Ezüstös magyar szombat Featured

Ezüstös magyar szombat Fotó: fina-budapest2017.com

Két csodálatos ezüstérem, plusz egy, ami ma még fáj, de holnaptól már ennek is tudunk örülni. Ennyi röviden összefoglalva a 17. FINA Világbajnokság szombati napja.
Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszásban és Milák Kristóf férfi 100 m pillangón szerzett ezüstérme után a Duna Arénát magam mögött hagyva a Margitsziget irányába vettem az irányt. Már a Margit hídról való behajtás is elég nehézkesnek látszott, ám a szigeten tapasztaltak bebizonyították, hogy egy történelmi nap estéjéhez érkeztünk, mely ismét megmozgatta a magyar sportszerető társadalmat.
Noha volt már világbajnokság Magyarországon, ahol csapatban hazai világbajnokokat ünnepelhettünk -többek között vívásban, öttusában-, ám klasszikus csapatsportágban először élhettünk át ilyet. Fantasztikus hangulat uralkodott végig a Hajós Alfréd Uszodához vezető úton. A Margitszigeti Atlétikai Centrum szurkolói zónája már ekkor befogadóképességének határán volt. Egy szurkoló meg is jegyezte: "bolondok abban a családban, ahol nem beszélnek az ilyen eseményekről". Természetesen én nem fogalmazok ekképpen, de azt leszögezhetjük, hogy hatalmas élményekkel lesznek szegényebbek, akik ebből kimaradnak.
A Hajósba érkezve a fáradt, ám de mindig kedves és segítőkész önkénteseken és a hazai újságíró kollégákon is látszódott: ez most egy más nap, mint az elmúlt két hétben bármikor. Ma este világbajnoki döntőt rendeznek, melynek egyik résztvevője Magyarország!
A csapatok bejövetele előtt abszolút telt ház volt, ahol már nem volt ülőhely, ott álltak az emberek.
És a döntő! Ellenfél a világbajnokságon eddig egyedüliként százszázalékos Horvátország.
A leírhatatlan hangulat aztán néhány perc alatt alábbhagyott, mi több csak a szektornyi horvát drukker hangját hallottuk. Történt ugyanis, hogy Sandro Sukno az ellenfél első lövéséből betalált, majd a Gór-Nagy kiállítása miatti emberelőnyt Loncar váltotta gólra, kis idő múlva pedig Varga Dénes kapufája után Javier Garcia is Nagy Viktor kapujába talált. Hűha, 0-3! Märcz Tamás időt kért, de bátorító szavai egyelőre nem hatottak. Volt lehetőség zárkózni, ám emberelőnyös szituációban Zalánki lövését Bijac tolta kapufára, míg a másik oldalon Macan szerencsés góljával már négy volt közte. Nagy a baj.
Szünet után Vámos Marci megvillan, jelezvén, hogy itt vagyunk ám mi is, majd Török Béla találata után visszajöttek a magyar remények. Feljavult csapatunk védekezése, Nagy Viktor is "belejött", olykor a kapufa is kisegített, így reménykedve várhattuk a nagyszünet utáni folytatást.
A labdát ezúttal nem sikerült elhozni, azonban Nagy Viktor könnyedén védte Jokovic lövését, majd érkezett Erdélyi Balázs, aki kilőtte a hosszú sarkot. Már csak egy!
Valóban javult a játékunk, két újabb emberhátrányt védekeztünk ki, Manhercz Krisztián pedig emberelőnyből egalizált. Megőrült a lelátó, 0-4-ről, de hiába volt a magyar válogatott lélektani előnyben, valahogy a számszerű előnyt is ki kellett volna csikarni és a horvátok ellen zsinórban ötöt dobni, majdnem lehetetlen küldetés. Nem is sikerült. Garcia ismét a horvátokat juttatta vezetéshez, de azért mégsem mínusz négy. A román-olasz játékvezetői kettős kulcspillanatban kontrát ítélt ellenünk, a következő támadást pedig ismét Garcia váltotta gólra. Nagy Viktornak esélye sem volt a blokkon megpattanó labdát hárítani.
Mínusz kettőről kezdődhetett az utolsó felvonás. A negyed közepéig nem sikerült közelebb kerülni az ellenfélhez, ekkor pedig horvát játékos, nevezetesen Sukno törte meg a gólcsendet. Innen már több, mint nehéz, ám jött Vámos Marci, kinek keze egymás után kétszer is megvillant. Újra egy volt közte, de az egyenlítés ezúttal már nem sikerült. Sandro Sukno akcióból lőtt gólja végleg eldöntötte a világbajnoki döntőt.
Nagyon akartuk, küzdöttünk érte, de nem sikerült. Horvátország legyőzött bennünket, megérdemelten lettek világbajnokok. A mérkőzés eleje döntőnek bizonyult, hiába jött vissza mínusz négyről a magyar együttes, túl sok energiát vett el, hogy visszakerültünk a meccsbe.
Sovány vigasz, vagy még az sem, hogy az ünnepélyes díjátadón a ma is 3 gólt szerző Vámos Mártont a torna MVP-je, míg Nagy Viktort a torna legjobb kapusa címmel tüntették ki. Azt hiszem, mindketten elcserélnék ezt egy vb-aranyra.
Magyarország tehát vb-második, természetesen a közönség felállva tapsolt és kiabálta, hogy "szép volt fiúk"! Valóban szép volt!

MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG 6 - 8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)
Hajós Alfréd Uszoda, 7800 néző, vezette: Severo (olasz), Alexandrescu (román)
Magyarország: Nagy V. – Gór-Nagy, Hosnyánszky, Vámos 3, Varga Dénes, Erdélyi 1, Mezei. Csere: Manhercz 1, Zalánki, Hárai, Török 1, Decker Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Horvátország: Bijac – Loncar 1, Buljubasic, Garcia 2, Setka, Sukno 3, Jokovic 1. Csere: Macan 1, Fatovic, Vukicevic, Krapic, Buslje. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

A Duna Arénában fantasztikus magyar érmeknek örvendezhettünk az utolsó előtti napon.
Hosszú Katinka női 200 háton, Milák Kristóf férfi 100 pillangón egyaránt ezüstérmet szerzett a 17. FINA Világbajnokság szombat délutáni fináléi során.
Katinka 2:07.51-es idővel a 7. helyen kvalifikálta magát a döntőbe, így az 1-es pályára került.
Az első ötven után az amerikai Kathleen Baker vezetett, az ausztrál Emily Seebohm fordult másodikként, majd Katka harmadikként.
Százhoz érve klasszisunk feljött Baker mögé, harmadik pedig a kanadai Hilary Caldwell volt. Az utolsó fordulóhoz Katinka ért először, mögötte Baker, majd Caldwell és Seebohm. Őrült utolsó ötvenet látunk, melynek végén Seebohm érintette először a falat, mögötte Hosszú Katinka, majd Baker.
Tombolt az aréna és még, hogy tombolt, mikor megérkeztek a férfi 100 pilléjének döntősei Cseh Lászlóval és Milák Kristóffal a soraiban.
Caeleb Remel Dressel nagyon bekezdett, ötvenen ő volt legelöl, mögötte a francia Metella, harmadikként pedig a brit James Guy fordult. Milák Kristóf 6., Cseh Laci 8. volt ekkor. A második ötvenen aztán megtörtént a csoda. Az érdiek kiválósága fantasztikus hajrát nyitott, és Dresselt ugyan nem tudta megszorítani, de szerzett egy csodálatos második helyet, Cseh Laci pedig feljött az 5. helyre. Milák Kristóf egyébiránt 50.62-es idejével megjavította az elődöntőben úszott junior világcsúcsát is. Fantasztikus!
Női 800 gyorson olimpiai bronzérmesünk, Kapás Boglárka 5. helyen végzett, míg az aranyérem az amerikai Katie Ledecky nyakába került.
A nap zárásaként a vegyes csapatok 4X100-as gyorsváltójában a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összetételű váltónk 3:25.02-ös idővel 6. lett. A győztes amerikai váltó 3:19.60-at úszva új világrekordot állított fel.
Bohus Richárd az 50 méteres férfi hátúszásban volt érdekelt, ahol 24.88-as idővel a 10. lett. Mindössze négy századdal maradt le a döntőről. Ugyanebben a számban a délelőtti előfutamokban Balog Gábor is érdekelt volt 25.56-ja összesítésben a 27. helyhez volt elég.
Nem jutott döntőbe férfi 1500 méter gyorson Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos sem. Előbbi 15:23.87-tel a 24., utóbbi 15:23.96-tal a 26. helyen fejezte be a számot.
Nem sikerült az elődöntőbe kerülnie női 50 gyorson Molnár Flórának, aki 25.61-es idővel 28. lett, és 50 mellen Sztankovics Annának sem. Az ő ideje 31.94, ami a 27. jelentette számára.
Született még egy világcsúcs a délutáni program során. A női 50 gyors elődöntőjébe Sarah Sjöström 23.67-et úszott.

NYILATKOZATOK:

Märcz Tamás, szövetségi kapitány:
„Szeretnénk gratulálni a horvát csapatnak, nagyszerű világbajnokságot zártak, az elejétől fogva a végéig jól játszottak. Koncentráltak voltak, nagyon erős csapatokat győztek le a negyeddöntőben, az elődöntőben, majd a döntőben is. Megérdemelt a sikerük. De az én csapatomnak is gratulálok, hosszú út vezetett a döntőig a januári felkészüléstől mostanáig. Nem volt egyszerű ez a meccs, nagyon nehéz volt felállni 4-0 után, de a mi játékosaink demonstrálták, hogy nagyszerű vízilabdázók, a második és a harmadik negyedben megalapozták, hogy esetleg szoros legyen a vége. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy megforduljon az eredmény. Boldog vagyok az ezüstérem miatt, annak ellenére, hogy nehéz természetesen egy vesztes meccs után ezt még igazán értékelni. Meg kell tanulnunk, hogyan kell egy döntőben játszani, ebben a horvátoknak van már gyakorlata."

Zalánki Gergő:
„Itthon, ilyen közönség előtt az lett volna az elvárt, hogy megnyerjük a döntőt. Szerencsétlenek voltunk, nagyon sajnálom. Meglepett minket, hogy lefordultak, és ilyen gyorsan kezdték a játékot. Benéztük az elejét.”

Nagy Viktor:
„Szomorú vagyok, mert nyerni jöttünk ma ide, és ez nem sikerült. Sajnálom, hogy esetleg csalódást okoztunk a szurkolóknak. Ilyen a sport. Ma jobb volt az ellenfelünk.”

Hosnyánszky Norbert:
„Köszönöm szépen a közönségnek, a csapatnak, köszönöm, hogy itt játszhattam. Szerintem egy nagyon szép eredményt értünk el. Mindig más egy döntő, Barcelonában mi léptünk el Montenegrótól, most a horvátok tőlünk, de visszajöttünk, majd kaptunk két szerencsétlen gólt. Ilyen a sport. Annak van szerencséje, aki sokat tesz érte, ma jobbak voltak. Abszolút nagy élmény volt a vb, pozitívan tudok rá visszagondolni.”

Hosszú Katinka:
"Borzalmasan szerettem volna érmet szerezni ma délután is, nagyon örülök az ezüstnek.Az volt a tervem, hogy elmegyek az elején, aztán meglátjuk mi sül ki belőle, az egyes pályáról ugyan nem láttam Seebohmt, de sejtettem, hogy jön, sőt, a végén le is hajrázott, de így sem vagyok csalódott. Összejött az egyéni csúcs is, a tegnapi kicsit gyengébb úszás után boldogsággal tölt el, hogy sikerült javítanom, s bár még mindig rengeteg javítanivaló van a mozgásomon, nem lehetek elégedetlen."

Milák Kristóf:
"Nem tudok mit mondani. Láttam magam mellett Dresselt, őrület, hogy különösebb gond nélkül tudtam vele tartani az iramot az első ötvenen, aztán a táv második felében olyan sebességgel jöttem, amit magam sem hittem el. Éreztem, hogy jó idő lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna."

Cseh László:
"Nagyon jó úszás volt, majdnem meglett az egyéni legjobbam is, élveztem a versenyt. Egy kis dinamika talán hiányzott, de legalább lesz min javítani az elkövetkezendő időben. Az első ötvenet nem sikerült jól belőni, nem esett ugyan rosszul, de bőven akad még rajta finomítani való. Kristófnak ezúton is gratulálok, sikerült mindenkit alaposan meglepnie ezen a világbajnokságon, ráadásul a döntőben is fantasztikusat ment. Jövőre majd megpróbálok visszavágni, szerintem jó kis meccsek lesznek még ebből."

Bohus Richárd:
"A váltóban talán még jobban is teljesítettem, mint vártam, igaz, hogy ennél is gyorsabb lehettem volna, ha az 50 hát középdöntője nem vesz ki belőlem annyit. Dominik brutálisat repesztett, én jóformán alig éltem, amikor odaértem a rajthoz, de láttam, hogy mit művel, és éreztem, hogy össze kell szednem magam, hiszen tisztában voltam vele, hogy ezt most kikért és miért csinálom. A hátnál sajnos a benyúlás nem jött ki jól, szerintem 24.6-24.7 is lehetett volna, ha szerencsésebben érek a falhoz. De pont az a szép a sportban, hogy nem lehet mindig nyerni. A tizedik hely persze össezsségében nem rossz, csak kár, hogy nem értékelik úgy, mint a focisták világbajnoki tizedik helyét. Akkor mondjuk nem tömegközlekedéssel járnék, hanem egy szebb autóval."

Kapás Boglárka:
"Nem mondanám, hogy lassabb döntő volt, mint az olimpián. Ugyan nem láttam sok mindent, mert Belmonte mellett úsztam és hát az volt a taktikám, hogy őrá tapadok, ameddig csak tudok és a végén megpróbálom lehagyni, ez sajnos nem sikerült. A túloldalra nem láttam át, és ott bőven előttünk voltak. Arra számítottam, hogy Belmonte biztos 8:20 alatt úszik. Csodálkozom nagyon, hogy 8:23 lett a vége, ha ő erősebben úszik biztos behúz magával. Persze nem rá akarom fogni, de összességében kiúsztam magam. Most ennyi sikerült egy 4. és két 5. hellyel zártam a vb-t. Nyilván nem ezért jöttem, de azt gondolom, hogy ez így is szép. A hazai közönség fantasztikus és nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehettem és három döntőt is úszhattam. Nagyon lelkesítőek, ilyen nincs a világon sehol."

Kozma Dominik:
"Sajnos hiába az országos csúcs, ennél a váltónál nem számít hivatalosnak az eredmény, de legközelebb meglesz, és Dresselt is igyekszem majd megfogni.
Igazából most az volt a cél, hogy jól érezzük magunkat a medencében, szerettük volna még egyszer kiélvezni a fantasztikus közönség buzdítását, egyfajta jutalomjátékként éltük meg az egészet. Nem is értem, hogy nem fáradnak el a szurkolók, talán ezúttal még komolyabb szurkolást kaptunk, mint a bronzérem megszerzésekor"

EREDMÉNYEK:

VÍZILABDA:
Férfiak, helyosztók:
A 7. helyért
Oroszország–Ausztrália 7–10 (3–4, 2–2, 1–3, 1–1)
Az 5. helyért
Montenegró–Olaszország 5–4 (1–1, 1–1, 3–2, 0–0)
A 3. helyért
Görögország–Szerbia 8–11 (3–5, 1–2, 3–3, 1–1)
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 6-8

1. Horvátország
2. MAGYARORSZÁG
3. Szerbia
4. Görögország

ÚSZÁS:
Női 200 hát, döntő:
1. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:05.68
2. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:05.85
3. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 2:06.48
4. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:06.76
5. Kylie Masse (Kanada) 2:07.04
6. Hilary Caldwell (Kanada) 2:07.15
7. Daria Ustinova (Oroszország) 2:07.35
8. Regan Smith (Egyesült Államok) 2:07.42

Férfi 100 pillangó, döntő:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.86 mp
2. MILÁK KRISTÓF (Magyarország) 50.62 – junior világcsúcs, országos csúcs
3. Joseph Schooling (Szingapúr) 50.83
3. James Guy (Nagy-Britannia) 50.83
5. CSEH LÁSZLÓ (Magyarország) 50.92
6. Li Zhuhao (Kína) 50.96
7. Grant Irvine (Ausztrália) 51.00
8. Mehdy Metella (Franciaország) 51.16

Női 800 méter gyors, döntő:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:12.68
2. Li Bingjie (Kína) 8:15.46
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 8:17.22
4. Mireia Belmonte (Spanyolország) 8:23.30
5. KAPÁS BOGLÁRKA (Magyarország) 8:24.41
6. Zhang Yuhan (Kína) 8:26.06
7. Simona Quadarella (Olaszország) 8:26.50
8. Holly Hibbott (Nagy-Britannia) 8:38.63

Vegyes csapatok 4X100 méteres gyorsváltó, döntő:
1. Egyesült Államok 3:19.60 – világcsúcs
2. Hollandia 3:21.81
3. Kanada 3:23.55
4. Japán 3:24.78
5. Olaszország 3:24.89
6. MAGYARORSZÁG 3:25.02
7. Oroszország 3:25.49
8. Ausztrália 3:25.51

Női 50 méter pillangó, döntő:
1. Sarah Sjöström (Svédország) 24.60 – világbajnoki csúcs
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 25.38
3. Farida Osman (Egyiptom) 25.39
4. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 25.48
5. Penny Oleksiak (Kanada) 25.62
6. Melanie Henique (Franciaország) 25.76
7. Kimberly Buys (Belgium) 25.78
8. Aliena Schmidtke (Németország) 26.08

Férfi 50 gyors, döntő:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 21.15
2. Bruno Fratus (Brazília) 21.27
3. Benjamin Proud (Nagy-Britannia) 21.43
4. Vladimir Morozov (Oroszország) 21.46
5. Pawel Juraszek (Lengyelország) 21.47
6. Ari-Pekka Liukkonen (Finnország) 21.67
7. Krisztian Golomeev (Görögország) 21.73
8. César Cielo Filho (Brazília) 21.83

ÓRIÁS TORONYUGRÁS:
Nők 20 méter, döntő:
1. Rhiannan Iffland (Ausztrália) 320.70
2. Adriana Jiménez (Mexikó) 308.90
3. Yana Nestsiarava (Fehéroroszország) 303.95
4. Tara Tira (Egyesült Államok) 299.50
5. Anna Bader (Németország) 283.40
6. Cesilie Carlton (Egyesült Államok) 270.70
7. Helena Merten (Ausztrália) 267.35
8. Jacqueline Valente (Brazília) 253.40
9. Ginger Huber (Egyesült Államok) 246.90
10. Iris Schmidbauer (Németország) 218.20

Rate this item
(0 votes)
Zsuppán András

Számomra minden sportoló egyformán fontos. Legyen olimpiai bajnok, vagy kisiskolás, ép, vagy fogyatékkal élő. Társaimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy eddig egyedülálló módon, mindenki egy csapatban lehessen. A MI közös csapatunkban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek