Hősnő szökött az Arénába Featured

Hősnő szökött az Arénába Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Rendkívül izgalmasan alakult nemzeti ünnepünk napja a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó világbajnokságon. Noha a magyar érem egyelőre még várat magára, tanúi lehettünk egy izgalmas bronzmérkőzésnek, egy várva várt, ám nem nagy csatát hozó világbajnoki döntőnek és nem utolsó sorban egy hősnő születésének.
Talán nem udvariatlanság, ha Olejnik Pavlo bronzmeccsével kezdünk. Ukrajnából honosított sportolónk a 97 kilósok között a kubai származású, olasz színekben versenyző Abraham de Jesus Conyedo Ruano ellen lépett szőnyegre. A meccs 2-2-vel ért végett, ám mivel az olasz szerezte az összecsapás utolsó pontját, így övé lett a bronzérem.
Női 76 kg-ban egész nap ámulhattunk Németh Zsanett teljesítménye láttán, azonban egy sajnálatos sérülés végül szertefoszlatta álmait. Németh az első fordulóban változatos mérkőzésen, az utolsó másodpercekben fordítva 8-6-ra legyőzte a 2015-ös Európa-játékok győztes, világbajnoki második fehérorosz Vasilisa Marzaliukot. Eb-ezüstérmesünk a negyeddöntőben a mongol Naranchimeg Gelegjamts ellen lépett szőnyegre és szenzációs birkózással 4-0-ra győzött. Az elődöntőben aztán következett a dráma. A világ- és Európa-bajnok török Yasemin Adar ellen a magyar lány 1-0-ra vezetett, mikor egy támadás kivédekezése közben megsérült a jobb térde. Zsanettet többször is ápolni kellett a mérkőzés folyamán, a török pedig hamar kihasználta a számunkra sajnálatos helyzetet. A végén már a török sem erőltette a támadásokat, így is magabiztosan jutott a holnapi fináléba. Németh Zsanettet vastaps kísérte le a szőnyegről, utána pedig rögtön megkezdték térdének kivizsgálást, illetve ápolását. „Az első három percben azt gondoltam, hogy végig tudom csinálni a sérülésem ellenére. Úgy érzem, komoly a baj. Most még meleg a helyzet, ezért nem tudok mit mondani a holnapi napról. Lejöhettem volna a szőnyegről, de ez egy vb, ráadásul itthon, úgyhogy ez meg sem fordult a fejemben. Az ellenfelem sportszerű volt, de most jön a kellemetlen várakozás” - mondta a mérkőzés után. Kisvártatva kiderült az elsődleges diagnózis, mely eléggé elkeserítő: az újpesti birkózó térdében keresztszalag szakadást állapítottak meg, így a holnapi nap folyamán derül ki, fel tud-e állni a bronzmeccsen a szőnyegre. Ismerve őt, ha rajta múlik, akkor biztosan.
A többi magyar birkózó számára nem hozott sok sikerélményt a világbajnokság keddi versenynapja. 68 kg-ban Wilson Vanessa mindössze másfél perc alatt kapott ki a kirgiz Meerim Zhumanazarovától, 65 kg-ban Sleisz Gabriella 8-0 arányban maradt alul a japán Gempei Ayanával szemben, míg a 72 kg-os Szmolka Nikoletta a mongol Nasanburmaa Ochirbattól kapott ki 10-0-ra. Szmolkától azonban nem búcsúzunk, miután a mongol egészen a döntőig menetelt, a magyar birkózó a vigaszágon folytathatja szerdán.
Az esti döntők során nagy izgalommal vártuk a szabadfogásúak 97 kg-os döntőjét, ahol az olimpiai-, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz Abdulrashid Sadulaev, az amerikaiak olimpiai és háromszoros világbajnokával Kyle Frederick Snyderrel csapott össze. A 2017-es párizsi világbajnokságon az Snyder legyőzte az oroszt, most azonban mindössze valamivel több, mint egy perc alatt Sadulaev tust adott az amerikainak ezzel elhódította a vb-címet. Az oroszoknak jutott még egy arany a mai napon, míg a hölgyek két súlycsoportban rendezett döntői után a japánok örülhettek.


VÉGEREDMÉNYEK:

Szabadfogás 70 kg:
1. Magomedrasul Gazimagomedov (Oroszország)
2. Adam Batirov (Bahrein)
3. Franklin Maren Castillo (Kuba) és Zurabi Iakobishvili (Grúzia)
5. Andrey Kviatkovski (Ukrajna) és Byambadorj Bat-Erdene (Mongólia)

Szabadfogás 97 kg:
1. Abdulrashid Sadulaev (Oroszország)
2. Kyle Frederick Snyder (Egyesült Államok)
3. Abraham de Jesus Conyedo Ruano (Olaszország) és Elizbar Odikadze (Grúzia)
5. OLEJNIK PAVLO (MAGYARORSZÁG) és Magomed Idrisovich Ibragimov (Üzbegisztán)

Nők 55 kg:
1. Mukaida Mayu (Japán)
2. Zalina Sidakova (Fehéroroszország)
3. Lienna de la Caridad Montero Herrera (Kuba) és Myong-Suk Jong (Észak-Korea)
5. Jaccara Winchester (Egyesült Államok) és Qi Zhang (Kína)

Nők 59 kg:
1. Kawai Risako (Japán)
2. Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
3. Xingru Pei (Kína) és Shoovdor Baatarjav (Mongólia)
5. Svetlana Lipatova (Oroszország) és Alejandra Romero Bonilla (Mexikó)

Szerdán "nőnap" lesz a világbajnokságon, hiszen remélhetőleg Németh Zsanettet sikerül olyan állapotba hozni, hogy vállalni tudja a bronzmérkőzést, Szmolka Nikoletta pedig a vigaszágon szerepel majd. Négy újabb súlycsoportban is szőnyegre lépnek a mieink. 50 kg-ban Köteles Alexandra a svéd Peterssonnal, az 53 kilósoknál Dénes Mercédesz a venezuelei Arguellóval, az 57 kg-os súlycsoportban Barka Emese a francia Riviere ellen kezd, míg a 62 kilósok között Sastin Marianna a szintén venezuelai Griman Herre ellen lép szőnyegre.

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma