November 19. és 25. között a skóciai Braeheadben került megrendezésre a női és a férfi curling B divíziós Európa-bajnokság, ahol női válogatottunk aranyérmet szerzett, ezzel kiharcolta a jogot arra, hogy jövőre a magyar válogatott a sportág európai A divíziójában versenyezzen.
Női csapatunk kilenc csoportmérkőzéséből nyolcat megnyert, pusztán Törökországtól kapott ki 5-3 arányban. Így a rájátszásba az első helyen kvalifikálta magát, ahol az alapszakasz negyedik helyezettjével, Hollandiával játszott. Az elődöntőt csapatunk 9-8-ra nyerte meg, és bejutott a döntőbe. Ott ismét Törökország volt az ellenfél, és a magyaroknak sikerült revansot venniük az alapszakaszbeli vereségért. Palancsa Dorottyáék 6-5-re győzték le a törököket.
Válogatottunk már a döntőbe jutással kivívta a jogot arra, hogy 2015 után jövőre ismét az A divízióban szerepelhessen a magyar női nemzeti csapat. A B divízió megnyerésével pedig jogot szerzett arra, hogy egy két győzelemig tartó úgynevezett "Challenge" mérkőzéssorozatot vívjon az A divízió nyolcadik helyezettjével a világbajnokságon való indulás jogáért. Ennek megfelelően Palancsa Dorottyáék Olaszország csapata ellen játszottak, és kaptak ki először 13-10-re, majd 8-6-ra, így nem lehetnek ott a jövő márciusi pekingi világbajnokságon.
Palancsa Dorottya csapatkapitány így nyilatkozott a kontinensviadalról: "Nehéz Eb volt, de sokkal pontosabban játszottunk, mint két évvel ezelőtt a B divízióban. Tényleg fontos volt az, hogy odakoncentráljunk minden meccsre, mert minden ellenfél erős volt."
A magyar női válogatott: Palancsa Dorottya (skip), Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Sándor Nikolett, Biró Bernadett. Edző: Palancsa Zoltán
Férfi válogatottunk hét csoportbeli mérkőzéséből négyet megnyert, így úgynevezett "Tie-break" mérkőzést vívott az alapszakaszból való továbbjutásért. Ezen a mérkőzésen 7-5-ös vereséget szenvedett Észtországtól, így nem jutott tovább. Ez az eredmény azt jelenti, hogy férfi válogatottunk jövőre is a B divízióban fog játszani.

A 13. helyen végzett a Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt összeállítású vegyespáros válogatottunk a svédországi Karlstadban rendezett világbajnokságon. A csoportban hat mérkőzéséből hatot megnyert a 2013-as és 2015-ös világbajnok kettős, ám a legjobb 16 között 6-5-re alulmaradtak sportolóink Skóciával szemben. Ezt követően a helyosztón Írországtól szenvedett 10-8-as vereséget, így végül a 13. helyen zárt.
Az idei volt az első vegyespáros világbajnokság, ahol kvalifikációs pontokat osztottak a 2018-as téli ötkarikás játékokra. Az első 12 csapat kapott pontot, csakúgy, mint ahogy ez a jövő évi világbajokságon lesz. A rendező jogán Dél-Korea csapata automatikus induló, rajta kívül hét kvóta kerül kiosztásra a két világbajnokság eredményei alapján. A mieink eredménye azt jelenti, hogy idén nem gyűjtöttek Magyarország számára kvalifikációs pontokat.
Kiss Zsolt így értékelte a csapat világbajnoki szereplését: "Jól kezdődött minden, aztán sajnos volt két nap szünetünk, ami nem tett jót. Nem fogom erre, hogy kikaptunk, de semmiképpen sem jó, hogy két nap alatt húsz percet tudtunk jégen lenni. Amit a legjobban sajnálok, hogy az olimpiai pontok sem sikerültek, úgyhogy jövőre megpróbáljuk, aztán meglátjuk, mi lesz belőle."
A világbajnokságot Oroszország nyerte, miután a döntőben 7-5-re legyőzte Kínát. A harmadik helyen az Egyesült Államok csapata végzett, miután 9-7-re felülmúlta Skóciát a bronzmérkőzésen.

A magyar junior női curling válogatott minden várakozást felülmúlva a 4. helyen végzett az "A" csoportos -azaz a világelitet jelentő- junior világbajnokságon. Az eredmény értékét növeli, hogy a lányok első alkalommal jutottak be a 10 csapatos világbajnokság mezőnyébe, s 4. helyükkel a legjobb európai válogatottként végeztek.
A Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Biró Bernadett összetételű csapat a csoportküzdelmek során öt győzelmet aratva a 4-5. helyen végeztek, majd a továbbjutásért vívott sorsdöntő mérkőzésen a svéd csapat ellen 10-4 arányban diadalmaskodtak a magyar lányok. A legjobb négy között azzal a koreai válogatottal találkoztak, amelytől a csoportküzdelmek során kikaptak. Egy rendkívül fordulatos, izgalmas mérkőzésen végül 12-11 arányban jobbnak bizonyultak az ázsiaiaknál, így lehetőség nyílt a döntőben való részvétel kiharcolására a kanadai válogatott ellen. A mérkőzés a tengerentúliak győzelmével zárult: Magyarország-Kanada 4-9.
A bronzmérkőzésen csapatunk ismét a koreaiakkal nézett szembe. Sajnos nem sikerült megismételni a szombati bravúrt, a 8-4 arányú vereség a 4. hely megszerzését jelenti a magyar lányoknak Kanada, USA és Dél-Korea mögött.
A junior lány válogatott a 2015-ben Európa-bajnoki "A" csoportos szereplést kiharcoló felnőtt válogatott gerincét adja, irányítója a kétszeres vegyespáros világbajnok, Palancsa Dorottya. Ő így értékelt a bronzmérkőzés után:
"Sajnos a vb végére már nem tudtuk azt a formát hozni, amit az elején, a szombati három nehéz mérkőzés után így alakult a bronzmeccs is. Kicsit csalódottak vagyunk, mert nagyon szuper lett volna egy érmet hazavinni, de most sajnos ez nem sikerült."
A női szakág a vegyespáros világbajnoki érmek után a magyar curling sport legnagyobb sikerét aratta.

Bronzérmet szerzett a Finnországban megrendezett B csoportos világbajnokságon junior lány válogatottunk, ezzel kivívta a jogot arra, hogy részt vegyen a márciusi, törökországi világbajnokságon. A kvalifikációval a csapat sporttörténelmet írt, ugyanis eddig sosem szerepelt még magyar junior válogatott világbajnokságon.
A hazai szövetség tájékoztatása szerint a kétszeres felnőtt világbajnok Palancsa Dorottya vezette csapat a hétcsapatos csoportban mind a hat mérkőzését megnyerte, így csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe. Ott a kínai válogatottat verte simán, 8-2-re, és bejutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben 5-3-as vereséget szenvedett Japántól, így a bronzéremért küzdhetett. A 21 csapatos torna első három helyezettje szerzett indulási jogot a világbajnokságra, így különösen nagy tétje volt a bronzmérkőzésnek. Palancsa Zoltán tanítványai nagyon magabiztos játékkal, 9-2-re verték meg az észt csapatot, így megszerezték a bronzérmet és a világbajnoki indulás jogát.
Palancsa Dorottya (skip) így értékelt a tornát követően: "Az elődöntőben a japánok sokkal precízebben játszottak, mint mi. Sajnos nem voltunk olyan pontosak, mint a kínaiak elleni negyeddöntőben. Nem játszottunk rosszul, az eredmény szoros volt, de sajnos ők egy kicsivel jobbak voltak. A bronzmeccsről tudtuk, hogy az az utolsó esélyünk arra, hogy kvalifikáljunk a vb-re, így nagyon összekaptuk magunkat. Mi minden követ szépen megdobtunk, az észtek viszont nem játszottak igazán jól, mi pedig kihasználtuk a hibáikat.
Nagyon boldogok vagyunk ezzel az eredménnyel. Bíztunk benne, hogy sikerül kijutni a vb-re, ez volt a célkitűzés. Nagyon örülünk, hogy ezt sikerült teljesíteni."
A magyar junior lány válogatott tagjai: Palancsa Dorottya (skip), Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Bíró Bernadett, Joó Linda. Edző: Palancsa Zoltán
A tornát Oroszország nyerte, miután a döntőben 6-3-ra legyőzte Japánt.
Ugyanitt a magyar junior fiú válogatott hét csoportmérkőzéséből egyet megnyert, míg hatot elveszített, így nem jutott tovább csoportjából.

A dániai Esbjergben zajló curling Európa-bajnokságon női válogatottunk a kontinens legjobb tíz csapatát felvonultató A divízióban, míg férfi csapatunk a 16 csapatos B divízióban versenyzett. Női csapatunk célja a legjobb nyolc közé kerülés volt, amellyel fent maradt volna a sportág elit csoportjában, míg férfiaink célja a B kategória döntőjébe való bejutás volt, amellyel kvalifikált volna az A divízióba.

A Magyar Curling Szövetség tájékoztatása szerint női válogatottunk kilenc mérkőzése közül egyet nyert meg, rögtön a nyitó találkozót Norvégia ellen, míg nyolc alkalommal kikapott a világbajnoki és olimpiai érmes csapatokat felvonultató mezőnyben. Csapatunk így a tizedik helyen végzett, és jövőre ismét az európai B divízióban szerepel. A női A divízió teljes eredménylistája itt érhető el.
Palancsa Dorottya csapatkapitány így értékelte a válogatott szereplését: "Nehéz héten vagyunk túl. Kicsit csalódottak vagyunk, mert reméltük és hittünk abban, hogy fent tudunk maradni az A osztályban, reméltük, hogy tudunk világbajnokságon játszani. Ez idén nem jött össze, de jövőre szeretnénk a B osztály első helyét megszerezni, és utána kivívni a világbajnoki indulás jogát. Az A osztályban a precizitás alapfogalom, az eldobott kövek száma minimális, a B osztályban azért pontatlanabban játszanak a csapatok. Fel kell még nőnünk ehhez a feladathoz, hogy a legjobbak között is helyt tudjunk állni."

Férfi csapatunk nyolc csapatos csoportjában három győzelemmel és négy vereséggel az ötödik helyen végzett, és nem jutott be a rájátszásba. Részletes eredményeik itt érhetőek el.
Kiss Zsolt, a férfi csapat befejező játékosa így foglalta össze Európa-bajnoki tapasztalatait: "Három győzelemmel és négy vereséggel zártunk, így maradtunk a B csoportban. Nem ez volt a cél, inkább a feljutás. Csalódottak vagyunk, mert nem úgy sült el ez az Eb, ahogy vártuk. Volt több olyan meccsünk is, amin nyerhettünk volna, apró dolgokon csúsztak el ezek. Tanulunk a hibáinkból, és jövőre megpróbáljuk még egyszer."
A szombatig tartó Európa-bajnokság további eredményei a verseny hivatalos holnapján érhetőek el: http://www.worldcurling.org/ecc2015/

A kilencedik helyen végzett a Nagy György, Szekeres Ildikó, Kiss Zsolt, Szentannai Ágnes összeállítású magyar vegyes válogatott a sportág első alkalommal megrendezett vegyes világbajnokságán a svájci Bernben.
A Magyar Curling Szövetség beszámolója szerint a csapat az első hat csoportmérkőzését megnyerte - rendre az USA, Brazília, Ausztria, Törökország, Japán és Fehéroroszország ellen -, majd az utolsó két csoportmérkőzésén vereséget szenvedett, előbb Skóciától, majd Észtországtól. Ezzel a teljesítményével a D jelű csoport harmadik helyén végzett, és bejutott a harminchat csapatos mezőny legjobb tizenkét alakulata közé. Itt egy ún. kvalifikációs mérkőzést játszott a C-csoport második helyezettjével, Kínával. Ezen a találkozón roppant kiélezett csatában, 5-4-re alulmaradt, így nem jutott a negyeddöntőbe, és a kilencedik helyen zárt.

A magyar csapat kétszeres vegyespáros világbajnoka, Kiss Zsolt így értékelte a világbajnokságot: "Az elsődleges célt teljesítettük, de sajnos a nyolc közé kerülésért a nagyon jó kínai csapatot már nem sikerült legyőzni. Szervezetten, szinte hiba nélkül játszottak. Jól küzdöttünk az összes meccsen, akkor is, amikor esetleg hátrányban játszottunk."

A világbajnokságot Norvégia nyerte, miután a döntőben 5-3-ra legyőzte Svédországot. A bronzérmet a kínai csapat szerezte meg Oroszország 5-4-es legyőzésével.

Elnök:
dr. Bukta Zsuzsanna

Főtitkár:
Sövegjártó Petra

Elérhetőségek:
1105 Budapest, Ihász utca 24.
tel.: (30) 422 31 22
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://curling.hu

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek