Fájó vereség - Horvátország is legyőzte Magyarországot Featured

Fájó vereség - Horvátország is legyőzte Magyarországot Fotó: Muzslay Péter, Magyar Röplabda Szövetség

Horvátország 3:0-ra legyőzte Magyarországot, így a mieink gyakorlatilag kiestek az Európa-bajnokságon. Ugyan számolgatni még lehet, ám a továbbjutáshoz már a csoda sem elég.
Egy esetleges három-, vagy rosszabb esetben négyjátszmás győzelemmel és a holnapi játéknapon kedvezően alakuló eredményekkel továbbjutott volna válogatottunk a női röplabda Európa-bajnokságon, azonban az újabb vereség által megpecsételődni látszik sorsunk.
Az összecsapás tétjét a közönség is átérezte, hiszen a kivonuló csapatokat fantasztikus hangulat és közel telt ház fogadta a Papp László Budapest Sportarénában. Noha a hivatalos jelentés 3600 nézőt mutat, megkockáztatom, több, mint négyezren gyűltünk össze az arénában.
Jan De Brandt szövetségi kapitány az alap kezdőcsapatát küldte pályára. Jól kezdtük a találkozót, 4-3-nál még vezettünk is, aztán jöttek Lucija Mlinar nyitásai, amiket nem tudtunk jól fogadni, így ellenfelünk némileg el tudott lépni. Reagált is Jan De Brandt kapitány, érkezett Török Kata a pályára. Noha csúszott hiba a horvátok játékába is, a mieink könnyű pontokat ajándékoztak déli szomszédainknak. 14-19-nél szövetségi kapitányunk kikérte második idejét, melynek hatására sikerült ugyan némileg felzárkózni, de ekkor a horvátok olasz kapitánya is magához rendelte az övéit, szavai pedig, ha nem is aranyat, de játszmagyőzelmet értek. Sokat elárul az első felvonásról, hogy a mieink mindössze egy centerpontot tudtak szerezni. (20-25)
A második szettben Sándor Renáta helyett Török Kata, centerben pedig Nagy Eszter helyett Gyimes Zsófia kezdett, majd még a játszma elején egypontos hátrányunknál (2-3) feladót és átlót is cserélt Jan De Brandt, így már Bleicher és Liliom is a pályán volt. A horvátokat azonban nem sikerült ezzel meglepni, fokozatosan növelték előnyüket, ám Szakmáry ütésével és Gyimes két ászával egy pontra megközelítettük ellenfelünket. Ez ahelyett, hogy erőt adott volna, újabb hullámvölgybe került a csapat. Talán az eredmény utáni futás emészti fel az energiát, vagy egyszerűen az élesebb helyzeteknél elveszítjük a koncentrációt egyelőre nem tudni, de úgy látszik ez az idei kontinensviadal velejárója, hogy a legfontosabb pillanatokban váratlan hibákat vét együttesünk. 15-19-nél visszajött Tálas Zsuzsanna és Németh Anett, ami kissé felpörgette együttesünket. Daniele Santarelli is cserékkel nyúlt bele a meccsbe, azonban Szakmáry Gréta vezérletével 21-21-nél sikerült kiegyenlíteni. Sajnos ekkor sem remegtek meg a horvát kezek. Hogy is remegtek volna, mikor idén az olasz Imoco Volley Coneglianóval Bajnokok Ligáját nyerő Samanta Fabrisra építettek, akit ugyanúgy nem sikerült tartani, mint tegnap az azeriektől a 198 centis Rahimovát. 22-24-nél jutott először játszmalabdához a horvát együttes, amit ugyan még Szakmáry révén sikerült hárítani, a második lehetőséget viszont már nem hibázta el az ellenfél, ez pedig azt jelentette, hogy a magyar válogatott elvesztette reális esélyét a továbbjutásra. (23-25)
Következett a harmadik felvonás, az idei kontinensviadal talán legizgalmasabb szettje. Mert aki azt hitte, hogy csapatunk tagjai elvesztik lelkesedésüket és ellenfelünk keresztülrobog rajtunk, az alaposan tévedett. Sándor Renáta újra a kezdőben volt, centerben pedig továbbra is az üde színfoltot hozó Gyimes Zsófi szerepelt.
Noha hamar kétpontos előnybe került a horvát csapat, Pekárik Eszter és Szakmáry Gréta vezérletével 8-5-re már mi vezettünk és hiába kértek időt a horvátok, Németh Anett pontjával 14-9-re nőtt a különbség. Ám játékunk újra döcögőssé vált és a zsinórban szerzett három horvát pont hatására Jan De Brandt is magához intette tanítványait, majd rövidesen ismét pályára küldte Bleicher Rékát és Bokorné Liliom Ritát. Lépéselőnyünket egészen 20-17-ig sikerült tartani, ekkor Fabris keze újra villant és rögtön egy pontra olvadt a különbség. Tálas és Németh visszajött a pályára.
22-20-nál még mindig mi álltunk jobban. A közönség fergeteges hangulatot varázsolt, állva tombolt és úgy biztatta a lányokat, de ki is bírta ezt ülve, mikor 22-22-nél kiegyenlítettek a horvátok, ráadásul egy challenge után már náluk volt az előny. A sors azonban úgy igazságos, ha visszaadja, amit elvett, szintén egy challenge után 24-23-nál már nekünk volt játszmalabdánk. Végletekig fokozódott a hangulat, újra egalizáltak a horvátok, mivel mással, mint egy challenge-vel. Kint volt a labda. Pech, hogy e sportágban nem a labda teljes felületéhez, hanem csak a padlóval érintkező részéhez viszonyítanak. Pekárik pillanatai következtek, de újabb két játszmalabda maradt kihasználatlanul részünkről, majd mikor szélesre ment a magyar ütés, pályára rohant ünnepelni a horvát cseresor. Ám ez olyan meccs volt, hogy nem lehetett vége, nem ekkor és nem így, challenge megint és miénk a pont. 27-27. 27-28-nál újabb meccslabda, de hosszút nyitott a horvát játékos, viszont rontottunk mi is. Sándor Renáta ásza után újra játszmalabdához jutottunk, de a hiányzó pontot nem sikerült megszerezni. 30-31-nél újabb meccslabda, de Szakmáry ismét villant. Újabb két magyar játszmalabda maradt kihasználatlanul -már a hatodik-, amit megbosszultak a horvátok. 33-34-nél beütötték ötödik meccslabdájukat, ezzel pedig 3:0-ra megnyerték a mérkőzést. (33-35)
Nem úgy sikerült a végjáték, ahogy azt szerettük volna, de számtalan lehetőségünk volt a játszma megnyerésére. Végül meccslabdánál Tálas Zsuzsanna gondolt egy bátrat, mint 2015-ben Antwerpenben Azerbajdzsán ellen, ám ezúttal nem jött be. Klaric olvasta a játékot és leblokkolta, van ilyen. Ami a legfájóbb, hogy ez a csapat és ez a szurkolósereg ma nagyon megérdemelte volna, hogy szettet nyerjen a magyar válogatott. Nem így alakult, de holnap még lehet egyet játszani, felhőtlenül, semmi téttel, semmi elvárással, egy búcsút a fantasztikus közönség előtt. A Hollandia elleni meccs csütörtökön 18 órakor kezdődik, ami sok játékos számára lesz ajándék, hiszen ilyen kaliberű együttessel nagyon rég mérkőzhetett magyar csapat. Azzal nem érdemes sokat foglalkozni, ám a rend kedvéért megjegyzendő, hogy a magyar csapat továbbjutására matematikailag még van esély, és ha holnap Azerbajdzsán
3:0-ra legyőzi a románokat, mi pedig 3:0-ra, vagy 3:1-re győzünk Hollandia ellen, akkor mi jutunk tovább, de ez már tényleg csupán csak matematika.

HORVÁTORSZÁG - MAGYARORSZÁG 3:0 (20, 23, 33)

Papp László Sportaréna, 3600 néző.
Vezette: Schürmann (liechtensteini), Temelisz (görög).

HORVÁTORSZÁG: Mlinar 5, Butigan 4, Brcic 3, Klaric 16, Samadan 3, Fabris 25. Csere: Sain (liberó), Popovic-Gamma, Dumancic 3, Deak, Ikic 2.
Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli.

MAGYARORSZÁG:
Sándor 8, Nagy E. 1, Németh 11, Szakmáry 19, Pekárik 8, Tálas. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Török 1, Dékány, Gyimes 5, Bleicher, Bokorné Liliom 2.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

Jan De Brandt: – Az első szettben nem voltunk jók, szenvedtünk fogadásban, de aztán a cserékkel feljavultunk, a második szettől megtaláltuk a jó ritmust, pech, hogy olyan kevéssel elveszítettük azt a felvonást. A közönség hosszabb meccset érdemelt volna, köszönet a szurkolóknak a biztatásért, a játékosaimnak elképesztő élmény volt ilyen tornán szerepelniük.

A szerdai játéknapon Észtország meglepetésre pontot tudott szerezni Azerbajdzsán ellen. Ankarában magabiztos szerb és török győzelem született, és a holnapi egymás elleni találkozón derül ki, ki végez a csoport első helyén. A franciák már biztosan búcsúztak ebben a csoportban, az pedig a szintén csütörtökön rendezendő finn-bolgár meccsen dől el ki követi Törökországot, Szerbiát és Görögországot a nyolcaddöntőbe.
A B csoportban, Lódzban Belgium öt játszmában verte meg a házigazda lengyel csapatot, míg Szlovénia szintén maratoni küzdelemben gyűrte le Ukrajnát, így itt eldőlt a továbbjutók kérdése: Olaszország, Belgium, Lengyelország és Szlovénia jutott tovább.
A D csoportban, Pozsonyban az oroszok Spanyolország, a Németek Fehéroroszország ellen arattak háromjátszmás győzelmet, de az már korábban eldőlt, hogy a német és orosz csapat mellett, a társházigazda szlovák és a ma vereséget szenvedő spanyol csapat jut tovább.


A szerdai játéknap eredményei:

A csoport, Ankara:
Szerbia–Görögország 3:0 (21, 17, 21)
Törökország–Franciaország 3:0 (19, 19, 16)

B csoport, Lódz:
Belgium–Lengyelország 3:2 (–20, 25, –20, 21, 15)
Szlovénia–Ukrajna 3:2 (–22, 21, –18, 21, 8)

C csoport, Budapest:
Horvátország-Magyarország 3:0 (20, 23, 33)
Azerbajdzsán–Észtország 3:2 (20, –18, 22, –22, 11)

D csoport, Pozsony:
Oroszország–Spanyolország 3:0 (15, 19, 22)
Németország–Fehéroroszország 3:0 (10, 15, 15)

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek