Kettős ünnep az egyetemi sportban

A Tüskecsarnok átadása mellett díjazták az év egyetemi sportolóit is.
A mai napon egyszerre adták át a Tüskecsarnokot a lágymányosi egyetemi campuson és díjazták az év egyetemi sportolóit világversenyeken elért eredményeikért. A Tüskecsarnok délelőtti megnyitóján elhangzott, kormányzati cél a nemzetközi sportesemények Magyarországra hozatala, a díjátadón a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az év legeredményesebb egyetemista sportolóit ismerte el. A díjakat azok az egyetemi, főiskolai hallgatók vehették át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2014-es Egyetemi Világbajnokságok egyikéről arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve dobogós helyen végeztek a Rotterdami Európai Egyetemi Játékokon. Hagyományosan díjazták a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győztes egyetemeit és főiskoláit is.

A rendezvényen felszólalt dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, aki beszédében szólt a Budapesten ma átadott Tüskecsarnokról is, hangsúlyozva, hogy az új létesítmény nem csupán a fővárosi egyetemek hallgatóinak biztosít majd modern színteret a sportoláshoz, hanem várhatóan számos nagy nemzetközi sporteseménynek ad otthont. A versenysport, a szabadidősport és az egyetemi sportélet egy csodás komplexumot, új lehetőséget, korszerű budapesti fellegvárat kapott – hangsúlyozta az államtitkár, aki beszélt arról is, hogy a sport segítséget ad a hallgatóknak önmaguk jobb megismeréséhez, olyan új világot nyit ki, amely segít a magunkban rejlő értékek, erősségek felfedezésében.

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke úgy látja a magyar sport jelenleg reneszánszát éli, az idei Európa- és világbajnokságokon nagyon sok olyan kiváló sportoló szerepelt és szerzett érmeket, aki jelenleg a felsőoktatásban tanulnak. Az egyetemi világbajnokságokon megszerzett 29 magyar érem is rekord a sporttörténelemben, mindez tovább erősíti a hazai egyetemi sportéletet. A kétszeres olimpiai bajnok sportvezető beszédében kitért arra is, hogy minden egyes kiváló sporteredmény a szülők, edzők, pedagógusok munkájának közös gyümölcse.

Dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke az egész felsőoktatás nevében köszöntötte a díjazottakat. Az FTT elnöke felszólalásában kiemelte, hogy a 300 ezernél is több hallgató közül alig kétezren vesznek részt a nemzetközi élsportban és közülük is csak a legjobbak jöttek el a mai díjátadásra. Dr. Székely Mózes beszédében kitért az újonnan kinevezett kancellárokra is, jelezve, nagyon bízik abban, hogy közreműködésükkel tovább erősödik majd a hazai egyetemi sport. Dr. Kovács Antal, olimpiai bajnok, a MOB és a MEFS elnökségének tagja a magyar sport hőseinek nevezte az egyetemi világbajnokságok résztvevőit. Hangoztatta, hogy az egyetemi tanulmányok nagyon fontos szerepet töltenek be a sportolók jövőjének megalapozásában, a sikeres civil életre való átállásban.

Prof. dr. Tóth Miklós a diák-, és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat elnöke azt mondta, a megszerzett bajnoki címek és érmek nemzetünk kincsei. A MOB alelnöke úgy látja, a díjátadó résztvevői várhatóan mind a sportban, mind pedig a tanulásban kiváló eredményeket érnek majd el a jövőben is. Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke azt mondta, a tanulás kiteljesíti a sportolók életét, hiszen a jellemet is nagymértékben megerősíti az a kitartó munka, amely nélkülözhetetlen a kimagasló testi és szellemi eredmények eléréséhez. Ehhez adnak segítséget azok a Sportirodák és az a mentorálási rendszer, amely mára 24 felsőoktatási intézményben kiépült. Az egyetemi oktatók által felkarolt sportolók a mentori rendszerben jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a sportban sikeres hallgatók, ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is.

A díjátadón a MEFS elnöke aranyplakett elismerésben részesítette Sándorné dr. Kriszt Évát a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorát, a Magyar Rektori Konferencia társelnökét, mint a rendezvény házigazdáját. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) megalakulásának 90. évfordulója alkalmából dr. Ács Pongrác a klub elnöke vehetett át díszoklevelet. A MEFS aranyplakett elismerését kapta dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is a 2014. évi Birkózó Egyetemi Világbajnokság sikeres megrendezéséért. A rendezvényen átadták a Budapesti Universiade pályázat kisfilmjében való közreműködésért járó elismeréseket is, amelyet a tizenötszörös Európa csúcstartó és világcsúcstartó olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának kitüntetettje, dr. Gyarmati Andrea, a kétszeres olimpia bajnok, háromszoros világ és Európa-bajnok, 1977-ben Universiade-győztes, a magyar tornasport halhatatlanja, dr. Magyar Zoltán és az olimpiai- és világbajnok, kétszeres Egyetemi világbajnok cselgáncsozó, dr. Kovács Antal vett át.

Az eseményen megjelent Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteri biztosa, Gyetvai Árpád, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója, dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára és számos további sportvezető, olimpiai, világ és Európa-bajnokok, egyetemi rektorok, kancellárok, továbbá a sportszövetségek elnökei és főtitkárai mellett a díjazottak edzői is.

A DÍJAZOTTAK:

A Magyarországon, Pécsett megrendezett Birkózó Egyetemi Világbajnokság bronzérmes sportolói:
Csercsics Richárd, a Semmelweis Egyetem hallgatója,
Gulyás Zsombor, a Semmelweis Egyetem hallgatója,
Madarasi Gábor, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója,
Szabó Mihály, az Edutus Főiskola hallgatója;

A Birkózó Egyetemi Világbajnokság aranyérmes sportolói:
Barka Emese, a Semmelweis Egyetem hallgatója,
Jäger Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója,
Lám Bálint, az Óbudai Egyetem hallgatója,
Lőrincz Tamás, a Semmelweis Egyetem hallgatója,
Németh Iván, az Általános Vállalkozási Főiskola hallgatója,
Szabó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatója;

Az Evezős Egyetemi Világbajnokság aranyérmes sportolói:
Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója;
Az Evezős Egyetemi Világbajnokságon férfi kormányos nélküli kettesben aranyérmes, valamint az Európai Egyetemi Játékokon a férfi kormányos nélküli kettesben Magyarország első aranyérmét megszerző páros és az egyetemi nyolcasok „regattájában" aranyérmes Széchenyi István Egyetem csapatának tagja Juhász Adrián,
és Simon Béla, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója;

Az Evezős Egyetemi Világbajnokság ezüstérmes sportolói:
Matyasovszki Dániel, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Csepregi Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója,
Galambos Péter, az Óbudai Egyetem hallgatója;

A Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokság bronzérmes sportolói:

Bán Kristóf Tamás, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója,
Bogár Gábor, a Szent István Egyetem hallgatója,
Kovács László, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója,
Szomolányi Máté, a Semmelweis Egyetem hallgatója;

A Kerékpár Egyetemi Világbajnokság ezüstérmes sportolója MTB XCO versenyében, valamint MTB XCO időfutamában:
Benkó Barbara, a Semmelweis Egyetem hallgatója;

A Sportlövő Egyetemi Világbajnokság érmesei:
A 25 méteres sportpisztolyos versenyszámban csapatban ezüstérmet szerzett:

Babicz Sára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,
Mihalkó Nikoletta, a Károly Gáspár Református Egyetem hallgatója,
Nemes Adrienn, a Semmelweis Egyetem hallgatója;

A Taekwondo Egyetemi Világbajnokság bronzérmes sportolója:
Kotsis Edina, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója;

A Karate Egyetemi Világbajnokság érmesei:
Aranyérmes:
Tadissi Yves Martial, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója,
Bronzérmes:
Virág András, az Óbudai Egyetem hallgatója;

A Brazíliában rendezett Triatlon Egyetemi Világbajnokság aranyérmes sportolója:
Kovács Zsófia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója;

A Rotterdami Európai Egyetemi Játékok érmesei:
Az Európai Egyetemi Játékok aranyérmes sportolói:
Az egyetemi nyolcasok „regattájában" aranyérmes Széchenyi István Egyetem csapatának tagjai:
Bakaity Attila,
Bártfai Péter,
Horváth Ferenc Attila,
Lacsik Péter,
Lovass Márk Géza,
Porubszky Norbert,
Bíró Márk, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója,
Juhász Adrián,
Simon Béla;
Az Európai Egyetemi Játékokon a könnyűsúlyú egypárevezősök ezüstérmese:

Dohovics Virág, a Széchenyi István Egyetem hallgatója,
A könnyűsúlyú kétpárevezősök ezüstérmes egység tagjai:
Simon Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója,
Tamás Bence, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója;

Az ez évi világbajnokságok egyetemista aranyérmesei:
A 2014-es gyorsasági kajak-kenu világbajnokság érmesei:

Az olimpiai számként ismert K–4 500 méteren és K–2 500 méteren aranyérmes Szabó Gabriella, az Edutus Főiskola és a Károly Gáspár református Egyetem hallgatója,
A K–4 500 méteren és K-2 200 méteren aranyérmes Kárász Anna, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója és Vad Ninetta, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója,
A K-1 4 x 200 méteren aranyérmes Hérics Dávid, a Semmelweis Egyetem hallgatója,
A C–2 500 méteren aranyérmes csapat tagja Lakatos Zsanett, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója és Takács Kincső, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója;

A MEFOB pontrendszer győztesei:
1. Semmelweis Egyetem,
2. Debreceni Egyetem,
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem;

Különdíjasok:
1. Eötvös József Főiskola,
2. Eszterházy Károly Főiskola,
3. Nyíregyházi Főiskola;

A legeredményesebb intézményi kar különdíját a Testnevelési Egyetem, az egykori Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kara kapta.

Aranyplakett:
A díjátadó rendezvény házigazdájaként a MEFS elnöke MEFS aranyplakett elismerésben részesítette a BGF rektorát, a Magyar Rektori Konferencia társelnökét, Sándorné Dr. Kriszt Évát.
A 2014. évi Birkózó Egyetemi Világbajnokság rendezéséért MEFS aranyplakett díjban részesült:
Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere,
Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, az MRK elnöke;

A Budapesti Universiade pályázathoz készített kisfilmben vállalt szerepvállalásukért MEFS aranyplakett díjban részesült:
Dr. Gyarmati Andrea, tizenötszörös Európa csúcstartó és világcsúcstartó olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának kitüntetettje,
Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke immáron 14 esztendeje, a Nemzetközi Vívó Szövetség örökös tiszteletbeli tagja, a magyar vívószövetség általános alelnöke, a Nemzetközi Vívó Szövetség hírességek csarnokának tagja, világbajnok, olimpiai kétszeres ezüstérmes, ötszörös Universiade-győztes, Fair Play-díjas és Budapestért-díjas tőröző és párbajtőrvívó,
Dr. Kovács Antal, olimpiai- és világbajnok, 2x Egyetemi világbajnok cselgáncsozó,
Dr. Magyar Zoltán, kétszeres olimpia bajnok, háromszoros világ és Európa-bajnok, 1977-ben Universiade-győztes, a magyar tornasport halhatatlanja,
Szabó Bence, kétszeres olimpiai bajnok és Európa-bajnok, háromszoros universiade győztes magyar kardvívó, a MOB főtitkára;

Díszoklevél:
A PEAC megalakulásának 90. évfordulója alkalmából a MEFS elnöke MEFS díszoklevélben részesítette a PEAC elnökét:
Dr. Ács Pongrácot.

Rate this item
(0 votes)
Illés Zoltán

Mindenki úgy tekint a számítógépre, mint egy eszközre, holott az nem egy eszköz, hanem egy kapu. Kapu egy másik világra, egy olyan világra, melynek peremvidékeit csak most kezdjük felfedezni.

Website: sportmindenkinek.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

A SportMindenkinek.hu egy teljes funkciós sportportál. Folyamatosan bővülő kínálatunkban nemre, korra és eredményességre való tekintet nélkül, bárki megmutathatja magát.
A sport legyen öröm, a sport legyen mindenkié!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Friss hírek