Azerbajdzsán is legyőzte a magyar válogatottat Featured

Azerbajdzsán is legyőzte a magyar válogatottat Fotó: Muzslay Péter, Magyar Röplabda Szövetség

Fájó vereséget szenvedett válogatottunk a női röplabda Európa-bajnokság hétfői játéknapján. Azerbajdzsán három játszmában győzte le csapatunkat, így a keddi újabb szünnap után szerdán győzni kell a továbbjutáshoz Horvátország ellen.
Sorozatban a harmadik kontinensviadalon hozta össze a sors női röpiseinket Azerbajdzsánnal. Belgiumban 3:1-es magyar, Bakuban 3:0-s azeri győzelmet láthattunk.
Dobi Edina bombái, Horváth Dóra remekbe szabott ütései, Tálas Zsuzsi fifikás megoldásai, Sándor Renáta zseniális megmozdulásai mind mind felvillantak, ahogy utamat a Papp László Budapest Sportaréna felé vettem. De szép is volt az a 2015-ös antwerpeni este, mikor válogatottunk a belgák és a törökök ellen elszenvedett vereség után, Azerbajdzsán ellen káprázatos játékkal kivívta a továbbjutást. Hasonlóban reménykedtünk a mai napon is, számolva azzal, hogy egy esetleges győzelem még nem jelentett volna biztos továbbjutást, mint, ahogy egy esetleges vereség sem jelent automatikus kiesést. Szerencsére...
A magyar csapat jó játékkal és Észtország felett aratott 3:0-s győzelemmel kezdte, majd a románok elleni 1:3-as vereséggel folytatta az Eb-t, míg mai riválisunk a nyitónapon 3:2 arányban diadalmaskodott Horvátország ellen, majd tegnap 3:0-ra kikapott a csoportfavorit hollandoktól.
A kilátogató 2500 néző előtt nagyszerűen kezdett a magyar csapat. Németh Anett pontjaival hamar 3-0-s előnyre tettek szert a mieink, és bár Rahimova bivalyerős bombáival hamar kiegyenlítettek az azeriek, rövidesen megint meglépett a magyar csapat. Németh Anett ellenállhatatlannak tűnt, és máris 9-5 volt ide. Időt is kért az azeriek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Caprara mester, minek hatására összekapta magát ellenfelünk és újra kiegyenlített. Ekkor a mi belga kapitányunk rendelte magához tanítványait. 13-11-nél -nem mellesleg Rahimovát sikerült blokkolnunk- újra kétpontos előnyre tettünk szert, ám ez nem törte meg Rahimováékat. Olykor hiba csúszott a játékunkba, amit az ellenfél kegyetlenül kihasznált. Sándor Renáta pontjával 18-18-nál sikerült utolérni az azerieket, azonban a vezetést már nem sikerült visszavenni. Jan De Brandt megpróbálkozott még egy időkéréssel, illetve cserével is, ám végül Azerbajdzsán csapata behúzta a játszmát. (21-25)
A második felvonásban változtatott Jan De Brandt a felálláson. Behozta centerbe az Universiadén felfedezett és a nyáron Amerikából hazaigazoló Gyimes Zsófit, de mit sem ér az efféle lépés, ha egy nyitásrontással kezdjük a játszmát. Pekárik ütötte hosszúra a szervát, majd egy szempillantás alatt megduplázódott a hátrányunk. Jan De Brandt elejét akarta venni a rosszabb szériának és kikérte első idejét a második szettben, de sajnos szavai nem hozták a várt eredményt. 7-3-ra növelte előnyét Azerbajdzsán. Hiába próbálkoztunk cserékkel, a különbség egyre csak nőtt. Sok magyar hiba jellemezte a meccs ezen periódusát, melynek hatásaként hitehagyottá is vált játékunk. Mínusz nyolcnál újabb cserékkel próbálkozott együttesünk, ám hiába a feladó csere (Bleicher Réka jött Tálas Zsuzsanna helyére), illetve Németh Anett is kapott egy kis pihenőt (helyette az elmúlt két Eb-n már szereplő Bokorné Liliom Rita állt be), nagyon hamar elment a játszma. Odina Aliyeva ütötte be a szettlabdát. (15-25)
A harmadik játszmát Török Katával kezdtük, az Eb után visszavonuló Sándor Renáta ezúttal pihenőt kapott, Gyimes Zsófi maradt centerben Pekárik mellett, de nem sikerült meglepni a zöldben játszó ellenfelet. Úgy kezdődött a szett, mint, ahogy a második véget ért. 1-5-nél ismét kihívta Jan De Brandt az övéit, aminek ezúttal jó hatása volt. Aliyeva blokkjával ugyan szereztek még egy pontot az azeriek, de ezután fokozatosan zárkózni tudott a magyar csapat. Németh helyett ismét Liliomot küldte kapitányunk a pályára, akinek blokkjával sikerült az egyenlítés, majd egy megnyert challenge után hosszú idő után 9-8-nál újra nálunk volt az előny, amit egy ideig tartani is tudtunk, sőt Török Kata pontjával már 15-13-ra vezettünk. Végre valami megmozdult, ekkor nagyon ott volt a lányok szíve a pályán, minden egyes labdáért megküzdöttek, és hiába egyenlítettek az azeriek, mi újra megszereztük a vezetést. Sajnos azonban pontatlanságok még ezt követően is becsúsztak és ez bizony ebbe a meccsbe nagyon nem fért bele. Át is vették a vezetést a vendégek, de valahogy kapaszkodni tudtunk, egészen 20-21-ig. Onnantól képtelenek voltunk két pontnál közelebb kerülni, és 21-24-nél meccslabdához jutott ellenfelünk. Rahimova ásszal akart véget vetni a találkozónak, ám elemi erejű nyitása a hálóban végezte, apró remény lángját keltve újra bennünk, ám azt a szívességet nem tette már meg, hogy még egyet hibázzon és egy újabb ponttal lezárta mérkőzést. (22-25)
A vereség azt jelenti, hogy győzelmi kényszerbe került a magyar válogatott, ám ha célját el akarja érni, akkor ezt fel kell tudnia dolgozni. Kedden ismét pihenőnap lesz csapatunk számára, ám a szerdán 18 órakor kezdődő Horvátország elleni mérkőzésen mindent bele kell adni és le kell győzni déli szomszédainkat. A horvátok ma a másik budapesti találkozón 3:0-s vereséget szenvedtek a hollandoktól, ám az utolsó játszmában igencsak megszorongatták a tulipánosokat. Egyébként ők holnap is pályára lépnek, mégpedig 20:30-kor Románia ellen és bár nem sportszerű, kívánjuk azt, hogy minél hosszabb meccset játsszanak!

MAGYARORSZÁG – AZERBAJDZSÁN 0:3 (–21, –15, –22)

Papp László Sportaréna, 2500 néző. V: Ovuka (bosnyák), Kovalcsuk (ukrán).

MAGYARORSZÁG: Pekárik 3, Németh 10, Szakmáry 13, Nagy E., Tálas 2, Sándor 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Török 5, Dékány, Gyimes 4, Bleicher, Bokorné Liliom 5.
Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

AZERBAJDZSÁN: Abdulazimova 5, Rahimova 22, O. Aliyeva 10, Hasanova 12, Yagubova 1, Samadova 8. Csere: B. Aliyeva (liberó), Alishanova, Azimova, Bezsonova, Azizova.
Szövetségi kapitány: Giovanni Caprara.

A hétfői játéknapon Ankarában Szerbia Franciaországot, Törökország pedig Bulgáriát verte négy játszmában.
A B csoportban, Lodzban a belgák elszenvedték első vereségüket, a torna egyik favoritja Olaszország ellen, míg a társházigazda lengyelek ezúttal Ukrajnát verték meg és már harmadik győzelmüket zsebelték be.
A D csoportban Pozsonyban, a németek öt játszmában diadalmaskodtak Oroszország felett, míg Szlovákia 0:2-ről fordítva 3:2-re legyőzte Fehéroroszországot, szintén a harmadik győzelmüket szerezve az idei kontinensviadalon.


A hétfői játéknap eredményei:

A csoport, Ankara:
Franciaország–Szerbia 1:3 (–19, –13, 17, –23)
Törökország–Bulgária 3:1 (21, 11, -20, 18)

B csoport, Lódz:
Olaszország–Belgium 3:0 (18, 21, 23)
Lengyelország–Ukrajna 3:1 (-20, 11, 22, 15)

C csoport, Budapest:
Magyarország–Azerbajdzsán 0:3 (–21, –15, –22)
Hollandia–Horvátország 3:0 (16, 18, 23)

D csoport, Pozsony:
Németország–Oroszország 3:2 (–18, 21, 23, –14, 11)
Szlovákia–Fehéroroszország 3:2 (-22, -22, 17, 18, 14)


A csoportok állása 3 forduló után:

A csoport:
1. Szerbia 9 pont
2. Törökország 8 pont
3. Görögország 6 pont
4. Franciaország 2 pont
5. Bulgária 1 pont
6. Finnország 1 pont

B csoport:
1. Olaszország 9 pont
2. Lengyelország 9 pont
3. Belgium 6 pont
4. Szlovénia 3 pont
5. Ukrajna 0 pont
6. Portugália 0 pont

C csoport:
1. Hollandia 9 pont
2. Románia 6 pont
3. Azerbajdzsán 5 pont
4. Horvátország 4 pont
5. Magyarország 3 pont
6. Észtország 0 pont

D csoport:
1. Szlovákia 8 pont
2. Németország 8 pont
3. Oroszország 7 pont
4. Spanyolország 3 pont
5. Fehéroroszország 1 pont
6. Svájc 0 pont

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek