Megérkezett Antwerpenbe női röplabda-válogatottunk, hogy a nyári, kora őszi bravúros teljesítményét megkoronázva, valóra váltsa álmait.
A következőkben összefoglaljuk az eddig megtett utat és bemutatjuk az Eb-keretet.
Kőkemény tatai edzőtábor után érkeztek a játékosok az érdi sportcsarnokba, ahol az Eb-re való felkészülés jegyében az első "meccses" periódusra került sor.
Családias hangulat fogadta a résztvevő együtteseket, a spanyol és finn csapat ellen vívott rövidített mérkőzésekre néhány néző is kilátogatott, ám természetesen ezen időszak még nem hozott örömjátékot és nem a közönség szórakoztatását volt hivatott szolgálni. A számszerű eredmények sem voltak túl fontosak, ellenben azokkal a tapasztalatokkal, melyeket Jan De Brandt szövetségi kapitány, segítője, Jókay Zoltán és a játékosok gyűjtöttek be.
Az érdi minitorna után Gyulára és Békéscsabára "költöztek" a lányok, ahol Franciaország ellen vívtak három találkozót, melyből mindössze egy volt nyilvános.
Augusztus 1-től újabb állomásához érkezett a felkészülés, immáron némi téttel. Csapatunk az Európa Liga csoportküzdelmeiben volt érdekelt, ahol Grúzia, Törökország, Görögország, Izrael és Lengyelország ellen játszott két-két mérkőzést.
A békéscsabai,  Grúzia elleni két mérkőzés afféle bemelegítés volt. Két sima meccsen 3:0 arányban győztek a mieink, akik mindössze egyetlen játszmában engedték 15-ig az ellenfelet.
Ankarában már egyáltalán nem volt ennyire könnyű dolga lányainknak. Bár megnehezítették a félholdasok dolgát, mindkét mérkőzést a vendéglátók nyerték 3:0 arányban.
Görögországot már Érden fogadta a csapat, ám a párharc felemásra sikeredett. Mindkét csapat egyszer-egyszer győzött 3:1-re.
A következő héten, Izrael ellen már sokkal jobb állapotban voltak játékosaink. Mindkét mérkőzést (az elsőt végtelenül simán) megnyerték a mieink, majd következő héten Lengyelországban aratott kettős győzelmet együttesünk, mellyel a csoport második helyén zárt.
Az elődöntő első összecsapására Megalopolisban került sor, ahol a görög házigazda igen szívósnak bizonyult. Az első játszmát hatalmas csatában 26-24-re, a másodikat kissé könnyedebben 25-19-re nyerték a magyar lányok, azonban a görögök 0:2 után sem adták fel és kiegyenlítettek. A döntő szettben már nem csak a szíve volt helyén a mi lányainknak, így 15-11-re behúzták a játszmát.
A visszavágót Szombathelyen rendezték, ahol az első játszma után még ellenfelünknél volt az előny, de végül összekapták magukat a csajok és 3:1 arányban diadalmaskodtak.
A Törökország elleni döntő egy megvalósult álom volt játékosaink számára. Az Érd Aréna fantasztikus hangulattal várta a főszereplőket, játékosaink előtt pedig, mintegy plusz motivációként felvonultak a 40 évvel ezelőtt Európa-bajnoki ezüstérmet szerző női válogatott tagjai, akiket Ludvig Zsolt, a honi szövetség megbízott elnöke (a tisztújítás után immár főtitkár) köszöntött.
1700 torok hangja és 3400 összecsattanó tenyér segítette nem csupán a röplabda, hanem az egész magyar sport újabb sikeréhez ezt a csodálatos társaságot, akik -mondjuk ki- Magyarország új kedvenceivé váltak. Játékuk lenyűgöző és ellenállhatatlan volt, minden egyes megmozduláson érződött, hogy igazán élvezik azt. Persze, hogy nem lehet nem élvezni azt, mikor egy papíron sokkal erősebb válogatottat 3:0-ra legyőznek? Ahogy akkor írtam: "mikor a fiatal szerelmesek elbúcsúznak a párjuktól attól a perctől várják, a következő randevút, mikor újra megláthatják Őt.
Mostanság ugyanezt érzi az ember a magyar női röplabda-válogatott iránt."
Aznap egy egész sportcsarnoknyi ember ment miattuk Érdre, de ami ennél is fontosabb volt, hogy a mérkőzés végén nem volt olyan magyar játékos, akiket ne vettek volna körül gyerekek.
Persze a párharc még a 3:0 ellenére sem dőlt el, sőt, a torna furcsa versenykiírásából adódóan, (a sorozat oda-, visszavágós párharcai is pontrendszerben zajlottak: 3:0, 3:1 három, míg a 3:2 két pontot ért, a 2:3 egyet, az 1:3 és a 0:3 pedig nullát) amikor Izmirben 1:0-ra vezetett a magyar csapat, még mindig nem mondhattuk el, hogy Magyarország Európa Liga győztes. Akkor még nem... A török csapat sem szenvedett a szurkolók buzdításának hiányától, talán ennek is köszönhető, hogy felálltak a padlóról és 3:1-re nyerték a meccset, így következhetett a ráadás, az aranyszett, ahol hiába a 4100 tomboló szurkoló, a mieink diadalmaskodtak, mellyel felülmúlták a legmerészebb várakozásainkat.
A felkészülés egy szlovéniai túrával zárult volna, azonban több játékosunk is vírusos megbetegedésen esett át, így a szakmai stáb nem látta értelmét, hogy a csapat elutazzon Mariborba, így aztán a lábadozásé, kedden és szerdán pedig az edzéseké volt a főszerep.
És, ha már a valóra vált és a beteljesülésre váró álmokról beszéltünk, a felkészülés során, nekem is volt egy, melyben Rotterdamban is láttuk pályára lépni lányainkat...

Magyarország utoljára 1987-ben jutott ki az EB-re. Akkor szintén Belgium, volt a házigazda, akiket sikerült 3:0-ra legyőznünk.

Csoportellenfeleink:
Belgium ellen eddig pozitv a mérlegünk: 9 meccs 6 győzelem, 3 vereség. Az előző kontinensviadalon bronzérmet szereztek és ezt a Hollandiával közösen rendezett tornán sem szeretnék alább adni. A hazai közönség is őket fogja támogatni, ám a mieink Törökországban is megmutatták, hogy idegen közegben sem ijednek meg könnyen.
Törökország adja a BL-győztes és bronzérmes klubbot is. A csoportmeccsek során mindkétszer legyőztek, azonban a fontosabb összecsapáson lányaink diadalmaskodtak. Eddig 16 meccset vívtunk ellenük, 4 alkalommal győztünk, 12-szer kikaptunk.
A három találkozó közül Azerbajdzsán ellen adják a legtöbb esélyt szakembereink egy esetleges győzelemre. Eddig egyszer találkozott a két válogatott, akkor utolsó csoportellenfelünk bizonyult jobbnak, ám kulcs lehet, hogy, míg az azeriek játéka egy-egy kulcsemberen múlik, addig a mi oldalunkon az egyéniségek mellett igazi csapat működik.

A program:

Szeptember 26., szombat 17:30
Belgium–Magyarország
Szeptember 27., vasárnap 19:00
Magyarország–Törökország
Szeptember 28., hétfő 17:00
Magyarország–Azerbajdzsán

A szombati összecsapást a SportM, a vasárnapi és a hétfői párharcot a Sport2 közvetíti.

Az alábbiakban bemutatjuk a magyar válogatott játékosait. Jan de Brandt meghozta a nehéz döntést: az Európa Ligát nyert keretből végül Bodnár Dorottya és Szabó Adrienn maradt ki.

A fotókat Muzslay Péter készítette és a Magyar Röplabda Szövetség továbbította felénk.

Név:
DOBI EDINA

Születési hely, idő:
Eger,
1987.10.22.

Klub:
klub nélkül

Poszt:
center

eb keret dobi edina

Név:
HORVÁTH DÓRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1988.03.04.

Klub:
Modena, ITA

Poszt:
ütő

eb keret horvath dora

 

Név:
KÖTÉL DÓRA

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,
1988.06.16.

Klub:
UTE

Poszt:
liberó

 eb keret kotel dora

Név:
KÖTÉL ZSANETT

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,           
1986.07.15.

Klub:
Amiens, FRA

Poszt:
feladó

eb keret kotel zsanett

 

Név:
LÉVAI VIVIEN

Születési hely, idő:
Budapest,
1992.05.12.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
liberó

eb keret levai vivienn

Név:
LILIOM RITA

Születési hely, idő:
Budapest,
1986.05.23.

Klub:
Pesaro, ITA

Poszt:
ütő

eb keret liliom rita

 

Név:
PALLAG ÁGNES

Születési hely, idő:
Szeged,
1993.09.02.

Klub:
Gent, BEL

Poszt:
ütő

eb keret pallag agnes

Név:
SÁNDOR RENÁTA

Születési hely, idő:
Jászberény,
1990.12.15.

Klub:
Stuttgart, GER

Poszt:
ütő

eb keret sandor renata

 

Név:
SZAKMÁRY GRÉTA

Születési hely, idő:
Nyíregyháza,
1991.12.31.

Klub:
Békéscsaba

Poszt:
ütő

eb keret szakmary greta

Név:
SZÉLES PETRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1988.01.27.

Klub:
Gödöllő

Poszt:
center

eb keret szeles petra

 

Név:
SZOMBATHELYI SZANDRA

Születési hely, idő:
Budapest,
1989.08.02.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
ütő

eb keret szombathelyi szandra

Név:
TÁLAS ZSUZSANNA

Születési hely, idő:
Székesfehérvár,
1993.07.09.

Klub:
Békéscsaba

Poszt:
feladó

eb keret talas zsuzsanna

 

Név:
VACSI EVELIN

Születési hely, idő:
Mór,
1993.10.28.

Klub:
Vasas Óbuda

Poszt:
center

eb keret vacsi evelin


SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:

Név:
Jan De Brandt

Születési hely, idő:
Ternat, BEL
1959.01.20.


eb keret jan de brandt

Ismét büszkék lehetünk speciális sportolóinkra. Ezúttal labdarúgóink gazdagodtak egy szép bronzéremmel Hollandiában.
Csapatunk a divíziós mérkőzések után az 1. csoportba került. Itt három találkozón 4 pontot szerzett Belgium, és két helyi holland gárda ellen. Együttesünk nagyon jól játszott, tömérdek helyzetet is kialakított ezeken a meccseken, amelyek nagy része azonban kimaradt.
A helyosztón, a harmadik helyért újra Belgiummal csaptunk össze. Ezen a mérkőzésen már 3-2-re nyertünk! Vagyis kiharcoltuk a bronzérmet!
Egy csendes kis faluban, Hertogenboschban rendezték a tornát, változékony időjárási körülmények között, de nagyon családias hangulatban.
Az MSOSZ és mi is gratulálunk az érmet szerző magyar csapatnak!
Szili Zoltánnak, Sándor Bélának, Szabó Attilának, Villás Józsefnek, Szalai Istvánnak Zsiráról.
Bános Istvánnak, Lengyel Zoltánnak, Nyári Gyulának, Botos Józsefnek Diósjenőről és Szenyán Tibornak Csákánydoroszlóról.
A Speciális Olimpiai Szövetség külön köszöni Dr. Molnár Andrea MSOSZ társelnöknek, delegációvezetőnek és Marton Gergő MSOSZ labdarúgó szakágvezetőnek a munkáját a helyszínen!

Minden idők legjobb teljesítményével rukkoltak elő a magyar kempósok a törökországi Antalyában rendezett világbajnokságon, a hétvégén. Nem kevesebb mint kilencvenhat alkalommal állhattak fel a dobogóra a magyar sportolók.
Pecsuvácz Péter sajtófőnök beszámolója szerint még sosem volt ennyire sikeres világbajnoksága a magyar kempósoknak, mint ebben az esztendőben. Ezt a hazai szövetség vezetői büszkén jelentették be azután, hogy a péntektől vasárnapig lezajlott törökországi versenyen 31 arany-, 24 ezüst- és 41 bronzérem volt a magyar mérleg.
"A szerzett medáliák számát, és az ehhez párosuló indulói létszám arányát figyelembe véve kijelenthetjük, hogy ez minden idők legeredményesebb magyar szereplése a Nemzetközi Kempo Szövetség világbajnokságainak történetében. Ez nagyszerű eredmény, melyre joggal lehet büszke valamennyi harcosunk. - értékelt Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke.
Magyarország a 16 év alattiak részére meghirdetett világkupán mind a technikai, mind a küzdelmi és összetett végeredményben élen végzett a közel harminc résztvevő nemzet közül. Mindezt nagy fölénnyel érte el a csapat.
A felnőttek mezőnyében - ami már világbajnoki címekről döntött - ugyancsak aranyérmes lett a csapat a technikai számok kategóriájában, míg bronzérmes a küzdelmi versenyszámokban. Itt a tradicionális és küzdelmi eredmények összesített rangsorában Románia mögött ezüstérmes helyen zárt Magyarország. Moldova lett a harmadik.
Lacza Ábel (Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia-Budajenő Kempo Klub) és Pásztor Ádám (Újfehértói Kempo HSE) immár harmadjára lett a világ legjobbja saját kategóriájában. Mindkét versenyző másodjára védte meg a tavalyelőtt szintén itt, Antalyában megszerzett aranyérmes pozícióját.

magyar valogatott

Ódor Lilinek (Felcsúti Fehér Tigrisek Kempo HSE) és Szabó Tibor Benedeknek (Újfehértói Kempo HSE) pedig egyaránt három-három arany színű medáliát sikerült elhoznia Antalyából.
A magyar csapat aranyérmesei: Baros Tamás, Békési Sándor, Deák Márton, Herman Krisztofer László, Kerepesi Daniella, Király Fanni, Kornély Medárd, Lacza Ábel Ádám, Lévai János, Megyeri Szabina, Mészáros Márk, Molnár Csaba, Ódor Erik, Ódor Lili, Pásztor Ádám, Szabó Gyula Patrik, Szabó Ingrid, Szabó Tibor Benedek, Tóth Károly Imre, Vaitzner Richárd György, Vigyikán Vita.
A pénteki nyitó ünnepségen Lovász Gábornak, a Magyar Kempo Szövetség alelnökének és technikai vezetőjének adományozták a 7. dan fokozatot.
"Váratlanul ért ez a megtiszteltetés, de természetesen nagyon boldoggá tesz, és úgy érzem, hogy ezzel elismerték a sok-sok éven át végzett szakmai munkásságomat. Külön öröm számomra, hogy ez olyankor történt, amikor az edzőtársaimmal végzett háttérmunkához méltó eredményt értek el kempósaink." - nyilatkozott Lovász Gábor, aki mostantól a Hanshi cím viselésére is jogosult.
Tóth Károlynak 1. dan fokozatot adományoztak. Kiosztották a nemzetközi dan diplomákat is, amelyeket Hebők Zoltán, Kornély György és Németh István mesterek kaptak meg.
Az idei kempo Európa-bajnokságot Budapest rendezi decemberben, míg a jövő évi vb-nek Románia ad otthont.
A világbajnokság magyar vonatkozású részletes eredményei a Magyar Kempo Szövetség honlapján láthatók.

A 2015 a futás jubileumi éve program a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás ünnepi hétvégéjén szombaton a rövidebb távokkal indult (összesen 7 táv). Az idén először kétnapos rendezvényt egy 3x2 km-es váltó vezette be (Verrasztó Dávid Európa-bajnok úszó, Hevesi Tamás énekes, dr. Zacher Gábor toxikológus is indult), majd a 2,5 km négy versenyének rajtjai következtek. A szűkített szigetkört először az iskolai csapatok teljesítették, a két rajt mindegyike teltházas volt, de az egyéni nevezők délutáni két futama is igazi közönségsiker volt. A Suhanj! fogyatékkal élők futama és a Családi futás 750 méteréhez pedig azok csatlakoztak, akik még csak ismerkednek a futás, a sport világával.
Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport eseménye (előzetesen több mint 25 ezer nevezés érkezett), a kétnapos 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás vasárnap folytatódik a félmaratonnal és a 10 km-es klasszikus Vivicittá Városvédő Futással, majd a 7 km-es távval. Az egyébként is sok türelmet igénylő budapesti közlekedés helyzete holnap tovább változik a verseny idejére. Mielőtt bárki - akár tömegközlekedéssel, akár autóval - útnak indul, az aktuális helyzetről érdemes tájékozódni a forgalmivaltozasok.hu oldalon.

Kijelölte bő keretét az áprilisban Krakkóban, illetve Debrecenben rendezendő világbajnokságokra készülő felnőtt, illetve U18-as férfiválogatott szakvezetősége is.
A felnőttek 36 fős névsorral kezdenek majd április 3-án pénteken, amikor délután találkozik a csapat Káposztásmegyeren, a Jégpalotában, amely az edzőmérkőzéseket leszámítva az
egész felkészülés színhelye lesz. A keretet illető váratlan, de kellemes fejlemény, hogy az agyvelőgyulladásából felépült, és a Rich Chernomaz szövetségi kapitány által a hétvégén,
a helyszínen megtekintett Magyar Kupa - négyes döntőn visszatérő Hetényi Zoltán is csatlakozhat a válogatotthoz, amelyben két honosításra váró játékos, Andrew Sarauer és Frank Banham
is helyet kapott – utóbbiak feltehetőleg a világbajnokság előtt megkapják a magyar útlevelüket, így nem lesz technikai akadálya, hogy szerepelhessenek Krakkóban.
A légiósok közül Sebők Balázsra még egy finn másodosztályú bronzmérkőzés vár április 8-án, ő utána térhet haza, Nagy Gergő, Vas János és Vas Márton klubjai azonban még versenyben
vannak a külföldi rájátszásokban, így az ő csatlakozásuk és/vagy vb-szereplésük egyelőre bizonytalan. A száraz és jeges edzéseket, értekezleteket és csapatépítést tartalmazó kéthetes
programban három tesztmérkőzés szerepel: április 8-án Bécsben, 10-én Budapesten, a Tüskecsarnokban játszunk Ausztria ellen, ahol 12-én Szlovéniával is meccselünk.
A világbajnokság helyszínére, Krakkóba a tervek szerint április 17-én, pénteken utazik a küldöttség. Az április 19-től 26-ig tartó divízió 1/A világbajnokságon sorrendben Japán,
Kazahsztán, Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lengyelország lesz a mieink ellenfele.
Az ifjúsági csapat 48 fős kerettel lát neki a felkészülésnek az április 12-től 18-ig Debrecenben rendezendő divízió 1/B világbajnokságra. Glen Williamson kerete április 4-én, szombaton
délelőtt találkozik Káposztásmegyeren, a Jégpalotában, ám már Debrecenben gyakorol Dániával és Ukrajnával 9-én és 10-én. Az ifik sorrendben Dánia, Kazahsztán, Norvégia és
Franciaország legjobbjaival vívnak majd.

FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT:
Kapusok:
Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár
AV19)
Bekkek:
Gőz Balázs (Miskolc), Gröschl Tamás, Mestyán István, Pozsgai Tamás
(Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Atila, Re
iter Attila, Szirányi Bence, Tokaji Viktor,
Varga Arnold (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt, német)
Csatárok:
Azari Zsolt (DAB), Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Erdély Csanád,
Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sar
auer, Sárpátki Tamás, Sikorcin
Ladislav, Vincze Péter (Fehérvár), Berta Ákos (Debreceni HK), Hajós Roland, Tyler Metcalfe,
Nagy Krisztián, Tóth Adrián (Miskolc), Hári János (MODO, svéd), Nagy Gergő (Kalamzoo
Wings, amerikai), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki,
finn), Sofron István (Krefeld Pinguine, német),
Vas János (Slavia Praha, cseh)

FÉRFI FELNŐTT DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG:
időpont:
április 19-25.
helyszín:
Krakkó, Arena Kraków
ellenfelek:
Japán,
Kazahsztán,
Olaszország,
Ukrajna,
Lengyelország


FÉRFI U18-AS VÁLOGATOTT:
Bő keret a felkészülésre:
Antal Arnold, Bálint Tamás, Banga Viktor, Baranyai Balázs, Bernáth Milán, Bukor Rajmund, Darabos Krisztofer, Garát Zsombor, Gerencsér Dominik, Laczkó Ákos, Pandur Olivér, Sándor Flórián, Simotics Ferenc, Stipsicz Bence, Szabó Bence, Szabó Dávid, Szlama Dániel, Takács Bence, Tóth Gergely, Bugár Gábor, Gáspár Máté, Horváth András, Horváth Bálint, Imre Patrik, Kiss Zsombor, Kiss Patrik, Kovács Olivér, Kőrösi Péter, Kreisz Brúnó, Nagy Zoltán, Nagy Ákos, Péter Andor, Pozsár Márk, Sági Martin, Sarcia Antonino, Sebestyén Dávid, Szabad Kevin, Szita Donát, Szlépka Armand, Tóth Renátó, Török Viktor, Vizi Dániel, Bors Gergely, Dobos Kristóf, Győri Boldizsár, Kiss Bence, Plesz Bendegúz, Szeles Martin.

U18-AS DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG:
időpont:
április 12-18.
helyszín:
Debrecen
ellenfelek:
Dánia,
Kazahsztán,
Fehéroroszország,
Norvégia,
Franciaország

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek