Ez történt 2014-ben (IV.rész)

Fotó: Horváth György, sportmindenkinek.hu Fotó: Horváth György, sportmindenkinek.hu

OKTÓBER 1.: Veres Amarilla tőrben és párbajtőrben is bronzérmes lett a junior vívó-világbajnokságon.

OKTÓBER 3.: A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) nemzetközi aktivitását dicsérte Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, amikor az IPC berlini kongresszusán találkozott és megbeszélést folytatott Gömöri Zsolttal, az MPB elnökével.

OKTÓBER 7.: Az IPC bejelentette, hogy a nők PT2, PT4 és PT5, a férfiak PT1, PT2 és PT4 kategóriákban mérik össze tudásukat a riói paralimpián a triatlonversenyeken.

OKTÓBER 8.: Krajnyák Zsuzsanna és Osváth Richárd is átvette a vezetést a tőrözők világranglistáján a varsói Világkupa-verseny után, amelynek eredménye már beleszámított a riói paralimpiai részvételi jog megszerzéséért zajló versenybe.

OKTÓBER 9.: Integrált sportnapot tartottak Veszprémben, ahol közel 200 ép és fogyatékkal élő fiatal sportolt együtt a Lovassy László Gimnáziumban.

OKTÓBER 14.: Két atléta, Biacsi Ilona és Csontos Piroska lett a K&H Bank paralimpiai kártyaprogramjának keretében indított közönségszavazás nyertese. Mindkét atléta fejenként egy-egymillió forintos támogatást kap a pénzintézettől.

OKTÓBER 18.: Saját kategóriájában Boronkay Péter és Bók László is aranyérmes lett a Mallorcán rendezett középtávú triatlon Európa-bajnokságon.

OKTÓBER 25.: Az IPC úgy döntött, hogy 2015-ben London rendezheti meg az atlétikai maratoni világbajnokságot.

OKTÓBER 26.: Molnár Péter és Orbán Csaba is teljesítette a világbajnoki szintet a Frankfurt Maratonon, így mindkét atlétánk ott lehet a jövő évi londoni vb-n.

OKTÓBER 27.: Tunkel Nándor arany-, Tóth István bronzérmes lett, Kiss Viktor országos csúcsot javított, Mezei Katalin élete legjobbját érte el a wroclawi nemzetközi erőemelő-versenyen.

OKTÓBER 31.: Az IPC hivatalos honlapján közzétette a 2015. január 1-től érvényes doppingellenes szabályzatát.

NOVEMBER 3.: Eldőlt, hogy Szocsi rendezi 2015-ben az IWAS Világjátékokat.

NOVEMBER 8.: Fantasztikus teljesítménnyel második lett női ülőröplabda-válogatottunk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) rendezett európai zónaversenyen. Ezüstérmet szereztek a mieink a Tesco nemzetközi tornáján is.

NOVEMBER 10.: Lejátszotta első hivatalos mérkőzéseit kerekesszékes kosárlabda-válogatottunk. Nemzeti csapatunk a Cseh Ligában mutatkozott be a nemzetközi porondon.

NOVEMBER 20.: A Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) római ülésén úgy döntött, hogy Egerben kerül sor 2015-ben a vívó-világbajnokságra. A döntéshozók Hongkonggal szemben választották a magyar helyszínt, ami óriási sportdiplomáciai siker.

NOVEMBER 23.: Egerben tartotta Vezető Testületi ülését az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC). John Petersson, az EPC elnöke nagyon elégedett volt az egri körülményekkel és dicsérte a tanácskozással egy időben rendezett Hungarian Open vívó Világkupa-verseny színvonalát és rendezését is.

NOVEMBER 23.: Négy arany- és két ezüstéremmel zárták a mieink az egri Hungarian Open vívó Világkupa-versenyt. Az esemény sztárja Krajnyák Zsuzsanna volt, aki három első helyezéssel (tőr, párbajtőr egyéni és tőr csapat) fejezte be a viadalt.

NOVEMBER 28.: A nőknél világbajnok judósunk, Szabó Nikolett, a férfiaknál vb-aranyérmes kajakozónk, Rozbora András lett az év legjobbja, a sportolók az MPB ünnepi közgyűlésén vehették át díjaikat. Az edzők között Keserű József (judo), a szövetségi kapitányok kategóriájában Bíró Norbert (judo) kapott díjat. Posztumusz Paralimpiai Érdemérem-elismerésben részesült Pancsa József az MPB egyik alapítója, később alelnöke. A közgyűlésen tiszteletbeli taggá választották Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok vívót, a MOB tiszteletbeli elnökét. Médiadíjakat kaptak azok a médiumok, melyek a legtöbbet tették a paralimpiai mozgalom népszerűsítéséért.

DECEMBER 3.: Az év legjobb parakajakosait díjazták a Magyar Kajak-Kenu Szövetség integrált év végi ünnepségén. A nőknél Váczi Anita, a férfiaknál moszkvai világbajnokunk, Rozbora András lett a legjobb. Az év edzőjének Rozbora András trénerét, Pruzsina Istvánt választották.

DECEMBER 9.: Doppingvétség miatt az IPC 2016. május 15-ig eltiltotta Fatma Omer egyiptomi erőemelő-világbajnokot.

DECEMBER 12.: Sajtótájékoztatón jelentette be a MOB, hogy 2015. február 6-án rendkívüli közgyűlésen születik döntés arról, benyújtják-e a pályázatot a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére.

DECEMBER 13.: A hetedik helyről a harmadikra jött fel női ülőröplabda-válogatottunk az európai ranglistán, köszönhetően a budapesti zónaversenyen megszerzett második helyezésének.

DECEMBER 16.: Nagyon elégedett volt az IPC a 2020-as tokiói nyári paralimpia előkészületeivel. Az IPC küldöttsége két napot töltött a japán fővárosban, ahol részletes tájékoztatást kapott az eddig elvégzett munkáról és az előkészítés további ütemezéséről.

DECEMBER 18.: Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének érdekérvényesítő képességének köszönhetően sikerült megnyugtató megoldást találni az MPB jövő évi költségvetésében a központi megszorítások következtében keletkezett forráshiány pótlására.

DECEMBER 18.: A sportújságírók szavazatai alapján világbajnok judósunk, Szabó Nikolett lett az év női sportolója, a férfiaknál világbajnok kajakosunk, Rozbora András győzött. A csapatok között a vb-bronzérmes Csonka András és Zborai Gyula lett a legjobb, az év edzőjének Pruzsina Istvánt (Rozbora András mesterét), az év szövetségi kapitányának Dobi Zoltánt, a Speciális Olimpia Nyári Európai Játékokon sikeresen szerepelt asztaliteniszezők szakvezetőjét választották.

DECEMBER 19.: Három magyar végzett az élen az abszolút sorrendben a Trencsénben rendezett Karácsony Kupa nemzetközi erőemelő-versenyen: Tunkel Nándor lett az első, Tóth István szerezte meg a második helyet, Kiss Viktor pedig harmadikként zárt.

DECEMBER 20.: Két érmet szereztek vívóink az évzáró hongkongi Világkupa-versenyen: Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrben győzött, tőrben a harmadik helyet szerezte meg.

Mindenkinek sikerekben gazdag, nagyon boldog újévet kívánunk!

 

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek