Sportjogi konferencia a kiskorúak védelmében Featured

Fotó: Szalmás Péter Fotó: Szalmás Péter MOB

Simicskó István: "Hamarosan jogszabály születhet a kiskorú sportolók védelmében".

Az EMMI sportért felelős államtitkára hangsúlyozta ezt azon a sportjogi konferencián, melyet a MOB támogatásával a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság szervezett a kiskorúak védelmében november 5-én. A fórumon felszólalt dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke és dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, a jogásztársaság elnöke is.

A téma aktualitását és fontosságát mutatja, a MOM Kulturális Központ Kupolaterme szinte zsúfolásig megtelt sportvezetőkkel, sportolókkal, edzőkkel, a hazai sporttudomány és a gyermekvédelem képviselőivel, rendőrségi, sport- és jogi szakemberekkel, orvosokkal, újságírókkal.

Mint dr. Nagy Zsigmond főszervező elmondta, a témát a közelmúlt gyermek ketrecharc-eseményei és azok kísérőjelenségei tették időszerűvé.

009 vagott 640x480Dr. Simicskó István miután gratulált a témát feldolgozó konferencia megszervezéséhez, hangúlyozta, mint a világ országai közt sporteredményességben elöl járó nemzetnek, sportnagyhatalomnak, felelősségünk és kötelezettségünk is van - utalt a gyermekek megóvására. Hozzátette, örömteli, hogy az elmúlt években nőtt a sportoló felnőtt lakosság és az igazolt gyermekversenyzők száma.

A sportpolitikus elítélően beszélt a - sajnálatos módon - kiskorúakat is érintő MMA ketrecharc veszélyeiről. "A sportirányításban meghatározó partnerekkel komoly egyeztetéseken vagyunk túl, köszönet ezért a Magyar Olimpiai Bizottságnak is, mely azonnal az ügy mellé állt. A full kontakt ketrecharcok, melyekbe a gyermekeket is bevonták Magyarországon, semmilyen hazai és nemzetközi keretekkel nem rendelkeztek, brutális sérüléseket vontak maguk után. Ez így nem mehet tovább, a megszüntetésükre van szükség, ehhez törvényi szabályozásra van szükség, adott esetben a BTK ide vonatkozó rendelkezéseit is érvényesíteni kell. Azon dolgozunk, hogy a Sporttörvény a gyermekek esetében szabályozza egyértelműen a hasonló eseményeket, a mindent megengedő rendezvényeket tiltsa be, adjon teret a szigorú szabályok bevezetésének, a védőfelszerelés kötelezővé tételének, az orvosi és ellenőri jelenlétnek, a szülői hozzájárulásnak. Ha az országgyűlés elfogadja a Sporttörvény változtatásait, nem lesz több ilyen jellegű verseny kiskorúaknak!"

012 vagott 640x480Dr. Leyrer Richárd felszólalásában megköszönte a témában mutatott példás összefogást a MOB-nak, az államtitkárságnak és valamennyi szervezetnek, szakembernek, akik a gyermekek védelmében fellépnek, a jogalkotás folyamatában részt vesznek. A jogász-sportvezető hangsúlyozta, a jogszabály tárcaközi egyeztetésen van, "ebből új törvény lehet még idén". A sportvezető kitért az edzők szükséges felkészültségére, elvárt szaktudására is.

A MOB alelnöke korábban sajtóeseményen hangsúlyozta, a MOB elnöksége elhatárolódik az ilyen típusú küzdelmektől, és arra kéri a szülőket, bármilyen edzésre viszik a gyermeküket, győződjenek meg az edző megfelelő képesítéséről. „Ezek a küzdelmek az utcai harc legrosszabb hagyományait viszik tovább" - mondta még szeptember végén a kick-boxelnök. Dr. Nagy Zsigmond akkor elmondta, a konferencia segítséget jelenthet a törvény szövegének megalkotásában is.

001 vagott 640x480Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője dopping-témában tartott előadást, szem előtt tartva a gyermekek védelmét. Az utánpótlássportolók körében tapasztalt tiltott teljesítményfokozást hazai és nemzetközi példákkal szemléltette. Az orvos-igazgató a növekedési hormon és az epo veszélyeire külön felhívta a figyelmet, majd a jövőt illetően a géndoppingról beszélt. A MACS vezetője elmondta, 2015. január elsejétől új, az eddigieknél szigorúbb WADA-kódex lép életbe. "A jövőben tíz évig fogják tárolni a levett olimpiai mintákat, az évtized alatt bármikor elővehetik azokat és a legfejlettebb technikákkal analizálhatók lesznek" - emelte ki a doktornő. Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, a megelőzés terén szoros együttműködésre van szükség az antidopping csoport, a MOB, a szövetségek, a jogi szabályozók és az egyéb szakemberek között.

A MACS Doppingbizottságának jogász tagja, dr. Szabó Gergely Balázs a kiskorú sportolók jogvédelméről, a doppingellenes szabályozás és a jogi oldal összefüggéseiről beszélt. "Gyermekdopping létezik, a kiskorúak ellenőrizhetők, vannak pozitív esetek, a felelősségre vonás nem kerülhető el" - hangsúlyozta, majd hozzátette, nincs alsó határa a mintavételnek.

Dr. Szabados György, a Budapesti Orvosszakértői Intézet igazgatója az igazságügyi orvosszakértő szemszögéből közelítette meg a témát. Kitért a polgárjog, az egészségügyi jog és a büntetőjog területére, azok összefüggéseire.

A korábbi olimpikon teniszező, Markovits László arról beszélt, mi a teendője egy sportvezetőnek a kiskorú sportolók megóvása érdekében. A háromgyermekes sportvezető édesapa elmondta, benne is vannak félelmek, amikor kiskorú gyermekei sportágválasztáshoz érkeznek. A Vasas SC elnöke arról is beszélt, határozott fellépéssel, jól lefektetett alapszabállyal, megfelelő kommunikációval és tájékoztatással megelőzhetők a "bajok" a sportpályákon, amit saját bevallása szerint látókörében igen ritka esetben tapasztalt akár aktív sportolóként, akár gyakorló sportvezetőként. "A két legfontosabb dolog a megelőzés és a védelem. A Vasasnak ezekre fókuszálva kell felépítenie a kiskorúak védelmét!" - húzta alá a főváros egyik patinás egyesületének vezetője.

007 vagott 640x480Dr. Kárpáti Róbert, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ideg-elmegyógyász főorvosa egy hatásos filmbejátszás után az ENSZ Gyermekjogi Egyezményére hivetkozva beszélt a sportoló gyermekek pszichológiai aspektusairól. A korábbi utánpótlás-válogatott párbajtőröző hangsúlyozta, egy 18 éven aluli fiatal elsősorban gyermek és másodsorban sportoló. A Vasas jelenleg is aktív vívója az erőszak gyermeksportban való megnyilvánulásairól és a pszichiátriai zavarok jogi vonatkozásairól is beszélt. "Figyeljetek sportoló gyermekeitek lelkére is" - mondta előadásában.

Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok arról beszélt, hogy a bűnmegelőzés az elmúlt időszakban jelentősen felértékelődött. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója statisztikák és kutatási eredmények bemutatása mellett a sportól, mint a prevenció eszközéről nyilvánult meg.

A gyermekvédelem területéről érkezett Hámori Ágnes és Kónya Endre. A testnevelő-pszichológus Kónya a a gyermekvédelmi sportról, a hátrányos helyzetű fiatalok lehetőségeiről tartott prezentációt. A Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesületének elnöke, Hámori Ágnes gyermekjogi egyezményből hozott idézetet. "Legyen ez a konferencia a gyermekek védelmének hírvivője, tegyünk meg mindent a magunk módszereivel és eszközeivel a fiatalkorúak védelmének érdekében!"- hangsúlyozta.

Dr. Szmodis Márta, a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sporttudományi Társaság képviseletében természettudományi megközelítésben, egészségügyi, élettani és humánbiológiai oldalról taglalta a gyermeksportot. A TF docense elmondta, Magyarországon a kiskorúak 38 százaléka sportol, ezek közül a gyerekek közül 15 százalék versenyszerűen, ez az Európai Unióban a középmezőnyhöz sorolja a nemzetet. Tapasztalatként azt is hozzátette, egyre fiatalabb korban kezdenek a gyerekek sportolni és újabb és újabb miozgásformák, sportágak jelennek meg a palettán.

011Dr. Nagy Zsigmond házigazda a konferencia zárásaként elmondta, sikerült a közvélemény figyelmét felhívni a kiskorúak védelmére. "A sportszakma felelőssége jelentős, legyen szó edzőről, sportvezetőről, pedagógusról, vagy akár sportesemény szervezőjéről" - hangsúlyozta a SPORTJUS elnöke, majd ismét a prevencióra hívta fel a jelenlévők figyelmét.

A MOB elnöksége még a szeptember 23-ai ülésén megerősítette: a szervezet ellenzi a kiskorú, 14 év alatti sportolók részvételével rendezett ketrecharcos viadalokat, és támogatja a védelmükben hozott jogszabályi környezet megalkotását.

Hogy ne lehessen 14 éven aluliak számára full kontakt küzdelmeket szervezni Magyarországon, még június közepén írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke a MOB székházában. "A szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől élesen elhatárolódunk!" – hangsúlyozta akkor dr. Leyrer Richárd, a tagozat első embere.
(Magyar Olimpiai Bizottság, Fotó: Szalmás Péter)

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek