Megint a végén bosszankodtak a finnek Featured

Fotó: Horváth György Fotó: Horváth György http://sportmindenkinek.hu

A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn Gera Zoltán 84. percben szerzett góljával 1-0 arányban legyőzte Finnországot

A magyar labdarúgó-válogatott 892. mérkőzésére került sor péntek este a budapesti Groupama Arénában.
Mikor szeptember 7-én az Észak-Írország elleni vereség után elhagytuk a Ferencváros otthonát, elég keserű volt a szánk íze, most azonban optimistán tértünk vissza a stadionba.
Az elmúlt bő két hónapban több dolog is történt, mely indokolta ezt az optimizmust. Sportdiplomáciai sikert értünk el azzal, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Végrehajtói Bizottságának szeptember 17-i döntése értelmében Magyarország is részese lehet a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésének, másodszor pedig a szövetségi kapitányi poszton történő változás is jó irányba vezette nemzeti együttesünket.

hun fin eb sel 2014 1

Pintér Attilát ideiglenesen Dárdai Pál váltotta, aki a romániai döntetlen, majd a feröeri győzelem után mutatkozott be hazai közönség előtt. A kapitány mérkőzés előtt elmondta, hogy csúnya meccsre számít, ahol nagyon türelmesen kell játszanunk, de győzelmet vár.
A meccs végén megállapíthattuk, Dárdai Pál jósnak sem utolsó...
Finnország, amely még soha nem szerepelt viág-, vagy Európa-bajnokságon, egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel érkezett Budapestre. Eddig 14 mérkőzést játszottunk ellenük. Mérlegünk 9 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, ebből tétmeccsen 3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

hun fin eb sel 2014 2

Igaz az is, hogy az elmúlt öt találkozón, mindössze egyszer tudtunk nyerni, még 2010-ben Helsinkiben Dzsudzsák Balázs 94. percben lőtt góljával.
A Magyar Labdarúgó Szövetséget 6 évvel korábban, 1901-ben alapították, mint a finnt. A klubok és a játékosok számában is jobban állunk, legalábbis, ami a férfiakat illeti, hiszen női labdarúgóból nyolcszor annyi van Finnországban.
Az eredményesség terén, ellenfelünk mindössze egy olimpiai 4. helyet tud felmutatni, még 1912-ből. Persze, mint azt mindenki tudja, északi rokonainknál a jégkorong a nemzeti sport, nem pedig a labdarúgás.

hun fin eb sel 2014 2

Dárdai Pál nem számíthatott három játékosára, Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos és Pintér Ádám egyaránt sérülés miatt maradt ki az együttesből.
Remek hangulat várta a csapatokat, mikor a gyepre léptek. Ezúttal -az UEFA büntetése miatt- csupán 19500-an tekinthették meg a helyszínen az összecsapást, melyre szép számmal érkeztek Finnországból is. Egy egész szektor, mintegy 2000 drukker emelte magasba fehér-kék sálját az északiak himnuszánál.
A mérkőzést a finnek kezdték lendületesebben, de az első igazán veszélyes helyzetet Dzsudzsák Balázs alakította ki, mikor a jobb oldalon betört a tizenhatoson, de a hosszú sarok mellé durrantott.

hun fin eb sel 2014 4

A félidő nagy részében a mezőnyben zajlott a játék, majd a 32. percben előbb Pukki, majd nem sokkal később Eremenko is távolról veszélyeztetett.
Az első 45 perc végén Juhász Roland és Teemu Pukki különmeccse után kialakult enyhe dulakodás, majd Uronen bal oldalról leadott lövése okozott némi izgalmat, ám előbbit a játékvezetők, utóbbit pedig Király Gábor oldotta meg, így nem lett nagyobb baj.
0-0-val tért pihenőre a két csapat.

hun fin eb sel 2014 5

A szünetben nem változtattak a kapitányok, azonban alig tíz perc telt el a második játékrészből, mikor Juhász Rolandot le kellett cserélni, még az első félidőben elszenvedett sérülése miatt. Ez az eset is mutatja azt a hihetetlen lelkesedést, amit már jó ideje nem láthattunk a magyar válogatottól. Mert nem játszott jól a csapat, ezt még a legelfogultabbak sem mondhatták, de olyan akarattal tette a dolgát minden játékos, hogy ez bizony Dárdai Pál kapitánykodása előtt nem volt jellemző. Természetesen nem tisztem Pintér Attilát bírálni, de mentálisan óriási különbség volt az északírek elleni és a mostani találkozó között. Juhász Roland sérülése ellenére is megpróbálkozott a játékkal, de nem bírt tovább a pályán maradni. Jó hír viszont, hogy az első információkkal ellentétben nem tört el a védőnk bordája. Helyére egy újonc, az Újpestben játszó Forró Gyula állt be, így egy kicsit átrendeződött a védelem. Kádár húzódott be középre, Forró pedig bal oldali védőt játszott.

hun fin eb sel 2014 6

A 63. percben Szalai helyett Nikolics lépett pályára, így már testközelből figyelhette, hogy Dzsudzsák Balázs a sorfalról lepattanó szabadrúgása után, újra próbálkozhatott, de a labda épphogy mellé szállt.
A 77. percben Dárdai Pál harmadik cserelehetőségét is kihasználta. Simon Krisztián helyett Lovrencsics Gergő lépett pályára.
A hajrához érve kis híján felrobbant a vendégek kispadja, miután a 80. percben Hurme érkezett a Királyról kipattant labdára, ám Fiola szorításában a földre huppant.
A 84. percben aztán megszereztük a hőn áhított vezetést: Lovrencsics ment el a jobb oldalon, beadását pedig Gera Zoltán két védő szorításában a kapunak háttal felugorva fejelte a finn hálóba. (1-0).

hun fin eb sel 2014 7

Egy csapásra fantasztikus hangulat költözött a Groupama Arénába, majd az ének és az öröm hangjait 17000 ember füttyszava váltotta, mikor a tartalék-játékvezető felmutatta, hogy 5 perc hosszabbítás következik.
Érthetően a finnek játéka vált élénkebbé, egy ízben még a hálónk is megzördült, de szerencsére csak kívülről érintette a játékszer.
A lefújás pillanatában mindenki talpra ugrott, rég nem tapasztalt öröm részesei lehettünk, pedig csupán egy mérkőzést nyertünk meg, ahol nem is igazán játszottunk jól, azonban ez a közeg, ami jelenleg a magyar labdarúgó-válogatottat körülveszi, az mindenképpen bizakodásra ad okot és ebben természetesen nem kevés érdeme van Dárdai Pálnak, illetve stábjának.
Csapatunk a mai mérkőzés után 7 ponttal a csoport 3. helyén áll és pótselejtezőt érő helyről várhatja a március 29-i Görögország elleni hazai összecsapást.

MAGYARORSZÁG – FINNORSZÁG     1–0  (0–0)
Budapest, Groupama Aréna 19 500 néző. V: Turpin (francia)
Magyarország: Király – Fiola, Juhász (Forró, 57.), Lang, Kádár – Tőzsér, Elek Á. – Dzsudzsák, Gera, Simon K. (Lovrencsics, 77.) – Szalai (Nikolics, 63.). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Finnország: Hradecky – Hurme, J. Toivio, N. Moisander, Uronen – Halsti (Markkanen, 85.), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (Riski, 82.), R. Eremenko – Pukki (Pohjanpalo, 65.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Gera (84.)

hun fin eb sel 2014 8

Dárdai Pál: - Le a kalappal a csapat, a közönség, a stáb és a média előtt. Ez az egy-nullás siker egész Magyarország győzelme, amely példás összefogás eredménye. Külön ki kell emelni, hogy egy ilyen klassz közönség óriási segítség a csapatnak, végig türelmesek voltak a szurkolók, ahogyan azt kértem tőlük, és a végén sokat számított a biztatásuk. Egy ilyen kulturált közönséggel sok mindent el tudunk érni a jövőben. Az utolsó tíz percben jöttek a beadások az akciók, jól szálltak be a cserék is. Hozzá kell tenni, hogy az első félidőben nem volt helyzetünk, sőt, a finneknek volt lehetőségük, de van egy Király Gabink, aki gondoskodott arról, hogy ne kapjunk gólt. A srácok ma mindent kiadtak magukból, Juhász Roland, úgy néz ki eltörött a bordája, de ki akart menni a második félidőben is a pályára. Forró Gyula nagyon jól szállt be, újoncként hiba nélkül lehozta a mérkőzést, ugyanúgy jár neki a gratuláció, mint Gera Zoltánnak, aki nemcsak végigbírta, hanem el is döntötte a meccset. Ezen a mérkőzésen a vezérek és a szorgalmas játékosok is hozták magukat. Három selejtezőn hét pontot szereztünk, a játékosok ezek után nyugodtan várhatják a márciusi folytatást.

Mixu Paatelainen: - Azt vártam, hogy legalább a döntetlent el tudjuk érni, de a magyar válogatott meglepően jól futballozott, fizikálisan jobb volt, mint amire számítottunk. Gratulálok az ellenfélnek és Gera Zoltánnak is a góljához. Ilyen a futball, vannak meglepetések, a magyarok most megleptek minket.

AZ F CSOPORT TOVÁBBI EREDMÉNYEI:

Görögország  -  Feröer-szigetek    0 - 1
Románia -  Észak-Írország 2 - 0
Fotó: Horváth György

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek