Elmaradt a csoda - érzelmes percek mérkőzés után Featured

Elmaradt a csoda - érzelmes percek mérkőzés után Fotó: Muzslay Péter, Magyar Röplabda Szövetség

A magyar válogatott 3:0-ra kikapott Hollandiától, ezzel elbúcsúzott a női röplabda Európa-bajnokságtól. Ezúttal a mérkőzés utánra maradtak az igazán érzelmes pillanatok, amikor a pályafutását befejező két kiválóság Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta búcsúzott a közönségtől.
A nap első ütközete az Azerbajdzsán-Románia találkozó volt a Papp László Budapest Sportarénában, ahol az azeriek 3:0-s sikert arattak, ezzel pedig a továbbjutás szempontjából életben tartották matematikai esélyeinket.
Az már a bemelegítéskor látszott, hogy a riói olimpián és a tavalyi világbajnokságon egyaránt negyedik, a legutóbbi két Európa-bajnokságon ezüstérmes hollandoktól a dinamika, a ritmusérzék és a legkomolyabb hozzáállás tükröződik vissza már a bemelegítéskor. Nem csoda, ha a mérkőzés előtti rituálét egy olyan szakember vezényli le, mint a kínai női válogatottal 2016-ban olimpiai aranyérmet szerző Rett Larson. (Érdemes esetleg a különböző portálokon szemezgetni a módszereiből).
A magyar válogatott a Sándor Renáta, Nagy Eszter, Bokorné Liliom Rita, Szakmáry Gréta, Pekárik Eszter, Tálas Zsuzsanna felállásban kezdte az összecsapást, liberóként pedig Tóth Fruzsina szerepelt.
Nem jól kezdtünk, Sándor nyitása landolt a hálóban, de Szakmáry kiegyenlített. Egy jó blokk után 3-1-re mentek el a hollandok, de egy újabb Szakmári pont, és Pekárik ütése egyenlítést hozott. Jól tartotta magát a magyar csapat, 7-7-nél azonban egy újabb nyitást rontottunk, ezúttal Tálas, és rövidesen már négypontos hátrányba kerültünk. Jan De Brandt magához is hívta a csapatot, de nem sikerült feljebb zárkóznunk. Jöttek a cserék is, azonban 14-20-nál ismét időt kellett kérnie a belga mesternek. Megújulni így sem sikerült az együttesnek, a hollandok magabiztosan húzták be az első játszmát. (17-25)
A második felvonásra alaposan felforgatta a csapatot De Brandt kapitány és a Török Kata, Nagy Eszter, Miklai Zsanett, Dékány Bernadett, Gyimes Zsófia, Tálas Zsuzsanna összeállításban küldte fel a pályára. A hollandok folytatták magabiztos játékukat, így mi is megtapasztaltuk, miért nem vesztettek még szettet sem ezen az Európa-bajnokságon. Nagyon hamar tetemes előnyre tett szert ellenfelünk, 3-9-nél pedig Jan De Brandt ismét időkéréshez folyamodott. Ezúttal sikerült új színt vinni a játékba, Miklai Zsanett -aki először lépett pályára az Eb-n- vette hátára a csapatot, Bleicher Réka ászával pedig egy pontra zárkóztunk fel. Ekkor a hollandok amerikai mestere Jamie Morrison avatkozott közbe, melynek nyomán új lendületre kaptak a hollandok és esélyt sem adva a magyar csapatnak ezt a játszmát is lezárták, így eldőlt, hogy már matematikai esély sincs, hogy csapatunk továbbjusson a csoportból. (13-25)
Nagyon jól indult viszont a harmadik játszma, 5-1-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző, de aztán hamar egalizáltak a tulipánosok. Nem esett össze a magyar csapat, szépen tartotta a lépést a klasszisokkal jobb válogatott ellen és 15-15-ig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor azonban a mieink megtorpantak, ellenfelünk pedig sorra érte el a pontokat. Hiába kért kétszer is időt szövetségi kapitányunk, a holland együttes egy 10-0-s szériával lezárta a mérkőzést. (15-25)
A holland örömünnep és a meccseiken kihagyhatatlan Snollebollekes sláger közepette a magyar oldalon érzelmes percek következtek. A csapat -mint minden meccs után- most is kiment a közönséghez, ezúttal azonban Bokorné Liliom Rita csapatkapitány kezébe vette a mikrofont és köszönetet mondott a szurkolóknak, a vezetőknek, a szervezőknek, az edzőknek, akik pályafutásuk során válogatott röplabdásokká válhattak, a 2700 néző pedig nem mozdult a helyéről. Igazán megindító percek voltak. Bokorné Liliom Rita és Sándor Renáta ezzel az Európa-bajnoksággal búcsúzott a profi sporttól, egy-egy fantasztikus pályafutást hagyva maga mögött. Ezúton köszönjük meg a sok örömöt, a megannyi felemelő pillanatot, amit szereztek nekünk! Fantasztikus sportemberek, akik Horváth Dóra és Dobi Edina után szintén búcsút mondanak eme szép sportágnak.
A magyar válogatottnak nem lesz több mérkőzése az idei kontinensviadalon. Sajnos nem sikerült a hőn áhított célt elérni és a csoportból továbbjutni. Az Észtország elleni győzelem után, Romániától, Azerbajdzsántól, Horvátországtól és Hollandiától is vereséget szenvedett együttesünk, a 3 megszerzett pont pedig csupán a csoport ötödik helyéhez volt elég.
Búslakodni nem kell, egy év múlva újra Eb-selejtezők lesznek, és láttunk feltörni fiatal tehetségeket, hogy csak Németh Anettet, Gyimes Zsófit, vagy akár Pekárik Esztert említsük. Hogy Jan De Brandtal vág-e neki a magyar röplabda-válogatott a következő feladatoknak, az még a jövő zenéje, de ha levonják a csapat tagjai a megfelelő konzekvenciát és tanulnak az elmúlt egy hétből, akkor nagyon szép jövő állhat ismét a csapat előtt és ha az Európa-bajnokság hozadéka lesz, hogy a röplabdás eseményekre több néző látogat ki, és több lány, vagy fiú kezd el röplabdázni, akkor már megérte röplabda Eb-t hozni Magyarországra.
Budapest még nem búcsúzik, vasárnap két nyolcaddöntő mérkőzésre kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.
16 órától Hollandia-Görögország, 18 óra 30 perctől pedig Azerbajdzsán-Bulgária összecsapásra kerül sor.

MAGYARORSZÁG – HOLLANDIA 0:3 (–17, –13, –15)

Papp László Sportaréna, 2700 néző.
Vezette: Ovuka (bosnyák), Szarikaja (török).

MAGYARORSZÁG: Sándor 2, Nagy E. 1, Bokorné Liliom 3, Szakmáry 5, Pekárik 3, Tálas. Csere: Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Dékány 3, Török 1, Gyimes 1, Szerencsés Miklai 5, Németh 3.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

HOLLANDIA: Buijs 12, Belien 7, Slöetjes 18, Daalderop 5, De Kruijf 13, Bongaerts 2. Csere: Schoot (liberó), Lohuis, Jasper 4, Dijkema, Plak 2.
Szövetségi kapitány: Jamie Morrison.


A csütörtöki játéknap eredményei:

A csoport, Ankara:
Bulgária–Finnország 3:0 (15, 14, 21)
Szerbia–Törökország 3:1 (–23, 19, 22, 22)

B csoport, Lódz:
Ukrajna–Portugália 3:0 (22, 15, 20)
Lengyelország–Olaszország 3:2 (14, –19, –13, 21, 12)

C csoport, Budapest:
Magyarország-Hollandia 0:3 (-17, -13, -15)
Azerbajdzsán–Románia 3:0 (15, 14, 21)

D csoport, Pozsony:
Oroszország–Szlovákia 3:0 (14, 9, 12)
Svájc–Fehéroroszország 3:1 (–19, 18, 27, 21)

A CSOPORTOK VÉGEREDMÉNYE:

A csoport:
1. Szerbia 15 pont
2. Törökország 11 pont
3. Bulgária 7 pont
4. Görögország 6 pont
5. Finnország 4 pont
6. Franciaország 2 pont

B csoport:
1. Olaszország 13 pont
2. Lengyelország 12 pont
3. Belgium 11 pont
4. Szlovénia 5 pont
5. Ukrajna 4 pont
6. Portugália 0 pont

C csoport:
1. Hollandia 15 pont
2. Azerbajdzsán 10 pont
3. Horvátország 10 pont
4. Románia 6 pont
5. Magyarország 3 pont
6. Észtország 1 pont

D csoport:
1. Németország 14 pont
2. Oroszország 13 pont
3. Szlovákia 8 pont
4. Spanyolország 5 pont
5. Svájc 4 pont
6. Fehéroroszország 1 pont


A nyolcaddöntő párosítása:

Lódz:
Lengyelország-Spanyolország
Németország-Szlovénia

Ankara:
Szerbia-Románia
Törökország-Horvátország

Pozsony:
Olaszország-Szlovákia
Oroszország-Belgium

Budapest:
Hollandia-Görögország
Azerbajdzsán-Bulgária

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek