Megszületett az első magyar érem a budapesti birkózó világbajnokságon! A vb hatodik napján Barka Emese női 57 kg-ban bronzérmet szerzett. Sastin Marianna a 62 kilósok között a vigaszágon szintén eljutott a bronzmérkőzésig, ott azonban kikapott, ezzel pedig az 5. helyen fejezte be a szereplést.
A férfi kötöttfogásúak is bemutatkoztak a csütörtöki napon, nem is akárhogyan, hiszen Bácsi Péter és Korpási Bálint is a világbajnoki címért léphet holnap szőnyegre, és nem kell elbúcsúznunk Váncza Istvántól és Andrási Józseftől sem, mindketten a vigaszágon folytathatják holnap.
A hölgyek versenyeinek utolsó napja sikerült az eddigi legszebbre a Papp László Budapest Sportarénában. Barka Emese a női 57 kg-os súlycsoportban a román Katerina Zhydachevska ellen vívott a bronzmérkőzésen és 6-0 arányban diadalmaskodott, megszerezve saját maga harmadik vb-bronzát.
A mérkőzés után boldogan nyilatkozott: “Nagyon jó volt hazai közönség előtt versenyezni. Mindenkinek köszönöm, aki támogatott, kijött, vagy akár a tv előtt szurkolt. Most nagyon örülök, boldog vagyok, de azért sajnálom, hogy ez az érem nem lett fényesebb. Az egész világbajnokságon, az elődöntőt leszámítva a koncentráció jellemzett. Ez egy könnyű meccs volt, nem fáradtam el teljesen, bárcsak a döntőben szerepelhettem volna így.”
62 kg-ban Sastin Marianna a vigaszágon szerepelhetett és előbb a nigériai Aminat Oluwafunmilayo Adeniyi ellen győzött roppant nehéz mérkőzésen 6-2-re, majd az indiaiak olimpiai bronzérmesén jutott túl egy, az utolsó másodpercben elveszített indiai challange-nek köszönhetően.
A bronzmérkőzésen a Vasas világbajnok birkózója szoros csatában alulmaradt az ukrán Yulia Tkach ellenében, ám a szülés után visszatérő birkózónk így is kiváló eredményt ért el 5. helyezésével. “Szülés után egy világbajnokságon ötből 3 meccset megnyerni végülis nem rossz. A felkészülési időszaknak az erő és állóképességi része volt igazán nehéz. A teljesítményemmel elégedett vagyok, ez ellen a lány ellen soha nem tudtam igazán jól birkózni. A következő lépés az lesz, hogy holnap elmegyek a kisfiamért utána pedig... nem is tudom.” - értékelt Sastin Marianna.
A hölgyek egy bronzéremmel és két ötödik helyezéssel fejezték be a budapesti világbajnokságot.
Ma bemutatkoztak kötöttfogású birkózóink is és örömmel jelenthetjük, hogy mind a négy ma szőnyegre lépő birkózónkkal holnap is találkozhatunk, így pénteken hét magyarért szoríthatunk.
A 72 kilós Korpási Bálint és a 82 kilósok közt szereplő Bácsi Péter egyaránt a fináléba jutott, így már most biztos, hogy holnap újabb két világbajnoki éremmel gazdagodik a magyar birkózósport.
Korpási a 2015-ben vb ötödik algériai Tarek Aziz Benaissa ellen kezdett és ellenállhatatlan birkózással, technikai tussal győzött. A BVSC birkózója ezután a kétszeres pánamerikai játékok győztes brazil Joilson de Brito Ramos Juniort is fölényesen győzte le (8-0), és jutott az elődöntőbe. A legjobb négy között aztán nehezebb falatnak bizonyult az örmény származású, ám bolgár színekben versenyző Aik Mnatsakanian, de 3-1-es győzelme után ismét a magyar birkózó kezét emelték a magasba. A péntek 18 órai döntőben a kétszeres világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai ötödik német Frank Stabler lesz Korpási ellenfele.
82 kg-ban Bácsi Péter első vetélytársa az osztrák Michael Wagner volt a selejtezőben. Világ és Európa-bajnokunk amolyan bemelegítésképpen 2-1-re győzött és lépett a legjobb tizenhat közé. A Ferencváros klasszisa a nyolcaddöntőben a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes fehérorosz Viktor Sasunovski ellen szinte lekopírozta selejtezőbéli teljesítményét és szintén 2-1-es eredménnyel jutott tovább.
Az elődöntőben a már jól megszokott 2-1-es eredménnyel jutott be Bácsi Péter. Ezúttal a kazah Maksat Yerezhepov volt az áldozata. Következett az elődöntő és hol máshol mutatna valaki csúcsformát, mint a nap utolsó mérkőzésén. A kirgiz Atabek Azisbekov kis híján lerepült a szőnyegről, ahogy a magyar klasszis dobálta, végül 12-4-re győzött Bácsi Péter, ezzel Korpási Bálint után ő is bejutott a vb-döntőbe. Ellenfele a 2013-ban világbajnoki bronzérmes török Emrah Kus lesz.
Kiválóan szerepelt a még juniorkorú Váncza István is. A 63 kg-os súlycsoportban junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózónk tussal verte a marokkói Fouad Fajarit, majd a legjobb tizenhat között 10-4-re győzött a románok Európa-bajnoka, Mihai Radu Mihut ellen. Az élete első felnőtt világversenyén szereplő birkózónkat a negyeddöntőben az oroszok vb-bronzérmese, Stepan Maryanyan állította meg technikai tussal, azonban mivel az orosz a döntőig menetelt, Váncza holnap a vigaszágon folytathatja.
Szintén a vigaszágon láthatjuk pénteken az 55 kilós Andrási Józsefet, akinek nem hozott szerencsét a sorsolás. Már a selejtezőben összekerült az Európa-bajnok azeri Eldaniz Azizlivel, akitől 9-0-s vereséget szenvedett. Az azeri birkózó később a döntőbe jutott, így a Honvéd birkózója holnap a vigaszági küzdelmek során újra megmutathatja magát.


VÉGEREDMÉNYEK:

Nők 50 kg:
1. Susaki Yui (Japán)
2. Mariya Stadnik (Azerbajdzsán)
3. Oksana Livach (Ukrajna) és Yanan Sun (Kína)
5. Ritu Ritu (India) és Son-Hyang Kim (Észak-korea)

Nők 53 kg:
1. Okuno Haruna (Japán)
2. Sarah Hildebrandt (Egyesült Államok)
3. Diana Weicker (Kanada) és Qianyu Pang (Kína)
5. Jyldyz Eshimova (Kazahsztán) és Katarzyna Krawczyk (Lengyelország)

Nők 57 kg:
1. Ningning Rong (Kína)
2. Bilyana Zhivkova Dudova (Bulgária)
3. BARKA EMESE (MAGYARORSZÁG) és Pooja Dhanda (India)
5. Katerina Zhydachevska (Románia) és Grace Jacob Bullen (Norvégia)

Nők 62 kg:
1. Taybe Yusein (Bulgária)
2. Kawai Yukako (Japán)
3. Yulia Tkach (Ukrajna) és Mallory Maxine Velte (Egyesült Államok)
5. SASTIN MARIANNA (MAGYARORSZÁG) és Lais Nunes De Oliveira (Brazília)

Ahogy említettük korábban, holnap hét magyar versenyzőért szoríthatunk. Korpási Bálint és Bácsi Péter világbajnoki döntőt vív, Váncza István és Andrási József a vigaszágon küzd majd, illetve újabb három súlycsoportban kezdődnek meg a küzdelmek, melyeken 60 kg-ban Torba Erik a moldáv Ciobanuval, 67 kg-ban Krasznai Máté a kínai Tian, míg 87 kg-ban Lőrincz Viktor az amerikai Martinez ellen lép szőnyegre.

Barka Emese az elődöntőig menetelt a Budapesten zajló birkózó világbajnokság szerdai versenynapján. Az 57 kg-os súlycsoportban szereplő csepeli sportoló, aki 2013-ban bronzéremig jutott ugyanitt, a Papp László Budapest Sportarénában rendezett világbajnokságon, idén újra a bronzéremért léphet szőnyegre.
A 62 kilósok között szereplő Sastin Marianna a vigaszágon szerepelhet holnap.
Szinte az utolsó órákig kérdéses volt Németh Zsanett szereplése, aki a 76 kilósok között harcolta ki, hogy bronzcsatát vívhasson, azonban, ahogy arról tegnap beszámoltunk, térdsérülést szenvedett, délután pedig kiderült az is, hogy nem tud szőnyegre lépni a japán Minagawa Suzuki Hiroe ellen, így az ázsiai birkózó nyakába került a bronzérem, Németh Zsanett ezzel megszerezte a magyar csapat második pontszerző helyezését: “Tegnap a meccs közben még nem éreztem fájdalmat, a meccs után még be volt melegedve a lábam. Sajnos, a belső szalagom be van szakadva, így nem tudok szőnyegre lépni. Nem szeretném kockáztatni a felkészülésemet a tokiói olimpiára és a selejtezőre. Még nem volt meg az MR vizsgálat, így pontosabb részleteket majd csak később tudok mondani” – nyilatkozta az újpesti birkózó.
A 72 kg-os Szmolka Nikolett a vigaszágon folytathatta szerdán, de nem bírt a török Buse Tosunnal és technikai tussal kikapott.
Barka Emese a vb-ötödik francia Riviere ellen kezdett és győzött 5-2-re. A nyolcaddöntőben a lengyel Wrzesien ellen fantasztikus birkózást mutatott be a magyar versenyző: két levitel, majd egy combfogásból való emelés után már 6-0 volt a javára, az újabb -ezúttal négypontos- akció pedig a technikai tussal való győzelmet jelentette számára. A legjobb négy közé kerülésért a koreai Um Ji-Eun állt Emese útjába, és az elején két levitel után 4-0-ra vezetett is, ám Barka Emese ezután sorra hajtotta végre az akciókat és nem csupán megfordította az eredményt, a végén fölényes, 11-4-es győzelmet aratott. Az elődöntőben Bilyana Zhivkova Dudova már sajnos megállította. A bolgár 6-2-re győzött, így Barka Emese a holnap esti programban a bronzéremért csatázik majd és látva mai formáját, bizakodhatunk, hogy csütörtökön megszületik Magyarország első 2018-as világbajnoki érme.
62 kilóban Sastin Marianna első mérkőzésén legyőzte a venezuelai Griman Herrerát, majd a nyolcaddöntőben nem bírt a japánok idei és tavalyi világkupa-győztesével. Világbajnok birkózónk 2-1 arányban maradt alul Kawai Yukakóval szemben, ám mivel a japán a döntőig menetelt, a Vasas birkózója a vigaszágon folytathatja csütörtökön. Ellenfele a nigériai Aminat Oluwafunmilayo Adeniyi lesz.
50 kg-ban Köteles Alexandra hiába vezetett 2-0-ra Frederika Petersson ellen, a svéd előbb megfordította az állást, majd tust adott, így a Vasas birkózója búcsúzni kényszerült. Szintén nem vette sikerrel az első kört Dénes Mercédesz, aki a venezuelai Arguello Villegas ellen maradt alul.
Az esti döntők során finn ukrán, kanadai és amerikai aranyérmek születtek.


VÉGEREDMÉNYEK:

Nők 65 kg:
1. Petra Maarit Olli (Finnország)
2. Danielle Lappage (Kanada)
3. Gempei Ayana (Japán) és Irina Netreba (Azerbajdzsán)
5. Ritu Ritu (India) és Forrest Ann Molinari (Egyesült Államok)

Nők 68 kg:
1. Alla Cherkasova (Ukrajna)
2. Koumba Selene Fanta Larroque (Franciaország)
3. Feng Zhou (Kína) és Tamyra Mensah-Stock (Egyesült Államok)
5. Maria Mamashuk (Fehéroroszország) és Olivia Grace Di Bacco (Kanada)

Nők 72 kg:
1. Justina di Stasio (Kanada)
2. Nasanburmaa Ochirbat (Mongólia)
3. Martina Kuenz (Ausztria) és Buse Tosun (Törökország)
5. Samar Amer Ibrahim Hamza (Egyiptom) és Juan Wang (Kína)

Nők 76 kg:
1. Adeline Gray (Egyesült Államok)
2. Yasemin Adar (Törökország)
3. Minagawa Suzuki Hiroe (Japán) és Erica Wiebe (Kanada)
5. NÉMETH ZSANETT (MAGYARORSZÁG) és Epp Mae (Észtország)

Holnap Barka Emese bronzmeccse és Sastin Marianna vigaszági szereplése mellett immáron kötöttfogású birkózóinkért is szoríthatunk. 55 kg-ban Andrási József az azeri Azizli ellen kezd, 63 kg-ban Váncza István a marokkói Fajarival mérkőzik, 72 kg-ban Korpási Bálint ellenfele a Benaissa (algériai) - Morbitzer (cseh) mérkőzés győztese lesz, míg 82 kg-ban Bácsi Péter az osztrák Wagner ellen lép szőnyegre az első fordulóban.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma