A harmadik nap hozta el azt, amit már az első napon is reméltünk, mégpedig, hogy egy versenyzőnkért az éremcsatában is szoríthassunk. Az ukrán származású, két éve honosított Olejnik Pavlo ugyanis bejutott a szabadfogásúak 97 kg-os súlycsoportjának elődöntőjébe a Budapesten zajló birkózó világbajnokságon.
Olejnik az első körön mérkőzés nélkül jutott tovább, miután az argentin Ricardo Adrian Baez nem állt ki ellene, majd a negyeddöntőben mindössze másfél perc alatt verte 10-0-ra a kanadai Jordan David Steent. Az elődöntő egy igazán kemény ellenfelet hozott az ukrán-magyar sportolónak, az amerikai Kyle Snyder személyében egy olimpiai- és kétszeres világbajnok nézett vele farkasszemet a szőnyegen. A bravúr sajnos elmaradt, Olejnik Pavlo ádáz küzdelem után maradt alul 3-0 arányban, így holnap 18 órától a bronzmérkőzésen láthatjuk a Papp László Budapest Sportarénában.
A bronzéremig lehetett eljutni a 65 kilósok vigaszágáról is, ám Asarin Roman hiába küzdött nagyot, kikapott a dél-koreai Lee Seung-Chultól, így kiesett. „Sajnos erősebb volt az ellenfél. Tbilisziben már találkoztunk, akkor simán kikaptam a koreaitól, de most szorosabb meccset játszottunk. Nem volt erőm a győzelemhez. Ez most így alakult.”- mondta Asarin a mérkőzés után.
A 70 kilós Lukács Norbertnek nem sok szerencséje volt a sorsoláskor, első körben megkapta az örmények világ- és Európa-bajnokát, Devid Safaryant és hiába harcolt hősiesen, végül 4-1-es vereséget szenvedett. A meccs után így értékelt: „Már péntek óta nagyon izgultam. Szorosabb mérkőzésre számítottam, de nem tudtam közelebb menni az örményhez. Korábban már birkóztam ellene, ismertem a mozdulatait, de a mai váratlanul ért. Nem értem el a lábát, ami hátráltatott; ma ő volt a jobb.”
A szabadfogásúak versenye holnap véget ér, reményeink szerint magyar éremmel.
Hétfőn bemutatkozhattak a hölgyek is. Két súlycsoport küzdelmeit rendezték meg, ám az 59 kilogrammosok között Dollák Tamara és az 55 kg-os, Eb-bronzérmes Galambos Ramóna is kikapott első mérkőzésén. Előbbit a mexikói Alejandra Romero Bonilla 0-8-al, utóbbit az amerikai Jaccara Winchester búcsúztatta 1-12-vel. Érthetően egyik hölgy sem volt maradéktalanul boldog, mikor lejött a szőnyegről: “Sajnos az első három percben előjöttek a hibáim, és ezekre nem tudtam kellőképpen odafigyelni. A második három perc mondhatni jobban sikerült, mert tartani tudtam a különbséget. Ez az első világversenyem, ezért nem vagyok meglepődve, hogy így alakult számomra, ráadásul a mexikói az erősebb versenyzők közé tartozik. Küzdöttem, amíg tudtam, és ez most így alakult, ennek ellenére életem legjobb versenye volt. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt birkózni.” - mondta Dollák Tamara. Galambos Ramóna így értékelt: „Nemcsak az eredménnyel, de a teljesítményemmel is elégedetlen vagyok. Az első menetet nem éreztem, eléggé izgultam. Nem tudtam leküzdeni a pánikot, nem volt időm túllendülni ezen. Fizikálisan erős volt az ellenfél és rossz taktikát választottam, sőt amit terveztünk, nem is tudtam megvalósítani.”
Ma újabb négy súlycsoportban osztottak érmet. A legfényesebbek amerikai, orosz, japán nyakba kerültek.


VÉGEREDMÉNYEK:

57 kg:
1. Zaur Uguev (Oroszország)
2. Nurislam Sanayev (Kazahsztán)
3. Yuki Takahashi (Japán) és Suleyman Atli (Törökország)
5. Reineri Andreu Ortega (Kuba) és Thomas Gilman (Egyesült Államok)

65 kg:
1. Takuto Otoguro (Japán)
2. Bajrang Bajrang (India)
3. Akhmed Chakaev (Oroszország) és Alejandro Enrique Valdes Tobier (Kuba)
5. George Bucur (Románia) és Lee Seung-Chul (Dél-Korea)

79 kg:
1. Kyle Douglas Dake (Egyesült Államok)
2. Yabrail Hasanov (Azerbajdzsán)
3. Akhmed Gadzhimagomedov (Oroszország) és Ali Shabanov (Fehéroroszország)
5. Davit Khutsishvili (Grúzia) és Essadollah Akbarizarinkolaei (Irán)

92 kg:
1. J'den Michael Tbory Cox (Egyesült Államok)
2. Ivan Yankouski (Fehéroroszország)
3. Atsushi Matsumoto (Japán) és Alireza Karimimachiani (Irán)
5. Turtogtokh Luvsandorj (Mongólia) és Dato Marsagishvili (Grúzia)

Holnap a férfiak éremcsatározásaivel és a női versenyekkel folytatódik a vb, a sorsolás alapján 65 kg-ban Sleisz Gabriella a japán Gempei ellen kezd, a 68 kilósoknál Wilson Vanessa a kirgiz Meerim Zhumanazarova ellen lép szőnyegre. 72 kg-ban Szmolka Nikoletta ellenfele a mongol Nasanburmaa Ochirbat lesz, míg a 76 kilósoknál Németh Zsanett a többszörös világbajnoki érmes, Európa-bajnok fehérorosz Vasilisa Marzaliukkal kezd majd.

Négy súlycsoport és a tegnapi súlycsoportok vigaszági küzdelmeivel folytatódott a szabadfogásúak versenye a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó világbajnokságon, azonban magyar győzelmet ma nem láthatott a kilátogató publikum.
125 kg-ban Ligeti Dániel szempontjából kiválóan kezdődött az orosz Khizriev elleni vigaszági találkozó, miután egy négypontos akciót hajtott végre sikeresen. A folytatás már közel sem volt ilyen szép, az orosz felülkerekedett a magyar birkózón és a maga javára fordította az eredményt, így Ligeti búcsúzott. A mérkőzés után érthetően csalódottan nyilatkozott:
„Lent sajnos nem működött a védekezésem, de fent sem volt az igazi. Mérges vagyok magamra, mert kaptam egy esélyt a vigaszágon, de nem éltem vele. Nem érzem úgy, hogy gond lett volna a felkészülésemmel, mégis fáradtnak éreztem magam, nem tudom az okát. Nagyon köszönöm a szurkolóknak a támogatást!”
57 kg-ban az első felnőtt versenyén szereplő Farkas Rajmund 6-0-ra kikapott a dél-koreai Kimtől. A fiatal magyar így látta a történteket:
„Sokkal tapasztaltabb riválissal birkóztam, aki ellen mindent megpróbáltam, kihoztam magamból, amit tudtam. Az edzőm, Tibi bá’ minden világversenyemre elkísér, most is próbált folyamatosan segíteni. Nagyon jó érzés volt idehaza versenyezni, a szüleim is ott voltak a csarnokban.”
Nem sikerült a selejtező a magyar színekben versenyző Asarin Romannak sem. Bár egy levitel után 2-0-s előnyre tett szert az indiai Bajranggal szemben, ám az Ázsia-játékok győztes rutinja döntőnek bizonyult és fordítani tudott. Bajrang később a döntőig menetelt, így Asarin holnap a vigaszágon folytathatja a 65 kilósok között.
Idei Európa-bajnoki bronzérmesünk, a 79 kg-ban szereplő Nagy Mihály 9-0 arányban maradt alul a 2014-es vb-ezüstérmes japán Takatanival szemben.
„A világbajnoki ezüstérmessel birkóztam, nem volt egy könnyű ellenfél. Nem voltam elég ügyes ahhoz, hogy nyerni tudjak. Ott volt a lelátón a családom, akik előtt hatalmas élmény volt versenyezni. Ami a vetélytársamat illeti, jól mozgott, visszaverte minden támadásomat, ez lett a vége..."-vélekedett a magyar birkózó.
Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesünk, Hatos Gábor sem tudta megtörni a rossz sorozatot. A történet teljességéhez tartozik, hogy Hatos Gábor egyszer már visszavonult, ráadásul a 92 kg számára is új, hiszen az idei katonai játékokon szerzett bronzérmét leszámítva, a jelentősebb eredményeit 74 kilogrammban érte el. A mérkőzés végén a moldáv Cebant 6-0-val hirdették ki győztesnek. Hatos a meccs után a jövőjéről is beszélt:
„Büszke vagyok, hogy 35 évesen itt lehetek egy világbajnokságon. Ez most egy kellemetlen mérkőzés volt, de annyit azért hozzátennék, hogy a súlyom 89 kilogramm alatt van, míg a moldáv 97 kilóról fogyott vissza, ez elég jelentős különbség. Bele kell fogynom az eggyel lejjebbi kategóriába, ahol több esélyem lehet a jó szereplésre.”
Négy súlycsoportban bajnokot is avattak vasárnap este, melyekben kubai, orosz, amerikai és grúz aranyérem született.


VÉGEREDMÉNYEK:

61 kg:
1. Yowlys Bonne Rodriguez (Kuba)
2. Gadshimurad Rashidov (Oroszország)
3. Joseph Daniel Colon (Egyesült Államok) és Tuvshintulga Tumenbileg (Mongólia)
5. Mohammadbagheri Esmaeil Yakhkeshi (Irán) és Beka Lomtadze (Grúzia)

74 kg:
1. Zaurbek Sidakov (Oroszország)
2. Avtandil Kentchadze (Grúzia)
3. Jordan Ernest Burroughs (Egyesült Államok) és Bekzod Abdurakhmanov (Üzbegisztán)
5. Frank Chamizo Marquez (Olaszország) és Soener Demirtas (Törökország)

86 kg:
1. David Morris Taylor (Egyesült Államok)
2. Fatih Erdin (Törökország)
3. Taimuraz Friev Naskideava (Spanyolország) és Hassan Yazdani Charati (Irán)
5. Kim Gwan-Uk (Dél-Korea) és Dauren Kurugliev (Oroszország)

125 kg:
1. Geno Petriashvili (Grúzia)
2. Deng Zhiwei (Kína)
3. Nicholas Edward Gwiazdowski (Egyesült Államok) és Parviz Khodavirdi Hadi Basmanj (Irán)
5. Sumit Sumit (India) és Anzor Khizriev (Oroszország)

Bízzunk a holnapi jobb folytatásban! A szabadfogásúak versenye a 70 és a 97 kg-os súlycsoport küzdelmeivel véget ér. Előbbi súlycsoportban Lukácsi Norbert az örmény Safaryan ellen lép szőnyegre, míg 97 kilóban az Ukrajnából honosított, egykori Európa-bajnok és vb-3. Olejnik Pavlo az argentín Baez ellen mérkőzik.
Hétfőn bemutatkoznak a hölgyek is: 55 kg-ban Galambos Ramóna az amerikai Winchesterrel kezd, míg az 59 kilósok között Dollák Tamara a mexikói Romero Bonil ellen meccsel.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma