Két csodálatos ezüstérem, plusz egy, ami ma még fáj, de holnaptól már ennek is tudunk örülni. Ennyi röviden összefoglalva a 17. FINA Világbajnokság szombati napja.
Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszásban és Milák Kristóf férfi 100 m pillangón szerzett ezüstérme után a Duna Arénát magam mögött hagyva a Margitsziget irányába vettem az irányt. Már a Margit hídról való behajtás is elég nehézkesnek látszott, ám a szigeten tapasztaltak bebizonyították, hogy egy történelmi nap estéjéhez érkeztünk, mely ismét megmozgatta a magyar sportszerető társadalmat.
Noha volt már világbajnokság Magyarországon, ahol csapatban hazai világbajnokokat ünnepelhettünk -többek között vívásban, öttusában-, ám klasszikus csapatsportágban először élhettünk át ilyet. Fantasztikus hangulat uralkodott végig a Hajós Alfréd Uszodához vezető úton. A Margitszigeti Atlétikai Centrum szurkolói zónája már ekkor befogadóképességének határán volt. Egy szurkoló meg is jegyezte: "bolondok abban a családban, ahol nem beszélnek az ilyen eseményekről". Természetesen én nem fogalmazok ekképpen, de azt leszögezhetjük, hogy hatalmas élményekkel lesznek szegényebbek, akik ebből kimaradnak.
A Hajósba érkezve a fáradt, ám de mindig kedves és segítőkész önkénteseken és a hazai újságíró kollégákon is látszódott: ez most egy más nap, mint az elmúlt két hétben bármikor. Ma este világbajnoki döntőt rendeznek, melynek egyik résztvevője Magyarország!
A csapatok bejövetele előtt abszolút telt ház volt, ahol már nem volt ülőhely, ott álltak az emberek.
És a döntő! Ellenfél a világbajnokságon eddig egyedüliként százszázalékos Horvátország.
A leírhatatlan hangulat aztán néhány perc alatt alábbhagyott, mi több csak a szektornyi horvát drukker hangját hallottuk. Történt ugyanis, hogy Sandro Sukno az ellenfél első lövéséből betalált, majd a Gór-Nagy kiállítása miatti emberelőnyt Loncar váltotta gólra, kis idő múlva pedig Varga Dénes kapufája után Javier Garcia is Nagy Viktor kapujába talált. Hűha, 0-3! Märcz Tamás időt kért, de bátorító szavai egyelőre nem hatottak. Volt lehetőség zárkózni, ám emberelőnyös szituációban Zalánki lövését Bijac tolta kapufára, míg a másik oldalon Macan szerencsés góljával már négy volt közte. Nagy a baj.
Szünet után Vámos Marci megvillan, jelezvén, hogy itt vagyunk ám mi is, majd Török Béla találata után visszajöttek a magyar remények. Feljavult csapatunk védekezése, Nagy Viktor is "belejött", olykor a kapufa is kisegített, így reménykedve várhattuk a nagyszünet utáni folytatást.
A labdát ezúttal nem sikerült elhozni, azonban Nagy Viktor könnyedén védte Jokovic lövését, majd érkezett Erdélyi Balázs, aki kilőtte a hosszú sarkot. Már csak egy!
Valóban javult a játékunk, két újabb emberhátrányt védekeztünk ki, Manhercz Krisztián pedig emberelőnyből egalizált. Megőrült a lelátó, 0-4-ről, de hiába volt a magyar válogatott lélektani előnyben, valahogy a számszerű előnyt is ki kellett volna csikarni és a horvátok ellen zsinórban ötöt dobni, majdnem lehetetlen küldetés. Nem is sikerült. Garcia ismét a horvátokat juttatta vezetéshez, de azért mégsem mínusz négy. A román-olasz játékvezetői kettős kulcspillanatban kontrát ítélt ellenünk, a következő támadást pedig ismét Garcia váltotta gólra. Nagy Viktornak esélye sem volt a blokkon megpattanó labdát hárítani.
Mínusz kettőről kezdődhetett az utolsó felvonás. A negyed közepéig nem sikerült közelebb kerülni az ellenfélhez, ekkor pedig horvát játékos, nevezetesen Sukno törte meg a gólcsendet. Innen már több, mint nehéz, ám jött Vámos Marci, kinek keze egymás után kétszer is megvillant. Újra egy volt közte, de az egyenlítés ezúttal már nem sikerült. Sandro Sukno akcióból lőtt gólja végleg eldöntötte a világbajnoki döntőt.
Nagyon akartuk, küzdöttünk érte, de nem sikerült. Horvátország legyőzött bennünket, megérdemelten lettek világbajnokok. A mérkőzés eleje döntőnek bizonyult, hiába jött vissza mínusz négyről a magyar együttes, túl sok energiát vett el, hogy visszakerültünk a meccsbe.
Sovány vigasz, vagy még az sem, hogy az ünnepélyes díjátadón a ma is 3 gólt szerző Vámos Mártont a torna MVP-je, míg Nagy Viktort a torna legjobb kapusa címmel tüntették ki. Azt hiszem, mindketten elcserélnék ezt egy vb-aranyra.
Magyarország tehát vb-második, természetesen a közönség felállva tapsolt és kiabálta, hogy "szép volt fiúk"! Valóban szép volt!

MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG 6 - 8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)
Hajós Alfréd Uszoda, 7800 néző, vezette: Severo (olasz), Alexandrescu (román)
Magyarország: Nagy V. – Gór-Nagy, Hosnyánszky, Vámos 3, Varga Dénes, Erdélyi 1, Mezei. Csere: Manhercz 1, Zalánki, Hárai, Török 1, Decker Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Horvátország: Bijac – Loncar 1, Buljubasic, Garcia 2, Setka, Sukno 3, Jokovic 1. Csere: Macan 1, Fatovic, Vukicevic, Krapic, Buslje. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

A Duna Arénában fantasztikus magyar érmeknek örvendezhettünk az utolsó előtti napon.
Hosszú Katinka női 200 háton, Milák Kristóf férfi 100 pillangón egyaránt ezüstérmet szerzett a 17. FINA Világbajnokság szombat délutáni fináléi során.
Katinka 2:07.51-es idővel a 7. helyen kvalifikálta magát a döntőbe, így az 1-es pályára került.
Az első ötven után az amerikai Kathleen Baker vezetett, az ausztrál Emily Seebohm fordult másodikként, majd Katka harmadikként.
Százhoz érve klasszisunk feljött Baker mögé, harmadik pedig a kanadai Hilary Caldwell volt. Az utolsó fordulóhoz Katinka ért először, mögötte Baker, majd Caldwell és Seebohm. Őrült utolsó ötvenet látunk, melynek végén Seebohm érintette először a falat, mögötte Hosszú Katinka, majd Baker.
Tombolt az aréna és még, hogy tombolt, mikor megérkeztek a férfi 100 pilléjének döntősei Cseh Lászlóval és Milák Kristóffal a soraiban.
Caeleb Remel Dressel nagyon bekezdett, ötvenen ő volt legelöl, mögötte a francia Metella, harmadikként pedig a brit James Guy fordult. Milák Kristóf 6., Cseh Laci 8. volt ekkor. A második ötvenen aztán megtörtént a csoda. Az érdiek kiválósága fantasztikus hajrát nyitott, és Dresselt ugyan nem tudta megszorítani, de szerzett egy csodálatos második helyet, Cseh Laci pedig feljött az 5. helyre. Milák Kristóf egyébiránt 50.62-es idejével megjavította az elődöntőben úszott junior világcsúcsát is. Fantasztikus!
Női 800 gyorson olimpiai bronzérmesünk, Kapás Boglárka 5. helyen végzett, míg az aranyérem az amerikai Katie Ledecky nyakába került.
A nap zárásaként a vegyes csapatok 4X100-as gyorsváltójában a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összetételű váltónk 3:25.02-ös idővel 6. lett. A győztes amerikai váltó 3:19.60-at úszva új világrekordot állított fel.
Bohus Richárd az 50 méteres férfi hátúszásban volt érdekelt, ahol 24.88-as idővel a 10. lett. Mindössze négy századdal maradt le a döntőről. Ugyanebben a számban a délelőtti előfutamokban Balog Gábor is érdekelt volt 25.56-ja összesítésben a 27. helyhez volt elég.
Nem jutott döntőbe férfi 1500 méter gyorson Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos sem. Előbbi 15:23.87-tel a 24., utóbbi 15:23.96-tal a 26. helyen fejezte be a számot.
Nem sikerült az elődöntőbe kerülnie női 50 gyorson Molnár Flórának, aki 25.61-es idővel 28. lett, és 50 mellen Sztankovics Annának sem. Az ő ideje 31.94, ami a 27. jelentette számára.
Született még egy világcsúcs a délutáni program során. A női 50 gyors elődöntőjébe Sarah Sjöström 23.67-et úszott.

NYILATKOZATOK:

Märcz Tamás, szövetségi kapitány:
„Szeretnénk gratulálni a horvát csapatnak, nagyszerű világbajnokságot zártak, az elejétől fogva a végéig jól játszottak. Koncentráltak voltak, nagyon erős csapatokat győztek le a negyeddöntőben, az elődöntőben, majd a döntőben is. Megérdemelt a sikerük. De az én csapatomnak is gratulálok, hosszú út vezetett a döntőig a januári felkészüléstől mostanáig. Nem volt egyszerű ez a meccs, nagyon nehéz volt felállni 4-0 után, de a mi játékosaink demonstrálták, hogy nagyszerű vízilabdázók, a második és a harmadik negyedben megalapozták, hogy esetleg szoros legyen a vége. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy megforduljon az eredmény. Boldog vagyok az ezüstérem miatt, annak ellenére, hogy nehéz természetesen egy vesztes meccs után ezt még igazán értékelni. Meg kell tanulnunk, hogyan kell egy döntőben játszani, ebben a horvátoknak van már gyakorlata."

Zalánki Gergő:
„Itthon, ilyen közönség előtt az lett volna az elvárt, hogy megnyerjük a döntőt. Szerencsétlenek voltunk, nagyon sajnálom. Meglepett minket, hogy lefordultak, és ilyen gyorsan kezdték a játékot. Benéztük az elejét.”

Nagy Viktor:
„Szomorú vagyok, mert nyerni jöttünk ma ide, és ez nem sikerült. Sajnálom, hogy esetleg csalódást okoztunk a szurkolóknak. Ilyen a sport. Ma jobb volt az ellenfelünk.”

Hosnyánszky Norbert:
„Köszönöm szépen a közönségnek, a csapatnak, köszönöm, hogy itt játszhattam. Szerintem egy nagyon szép eredményt értünk el. Mindig más egy döntő, Barcelonában mi léptünk el Montenegrótól, most a horvátok tőlünk, de visszajöttünk, majd kaptunk két szerencsétlen gólt. Ilyen a sport. Annak van szerencséje, aki sokat tesz érte, ma jobbak voltak. Abszolút nagy élmény volt a vb, pozitívan tudok rá visszagondolni.”

Hosszú Katinka:
"Borzalmasan szerettem volna érmet szerezni ma délután is, nagyon örülök az ezüstnek.Az volt a tervem, hogy elmegyek az elején, aztán meglátjuk mi sül ki belőle, az egyes pályáról ugyan nem láttam Seebohmt, de sejtettem, hogy jön, sőt, a végén le is hajrázott, de így sem vagyok csalódott. Összejött az egyéni csúcs is, a tegnapi kicsit gyengébb úszás után boldogsággal tölt el, hogy sikerült javítanom, s bár még mindig rengeteg javítanivaló van a mozgásomon, nem lehetek elégedetlen."

Milák Kristóf:
"Nem tudok mit mondani. Láttam magam mellett Dresselt, őrület, hogy különösebb gond nélkül tudtam vele tartani az iramot az első ötvenen, aztán a táv második felében olyan sebességgel jöttem, amit magam sem hittem el. Éreztem, hogy jó idő lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna."

Cseh László:
"Nagyon jó úszás volt, majdnem meglett az egyéni legjobbam is, élveztem a versenyt. Egy kis dinamika talán hiányzott, de legalább lesz min javítani az elkövetkezendő időben. Az első ötvenet nem sikerült jól belőni, nem esett ugyan rosszul, de bőven akad még rajta finomítani való. Kristófnak ezúton is gratulálok, sikerült mindenkit alaposan meglepnie ezen a világbajnokságon, ráadásul a döntőben is fantasztikusat ment. Jövőre majd megpróbálok visszavágni, szerintem jó kis meccsek lesznek még ebből."

Bohus Richárd:
"A váltóban talán még jobban is teljesítettem, mint vártam, igaz, hogy ennél is gyorsabb lehettem volna, ha az 50 hát középdöntője nem vesz ki belőlem annyit. Dominik brutálisat repesztett, én jóformán alig éltem, amikor odaértem a rajthoz, de láttam, hogy mit művel, és éreztem, hogy össze kell szednem magam, hiszen tisztában voltam vele, hogy ezt most kikért és miért csinálom. A hátnál sajnos a benyúlás nem jött ki jól, szerintem 24.6-24.7 is lehetett volna, ha szerencsésebben érek a falhoz. De pont az a szép a sportban, hogy nem lehet mindig nyerni. A tizedik hely persze össezsségében nem rossz, csak kár, hogy nem értékelik úgy, mint a focisták világbajnoki tizedik helyét. Akkor mondjuk nem tömegközlekedéssel járnék, hanem egy szebb autóval."

Kapás Boglárka:
"Nem mondanám, hogy lassabb döntő volt, mint az olimpián. Ugyan nem láttam sok mindent, mert Belmonte mellett úsztam és hát az volt a taktikám, hogy őrá tapadok, ameddig csak tudok és a végén megpróbálom lehagyni, ez sajnos nem sikerült. A túloldalra nem láttam át, és ott bőven előttünk voltak. Arra számítottam, hogy Belmonte biztos 8:20 alatt úszik. Csodálkozom nagyon, hogy 8:23 lett a vége, ha ő erősebben úszik biztos behúz magával. Persze nem rá akarom fogni, de összességében kiúsztam magam. Most ennyi sikerült egy 4. és két 5. hellyel zártam a vb-t. Nyilván nem ezért jöttem, de azt gondolom, hogy ez így is szép. A hazai közönség fantasztikus és nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehettem és három döntőt is úszhattam. Nagyon lelkesítőek, ilyen nincs a világon sehol."

Kozma Dominik:
"Sajnos hiába az országos csúcs, ennél a váltónál nem számít hivatalosnak az eredmény, de legközelebb meglesz, és Dresselt is igyekszem majd megfogni.
Igazából most az volt a cél, hogy jól érezzük magunkat a medencében, szerettük volna még egyszer kiélvezni a fantasztikus közönség buzdítását, egyfajta jutalomjátékként éltük meg az egészet. Nem is értem, hogy nem fáradnak el a szurkolók, talán ezúttal még komolyabb szurkolást kaptunk, mint a bronzérem megszerzésekor"

EREDMÉNYEK:

VÍZILABDA:
Férfiak, helyosztók:
A 7. helyért
Oroszország–Ausztrália 7–10 (3–4, 2–2, 1–3, 1–1)
Az 5. helyért
Montenegró–Olaszország 5–4 (1–1, 1–1, 3–2, 0–0)
A 3. helyért
Görögország–Szerbia 8–11 (3–5, 1–2, 3–3, 1–1)
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 6-8

1. Horvátország
2. MAGYARORSZÁG
3. Szerbia
4. Görögország

ÚSZÁS:
Női 200 hát, döntő:
1. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:05.68
2. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:05.85
3. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 2:06.48
4. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:06.76
5. Kylie Masse (Kanada) 2:07.04
6. Hilary Caldwell (Kanada) 2:07.15
7. Daria Ustinova (Oroszország) 2:07.35
8. Regan Smith (Egyesült Államok) 2:07.42

Férfi 100 pillangó, döntő:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.86 mp
2. MILÁK KRISTÓF (Magyarország) 50.62 – junior világcsúcs, országos csúcs
3. Joseph Schooling (Szingapúr) 50.83
3. James Guy (Nagy-Britannia) 50.83
5. CSEH LÁSZLÓ (Magyarország) 50.92
6. Li Zhuhao (Kína) 50.96
7. Grant Irvine (Ausztrália) 51.00
8. Mehdy Metella (Franciaország) 51.16

Női 800 méter gyors, döntő:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:12.68
2. Li Bingjie (Kína) 8:15.46
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 8:17.22
4. Mireia Belmonte (Spanyolország) 8:23.30
5. KAPÁS BOGLÁRKA (Magyarország) 8:24.41
6. Zhang Yuhan (Kína) 8:26.06
7. Simona Quadarella (Olaszország) 8:26.50
8. Holly Hibbott (Nagy-Britannia) 8:38.63

Vegyes csapatok 4X100 méteres gyorsváltó, döntő:
1. Egyesült Államok 3:19.60 – világcsúcs
2. Hollandia 3:21.81
3. Kanada 3:23.55
4. Japán 3:24.78
5. Olaszország 3:24.89
6. MAGYARORSZÁG 3:25.02
7. Oroszország 3:25.49
8. Ausztrália 3:25.51

Női 50 méter pillangó, döntő:
1. Sarah Sjöström (Svédország) 24.60 – világbajnoki csúcs
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 25.38
3. Farida Osman (Egyiptom) 25.39
4. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 25.48
5. Penny Oleksiak (Kanada) 25.62
6. Melanie Henique (Franciaország) 25.76
7. Kimberly Buys (Belgium) 25.78
8. Aliena Schmidtke (Németország) 26.08

Férfi 50 gyors, döntő:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 21.15
2. Bruno Fratus (Brazília) 21.27
3. Benjamin Proud (Nagy-Britannia) 21.43
4. Vladimir Morozov (Oroszország) 21.46
5. Pawel Juraszek (Lengyelország) 21.47
6. Ari-Pekka Liukkonen (Finnország) 21.67
7. Krisztian Golomeev (Görögország) 21.73
8. César Cielo Filho (Brazília) 21.83

ÓRIÁS TORONYUGRÁS:
Nők 20 méter, döntő:
1. Rhiannan Iffland (Ausztrália) 320.70
2. Adriana Jiménez (Mexikó) 308.90
3. Yana Nestsiarava (Fehéroroszország) 303.95
4. Tara Tira (Egyesült Államok) 299.50
5. Anna Bader (Németország) 283.40
6. Cesilie Carlton (Egyesült Államok) 270.70
7. Helena Merten (Ausztrália) 267.35
8. Jacqueline Valente (Brazília) 253.40
9. Ginger Huber (Egyesült Államok) 246.90
10. Iris Schmidbauer (Németország) 218.20

Országos csúcsok, junior világrekord és az egész vb alatt egyetlen vereséget elszenvedő női vízilabda-válogatott ötödik helyezése a 17. FINA Világbajnokság pénteki versenynapjának magyar érdekeltségű történései.
Női pólósaink a korai kezdés ellenére is, mintegy 5000 néző előtt ugrottak medencébe a Margitszigeten, hogy győzelemmel búcsúzzanak eme fantasztikus helyszíntől és a még nagyszerűbb szurkolóktól. Mert hiába munkanap, délután fél kettő, a lelátón ott tomboltak ma is, akik még egyszer, utoljára meg szerették volna csodálni női pólósainkat. Nem volt könnyű a görögök és az olaszok ellen harcba szállni, hiszen hazai közönség előtt mindenképpen érmet szerettek volna szerezni lányaink, ám a Kanadától elszenvedett vereség után az 5-8. helyért való küzdelmekben kellett újra talpra állni.
Mai ellenfelünk, Olaszország együttese is mindössze egy vereséget gyűjtött be, szintén a negyeddöntőben, Oroszországgal szemben maradt alul.
Olasz lövésekkel és két Gangl védéssel indult a találkozó, majd egy szép bejátszást követően Bujka Barbara megszerezte a vezetést. Sokáig nem tartott az előny, ugyanis a következő támadás olasz emberfórt és egyenlítést hozott. Szilágyi ismét a magunk javára fordította az állást, majd Antal Dórát nem vették elég komolyan, 3-1. A másik oldalon a mieink is lazábban védekeztek, ennek következtében Bianconi megszerezte második találatát.
A második negyedben Keszthelyi ismét kettőre növelte az előnyt, majd ezután felváltva születtek a gólok, így a nagyszünetre megmaradt a kétgólos magyar vezetés.
A folytatásban Szilágyi találata után már három ide, de újra villant Bianconi, ráadásul egy emberelőnyt kihasználva 7-6-ra felzárkóztak az olaszok. A játékrész utolsó percében Keszthelyi nyugtatott meg minket távoli lövésével, így kétgólos előnnyel várhattuk a záró felvonást.
A negyedik negyed harmadik percében aztán minden eldőlt, Csabai Dóra villant, ezzel újra hármat számoltunk közte. Nem tudtak zárkózni az olaszok, gólra góllal válaszoltunk és őriztük biztos előnyünket. A végén Bianconi ötméteresből még betalált, de emiatt már nem kellett bánkódnunk. A magyar csapat 10-8-ra legyőzte Olaszországot és megszerezte a világbajnokság ötödik helyét.
Azt mondják nincs nehezebb, mint a kitűzött célt nem teljesíteni, majd úrjra szárnyra kapni, ráadásul ezt hazai pályán, ekkora közönséggel a csapat háta mögött, ám a lányok bebizonyították, hogy képesek felállni és a kudarcként megélt kanadai mérkőzés után újra talpra tudnak állni. Megnyerték az utolsó két mérkőzést, így méltán lehetünk büszkék a csapat teljesítményére.
A vb döntőjében az Egyesült Államok fölényesen verte Spanyolországot, megérdemelten szerezve meg a világbajnoki címet.

OLASZORSZÁG - MAGYARORSZÁG 8 - 10 (2-3, 2-3, 2-2, 2-2)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 5000 néző, vezette: Rotsart (amerikai), Buch (spanyol)
Olaszország: Gorlero – Garibotti 3, Queirolo 1, Radicchi, Aiello, Bianconi 4, Emmolo. Csere: Tabani, Picozzi, Cotti, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti
Magyarország: Gangl – Czigány 2, Csabai 1, Szücs, Keszthelyi 3, Szilágyi 2, Bujka. Csere: Antal 1, Gurisatti 1, Illés, Tóth. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A Duna Arénában az úszóversenyek péntek délutáni döntőiben egy számban voltunk érdekeltek.
A 200 méteres férfi hátúszás fináléjában Bernek Péter megjavította az elődöntőben úszott országos csúcsát, és 1:55.58-as idővel a 6. helyen ért célba.
A női 200 hát elődöntőjében két magyar versenyzőért izgulhattunk. Hosszú Katinka a 2., Burián Kata a 11. helyen jutott tovább az előfutamokból. A döntőbe végül 2:07.51-es idővel Hosszú Katinka a 7. helyen kvalifikálta magát, míg Burián Kata 2:08.65-ös idővel a 10. helyen zárt.
Férfi 100 pillangón Cseh László és Milák Kristóf volt érdekelt az elődöntőben. A délelőtti előfutamok során Milák Kristóf 51.23-as új junior világcsúcsot úszott, amivel 5. helyen jutott a délutáni programba. Cseh Laci 51.55-je a 10. helyre volt elég. Délután aztán überelte ifjú úszónk a selejtezőbéli produkciót. 50.77-et úszott, ami nem csupán újabb junior világrekord, de 3. idővel a döntőbe is bejutott. Cseh László 51.16-tal, a 6. helyen szintén finalista.
Férfi 50 gyorson Takács Krisztián 22.18-cal a 16. helyen jutott az elődöntőbe, ahol ugyan javított, de 22.05-tel nem tudta magát kvalifikálni a döntőbe. Végül 15. lett. Az előfutamok során Lobanovszkij Maxim is érdekelt volt, aki 22.23-mal a 18. helyen végzett.
A délelőtti előfutamokból a 6. helyen jutott be a holnapi döntőbe Kapás Boglárka női 800 gyorson. Ideje 8:28.93.
Ugyanitt Késely Ajna 8:32.01-gyel éppen lemaradt a döntőről és végül a 9. helyen zárt.
Nem jutott tovább az előfutamból Molnár Flóra sem, aki a nők 50 méteres pillangó számában 26.51-el a 19. helyen végzett.
A férfi 4X200 méteres gyorsváltónk Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállításban 7:11.10-es idővel a 10. helyen zárt, így nem jutott be a fináléba.

NYILATKOZATOK:

Bíró Attila szövetségi kapitány:
„Egy kicsivel jobb szájízzel tudjuk befejezni ezt a világbajnokságot, ugyanakkor azt a Kanada elleni meccset nem lehet elfelejteni. Ez a két meccs megmutatja, hogy milyen tartalék, lehetőség és tartás van a lányokban. Nehéz azért megélni, ami történt, nemcsak a lányok, hanem a stáb tagjai számára is, az elmúlt napokban én is úgy éreztem magam, mintha egy nagylyukú húsdarálón átdaráltak volna. Iszonyú nehéz volt fejben feldolgozni, de büszke vagyok a lányokra, hogy felálltak, és ezt a két mérkőzést megnyerték. Keményebb harcmodort választottunk ma, ennek volt köszönhető a mai sok kiállítás.
Csalódás az ötödik hely, ezzel a játékkal, ha az Egyesült Államokat nem is, de mindenkit meg tudunk verni. De úgy tűnik, ez a csapat nem érett arra, hogy hat-hét meccsen egymás után magas színvonalon teljesítsen. De hozzáteszem, az amerikaiakon kívül senki más nem képes erre.”

Czigány Dóra:
„Jó meccs volt, végre jól kezdtünk, úgy éreztük, végig domináltunk. Az előző meccs nehezebb volt, hogy egyből a vereség után újra játszani kellett, most összeszedettebbek voltunk. Tudtuk, hogy ez az utolsó meccs volt, amit élvezni kellett. Nyilván nincs már értelme rágódni a történteken, pihenés következik, aztán jön a magyar bajnokság.”

Antal Dóra:
„Végig, az egész meccsen nálunk volt az irányítás. Végig tartottuk azt, amit megbeszéltünk, az M-zóna ellen jól játszottunk. Felül tudtunk kerekedni az olaszokon, és ez ma nagyon fontos volt. Tanulni kell a hibáinkból, dekoncentráltak voltunk Kanada ellen, és így egy vereséggel az 5. helyen zártunk. Pozitívum, hogy fel tudtunk állni, és meg tudtuk mutatni a szurkolóknak, hogy az ő segítségükkel képesek vagyunk bárkit legyőzni.”

Bernek Péter:
"Mindig elégedetlen vagyok, úgyhogy most is... De az újabb országos csúcsnak persze örülök. Arra tippeltem, hogy 1:55.5 körül úszok, ez végülis bejött, de most azt érzem, hogy még ennél is lehetett volna jobb. Tudtam, hogy az oroszt és Murphy-t nem tudom megverni, de összességében kevesebben múlt az érem, mint gondoltam. Az 1.55.02 elég volt a harmadik helyhez, így azért bennem van, hogy az akár még nekem is meg lehetett volna. Viszont ha az elmúlt egy évemet nézem, szinte a nulláról jöttem vissza, az edzőmnek, a mentális felkészítőimnek és az orvosoknak köszönhető, hogy a mélypontról idáig eljutottam."

Hosszú Katinka:
"Nem így terveztem, de így azért nagy kő esett le a szívemről, hogy becsúsztam a döntőbe. Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben midig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem, holnap ennél csak jobb lehetek."

Burián Kata:
"Nagyon nagy hullámokat kaptam végig, ez nagyon rossz volt. Biztos, hogy tudnék jobbat úszni, de azért meghaltam rendesen. Csak azért vagyok csalódott, mert tudom, hogy ez az idő a Riói Olimpián és Kazanyban is a döntőt jelentette volna. Ma ennyi volt benne. Nem volt összességében egy rossz úszás, az egyéni csúcsomat sima vízen úsztam, nyilván ott sokkal könnyebb. Azért remélem láttátok, hogy mekkora állatokkal úsztam, szóval kaptam hullámot rendesen, de igazából elégedett lehetek az egész évemmel. Az olimpiára az utolsó pillanatban nem vittek ki és hogy ebből így felálltam, rettenet büszke lehetek. A közönség elképesztő, az utolsó 50 méteren hallottam, ahogy szurkolnak, úgyhogy igyekeztem értük úszni."

Takács Krisztián:
"Nem volt veszítenivalóm, nekem ez a futam már önmagában egy bónuszúszás volt. Sejtettem, hogy délután azért összejön egy jobb idő, végül még egy helyet előrébb is léptem, európaiak közül a nyolcadik vagyok, szóval nem lehetek elégedetlen. Nagyon vágytam rá, hogy a délutáni hangulatba beleszagolhassak a medencében, örülök, hogy sikerült. Arra is büszke vagyok, hogy tőlem csak fiatalabbak voltak itt a középdöntőben"

Milák Kristóf:
"Fogalmam sincs, hogy jött ki ez belőlem. Jó hallani, hogy még Cseh Laci is így örült, hogy megdöntöttem az országos csúcsát. Remélem, hogy ezek az óriási ugrások, amiket eddig véghez vittem, még kitartanak holnapig is... Tavaly ilyenkor két másodperccel rosszabb volt az egyéni csúcsom, úgyhogy én is nehezen tudok napirendre térni. Azért azt bevallom, hogy most egy kicsit azért elfáradtam, de talán tényleg van még bennem. Az elejétől a végéig lehet még ezen javítani. Szerintem a győzelemhez 50 alatti időre lesz szükség, azért reálisan arra nincs esélyem, de hát most már végülis bármi megtörténhet."

Cseh László:
"Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke. Azt gondolom, hogy Kristóf fantasztikusan úszott. Az látszik, hogy kezdésben sokkal jobb, mint én. Most már nem lehet ilyen 24-ekkel fordulni. Ezt egy kicsit meg kell tanulnom, gondolok itt a rajt elejére, akkor már gyorsabb lesz. Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni hozzánk, hanem én hozzájuk. Azt beszéltük meg az edzővel, hogy ne az első 50-en hajtsam szét magam, hanem a végén, mert nekem ez a fegyverem. Most sajnos egy kicsit úgy érzem, hogy nem áll össze az első 50. Az elkövetkező időszakban ezen dolgozni kell. Nem keseredek el, örülök, hogy megdöntötték a csúcsomat. Megpróbálom visszavenni, meglátjuk hogy sikerül. Két ilyen jó magyar pillangó úszó rég volt már a döntőben."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 100 méter gyors, döntő:
1. Simone Manuel (Egyesült Államok) 52.27 mp
2. Sarah Sjöström (Svédország) 52.31
3. Pernille Blume (Dánia) 52.69
4. Mallory Comerford (Egyesült Államok) 52.77
5. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 52.78
6. Penny Oleksiak (Kanada) 52.94
7. Bronte Campbell (Ausztrália) 53.18
8. Emma McKeon (Ausztrália) 53.21

Férfi 200 méter hát, döntő:
1. Evgeny Rylov (Oroszország) 1:53.61 perc – Európa-csúcs
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.21
3. Jacob Pebley (Egyesült Államok) 1:55.06
4. Kliment Kolesnikov (Oroszország) 1:55.14 – junior világcsúcs
5. Xu Jiayu (Kína) 1:55.26
6. BERNEK PÉTER (Magyarország) 1:55.58
7. Irie Ryosuke (Japán) 1:56.35
8. Danas Rapsys (Litvánia) 1:56.96

Női 200 méter mell, döntő:
1. Yuliya Efimova (Oroszország) 2:19.64 perc
2. Bethany Galat (Egyesült Államok) 2:21.77
3. Shi Jinglin (Kína) 2:21.93
4. Lilly King (Egyesült Államok) 2:22.11
5. Kierra Smith (Kanada) 2:22.23
6. Molly Renshaw (Nagy-Britannia) 2:22.96
7. Taylor McKeown (Ausztrália) 2:23.06
8. Jessica Vall (Spanyolország) 2:23.29

Férfi 200 méter mell, döntő:
1. Anton Chupkov (Oroszország) 2:06.96 perc
2. Koseki Yasuhiro (Japán) 2:07.29
3. Watanabe Ippei (Japán) 2:07.47
4. Ross Murdoch (Nagy-Britannia) 2:08.12
5. Nic Fink (Egyesült Államok) 2:08.56
6. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 2:08.68
7. Ilya Khomenko (Oroszország) 2:09.18
8. Matthew Wilson (Ausztrália) 2:10.37

Férfi 4X200 gyorsváltó, döntő:
1. Nagy-Britannia 7:01.70 perc
2. Oroszország 7:02.68
3. Egyesült Államok 7:03.18
4. Ausztrália 7:05.98
5. Japán 7:07.68
6. Olaszország 7:09.44
7. Lengyelország 7:09.62
8. Hollandia 7:12.76

VÍZILABDA:
Nők, helyosztók:
A 7. helyért
Ausztrália–Görögország 6–8
Az 5. helyért
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 8–10
A 3. helyért
Kanada–Oroszország 9–11
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Spanyolország 13–6Újabb magyar érem született a fergeteges hangulatú Duna Arénában, miközben a Margitszigeten vízilabdás lányaink a becsületükért küzdve legyőzték Görögországot, így Olaszországgal játszhatnak az 5. helyért.
A 17. FINA Világbajnokság szerda délutáni programjára több, mint tízezer néző gyűlt össze a Duna Arénában, ahol nagy izgalommal várakoztunk.
Rögtön az első döntöben izgulhattunk Hosszú Katinkáért, aki a női 200 méteres gyorsúszás fináléjában volt érdekelt.
Katinkának közel sem ez a legerősebb száma, ezt mutatja az is, hogy világbajnokságon eddig még nem jutott előrébb az 5. helynél. Ezúttal is bombaerős mezőnyben kellett helytállnia. Természetesen nem hiányzott a rajtkőről a szám olimpiai- és világbajnoka, Katie Ledecky és a világcsúcstartó Federica Pellegrini sem.
Katka jól rajtolt, majd az első fordulónál az ausztrál Emma McKeon mögött a második helyen állt. Száznál Ledecky feljött Katinka elé, de még mindig Mc Keon úszott az élen. Az utolsó fordulónál a magyar úszó kissé leszakadva az élen állóktól, a hetedik volt. Hiába próbálkozott feljebb zárkózni, az elől haladók óriási hajrát nyitottak és végül némi meglepetésre 1:54.73-mal az olasz Federica Pellegrini cspott először a célba, megelőzve a holtversenyben célba érkező Katie Ledecky-t, és az ausztrál Emma Mc Keon-t. Hosszú Katinka 1:56.35-tel a 7. helyen ért be.
Nem volt sok időnk megemészteni az olasz hölgy fantasztikus hajráját, mert röviddel ezután már a férfi 200 méteres finálé résztvevőit mutatták be a helyszínen, Cseh Lászlóval és Kenderesi Tamással a mezőnyben. Nem is titokban, érmet, sőt érmeket reméltünk a két úszótól.
Az első fordulóhoz érve Chad Le Clos már héttizedes előnyre tett szert, mögötte a legjobb idővel fináléba jutó Seto Daiya, majd Cseh Laci következett. Kenderesi ekkor a negyedik helyen úszott. Száznál Chad Le Clos már egy testhosszal vezetett, Kenderesi pedig feljött a második helyre. Seto a harmadik, Cseh Laci a negyedik ekkor. Az utolsó ötvenre fokozódott a hangulat, mert a dél-afrikainak csökkent az előnye, a magyarok pedig mindketten dobogós helyen álltak, Cseh Laci a 2., Kenderesi a 3. Az utolsó hosszon Le Clos előnye nem fogyott el, annyit megtartott, amennyi a vb-címhez szükséges. Ideje 1:53.33. Második helyen Cseh László érkezett (1:53.72), megszerezve az ezüstérmet, mely neki ez már a tizenharmadik vb-érme. Harmadik a japán Seto 1:54.21-es idővel. Kenderesi Tamás a 4. helyen végzett, ideje 1:54.73.
Ez fantasztikus úszás volt!
A női 200 pillangó elődöntőjébe mindkét magyar úszó bejutott a délelőtti előfutamokból. Hosszú Katinka az első, míg Szilágyi Liliána az 5. helyen kvalifikálta magát. Mindkét sportolónk a második futamban kapott helyet, végül Hosszú Katinka a hatodik, Szilágyi Liliána a hetedik idővel jutott be a holnapi döntőbe.
A délelőtti előfutamok során, férfi 100 gyorson Bohus Richárd 48.87-es és Kozma Dominik 48.89-es ideje is kevésnek bizonyult az elődöntőbe jutáshoz. Bohus a 18., Kozma a 21. helyen zárt.
Női 50 háton Joó Sára 28.91-es új egyéni csúccsal a 33. lett, férfi 200 vegyesen Sós Dániel 2:01:54-gyel 22. helyen végzett.
A vegyes csapatok 4X100 méteres váltójában a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összetételű magyar csapatot rossz váltás miatt kizárták.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában a magyar női vízilabda-válogatott a Kanadától elszenvedett vereség után elkerült az esti programból a délutániba, ám a 15 órakor kezdődő összecsapást is csaknem ötezer néző tekintette meg.
A magyar csapat idegesen kezdett, mintha nem igen tudta volna feldolgozni a két nappal ezelőtti, Kanadától elszenvedett vereséget. Az első negyedben a görögök hamar megszerezték a vezetést, ám Bujka Barbara góljainak köszönhetően tapadni tudtunk ellenfelünkre.
A második negyed elején képtelenek voltunk újítani játékunkon, a társak rendre Bujkának jászották be a labdát, de ezeket a labdákat már lefülelték a görögök. Cukala megszerezte harmadik gólját, 2-5-nél pedig Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta a kapuban. Keszthelyi szépített, de az újabb görög találattal, háromgólos hátrányban várhattuk a folytatást.
Azt a folytatást, ahol megújult a magyar csapat és sorra lövldözte a gólokat. Onnantól, hogy Szilágyi elhozta a labdát, majd Bíró Attila időt kért, beindult a magyar henger és a harmadik nyolc percet 5-0-val zárta.
Az utolsó játékrészt 8-6-os előnnyel kezdtük, majd Szilágyi Dorottya góljával már három volt közte. A görögök azonban nem adták fel, egy emberelőnyt kihasználva visszazárkóztak egy gólra, ám ezt a minimális előnyt végül sikerült megtartanunk a végégig, így kijelenthetjük, hogy a negyeddöntőbeli vereség okozta sokkból már kezdünk felocsúdni és így várhatjuk a pénteki, női válogatottunk számára utolsó, olaszok elleni összecsapást az 5. helyért.

MAGYARORSZÁG - GÖRÖGORSZÁG 10 - 9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, vezette: Franulovic (horvát), Mercier (francia)Hajós Alfréd Uszoda, vezette: Franulovic (horvát), Mercier (francia)
Magyarország: Kasó – Czigány, Szücs 1, Keszthelyi 3, Bujka 2, Csabai, Szilágyi 2. Csere: Gangl (kapus), Antal, Gurisatti 1, Takács 2, Illés, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Görögország: Diamantopoulou – Tsoukala 3, Diamantopoulou, Avramidou 1, Asimaki 1, Manloioudaki 1, E. Plevritou 1. Csere: Eleftheriadou, M. Plevritou, Chydirioti, Kotsia. Xenaki 1. Szövetségi kapitány: Georgios Morfesis

NYILATKOZATOK:

Bíró Attila a női vízilabda-válgatott szövetségi kapitánya:
„Kellett egy védekezéscsere, egy váltás, egy kapuscsere, egy-két taktikai elem változtatása a meccs közepén ahhoz, hogy változzon a játék képe. Hála az égnek, most ezeket a lányok meg tudták valósítani, és hatalmas lelkierőről tettek bizonyságot, hogy bevállalták és felvállalták ezt a mai küzdelmet. Az elmúlt másfél napban egyénileg és csapatszinten is próbáltuk mentálisan kicsit javítani a lányok állapotán, úgy érzem, ma fantasztikusat küzdött a csapat.
Az olaszok ellen hasonlóan egygólos meccsre számítok, ezek a mérkőzéseken a végén kell megfelelően teljesíteni. Az olaszok is 5 góllal vezettek az ausztrálok ellen, mégis büntetőket lőttek a végén, arra számítok, és azt szeretném, hogy a lányok hasonló küzdőképességgel és lelkesedéssel játszanak majd két nap múlva."

Cseh László:
"Az volt a taktikánk, hogy nem úszom ki magam az első százon, aztán fokozatosan gyorsítok. Úgy gondoltam, hogy Chad nem fogja bírni a végét, hiszen nagyon bekezdett, de szenzációsan tudott tempózni az utolsó pillanatig. Boldog vagyok az ezüstéremmel, egyrészt itthon sikerült második helyre bejönnöm, hazai közönség előtt, másrészt az idővel is elégedett lehetek. Mindig azt mondom, ha valakinek meg kell vernie, akkor Chad legyen az, ő az egyik legjobb úszó a világon és mindig várom, hogy ellene versenyezhessek. A továbbiakat tekintve, szeretném kijavítani azokat a kisebb hibákat, amiket ma is elkövettem."

Hosszú Katinka:
"Szerettem volna jobb helyezést elérni, de ez egy nagyon erős mezőny volt, 200 méteren rengeteg tapasztalat kell. Nem taktikáztunk, ez egy döntő volt, úgyhogy mindent beleadtam. Tudtam, hogy dobogós helytől a nyolcadikig bármi lehet az eredmény, ez most így sikerült. Ennek ellenére örülök, hogy a döntőben úsztam és élvezem, hogy a hazai közönség előtt tehetem mindezt."

Chad Le Clos:
"Tudtam, hogy kemény döntő lesz, mert komoly hazai ellenfelekkel kell majd megküzdenem. Arra számítottam, hogy a harmadik vagy negyedik helyen végzem, így most nagy örömmel tölt el, hogy meg tudtam ismételni a 2013-as aranyérmes helyezésemet."

Kenderesi Tamás:
"Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, nem úgy álmodtam meg ezt a döntőt, hogy ezeket a mondatokat kelljen mondanom utána. Igazából nem is értem, közel sem úsztam olyat, mint amit elterveztem, és ez eléggé bánt. Persze a világbajnoki negyedik hely önmagában nem rossz, de sokkal többre számítottam. Az utolsó hosszon éreztem, hogy úsznak mellettem, de a végén már csak a hajrára koncentráltam, de ezúttal nem sikerült úgy, mint szokott, szerintem 30-on kívüli ötvenet hoztam csak a végén. Lehet kicsit többet kivett belőlem, hogy az elején nem engedtem el annyira mezőnyt, de az eredeti tervem az volt, hogy 1:53 alatt ússzak, ahhoz pedig muszáj volt menni egyből a rajt után is."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Női 200 méter gyors, döntő:
1. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:54.73
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 1:55.18
2. Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.18
4. Veronika Popova (Oroszország) 1:55.26
5. Siobhan Haughey (Hongkong) 1:55.96
6. Leah Smith (Egyesült Államok) 1:56.06
7. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 1:56.35
8. Charlotte Bonnet (Franciaország) 1:56.62

Férfi 200 méter pillangó, döntő:
1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 1:53.33 perc
2. CSEH LÁSZLÓ (Magyarország) 1:53.72
3. Seto Daiya (Japán) 1:54.21
4. KENDERESI TAMÁS (Magyarország) 1:54.73
5. Jack Conger (Egyesült Államok) 1:54.88
6. Sakai Masato (Japán) 1:55.04
7. Viktor Bromer (Dánia) 1:55.30
8. Antani Ivanov (Bulgária) 1:55.98

Férfi 50 méter mell, döntő:
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 25.99 mp
2. Joao Gomes Júnior (Brazília) 26.52
3. Cameron van der Burgh (Dél-Afrika) 26.60
4. Felipe Lima (Brazília) 26.78
5. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 26.80
5. Fabio Scozzoli (Olaszország) 26.91
7. Kiril Prigoda (Oroszország) 27.01
8. Ilya Simanovich (Fehéroroszország) 27.27

Férfi 800 méter gyors, döntő:
1. Gabriele Detti (Olaszország) 7:40.77 perc
2. Wojciech Wojdak (Lengyelország) 7:41.73
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:42.44
4. Henrik Christiansen (Norvégia) 7:44.21
5. Sun Yang (Kína) 7:48.87
6. Felix Auböck (Ausztria) 7:51.20
7. Florian Wellbrock (Németország) 7:52.27
8. Zane Grothe (Egyesült Államok) 7:52.43

Vegyes csapat 4X100 méter vegyesváltó:
1. Egyesült Államok (Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressel, Simone Manuel) 3:38.56 perc – világrekord
2. Ausztrália 3:41.21
3. Kanada 3:41.25
3. Kína 3:41.25
5. Nagy-Britannia 3:41.56
6. Oroszország 3:43.02
7. Németország 3:46.03
8. Olaszország 3:46.33

VÍZILABDA:
Nők, helyosztók:
A 11. helyért
Franciaország–Új-Zéland 9–7
A 9. helyért
Hollandia–Kína 14–7
Az 5–8. helyért
Olaszország–Ausztrália 18–17 – ötméteresekkel
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–9
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Egyesült Államok 9–14
Kanada–Spanyolország 10–12

Magabiztos játékkal, fölényes győzelmet aratott férfi vízilabda-válogatottunk Oroszország ellen és bejutott a 17. FINA-Világbajnokság vízilabdatornájának elődöntőjébe.
Szebbnél szebb gólokat lőve, kiváló kapusteljesítménnyel gyakorlatilag egy negyed alatt eldőlt az oroszok elleni negyeddöntő mérkőzés. Hosnyánszky Norbert -kihasználva az első emberelőnyös szituációt- szerezte meg a vezetést, majd Varga Dénes, Manhercz és egy újabb Hosnyánszky bombával néggyel meglépett a magyar csapat. Közben hátul remekül védekeztünk, Vámos újabb találata pedig már szemmel láthatóan is sokkolta az oroszokat. Egy negyed után 5-0-s magyar előny, erre pedig legszebb álmainkban sem gondoltunk.
A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Nagy Viktor védett bravúrral, majd Varga Dénes bombázta kapura a kintről megítélt szabaddobást. 6-0!
Ivan Nagajev révén ellenfelünk is megmutatta, hogy tud szép gólt dobni, szélről irdatlan erővel vágta a hálóba a játékszert. Nagy Viktor, aki tegnap ünnepelte születésnapját, ma ő ajándékozta meg védéseivel azt a remek közönséget, amely kedd este kilátogatott a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába. Több, mint hétezren ünnepelték Vámos Marci és Varga Dénes újabb góljait, így a nagyszünetben már 8-1 volt a javunkra.
Ha valakiben még ekkor is támadt, egy cseppnyi kétely a mai mérkőzés végkimenetelét illetően, azokat Hárai és Manhercz hamar megnyugtatta, hiszen 10-1-ről fordítani, ráadásul egy nagyon jól játszó magyar válogatott ellen, több, mint csoda lett volna.
Noha az oroszok három egymást követő találatukkal döntetlenre hozták a harmadik játékrészt, az utolsó negyedet (is) hátradőlve figyelhettük. Szerencsére játékosaink nem ezt tették és újabb találatokkal növelték a magyar előnyt, végül kilencgólos győzelmet aratva várhatják a csütörtöki elődöntőben Görögország együttesét. A feladat nem lesz egyszerű, hiszen elődöntőbeli ellenfelünk meglehetősen simán, 12-7-re megverte Montenegrót úgy, hogy volt már 10-2 is az eredmény.
A másik ágon Szerbia-Horvátország elődöntőt rendeznek majd, közvetlenül a magyarok meccse után.
És, ha már magyar-görög, akkor ne feledkezzünk meg a holnapi női mérkőzésről sem. Igaz, hogy nem elődöntőt, hanem "csak" 5-8. helyért játszunk, a lányoknak most van igazán szüksége arra, hogy lássák, nem fordultak el tőlük a szurkolók. A magyar-görög női összecsapás 15 órakor kezdődik.

MAGYARORSZÁG - OROSZORSZÁG 14 - 5 (5-0, 3-1, 3-3, 3-1)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 7300 néző, vezette: Severo (olasz), Buch (spanyol)
Magyarország: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 4, Gór-Nagy, Varga Dénes 4, Erdélyi, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 3, Zalánki, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Statsenko – Vasilyev, Merkulov, Nagaev 1, Kholod, Lisunov 1, Shepelev. Csere: Korneev (kapus), Lazarev, Dereviankin 1, Bugaychuk 2, Ashaev, Suchkov. Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev

A Duna Arénában a délutáni úszó döntőkben két számban izgulhattunk magyar versenyzőkért.
A női 1500 méteres gyorsúszás fináléjában az amerikai Katie Ledecky egyértelmű favoritnak számított, ennek megfelelően már az első 50 méter után egy testhossznyi előnnyel járt a mezőny előtt. Azonban a mi szívünk két fiatal hölgyért, Kapás Boglárkáért és Késely Annáért dobogott. Ledecky győzött, Kapás Boglárka 4., míg Késely Ajna a 8. helyen ért célba.
Férfi 200 gyorson Kozma Dominik hetedik idővel került a döntőbe, végül 1:45.54-es eredménnyel, új országos csúccsal a 6. helyen zárt. A szám győztese a kínai Sun Yang 1:44.39-es idővel.
Hosszú Katinka ismét rajtkőre állt, ezúttal 200 gyorson. A szám délutáni elődöntőjébe a 3. helyen jutott be a délelőtti előfutamokról. Délután 1:55.98-at úszott és 5. helyen kvalifikálta magát a fináléba. Nem jutott be az elődöntőbe Verrasztó Evelyn, aki a délelőtti előfutamok után 1:59.92-es eredményével a 23. helyen végzett.
A délután utolsó elődöntőjében két versenyzőnk volt érdekelt. Férfi 200 pillangón Cseh László a legjobb, míg Kenderesi Tamás a 7. idővel jutott tovább az előfutamból, hogy aztán az elődöntőben nagyot domborítsanak. Végül a japán Seto Daiya mögött, de a dél-afrikai Chad le Clos előtt 2. és 3. helyen jutottak be a holnapi fináléba.
Délelőtt még két előfutamban voltunk érdekeltek, ahonnan nem sikerült úszóinknak továbbjutni. Férfi 800 gyorson Gyurta Gergely 8:03.87-es ideje a 21. helyhez volt elegendő, míg férfi 50 méter mellen Financsek Gábor 28.44-es idővel a 43. helyen végzett. Ugyanebben a számban a címvédő brit Adam Peaty, délelőtt és délután is világcsúcsot úszott. Az előfutamban 26.10, míg délután 25.95 volt az ideje, mikor felvillant a neve mellett a világrekordot jelző felirat.
Délután még két világcsúcs született a Duna Arénában. Női 100 háton a kanadai Kylie Masse 58.10-es idővel lett ennek a számnak a világrekordere, míg az amerikai Lilly King 1:04.13-mal 100 mellen lett mától a szám világcsúcstartója.
Holnap ismét lesz kiért izgulni. Többek között Hosszú Katinka, Cseh László és Kenderesi Tamás délutáni döntőit várhatjuk nagy izgalmakkal.

NYILATKOZATOK:

Kapás Boglárka:
"Most nem megy olyan könnyen a mosolygás, mint máskor. Kiúsztam magam, most ennyi volt bennem. Ha úgy másztam volna ki a vízből, hogy nem küzdöttem eléggé, akkor nem mosolyognék, de tudom, hogy küzdöttem a végéig és ez most egy világbajnoki negyedik helyhez volt elég. Az volt a baj, hogy túl hamar indultam el az első 2-300 méteren, lehet, hogy ezzel várni kellett volna. Láttam, hogy a túloldalon elmentek a többiek, de sajnos nem tudtam velük menni. 20 másodperccel jobbat tudok ennél az időnél, azzal simán érmes lettem volna."

Késely Ajna:
"Nagyjából 600-nál éreztem, hogy még van hátra 900 méter és nem fogom kibírni, úgyhogy túl korán elment az esélyem, hogy jó időt ússzak. Az ifi Eb után nagyon elfáradtam, sajnos a két és fél hetes felkészülés nem volt elég a vb-felkészüléshez. Csütörtökön a 4x200-as gyorsváltóban és a pénteki 800-on remélem jobban fog menni."

Kozma Dominik:
"Az elején nagyon érzésből úsztam, de sajnos ezzel nagyon ki is hajtottam magam. Ez 150-nél ütött vissza, amikor a fordulónál éreztem, hogy rá akarok erősíteni, de nem ment. Akkor ott azzal a próbálkozással, azzal az energiafröccsel le is romboltam a testemet, de a többiek jöttek, mint a talajvíz. Csalódott nem vagyok, nagyon jól éreztem magam úszás közben, legközelebb pedig még jobb lesz. A világcsúcsig nem állok meg! A közönség ordításából a fordulóknál mindig tudtam, hogy hányadik lehetek. Ha harminc méterrel hamarabb van vége, akkor lehet, hogy én nyerek!"

Hosszú Katinka:
"Jól ment, egy kicsit lassan kezdtem, de az egész futam egy kicsit lassú tempójú volt, Shane mutatta is, hogy az eleje nem volt valami jó. Igazából az a lényeg hogy benn vagyok a döntőben, egészen jó idővel, kb. fél másodpercre vagyok a legjobbamtól, idén ez volt a legjobb, én szeretnék odaérni a dobogóra, de ha az egyéni legjobbamat megdöntöm, annak is nagyon fogok örülni. Jó lenne ötödiknél jobb lenni, mert gyorsúszásban világbajnokságon még nem sikerült ennél jobb helyezést elérnem. Holnap már kezdődik a 200 pille, délelőtt is jól kell teljesíteni, és akkor két döntő is összejöhet délután. A tegnapi arany után tényleg felszabadultam, élveztem az úszást és a versenyzést. Hozzá lehet azért szokni ehhez a fantasztikus közönséghez, szerintem ha ennek az egésznek vége lesz, nagyon vissza fogjuk majd sírni, úgyhogy szeretném kiélvezni a helyzetet. Ledecky azért iszonyatosan gyors, én inkább az egyéni legjobbamra koncentrálok, és meglátjuk az mire lesz elég."

Cseh László:
"Az volt a terv, hogy megyek Chad Le Clos-szal, aki nagyon erősen kezdett, de a végét már nem bírta, úgyhogy visszaesett. Én viszont nagyon elégedett lehetek, nem volt ez rossz második úszásnak. Már reggel is jól ment, most még jobban, szóval sikerül eddig úgy építkezni, ahogy elterveztem. Jó lenne, ha mindketten felférnénk a dobogóra Tomival, de azért még nagyon meg kell majd küzdenünk."

Kenderesi Tamás:
"Érzékeltem, hogy azért itt mennek az emberek rendesen, főleg a táv első felében. Ha én is jobban megúszom az első százat, lehet az érzés sem lenne olyan jó, mint most. Úgy gondolom, hogy ez egyben van, az idő elképesztő, verseny előtt azt mondtam, hogy délelőttre 1:55.9-et, estére 1:54.9-et szeretnék, és ez be is jött. A harmadik legjobb idő megfelelő pályát jelent a holnapi döntőre, örülök is neki, mert így majd látom az esélyeseket. Mondhatnám taktikának is a szokásos nagy hajrát, erre készülünk edzéseken, ennek megfelelően építjük fel az úszásomat. Nem egy fajta hazárdjáték ez, korábban is ez vált be, most is teljesen jól működött. Tény, hogy azért már számítanak rám a végén az ellenfelek, én pedig tudok más felfogásban is versenyezni, de amíg működik, addig erőltetem. Remélem holnap valami aranyszínű éremmel a nyakamban beszélgetünk majd."

EREDMÉNYEK:

ÚSZÁS:
Férfi 200 méter gyors, döntő:
1. Sun Yang(Kína) 1:44.39
2. Townley Haas (Egyesült Államok) 1:45.04
3. Aleksandr Krasnykh (Oroszország) 1:45.23
4. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:45.27.
5. James Guy (Nagy-Britannia) 1:45.36
6. Kozma Dominik (Magyarország) 1:45.54 – új országos csúcs
7. Mikhail Dovgalyuk (Oroszország) 1:46.02
8. Park Taehwan (Dél-Korea) 1:47.11

Női 1500 méter gyors, döntő:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:31.82
2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 15:50.89
3. Simona Quadarella (Olaszország) 15:53.86
4. Kapás Boglárka (Magyarország) 16:06.27
5. Hou Yawen (Kína) 16:08.10
6. Kristel Kobrich (Chile) 16:13.46
7. Julia Hassler (Liechtenstein) 16:14.86
8. Késely Ajna (Magyarország) 16:22.87

Női 100 méter hát, döntő:
1. Kylie Masse (Kanada) 58.10 – világcsúcs
2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.58
3. Emily Seebohm (Ausztrália) 58.59
4. Olivia Smoliga (Egyesült Államok) 58.77
5. Anastasiia Fesikova (Oroszország) 58.83
6. Daria Ustinova (Oroszország) 59.50
7. Simona Baumrtová (Csehország) 59.71
8. Kathleen Dawson (Nagy-Britannia) 59.90

Férfi 100 méter hát, döntő:
1. Xu Jiayu (Kína) 52.44
2. Matt Grevers (Egyesült Államok) 52.48
3. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 52.59
4. Irie Ryosuke (Japán) 53.03
5. Grigory Tarasevich (Oroszország) 53.12
6. Mitchell Larkin (Ausztrália) 53.24
7. Guilherme Guido (Brazília) 53.66
8. Corey Main (Új-Zéland) 53.87

Női 100 mell, döntő:
1. Lilly King (Egyesült Államok) 1:04.13 – világcsúcs
2. Katie Meili (Egyesült Államok) 1:05.03
3. Yuliya Efimova (Oroszország) 1:05.05
4. Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:05.65
5. Shi Jinglin (Kína) 1:06.43
6. Kierra Smith (Kanada) 1:06.90
7. Jessica Vall (Spanyolország) 1:06.95
8. Sarah Vasey (Nagy-Britannia) 1:07.19

VÍZILABDA:
Férfiak, helyosztók:
A 15. helyért
Kanada–Dél-Afrika 9–6
A 13. helyért
Franciaország–Egyesült Államok 8–11
A 9–12. helyért
Brazília–Japán 7–9
Kazahsztán–Spanyolország 6–18
NEGYEDDÖNTŐ
Montenegró–Görögország 7–12
Szerbia–Ausztrália 15–5
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–5
Horvátország–Olaszország 12-9

A 17. FINA Világbajnokság szombati napján nem volt magyar érdekeltségű esemény, ám ez közel sem jelenti azt, hogy izgalommentesen alakult a napunk.
A Nemzetközi Úszószövetség mai tisztújító kongresszusán harmadik alkalommal is megválasztották a szervezet elnökévé az uruguayi dr. Julio C. Maglionét.
Gyárfás Tamást további négy évre beválasztották a FINA Bureau testületébe.
Elbúcsúzott az úszó világbajnokságok történetének egyik legszebb helyszíne, a városligeti szinkronúszó medence.
Délelőtt a csapatok szabad kombinációs kűrje zajlott és némi eső ugyan elriasztott néhány szurkolót, a hangulat így is fergeteges volt.
A számot -Oroszország távollétében- Kína nyerte meg. Este került sor az utolsó döntőre a Városligetben. A vegyes párosok szabad gyakorlatának fináléjában újra orosz aranyérmnek tisztelgett a közönség.
A Duna Arénában befejeződtek a műugró versenyek. A férfi 10 méteres toronyugró döntőben a brit Thomas Daley diadalmaskodott, míg a 3 méteres vegyes szinkron fináléban kínai arany született.
A Margitszigeten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában eldőlt, hogy a magyar női válogatott ellenfele Kanada lesz majd az elődöntőbe jutásért.
Az esti órákra maradtak itt is az izgalmak. A nyolc közé jutásért vívott találkozón Oroszország ugyan egy góllal legyőzte Hollandiát, azonban a "tulipánosok" megóvták a meccset. Történt ugyanis, hogy 8-8-as állásnál az oroszok időt kértek, csakhogy akkor már nem volt náluk a labda, -legalábbis ezt bizonygatják a hollandok-. akkor pedig holland ötméteressel kellett volna folytatódnia a játéknak. A játékvezetők hosszú percekig tanakodtak, majd végül orosz támadással -és időkéréssel- folytatódott a játék. Az összecsapás ezért hivatalosan csak holnap ér majd véget.
És, ha már a vasárnapot említjük, megkezdik szereplésüket úszóink. Medencébe ugrik többek között Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Kapás Boglárka is. Utóbbi, reményeink szerint bejut a női 400 gyors döntőjébe, amit szintén a holnapi napon rendeznek.

EREDMÉNYEK:

MŰÚSZÁS:
Csapat szabad kombináció, döntő:
1. Kína 96.10000
2. Ukrajna 94.0000
3. Japán 93.200

Vegyes páros szabad gyakorlat, döntő:
1. Mikhaela Kalancha, Aleksandr Maltsev (Oroszország) 92,6000 pont
2. Mariangela Perrupato, Giorgio Minisini (Olaszország) 91,1000
3. Kanako Spendlove, Bill May (Egyesült Államok) 88,7667

MŰUGRÁS:
Férfi 10 méter toronyugrás, döntő:
1. Thomas Daley (Nagy-Britannia) 590,95 pont
2. Chen Aisen (Kína) 585,25
3. Yang Jian (Kína) 565,15

Vegyes páros 3 méter szinkron, döntő:
1. Wang Han, Li Zhen (Kína) 323.70
2. Grace Reid, Thomas Daley (Nagy-Britannia) 308.04
3. Jennifer Abel, Francois Imbeau-Dulac (Kanada) 297.72

VÍZILABDA:
Nők, a 13-16. helyért:
Brazília–Dél-Afrika 10–5
Japán–Kazahsztán 17–8

A legjobb nyolc közé jutásért:
Kanada–Új-Zéland 16–3
Kína–Spanyolország 5–13
Hollandia–Oroszország 10–11
Franciaország–Ausztrália 2–16

Az úszó, műúszó, műugró, nyíltvízi úszó és vízilabda világbajnokság, csúnyán kiejtve vizes vb eddig eltelt időszakában sem volt sok okunk a panaszra, ám a mai napon valami olyan történt, mely után már nem csak mi dörzsöltük a szemünket.
Hosszú Katinka élete első világcsúcsát úszta 50 méteres medencében, Cseh László pedig világbajnoki bronzérmet szerzett, mellyel sporttörténelmet írt. Ha hozzáadjuk Olasz Anna 25 kilométeren szerzett ezüstjét, Risztov Éva olimpiai kvótaszerzését és férfi vízilabda-válogatottunk menetelését, akkor már most igen büszkék lehetünk sportolóinkra. És hol van még a vége?
Hétfőn a magyar csapat részéről a legnagyobb várakozás természetesen Hosszú Katinka (női 200 méter vegyes) és Cseh László (férfi 50 méter pillangó) döntőjét övezte, bár utóbbi esetében nem feltétlenül ebben a számban vártunk érmet. Lett...
Hosszú Katinka már az elő- és középfutam során "bontogatta szárnyait", két Európa-csúcsával jelezte, hogy itt ma valami nagy dolog fog történni.
Mikor a női 200 méteres vegyesúszás indulói bevonultak az impozáns kazanyi uszoda versenymedencéjéhez, még tettünk egy pillantást Ariana Kukors 2009-ben, a szuperdresszes korszakban felállított világcsúcsára (2:06.15).
A rajt utáni pillanatokban mindenki megtapasztalhatta, Katka csúcsformáját. 50 méterig a brit Siobhan-Marie O'Connor tartotta vele a lépést, akivel szinte egyszerre értek a falhoz. 42 századdal a világcsúcs részidőn belül fordult Hosszú Katinka, majd a háton úgy úszott el riválisától, mint ahogy azt anno Egerszegi Krisztina tette. Százhoz érve majd' egy másodperccel volt a brit előtt és három tizeddel a világcsúcs részidőn belül. Az utolsó ötvenre fordulva már nem volt kétség afelől, ki lesz a világbajnok, Katinkának egyetlen ellenfele maradt, az óra. Hihetetlen tempót diktált, két testhosszal úszott a többiek előtt és végül 2:06.12-es új világcsúccsal csapott a célba.
"Délután egy pillanatot sem aludtam, mert csak a versenyre koncentráltam. Nem akartam magam beleélni a világcsúcs-döntésbe, nehogy ez túlzottan elvigye a gondolataimat. Azt persze sejtettem, hogy nyerek, de ebbe sem akartam túlzottan belelovalni magam, mert ez mégiscsak egy világbajnoki döntő. Magára az úszásra egyáltalán nem emlékszem - ami egyértelműen mutatja, hogy ez jó volt, mert ez akkor van, amikor tényleg ki tudod zárni a külvilágot teljesen és tényleg kiadsz mindent magadból. Az utolsó húsz-huszonöt méter van meg, mert akkor kezdett nagyon fájni mindenem, de a lényeg, hogy azért csak jött a fal.
Számomra a világcsúcs a csúcs. Az, hogy nálam gyorsabban senki sem úszott még az adott távon. Ez többet jelent az aranyérmeknél is. Rövidpályás már úsztam, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent ez különösen sokat - ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha, vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült" - nyilatkozta a Vasas SC sportolója a Magyar Úszó Szövetség honlapján.
Cseh László 23.06-os országos csúccsal, harmadik helyen jutott be a döntőbe.
A rajtnál mért reakcióideje a leglassabb volt a mezőnyben, ám óriási hajrát produkálva, végül mindössze 18 századdal elmaradva a győztes Florent Manaudou-tól, holtversenyben a lengyel Konrad Czerniakkal a harmadik lett.
Cseh László mostani bronzérmével sporttörténelmet írt: sorozatban a hetedik világbajnokságán szerzett érmet, erre pedig még soha, senki nem volt képes az úszósport történetében.
“Úsztam én már ezerféle számot, de igazából a mai napig nem tudom, hogyan kell egy jó ötvenes sprintet leúszni, mert ez annyira távol áll tőlem. A rajtom állítólag megint a leglassabb volt, bár szerintem még mindig jobb, mint a tegnapi – és szerintem a fal sem jött ki olyan jól, nagyjából ennek tudható be, miért nem sikerült jobbat úsznom, netán 23 alá mennem, amit egyébként szerettem volna. Ez az egész egy kirándulás volt, ami persze igen jól sikerült. Az éremnek nagyon örülök, de annak még jobban, hogy megkaptam a visszaigazolást: jó formában vagyok, megvan a sebességem, az pedig a kétszázon sem árt, ha az ember azért tud haladni” - mondta Cseh László a Magyar Úszó Szövetségnek adott nyilatkozatában.
Holnap folytatódnak a versenyek, ám este kitekintünk a vízilabda arénába is, ahol Benedek Tibor válogatottja Olaszország ellen mérkőzik a legjobb négy közé kerülésért.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek