányításában egyaránt hitelesen jelenítheti meg az élsportolók és a hallgatók érdekeinek érvényesítését, képviseletét. A MEFS nemrégiben módosított alapszabálya értelmében az egyetemi sport országos szervezetének vezetésébe bekerülő olimpiai bajnok egyben a MEFS – dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, elnökségi tag által vezetett – Versenysport Bizottságának is tagjává válik.
Az ünnepi közgyűlést követően a sportvezetők és a díjazottak jelenlétében tartották meg a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló magyar csapat fogadalomtételét. Az ünnepi ceremóniát köszöntőjével az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes-államtitkára, Kiss Norbert és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg. Ezt követően a delegációt vezető dr. Freyer Tamás, a sportért felelős helyettes államtitkártól átvette a magyar csapat zászlaját, majd letették fogadalmukat a Dél-Koreába, Gwangjuba utazó, közel 170 fős magyar Universiade csapat sportolói. Az ünnepi eseményen Horváth Marcell golfozó, a University of St. Andrews első évfolyamos Közgazdaságtan és Menedzsment szakos hallgatója mondta elő a fogadalomtétel szövegét. A sportolók Fogadalmukban többek között ígéretet tettek arra, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint, a Fair Play szellemében készülnek a 28. gwangjui Nyári Universiádéra és mindent megtesznek azért, hogy a világ egyik legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljék hazájukat, Magyarországot. A XXVIII. Nyári Universiadén 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt, előreláthatólag 13 sportágban drukkolhatunk majd magyar versenyzőknek. A szakemberek 13-15 érem megszerzését remélik a magyar csapattól.
Az eseményen részt vett Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Nagy Zsigmond, MOB igazgató.
A Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséget (ISCA) 1995-ben hozták létre. A 65 ország 130 tagszervezetét sorai közt tudó globális platform nyitott olyan szervezetek számára, amelyek a „sport for all” jegyében szabadidős sporttal és fizikai aktivitással kapcsolatos feladatokat vállalnak fel.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek